Wednesday, November 19, 2014

Kek karamel coklat

Lama x main baking2 ni... Kalo xsilap ms start diet Kat labuan dulu.. Pastu hilang semangat nk baking sbb kabinet dapur kena serang dgn anai2 plak.. Bila dh pindah sini, dpt bilik kabinet baru, baru la hati berbunga nk baking.. Tp tu pun asyik xsempattttt je la.. Ada je keje rumah ni xsetel.. Ha, psl rumah yg Kali ni nnt kita cerita ye.. Tp apa2 pun, kami sekeluarga sgt bersyukur kerana dpt peluang utk berkumpul semula seperti sediakala dgn secepat nya.. 

Ok, berbalik pd cerita baking.. Teringin sgt nk try mkn karamel coklat.. Bahan2 mmg sentiasa ada kt dapur tu tgl malas xmalas je la kan..so smlm baru la terhasil caramel kek ni.. Xpernah mkn pun so mmg xtau apa rs yg sbnrnya.. Tp bila dimakan sejuk2, mmg wallla la..hihi.. Dh nama pun kek karamel kan.. Apa saje yg berkait dgn karamel mmg sdp dimakan sejuk2..Tp resepi ni byk yg aku derhaka sbb nk ikut kesesuaian anak tekak ni..

Tiba2 ada kawah kt tepi tu.. Xtau sbb apa. Mgkn kukus lama sgt kot sbb ms kukus ni api mmg dh cukup slow pun.. So, enjoy the cake ^__^

Tuesday, November 18, 2014

Jabalkunto & donut gebu

Macam biasa la, nk bg warm up blog ni, kita kasi update Bab makan je la ye.. Alhamdulillah, sejak pindah KL ni, aku makin rajin la masak2.. Mana tak nya, terasa gak culture shock tu dgn harga mknn yg dh siap Kat sini compare dgn labuan.. Tp adat la kan, ada yg sana murah sini mahal.. Ada gak sini murah Tp sana berganda2 mahal nya..huhu.. 

Ok, Kali ni nk kongsi resepi donut super gebu n simple la.. Biasa kalo buat suka ltk susu tepung Tp Kali ni xpyh ltk pun ok gak.. Lg pun stok susu tepung dh xde kt rumah.. Khabir minum milo o je, Adam plak skangni suka minum susu kotak atau susu coklat Dutch lady tu je la..so dh xde la stok susu dlm rumah ni..

So, ni aku print screen terus resepi nya.. 

Dan yg ini yg aku dh Cuba.. Mmg konfem gebu.. Bab nk perap doh tu kalo nk bg cepat naik, ltk je dlm oven yg x perlu di on kan ye.... Kalo xnk bg oven tu berpeluh, bekas doh tu ikat dgn plastik, so plastik tu je la yg Akan kena peluh ^__^.. Yg aku buat ni, aku tabur dgn gula icing sbb khabir suka mkn dgn gula icing ni, ala2 snowy Kat big apple tu la kan...

Ok, makanan kedua plak, yg ni aku xbuat just beli instant je doh nya tu.. Tu pun Abg yg belikan ms blk kg baru2 ni.. Nama kuih ni pelik sikit, Jabalkunto.. Ni kuih org jawa Katanya.. Dan cuma boleh jumpa Kat muar je kot tu pun certain Tempat je la.. Aku yg dh kawin hampir 8 thn ni pun baru tau pasal kuih ni..ia seakan2 mcm char kue @ cakoi tu gak cuma yg ni dia lg kembang n rangup sedikit.. N kalo resepi asal, kuih ni cicah dgn kuah kcg, Tp skang ni org dh pandai pelbagaikan.. Aku suka cicah dgn sambal tumis ^__^..

Ha, ni la rupa doh tu.. Sekali pandang mcm doh donut je.. Ms Abg blk bg ole2 ni Kat aku, mmg aku terkedu la.. No idea bentuk kuih tu mcm mana, dh la Nama pelik xpernah dgr.. Terus la aku Google kuih ni.. Nsb baik la Ada gambar nya, so ada la dpt idea kan..

Ni selepas di gelek n goreng terus.. Mcm roti puri pun ye gak sbb kembung mcmtu kan..hihi.. Cuma aku punya dh xberbentuk.. Kalo ikut asal nya, bentuk 4 segi kuih ni.. Tp aku main gelek je la..hihi

Ni isi dlm nya plak.. Mmg kosong.. Aku rasa aku terlebih gelek.. Mgkn terlampau nipis.. Tp dia punya rasa mmg not bad ok.. Mmg boleh try mkn lg nmpk Gaya nya ^___^..

Saturday, November 15, 2014

Nasi goreng cendawan



Nasi goreng cendawan ala Nana pembuka tirai.. Punya la berzaman x berupdate blog ni.. Apa2 pun Jemput tengok je la ye.. Sepinggan penuh utk santapan 3 beranak..hihi.. Menu ringkas bila papa xde...

* nak nangis bila tgk harga cendawan Kat sini murah..huhu ms duduk labuan, xpernah pun beli sbb terasa mahal sgt n rs sgt x berbaloi kalo beli T___T

*lepasni kita tgk ye, bila lg blog ni nk berupdate lg.. Muahahahaha

Tuesday, September 2, 2014

57 tahun Merdeka...

Di sini lahirnya sebuah cinta....tema merdeka utk tahun ni....aku rs mcm kena sgt tema tu dgn kami anak beranak....setelah 3 tahun di Labuan, baru la kami rs akan kenikmatan tinggal di sini....tp apa kan daya, aku cuma isteri kepada tentera yg mana sentiasa menurut perintah.....doakan la kami semoga lahirnya cinta juga di tempat baru nnt...

ok, 30 Ogos lepas, di LAbuan ni ada sambutan hari merdeka...uniknya kat sini, yg terlibat hanya kanak2 tadika sahaja...tiada penglibatan kontinjen dr org dewasa....seluruh tadika perpaduan dan tadika swasta di Labuan sahaja yg terlibat dengan perarakan ni...

sambutan ni pd mulanya sgt meriah...lepas setengah jam tiba2 je jd sunyi sbb tiba2 je stage astaka 'mati karen'...huhuhuhu...lama gak nk tggu, kesian kat anak2 pun ada gak..nsb baik ms tu kontinjen adam dh lepas...lastly lepas 10-15minit baru la ada karen semula....so, smbg semula la perarakan tu....agak dlm kul 9 lbh baru abis...adam ok je, masih steady, tp khabir, faham2 je la kan..dia jenis tido awal, ngamuk aje la...

adam dgn uniform merdeka dia ^___^

Adam dengan salah seorang kawan baik dia, Jaqueline

yg tgh pegang papan belah kiri tu pun kawan baik adam gak, easther namanya..sume mata sudah transform..kekeke

kontinjen adam tgh lalu bg tanda hormat sambil diiringi cikgu salina n cikgu sue...

masa ni sume acara dh selesai, cuma nak tgu ahli parlimen setel serahkan sijil kat semua sekolah terlibat

tgh nak tunggu arahan dr emcee bg arahan suruh bersurai je la ni...bila dpt je arahan, terus je la budak2 kat padang ni berkeliaran...hehehe...mcm tadika adam ni cikgu suruh berkumpul tepi astaka dulu sebab nak agihkan makanan...lepas tu dah boleh balik...hadiah masing2 cikgu bagi kat sekolah je nanti...


ni plak kereta kebal kat depan kuarters kami..AJKK kampung ganggarak ni buat tema ops daulat tahun lepas...diorg tgh bertanding antara kampung2 sebenarnya nie...budak 2 org ni je la sibuk nak bergambar..


last meronda...

alang2 abang ke KK, kami pun apa lg, join skali la mengenangkan mgkn ini adalh peluang terakhir jejak kan kaki ke KK kan...InsyaAllah....kalau ada rezeki, mgkn akan dtg lg ke sini ^__^

so sebelum pulang ke Labuan, bergambar sakan dulu sekitar KK....ni antara tempat2 femes kat KK..snap mana yg sempat je la sebab ms ni cuaca tersangat la terik ye...


budak dua org ni tgh menunggang ikan...hehehhe


duk ulang alik KK selama 3 tahun ni, pastu dh duduk kat KK 2 thn lebih, la ni gak la baru nak bergambar kat sini...hahahaha

khabir dh start buat perangai ms ni...mama apa lgi, keluar la segala amukan ms dlm kereta..huhuhu sgt menguji kesabaran mama ms ni ok...


di masjid terapung...adam demand nak pki spec sbb xtahan panas...

burger king ni adalah antara tempat2 terawal kami slalu singgah ms awal2 dulu sampai sabah...sbb xtau nk mkn kat mana kan sbb ms tu mmg tekak ni xleh nk terima selera kat sini..so apa lg, blk2 mkn fast food je la...

pemandangan KK dr tingkap bilik kami...huhuhu sebak betul rs hati ni nak tinggal kan KK..terlalu byk kenangan manis pahit di sini...besarkan adam di KK, lahirkan Khabir di KK, abg accident di KK...huhuhu..semua tu kenangan + pengalaman amat berharga....belum lg peristiwa hitam legam bg aku di mana aku dicemuh, dipersalahkan...xpe, aku sgt redha ms tu....ha! satu lg yg xdpt nk dilupakan, rumah kena masuk pencuri...abis kasut2 abg kena sapu abis, pencuri tu cuma tinggalkan kasut keje abg je...huhuhu...3 biji tayar yg baru tukar pun kena sapu gak....dan yg paling misteri sampai skangni, kami xtau kemana hilangnya bekas duit abg yg abg simpan lebihan tukar duit raya...sampai skang kami xtahu kemana hilangnya duit tu...kalo betul pencuri yg ambil, mmg kami xsedar kehadirannya sbb kami sedar2 ms kami nk cari duit kecil, tup tup bekas tu dh xde...huhuhuhu...

byk lg kenangan yg xdpt nk senaraikan kat sini...tu belum lg kalo g pasar KK...mcm syurga seafood fresh tau kalo g pasar KK....slalu borong ikan bilis kat gerai abg majid...sgt mesra wife dia smpikan dia pun turut bersedih sbb kami antara pelanggan kalo beli xpernah tau nk beli sikit2...hahahaha...nmpk sgt suka borong ikan bilis kan...kalo g 1B tu, terlalu rmi staff dlm tu xkira dari kedai mana pun yg kenal kami anak beranak..mgkn 'terkenal' sbb keaktifan anak2 kami agaknya yg suka sgt buat kecoh kat dlm 1B tu...tu belum lg masuk mak bapa dia ni selalu terjerit2 sbb nk kejarkan anak2 dia ni..huhuhu..baik Parkson, Chicken rice shop, kedai golf, ogawa, SR...tu sume dh mcm kedai kami yg punya plak sbb bila anak2 masuk buat muka xmalu ok...huhuhu...tp yg penting, asal masuk je tempat2 ni, konfem org tu tau nama "ADAM"..hehehe..sbb apa tau, adam ni membesar kat 1B...hampir setiap malam ms duduk sepangar kami kerap ke 1B...

sebelum bertolak balik ms tu sempat gak singgah Chicken rice shop dia Suria Sabah...ye, sini pun salah satu kedai yg mmg dh macam kedai kami punya...hahahaha mana kan tidak, dari senior supervisor dia sampai la ke pekerja dia, kenal kami anak beranak....bila kami kata tu la last kami mkn kat situ, terus je kami diberi diskaun...hehehe..alhamdulillah, rezeki anak2 kan...moga bisnes mereka bertambah maju....setel semua, balik la kami ke labuan..

kuala penyu ni sgt tenang tau tempatnya...kalo bg mereka sukakan ketenangan tahap maximum, aku rs sgt sesuai la tmpt ni....cuma kemudahan agak terhad...mcm aku, aku mmg suka tempat yg tenang tp dlm ms yg sama aku suka g window shopping...hehehehe...slalu gak terfikir, org2 kat sini kalo nak shopping, dia g mana ye? g KK atau g Labuan???? ko fikir la nana oiiii...org lain xde sibuk pun nk fikir pasal ni sume...hahahaha


tgk la budak2 ni..bkn boleh duduk diam dlm kereta....mana la aku xselalu terjerit2 mcm tarzan???? tgk la sikecik tu, duduk atas kotak kat belakang...seat punya la luas, belakang tu gak dia nk duduk...huhuhu..tu kotak sebelah dia tu, isi ikan bilis 10kg yg perlu dibawa blk semenanjung nnt...hohohohoho....

ni adalah kali terakhirnya kami naik feri kenderaan..lepas ni dh xmerasa la kesesakan dlm feri ni lg...selama 3 tahun ni la kami selalu ulang alik naik feri utk ke KK...ni la penghubung kami antara labuan KK....lepasni mesti rindu akan saat2 ni lg... T___T....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...