Thursday, July 31, 2008

Aku Bukan Untukmu

Semalam, aku terus ke BP Mall selepas Zue kata novel dia dah mula jual kat kedai buku kat Kuantan....so, smlm aku xde keje nak watpe, terus je berjalan2 kat BP Mall....
sesampai je kat BP Mall, aku terus tuju ke kedai Popular...pusing2 kat bhgn novel baru, still xde gak novel zu nie..ishhh!! tensen gak aku...mggu lepas datang xde gak, xkan mggu ni xsmpi lg kat bt pht ni....
pusing punye pusing, akhirnye, terjumpa la novel yg dicari2....rupanye kat rak...huhuhu, nsb baik la ko dah upload cover novel ko zue, kalo x, mmg aku xjumpa nye....(^_^)....
mula2 belek2 la dulu, pd hal nak cover line amik gambo...nk kuarkan camera, xbrani plak wat keje sorg2 nie....last2 pki je la hp..tp gambo xbape nk elok la..bak kata zana, 'cap ayam'...hehehe..
bila dah puas ati, bru la g bayor....huhuhu rasa bangga plak dpt beli novel kawan sendiri.... ko, zue, mesti tgh kembang kuncup idung tu kan bila tgh baca blog aku nie....hehehehehe....
apa pun, tahniah pada kawan ku ini....akhirnye berhasil juga penulisan dia nie....tp buku prima ni kedekut la....harga leh tahan mahal, tp penanda buku xde plak....cover plak, kasi la keras ckit, bkn apa, takut mudah terkoyak sbb nipis ckit berbanding novel lain.....huhuhu, apa aku melalut ni????? tetiba je nk komen company org...
apa2 pun, tahniah skali lg pada Zuriani Mustaffa....tabik springgggggggggg........
pada kengkawan yg lain, jgnla lepaskan peluang untuk dapatkan novel terbaru ni ye di pasaran...

Tajuk : Aku Bukan Untukkmu
Terbitan : Buku Prima
Harga : RM22.90
Tebal : 679 muka surat

Tuesday, July 29, 2008

Tuesday morning again...

Hari ni sebenarnye, badan ku rasa xsedap…mgkn sebab letih berjalan ahad hr tu baru nk terasa…tambah plak cuaca hr ni mmg panas sgt….ngan aku yg berkeadaan begini, mmg xbenti peluh mengalir….nak baring2 pun rasa xselesa, kalo kat umah sendiri ni, sure aku dah bukak air cond…ni kat umah parents, xkan la aku nak duk nyibuk kat bilik parents aku….

Pg td, aku dpt call dari Dumex…org tu tanya kan pasal susu yg aku request tempoh hari…dia nk kepastian sama ada betul atau x aku pregnant, pas soal jawab, dia pun kata ok, sample susu akan sampai dalam masa 2-3 mggu kot kalo xsilap dgr…hehehe….bdn xbermaya la masa tu….

Ptg plak, dapat kol dari satu company nie…ntah apa namanye pun aku xingat gak…dia ofer jd instructor utk cikgu belaja guna computer….mula2 dengar tu mmg aku berminat gak la….tp yg wat spoil tu, dia wat 2mggu akhir bln 9….lg 2hr jek dah nk raya….alahai…susah la mcmtu…wat kat ipoh plak tu, kang ada gak aku beraya sorg2 kat perak tu…dah la masa tu abang dah kat france….kalo abang ada, best gak….aku tanya kat abang, dia pun kata xpyh la terima….sbb dah nak raya masa tu….so, aku reject lg wat kali ke berapa ntah tawaran keje utk thn ni…huhuhuhu….

Td plak abang bgtau, mgkn tarikh blk lumut kena extend lg…aduhhh…tensen gak aku….ingatkan dah leh jumpa abg lg 2mggu…skali kena extend lg….tambah rindu lg la nmpk nye….tp, sejak 2 menjak ni, hati ni emo sgt la, bila bersendiri jek, mest teringat kat abang, bknnye sblm ni xingat kat abang, tp yg ni lain mcm plak….kdg2 tu sampai nangis terisak2 kat dlm bilik sorg2…xtau la….feeling terlebih kot…huhuhu….nak layan sgt pun xleh gak, tkt bb terikut2 plak perangai emo aku nie…hehehe….

Korang doa2kan la kesejahteraan aku nie ye…mudah2an aku dapat menempuh segala dugaan ni dengan hati yg tabah…Aminnn….

jalan jalan ke UIA

Hari ahad lepas, aku ikut papa, long ngan abg rosli g uia sbb nak anto kan scooter si nini…amboi adik aku sorg nie, ngada2 btul…xlarat nk berjalan kat dlm kampus tu…sumenye nk sng je ek….naik bus pun xmau gak….bebudak skangni mmg mcmtu la…sumenye nk sng jek….kita dulu2 jln kaki ke fakulti..nk hrpkan bus jek,mmg le jenuh menunggu….
Abg rosli tolak dulu dr umah kul 6.45pg bwk scooter…yg lain naik keta tolak dlm kul 7 lbh la gak la…kteorg jmpa kat RnR ayer keroh…bhenti minum2 jap….si budak kecik, iman umairah, pun ikut sama gak….mak je xikut sbb keta dah xmuat…

Gedebak gedebuk, dlm kul 12.30 tgh hr gak la smpi ke uia….mmg saje papa bwk slow sbb nk nyonsongkan abg rosli tu…ye la, risau gak naik motor jauh2 nie….motor kecik plak tu….bhenti isi minyak pun byk kali gak motor tu…leh thn gak, nmpk jek kecik… kira2 RM25 gak la duit minyak dr BP ke UIA…

Sampai2 jek UIA, aku dah xthn nk ke toilet….hehe….pastu singgah ke bilik nini…alahai, comel btul bilik tu…mcm kotak mancis jek….kecik jek la, xbeso mana pun…mmg cukup2 utk sorg….tp si nini ni, brg2 dia mengalahkan org yg ada 2, 3 bilik….byk betul…xtaula mcmne dia nk campak sume brg2 tu…pelik betul aku….

Pas bebel2 kat nini ( sbnrnye nyampaikan pesanan mak aku jek), kteorg mkn kat bangku byk2 kat bwh blok dia…mak dah bekalkan kteorg makanan…sbb mak kata, skang kan dah mahal kalo nk mkn kat RnR…kalo mkn takat 2 mulut jek xpe gak mak kata, ni ramai…baik mak masakkan jek, lg puas hati….so, bercamping la kteorg kat ctu ngan berlaukkan sambal goring jawa, sambal tumis telur n ikan goreng…dengar mcm lauk biasa jek kan, tp bila mkn time lapo2, mmg sedap giler la….licin sumenye mak (^_^)..

Dlm kul 2ptg plak, kteorg bergerak ke seremban plak….nini tgl la ngan scooter dia tu…kteorg teruskan perjalanan…asalnye papa nk ke umah acu ali kat puchong, tp disebabkan aku yg tgh pregnant, n xmau sebarang mslh terjadi, papa ubah plan ke seremban…g umah mak eton…skali mak eton msk lauk peberet plak, ayam msk lemak cili padi….alahai…sodapnye…lebih2 lg masakan N9..mmg lain benar la rasanye…nk xnk, kena mkn gak…kang kempunan, susah plak….aku mkn jek la ayam tu pada hal sbnrnye aku bknnye leh mkn ayam sepanjang pregnant ni, tekak ni semcm jek bila mkn ayam…xtau la nape….pas mkn seketul, rs mcm xpuas, apa lg, amik lg seketul…nasi mmg mkn ckit je la….pas dah borak2, kami teruskan perjalanan ke rembau plak…nk g umha jojo plak…

On the way ke rembau, aku ajak papa g mkn cendol leman dawi…kot2 ada lg ke ptg2 mcmni….hmmm, mmg bkn rezki ku hr tu….sesampai jek kat kedai dia, cendol dah abis…aku teringin sgt nk mkn cendol leman dawi tu…org kata sedap sgt2…xtau la apa yg sedap sgt….tp yg aku tau, mkn semangkuk, leh top up lg bila dh abis…free plak tu…last2 papa amik kan air barli free jek la….pastu terus ke umah jojo….

Sampai2 jek umah jojo, dah ku jangka….aku loya2 semula…ni mest sbb mkn ayam td…huh! Tahan kan je la….sendiri cari penyakit…hehehe…
Ptg tu, teruskan lg perjalanan ke alor gajah plak….sbb abg rosli nk singgah kg dia anto kan baju anak sedara dia….lama gak lepak ctu, kul 8.45 bru tolak ke BP…sesampai BP je dah kul 11 lebih…mak pun dah tido…..aku pun, sampai2 jek, bersihkan diri, solat, n terus jek tido…xlarat dah beb…penat…..


Bila pk2 semula, leh ke pregnant2 ni jalan sakan mcmtu? Aku baru terasa risau ni…ye la, lasak sgt berjalan….doa2kan la smoga kandungan ku ni selamat ye kengkawan…Aminnn…

Monday, July 21, 2008

kek gula hangus jd apam gula hangus

adunan siap diputar

setelah diperap selama 3 jam

adunan sedia dikukus

tengah mengukus

setelah 1 jam mengukus. yg tgh2 tu berlubang sbb terkena air kukusan semasa mengukus

kek keluar dari loyang

begini la rupanye sarang yg xmenjadi tu

last2, kek ku menjadi apam....tp sodap tau...(^_^)

Sunday, July 20, 2008

EMERGENCY

Malam td, aku ke emergency ward….perut ku meragam….ntah nape, lepas je mkn mlm, perut ku tegang semula….rasa ketat semacam je…tekak pun mula meloya….aku terus je masuk bilik papa, pastu terus jek suh papa bukak air-cond sbb peluh dah mencurah2 xbehenti…aduh…aku plg xsuka bila keadaan mcm ni datang pada ku….rasa terseksa sebentar….nak baring xleh, nak duduk xleh, apa lg la nk berdiri…serba xkena sumenye…

Tiba2 jek perut rasa semacam, aku terus je ke bilik air…bertapa jap…tekak pun dah xsdp, apa lagi tersembur la sume apa yg aku makan sebelum tu….sume mi hailam yg aku mkn tu terkuar….wah….mmg seksa bila muntah nie…..bila rasa mcm dah keluar sume isi perut, aku pun kuar bilik air….rasa lega sebentar sbb rasa ringan ckit perut nie….tp kepala plak sakit, tiba, xleh nak bernafas, mata plak mcm nk gelap…huhuhu jgnla pitam…aku terus baring kat bilik sambil sapu minyak angin…

Baring punye baring, perut sakit semula, tekak pun mcm tersekat ngan sesuatu…masuk la bilik air smula….wahhhh…tersembur lg la…2mangkuk mi hailam yg aku mkn, abis sume dh keluar…tp kali ni lg menyeksakan sbb mcm xkuar abis…..tiba mcm ada angin tersekat jek kat ulu hati nie….aduhhhh…mmg xtahan….

Aku masuk bilik semula….guling2 atas katil, tp x hilang gak…last2 aku panggil jojo yg tgh main game ms tu….aku suh panggilkan mak….bila mak masuk jek bilik, aku dah xleh tahan menangis lg…terus je merayu kat mak nak wat mcm ne lg…sakit wei bila angin xlepas kat ulu hati nie…aku dh risau jek kalo gastric dtg semula…dah lama beno aku xkena gastric. Mak suh siap2, sambil panggil papa yg tgh berehat2 kat bilik tu…wah, sume panic…long plak dah sibuk carikan aku baju yang sesuai nk g hospital…aku betul2 xlarat nak bangun lg, mana kan tidak, sume isi perut ku dah keluar….nak xnak, terpaksa la aku gagahkan diri juga bangun untuk salin pakaian…

Sampi2 jek kat emergency, pas dah kena soal jawab ngan doctor, terus jek dia arahkan nurse bg aku mkn MMT (Mixture Magnesium Trisilicate) @ ubat kapur la…aku plg xsuka ubat tu…nurse tu bg aku mkn dlm 40 ml la aku rasa…sbb 2kali penutup ubat tu…aduhh…nasib baik la aku dh siap2 muntah sblm datang, kalo x, aku rasa, aku muntahkan je depan nurse tu..hehehehe…

MMT

Pas makan, perut rasa xsdp smula, mcm nk membuang plak…aduh, mcm2 la….nk bgn, g toilet segan plak, tp nsb baik la doctor suh wat urine test…apa lg, ms ni la masanye…hehehe…pas membuang tu, ada gak la rasa kurang ckit, angin dah dpt kuar ckit…result urine test pun normal….so, mmg sah la aku ada silap mkn…doctor suh rehat jap…pas sejam kemudian, barula dapat kuar semula….tu pun doktor bg pilihan sama ada nak duk kad wad atau balik....dah tentula aku nak blk umah...sape yg nak kena tahan...hehehe

Dalam perjalanan pulang plak, skt perut dtg blk, aku suh papa drive laju ckit sbb dah xtahan wei…papa dah siap2 call jojo suh bukak pintu…sampai2 jek kat umah terus jek aku ke bilik air, melepaskan hajat wat kesekian kalinye….huhuhu…letih kuar masuk toilet nie…tp aku ttp bersabar je…dugaan untuk aku ni ketika abang xde :(…

Bila bincang2 ngan papa, papa kata dia dah perasan aku xleh mkn mi kuning sejak kes makan mi bandung dulu…pas mkn jek, aku terus xleh bernafas…samala mcm kes mlm td…aku xleh bernafas+berpeluh2….papa suh aku behenti mkn mi kuning….jgn sekali2 cuba mkn lg….huhuhu, pasni dah xleh la mkn mi rebus muar, mi bandung pt pechah, mi hailam mak….hirup kuah je la nmpknye….

Kesimpulannye, jgn la mkn overload..ye la, mggu ni sume balik, jojo sefamili, long sefamili, abang dr jb sefamili…tentula mak masak mcm2…aku plak melantak x hengat dunia…last2 yg menanggung sakit, diri sendiri :(.

Thursday, July 17, 2008

shopping...

hari ni aku ikut g jalan ngan mak n papa...1stly, g teman kan mak g klinik...biasala, kan skangni tgh musim durian + rambutan + manggis la...tu sume mmg "ubat" yg leh wat org sakit...hehehe...nsb baik la aku tahun ni makan xsampai lupa diri...masih leh kawal la mengenangkan tgh mcmni, so makan ala kadar je la...setakat menjamah jek....

jom p jalan-jalan

masa tunggu turn mak jumpa doktor, aku pun apa lg, g la belek2 artikel2 yg ada kat klinik tu...aku berkenan ngan buku pasal 'Mom & Baby' nie....baca punye baca, mak dh nk blk....aku xabis lg bc buku tu...mak aku kata, buku ngan artikel kat situ leh ambil bwk balik, aku pun apa lg, amik la yg part 1 ngan part 2 skali...bukannye apa, sng nk wat rujukan...mcm2 ada dlm tu...ye la, dh mcmni, nk kena ada ilmu gak...sekurang2nye aku akan lbh bersedia bila tiba masanye (^_^)....

Mom And Baby Part 1 & 2


pastu g pesta plak, makan laksa johor kat warung huzir....perghh!!! lama xpekena laksa johor...tp tu la, biasanye kalo jual2 ni mest pakai mi laksa @ beras...xde tmpt yg jual laksa johor guna spagetti??? huhuhu...sodapnye....gambo xsmpt nk amik, dh lapo sgt td, terus terkam jek laksa tu...hehehehe...

pastu papa plak ajak g carrefour....so berjalan2 je la aku hari nie....ronda punye ronda, ada la beberapa brg yg sempat ku rembat hasil rondaan kat situ....mula2 skali, cri brg penting...huhu xleh bgtau! privacy...hahahaha!! korang leh agaknye....pastu g la jln2 kat bhgn baby...saje je belek2 dulu, wat survey la kononnye...kang kalo abang dah balik, leh la shopping sama2 ngan dia...skali belek punye belek, alahai hati nie betul2 terusik ngan mitten ni...kiut miut...ishhh hati ni dh bergelora...xleh tahan...apa lg, tgn ni terus jek capai...xyah tggu abang la kalo takat yg ni jek...kang takut abis stok plak...hahaha...gelojohnye aku....

I love Daddy...I love Mummy

pastu pusing lg....ada gak la jumpa beberapa brg yg dh leh nk beli...abang blk jek bln depan, dh leh beli ckit2...bknnye apa, brg baby ni leh thn gak harganye. nk beli skali harung pun xleh gak...kena beli ckit2 dulu...pastu xleh nk beli brg yg besar2 kat BP ni pasal nnt nk bwk blk manjung lg...xmuat plak keta nnt...

pastu beli shieldtox liquid ni...kat bilikku byk nyamuk halus2...tensen bila tido mlm...dah sembur pun masih ada lg...sblm ni pakai kertas meruap, tp tahan utk 30 mlm jek, kali ni ku nk try yg ni plak, katanye thn sampai 60mlm...ntah btul ke x...hehehe....


pastu beli plak jus kurma....lama dah aku duk cari, rupanye kat sini ada jual....nk beli kurma, xjumpa lg, minum jus pun jadila :).


pastu beli kek coklat ni plak....igt nk wat sndiri jek, tp mak xbg wat sbb xde sape nk mkn nnt...kalo nini ada, leh gak dia tolong perabiskan, ni cuma aku jek kat umah, mak kata xpyh nnt bazir...last2 beli yg nie jek...xsodap pun...bedal jek la...nk lepaskan gian jek nie..hehe...


ok la....kang nnt sambung2 lg ek....doakan kesihatan ku berkekalan ye kwn2... (^_^)...

Wednesday, July 16, 2008

Honda 70

ni motor terbaru abang...huhuhu...punye la lama nak bikin...hampir setahun hantar kat kedai, bru siap...tp malangnye, xsempat aku nk merasa naik motor nie...abang je la pusing taman sorang2 naik motor nie...ku takat tgk je la...huhuhu.....

Tuesday, July 15, 2008

ubat ubat ubat...


ni segala bagai ubat yang kena makan hari-hari....

aduhh...busuk betul la baunye...bila la aku nak g beli obimin nie....huhuhu


Tuesday morning...

pagi semalam, abang dah bertolak ke KK...then, petangnye dah naik kapal n terus jek belayar....huhuhu seminggu lagi la baru ku boleh contact ngan abang....rindu rinduan la...


malam tadi, perut ku sakit sangat sangat...tegang n keras....tak tau kenapa...mungkinkah disaebabkan beralih bulan ataupun sebab aku makan lauk lemak ulam jantung....aduhhhh!!! memang seksa nak tido mlm td....tp akhirnye, tertido jugak aku....


pagi ni aku terus jek mencari buah prune ku untuk proses penghadaman...huhu mmg seksa bila sakit perut time mcm ni.....



prune yang ku ambil

Thursday, July 10, 2008

gi klinik...

hari ni gi klinik...appoinment patutnye 8/7 kat Manjung, tp kali ni start menumpang kat bt pahat je la...nurse td pun dh pening ngan aku sama ada nak bukak buku baru ke x....hehehe...aku ni dah la duduk xmenetap...abang balik je, aku balik manjung, kalo blayar je, aku duk bp...

hr ni 1st time cek kat klinik pesta....aduhhh!!! ingatkan datng awal kul 7.40am, dpt no awal2...skali sampai2 jek, nurse dah start pgl patient....alamatnye, aku dpt no lewat la nie...mmg sah! aku dpt giliran ke 20....tu pun aku rasa mcm 200...lama bangat nak tgu...8.45 bru dpt kena pgl....pastu kat sini serba serbi wat sndiri, kalo kat manjung tu, nurse yg tolong cek kan...hehehe..ye la, lain tmpt, lain la caranye....

td dh start kena cek gigi...skali..alamak!!! gigi ada lubang kecil la...doktor suh tampal...aku ckp, aku nak wat kat private, xnak wat kat gov sbb abg iparku dh ada rekod teruk kat sana....bln lepas dia g cabut kat gov, skali ada jangkitan kuman...kena refer pakar kat muar plak...smpi la ni masih wat treatment ngan pakar kat muar....smpi operate tu...huhuhu...seram aku dgr bab2 cabut gigi nie....

td pun dah dpt ubat 4 jenis...hmm rasa2nye mcm nk tukar pada 1 jenis jek la....mcm xbest jek ubat nie....tp xpela, aku try jek dulu dlm semggu nie, kalo ok, proceed, kalo x, amik ubt lain je la...

k la, korang doakan la kesihatan aku nie yek...smoga aku dan bb slamat dilahirkan.....Aminn...

Tuesday, July 8, 2008

PANASSSS!!!!!

waaahhh....hr ni hati ku panas jek....gara2 hal ptg smlm...tp xleh nk citer kan, nnt ada plak yg terasa hati....walaupun org tu xnk jg hati aku ni, xpela...asalkan aku xmenyakiti hati dia....aku cuma terangkan mengikut prinsip hidup aku....jgn la paksa2 diri ni lg...fahami la keadaan aku skang nie....

cpt2la hati ni sejuk, ptg ni abg sampai dari sabah....

Monday, July 7, 2008

good news or bad news.....

aku baru jek dpt kol dr abang....dia kol dr jeti KK....esok abang nak BALIKKKK!!!! best nyer.... but...dia balik bkn saje2....kena g KL sbb urusan ke France tu....alahai....lemahnye otot otot ku ini...rs mcm abang kena bertolak awal jek dr jadual yg dh ditetapkan sblm nie....

kalo btul kena g awal, ok gak la, kurang2 dpt gak aku beraya ngan abang tahun nie....kalo tempoh dipanjangkan plak....aduhhssss, rindu serindu rindu nye lg la nmpk nye nanti.....janji masa aku bersalin nnt, abang ada kat malaysia....tp kalo kena waktu bertugas, aku berserah je la...

ni yg xsabo sabo nak tggu esok....ada gak xdpt tido mlm nnt...hehehe

Saturday, July 5, 2008

jaga iman...


hari ni, long mintak tolong jagakan iman sbb org yg jg dia slalu tu ada hal lain plak...aku on je la...mmg xkisah jaga anak2 sedara ni...lg pun dia ni pun xla lasak sgt...bru nk blaja duduk je la skangni....tp aku ngan iman jarang berjumpa...smlm pun, bila jumpa aku, dia dah melalak...tp pg ni bila tgk aku, dia xmelalak, tp smpi la ni blum nak bersuara lg ngan aku...hehehe segan kot si iman ni ngan aku (^-^).....last2, dia merengek2, aku pun wat kan susu n masukkan dlm buai...terus jek dia tdoooo...zzzzzzzz...


iman ngan bantal busuknye...


iman bangun dr tido nye....

Friday, July 4, 2008

kongsi-kongsi

Ada gak kwn2 aku yg bertanya kan, apa yg aku amalkan utk pregnant nie…sbnrnye, xde apa pun…Cuma sepanjang abang kat france dulu, aku dah mula berpantang kat pemakanan aku….dan ada jugak supplement yg aku mkn…dan yg plg penting, ni sume rezki yg Allah tentukan, kita cuma berusaha jek…..kat sini aku senaraikan apa yg aku mkn …

Ubat-ubatan
- folic acid
- evening primrose oil 500mg(EPO)
- susu anmum

Pemakanan
- bykkan mkn bayam…xkirala nk wat msk apa pun…sayur daun hijau yg lain pun leh gak…
- mkn bendi…aku rebus jek, pastu cicah ngan smbal belacan…..
- minum susu
- mkn anggur
- mkn madu campur skit ngan serbuk kayu manis. Mkn sblm breakfast…sekurang2nye setgh jam awal…nk sapu kat roti bakrr pun leh gak, cmpur gak ngan serbuk kayu manis tu…biasanya yg ni aku suh abang yg mkn….

Tradisional
- urut satu badan

Yg ni, apa yg aku elakkan plak…

- air teh, kopi, Nescafe, air tebu, air soya..
- xmkn tebu, nenas…
- sayur2an yg leh wat bdn berangin…cth: kangkung, pucuk ubi, nangka muda….
- air batu / ais…

Rasanye, yg ni je kot apa yg aku amalkan…nnt kalo aku ada teringat yg lain, aku edit lg…yg penting, lain org, lain caranye….dan bukan apa yg kat atas ni jek korang leh amalkan, byk lg amalan yg lain leh dipraktikkan…Cuma korang sanggup atau tak sanggup je, antara korang mampu atau xmampu jek….usaha jgn xusaha tau (^_^)..

Ok…lastly, doakan aku n baby selamat ye….dan doakan gak aku sihat sepanjang pregnant nie…Aminnn…

Thursday, July 3, 2008

abang belayar lagi...

hari ni abang belayar ke tgh laut lagi wat survey...seminggu kat tgh lautan....jumaat depan insyaAllah bru dpt contact ngan abang....hmmm, terasa lama plak saat2 tgh mcmni...

semoga abang selamat dalam pelayaran...Aminnn....

G umah jojo...

Mggu lepas, aku duduk umah jojo (abangku) kat rembau…tdo 2mlm kat sana. Tu pun sbb mak ngan papa nak anto nini register kat uia. Aku xikut la…just lepak umah jojo jek…rs mcm xlarat la nk jln jauh2…tmbh plak terhentak2…skangni perut aku cpt jek rs mcm2 skt….xtau la sbb apa….nk tggu mgu depan ni ada appointment ngan doctor….

Duduk umah jojo, rs boring gak la…ye la..pg2 sume g keje…anak dia, aiman g skolah plak…aina plak anto umah org yg jg dia…mula2 niat nk gak jg si aina tu…tp skangni dia dah dpt kaki, aku tkt aku plak yg xlarat nk kejar dia…mmg lincah btul si aina ni…perangai dia mmg sebijik mcm jojo…GARANG, SUKA JERIT2, BILA MARAH SUKA KERUTKAN DAHI….gembeng pun ye gak…hehehe…tp kalo dh namanye budak pompuan, pompuan jugakla…dia plg suka, selongkar handbag org…abis sume brg2 dlm handbag, dia akan kuarkan….abis ngan wallet aku dia cek…pastu suka berangan..bila menyanyi, mulut smpi muncung2….hehehe

aina

Selera aku skangni xmenentu….hr tu ada skali, aku teringin sgt nk mkn lontong…ye la, duk kat manjung tu, mana ada mknn mcmtu…mi rebus pun dh mcm mi kari…ye la, lain tmpt, lain la caranye….tp semenjak ngandung ni, tekak aku prefer nk mkn mknn johor je la….lontong wak dol la, mi rebus muar la, mi bandung kat pt pechah la….rojak pak ali la…huhuhu…sumenye aku dh list kan…Cuma rojak ngan asam pedas pt jawa jek lum sempat mkn lg….kena tggu abg blk la bru g tmpt tu….hr tu nini belikan popiah kat psr mlm pun, sdpnye xterkata…pada hal popiah biasa jek….mgkn sbb aku dh jemu ngan popiah kat manjung tu, bila dpt popiah kat bp ni, mkn xhengat dunia….(^_^)…mcmne la bdn xcpt naik….sume mknn yg aku nk mkn tu kalori tggi….tp aku jenis skali mkn, xbyk pun…Cuma aku kena kerap mkn la sbb kalo tidak, perut ku menggigil2 minta diisi…mcmne la time pose nnt ek…risau gak aku…

Sejak akhir2 ni, aku suka minum Nescafe 3 in 1 yg brand Carrefour tu la….xtau la nape…ms awal2 ngandung tu, aku nk sgt minum kopi…dpt seteguk ms tu, pun dh cukup…pastu kena mrh ngan long…kopi xbaik utk baby katanye….tp tekak aku nk minum tu…skangni, nk Nescafe 3 in 1 plak….agak2 korang, kalo minum nes tu, ada efek ke pd baby? Air lain, aku xleh nk msuk sgt….susu jgn ckpla…mmg xleh pandang…milo plak, aku asyik nk ke toilet jek tgh mlm buta….horlicks leh minum kdg2 jek…teh o skang, kalo minum mest loya….walhal, sblm pregnant, aku mmg jenis xminum nes, kalo minum sure migraine…tp skang, xplak…

Korang doakan la aku smoga sumenye selamat ye….Aminnn….

Wednesday, July 2, 2008

Luahan Hati Ku

Dah lama btul aku xupdate blog ni…ye la, ms wat blog ni aku kat bp…skali bila abang dh blk dr france, terpaksala ‘pindah’ ke perak smula….dah le kat umah sewa aku tu xde line 3G….asal nk online jek, kena ke bandar manjung….tu yg wat aku malas nk update…dr dulu lg aku dh ajak abang pindah dr rumah tu, tp ye la, kat area manjung, sitiawan, ngan lumut ni susah cari rumah sewa…rumah sewa kat tiga2 tmpt ni mcm pisang goreng…mmg susahla nk cari rumah untuk disewakan…kalo rumah kosong tu ada gak la…tp bila tanya jiran sblhnye, tuan rumah plak xnak sewakan…tu yg plg tensen skali….grrrrr….

Wat pengetahuan kawan2 ku sekalian….hr ni 2 july 2008, kandungan ku genap 14mgu…. Mmg xsangka kan? Dulu slalu merungut, bersedih, murung…sbb slalu pikirkan bila la aku nk pregnant….? La ni, dah sangkut pun…ni pun berkat kesabaran kami berdua, doa dr keluarga dan teman2 (ada ke?hehehe)…sokongan moral kalian, mmg aku xkan lupakan…wat abang tercinta, terima kasih kerana amat memahami diri ini…I LOVE U SO MUCH, B!

Ni aku citerkan ckit pengalaman aku ms mula2 dpt tau pregnant….ms tu hr jumaat seingat aku…aku tgl sorg2 jek ms tu sbb abang dah bertolak ke sabah isnin tu…aku rs xsdp ati walaupun ms tu dh lewat 4hr jek….skt perut ckit2 ada la, tp pelik nape cik ‘p’ xnk kuar2 lg nie….disebabkan nk amik berkat hr jumaat…subuh tu, aku pun wat la upt sblm amik wudhu’…selesai wudhu’, aku terus jek solat tanpa melihat tester tu….ms solat tu, hati xtenang gak la…risau memanjang….dh selesai berdoa, aku terus g kat tester tu…mula2 tutup mata, tkt nk terima kenyataan…bila dh buka, alangkah erkejutnye aku ms tu…hanya Allah jek tau perasaan aku ms tu….tanpa piker pjg, aku terus capai hp…try kol abang…tp xdpt….aku bru teingat, mlm sblm tu abang dh bgtau, kapal dia dh nk bertolak ke tgh laut pg tu….hmm, sedihnye hati ku ms tu sbb xdpt nk kongsi berita baik tu dgn abang….last2, aku just tglkan voice msg jek suh abang kol aku smula….


berdebar debar masa nk tgk benda alah nie...

Tup-tup, dlm kul 8 lbh tu, aku dpt msg dr abg…tanpa berlengah, aku terus jek kol dia n bgtau berita baik nie….tp yg aku bengang, dia mcm dgr xdgr jek….ckp pun xbyk….pas abis kol tu, dlm 5minit pastu, abang msg…dia siap tanya, btul ke apa yg dia dgr td?aku ckpla btul…rupanye ms aku kol tu, dia tergamam…dia mcm xpercaya gak…akhirnye doa kami termakbul…..usaha yg kami lakukan cara moden mahupun tradisional, akhirnye membuahkan hasil….

So, utk kwn2 ku yg rezki nye lewat mcm ku jua, aku nasihatkan, jgnla berputus asa…usahala…xkirala dgn cara apa skali pun….moden mahupun tradisional…mmg ada hikmah di sebaliknye…mmg Allah Maha Mengetahui…walaupun hati dan mulut kita berkata yg kita dah bersedia, tp Allah lebih tau jua yg kita ni masih belum cukup kuat nk hadapi rintangan akan datang….

Lastly, kwn2 ku,ku harap korang doakan la smoga aku selamat dan baby juga slamat dilahirkan ye….Amin….

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...