Thursday, June 30, 2011

30 jun 2011

hr ni 30hb jun 2011...kalo ikutkan aku ada 2nd appointment kat Tey Maternity, Muar, kena scan lg....sbb bln lepas kan aku blk kg, aku scan kat kg je....kebetulan masa scan tu, nmpk la sume...muka, gender...hehehe... alhamdulillah, fizikal sume nye cukup doc kata...perkembangan tumbesaran bb pun selaras dgn usia kandungan...aku tanya la, nape perut aku besar sgt? doc tu kata tu normal, xsume org sama keadaan fizikalnye...pandai doc ni amik ati aku...hehehe...

ms scan tu, doc tu ada ckp leher bb aku terbelit ngan tali pusat...cuma 1 belitan je la...tu yg dia nasihatkan suh scan lg sebulan utk pastikan belitan tu dah terbukak atau makin ketat....huhuhu, bb kali ni awal plak terbelit...dulu adam pun terbelit sama tp dh nak hjg2 bln ms tu...anak2 mama ni sume nak ikut jejak langkah mama la, sbb mama pun terbelit leher gak masa lahir dulu (^_^)....cuma bezanye, kalo ikut citer mak aku, dulu mak aku lahirkan aku normal n keluar2 je muka aku dah biru pun sbb terbelitnye pasal kan....yg kes adam plak, doc ms tu pun ckp salah satu sbb bb xmau engaged sbb terbelit (selain jln xmau buka, n xjumpa nadi), tu yg czer...tp kuar2 xbiru pun, putih melepak...huhuu ni yg aku igt la ms tu nurse tu kejut aku suh cium bb sblm dibawa ke mana ntah...aku dah mamai + kesejukan ms tu....

harap2, bb khair yg ni dah terbukak la belitannye...ms menaip ni pun, masih terasa keaktifannye nie... berpusing2 dr td...tgk la mcmne, insyaAllah bila berkesempatan mama ajak papa g scan ye.... papa adam skang tgh bz....pg ptg mlm kena g opis sbb kena pegang 3jwtn skangni wat smentara waktu... so, aku ngan adam duk memerap la kat umah xdpt nak ke mana2...cuma esok je la kami akan ke kudat sbb ada kenduri kahwin...kenduri nye hr ahad, tp esok dh bertolak...hehehe...saje je jln2 makan angin skali...(^_^)...

ni scan sebulan yg lalu....tang hidung, sama la ngan adam (^_^)....

nak enterframe gak, cubaan utk wat 'peace'...

hahahaha...xberjaya gak....

last2 keluar 4jari....boleh la tu... (^_^)...

ni adam selepas 12 jam selamat dilahirkan.....

Tuesday, June 28, 2011

7 bulan....

alhamdulillah, mggu depan dh start masuk trimester ke 3...happy pun ada, cuak pun ada gak....kali ni nye pregnant aku xwat sgt preparation...mcm aku bgtau sblmni la, byk pki brg2 adam sblm ni je....barut, bedung, bakul bb, carseat, stroller, besen mandi, baju2, etc.... cuma skangni mcm nak cri katil bb je la...plan asal mcm xmau beli, tp bila tgk keadaan adam yg semakin aktif+lincah ni, aku rs ada baiknye aku beli...sbb aku perhatikan, kdg2 kalo papanye tido, adam dtg terkam terus kat papa nye....isshhh risau gak aku kalo dia wat kat bb mcmtu gak...huhuhu....xkanla nak monitor dia sepanjang masa kan.....

cuma yg aku duk risau kan skangni, bb ni suka duk pusing kat part 'tu' je la....terasa mcm engaged plak...huhuhu...skt wooo.... bila dh kat ctu je, nak wat apa pun xlarat...nk berjalan pun mula la sengal2... haiiiii, jgn la bb kuar awal ye...mama xset mental lg nie...huhuhu...

adam plak dh masuk 2thn setengah....cakap masih bhs german+ perancis skali....kalo kita ajar sebut ABC , 123 lgsg xmau ikut...tp bila tgk kartun mickey mouse, sumenye dia ikut...smpi terjoget2 skali.... geram pun ada gak...tp as parents xleh nak give up kan kalo bab mengajar anak2 nie...kena byk bersabar la... sejak tukar susu skangni, berat adam makin cepat naik plak aku prasan....badannye makin tegap...pd hal mkn still mcm dulu gak....xmau nasi...mkn biasa2 je....siang susu pun xbyk sgt cuma mlm ada la dlm 2@3 botol dia akan mintak....abg pun dah komplen sbb dh xlarat nk dukung adam lg....sbb skangni adam xmau jln sndiri, dia lg byk nak dukung...sian abg, bertahan ye (^_^)....

hjg mggu ni nak g kenduri kahwin kat kudat...sambil2 tu berjalan2 skali la nmpk gayanye....release tensen ok...lately ni mcm2 hal jd kat kami sekeluarga....bersabar je la...tu je yg kami boleh buat....ok, nak masak cendawan kukur ni....jumpa lg.....

Sunday, June 26, 2011

MASTERSKILL LIKAS : macam ni ke mau jd nurse????

kisahnye mcmni ye kwn2...jumaat mlm tu kami g beli brg2 umah ckit kat pasaraya survey parkwell kat likas tu...biasa la kan, gaji dah masuk.....

mula2 tu, mmg mood shopping aku membuak2 la...kali ni xwat list pun sbb xbyk mana pun brg nak beli... sampai kat bahagian MILO, aku amik la milo sebungkus, abg tolak troli yg mana adam pun dlm troli gak...diorg jln dh ke depan...maklumla, skangni aku mmg jln slow je....tetiba aku nmpk sorg minah (ekceli berdua ngan kwn dia) ni smbil jln melawan arus ngan aku, tiba2 cuit pipi adam....korang kan dh sedia maklum, aku ni mmg PANTANG org yg xdikenali cuit2 anak aku....secara spontan keluar la ayat dr mulut aku ni "suka2 je cuit anak org"....then minah ni dgr apa aku kata....

aku terus ke bahagian susu budak2 plak...kwsn tu mmg sempit la...pastu aku prasan minah td n kwn dia ni dtg ke arah susu ni gak...aku rs pelik, apa ke hal la pulak dia nk lalu tmpt ni??? nak beli susu baby gak ke???? bila dia lalu sebelah aku, aku mcm terdengar dia berkata sesuatu cuma aku xdgr dgn jelas sbb aku tgh bercakap ngan abg yg berada kat depan ckit (laluan ctu mmg sempit, tambah plak abg tolak troli xleh nak tolak smpi ke aku)...pastu aku prasan abg pandang semacam kat minah tu bila diorg selisih...aku bgtau la abg, td budak tu mcm ada ckp sesuatu, tp syg xdgr bpe jelas....pastu abg pun ckp la, yg minah tu pun ada ckp sesuatu kat abg... korang tau apa dia ckp???? minah tu ckp "S**L *******" kat abg.....aku terkejut la....sape xmarah kan....kalo dia xpuas ati aku tegur dia td, dtg kat aku je la, nak g maki laki aku skali apa hal????? mmg aku dah naik darah pun ms tu...abg just ckp, biar la...budak2 xde akal je tu.....

so, aku smbg cri brg walaupun hati aku dh xsenang sbb marah sgt....aku ajak abg g bhgn air kotak plak sbb nak beli stok utk adam plak kan....ntah mcmne, leh terserempak lg ngan minah ni n kwn dia....dan yg plg bgus nye, cuma kami shaja berada di kwsn tu....aku dh prasan muka kwn dia mcm dah cuak n berkata sesuatu kat minah tu...minah tu cuba kontrol mcm xde apa2 berlaku....abg dh pesan, jgn bertindak bkn2....mula2, aku leh kontrol lg la, pas dah amik air kotak utk adam, aku terus berjalan ke arah minah tu...korang tau, kwn dia siap bg laluan lg kat aku...nmpk sgt kwn dia dh takut....pastu aku tanya minah tu secara serius, apa dia ckp kat aku td....mula2 dia xmau ngaku, last2 dia ngaku gak....

aku ckp ngan dia, dia sbg bakal nurse (minah dua org ni pki bju nurse tau, sbbtu aku tau diorg ni student MASTERSKILL), dia lg tau tentang penyakit2 berjangkit ni...jgn sesuka hati je nak sentuh2 org terutama budak kecil...antibodi diorg xkuat...tambah pulak adam tgh ada mslh kulit skangni...pastu dia xpuas ati, "ooo, sbb aku sentuh td, terus dpt skt kulit la?" time ni aku rs mcm nak tendang pun ada gak....terus je aku bls, "org2 mcm kamu la ni penyebab anak saya skt kulit, faham x?! suka2 sentuh anak org!, esok awak ada anak sndiri bru tau"...masa ni abg dh tarik tgn aku sbb risau kalo2 tgn aku naik ke muka minah tu....pastu abg plak tanya minah tu, kenapa smpi nak balas dendam ckp perkataan kesat mcmtu skali....ms ni, minah ni dh xtau nak jwb apa...dia just ckp soryy pastu blah terus.... 

aku tau, korang mesti akan ckp benda kecik pun nak diperbesar2kan...pd aku x, sbb korang leh tahan ke laki korang tiba2 je kena maki mcmtu? aku mmg xboleh, aku kena pertahan kan gak...tambah plak, budak tu bkn la bwh umur pun, otak ada, bakal nurse pulak tu....aku kesal sungguh.....mcmni ke produk MASTERSKILL LIKAS??? lecturer diorg ajar ckp mcmtu ke? setahu aku, kalo sebut je NURSE, mesti terbayang seorg yg lemah lembut dr segi tutur kata, dr segi perlakuan, penyabar, penyayang....btul x? ini kalo pesakit dpt nurse mcm minah td, aku rs boleh pendek umur ngan perangai dia tu.....mmg aku kesal sgt2...

walaupun aku tgh marah ms tu, 1 perkataan yg berbaur caci maki langsung xde terkeluar dr mulut aku sbb aku masih waras ms tu....aku duk terkenangkan baby dlm perut, adam n abg kat sebelah aku, aku perlu jg air muka mereka....bkn aku xmau amik tindakan lbh dr tu, tp pd aku, aku hrp sgt ngan apa aku nasihatkan dia td, cukup boleh sedarkan n buat dia sentiasa beringat....like 1st warning for her n her fren....

utk readers plak, kalo korang rs aku cuma nak perbesar2kan hal ni, baik korang blah je ye....sbb aku ada prinsip...setiap org ada prinsip tersendiri....aku MMG XSUKA ORG YG TIDAK DIKENALI CUIT ANAK AKU... kalo anak aku skt, ada korang nak peduli? mesti dlm hati korang ckp, kalo xmau kena cuit, selubung aje si adam tu, kan??? xpun duk diam2 kat rumah ni, btul x??? suka ati korang la nak kata apa pun....pd aku, lbh baik cegah dr merawat....penyakit xkenal usia ye....so, fikir2kan la....

aku nak tanya korang, dlm hbag korang ada hand sanitizer? kalo ada, korang manfaat kan x? kalo ye gak, sbb apa???

Thursday, June 23, 2011

Macarons

korang dh penah mkn macaron? aku sblmni duk tgk org uplod gambo mac kat fb je la...telan air liur je selama ni...ye la, kat cni mana la ada kan...huhuhu siannye aku....bru2 ni blk smenanjung pun, igt nak gak try cri mac ni ms g KL hr tu, tp xberkesempatan gak....

ekceli, kalo surf blog mmg dah byk la org jual online...tp bila tgh harganye, mak aiiiii leh thn mahal gak la kan... tu psl la aku asyik berkira2 nak beli ke x online....dah la cinonet, mhl plak tu....pastu ada gak bc review org, kata  ada yg terlampau manis la smpi xleh nak perabiskan mkn...ada yg kata xsdp la....tu yg wat aku makin xkonfiden nak beli online...

smpi la satu hr tu, salah sorg kwn aku uplod mac yg dia beli online kat fb...aku belek2 fb org tu, review dr customer dia mmg sumenye +ve la....sume puas hati sbb rs nye xsemanis mac yg lain...tu yg wat aku teruja nak merasa mac dia nie....

aku pun order la...kebetulan dh nak dekat Father's Day ms tu...so igt nak wat surprise utk abg...aku request ngan tokei tu suh ltk ucapan kat box tu...dia kata ok aje, berehhhh (^_^)....spatutnye smpi smlm, last2 aku yg surprise sbb xsmpi2...aku cek ngan poslaju rupanye2 masih tersadai kat pej poslaju KK...hmmm mcm biasa la aku ni, adegan bertekak ngan customer service poslaju pun bermula la.....hahahaha pg td, mencecet la org2 poslaju KK kol aku.....kos pos dah la makin mahal, tmbh plak duduk sabah ni lg la mahal....tp servis hampeh.... dah xjd surprise utk abg (-_-')....

alhamdulillah, mmg xmengecewakan la rasanye...bkn xmanis pd aku, mmg manis cuma manisnye jenis xlekat pd tekak tau...hmmmm mcmne ek nk terangkan....manisnye sesedap rasa la.....comel2 plak tu...bru rs 2 perisa, ada lg 2perisa lum rasa...hehehe....aku tumpang sekaki la merasa...ngeh ngeh ngeh.....layan pica kat bawah nie ye...








aku beli kat kedai nie ye, Awin Macarons .

Wednesday, June 22, 2011

penawar hati mama & papa




kat gayang masa ni sbb papa nak tunaikan janji belanja makan ketam lembut...hehehehe...pas wat MGTT kalo xsilap ms ni...hehehe


on the way nak g botakkan rambut...xmandi lg budak tu...pki bju tido je dulu...hahaha mula2 ok, skali kena sodok, melalak sakan....sume org terbehenti kejap depan kedai nak tgk apa berlaku...hehehe







budak botak yg semakin ligat....suka sgt main boling...bola2 sume dah kena sorok ngan mama n papa, penyudahnye tumbangkan pin pki kereta mainan je....(^_^)

Tuesday, June 21, 2011

Al-Fatihah

Bayi demam maut nahas ke hospital


Oleh Arifin Salleh
am@hmetro.com.my


ALOR GAJAH: Seorang bayi perempuan berusia lima bulan dalam perjalanan mendapatkan rawatan di hospital kerana deman panas maut selepas Proton Iswara dinaiki bersama keluarganya terbabit kemalangan dengan dua kereta lain di Kampung Panchor, Durian Tunggal, di sini, petang kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 6.20 petang itu, Siti Nor Faris Izati Albaniza, meninggal dunia ketika dirawat di Hospital Melaka kerana cedera parah di kepala.

Turut cedera dalam kemalangan itu bapanya, Albaniza Alwi, 34, ibu, Faridah Sabtu, 29, dan abangnya, Mohd Nor Faris Ridwan, 7.

Dua lagi mangsa lain adalah pemandu sebuah lagi kereta iaitu, Yusairi Mohd Yusof, 34, dan Ton Salam Teehan, 51.
Ibu saudara mangsa, Elma Suhana Jamaludin, 30, berkata, ketika kejadian, mangsa yang dijaganya dalam perjalanan ke Hospital Alor Gajah kerana demam panas.

“Mereka ke Hospital Alor Gajah kira-kira jam 6 petang. Sebelum itu, saya sempat mendukung dan mencium arwah untuk seketika sebelum diserahkan kepada kedua ibu bapanya,” katanya.

Sementara itu, seorang penjual tebu dikenali sebagai Ahmad, 40-an, berkata, dia yang berada tidak jauh dari tempat kejadian dikejutkan dengan satu dentuman kuat kesan kemalangan itu.

“Saya berlari ke tempat kejadian dan melihat empat sekeluarga dalam sebuah kereta meraung kesakitan manakala wanita berlumuran darah sedang memangku bayi perempuan yang kelihatan sudah kebiruan serta lemah dan tidak bergerak.

“Saya cuba memberi pertolongan, namun gagal kerana kereta itu remuk teruk lalu menghubungi bomba,” katanya.

Menurutnya, di tempat duduk belakang, dia ternampak seorang lagi kanak-kanak (Mohd Nor Faris Ridwan) dalam keadaan terbaring dan mengerang kesakitan lalu terus membawanya keluar.

***bapa kepada bayi ini adalah sepupu aku....kami sekeluarga ingin ucap takziah....maaf tak dpt pulang. smoga tabah menghadapi dugaan ini...

Monday, June 20, 2011

mode : #$%@#$%$^$

ntah la, xtau nak describe mcmne mood aku skangni? nak nangis? aku rasa dah puas dah empangan air mata ni melimpah ruah sebelumni...

setiap org ada tahap kesabarannya...kenapa kesabaran aku diuji lg? kenapa suka menilai apa yg kami buat? berilah kami peluang utk mencorak kehidupan kami sendiri...pleaseeeeeee!!!!

Thursday, June 16, 2011

windy...

masa aku tgh menaip ni, angin bertiup kencang lg skangni smpi bunyi bersiul2 kat luar tu....pg td pun sama gak, angin kuat sgt2...dah la tggl berdua ngan adam, umah kami plak btul2 sebelah laut je nie...seram gak dibuatnye.. smpi kan abg anta sms suh tgk2 kan umah n adam....takut apa2 jd kan...ye la, kelmarin kan bru je gempa bumi kat sumatera sana kan....seriau gak dibuatnye....

cuaca kat sini mmg mcmni sejak 2,3 hr nie...tp pg td la angin plg kuat aku rs...mcm nak pecah cermin tingkap ni...nnt tgh hr kembali normal...pastu mlm ujan plak smpi ke pg....kalo duduk luar, sure abg dh risau banjir.... sbb nye jln otw ke tmpt keje mmg kwsn banjir...tu dulu la, skangni xpasti la, dh lama xdgr citer pasal banjir2 kat sini..mgkn sistem perparitan nye dh ok kot....

bila time berangin kuat ni, adam la plg xleh nak duduk diam...penakut dia nie...mana x, kalo angin kuat kat sini, pintu umah kami mesti bergegar2nye...tu yg dia xleh nak tenteram sbb dia kan slalu layan kartun kat hall tu....mula la lari mencecet cri aku...hehehe....

haiii, kalo esok cuaca mcm pg td, seram plak nak drive sorg2...pd hal, xdela jauh sgt PPAT tu...xsmpi 3,4 minit pun...tp, bila igt blk angin kuat pg td, seriau plak....tawakal je la esok....

video
video
ni view dr bilik mainan adam

Wednesday, June 15, 2011

ada hati.....

time nak kena wat BSP jumaat ni la tetiba tekak ni ada hati nak mkn itu ini....huhuhu...ms kat kampung hr tu xmau request la plak, kalo x, leh gak mak masakkan....

tetiba plak terbayang2 asam pedas ikan merah n sambal sotong....kedua2 ni dh mkn ms kat kampung hr tu... mak wat asam pedas ikan parang...nyum2...mmg sedap...aku lbh prefer mkn asam pedas kosong dr ltk daun2 tu...tp kalo ltk sayur jeruk tu ok gak...shedappp (^_^)....sambal sotong pun dah mkn tp bkn kat umah mak aku la, kat tmpt lain...cuma xkena ngan tekak aku style masaknye....terbayang2 sambal sotong isyah yg tgh bergolek2 dlm kuali tu...huhuhu...ni yg nak kena g pasar lg mggu nie....lately ni kami dh jarang beli brg basah kat pasar sbb aku dh xmasak sgt...terus terang aku ckp ye, aku MALAS nak masak skangni....lantak la korang nak kata aku pemalas ke, apa ke, ckp je la....aku xkesah pun...

kalo beli pun tp duk lama dlm freezer pun xelok gak kan sbb akhirnye nnt ke tong sampah sbb dh terlampau lama, tu yg kami decide stop dulu...bila btul2 nak mkn bru g cri...sejak akhir2 ni tumit aku cepat skt.... nak kata sejuk, kaki aku je yg sejuk, bdn still panas gak...smlm la plg kritikal, mgkn sbb dr hr ahad tu asyik masak2 n kena berdiri lama kat dapur kot....mlm td aku dh xlarat nak bgn, smpi kan aku paksa abg kuarkan kerusi urut dr stor....lama xpasang kerusi tu, bila dh skt2 mcmni, kerusi ni la jd penyelamat aku....pd hal mlm td ada kwn abg ajak mkn sama2 kat luar pun aku xlarat...terpaksa tolak cara baik....bkn ngada2 saje nak tolak rezki, tp kesihatan xmemberansangkan la...huhuhu...

2,3 hr ni, kekerapan aku ke toilet sgt tinggi...pantang aku bongkok ckit je, mula la terasa nak buang air kecik...kalo kat luar pun sama....ckit2 ajak abg benti kat petronas...mkn pun xleh silap...kalo tersilap mkn, mula la perut ni meragam n terus cri toilet...huhuhu dah 2x kena mcmni tp still xdpt detect aku alah pd apa kali nie sbb dua2 kali tu aku mkn menu yg berbeza....

hr ni xtau nak watpe...nk wat design, idea lum mari lg...tp igt nk g parkson redeem mangkuk luminarc la...hehehe...setem dh cukup nie, cukup utk 2biji mangkuk...bkn mangkuk hayun ye...hahahaha....dh tgk display nye kelmarin...berkenan gak la, tp kena redeem cpt la nmpk gayanye...kang jd mcm GIANT dulu... punye la lama nak tggu stok dtg, pd hal nak redeem pan yg plg kecik tu je....meh le kwn2, kte redeem sama2...leh tmbh koleksi smentara tgh murah ni... :p...

Monday, June 13, 2011

result MGTT

salam semua....lama dh xupdate blog rsnye...sejak blk dr kg seminggu yg lepas, letih lain mcm plak rs nye...bdn terasa sengal2 je....xabis ilang penat, semalam kami wat mkn2 ckit kat umah....sbnrnye xdirancang pun, tp disebabkak 2nd boss abg nak kena draft, jd abg teringin nak jamu utk 2nd boss dia...alang2 tu, jemput la CO n pegawai2 lain kat opis abg....

aku mcm biasa la, menu johor je la ye cuma beza kali ni aku terpaksa pki talian hayat dr kampung....bkn apa, abg xmau nyusahkan aku...ye la, korang kalo tgk aku live, mcm dh sarat benar tau tp hakikatnye aku bru 6bulan++ je.....dugaan peknen kali ni agaknye...xpe, mama redha ye baby khair (^_^)....

ok, berbalik pd tajuk entry aku, sbnrnye pg ni aku kena wat MGTT....hahaha, dh la smlm wat mkn2, hr ni nak kena minum air gula...mmg hancus la aku nye puasa n pantang.....mana tahan beb tgk mknn2 ni sume.....tambah plak cuaca yg kdg2 hujan, kdg2 mendung, kdg panas terik....bila tang panas terik tu la yg menduga iman ku....air tropika cap sunquik tu seakan2 melambai2 aku...saje je ais nye meleleh2 depan mata aku....hahaha apa lg, aku amik le secawan, then teguk....ahhhh nikmatnye...kekekeke...pastu insaf sekejap...sekejap je la sbb tekak kering weiiii takut badan dehydrate....alasan ok...

sblm minum air gula, still normal la gula dlm badan aku....pastu nurse tu bagi la aku satu botol air oren...terkejut gak aku...ye la, biasanye kan bg 1 cwn polistrin yg saiz besar tu pastu gulanye je dh setgh cawan....tp dh dpt yg mcmni, alhamdulillah.....manis ttp manis tp xla semanis air gula bancuh tu....bg yg biasa minum air gas, mgkn laju je kot minum, tp mcm aku ni dh bpe tahun aku tinggalkan air gas (kecuali isotonik)...

ni la air gula yg aku minum tu...perisa oren...nurse tu kata ada mcm2 kaler...kalo aku tau dr awal, sure aku mintak kaler hijau...hehehehe

pastu cam biasa cek perut...nurse xpuas ati sbb perut ku besar sgt....n bb aku kan terbelit tali pusat, puas la nurse tu tanya aku sama ada aku ni suka berkemban @ suka ltk towel kat leher ke? seingat aku, xde plak habit mcmtu...aku siap tanya abg lg, abg pun ckp x....puas aku pikir...pastu bru aku teringat, adakah sbb aku suka lilit shawl ms awal2 peknen dulu leh mempengaruhi? mmg la xleh nak percaya, tp kdg2 kata2 org2 dulu kdg2 leh pki gak kan....wallahualam...yg pasti, aku sentiasa berdoa n berserah je pd ALLAH...mudah2an bb khair pusing smula :)...

pas 2jam minum, huhuhu....bacaan naik mendadak....hmmm nak xnak, dh kompem la kena wat BSP....1st BSP jumaat ni....bru plan, abg nak blanja mkn ketam lembut....postpon laa nmpk gayanye....blueberry ciskek onie tu sgt la menggiurkan....aku hanya buta kan hati...mkn sama2 ngan abg...sedar2 je dh tggl separuh...hahaha...pastu insap kejap...dlm hati siap ckp, xpe, pasni leh minum air masak byk2....ngeeeeeee... 

so, peknen kali ni aku ttp kena wat BSP ye...cuma hrp2 1st BSP nnt resultnye ok supaya aku xperlu amik insulin, just kontrol makan minum je....doa2 kan la aku n bb khair ni ye...AMINNNNN....

Wednesday, June 8, 2011

balik kampung again....

alhamdulillah....kami dh selamat pergi dan pulang...plan asal mmg nak cuti lg pjg tp kerna tuntutan keje abg, cuti di'pancung' awal2 lg...huhuhu....xpela, dpt cuti 10hari ni pun dh kira beruntung....dapat gak jumpa ngan famili aku n famili abg.....

cuma kali ni blk, aku xde teringin sgt nak mkn itu ini...ntah la, sejak akhir2 nie tekak aku ni semacam ckit....mgkn sbb tau nxt week nak wat MGTT, tu yg selera sume hilang....wlupun xteringin nak mkn apa2 pun tp bila mkn, boleh thn gak...huhuhu mana la bdn xnaik kan???serius la, kali ni mmg besarrrr punye...bru masuk 6bln, aku dh xlarat weiii....

tambah plak masa kat kg, adam asyik wat perangai je...nak menempel ngan aku, aku yg xmau...asyik kena marah ngan aku je, last2 dia menempel ngan papa dia je la....asyik mintak dukung je tu yg xtahan...pastu ckit2 nak merajuk....eeeiiii nyesal plak xbwk blk rotan skali (rotan ni dh cukup utk menakut2kan adam tau)...mmg naik lemak la ms dia kat kg...mak asyik suh aku sabar je la sbb budak nak dpt adik mmg mcmtu la perangainye, katanye....tambah plak, adam demam sepanjang kami kat kg...dr hr pertama kami sampai, hingga la kami dh nak blk ni batuk dia lum hilang lg.....muntah jgn ckpla, sana sini dia muntah...huhuhu.... mgkn sbb perubahan cuaca agaknye....

wlupun adam demam, aku plak smakin lemah, kami bertiga tetap merayap sana sini...kalo dh kaki jln, xleh nak wat apa kan...hahaha...ms kat KL, kami cri gak peluang berjalan sana sini....sempat la berjalan2 cuci mata kat jalan TAR...rembat tudung ariani..mcm la kat kk ni xde butik ariani...pastu g la shopping kat mydin subang jaya....ingat leh mkn sizzling kat ctu, tp xsempat + perut pun masih kenyang ms tu...lain kali je la kalo ada rezki lg....pastu sblm tu, kami sempat gak la g shopping kat Jusco Bkt Tinggi....ms ni xberjalan sgt sbb g beramai2...tau2 je la kali dh beramai2 ni susah ckit nak gerak sana sini tmbh plak ms tu hr jumaat...mmg terbatas la...so, aku just shopping kat jusco je...tu pun bhgn maternity...bila g ctu mmg leh bernanah la hati ni sbb mkn hatinye psl....sbb apa aku kata mcmtu? bju maternity nye sgt la murah2 kalo nak banding kat KK nie....abis aku borong kat situ....geramnye pasal kan...kekkekeke

kalo kat BP plak, abg xabis2 g pasar "karat"...ada aje habuan yg dibawa blk...aku g skali je sbb xlarat nak berjalan2 kat tmpt rmi org tu...abg je la g berkali2....org johor tau la apa tu pasar 'karat'...hehehe....bknnye borong apa pun, just borong mainan utk adam je....penyudahnye pening kepala nak bwk blk KK....kekekeke

kali ni bwk blk brg mmg byk dr sblm2 ni sbbnye pasni kami dh xblk kg lg...sbbtu beli berat maximum terus utk aku ngan abg dgn harapan mmg cukupla....skali tiba airport, amik ko!!! lbh 10kg++...hahaha, nak tumpang org, mls la plak...last2 byr je la utk yg lbh tu...seb baik la berat utk adam xbeli lg, suh ada jimat ckit la...mana x nye, bwk blk mainan adam, brg2 bb, spare part motor n kereta, makanan, pakaian2 bru (jumpa murah2 tu yg rembat weiiii)....tp yg aku frust, trainning cup adam je aku xjumpa2 lg....huhuhu....

so, mcm biasala...aku kalo blk kg mmg asyik lupa nk amik gambo.....amik pun bila teringat je....hehehe...layan mana yg ada je la ye...

 ni masa kat kg abg...adam kena 'serang' dgn nyamuk masa tido....bgn je tido dah bengkak2 mcm ni...mmg dia kalah ngan nyamuk dan ni la plg teruk pnh aku tgk....huhuhu sian adam....

 siap2 nak g klinik n jalan2....amik ubat bg kurangkan bengkak kat muka dia tu....

 kat klia, ms nak anta PIL, akak ipar n abg ipar g umrah

 ini budak sudah pandai main troli....huhuhu

 suh buat peace, tp sume jari dilekuarkan...

 ni kat senai plak....sesi makan coklat NINI..



adam n aiman...

sblm cek in badan, amik gambo dulu....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...