Wednesday, January 29, 2014

malam punya cerita...

dah 2mlm bawak 'bekal' ni masuk bilik tido...antara usaha2 nk bercerai susu ni...kdg2 bila fikir blk, haiiisshh, sedih plak rs nya...tp bila si khabir mlm2 nk nenen, tau plak mama nk ngamuk2 ye sbb khabir nenen non stop...uwaaaaaaaa.......pastu mama yg xcukup tido, asyik nak menyinga n menaga je...huhuhuhu....pastu bila khabir dh xnyusu badan waktu siang, tau plak nak sdih2....tabahkan la hatimu ya nana! jgn dilayankan kan sgt perasaan tu....


kalo tgk gambar kat atas tu, mesti korang rs pelik kan...ye, mata anda xrabun lg...mmg itu asam jawa...kena bwk masuk bilik skali...'senjata' terakhir tau tu...sbb sblmni mcm2 usaha dh buat tp cuma bertahan sementara waktu je....

ms kat kampung last month, mak beriya2 suruh ajar khabir susu botol...ye la, mak kata dia dh besar...dh cukup dah susu badan tu...aku mcm biasa la, bg alasan itu ini, bla bla bla....last2 mak belikan lipstik merah menyala mcm opera...hahahaha..mak kata mak beli kat kedai rm2 je...ms nak bayar tu, cashier tu tgk mak semacam je...mesti dia igt mak ni mcm2 kan, dah berumur, nak berlipstik bagai, merah menyala plak tu...aku pun seram gak tgk warna tu...hahahahahaha....ye la, aku biasa pki warna natural je..bila sapu kat badan mmg xde warna sgt..tu yg mak carikan warna terang benderang mcmtu...tp aku prasan, tahun ni mmg rmi la yg pki kaler merah opera tu...tgh trend kot...

so, doa2kan la misi aku ni berjaya ye...dan semoga semuanya dipermudahkan...alhamdulillah, adam pun dah masuk buku 3...semoga adam ingat apa yg mama ajar ye....i love both of u so much!!!!

Tuesday, January 28, 2014

slowly...

sekarang dalam proses nak bercerai susu badan sepenuhnya dgn khabir...wish me luck! 
caiyok nana!!!

selain tu juga, nak ajar khabir bercerai buaian...
dlm minggu ni, belum tido kat buai lg...
suruh dia golek2 kat toto tu sambil pokpok montot dia sampai tertidur...
tp bila dh xtidur buai, maka jadual tidur dia pun berubah juga la...siang xtidur, petang bila bateri dh habis barula dia merengek, "nak tido! adik nak tido!!!"
takpe la nana, rumah bersepah dgn bantal toto di siang hari...bkn ada sape nak dtg rumah pun kannnnn... biarla asalkan budak2 ni bahagia...

biarla stress sekarang, jgn stress kemudian hari...eh boleh pki ke pepatah ni?????


Friday, January 24, 2014

H.U.J.A.N

masuk hari ni, kalo xsilap dh hari ketiga hujan non stop...kalo stop pun dlm 15minit ke setgh jam je, pastu hujan turun semula....dgr2 kat pantai timur suhu dah mcm genting highland ye...sejuk kan....kat sini pun, khabir yg biasa aku mandikan dia pg2 saing dgn adam pun dah start mandi lmbt...smlm lg la, kami mandi pukul 1tgh hari...tu pun mcm mandi pki air batu je.....sejukkkkk...

adam dh 2 hari x pergi sekolah...smlm dia xpergi sbb sakit perut..2 kali dia buang2 air...1st tu ok lg la kat bilik air...yg 2nd tu boleh plak terlepas dlm seluar...huhuhu...slesema pun xok lg ni...khabir setakat ni alhamdulillah...sihat walafiat...tp tu la, mgkn sbb sejuk kan, so dia asyik nk ngempeng je la...pd hal sblmni dia dh ok sikit siang xnyusu badan, tgh mlm je mintak...tp sejak sejuk2 ni, siang mlm dia nk nyusu badan T___T...

mkn ni mlm2 sbb ms tu dinner awal sgt...maklum la abg xde ms tu kan..tu yg dinner awal dgn anak2...penyudahnya, tgh mlm aku kelaparan...anak2 sdp dh tido...mkn sambil layan buku Kisah Nabi..best jugak baca buku kanak2 ni kan...

disebabkan musim hujan ni, perut asyik lapar je...nafsu nk mkn tu susah nk sekat la plak...adoi la nana, berat xturun jgn nak salahkan supplement ye!!! hahahaha...tambah plak abg xde, so apa lg...try la menu baru...gegegegege...bila ok, bru buat lain kali utk abg...


yg ni sab sabsuka... tgk menu ni dekat IG Dato Siti Nurhaliza...perasan dh byk kali dia post dia msk sabsuka ni...mcm best je...so try la google resepinya...hmmm byk sungguh versi sabsuka ni...last2 buat ikut kesesuaian bahan kat dapur je la ye...konon feeling2 mcm ct la mkn sabsuka...hahahahaha...ntah betul ke x rsnya xtau la....mkn je selagi sdp kat tekak ni...n guess what? khabir pun ikut sama mkn sabsuka ni ye...adam mcm biasa la, tekak dia xtau class mana...hahahaha

hr tu kan buat cheesekut...so, cream cheese nya ada lbh...dh lama nk try buat kek pandan leleh ni...so, buat gak...buat separuh adunan, dpt 4 bekas kecik2 tu...bekas pertama mkn tanpa disejukkan dulu...hmmm rs kureng je...rs mcm nyesal plak buat...lg 3 bekas tu masuk la icebox...esoknya layan yg dh sejuk tu, mak aiiii sdp rupanya mkn sejuk2...hehehehe...rs mcm nyesal la plak buat sepruh adunan...hahahaha..

semalam adam x pergi sekolah, so aku ajar dia dekat rumah...ajar baca...alhamdulillah adam dpt abiskan buku pertama siri Bacalah Anakku tu...mmg berperang nak ajar dia baca ni...ntah la, lain budak lain caranya kan...mcm adam ni, aku terpaksa gunakan 'kekerasan' sikit...baru la dia boleh igt...aku dpt rasakan, jiran2 aku ni mesti igt aku ni dera anak...xkisah la, janji marah2 aku ni membuahkan hasil...mesti korang dpt rasa mcm mana bangganya hati ni bila tgk anak dpt membaca kan...

so, smlm lepas sesi mengajar tu, kami berpelukan...bg kata2 semangat n pujuk dia..bgtau sbb apa mama garang2 n marah2kan adam...huhuhu..mama la touching...tp ms tu adam mmg dh meraung sbb sebak kot... then, sms papa....'pls buy a present for Adam as a reward that he can read..' siap pesan kat papa lg, belikan yg biasa2 je sbb kalau boleh xnak biasakan dia dgn hadiah mahal2 dulu...ye la, nk bg reward kena la berpada2 jugak kan...sbb ada 8 buku ni...bknnya apa, nk bg dia smgt membaca je ni...lg pun saja je nk buat dia surprise...dia xminta pun...dan satu lg pesanan, kalo nk beli, sila beli 2 ye..adik pun nak...hahahaha...abg jwb sms pun gelak2 sbb adik tu asyik tumpang tuah abg je...heheehe...

Monday, January 20, 2014

Cheesekut

ptg2 ni xtau nak buat apa...dh bg mkn kat anak2...dah ajar khabir ABC...hr ni ajar adam sebut huruf 'F' dgn betul2..setakat ni aku dpt trace dia xboleh sebut 'L' dan 'F'.... dulu dia xboleh nak sebut 'W'...tp sejak aku push dia abis2an, sampai skang dia dh pandai sebut...so, sekarangni, kena push 2 huruf ni pulak...sabar ye nana...nak mengajar anak ni kena byk sabar ye...Nana Boleh!!!!! perghhh...semangat sungguh ni...

so bila semua keje dh setel, dh xtau nak buat apa...nk tgk tv, khabir dh conquer nk tgh dvd je...skangni dia layan citer Planes dgn Croods je la...2 tu jadi feveret movie dia...hari2 wajib ulang tayang smpi nak muntah ye...dia pun dh hafal dialog tp syill nk tgk gak....ggrrrrrrrr...

bila dh xtau nk buat apa, selak la koleksi2 resepi yg belum pernah buat lg...cari yg simple2 je...yg bersesuaian dgn bahan yg ada kat dapur tu...selak punya selak, teringat la resepi biskut cheese ni...ada byk versi aku dpt...so, tambah tolak je la dgn apa yg ada kat dapur tu ye...nak buat byk2, takut muak..so, buat sebekas je..ni pun dlm 6 kpg je biskut aku guna...rata2 tgk resepi guna sepaket biskut terus...takut xtermkn la plak...


ni la hasilnya...very rich n creamy...pki biskut crackers je tu...ada yg pki biskut marrie gak...atas tu tabur milo+nes+oat...credit to my oldskool friend Syahlia....sdp sgt...tapi awassss jgn byk2 ye...hehehe



My Sabtu, My Ahad

My Sabtu, kami stay kat hotel...hahahaha..dh xtau nak ke mana, bercuti kat hotel je la...start abis cuti awal bln hr tu smpi la jumaat lepas, mmg keje abg non stop...brapa mlm je dpt blk tido kat rumah, selebihnya outstaion la, tido kat luar sbb ada VVIP, VIP...xmau keje abg terganggu sbnrnya...kang kalo dh blk rumah, alamatnya, budak2 ni start ngada2 la...huhuhu...xpe ye anak2, kita bersabar..papa busy tu... dan hari ni pg td, dpt kol dr abg..abg kata pg ni gak kena g KK...huhuhu..bru plan nk msk best2 sbb abg kata blk mcm biasa dh hr ni...hmmm, ni la nama nya, kita sbg manusia biasa cuma boleh merancang je la...

ms duduk hotel tu tujuan utama sbb abg nk spend masa dgn budak2 ni main mandi kolam...sekali kebetulan pg tu pekerja2 hotel sibuk tgh bersihkan dinding kaca hotel tu la pulak...so, kolam ditutup buat sementara... apa lg, berendam kat bath tub bilik je la ye adam n khabir...nsb baik la adam n khabir ok je....xbyk ragam.. tp tido mlm budak berdua ni asyik ngigau je...grrrrr...

abis berendam, aku ajak abg cek out sbb aku xbrapa selesa nk mandi kat hotel dlm keadaan PMS yg agak teruk lg bln ni...adoiiiiiiii...mcm fobia plak nk merasa tiap2 bln mcmni...abg plak bg cdgn, kalo xnk period, pregnant la...hahahahaha...lawak apakah itu bang??? patutla angin puting beliung sblmni lain mcm je...huhuhu..xpela nana, sakit tu kan penghapus dosa2 kecil... T__T... tahankan je la, ye...

ms dah cek out n nak tgu abg loading beg dlm kereta, tiba2 ternampak couple husben n wife ni..mcm kenal je yg wife ni...so, terus je aku tegur...hehehe nsb baik la xsalah org...ye la, dulu duduk setaman kat kg...dan senior ms kat sekolah TIGS dulu...borak2 jap, bg no hp n dia amik gambar aku...hehehe dh la xmandi lg, muka sememeh lg, tudung pun herot berot...hahaha...xpe la, halal la....tp mmg xsangka la boleh jumpa kat bumi labuan ni ye...tp aku akan blurrr kalo org tanya aku apa yg best kat Labuan ni???hmmmm...bkn xmau promote, tp aku sendiri xtau apa yg best...hehehe....tp bg mereka yg pencinta laut, mmg sesuai la dtg sini..mcm kami yg ada anak kecik ni mmg payah la nk bwk g laut selalu..nk tgk sunshine ke, sunset ke...mmg xde nya la...kalo bab seafood, aku rs better lg KK dr Labuan sbb KK seafoodnya hidup lg, tinggal nk pilih je..kalau kat sini, semuanya dh frozen..xbrapa nk fresh la kan....

ptg tu plak, g kedai perabot..nak cari almari bg menggantikan almari buku yg dh jd almari display tu...beli design yg sama je...sempoi gila...xde ukir2 pun..tu pun dh mhl ye kalo kat sini...kalo kat semenanjung, dgn harga tu je dh boleh dpt yg lg cantik...

My Ahad, pg tu bru dpt almari tu...abg erus je excited memindahkan semua buku2 ke almari baru...amboiiii, xsabo nk ltk lg la tu brg2 display dia...abg kemas, aku terus masak...nk try masak nasi daging..nak perabiskan daging korban tu..dah google resepi, xsusah mana pun rupanya kan...so dgn terror nya, terus la buat...hehehe...tp air terlebih n terlebih kacau...so nasi jd lembik n hancur la plak...tp dia punya rasa tiada tandingan ok...masa kan adam boleh mkn 4 pinggan! aku xde buat lauk pun cuma lwn dgn air asam je...cuma kalo nasi tu xlembik n hancur, mesti 8 pinggan adam mkn...hahaha...xpe la, lain kali boleh try lg.. sori, gambar xde la...tgh skt2 ni mls nk bergambar2...

ptg smlm ajak budak2 ni g Layang2an...hajat di hati nk bwk diorg main slide kat sana je sambil kami mkn sate...skali bila smpi tmpt tu, tmpt mknnya dh berpindah jauh sikit dr tmpt slide tu...mula2 plan lps mkn main layang2 je la kat tepi pantai yg dekat ni je...skali nmpk plak kaum ca ya nun alif tu bwk binatang peliharaan diorg...alahai...ni yg aku xsuka...kat tmpt2 awam ni dia bwk skali apa psl..kang mula la berak kencing sepah2...last2, kami berjalan kaki je la ke tmpt slide tu wlupun jauh sikit...nk ngelak dr binatang tu punya psl kan, xpe la...


jongkang jongket moden ni xmencabar la..kalo yg dulu2 punye pki papan kan...pastu sapa terror, berdiri n berlari kat tgh2 papan tu...hehehe

papa je la bwk kali ni...mama skt perut duduk tepi je...

sesi scrub kaki..lama dah xbuat ni...tp mmg btul la, lepas buat, tgu la esoknya..mmg ada perubahan tau..

igtkan nak main lama sikit...sekali adam berlari la plak sbb kena 'kejar' dgn ombak...terus dia jatuh abis terpercik kat khabir...baju diorg basah kuyup...dah la xbwk bekal lgsg...terus je la blk rumah ms tu...dlm kereta dua2 budak ni kena bogel...hahahaha....



Friday, January 17, 2014

Salam Jumaat

sumber gambar google

Ya Allah
Kurniakan Kesabaran yang tinggi
Kelembutan dan Ketenangan di dalam hati ini
dalam menjaga amanah Mu ini, Ya Allah..

Perelokkan dan permudahkan segala urusan ku
di dunia dan akhirat
Aminnnn.....

Thursday, January 16, 2014

public holiday

cuti maulidur rasul hari tu, abg x kemana2 pun pg tu...so, disbbkan abg FREEEE, mcm2 benda la aku kerah suruh buat...ye la, dh lama abg xtolong aku buat keje2 kat rumah ni yg mana aku xterdaya nk buat...hmmm i'm not a superwoman ok!..ada juga kerja2 berat yg aku xboleh nk buat...salah satunya, tukar tayar basikal adam...huhuhu..

kalo dulu nk amik lesen kereta, belajar tukar tayar kereta je...xplak diajar tukar tayar basikal kan? so, paksa abg....PAKSA ok sementara abg free pg tu sbb ptg nya abg dh nk kena fly ke KK...huhuhu...sblmni tayar basikal adam tu tayar hidup...tp xtau la kenapa selalu sgt angin dia cpt hilang...setiap kali nak main mesti kena pam dulu...dh 2 kali tukar tayar n tiub basikal tu...masalah yg sama gak timbul...dh la tukar tayar kat labuan ni mahal...ada ke skali tu kami kena cas rm50 hanya tukar tayar belakang basikal adam tu...mahal gila ok!!...terus abg xnak pergi lg kedai tu...lepastu ada skali ms last year, abg bwk basikal adam ni ms outstation  ke KK...hahaha punya la jauh nk tukar tayar basikal, smpi ke KK ye...

ms nk tukar tayar tu, aku nmpk la tayar mati tu...aku suruh la abg survey harga tayar mati tu...bila dh survey harga, aku terus je suruh abg angkut skali tayar tu...buat stok kat rumah incase tayar adam bermaslah lg nnt....cuti hr tu la bru dpt tukar tayar....bru la adam dpt main basikal...kalo tidak, hari2 la dia duk bgtau nak main basikal, nak main basikal....huhuhu...

adik plak bila tgk basikal abg dh ok, laju je dia nk bonceng kat blakang... pd hal basikal dia ada tu tp mls nak kayuh...kalo ada atok papa ni mesti atok dh ajar khabir kayuh basikal ni...mcm adam dulu, atokpapa yg ajar kayuh basikal..hehehe...


adam jerit kat aku ms ni, "Adik berat la mama!!"...


hobi dia skangni, suka sgt kumpul mainan kereta dia pastu paksa amik gambar dia...penuh tau hp mama dgn gambar dia bersama kereta...mana yg mama xkenan mama delete je...hehehe

lukisan tu dh lama...lepas abg baiki basikal adam, kemas sikit2 bilik abg kat belakang tu...bilik tu dh jd mcm bilik display plak...mcm2 mini figurine ada kat bilik tu...huhuhu..pening aku dibuatnya...sumenya nak dikumpul ye....sblmni lukisan tu cuma selit kat almari je...ni abg dh belikan folder utk simpan lukisan tu...so, dh xrisau gambar tu tekelepet ke, tergulung ke...

igt nak suruh abg cantas pokok plak, skali bila dh jumpa jiran, alahai...bual sakan la plak...hmmm dh xsempat nk cantas pokok2 tu...aku xberani nk buat sendirian ok...nak cantas tu pun sbb pokoknya besar dan dah merimbun...nyamuk plak makin byk skangni...bila dh xsempat, KIV je la dulu keje cantas pokok tu...sempena abg nk fly ptg tu, hr tu aku masak soto je...mkn la dr pg smpi ke petang...hahahaha...




Monday, January 13, 2014

oh my wiken!!!

hjg mgu, lgsg xde g mana2 pun...duduk rumah dgn adam khabir je la...papa sibuk since abis cuti hr tu smpi laaaa...erkkk, xtau nk kata smpi bila sbb bln ni mmg hectic schedule abg...dh brapa kali kena ikut belayar utk diuji....nak ajak pergi pasar pun xsempat2 lg ni...so, pesan kat abg je la beli kat supermarket 24hr nya... so msk je dulu apa yg ada ni kan...kdg2 tu rs bosan gak la sbb duduk rumah je kan...tp bila fikir2 blk, kan dh puas bercuti bln lepas kan...so, xbaik tau merungut...huhuhu sedap kan hati ni ye...chill nana!!!!

so, bila abg sibuk manknanya xmkn kat rumah la...nak msk yg havoc2 pun xde mood...ye la, penyudahnya nnt adam minta nasi+telur+kicap...hehehe tu je la menu dia...so sbb mls nk masak yg sakan, buat bubur je la...mula2 nk buat bubur demam je...tp bila fikir blk, bosan plak sbb xde sayur2 plak..tu yg terus je lupa diri campur kentang, carrot, kiub ayam, lada hitam...siap sempat terfikir kalo ltk santan dgn daun selasih ni pun sdp gak ni...teringat bubur mak kat kampung...huhuhuhu...sob sob sob....bila dh masuk carrot tu, bru la terperasan yg aku dh terover plak ltk carrot...konfem adam dgn khabir xnak mkn ni...huhuhuu...

pastu teringat menu bubur sorang kwn ni..tgk kat IG dia...dia masak lobak asin dgn bwg dan lada..n dia kata kalo ltk ayam atau daging pun sdp gak...kebetulan ms buat bubur ni aku tgh rebus daging korban last year punye sbb nk buat stok kuahnya tu...adoiii nana oiii, bilanya nk abis stok daging tu...keras kematu membeku dlm freezer tu tau...jgn simpan smpi raya haji thn ni sudah la ye nana...hehehehe

abg sempat gak rs bubur ni...abg kata sedap sgt...kalo arwah abah mkn bubur mcmni mesti berselera...T__T mula la nk feeling sedih2 abg ni tau....adam cuma mkn semangkuk je tu pun lepas puas aku asing carrot n kentang tu...huhuhu

hari ahad pula, pg2 lg abg dh kena pergi kapal sbb nak belayar..so pg tu abg dh siap2 belikan sarapan...punye la byk abg belikan..penyudahnya aku xmasak pun tgh hr...mkn je la kuih2 yg ada dgn nasi lemak kerang yg xbrapa nk ada kerang nya...huhuhu...tp tu la, bila dh biasa msk, masa tu terisi la kan...bila xmasak ni, mula la apa benda nk buat ye...nk menjahit, xde mood lg nk layan mesin tu...nk mengemas bilik adam pun bknnya boleh kalo budak 2 org ni terjaga...lg bersepah ada la...last2 kemas la kabinet dapur...buang segala bekas2 plastik yg jenis pki buang tu..mls la nk kumpul byk2...buat menyemak dlm kabinet je...

bila dh siap kemas...still rs kosong lg ni...apa la nk buat...sekali teringat kan pisang yg hr tu beli xmasak2, hr smlm baru la dia menguning cantik...so buat la kek pisang...nk buat kek pisang ni xboleh buat sparuh adunan, kena buat satu adunan penuh terus sbb rmi peminat dlm rumah ni...ececece mcm la ramai sgt kan, tp kek ni abg dgn adam mmg minat la...kalo kek dlm flight MAS pun adam suka mkn kalo dpt kek marble atau kek butter atau kek pisang dia...tp skangni, aku kecewa la...MAS ni sejak upgrade yg world apa ntah tu, mknn dia makin xsdp plak...kalo dulu, korang akan dpt main dishes, air mineral yg comel lote tu, sepotong kek n coklat kan...tp sejak akhir2 kami naik, sume kat atas tu dpt kecuali coklat dh xdpt...adam dh la kdg2 xmkn pun main dishes tu, just mkn coklat je...bila xde coklat, mula la dia xmau mkn...tu yg ajar dia mkn kek, nsb baik tekak dia boleh terima...yg terbaru ni kami naik MAS, cuma dpt main dishes dan air mineral comel tu je la...aikkk? makin cut cost pulak mknn dia...huhuhu...terkulat2 muka adam nak perabis kan nasi lemak sambal sotong selipar ms tu...last2 dia xmkn pun...tp mmg xsdp la bg tekak aku sambalnya tu...

kesian kan oven saya...dh xboleh nk laras api lg...alternatifnya..kena la tutup atas loyang tu dgn tudung periuk...kang nnt nk 10 minit terakhir baru la angkat tutup periuk tu...huhuhuhu

kek pisang menggebu...resepi ni mmg sng sgt...campur sume bahan pastu mix la smpi kembang...pastu terus je masuk loyang n bakar...xpayah nk tgu step kasi gula n mentega pukul smpi kembang ke...huhuhu leceh ok...dah nama pun kek pisang sempoi...

bila dh siap buat kek, duduk rehat depan tv....tiba2 adam dtg kat aku bg rantai ni...dia kata ni adam bg mama hadiah...(^___^)...hehehe terharunya...wlupun setakat rantai mainan yg dia dpt ms beli kotak mainan apa ntah...lama dia simpan nie...

tgk jam dah pukul 3ptg abg x blk2 lg...hmmm janji pukul 2 dh setel...skali try kol abg...huhuhu masih kat tgh laut lg....alaaaaa, blk lmbt la nmpk gayanya....nak xnk, masuk dapur la semula...korek2 la esbok tu apa yg boleh dimasak...igt boleh mkn kat luar sama2..tp abg ada dinner la plak...huhuhu...sedihnya...last2 teringat kan mee kuning kering tu ada lg satu bungkus...pastu ada sayur2 keras ni n daging yg dh siap2 rebus semlm..stok daging pun ada aku frozenkan smlm...suh projek mee je la....kali ni lain dr yg lain sbb nk try menu baru yg aku google...MEE RACUN.. pernah dgr x? 

org luar kalo dgr mesti seram..pastu mula la kata xbaik bg nama makanan mcmtu la, dh mcm doa nk bg racun la...tergelak aku bila tgk komen2 diorg ni...abistu nama mknn tahi itik, tahi minyak xplak org pertikaikan...cucur badak lg..ada badak ke dlm cucur tu? tiba2 mee racun suh tukar nama lain...cuba teliti betul resepi tahi itik tu, ada ke dia ltk tahi itik sebagai main ingredient? sama gak dgn resepi mee racun ni...ada korang nmpk x dia ltk bahan "satu sudu racun tikus@lipas"? tapi kalo betul diorg ada bubuh dlm masakan xkan la nk tulis dlm resepi kan...muahahahahaha....

ni la hasilnya...1st time buat sendiri...biasa mkn kat kedai je...tmpt lain xde kot...cuma ada kat Batu Pahat je rsnya mee racun ni...rmi yg konfius antara mee racun dgn mee bandung...sbnrnya, lgsg xsama ye...mmg lain sgt rsnya...xtau mcmne nk describe rs mee racun ni, kena rs sendiri baru tau racun xracun mee ni...hehehe

Friday, January 10, 2014

salam jumaat...

assalamualaikum....

mlmtd korang layan Pencetus Ummah x? aku layan sorg2 je....abg keje mlmtd...VVIP dtg labuan...PU ni aku start tgk dh lewat sgt...ms tu ntah dh minggu ke berapa pun aku xigt...tp ms tu peserta tggl xrmi pun... tgk PU ni mmg betul2 menarik minat kita nk dgr ceramah kan....mmg sgt terkesan la kalo dgr mereka bg tazkirah...kalo korang xterkesan gak, alamatnya sgt la merbahaya...mana yg jenis mulut2 laser tu kalo tgk ni mmg bagus...bg kesedaran dan keinsafan sikit dlm diri korang tu...biar korang tau, jgn nak sesedap mulut je bila berkata2 tu....


sume gambar sumber google ye...

ok, berbalik pada mimbar pencetus ummah ni, 1st time aku tgk, aku minat sgt2 ngan PU Shahul ni...wlupun dia ni xla hensem, tp kata2 dia sgt hensem bg aku....mmg dia ni nmpk garang (mmg garang kot)...tp ntah la, aku suka sgt dgn cara dia bercakap...aku kurang bersetuju dgn apa yg pak nil komen kat dia ni...mmg la kdg2 perlu ada kelembutan intonasi semasa berdakwah...tp pd aku, dgn situasi sekarang ni, yg mana manusia sekarang ni suka ckp lepas tanpa segan silu, buat benda xelok sesuka hati di khalayak org ramai, (ntah la, kekadang aku dh xtau nk describe mcm mana ragam manusia sekarangni), perlu gak ada ketegasan dlm membentuk sahsiah diri ni...ini pendapat aku je la...bg org lain aku xtau la...msg2 punya pendapat kan...

ms pengacara dia Dr Riduan Tee bg tazkirah ttg kisah ibu tu, korang nangis x? elehhhh jgn nk bohong la kalo xnangis...hehehe...nape aku tanya? sbb aku pun nangis gak....T____T....nsb baik la tgk sorang2 je kan...

p/s : mode blur xtau nk update apa lg..korang dh masak? hr ni aku masak sardin je...hehehehe....

Wednesday, January 8, 2014

Rutin asal..

Alhamdulillah, ahad 5hb hr tu kami selamat sampai ke labuan setelah abg dpt cuti kebajikan selama lebih kurang 10 hari...bapa mertua ku telah pulang ke rahmatullah pada 26 disember 2013, jam 3.20 ptg... AL-Fatihah...

kebetulan masa hari tersebut, kami ke KK sbb mcm biasa abg ada meeting pd 27hb di KK...sebab masih cuti sekolah, kami semua ikut je la...sampai KK lbh kurang jam 2.30ptg...terus check in hotel...just amik key card je ms tu, xmasuk bilik pun sbb abg kata nk ronda2 dulu sblm jln jammed...so kami pusing2 KK je la dulu...ms tu la kami dpt berita dr kampung...ms tu jam dh menunjukkan pukul 4 ptg...tanpa berfikir panjang, abg terus ajak ke airport KKIA...sbb kalo nk beli tiket online pun dh xguna sbb kami nk blk hr tu juga..kurang dr 24jam dh xboleh beli online lg....

alhamdulillah, abg dpt gak beli tiket...fly petang tu juga dlm pukul 6.55...dpt je tiket flight, kami terus bergegas ke hotel sbb nk cancel kredit card abg....kat hotel ni juga urusan kami dipermudahkan, pihak hotel sikit pun xamik apa2 charge selepas beberapa minit perbincangan...ye la, kami xmasuk pun bilik tu lg...cuma amik key card je...kami amik dulu sbb sblmtu kami dh booking dulu...dan kami bernasbi baik sbb booking hotel kat area KK je...so mmg dekat la kami ulang alik hotel airport ms tu cuma ms tu dh mula peak hour..org blk keje n tambah plak hujan selebat2nya...

sume mslh dah setel, tinggal kereta je...nk minta tolong kwn2 yg ada kat PTKK confirm xsempatnya sbb jauh+jammed+hujan selebat2nya+banjir....at last minta tolong dgn kwn abg yg ada kat area KK je utk ambil kereta kami di airport...ye la sbb ms tu xtau lg blk bila...abg beli tiket 1 way je dulu ms tu....bila sume dh setel, baru la hati abg tenang pulang ke kampung halaman...kami tiba di parit jawa, muar lbh kurang pukul 1 pagi...alhamdulillah, abg sempat tgk arwah sebelum dikebumikan pd keesokkan harinya...

bila semua dah selesai, 4hb kami blk ke KK dulu ambil kereta...5hb tu baru pulang ke labuan dan 6hb adam baru nak start sekolah mcm biasa...lewat sikit adam register...tp dh inform kat cikgu dia pun sblm tu...dan ms hari nk registerkan dia, adam ceria je sbb dpt pki baju baru, beg baru, kasut baru, payung pun baru...(^__^) nk bg semangat punye psl kan...

ms kat sekolah adam tu, rmi plak yg bertanya uniform adam tu...kebetulan sblmtu ada gak wife pegawai kat situ kol tanyakan nak beli kat mana uniform tu...aku dh bgtau yg aku beli online je sbb nk cri kat sini mmg dh xde ms tambah plak kalo ada pun mahal sgt2...bila sume org tau baju adam tu cuma rm16.50 sepasang, sume xpercaya...sampaikan ms ptg kelmarin pun cikgu adam SMS kat aku mintak website tu...hehehe.. bila cerita kat mak, mak kata kenapa xnak belikan, boleh la mark up sikit...hahaha aku pun xterfikir...tp bila fikirkan semula, aku xmau amik risiko la...kalo aku COD ok lg la kan kalo nak buat bisnes, tp nk kena tggu post tu yg mls...dan tadi ms nk amik adam pun aku sempat lg tanya kan wife pegawai tu sama ada order dia dh ok ke belum? dia kata masih pending lg sbb kena queue lg...dia punye order yg ke 69....see? nsb baik aku xtolong uruskan...ye la sbb dh start sekolah kan, rmi la kot yg mengorder...nsb aku dh order siap2 (^___^)..

Abg Adam dgn adik di hari pertama...semangat sungguh dua beradik ni nk pergi sekolah...tp sblmtu, adik ada bgtau awal2 kat mama adik xmau g sekolah...huhuhu...kecik2 dh pandai nk ponteng ye.,.. hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...