Wednesday, September 29, 2010

RAYA!!!!!

alhamdulillah....cukup la sudah puasa enam kami semalam.....hari ni dah leh raya...tp insyaAllah esok aku smbg lg 1 hr tu me'settle'kan hutang aku plak....hehehe...pastu dah leh tarik nafas legaaaaaaaaa.......... :)... smlm buka apa? hmmm...xde apa yg spesel sgt aku just wat mee goreng ala2 mamak je la pastu goreng kopok lekor yg abg bwk blk smlm, beli ngan opismate dia n mkn tapai yg onie bg hr tu...xabis2 lg tau onie....syg giler nak abiskan.... hahaha...mkn sorang 1@2 sudu kecik je pastu simpan....adam pun mkn tapai gak...hehehe

pas buka, kami siap2 nk kuar...biasala kalo dh cukup bulan kan, sesi mentransfer duit ke akaun tuan umah la, nk byr segala bil2 la.....pas setel, kami g la 1Borneo......jalan punye jalan, leh plak terserempak dgn tuan rumah kami.... memula siap xkenal lg sbb nye tuan rumah kami sudah kurusss...hehehe.... kalo tau jumpa kat sini, bg terus je duit sewa kat dia kan....hehe.... aku sempat la jeling apa yg dia beli sbb ms tu kat kedai KAISON, dia beli kotak hadiah kecik...pastu dia kuar, dia g kedai BLACK QUEEN la plak.....dlm kepala aku ntah mcmne leh terpikir......aku ckp la kat abg :

aku : abg, en XXX tu mesti nak bg hadiah kat aweks kan...tu! dia baru je kuar dr kedai BLACK QUEEN

abg : dah dpt pengganti la tu....hehehe

aku : abisla bang, kalo dia btul nk kawin lg, dibuatnye dia nak duduk blk umah kte tu mcmne ek??? patut la td dia tanya dh cukup setahun ke blum duduk umah tu (surat perjanjian cuma setahun je)....huhuhu

abg : (terdiam jap)....btul gak tu yang.....(muka dah susah hati).....

malas nk pikir nye pasal, terus kami masuk ke giant...beli brg dapur ckit...tgk kat bhgn beras, hohohohoho sukanye hati sbb beras FAIZA sudah kembali....utk pengetahuan korang, kat sini pki beras cap SABAH je...nk dptkan beras semenanjung mmg payah ye....tu yg kdg2 terasa mcm bukan duduk kat MALAYSIA je...hehehe...perasan giler....

ok la baa....mau kemas2 rumah dulu...nnt cerita2 lg ya....daaaaaaa.... :)

Monday, September 27, 2010

selesai sudah....

alhamdulillah....selesai sudah open house di rumah kami semalam.... segala penat lelah kami beberapa hr ni berbayar bila lihat sume tetamu mkn bertambah....hehehe...xtau la sdp ke xsdp sbb aku sndiri xmkn lg masa tu.... pas sume dh blk, pas maghrib gak la aku bru nak rasa hidangan yg aku wat tu....siaran terlewat sbb pnt kot tu yg xde selera nk mkn awal2...hehe

yg aku hangen kan skangni, sekeping gambo pun aku xde amik sbb terlupa gila babas...hohohoho....ms tgh sental periuk bru la duk teringat xamik gambo...sabo je la kan....para tetamu pun aku xde prasan yg amik gambo....sume sibuk jamu selera smbil tgk lee chong wei kat tv...huhuhuhu.....

xpe la, wlupun xde kenangan di gambar, kenangan dlm ingatan pun jd la kan... terima kasih byk2 pada kengkawan yg sudi dtg ke open house kami...wlupun hujan, korang sanggup dtg gak kan...di sini, kami mengambil kesempatan memohon ampun dan maaf sekiranye ada terkurang dr segi makanan n layanan dr kami sekeluarga....

pada kak ani sekeluarga terima kasih sbb pinjam kan periuk n tong air yg besar tu, juga kek akak mmg best....xsempat nk rasa kek batik, dh licin dulu...huhuhu.... utk onie, time kasih byk2 atas tapai tu ye... 1st time tgk tapai colourful...sume duk tanya apa tu, bila sebut je tapai terus sambar satu bekas...hehehe...mmg best la tapai ko tu...hehehe....kalo x, xkan la aku simpan ckit utk tatapan kami plak...hehehe...

sori xde gambo ye utk tatapan kengkawan yg jauh...hah!!! utk kengkawan utmp, jgn jeles ye, nik sabrina pun dtg gak tau bersama bb bru dia tu...hehehe....ok...ni antara menu yg aku wat ye...


  • mi bandung
  • lada jeruk
  • sup ayam + roti perancis (roti beli je la)
  • sambal kicap
  • agar2 santan telur gula melaka
  • agar2 santan telur pandan
  • air sirap

     pemberian sponsor dr kawan :

  • tapai colourful - onie 
  • kek batik n kek apa ek satu lg - kak ani tuan halim


terima kasih byk2 ye kengkawan.... SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR & BATIN....

Friday, September 24, 2010

bz ckit ye...n nk mintak tips...

2, 3 hr ni ada bz ckit sbb nak sediakan persiapan utk ahad nie....ahad ni, insyaAllah kalo xde halangan, kami akan adakan open house kecil kecilan je....almaklumla, bjet lepas blk dr smenanjung kan...hehehe... tp alhamdulillah, ada gak bhgn utk open house akan dtg nie.....

dlm kepala ni duk pikir mcm2 menu....menu asyik berubah2 je nie....itu nk wat, ini nak wat...tgn ada 2 jek, kaki pun ada 2 gak...hehe...ahaksss...tamak sungguh...kang penyudahnye, ada gak g tempah....ekekekeke...tp kat sini xtau nk tempah ngan sape...nak xnak, kena usahakan sndiri gak la....wat sndiri je la juadah2 tu nnt......wat mana yg termampu je kan.....janji aku puas ati, tetamu pun puas ati....

ha...semalam bwk adam g appoinment lg utk setahun 9bln.... mcm aku pnh kabo sblmnie, adam ni ok je dr segi fizikal n kesihatannye....mental pun alhamdullah....tp 1 je masalah dia nie, dia xmau bercakap la....mulut dh mmg konfem bising, tp suku kata mcm 'ma', 'pa', etc...tu xde la....dia kalo nk pggl aku, dia akan bising semacam...tau la aku dia tgh pggl aku atau papa dia....tp kalo kte bg arahan kat dia, dia mmg faham la...cuma mulut tu je la berattttt la sgt...sampi kan nurse tu kata adam ni mls nak bercakap...nak kata aku xajar, dh aku duk umah ngan dia hr2, hr2 la aku duk berbual ngan dia, cuma dia je xmau ikut apa aku ckp...

korang ada tips @ petua ke nk bg budak cpt ckp x?hehehehe....kalo ada, hulur2kan la ye pada mama yg kebuntuan ni....tp siyes, kat sini kami kurang bercampur gaul ngan org lain la....bila ada ocassion, baru la adam ni jumpa ngan geng2 dia...waktu2 lain mmg xde...takat tgk muka mama ngan papa dia je la...huhu

nurse suh tggu smpi umur dia 3thn, kalo xnk bercakap gak, kena refer pakar,....huhuhu risau gak aku dibuatnye....korang doa2kan la smoga adam xde apa2 ye....Aminnnn.....

Tuesday, September 21, 2010

raya lagi....

penat nak bercerita la...layan gambo lg ye...hehehe

kat KKIA nak fly ke KLIA ms nie...
bubye KK...

syoknye esclator ni mama...hehehe

adam kebosanan smpi sempat baca komik lg...hahaha

kami pun bosan gak, snap la apa lg...hehe

KLIA

mama, pose dulu sblm atokpapa smpi.... :)

ni kalo suh amik gambo, no 1....huh!!!

kte tggu papa solat dulu yek... :D

with m&m...

1st raya di BP...umah cousin nie...

N9..
umah arwah atok mansor

smileeee!!!!

gedik2....

sesi baring-baringan

kat umah parents zeti (BP)...

KLIA (KL-KK)
pose dulu sblm masuk perut kapal..
hahaha...mcm banjir klia tu aku lipat suar....

bubye KL...hehehe....

Monday, September 20, 2010

raya 2010..

tahun ni raya mcm biasa je...pg raya kat umah mertua, ptg dh blk bp...raya kedua g n9 plak, raya ke3 blk ke rumah mertua plak....sepanjang raya ni, kami cuma berulang alik je la keje nye......mentang2 la xsmpi sejam perjalanannye...hehehe.....byk benda xdpt nk wat ms raya hr tu, sbb rushing je kejenye....cuti 2mggu pun mcm seminggu je rsnye....

layan gambo je la ye....

pt jawa
baju raya thn lepas ye.....hahaha

b4 raya...

xtau nak citer apa...byk sgt nk bercerita, tp malasnye nk menaip....layan gambo je la ye....ni ms sblm balik raya...buka kat luar je la....dh start mls nk memasak...hehe


Friday, September 3, 2010

jumaat...

wahh...hr ni dah hr jumaat plak...huhuhu...satu benda aku xwat lg nie....dlm pala otak ni, mcm2 benda dah listkan, tp xgerak2 gak....ha!! abg dh blk smlm ms sahur....awal sehari atas sbb2 tertentu...huhuhu....tp hr ni kena duty gak la...mgkn duti on call je kot harap2 mctu la nk nye...

baju raya utk aku ngan abg, 1 pon xbeli lg...utk adam, mmg awal2 lg dh siap kan... kuih raya? 1 jenis dh siapkan hr tu...1jenis lg dah tempah kat kwn, nnt blk kg bru g amik....yg lain2, nnt g beli kat kilang je kot...maleh nak pikir2...

ikan bilis, udang kering, sotong kering, ikan terubuk, belacan, kuih cincin sumenye xbeli lg...huhuhu... tu la, plan punye la plan, skali sume berterabur plan kami....mmg xsangka plak abg kena g nyelam last minit hr tu...tu yg berterabur sume plan kami.... nak join pot luck pun dh xdpt...dah 2x miss...huhuhu...shedihnyeeee....

oh ye...kalo korang nak tau, kami akan pulang ke smenanjung isnin 6hb sept ni...fly mgkn dlm kul 5:30pm dr KKIA (insyaAllah kalo xde kena delay).....sape amik nnt? insyaAllah my father akan amik sbb smpi dh mlm.. kalo smpi awal, kami mgkn naik public transpot je, tp disbbkan smpi mlm, kena la ada org amik...huhuhu...

smpi smenanjung, mcm2 benda aku dh plan...tp tu la, tu sume plan je kan...xtau la menjadi ke x...cuma dh dpt aura je, mcm xmenjd je plan ku itu...sure ada agenda air mata nye la....huh!!! nyampah nyeeeeeeee..... xsuka! xsuka! xsuka!!!!!!!........... YA ALLAH! KAU TABAHKAN LA HATI HAMBA MU INI UTK MENEMPUH SEGALA DUGAANMU.....KAU LEMBUTKAN JUGA HATI HAMBA2 MU YG BERADA DI SITU...AMINNNNN....

doakan la smoga kami slmt pulang berhari raya di smenanjung ye... sapa2 yg dekat tu, mehla jemput dtg ke rumah parents aku... lama nye xjumpa korang...huk huk huk...tiba2 je rs sebak kat hati nie.... serius, kali ni aku xdgr lg lagu2 raya....mmg xnk dgr pun :(....xtau nape.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...