Thursday, March 20, 2014

pulut kuning ala koboi

sejak dua menjak start diet (diet la sgt kan) ni, mmg malas gila nak masak2...paling kuat pun masak nasi dan sup sayur campur...masak nasi pun sebab adam sekarang nak nasi aje...kalo aku masak mee utk lunch kan, nnt mula la dia mengeluh, "mee lagiii..."...huhu anak mama dah pandai mengeluh ye....sup sayur tu aku punya la...tp bkn la sayur semata je kan, kesian nnt badan xde zat...ada la protein dlm sayur tu...

kadang2 tu bkn la malas nak masak nasi tp disebabkan aku punya rice cooker tu saiz sederhana, kalo masak stgh pot, ada gak anak mama mkn kerak nasi je...huhuhu..nak xnak kena masak 3/4 pot gak...cukup la utk adam mkn berdua dgn adik...tu pun kalo adik nk mkn la, kalo dia xnk mkn, mmg bazir la nasi tu nnt...

konon2 cita2 nak buat diet atkin...habis semua aku google pasal diet ni...pada aku la, kalo nak buat atkin ni mmg nak kena kuat semangat...ye la, kalo xde nasi ok lg, tp xde gula tu yg agak payah bg aku walaupun aku ni bkn la peminat manisan..so, penyudahnya aku amik tengah2 je la....just tolak karbo sahaja iaitu nasi...hehehe...aci ke? ni kalo atkiners dpt tau ni mesti marah gila...manisan tu takat amik ala kadar je...so far setakat ni berat belum ada turun lg ye...uwaaaaaaaa...tp ukur lilit alhamdulillah...ada beza..hahaha perasan sendiri...

mlm td tetiba plak mcm nk mkn pulut kuning...huhuhu...mlm2 nk tido pun pikir nak mkn apa esoknya...terus je aku rendam pulut setgh pot...so, pg td kukus la pulut tu...tp aku masak ala koboi je, xde santan2 pun...air semata je..malas nk bukak santan kotak tu sbb nnt guna sikit je, nnt xabis...hjg mgu dh nak fly blk...rebus telur pastu lawan la dgn serunding yg masih ada dlm icebox tu...keras kejung dh serunding tu...hahaha...

masa kukus pulut tu, dpt idea, kalo kukus nasi utk adam pun ok gak kan...tp mcmne ek nk kukus nasi? sama mcm pulut gak ke? kurang2 kalo kukus stgh pot je pun ok je kan xla jd kerak mcm kita guna rice cooker...tp xtry pun lg, lain kali nk try la...hehehe...

so, ni la pulut kuning ala koboi...sambal tumis pun xbuat kes malas nya pasal kan...ni pun diet dah hancur...kekekeke..


2 comments:

3uri@ni said...

Aku x boleh x makan nasi, mmg nak jugak nasik. ada la sesekali x makan nasi sebab boring
Gi pizza order nasik, gi kfc order nasik, memang melayu sangat2 lah ni ^o^

Kang dah kenyang makan nasik, rasa nak makan manis2 pulak, kadang2 makan ke honey cornfakes ngan susu. Tu yg aku suka kalau dlm fridge ada puding roti ke, kek ke, cheesekut...dlm minggu lepas kot, dua kali berturut2 buat cheeskut, makan sorang je sebab laki x suka makanan ada cheese+susu ni, Naurah pulak mmg jenis payah makan, asyik bukak tutup esbok je keje aku, hahhhhahhaa

eh eh, over pulak komen,kehkeh

Nana Zack said...

skang dh xboleh nak nasi sgt zue..huhu mmg kena kontrol..aku rasa sejak tukar beras la berat aku naik..huhuhu salahkan beras la plak kan...

baking2 mmg dh lama gak stop tp bila tgk ada stok tepung, koko, krim cheese, mula la kepala ni fikir mcm2..uwaaaa...xbolehhh...tp ko dh sebut cheesekut, sdpnyaaaa...krim cheese ada sepaket lg tu...huhuhu...

kena kuat semngat gak ni, takat ni tolak nasi je dulu..pelan2 je aku buat, xtolak mendadak pun..mula2 kurangkan nasi, la ni mcm jemu tgk nasi..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...