Tuesday, October 30, 2012

Bubye..

Mudah2an dipermudahkan perjalanan kami hr ni...Aminnnn

Monday, October 29, 2012

Labuan - KK

tgh packing brg ckit2...esok pg dh nak tolak ke KK...alhamdulillah, dpt gak tiket feri akhirnye...mgkn sbb weekdays kan, tu yg sng dpt tiket..ni pun naik feri baru (x la bru sgt, thn ni gak la bru beroperasi)...sblmni xpandang pun feri ni, tp sejak feri besar dh terbakar, terpaksala naik feri ni...feri kecik 1 lg ada, tp yg tu xbest la....

sejak kes kapal dagang terbakar bpe bln lepas tu, sume penumpang feri dh tak dibenarkan duduk dlm kereta semasa belayar...sume kena keluar duduk kat ruang penumpang atau duk la kat tepi2 tu...bila ada 2 org budak kecik yg sedang lasak ni, mmg aku xsuka ngan rules ni, tp apa boleh buat, demi keselamatan kan...ikut kan je la....diorg lgsg xmabuk, aku yg mabuk laut...huhuhu...

sejak dr mlm td dah terbayang2 DAISO...hahahaha...brg baru apa lg yg ada kt ctu ek...mesti ada brg stoberi baru ni...hehehe...tu je la aim aku skang ni...cri brg2 stoberi...selain tu, nk cri buah stoberi la...tiba2 rs nk mkn stoberi...huhuhu. selalunye g daiso ni ms abg g keje....sng ckit aku nk mengular sana sini...nk amik itu ini tanpa rs bersalah...hahaha..pastu bila brg byk mula la pening mcmne nk pikul...ngan brg2 lg, ngan khabir nye lg, ngan adam lg yg suka lari sana sini...last2, stroller khabir jd mangsa....

ok, cukup2...nk smbg packing lg ek....daaaaaa...


Kek salji...hehehe

orang labuan ni suka sangat mkn kek ni aku rasa...kalo g jln2 kat pasar tamu tu, sana sini mesti ada org jual kek ni...mcm2 bentuk ada...nak kek sebiji ada, nk separuh biji pun ada, nk bentuk cupcake pun ada, nk beli slice by slice pun ada gak....kira dh mcm trademark diorg la kek ni....

aku kdg2 kalo teringin nk mkn kek, aku beli gak la....kdg2 beli 2 slice...kdg2 kalo rs tamak, beli separuh biji terus...hahaha...bkn apa. tu beli time xde mood nk baking la...beli dh siap terus je kan....tp nk beli kek ni pun nasib2 gak, kdg2 tu sdp...sdp kat tekak aku tu bila kek ni btul2 mcm span...tp kdg2 tu terbeli kek nye padat...huhuhu yg tu xbpe kena la ngan tekak kami berdua ni...

oleh kerana abg pun suka mkn kek ni, maka dgn gigihnye aku cari la resepi kek ni....dah jumpa, mmg respon baik punye la kat resepi tu...rata2 org guna resepi ni...so aku apa lg, bhn2 sume ada, terus je aku try buat....masa bakar, tu kek ni naik kembang ke atas...cantik sgt la....kembang hati ni bila tgk...bila timer dh berbunyi je....perghhhh, mmg cun la kek span aku ni...ngan aroma nye lg menusuk2 lubang hidung ni...haisshh xsabo2 nak tgu sejuk sbb nk belah tgh n sapu krim cheese...

skali bila sejuk, kek aku jd meleper la plak...uwaaaaaaa...apa sudah jd ni???? siap ada 'pinggang' lg kek aku ni...kah kah kah....bila potong, jd padat la plak...hmmm, xmenjadi plak 1st trial ni...tp hentam je la....carry on je la sapu krim n tabur cheese.....rasa dh ok cuma padat sgt....xpe la, abg kata boleh cuba lg (^__^)....kalo xmenjadi gak, kita beli je...hahahaha

Friday, October 26, 2012

Salam Aidiladha part 2

Raya haji Kat cni sempoi je... Sunyi sepi je Kat block pegawai ni... Majoriti tutup pintu... Mgkn nk menikmati rehat long weekend kot... Same with us... Kami sambut ala kadar je... Juadah raya pun aku masak ptg khamis tu... Dlm kul 4 lbh aku siap masak... Cuma 2 lauk je... Sambal goreng n Kari ayam lawan dgn nasi himpit je...

Siap je masak, Abg ajak keluar. Abg nk jumpa org sbb Ada mslh kapal lg.. Aku apa lg, suka la sbb dpt keluar rumah.. Tp Abg kata, kami kena duk dlm keta la ms dia meeting nnt... Xpe, no Hal bang..hehehe jnji dpt keluar rumah..

Tapau lauk Skali sbb nk pulangkan bekas org yg dh berkurun aku simpan tu...abis meeting, g pusing2 jap cri biskut harimau utk budak2 ni pastu singgah airport solat Maghreb.. Sudah tu blk rumah terus, mkn juadah yg belum sempat nk merasa tu...

Pg raya, pas mkn masing2 kol kampung... Huhuhu rindu nye nk mkn lontong... Bila Tanya mak, mak xmasak Kali ni just order je... Alahaiii wat aku terliur je bila dgr mak order 2 menu... Lontong n laksa johor...

Dgr je org takbir, Abg bergegas bersiap... Pd Hal surau dekat je.. Tp Abg nk g awal, nk amik feel katanye :).. Blk surau, Abg smbg wat keje n kul 11 kami keluar utk bergambar raya di studio... Tp cina tu nk amik Untung lbh je la... Lgsg xbg signal suh rapat ke senyum ke, sedia ke... Mmg xnatural la gamba kami tu... Pastu Abg mls nk pjg2 citer, last2 kami mintak gambar je xmau frame...Servis layanan kurang la...

Blk umah, mkn lg... Abg g solat jumaat, budak2 sume tidoooo...hehe... Ptg kang nk g kedai perabot plak... Jeng jeng jeng!


***org berbudi, kita bebahasa... Bahasa jiwa bangsa... Xluak pun harta yg kita Ada kalo kita rajin ucapkan 'terima kasih'... Sekian, terima kasih...

nasi himpit segera...

sambal goreng jawa...

kari ayam....lama xwat ayam kampung...kt cni sekilo rm25 kalo xsilap...huhuhu

Wednesday, October 24, 2012

Tuesday, October 23, 2012

nape ek?


lately ni tekak ni asyik nk mkn western je...dh la kat cni xtau nk mkn western sdp kat ne....ada pun kat pizza hut je la....tgk kat FB kwn2 buat lasagna....sdpnyeeee...teringin nak buat sendiri tp xjumpa lg kulit lasagna kat cni...hr tu masa tgh stress, dh try wat makaroni bake...hmmm nyum nyum...sdpnye...nak2 lg ltk cheese byk2...tp abg xbpe gemar...dia kata muak...penyudahnye, aku yg perabiskan satu loyang tu...hahaha... tp hr tu ms g pizza, order meatball, abg kata sdp plak....hmmm nk kena cari meatball yg sdp plak pasni...org kata jenama MARINA yg sdp, tp xjumpa gak kat cni T_T...meatball utk wat bakso byk la jual kat cni...


pg td abg g keje awal...5.45 dh kuar rumah...kena bawak dato....sempat wat kan milo n mkn ngan biskut crackers je....sori ye bang, tu la nape xbgtau awal2 nk kuar awal pg hr ni...hehehe...pas abg g keje, aku terus prepare wat kek pisang....adam tanya, wat kek coklat ke? aku ckp la x....terus muka dia berubah....pastu nk pujuk nye pasal, aku bgtau la, mama nak wat kek banana coklat....baru la dia nk ceria... pastu setiap 5 minit asyik masuk dapur je nk tgk kek...pening plak kepala aku...xpasal2, kena marah ngan pg2 nie...huhuhu

bila kek dah siap, adam terus nk mkn...aku suh tunggu bg sejuk dulu...dia pun diam jap...pastu xlama tanya lg...mama, nak kek...huhuhu...menguji kesabaran pg2 ni ye....nk tak nak, terpaksa gak potongkan 1 slice utk dia... alhamdulillah, seb baik dia mkn...abis plak tu...mgkn sbb ada cmpur coklat tu yg wat dia teruja.....


mood masak masih xde lg...just wat sardin je...kepala rasa melayang2 je ni...xtau nape...HAAAAAA!!! korang jgn pikir bukan2 ye...aku xpeknen ok.... cuma xtau nape skangni slalu sgt rasa mcm gelap mata...HB rendah ke??huhuhu....

sat lg poplook nk update....adehhh, tgk baju nye leh tahan cantik gak...issh xleh jd ni...mintak2 la harga nye mahal...kalo mahal aku xkan beli nye...kekekeke

Monday, October 22, 2012

isnin nan biruuu....

hmmm...hr ni mcm bosan ckit sbb abg bz lg mggu ni...haisshhh boleh tepu pala otak ni...tp xpela, layan je la apa yg ada kt umah ni...pg2 mcm biasa pas abg g keje, aku start memasak...aku mmg jenis masak awal...mkn tgh hr pun awal...sng bg aku...hr ni mcm biasa la wat sup ayam...tp mlsnye nak wat lauk tmbhn utk diri sendiri...so, hr ni mama join mkn sup ngan anak2....utk menambah kan lg selera anak2, aku wat la nasi ayam koboi....hahaha...adam bknnye mkn ayam pun dia suka nasi ayam ngan sup je...yg adik plak, mkn sumenye, xde tolak2 pun....
see...kalo nasi ayam kemain mkn smpi licin....

ni la nasi ayam koboi...ngan xde ulam nye, timun ada tp mls nk potong....ayam pun mls nak goreng smula, sambal pun xwat, pki sambal belacan yg ada dlm icebox tu je la...hahaha

tgk la, adik kalo layan tv mcmni la...tp skangni dia dh byk la layan kartun...tp kalo nk suh dia btul2 duk melekap kat depan tv tu, tunggu la HI-5 ngan Tayo the little bus....suka giler dia ngan 2 citer tu...joget sakan xhengat nye.....

awal bln hr tu ada beli set freezermate tupperware...tp tokei tu tersalah quote list kat aku, bila dpt invoice pun, list nye salah gak...tp brg free nye xde plak...bila aku kol, dia kata sbnrnye xde free n suh aku refer katalog yg disediakan...bila aku tgk, mmg btul la xde free...so aku kata xpe la,..dia pun manusia biasa...kdg2 ada gak wat silap kan....ntah mcmne, tiba2 tokei ni msg aku...dia kata dia dh cek previous emel n invois yg dia kirim kat aku tu, dia ngaku dia yg wat silap...n dia rs xsdp hati...so, dia bg gak aku free...alhamdulillah...rezeki...suka berurusniaga ngan peniaga mcmni...mudah2an dia dimurahkan rezeki...lg pun bkn bru skali aku beli tupperware ngan dia...dh byk kali pun...suka ngan dia ni sbb dia xpernah skali pun paksa aku suh jd member...kan best mcmtu kan.... (^__^)...

ni plak, bkn eco bottle TUPPERWARE tau...tp TIPUWARE....hahaha...smlm jln2 kat market yg biasa kami shopping groceries ni...skali abg terpandang la botol ni...abg pun tau dh lama aku nk beli yg cap TUPPERWARE tu, tp aku asyik hold je sbb rs mcm xberbaloi la plak reganye tu...pastu aku xmau beli set...nk beli loose je...bila dh nmpk yg ni, apa lg, rembat je la...mula2 tu amik 2 btl je tau biru n hijau....bila blk rumah n rendam siap2 botol ni, mula la dh terbayang2 kaler pepel tu...huhuhu. ckp kat abg, mcm cantik lg yg kaler pepel tu kan...heehehe...abg pun mula la perli, kalo dh tau nape xamik tiga2 terus??? segannnn...hahaha....ptg tu abg keluar sbb ada keje kat kapal, sempat lg singgah market ni nk belikan botol pepel utk bini dia...hahaha...seb baik cpt tau, sbb abg kata tinggal 1 je kaler pepel tu...huhuhu...rezeki.... rega sebiji botol tu baru rm6.90.... 


Saturday, October 20, 2012

Strawberi everywhere....

masuk je dapur, kat mana2 mesti ada stoberi....huhuhu xtau nape skangni gila stoberi...pantang nmpk brg stoberi je, abis kena rembat....ngeeeeee...abg pun dh mls nak layan byk2, so abg kata amik je la, janji kat opis mama (dapur) je ye...hahahaha

buah stoberi tu beli kat air hitam...hok sebelah tu alas meja beli kat 1 stop je...

tudung saji ngan alas meja dr daiso...tirai pintu kat kedai familia KK

tabung daiso...frame familia, KK

hiasan gantung n jam dr familia, KK

housing phone...pun beli kat KK...ngeeeeeee

cucuk buah beli kat air hitam, pasu tu kat daiso...

       
pasu tu kat daiso, tmpt gantung tu pun kedai 4.99...

hahahaha...gila stoberi....blk kg hr tu pun duk pulun stoberi je...siap sempat bwk blk labuan sebekas...almaklumla kat cni susah nak jumpa...kalo ada pun pnh jumpa kecik2 je pastu xpdan ngan harga...

***kalo korang ada jmpa brg stoberi, jgn lupa bgtau yeeee............

Friday, October 19, 2012

rezeki mlm jumaat... (^__^)

smlm ms abg tgh blayar, sempat la msg tanya mlm ni ada masak2 x? aku pun ckp xde sgt sbb igt nk wat nasi goreng je...pastu abg kata xyah masak...mlm ni ikut abg g dinner...yahoooooooooo.... sian kat kami anak branak sbb dh hampir 2mggu xdpt nk lunch sama2 ngan papa...dinner pun kdg2 ada, kdg2 x....skangni mmg abg tgh bz kat kapal...mggu lps lg la, bz smpi ke mlm...huhuhu...abg blk pun aku dh xsdr...

so smlm abg blk je, abg suh siap2 terus...maghrib kat airport je...sbb nak ajak adam mkn aiskrim mcd dulu..hehehe...sorang satu ok...adam mkn yg biasanye je tu...papa mkn choco top...mama dh mula suka ngan apple twist tu...sdp arrrr....nk try beger samurai, tp jap lg dh nk g dinner plak...huhuhu



dinner seafood mlm td...abisla segala pantang aku...hahaha...sumenye aku telan...org belanja kan...mudah2an dimurahkan rezeki mereka sekeluarga...at the end, mknn kat meja kami byk balance lg...ye la meja kami takat, aku, adam, khabir, bini tokei yg belanja ngan 3 org anak2nye...huhuhu mmg xterabis ngan 7 menu tu...huhuhu....last2 tapau n aku plak yg kena bwk blk...meja2 lain pun mcmtu gak...penyudahnye pg ni kami sarapan 'mewah'...syukur alhamdulillah...n hr ni xpayah masak...yahoooo skali lg....

Wednesday, October 17, 2012

Tart telur

Hr ni nk pujuk hati sbb wat kuih xjd hr tu kan.... So try wat tart telur plak... Bahan2 nye sng je... Acuan pun dh lama gila beli, la ni bru nk try wat... Hmmm 1st trial.... Kira ok la ni... Kali ni sukatan sendiri btul.... Hehehe...

Tuesday, October 16, 2012

Tamu Gadang

Sabtu hr tu kononnye nk g pesta konvo Kat ums... Hmmmm hampa sungguh...xde apa pun... Yg Ada takat gerai minuman n makanan je la... Diorg lbh byk wat pertandingan sukan n autoshow je... Bosan giler...

Last2 ajak papa g UK... Hajat nk cri saloon... Skali majoriti barber nye pun unisex la... Apek2 plak tu... Cancel lg...g mkn terus je la... Mkn kt pizza.. Xabis, tapau wat bfast esok nye plak... Hehehe

kuih xmenjadi…

smlm dgn berbesar nye hati ni, teringin la nk wat satu jenis kuih tradisional nie….sbb sblmni ada beli tp xpuas hati sbb.. sbb… sbb xmau la bgtau kat cni kang nnt dia terbaca blog ni skt hati plak…tp aku lg skt hati tau…huhuhu

wat kuih ni pun dgn niat di hati nak wat minum ptg n bfast utk pg ni…ye la, smlm abg kena belayar kan…sure mlm xnak mkn berat2 lg dah…sbb lately ni abg sibuk sgt2 n slalu blk lewat mlm sbb nk setelkan hal2 di kapal…so, utk mengurangkan beban di kepala abg, aku pun cri la resepi kuih tradisional ini….jumpa la kat 1 blog glamor nie…tp ikut resepi dia kena guna loyang sekian2…so, aku pikir byk sgt ni, so aku pun kurangkan la sukatan…wat 2/3 je…

dgn TERROR nye, aku pun wat la sukatan sendiri…fasa pertama menjadi…sbb dh biasa wat step ni…tutup mata pun leh jadi… so utk fasa kedua ni lum pnh try kan, so ngan skali lg aku gunakan ke TERRORan aku ni, aku sukat sendiri lg….

dr kul 3 sampai la kul 6ptg, kuih aku xmasak2…uwaaaaa abg pun dh blk keje…tgk muka kesian aku ni…tanya nape? aku pun ckp la kuih xmenjadi….korang tau apa reaksi husben aku tu???? ada ke dia GELAK SAKAN kat aku…sabo je la…terus aku ckp xde mood nak masak lain…aku ajak abg g mkn beger je la kat airport….

dgn gelak skali lg, abg pun iya kan je la…suh siap2 n pas maghrib terus keluar sbb nnt mlmnye abg nk ke kapal lg…hak hak hak….so, 6.30mlm kami keluar g airport mkn beger mcd….tp benci la sbb stok beger byk abis….huhuhu kena tggu stok dr smenanjung kah???? so, lastly mkn mcchicken je….huhuhuhu…dlm hati nk try samurai lg skali….walhal dh mkn kat KK tp xsdp plak…tp bila tgk review kwn2 kt FB, diorg kata sdp plak…huhuhu nk kena test lg nie….hmmmm nk cri alasan mcmne lg ek nk ajak mkn beger lg??? hehehehe..

Monday, October 15, 2012

kini..

kini gen2 dah kaler merah…salin baju dah….baju kat dalam tu pun dah salin…org labuan ni suka hias keta2 diorg tau…so, kami pun amik kesempatan gak..hehehe…abg berangan nk jdkan keta gen 2 ni ala2 lightning mcqueen….ni pun tinggal nk touch luar je…belah dalam dh ok rasanye…xmau sarat2 nnt khabir tarik sumenye…hehehe

gen2

Friday, October 12, 2012

setahun dah berlalu…

pd tarikh hr ni, maka genap la setahun peristiwa pahit ni berlalu….mmg pahit untuk dikenang tp bak kata abang, walaupun tak mau ingat tapi kena beringat selalu…

alhamdulillah, sumenye dah selamat…abang pun dah pulih sepenuhnya…hanya parut di leher je yg tinggal n ada ketulan di buku lali kiri…tu je la kenangan yg tinggal…our gen 2 pun dh ok n dah berubah wajah kini…hihihi…sayang nye pasal kan…cuma setakat ni kami xteruskan buka fail walaupun dh g pejabat peguam…salah satu sbb abang xde masa n sbb kami dh berpindah ke labuan kan, so byk la kekangan….

kalo diingat kembali, syukur ms tu mak n papa ada bersama aku…kalo x, aku rasa aku dah meroyan kot…huhuhu…ye la, masa tu masih dlm pantang n pg tu khabir kami bawa ke klinik untuk cucuk sebulan….

dan dialog ku yg terakhir sblm abg keluar rumah ms tu,

Aku : Abang hr ni xblk la ek?

Abang : Tak… Eh! balik la, cuma hr ni abang xblk mcm biasa, lmbt ckit…

huhuhuh…mmg blk xmcm biasa pun hr tu….mgkn kebetulan kan….kami redha dgn kejadian ni dan alhamdulillah, byk hikmah dpt dr kejadian ini…semua ni menjadikan kami lbh matang n berhati2….

Alhamdulillah….Thanks Allah……

DSC00169

Thursday, October 11, 2012

Dah sampaiiii..

Yeah yeah! Yg ditunggu dh smpi... Tp ada lg 1 parcel xsmpi lg... Esok kot bru dpt sbb td cek dh smpi pej pos Labuan...ngeeeee

update!!!

waahhh...mcm bz sakan la...lama benor x mengupdate ni....sbnrnye lama dh xbukak laptop ni tu yg payah ckit nak update blog....sblm2ni takat pinjam gajet adam tu, bila update, xbest nk citer pjg2...tu yg citer kontot2 je...hahaha

alhamdulillah, khabir dh pulih sepenuhnye dr demam campak....campak dia ni keluar ckit2 je la....xserentak mcm adam...bila kat badan hilang, keluar kat pipi plak...last skali keluar kat peha...kat betis n tangan dia lgsg xkena...huhuhu...

tp sejak baik demam campak n dh masuk setahun sebulan ni, perasan dia dah suka main ngan abg dia...dh xmenyibuk kat dapur sgt ms mama dia tgh masak...kalo x sblmni, mana tgn ni nak memasak, nak kena dukung dia lg....huhuhu...khabir dh goodboy skangni...aminnnn mudah2an berterusan la mcmni....tp yg masih x ok lg, dia still dh xbeyak mcm dulu lg...kalo dulu selang 2hari wajib membuang...tp la ni, seminggu skali...tu pun kdg2 aku terpaksa bg lactul tu kat dia...kdg2 dia leh buang sendiri... doc pun dh bgtau, mgkn dia dh berubah angin kot masuk setahun ni...sbb usus nye xde mslh pun...tp makan banyakkkkkkk sgt...hari2 mama kena wat sup utk budak2 ni...

adam plak, makin pandai mintak mainan....pantang bukak youtube, nnt dia jumpa mainan yg best2, dia bgtau la...bila aku ckp xde jual kat cni, dia kata, "ada, jauhhhhhh...turn right, naik atas"...uwaaaaaa...kat mana la tu nak oiiiiii....

aku? mcmni gak la....tp bln ni ada stress ckit...hmmm sbb apa? hehehe biasala kalo xpuas hati ngan seseorang kan...tp xpe la, dh setel dh kes ni lepas sesi luahan ngan kak huda n onie....manusia ni cpt mudah lupa diri bila kita bg muka...hmm skangni, sume kena cantas dulu ye!!! hehehe...

dan oleh kerana stress hr tu, maka bulan ni aku byk memasak n shopping online...hohohohoho....terapi konon...pastu bila tgk balance akaun, stress balik...hahahaha....ni pun ada hati nk suh poplook restock blk...muahahahaha....

ok la...pasni xtau lg bila leh update...bergantung pd mood anak2 la ye....ni pun khabir tgh khusyuk tgk kartun...pasni nak layan HI-5 dgn dia....dia suka sgt wooo citer ni....layan goyang sama2 ngan dia...hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...