Wednesday, April 30, 2014

Hari TLDM ke 80

baru-baru ni hari TLDM yg ke 80...PTKK buat hari terbuka armada pada ahad baru-baru ni...sabtu pagi kami dh start gerak ke KK...mcm biasa la kan naik feri..n kali ni stay kat hotel yg berdekatan dgn base sbb sng abg nk ulang alik amik kami nnt...

pagi ahad tu ada parade...sume anggota terlibat...kami xikut pun sbb mula2 tu mmg xtau pun famili boleh ikut...tp bila dh tau, mmg xkan ikut la sbb khabir ni kan xterkawal plak nnt...dia ni bknnya boleh kalo kat tmpt2 mcmni...ada gak padang kawat tu dia buat mcm padang dia nnt...huhuhu...

abis parade, abg dtg amik kami kat hotel...jln ms tu pun abg kata dh start jem kat jambatan 'ngeri' tu...sbb apa aku panggil ngeri? sbb tu la tempat abg accident hampir 3thn lepas...huhuhuhu...jambatan tu skang tgh nak upgrade...mcm2 citer berdarah pasal jambatan ni tau...tp abg mmg sangat bernasib baik ms tu...

sampai2 je kat PTKK, org dh tersangat la ramai...parking plak nun jauhhhhhh...xmcm tahun sblm2 ni, dpt parking berhampiran dgn kawasan pameran...dah la jln jauh, khabir plak buat perangai je la sepanjang jalan tu...tambah plak dgn cuaca yg amat terik ms tu...huhu...sabar la nana, ni baru panas kat dunia... tp yg buat aku tambah panas tu, aku bg adam pki spec hitam dia sbb dia ni mmg ada masalah silau...bila adam dh pki, khabir plak ngada2 nk pki gak...dia punya spec dh patah, tu pun dia yg patahkan...nak xnak, aku bg la adam pki aku punya, adik pki adam punya...papa pki payung, punnnnn khabir nk payung gak..nak pegang sendiri plak tu...grrrrr mmg hangen panas la satu badan ms tu..bkn aku je, ngan papa pun naik hangen ms tu...pastu baru langkah berapa tapak, dia dh xnak jalan sendiri..nk dukung plak...huhuhu kesian papa kena dukung adik...jenuh weiii nk berjalan jauh tu...



bila nampak 1st booth dr tentera darat ni, mmg lega sgt2...so bermula la aktiviti gambar bergambar...gambar adam je la, kami berdua mmg xde nya sempat nk bergambar sakan...khabir plak, langsung xmau bergambar sbb takut....


bila nmpk motor polis ni, adam beriya2 sgt nak naik...bg can la kat dia kan...tgk budak2 lain pun rmi bergambar...bkn budak2 je, mak bapak budak pun excited bergambar naik motor polis...hehehe

skali ada motor polis ninja ni plak...dah mcm motor pakcik dulu plak...kaler je lain...

pastu jln2 ke hujung jeti....sume nya auto show...hmmm xbrapa nk tarik perhatian aku sbb tgk biasa2 je design keretanya...kalo kat labuan, lg grand design kereta nya tau walaupun setakat viva je...

ms ni papa nk ajak budak2 ni naik KD Perak...tp ramainya org beratur...so, papa apa lg, try kontek kwn la...hehehe...sori la kalo mereka bertiga ni potong queue...sbb kalo nk tgu turn, xtau la nk tgu sampai bila..cuaca plak panas terik...kesian plak nk suruh budak berdua ni ngan papa beratur lama2...yg lain2 tu pun kebanyakan yg beratur bknnya famili, tp budak2 sekolah, ikut rombongan kot...so pd aku mereka masih byk tenaga la kan...hehehe..so semntara papa cari kwn tu, terserempak plak ngan PASKAL ni...apa lg, aku pggl la adam suruh bergambar jap...

sementara mereka bertiga naik kapal, aku duk berlegar2 je la kat booth yg berdekatan...nmpk mcm2 barang  ada dijual, tp ntahla, xtau nape xde nafsu nk membeli...mgkn sbb panas sgt kot...ngan silaunya lg...pastu org ramai....kami takat beli pizza satu (PHD buat promosi rm15 utk size regular) utk kami alas perut blk nnt, pastu dgn shopping air...air saje kami beli smpi 3 kali...air jus je dah 4 botol, air kotak milo 2 kotak, air tin 2...tgk? x ke melambangkan betapa panasnya ms tu kan...sume air tu abis kecuali tinggal 2 botol jus je..

dh abis ronda, g booth souvenir plak...xbyk pilihan sbb aku nk cri yg melambangkan 80tahun kan...last2, abg beli tshirt n aku suh abg belikan face towel 2 helai sbb nk present kat cikgu adam...sambil abg duk bual2 tu, aku layan budak2 ni minum..abis minum, adam ajak balik sbb dia penat dia ckp...adam ni senang kalo nk tgk dia xlarat...tgk je pipi dia, kalo merah padam, tu tandanya dia penat sgt la tu...

nk g ke kereta pun satu hal lagi...kan parking jauh kan...khabir mcm biasa la start meragam...nak tgk laut la, xnak balik la...ada je tau...last2 abg tinggalkan kami berdua...abg jln dulu dgn adam g amik kereta...huhuhu...xtahan nak layan kerenah khabir sepanjang jln kaki tu tau...

sebelum balik ms tu, sempat gak la snap ngan paskal2 ni...tp sblm tu mmg minta izin dgn abg dulu la..boleh ke amik gambar ngan paskal2 ni...hehehe...abg kata ok, terus je bg abg hp suh snap...hahaha...abg xmau bergambar, so kami bertiga je la...tgk si khabir tu, 3x abg amik gambar, 3x tu la dia duk tgk si paskal2 ni...hehe takut sgt agaknya....tu belum lg kalo ada seragam sniper, konfem adik tido ngigau...xde plak thn ni yg nk pki seragam sniper...tp kesian gak tgk paskal2 ni sbb panas terik pastu pakaian serba hitam...hr tu mereka ni mmg jd perhatian pengunjung....sume duk kejar paskal2 sbb nk bergambar...bila dh last2 tu aku nmpk gak la diorg xtahan kot, terpaksa bukak topeng tu...ye la, kang diorg plak yg pengsan nnt...hehehe

Monday, April 28, 2014

Ironman VS minion

Lintas Langsung dr KK ni...hehehe.. Sampai2 Sabtu hari tu.. Nk bg buang ms, singgah jap 1B.. Sekali 1B black out la plak.. Tp xkeseluruhan la, sebahagian je.. Byk gak kedai mkn fast food kena close sbb xleh nk operasi.. Jalan2 je la, Tgk2 ada 2 maskot ni plak.. Apa lg, suruh adam bergambar la.. Nak suruh khabir, xde nya laaa..

Tp ye la, sbb ramai sgt budak2 kan.. Mak bapak budak pun ramai gak yg nak suruh bergambar, so mmg xleh nk tggu clear la bergambar sorang2.. Snap je la mana yg dpt kan..


Thursday, April 24, 2014

GIGI..

mcm berjangkit plak masalah gigi ni dr zue...huhuhu...tp bkn gigi aku la, ni gigi anak2....last thursday, abg xde.. mcm biasa la sbb ada vip dtg kan, so mmg bz sampai xdpt blk rumah la...so kalo abg xde, dh jd turn aku plak bwk budak2 ni g main kat taman..ikutkan hati mmg malas nak pergi, tp kalo xpergi, sampai maghrib la adam xbalik2 nnt...

mcm biasa, aku suruh adam pergi taman dulu, nnt dh nak pukul 6 baru la aku dtg menyusul dengan si khabir...sblm ke taman, aku mandi siap2 dulu...khabir pun aku mandikan je dulu sbb dia bknnya nk join main pun kalo tgk ada ramai budak2..sbb dia ni masih xboleh nk kongsi lg..kalo slide tu, dia sorang je nak naik..kalo jongkang jongkit tu pun kalo boleh dia nak naik berdua dgn aku je...orgl ain xboleh naik..sbbtu aku mls nk g taman awal2, asyik layan dia nangis je la nnt...lbh baik mandikan dia siap2, lg sng...so, blk nnt tinggal adam je la yg nk dimandikan...

sementara nak siap2 keluar ke taman, khabir ni boleh plak melompat2 kat tilam yg ada kat atas lantai ni.. dia ni mmg lasak abis la kalo kat rumah...berlari, melompat, membaling, menendang serah je la pada dia..mmg pakar bab2 lasak ni...nak kata aku xlarang, penat weiii asyik terjerit2 tegur dia jgn lompat...bkn xnak bg dia experience lasak mcmni, tp aku plg cukup lemah kalo jd apa2 yg xnak ms papa xde...petang tu, malang x berbau... ms duk dia lompat2 tu, ntah mcm ne terlebih excited nak g taman, dia boleh tersilap langkah...muka nya terhantuk kat kaki katil...aku apa lg? menjerit la sbb terkejut... angkat2 je, mulut dah penuh dgn darah... panik sgt ms tu...darah keluar xberhenti2...takut jgn ckp la...khabirnya dah melalak sekuat hati ms tu, lg la tambah panik aku ms tu...aku amik je kain lampin tu tekap mulut dia..tp ye la, dah nama pun budak, mana la dia nk bukak mulut dia...tp ms tu mmg nmpk la darah berketul2 keluar... T___T

bila dh bingung, aku try kol abg...ms kol ni la, air mata aku xdpt nk tahan, last2 aku yg nangis...dah panik aku pindah kat abg plak...huhuhu...tp ye la, ms tu mmg nak suruh abg blk ms tu gak...abg pun mmg nak balik ms tu gak bila dh dpt berita mcmni kan...pastu 10minit lepas tu abg kol, bgtau jem teruk...Labuan kalo petang2 mmg jem tau..aku pun boleh xigt ms tu...so, abg bg cdgn, lepas mghrib abg blk...sbb kalo blk skang pun xguna gak, jem teruk nnt smpi rumah pun maghrib gak....

aku pun teruskan lap2 mulut khabir sampai darah stop...pastu siap2 nk g panggil adam kat taman...kebetulan masa nk g taman tu, terserempak plak dgn jiran dr blok lain..tgk dia pki uniform nurse, terus je aku tanya dia...nurse aka jiran tu terus je check khabir...alhamdulillah, dia kata xteruk sgt, cuma gusi ada koyak sikit.. ms ni kalo tgk mulut khabir mmg muncung atas bawah sbb gusi dia bengkak dah..nurse tu pun kata kalo g hospital pun, xde bg apa2 ubat..mgkn setakat cuci je sbb darah ms tu pun dh stop...lega hati aku ms tu.. tp ms tu khabir jd perhatian jap sbb sume jiran2 yg ada kat situ ms tu dtg tgk khabir....

pastu bwk khabir ke taman jap, amik angin...adam plak dtg, dia terkejut tgk khabir mcmtu, baju penuh darah...bila dh mcmtu, adam pun ajak aku blk...eh, terbalik plak...biasanya aku yg kena pujuk adam blk...mgkn dia faham sikit2 kot...mlmtu lepas maghrib, abg pun sampai...khabir pun ms tu dh lembik sbb penat kot tambah plak aku bg dia mkn ubat demam sbb takut dia meracau tgh mlm nnt...bila sume keadaan dh terkawal, lepas isyak, abg g keje semula....alhamdulillah, mlmtu, khabir xmeragam sgt...

esoknya, adam blk sekolah, dia plak ngadu skt gigi...xboleh nk mkn...sudahhhhhhh..bila aku cek gigi dia, mak aiiii ada lubang besar kat geraham dia...papa plak ptg baru boleh blk....nak xnak tggu isnin la baru kita g klinik gigi RSAT (Rumah Sakit Angkatan Tentera)...sabtu ahad tu bg dia mkn lembut2 je la...bg mkn bubur demam...pastu pandai tu demand nk mkn maggi sbb gigi sakit...hahaha...ada je tau adam ni...

isnin pagi tu kami semua ikut abg g ofis dulu...adam ponteng sekolah...papa abis bg briefing, baru la g klinik gigi...1st time masuk klinik gigi RSAT ni...aku plak yg berdebar2..adam plak excited...dah alang2 jumpa dentist ni, tunjukkan skali la gigi khabir ni sbb jd pelik lepas dia jatuh hr tu...dentist tu suruh adam cabut gigi 2 batang...geraham (berlubang) n gigi depan (dh goyang lama)..khabir punya kes plak, ada berat sikit...doc ni bg cadangan, sebaik2nya gigi depan khabir kena buang semua sbb gigi dia jadi rata dgn gusi...mgkn ms jatuh tu giginya patah...tp kalo nk cabut, xboleh cabut kat klinik...kena bg ubat tidur n buat kat OT..tapi bkn buat dia labuan, kena refer KL plak....adoiiiii...bila dgr mcmtu, hati aku ni mula rs xsdp...so, bincang2 la kejap...akhirnya kami mintak hold dulu sbb aku nk dapatkan 2nd opinion dulu dr dentist lain plak...

pg td, g la klinik kerajaan awam plak...nsb baik la sampai awal, dpt giliran keempat...bila dh jumpa doc yg ni plak, lain plak cadangan dia...sbb khabir ni kecik lg kan...mcm xsampai hati nk bg dia masuk OT tu...aku ni yg dh 2x kali masuk pun, bila terbayang OT, ketar gak lutut ni...huhuhu...td doc cek pun mmg masih bengkak gusi khabir ni...cara yg lebih lembut dia kata, just amik kain rendam dgn air suam bergaram then tekap2 kat gusi dia...sbb dia xpandai nak kumur2 kan...so kena buat mcmni sampai la umur dia 5/6 tahun..sbb ms tu gigi kekal dh nak keluar...sbb apa kena buat mcmni? sbb gigi khabir ada karies..karies tu berkuman...bila gusi dh terkoyak, kuman boleh masuk...sbbtu dentist sblmni suruh buang terus utk pastikan kuman xkan merebak...cuma ye la, nk kena masuk OT tu yg aku xbrapa nak kuat hati...T___T..tp bila ada cdgn guna air garam tu, lega sikit hati aku...tp doc td suruh dtg lg 6 bln utk follow up gusi dia tu...

so, mcmtu la kisah gigi famili kami plak...hehehehe...ha, ms adam cabut gigi tu, dia sgt berani ok..langsung xnangis, xmeronta pun...tp ms dh abis cabut, doc ltk kapas kat mulut baru dia nangis sbb dia geli ngan kapas tu...hahahaha....klinik gigi RSAT tu pun best gak sbb pink sume alatan dia...mentang2 doktor pompuan kan...hehehe...doc nya pun peramah sgt pandai amik hati adam...yg khabir plak, ms pg td cek, sblm masuk bilik rawatan, dia sempat mkn 2 keping biskut tiger...dh masa doc cek gigi dia, penuh la saki baki biskit kat celah2 gigi dia...hahahahaha...sampaikan doc tu tertipu, mati2 dia igtkan gigi khabir pernah kena tampal..aku ckp, ni la 2st time jumpa doc...bila doc tu try cek blk gigi dia, rupanya serpihan biskut gak...doc cungkil, khabir siap boleh telan plak...hahahaha...khabir ooo khabir....


Wednesday, April 23, 2014

diet!

semenjak dua menjak diet ni, byk brg dapur kat rumah ni xdigunakan...kalo dulu, sos, kicap, mmg laju la abis...tiap2 minggu mmg kena beli stok....tp skangni, nk tgk sos yg dh terbukak tu bergerak seinci pun payah...huhuhu...

sekarangni asal nak beli apa2, kena selidik dulu ingredients sbb mmg betul2 nk diet ni...tp, utk pengetahuan, aku mmg cuba nak buat diet atkin...dan aku dh pun try utk seminggu...hasilnya?mmg sgt kagum la...sebab boleh lost 3kilos...itu dah cukup sukses bg aku yg metabolisme nya sgt rendah...kalo ikutkan proses utk fasa pertama ni wajib kena buat sekurang2nya 2minggu...asal aku xteruskan? hmmm biasala kan kalo dh godaan berada dikeliling, tercheat juga akhirnya... so, now, kena reinduction semula dr awal...huhuhuhu... abg pun tgh diet gak, tp dia diet kalori...mcm abg senang la sbb metabolisme dia tinggi n sangat aktif bergerak sana sini, sukan sana sini...aku? bergerak dlm rumah je la...

abang pernah cabar aku, umur dh nak masuk 33tahun baru nak stop kicap ke? hahahaha, aku mmg hantu kicap ok...tp utk diet ni, aku bkn la main terjah terus...kena study dulu weiiiiii...byk pantang larang diet ni...bila dh study, aku try slowly...mula2 kurangkan karbo (mcm nasi, mee, spaghetti) , lepastu avoid sos n kicap....n lastly, avoid sugar....bila btul2 dah boleh tinggalkan karbo n sugar, baru la aku start diet...mula2 mmg perit la tp bila dh lama2, seronok tau atkin ni sbb pd aku diet ni 'mewah' dgn mknn...boleh mkn apa saje kecuali yg dilarang tu je la....dan yg plg UTAMA sekali, semangat n jiwa kena KENTALLLL... so sekarangni akutgh cari semangat baru lg nk mula diet ni lg...wish me luck ^___^

sos nandos ni katanya satu satunya sos yg lulus utk diet...byk yg bg review sos ni lgsg xsdp..aku pun tiap kali g supermarket, wajib belek sos ni...sambil dlm hati berkata2, "kenapa ye sos ni xsdp? btul ke xsdp?"..pastu ltk blk, xjd beli.....lama ok aku buat mcmni...sampai abg pernah tegur, kalo nak, amik je la yanggg...huhuhu.. dan akhirnya mlmtd, aku amik gak sos ni sbb nak rs apa yg xsdpnya ngan sos ni...hahaha boleh gitu ek? dan td dh try mkn dgn ayam goreng, cuit sikit je sos ni...bila dah rasa....terus je mulut ni bunyi, "ooooooooooooo..." sbb apa tau, sos ni sebiji rs mcm sambal yg ada kat atas meja kat kedai2 mkn sabah...no wonder la kalo org semenanjung kata xsdp...aku mula2 dulu pun mmg xboleh nak terima sambal tu...tp dh masuk tahun ke 5 kat borneo ni, dh boleh telan sambal ni....nampak sgt xpernah g nandos kan? kat kk dah ada, sambal ni ada x ek kat nandos?

lebih kurang mcmni la...ini aku google je gambarnya...kalo kat sabah, labuan (sarawak aku xpasti) wajib setiap kedai mkn ada set ni atas meja... ada sambal yg teramat pedas kuasa dua, cuka, kicap dan pepper...kalo kat semenanjung biasa ada sambal kicap atau lada jeruk atau sambal belacan kan...hehehe

pastu skangni addict ni plak..seaweed...sdp rupanya kan...nyesal beli yg original flavor, kalo tau amik yg pedas...hehehe...kalo sblmni rs nak kunyah, mkn slice cheese...tp skang dah ada kudapan baru...hehehe

last weekend

ni citer last week...sume gambar ni amik pki 360 ye...sbbtu gambarnya ala2 mcm ada nur kat muka (bak kata adik aku la...hahaha)...




masa kat taman, sedang kami anak beranak duk berselfie, dtg plak sorang akak ni duk tanya kan kat aku, mana beli benda tu...aku pun kabo la kat dia beli online je...sbb rupanya dia asyik perhatikan kami berselfie anak beranak dr awal...dia kata senang la nak amik gambar mcmni, dh xperlu nk suruh org lain amik kan...kalo suruh org takut kena bwk lari hp nya...huhuhu.. sempat lg tanya, apa nama benda ni? hehehe...

pastu, bila dh tiba waktu nak balik, otw nak ke kereta tu, ada lg sorang perempuan ni tahan aku...tanya kan benda yg sama gak...tanya beli kat mana monopod ni ye? mcm sblmni gak, aku bgtau je la beli online wlupun sbnrnya aku beli ngan nini...hehehe... pastu sempat lagi perempuan tu tanya kat aku, berapa harganya monopod ni...so, aku just bgtau harga average je la, sbb mmg rata2, org jual rm50 kan, wlupun aku dh pernah jumpa org jual murah lg dr tu...

pastu abg plak boleh ckp ngan aku, ni kalo bisnes monopod kat labuan ni konfem laku ni...hehehe..ye la tu, kos nak pos ke labuan pun dah lbh dr monopod nnt...



Wednesday, April 16, 2014

musim bunga..

macam kat semenanjung, kat sini pun tgh musim bunga..tp xtau apa nama pokok ni...setiap tahun, mesti akan nampak pokok2 ni berbunga lebat...tgk dr jauh mmg cantik sangat...bandar Labuan pun penuh dgn pokok2 ni, jd bila berbunga serentak, dh mcm ala2 sakura plak kan...hehehe

ni gambar2 ni sekitar kuarters kami ni je...tp yg geram pokok yg sebelah blok kami ni bunga dia ciputttt sgt.. pokok jantan barangkali...hahahhaa...





semalam snap picture ni..pokok ni depan tadika adam je...pastu terus upload kat FB...hehehe..banyak2 pokok kat dlm ni, yg ni la plg lebat bunga nya....daun2 nya pun dah nk hampir luruh keseluruhannya...

smlm lepas g imigresen, mkn jap kat kfc...sekali tetiba maskot ni dtg plak...adam ok je kontrol macho, dlm hati, jantung degup laju tu...hahahhaa...khabir? tgh peluk aku kuat2 ms ni...penakut sungguh...kekekeke


blk dr bandar ptg smlm, makin banyak bunga bertaburan depan rumah...

pg td hantar abg, turn adik plak amik gambar...dia xmau diri kat rumput sebab basah..ye la, pg2 kan rumput basah, dia geli la...huhuhu...hampir2 xnmpk khabir kan...hahaha

ni dah mcm karpet bunga je...cantik sungguh ciptaan Allah...

Tuesday, April 15, 2014

demam..

musim demam agaknya sekarangni...sebelum ni, adam yg demam...start jumaat mlm adam dh start muntah 2 round...huhuhu nsb baik xmuntah kat bilik, dia sempat bgtau nk muntah, aku cpt2 suruh dia pergi toilet muntah kat toilet bowl....hah, amik ko semangkuk dia muntah...pastu igtkan dh setel, dia patah balik muntah lg semangkuk.....terus otomatik badan dia jadi panas....tukar baju dia bg pki lengan pendek je n amik towel kecik basahkan ltk atas dahi...bg mkn ubat siap2 sebab abang xde, outstation KK ms tu...

esknya mmg dia lembik la....tidoooo je kat sofa depan tu....adik pun apa lg, kejap2 tgk abg pastu main sendiri...dia lgsg xkaco abg dia la sbb mgkn dia dh biasa main sorang2 kalo abang adam pergi sekolah...alhamdulillah, walaupun adam demam, dia masih ada selera mkn walaupun xmcm sblmni la...dia siap request nk mkn bubur mcm cikgu salina buat, bubur+ikan bilis+kicap... bila dh masakkan, bg dia mkn, sempat lg adam komen..."mama, ikan bilis cikgu salina besar, ikan bilis mama kecik je"... :p...kekeke..bila aku tanya mana yg sdp? dia kata, yg besar la sedap..hahaha...adam, adam...tp alhamdulillah dia mkn byk..adik pun sibuk nk join mkn sama, bila aku xbg, dia marah plak...dlm hati terdetik, ada gak adik kena jangkit nnt...bila papa dah balik, adam terus je ada semangat...demam ia pun beransur kebah...mmg nk tunggu papa balik agaknya si adam ni...so ptg tu pusing bandar je...dia pun lembik lg...esoknya terus segar....

isnin pagi plak, lepas hantar adam pergi sekolah, adik bgtau nak tido...siap suruh mama pok pok dia skali...tarik langsir, tutup tv, tutup kipas stand....pok pok dia kejap, terus je dia terlelap...pelik gak la sbb khabir ni sejak stop tido buai mmg dh xtido siang, kecuali travel jauh je la dia tertido dlm kereta ke...mmg rs xsdp hati la ms tu...tp aku buat keje2 rumah mcm biasa je la cuma rs sunyi je la...biasa ada la dgr mama jd tarzan jap... sampai kan mak telefon dr kg pun tegur," rumah sunyiiiii je tu, khabir mana???" "tido???" hehehe mcm tu la reaksi mak bila dgr khabir tido siang....

setel maska satu lauk, khabir pun terjaga...rupanya dia demam...panas sungguh badannya...xlarat nk bgn..tanya nak milo ke x? dia geleng je...kalo x, ms tu mesti dh nk masuk 4 botol dia minum milo...bg dia mkn ubat n pki kan kool fever tu je sbb dia ni jenis xsuka kain2 basah ni...nnt lg teruk dia menangis...biarkan je dia jap layan mood sambil tgk tv...setel keje mandikan dia jap...

pastu sambung buat keje...bukakkan tv...tp tup2 tgk tv dh tutup n dia dah tertido...alahai...kesiannya tido mcmtu..nk angkat takut ngamuk, so biarkan je la dia tido mcmtu....

abg balik sekolah, bru ada smgt sikit...tp sebelum tu adam pun ada tanya aku.."mama, adik ni diammmm je.." hah! see, sume org pelik bila adik diam...sbb khabir ni jenis ckp xberhenti, pastu selalu panas baran....tp bila dia demam, mmg totally rs lain la...adam plak yg rs janggal sbb xde kawan nak main...pastu mula la dia kacau adik dia....ms ni tgh ok lg, boleh masak beger...hehehe

pastu masakkan ikan bilis utk mama...dia dh kenal kaler, so, bila ikan bilis dia xcukup, mula la dia tanya mana fish red adik????jumpa yg red, nnt hijau plak lain...mcm tu la, xpernah ikan bilis dia tu nk cukup korum...hahahhaa

xsampai setgh jam, lepak balik...tido lg sampai la papa balik keje....bgn2 je bad mood sbb papa kacau dia tido...huhuhu...dan hari ni alhamdulillah dia dh ada selera mkn...xmcm smlm lgsg xmkn n xminum pun...takat air masak brapa sgt je tu pun kena bg minum pki shringe sbb xlarat nk bgn...abg g main kat taman pun dia xheran....

pg ni je dia dh mintak nk mkn roti sapu coklat, keropok, air masak....semoga adik cepat sembuh n riuh semula la rumah ni ye...adik demam, mama pun xde nak bebel2..pun rs pelik gak bila xbebel satu hari ni kan...hahahaha...

Monday, April 7, 2014

weekend

mcm biasa aktiviti hjg mgu...makan sate kat pantai layang-layangan...mgkn sbb dh beberapa hari xsentuh nasi, so bila mkn lbh sikit je, mula la se'eh...hehehe...ngada2 sungguh la ko nana, pd hal sblm keluar rumah tu dah bedal sayur sepinggan...tu psl bila mkn sate bape cucuk je tu terus dah xmampu...kekeke...sume tertipu...

kali ni pas mkn sate, kami x ke pantai tapi ke taman plak...sbb kat pantai ni ada sejarah sebenarnya...aku ni dh la buta sejarah ye...jgn tanya lbh2...yg aku tau ni kwsn surrender point ms zaman perang dunia kot...kot la...aku pun xpasti la...nk baca sejarahnya, aku xjumpa mana plak papan nya tu...huhuhu...dtg sini pun sbb nk memenuhi hasrat anak2 nak main je ni...huhuhu

sejak ada monopod, amik gambar berempat makin mudah...hehehe... monopod tu beli dgn nini...pd hal tu dia punya, aku je yg paksa dia jual monopod dia tu...hahaha...tp hampeh je sbb dia jual harga asal pd hal dh jd used item pun....crettttt!!!...hehehehe...tp xpe, mmg sgt berguna monopod utk kami sekeluarga....

abaikan muka 4segi tu ye....sbbtu konon2 xmkn nasi...tp roti gardenia, roti nan, mee goreng bedal gak...adoiii nafsu je semuanya tu...huhuhu....ya, abg dh berjaya misi nk turunkan badan dia...skangni g mana2, konfem org tegur perut dia dh xbuncit...huhu..rahsia nya??? abg mkn nasi sikittttttt je...bila nasi yg aku masak xabis, aku la tukang perabis....mana la bini dia xmembesar dgn jayanya kan...dh sukat bg sikit pun, ttp akan ada balance, pelik btul aku....huh!


cubaan nak naik bukit pastu turun dgn cara slide...berani sungguh budak2 ni tau...yg kecik tu pun sama naik...lgsg xde perasaan takut...aku yg kat bwh ni dh terjerit2 suh hati2...diorg boleh gelak2 ye...


aku je la tggu kat bwh bukit...mereke bertiga ni gak dpt naik atas bukit ni...tp xpe, angin ptg tu sgt best... ^__^

ms ni abg tgh drive tau...bkn stop pun...sila jgn tiru ye aksi kami ni...xbaik utk keselamatan...ni sume angkara monopod sbb sblmni susah btul nk amik gambar sefamili penuh....^___^...

Wednesday, April 2, 2014

Terima Kasih DRYPERS (^___^)

awal bulan lepas, aku ada buat aduan kat FB Drypers berhubung dengan produk dia yg aku beli masa kat AEON Manjung tahun lepas...mula-mula tu aku xbrapa nk kisah sgt la, tp bila dah byk sgt yg aku jumpa semuanya ada masalah kat diapers tu, aku pun bersuara kat abg...rupanya, abg pun xpuas hati sbb abg pun dh byk kali jumpa masa nk pkikan khabir diapers (kekekeke kantoi laki kena pkikan kat anak..) 

aku rasa dr 56 keping tu, ada la hampir separuh dr nya ada masalah...bila dah dua2 xpuas hati, abg pun cadangkan suruh try buat aduan...aku pun apa lg la, try cari FB dia n kebetulan aku mmg dah Liked page drypers pun...so senang sikit keje kan...terus je buat aduan...alhamdulillah, mmg xamik masa yg lama utk dptkan respon..

seminggu lepas tu, dapat call dr staff bhgn care line kot...so, bila dh bual2 ttg masalah, n bg butiran, terus dia kata nk ganti yg baru..tp dgn syarat, kena pulangkan la yg rosak tu pada mereka...nsb baik la masih berbaki 4keping yg rosak tu sbb yg lain aku dh pkikan kat khabir...ms tu xtau plak nk kena pulangkan, kalo tau, mmg aku dh simpan siap2 la.....so, ptg td, sesi dpt drypers baru...hehehe..mestila suka kan...ye la, bkn murah2...kat sini pek besar tu cecah rm45 tau...kalo kat semenanjung plg murah aku dpt rm32 je...x ke jauh bezanya???? agen dia kat sini pun baik sgt, care line yg kol aku tu, en fadil tu pun sgt baik...terima kasih sebab prihatin dgn masalah kami...khabir ni mmg boleh pki Drypers je, cubala tukar yg lain, abis meruam...dia xmcm adam ms kecik2 dulu, boleh pki apa saje brand, murah, mahal....tp x bg khabir...huhuhu..

ni la masalahnya, yg bhgn tgh2 tu kaler biru tu terlipat dua...

dapat ganti yg pek baru terus sbb skang mmg dh tukar packing baru....masuk ni je, ada 5 beg diapers khabir kat bilik belakang tu...hehehe...asal blk semenanjung, wajib borong ni tau..kurang2 sekotak (3beg besar)

surat dari Drypers...TQ...

balik kampung

ya, lepas g kenduri kahwin mgu lepas, esoknya kami terus blk kampung..tp xsaing ngan rombongan pun, kami blk sendiri je sbb mmg plan nk blk kampung cuti skolah ni...maklumla, adam kan tahun ni dh tadika 6thn, so mama nya kena kawal la sikit kaki tu nk berjalan2 ye...huhuhu

terus terang, mmg perasaan naik plane kali ni sgt berbeza..xmcm sblm2 ni slalu merungut sbb nk kena dtg awal la, kena queue la, cek sana sini la...huhuhuhu...kali ni nk naik plane, sgt la istiqamah, tawakal, penuh rasa insaf...semua ni disebabkan terkesan dgn MH370 kan...dalam hati ni xberhenti2 baca mcm2 apa yg patut...

masa naik flight ni Labuan, saing skali dgn peserta Pencetus Ummah Rahmat... sama je orgnya kat luar ngan kat tv...kecik2 je orgnya...tp muka sejukkkk je... kebetulan dlm flight pun duduk depan abg...aku suruh abg amik gambar anak2 dgn PU Rahmat tu tp abg plak yg malu2 gaban.,..hehehehe... sepanjang dlm flight tu, aku perhatikan dia, cuma dgr ceramah kat laptop dia n lbh kurang sejam sblm landing dia mengaji...sejuk sungguh perut mak dia kan...

ha, kalo perasan kopiah putih tu, tu la PU Rahmat...,hehehe nmpk kopiah je la ye...

dia pun pandai selfie gak....

ni baru bgn tido kalo xsilap....asyik ngamuk je dlm flight ms tu...


lama xamik gambar dlm flight sejak ada khabir ni...bukan apa, mls nk keluarkan hp sbb nnt mula la budak2 ni berebut2 nk main....tp ms tu kebetulan khabir tido kat riba aku (kepala dia kat peha aku la), so sng nk gerak sikit2, tu yg amik peluang amik gambar...kalo tido sambil pangku tu, mmg kirim salam la nk bergambar ye...

sampai kampung mcm biasa la, kami duduk separate...apa boleh buatkan, kalo x, xmerasa la nk duduk kepit ngan mak papa..hehehe...ikut je la walaupun bukan kehendak kami... xbyk aktiviti pun cuma sbb ms tu nini ngan ella ada..nini amik cuti tahunan, ella masih cuti bersalin...so duduk rumah pun xboring la....

ni maksu dia punye keje la....dh nmpk debab plak si adam ni...hehehehe

ni plak mlm sblm nk berlepas blk ke labuan plak...excited sungguh budak dua org ni...adam siap pujuk2 nk naik gondola la, train la...pd hal kami just saja2 je pusing sini, pak uda yg bwk kami ngan anak2 nya dtg sini...amik2 gambar pastu blk umah..beg xsiap packing lg....

k la, belum ada mood nk update...biasa la kalo bru blk dr kg ni, nk kena set tune asal semula...hati nk kena bg tenang semula supaya boleh buat2 kerja kerja rumah dgn ikhlas...chill nana...org nk kata ko lembap pun biar pi la...sbb yg kata tu mgkn dh terasa diri tu superb sgt kan.....biar la nana...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...