Tuesday, September 23, 2008

today appoinment--->very bad!!!

hari ni aku g appoinment lg..ntah kali ke brape, xingat la...hari ni, aku kuar rumah seawal 7.15 pg...sampai je kat klinik, kul 7.25pg...pintu lum buka, tp nurse2 ramai yg dah ada kat dlm tu...ada gak yg singgah ke pasar tani sblm mulakan keje....patient pun ada gak dlm 5 org termasuk aku skali....tmpt ltk kad merah pun dah disediakan kat luar utk memudahkan mereka yg dtg awal mcm aku ni...
hari ini aku dtg awal sbb kena wat MGTT(nama penuh aku xtau tp tu singkatan utk minum air gula..hehehe)...dlm kul 7.30, pintu dah dibuka...aku terus ke meja nurse bg tau yg aku hr ni kena minum air gula....nurse kata ok, sat lg dia pgl lg...pas 10minit gitu, nurse announce sape2 yg kena minum air gula, amik borang dan terus ke makmal...aku pun dgn terkedek2nye g la ke makmal...tp sblm tu, aku sempat berbual ngan sorg akak ni...dia pun kena minum gak...tp dia ni dah 2kali minum utk kandungan dia skangni....baru jek 3bln, tp dah kena minum 2x...seram plak aku dgr...aku sempat gak la tanya akak tu mcm2 soalan...betul ke kena amik darah satu tabung uji kecik tu?akak tu kata xde la, just cucuk hjg jari jek...hehehe lega hati aku....
sampai kat makmal, mcm biasa pakcik makmal tu suh wat urine test n blood test...lum pun result darah keluar, pakcik tu dah hulur satu cwn polistrin yg besar tu berisi stgh cwn gula pasir (kot2 la...ntah gula castor ke, aku pun xtau)...pakcik tu suh g jumpa nurse, mintak bancuhkan...pas abis minum, dtg semula ke makmal....
dlm 20 minit gak la aku dpt abiskan air gula tu....berpinar2 mata aku nak abiskan....loya jgn ckp...mmg rasa nk termuntah jek ni, cuma xleh nak terkuar jek isi perut ni sbb tersekat kat kerongkong....g jumpa pakcik tu, dia kata 10.05 bru dtg wat test lg...kena g rehat, xleh jln2 ke mana2...just duduk rehat saje dia pesan...aku tgk jam, bru kul 8.05...aduhhh...apa nak wat....nsb baik bwk novel....tp cuma sempat abiskan satu bab je sbb pastu aku dah xsdp bdn....loya ada, rs nak muntah ada, sesak nafas ada, bdn tetiba pns + lak ngan berpeluh2 sakan...aduh xleh jd nie...dia dtg lg...nsb baik la dlm beg aku ni 24jam ada kipas tgn....berkipas jap la aku kat situ...duduk la kat situ sampai kul 9.55....pastu aku terus ke makmal....
bru je nak duduk, pakcik tu dah panggil nama...dia suh wat urine test....aku pun g la toilet dgn tanpa apa2 perasaan...skali aku wat test, terkejut gak tgk warna kertas tu berubah...xpenah2 lak kertas tu berubah jd mcmtu....aku dah cuak gaban nie....risau bebenor....g makmal....pastu wat blood test lg....pergghhhhh!!!!! amik ko....gula dlm darah aku naik mendadak.....sblm minum td, cuma 5.5 jek..skali pas 2jam ni, terus jek naik 11.5...mau pitam aku kat situ....HB aku leh naik plak...dulu ada trun ckit, skang dh 13.2....rs terhuyung hayang jek ms jln nk ke bilik nurse plak....hmm g amik berat ngan tekanan darah...berat maintain plak...xnaik, xturun.....
pastu terus ke bilik menunggu doktor....aduuhhh!!! ramainye manusia kat sini....ingatkan dah rmi yg balik waktu2 mcmnie, rupanye sume berkumpul kat sini....lg la aku pening....ntah bila nama dpt panggil....aku duk situ jek dr kul 10.45...kul 12 bru dpt masuk bilik doktor...mcm biasa, kena baring2 dulu cek kedudukan janin dgn dengar bunyi jantung baby...sume ok...tp mcm aku pernah citer kat Zue sblm ni, doktor kerajaan kalo bgtau apa2 maklumat mest mcm baca ikut skrip...ntah apa dia bebel psl gula tu...tp yg plg jelas aku dgr, aku ada KENCING MANIS....aaargghhhh!!! mcm xpercaya...xleh nak terima takdir nie...mcm nak pengsan gak kat situ.....
pas abis doktor tu bebel, aku cpt2 la tanya dia mslh aku skangni...aku citer la yg aku ni slalu sgt sesak nafas...pastu bila dah sesak, bdn akan jd panas dan berpeluh sakan....mula2 doktor diam, pastu dia bersuara...dia ckp, biasanye normal bg ibu mengandung sesak nafas, tp kalo sampai keluar peluh, dia xpasti...last2 dia suh aku rujuk dgn doktor pakar kat hospital besar plak....alahai....kena ke sana pulak jumaat nie...dlm sibuk2 nak wat report kat buku merah aku tu, sempat lak doktor tu tanya psl keje husband ku...aduh..letih la nak citer benda yg sama...mcm abg gak, letih nak bercerita psl kapal selam nie....sampai abg ckp nak rekod je dulu, kang kalo ada org tanya, tinggal tekan PLAY jek...hehehehe.....dah sudah tu...nurse ckp, khamis ni dtg lg wat BSP (apa kebendalah tu aku xtau....)tp rs2nye kena amik darah kot...ishhh fobia tul aku kalo bab2 amik darah nie....kecut perut seiiii.....
dah abis sume, aku pun balik la ngan muka yg sedih....hr rabu mlm kena pose mlm lg....khamis amik darah, jumaat jumpa pakar :(....
---> kwn2, doakan la aku sihat sampai nak bersalin ye...and sape2 yg ada petua ke, pendapat ke, cadangan ke yg dpt turunkan kandungan gula dlm badan, bgtau la aku ye...mmg aku tau ni penyakit biasa utk org preggy....tp hati ku xsng la...nak kata xpantang, aku dah pantang mkn....tolong la ye kwn2 :(....

4 comments:

Zuri@ni said...

Alahai, sian pulak aku ngan ko nie, kalu la aku buleh tolong...tapi tu la, kakak aku La tu memang pantang makan jer, kalu nasik pun jgn makan banyak sangat sebab gula buleh naik gak...tapi dia minum air masak banyak-banyak, sampai termuntah kakak aku na...sabar yer... :)

nanazack said...

itu la zue...aku pun agak bulan pose ni aku mkn nasi lebih mcm sblm bln pose...bkn aku xcuba xmkn nasi bln pose nie, dah cuba gak...kalo xmkn nasi masa buka n sahur, for sure esok pg nye perut aku pedih sgt2....

air masak ni pun satu citer...bila minum, alahai...mcm minum air apa jek...loyanye kalo nak abiskan satu cwn...kena ltk perisa ckit baru aku leh abiskan...tp tu la, aku try gak minum bebyk....

Anonymous said...

Nana, selain kurangkan makanan manis2 n bergula. Aku tak de petua nak turunkan gula dlm badan.Salah satu kesannya, baby ko mungkin akan besar saiznya.

Tapi nasihat aku, bila jumpa doktor tu tanya doktor apa yg ko boleh kalau keadaan ni berterusan dan apa komplikasi ms bersalin nanti. Contohmya, kalau option ko normal delivery macamana keadaan nya...kalau kene c-sect macamana keadaannya.

Paperhal ko aware risiko2 yang akan berlaku.- aisyah ibrahim

nanazack said...

thanks aisyah (^_^)...td aku dah g jumpa pakar pemakanan gak...so, dgr la segala ceramah nye...dan aku dah dpt tau, mcmne aku leh dpt kencing manis nie...cara pemakanan aku sepanjang bulan pose ni byk yg salah...sbbtu, gula aku lmbt turun...

psl komplikasi ms bersalin pun ada gak dia bgtau...uuuiii gerun aku dgr...mintak dijauhkan la...huhhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...