Sunday, March 23, 2014

Kenduri kahwin

Sebelum balik bercuti di kampung, kami join rombongan kahwin Kat sini dulu.. Pengantin perempuan saudara belah aku, manakala pengantin lelaki orang Labuan.. Disebabkan kami di sini, maka papa suruh kami wakilkan mak n papa..

Kenduri kahwin nya belah malam.. Xsilap aku, ni Kali pertama aku attend Kenduri kahwin waktu malam.. Aku dgn Abg tawakal je la sbbnye maklum la kan anak anak kami ni jenis tido awal..hehehe.. Sebelum bertolak, kita gambar berdua dulu.. Lama xbergambar sama tau..(^__^).. Ni pun suruh Adam, sume gegar gambar nya, ni je la yg terbaik..hehe


Khabir dh start menggaru2 ms ni.. Tanda2 nak tido sudah Mari..huhu..

Pengantin (^__^)...

Antara saudara Mara dr Johor...


Dpt goodies ni ms mlmtu.. Tp tggu, Bkn dpt byk ni je tau, tapi....

Ha, amik ko, 5 mangkuk Skali kami dpt..hahahaha...boleh buat isi lauk ni..kekeke..

Thursday, March 20, 2014

pulut kuning ala koboi

sejak dua menjak start diet (diet la sgt kan) ni, mmg malas gila nak masak2...paling kuat pun masak nasi dan sup sayur campur...masak nasi pun sebab adam sekarang nak nasi aje...kalo aku masak mee utk lunch kan, nnt mula la dia mengeluh, "mee lagiii..."...huhu anak mama dah pandai mengeluh ye....sup sayur tu aku punya la...tp bkn la sayur semata je kan, kesian nnt badan xde zat...ada la protein dlm sayur tu...

kadang2 tu bkn la malas nak masak nasi tp disebabkan aku punya rice cooker tu saiz sederhana, kalo masak stgh pot, ada gak anak mama mkn kerak nasi je...huhuhu..nak xnak kena masak 3/4 pot gak...cukup la utk adam mkn berdua dgn adik...tu pun kalo adik nk mkn la, kalo dia xnk mkn, mmg bazir la nasi tu nnt...

konon2 cita2 nak buat diet atkin...habis semua aku google pasal diet ni...pada aku la, kalo nak buat atkin ni mmg nak kena kuat semangat...ye la, kalo xde nasi ok lg, tp xde gula tu yg agak payah bg aku walaupun aku ni bkn la peminat manisan..so, penyudahnya aku amik tengah2 je la....just tolak karbo sahaja iaitu nasi...hehehe...aci ke? ni kalo atkiners dpt tau ni mesti marah gila...manisan tu takat amik ala kadar je...so far setakat ni berat belum ada turun lg ye...uwaaaaaaaa...tp ukur lilit alhamdulillah...ada beza..hahaha perasan sendiri...

mlm td tetiba plak mcm nk mkn pulut kuning...huhuhu...mlm2 nk tido pun pikir nak mkn apa esoknya...terus je aku rendam pulut setgh pot...so, pg td kukus la pulut tu...tp aku masak ala koboi je, xde santan2 pun...air semata je..malas nk bukak santan kotak tu sbb nnt guna sikit je, nnt xabis...hjg mgu dh nak fly blk...rebus telur pastu lawan la dgn serunding yg masih ada dlm icebox tu...keras kejung dh serunding tu...hahaha...

masa kukus pulut tu, dpt idea, kalo kukus nasi utk adam pun ok gak kan...tp mcmne ek nk kukus nasi? sama mcm pulut gak ke? kurang2 kalo kukus stgh pot je pun ok je kan xla jd kerak mcm kita guna rice cooker...tp xtry pun lg, lain kali nk try la...hehehe...

so, ni la pulut kuning ala koboi...sambal tumis pun xbuat kes malas nya pasal kan...ni pun diet dah hancur...kekekeke..


Wednesday, March 19, 2014

mari masak bersama saya!

asal mama masuk dapur je, dia pun sibuk ikut sama...kalo boleh duduk statik xpe gak, ni x, abis dia duk tolak sana sini bangku dapur tu sbb nak panjat nk tgk apa mama buat...pastu bila dia xleh duduk diam, maka mama pun mula la nk naik angin sbb ada aje yg dia nak kacau...

beli mainan masak2 tu kat kk baru2 ni..punye la jauhkan...hahaha..kebetulan je ms tu...so, skangni itu je la aktiviti dia kalo mama masak...kacau still kacau tp ada kurang skit...tp ada geram lg sbb nnt kejap2 dia g toilet sbb nak basuh sayur la, basuh pisau la...ni yg duk terpikir nk belikan set dapur yg siap dgn sink tu x?huhuhu..kang dia bukak paip tp air xkeluar, xguna gak kan...huhuhu



migraine

lately ni, lepas satu, satu nikmat ditarik...mgkn disebabkan aku 'leka' denganNya...alhamdulillah, sekurang2nya aku diberi ingatan dgn cara ini....take a rest...dan jangan stress2 lagi.....


Tuesday, March 11, 2014

karipap roti inti choki choki...

hr tu kan beli gardenia jumbo, xkan la semuanya nk buat aiskrim goreng kan..hehehe..tp bila buat, rs mcm membazir la plak sbb keliling roti xpsl2 xtau nk buat apa...penyudahnya, anak2 mkn bhgn tgh2, mama ngan papa tukang mkn yg bhgn tepi2...huhuhu...xmau bazir nya psl kan...nk buat puding roti, no no no no! kata nak diet kan...hehehe...so, pls stop baking ye nana...(^__^)...

adam plak, lately ni tekak dia mcm xsedap...mkn lbh sikit je terus muntah...ni sejak dia nangis sakan sbb dia bg mainan kat kwn dia tempoh hr tu la...sejak dr tu tekak dia mcm xsdp..kdg2 ada gak dia ngadu skt hidung..hidung sumbat kot...tu yg skangni dia mcm xmau mkn berat waktu mlm...eh, ikut mama diet skali ke adam? hehehe...aku xajar dia diet tau, tp tekak dia je xleh nak terima sgt..mcm ptg semalam pun dia bgtau aku dia xmau mkn...kalo ikut rasa hati aku ni, lg bagus kan, tp xsampai hati plak biarkan dia mcmtu sbb last dia mkn ms lunch je la...pastu dh xde mkn2 lg....

so mlm td tergerak la nk buat kan dia roti sapu ngan choki2...nak bg mcmtu je aku dpt agak mesti dia xmau sbb sblmni pun dh bg sapu roti dia mkn slowwwww je....pastu tiba2 je dpt idea nk buat style aiskrim goreng, tp tu la...mcm syg nak bazir...last2 teringatkan acuan karipap ni....tu yg bantai try je buat...alhamdulillah, dia suka...adik pun asalnya xmau mkn pun, mkn gak...dah xcukup plak...huhuhu...xpe, nnt papa blk, kita beli stok choki2 ye...hehehe...



actually, hati ni tgh mode @#$@$@$... biasa la kalo bab shopping online ni mmg mempengaruhi emo kita kan kalo brg smpi lmbt...hohoho...tp ni bkn mslh poslaju, tp mslh si penjual...kalo ikutkan hati ni mmg nak cancel kan aje..tp tu la, mcm rs xsampai hati pun ada, geram pun ada sbb brgnya mmg dh ada kat pej pos pun. cuma mslh nya skang ni, dia slh pki borang...tu psl la bila aku cek kat website, brgnya statik je kat kaunter pej pos berkenaan...bkn nya aku xfollow up, dan aku dh pun bgtau kat dia...jwpn dia sng je, 'ok, nnt saya kol pej pos ye'....so, aku ni pun ternanti2 la jwpn dr dia...dr jumaat bwk ke sabtu n sampai la isnin semalam...status masih samaaaaaaaaaaa je....so sbb xmau dicop kurang sabar, maka aku pun tgu la smpi ptg..kot2 la kat website tu diorg xupdate kan....bila dh nmpk van poslaju masuk kwsn ni, mula la rs hati xsdp sbb van tu lalu mcmtu je...huhuhu...

so, PM la si penjual tu tanyakan kabar parcel aku tu....sng je dia jwb, 'oopss sori saya terlupa la'...korang xhangen ke??? dh brapa hari aku tunggu, mcmtu je jwpn dia... pastu 15min lepas tu, dia pm aku plak....sambil dlm msg tu dia taip mcm tgh gelak2...'sori sis, saya salah pki borang..hehehe, nnt jap lg saya g pej pos tukar borang ye, hehehe'...jawab mmg sng kan? apa gunanya aku order awal tp nk hampir seminggu bru dpt brg????? dh la khamis ni nak g KK T__T...nyampah tau dgn penjual mcmni....lgsg xkomited dgn kerjaya dia...

satu lg, smlm aku ada la ushar2 brg ni...ok bila dh konfem semua, aku siap pesan nnt bg la details sbb nk transfer duit...hmmm smpi la skangni masih xbg2...xfaham la aku org mcmni...nk jual brg dia ke x ek??? kalo jenis mmg dh ltk details siap2 kat page dia xpe gak...mentang2 la aku kenal dia, dia buat aku mcmni plak T__T.. aku bila org dh mcmni, mmg dh xde hati la nk beli brg dgn dia lg...kirim salam je la ye...

Monday, March 10, 2014

pasport...

sekarangni tgh kecoh kan pasal penggunaan passport curi...bila dah terjadi ni semua, xtau nak salahkan siapa..manusia pun ada kelemahan juga, apa tah lg sistem yg dicipta oleh manusia...kita doakan yg terbaik utk mereka..Aminnnn...

tp aku xnak komen ttg ni cuma nk cerita pengalaman aku masa duduk kat sabah sebelum ni... seperti sedia maklum, warga semenanjung yg berhijrah ke sabah wajib ada pasport biru kan...ms tu, aku dgn adam la kena buat pasport..abg xperlu buat..yg ni aku xpasti sbb apa...sbb dia tentera ke, sbb kena tukar ke sabah atas arahan ke...wallahualam...khabir ms ni xde lg...hehehe...

so ms nk buat pasport tu, aku bg gambar pasport ms lepas kahwin...so faham2 la kan seri pengantin tu mcm mana...hahaha...perasan ko nana...hehehe...ms tu zaman ada jahiliah skit sbb cukur kening...mak andam la yg suruh cukur sbb dia kata nak naik seri...haishhh ngok ngek betul la ko ni nana..g ikut ckp mak andam tu sapa suruh kan????

dipendekkan cerita, ms 1st time nk keluar dr sabah, berlaku kekonfiusan sikit kat kaunter imigresen...ms tu abg n adam lepas dah...tiba turn aku ada sangkut kejap sbb pegawai tu duk tgk aku, tgk pasport, tgk aku, tgk pasport...siap tanya abg, aku ni siapa? ha???? mau terkejut kami berdua ms tu...abg pun perkenalkan la aku ni isteri dia, n sebut nama penuh aku..tp pegawai tu kata kenapa xsama dgn gambar?hohoho...nak gelak ke nak marah ek...huhuhu...tp tu la, mgkn silap aku gak...sbb nya, aku guna gambar lama...pegawai tu cuma jalankan tugas dia je kan...

kesimpulannya, guna la gambar terkini kalo nak buat pasport tu supaya xjd tanda tanya ms kat kaunter nnt...hehehe..

#prayforMH370

#prayforMH370 #pray4MH370


Saturday, March 8, 2014

kan dah cakapppp...


haaaaa!!! kan dh ckp sblm ni...asal papa blk dr outstation je mesti adaaaaaaa je ole2 utk anak anak...tp ni boleh kategori ole2 ke??? ngan selipar superman la, kasut bola sorang satu la....tungguuuuuu...ada lg.....

haaaaa....tu dia!!!! at last dua beradik ni dpt gak beg beroda... mmg nak menangis la tgk harga dia...kat sini xpyh nk cerita psl brand, yg penting ada pilihan yg lbh murah utk kita belikan utk anak-anak...siap dpt raket la, ping pong la...untuk mama papa belikan apa?????? T_____T...

abg belikan roti gardenia utk aku...huk huk huk... tau la kat sini mahal...kat sini xde roti jumbo tu...nasib baik abg xbelikan sayur ke, fish ke....huhuhuhu...

hehehehe...xkan la abg sampai hati xbelikan apa2 utk aku kan...kang ada yg xmkn tgh hr nnt kan...kekekeke....abg ada belikan sepasang persalinan....blouse n slack...tapiiiiii, ada tapinya gak tau... abg belikan ikut saiz yg tahun lepasnya....saiz utk tahun ni dah lain....T___T nangis lagiiii.... abg siap ckp, xpe, bkn saja2 beli saiz lain, utk motivasi sayang gak tu...huh! dah salah belikan saiz tu ckp je la kan...hahahaha (^___^)... xpe, mama sahut cabaran papa ye....jom kita diet dari skang!....


sila nangis lagi tgk harga roti ni ye....plg sedih tgk harga roti jumbo tu la....bila tgk harga2 mcmni, tu yg buat selalu terfikir, bila la nk dpt blk semenanjung kan...kwn2 se skot majoriti sume dh blk semenanjung...kami ni je la yg masih terpinggir di kepulauan ni...xde sape pun yg sudi jenguk kami...huk huk huk...xpe aku sedar, sapa la aku kan T___T...pg2 dah emo plak...xpe la, simpan je la emo ni...pendam kan je la nana...org dh xkisah kat ko, ko nk kisah apa lg kan...doakan yg terbaik je la....Aminnnn...
chaiyok nana (^___^)...

Friday, March 7, 2014

gigi & keropok


semalam balik dari sekolah, mcm biasa duk tanya adam mkn apa, belajar apa, buat aktiviti apa...skali terpandang muka dia lain dari yg lain...pastu suruh dia nganga...sah!!! gigi dia dah xde...hahahaha.. tanya dia mana gigi? dia kata dah ltk atas meja cikgu sue...hehehehe...kang ada gak cikgu terkejut sapa punya gigi la nie.... gigi Adam ni mmg dah lama goyang pun...tinggal nk tunggu masa tercabut je la...tp aku risau je kalo tercabut time dia tido ke kan...ada gak tertelan nnt...mujur gak cabut masa kat sekolah...dah rongak anak mama ni...gigi atas dia tu mmg dah reput lama pun...aku xtau nk buat mcm mana? boleh jejaskan gigi baru nak tumbuh ke nnt?

yg ni plak, dah macam brg rare plak...ni keropok lekor..kali ni order 3 bgks terus..lg satu bekas tu sos lada dia...kali ni sampai on time sbb bkn musim kan...budak2 ni dh suka plak mkn kopok ni...tp kalo dpt yg rebus tu mesti lg sdp kan....tp kalo yg separa goreng ni kita rebus boleh ke? ptg ni dah plan nk mkn kopok je...kita xpyh mkn nasi ye Adam...esok papa ada baru kita mkn nasi...hehehe..mama nk diet jap..hahahaha diet la sgt kan...

tu ada karakter monster inc tu kejap je ada di tgn...beli coklat telur dapat mainan tu...dijadikan cerita, ptg tu bwk la budak2 ni g main kat luar...kesian tgk diorg ni terperap kat dlm rumah kan...mmg bg lepas la kat adam tu nak main basikal ke, main slide ke...aku biasa la layan khabir sambil duduk borak dgn jiran...so bila dh nak maghrib tu, pergila ke playground...haa...ms ni la aku plg nyampah skali sbb nk kena pujuk adam blk.. dia tgh syok main, susah betul nk ajak blk...ms tu ada lg 15 minit nk azan...pujuk dia dlm 10 minit baru dia nk gerak balik....sampai2 je depan pintu dah azan....aku ni jenis kena ada dlm rumah sblm azan maghrib...sbb dah terbiasa dididk mcmtu kan dr kecik, ms azan maghrib jgn berkeliaran di luar rumah... bg yg non muslim tu aku xkisah sgt la...tp bg yg muslim, kdg2 tu ak pelik gak la sbb sampai azan dah abis pun masih layan anak main buai....hmmmm,....lain org lain kan pendapatnya...mgkn sbb tu aku xbyk kwn kot kat sini..hahahahaha....

pastu bila dh mlm mcm biasa la, solat maghrib, ajar ngaji, ajar adam baca...layan tv sambil lipat baju... pukul 8 solat isya plak..pastu siap2 nk masuk bilik tido! mcm tu la rutin aku kalo abg xde...mmg tido awal wooo... dlm ms nk tido tu, tiba2 adam nak menangis...tanya dia kenapa? dia bgtau la yg dia bg mainan dia pd kwn pastu lupa nak minta blk....seeeeeee!!!! ada je kan nk buat mama dia hangennnn...tp sabar ye nana...sabarrrrr... tarik nafasssssss....jgn hembus dulu...tahan jappppp...pastu hembus la slowly..... 

mama : adam bg mainan apa kat kawan?
adam : mainan monster inc tu..
mama : (mula nk hangen blk ni sbb mainan tu bru je dia dpt sblm papa g OS tgh hr tu).. dua dua sekali ke adam bg kat kawan?
Adam : ha'ah...mike dgn kepala dua tu..
mama : siapa nama kwn tu?
adam : nama dia 'Awak'..
mama : kwn tu duduk mana?
Adam : dia duduk dekat slide....

grrrrrr....mana la aku ni xcpt marah...tp tu la, kena paksa diri ni besabar je la...sbb aku xtau pun dia bwk mainan tu sbb dia simpan dlm topi..kalau la aku tau mmg la aku dh larang kan...so mlmtu tidor la dlm nangis..penyudahnya, esok pg dia bgn tido terus kena batuk2 n sakit tekak sbb menangis byk kan...tp dia still nk pergi skolah sbb dia xdemam cuma skt tekak je...ms hantar adam g skolah, aku sempat la singgah playground tu...pergi kat tmpt slide...jenguk2, jumpa la satu mainan dia...muka adam terus je happy..tp tu la, satu je la yg jumpa...

so, sbg denda...semalam xboleh keluar rumah..main je la dgn adik dlm rumah ni sambil mkn aiskrim goreng...hehehehe...

Wednesday, March 5, 2014

kisah semalam...

ada dua kisah semalam yg aku nak kongsikan...satu kisahnya kurang enak didengar oleh telinga aku ni aka menyampah la sng cerita...satu lg kisah, sgt mengembirakan hati ini sebagai seorang ibu aka syukur alhamdulillah...

kita citer yg xbest dulu la ye...ptg semalam, abg cerita la kat aku yg ada sorang si polan ni la, dh xhantar anak dia sekolah tadika dgn adam lg...sebab utamanya, anak si polan tu mengadu yg cikgu sekolah tadika tu ajar ABC xbest...so disebabkan cara pengajaran tu xbest, maka anak si polan tu pun liat nak bangun pagi dan liat nak pergi sekolah...aku kurang pasti la anak si polan ni umur berapa tapi gegirl la...bila aku dgr cerita ni dr abg, aku jd xberapa nak kenan la.. pastu abg sambung lg cerita... si polan ni pun try la hantar ke tadika swasta di bandar yg agak western la...baru satu hari sekolah, anak si polan katanya suka sgt dgn tadika ni.. hari2 bangun awal sbb nak pergi sekolah...

yang buat aku xkenan @ menyampah tu, si polan ni seakan2 menyalahkan teknik pengajaran cikgu sekolah adam ni mcm xberkesan pd kanak-kanak je...pd pendapat aku, senang je..pokok pangkal dr rumah...itu je.. kalau korang rasa hantar anak sekolah yg bulan2 byr ratus2 tu dpt menjamin ms depan anak, aku xkisah pun ..masing masing ada hak nak hantar anak sekolah mana, tp jgn la smpi salahkan cara cikgu tu mengajar...sungguh xsenang hati aku ni bila dgr.. kalo la betul xberkesan cara pengajaran dia, xkan la ada budak2 sblmni yg pandai membaca, mengira, mengaji... yg penting, jgn nk bergantung pd cikgu je...famili pun kena bertanggungjawab juga mengajar anak2 di rumah...so, nak sdpkan hatinya pasal, mmg la anak si polan ni bersemangat nk pergi sekolah baru sbb sekolah swasta tu kan start lmbt...8.30 baru start sekolah..xmcm tadika tempat adam ni, 7.30 dh start...hahahaha....

ok la,mesti korang kata, apa nak sibuk jg tepi kain org kan...bukan nk sibuk tp ada sikit2 tu mengganggu kosentrasi aku je... ok, kisah satu lg ni mmg sangat mengembirakan hati kami sekeluarga sebabnya Khabir Khair dah pandai baca Al-Fatihah...mlm td sebelum tidur, mcm biasa la aku suruh Adam baca fatihah dulu. ntah kenapa, si Khabir xpuas hati sbb aku xsuruh dia yg baca...aku pun bengang gak la.. ye la, selama ni aku ajar dia suruh ikut apa yg aku atau Adam baca, dia buat xtau je...lgsg xmau nak ikut...dia cuma tadah tgn dan sebut Aminnnn je....bila dia dah marah2 mcmtu, so aku suruh la Khabir baca...kalo adik pandai la kan..hehehe sempat lg mama nak perli dia... sekali, khabir baca dari awal sampai la Aminnnnn... terkejut aku dgn Adam ms tu....mmg betul2 buat aku terharu la Khabir ni...terus je aku peluk cium dia ms tu....pastu suruh Adam baca plak..ok dia ni mmg dah pas la baca...abis baca..peluk cium Adam plak...

pastu suruh Khabir baca lg sbb aku nk rekod n wassap kat famili members aku n atokpapa (atokpapa Khabir ada wassap tau..hehehe)..mmg dia boleh igt la sbb bila suruh baca lg sekali pun dia masih boleh baca dgn teratur lg....so pg td, ms abg nk g kerja, suruh Khabir baca lg sbb semalam papa blk lewat trainning badminton...tersenyum papa bila dgr Khabir baca fatihah...tp tu la, dari pagi smpi lunch td, asal nk mkn atau minum je, kena baca fatihah dulu..bila suruh baca doa mkn, dia kata "bukam! bukam!" dia nk baca fatihah gak...hehehehe... baca je la adik oiiii... 

Bila tgk adik dah pandai baca Fatihah, dah kenal huruf2 jawi, one to nine, colour n sikit2 ABC, rs mcm Khabir ni cpt sangat membesar..pada hal, ahad ni (9 Mac) Khabir baru nak masuk umur 2 tahun 6 bulan..... actually aku lgsg xpaksa ajar dia...cuma setiap kali aku nk ajar Adam, dia wajib enterframe skali...yg penting kena ajar dia dulu sblm Adam...itu yg dia boleh hafal n kenal semua tu... semoga Adam dan Khabir sukses dunia dan akhirat ye...Aminnnn


Tuesday, March 4, 2014

lengkong @ agar-agar

kat Labuan ni, asal masuk je pukul 2ptg je, matahari sudah mancanak naik....yg plg best, sliding door rumah kami ni mmg see through la...ngam2 boleh tgk matahari..huhuhu.. kalo stgh org suka tgk sunshine ke, sunset ke, kat rumah aku ni nk pgl apa ek...huhuhu..tp ye la, xbaik merungut panas..ni baru panas dunia kan..belum lg di akhirat nnt.... syukur ye nana....

so, sejak cuaca panas2 ni asyik nk mkn benda2 sejuk je kan...badan ni plak slalu sgt rs panas dalam...tp alhamdulillah aku xdemam..cuma kdg2 tu rs mcm lembikkk je la sbb panas sgt...so ada satu mlm tu, sbb kan panas nye psl, xboleh la nk tido...g la dapur, bukak kabinet, tgk2 la apa yg boleh dibuat...nmpk agar2 tali tu dh lama benorrrr duk dlm kabinet tu...so, terus je tergerak hati nk buat lengkong pandan bersantan...sbb kan mls nk duduk dapur lama sgt, aku pun mls la nk tunggu lengkong tu mendidih sakan...bila nmpk dh mendidih je, terus aku tutup api...so penyudahnya, xdpt la lengkong yg berlapis tu...hehehe...xpe la, janji sdp kat tekak kan...esoknya aku bwkla separuh ke aktiviti Bakat..hmmm, belum start meeting, dh abis dulu lengkong tu... suka benar budak2 ni mkn...tambah plak cuaca panas kan...


bila abis, aku buat lg skali...so, kali ni buat proper sikit ye nana...betul2 ikut arahan....so dptla lapisan santan tu...tp still xperfect la sbb aku mls nk tapis...nmpk x ada kuning kat atas tu...tu telur..patutnya kena tapis, tp aku mls...hehehe sbb nnt sayang je nak buang..msk bkn nk buat jual pun, nk masuk perut sendiri je kan....tp geram gak la sbb adam xmau mkn...anak org lain tgk lengkong mama ni berebut2 sampai xcukup...adam lgsg xmau cuba...adik plak dia cuba2 gak mkn, tp bila masuk mulut tu dia buat main dulu..main tolak2 ngan lidah...,,hehehe

disbbkan smlm xmasak, hr ni kena la masak...plan nk buat pais kembong...rempah lada tu dh siap blend semuanya...simpan dulu...kang nk mkn baru bakar la...lama xguna pemanggang ajaib tu...

skangni kalo nk angkat baju kat ampai xperlu nak rasa2 dulu...angkat je terus sbb konfem kering..lg pun xsanggup woo berdiri lama2 kat koridor tu....perit muka ni...

Monday, March 3, 2014

monday yg agak surammmm...

baru xtelefon kampung 2 hari, bila pg td telefon papa, mcm2 berita kami kongsi bersama...mcm2 perasaan masa bercakap dgn papa, mula2 tu happy beserta dgn gelak tawa kami...pastu mula plak mendatar bila dgr berita kemalangan dan kematian di kalangan saudara kami...lepastu papa cerita plak tentang berita penceraian...masa ni dh sedih dah perasaan ni...ye la, sbb saudara rapat kan, mcm xboleh percaya...tambah plak berita yg sgt2 menyayat hati aku di sebalik penceraian tersebut...mcm kena robek2 je hati ni ms papa sampaikan berita tu...

ajal, maut, jodoh pertemuan mmg semuanya milik Allah...kita hanya boleh merancang, selebihnya, Allah yg tentukan...di sini, aku hanya mampu doakn beliau dan keluarga tabah menghadapi dugaan yg amat berat ni.. semoga keadaan kembali pulih seperti dahulu, aman bahagia...Aminnn...

**mode emo xabis lg...xde mood nak masak...T_______T

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...