Monday, November 8, 2010

belimbing buluh…

IMG_1283

semalam kami g pasar tamu yg kat jalan gaia tu (kalo kat smenanjung pggl pasar tani le)…jalan2 je sambil cuci mata tgk benda2 pelik, benda jarang nampak n hasil2 kampung lelain… jln nye jalan, skali ternampak la belimbing buluh nie…. lama xnmpk belimbing nie… aku ajak abg beli selonggok je sbb selonggok pun aku tgk dah byk giler…rm1 je… suka beli sayur2 kat pasar tamu ni, murah2 n kuantiti nye  sedang2 la (xbyk sgt n xckit)… dlm kepala ni dah duk terbayang2 masak lemak cili api + belimbing buluh…teringat masa zaman2 skolah dulu, kat blkg umah atok aku ada pokok nie….kalo ada buah je, aku suka wat main masak, pastu mkn mcmtu je…hahaha masam giler tp sdp…. blk dr skolah agama jln kaki ikut shortcut, pastu tgk ada buah ke x kat pokok….ntah skangni ada lg ke x ek pokok tu…

kalo kat umah aku, mak aku suka masak lemak cili api telur itik + belimbing nie….perghhh!!! mmg terangkat la kalo mkn…. tp malang nye, cik abg aku ni, xmkn la plak telur itik (aku yg malang @ abg yg malang???huhuhu)…tp telur asin dia mkn plak…pelik tul la suami ku ini…hehehe…

tp tetiba je aku teringat sambal yg baru2 ni aku jumpa kat WMC…. kalo tgk respon, sume kata sedap giler…terangkat la, meleleh la…mcm2 la…tu yg wat aku kecur je bila tgk….kalo xsilap ni mknan org pahang…sungguh2 la aku mintak resipi dr diorg, sambil2 tu cari gak la resipi kat blog2 n forum2 lain….ada byk versi la plak nak wat sambal nie….tp yg pasti kena rebus sampai belimbing tu jadi HITAM…huhuhu…tu yg gerun bila dgr sbb katanye akan menyebabkan periuk korang bocor sbb bukan sekejap2 je rebus nye, plg2 kurang kena rebus dlm 6-8jam gitu….huhuhu… abis la periuk ngan gas aku…. sbbtu diorg kata biasanye org rebus pki periuk tanah n pki dapur kayu je…..

tp aku main ngelat…aku rebus dlm 3jam je…xsanggup la plak nk tggu smpi 6jam…lg pun aku rebus xbyk mana pun sbb baru nak test2 je nie….aku rebus smpi jd coklat je…..nk tggu hitam smpi bila la….dah siap rebus, aku blend je ngan bwg kecik, ikan bilis n cili padi….kes malas nak tumbuk nie….dah siap blend, tumis sampai kering… ha!!! ni lg 1 kes, aku tumis sampai sejam lbh tau…tu pun xkering mana aku buat… ala2 kering je….dapur gas pun dah berbau…mcm dah tanda2 nak abis gas je nie….

dah siap, aku rasa, not bad gak la…tp aku xsure rasa yg sbnr mcm ne ek???? kena masam lbh ke? pds lebih ke? masin lbh ke??? yg aku nye ni ada termasin lbh sbb ikan bilis terlbh kot (xde campur garam tau)…bila dah sejuk, baru ada rasa masam2 belimbing tu…hehehe…mlm ni leh layan ngan nasi la sambal nie….

IMG_1275IMG_1277  sambal bilis hitam yg xbrape nak hitam

ha…yg ni periuk panggang yg aku order mggu lepas, pg td slmt smpi….pasni sng la aku nak bakar ikan jaket…xla meleleh air ikan tu kat dapur aku…hehehe….nak bakar byk mana pun, sayang rela bang….heheheIMG_1284

7 comments:

$ue @nim said...

meleleh air liur aku baca pasal belimbing nih... wlpn aku x makan alah ni skangni, rase kejurrrr je mulut nih.. :D.. best tuh.. mak aku sll wat gulai ikan kering + belimbing ni... terangkat wa ckp lu... aku???.. x penah masak pn lagi.. kekeke.. sll makan mak aku nye masakan je la.. hahaha.. tapi serius lpsbaca blog ko pasal buah belimbing ni, rase cam nk gi cari plak la buah ni.. "wat make ccolek".. bak kata ore kelate la.. :D

Unknown said...

>>sue..
kat sini tgh musim, tu yg aku beli..hehe... aku pun sbnrnye lum pnh masak lg pki belimbing nie...takat mkn masakan mak aku tu mmg byk kali la...hehehe...ni bru nak try masak sndiri....try la wat sambal nie.... nmpk je simple, tapi nk merebus ngan menumis tu yg leceh ckit....tapi nk merasa nye psl, aku sanggupppppp!!!

$ue @nim said...

oh!!! nana.. aku tidak serajin ko... nk masak satu jenis masakan smpi berjam2... hehehe.. mmg aku tabik spring la kat ko.. bab2 nk menerai resepi baru, mmg bg kat ko je la.. :D

kalu aku, beli buahbelimbing ni wat mkn ccolek je la.. xde nye rajin masak smpi 5-6jam.. :D

3uri@ni said...

Aku rasa nie dah kali ke-3 aku taip kt komen nie, tanya pasal periuk ko, tp apasal tak kuar2 eh komen aku...berkenan kat periuk ko nie, sbb aku pun selalu jg panggang ika jaket, tp main tipu, panggang dlm kuali, pastu buh minyak sket gile, panggang la kononnya, heheh...atuk suka makan ikan jaket 'panggang' ngan nasi goreng kg...

~Huang Yo Shi~ said...

nana, camne nak bakar gune kuali ni eh?...ade tempat api dlm kuali eh?...

jahil sunnguh kawanmu ni nana...ha ha ha...

Unknown said...

>>zue...
sama la, laki aku pun suka ikan jaket ni...plg dia suka kalo wat masak lauk jawa tu, pecal leleh xpun aku wat ikan jaket sumbat....sblm ni aku panggang pki kuali non stick tu (redeem kat giant ms awal thn dulu) tp tu la, kecik sgt...pastu aku beli yg jaring2...mmg ok sgt, tp tu la, abis aku nye dapur jd comot.... tu yg nak try pki kuali panggang nie plak... tau ni pun ms tgk kat u tube...

>>zue n isyah...
kuali ni nnt bhgn tgh nye akan berpusing ( mcm ko kipas sate la).. tu yg ia akan masak sekata... korang try search kat utube..ada demo nye... taip 'Magic roaster'. yg aku beli ni brand MENANG...kalo kat tmpt korang ada yg jual pinggan mangkuk MENANG, try la tanya ada lg x periuk nie...ni aku beli pun kat online, tp org tu nye stok dah abis la....

Unknown said...

kalo xsilap aku, dulu aku pnh nmpk kat the store...tp xtau apa fungsi nye, so x amik kesah la... kat kotaknye tulis 'fancy grill'... korang try tgk2 la ye...harga pun murah ckit banding yg MENANG ni...huhu

Daisypath Anniversary Years Ticker



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...