Tuesday, September 2, 2014

57 tahun Merdeka...

Di sini lahirnya sebuah cinta....tema merdeka utk tahun ni....aku rs mcm kena sgt tema tu dgn kami anak beranak....setelah 3 tahun di Labuan, baru la kami rs akan kenikmatan tinggal di sini....tp apa kan daya, aku cuma isteri kepada tentera yg mana sentiasa menurut perintah.....doakan la kami semoga lahirnya cinta juga di tempat baru nnt...

ok, 30 Ogos lepas, di LAbuan ni ada sambutan hari merdeka...uniknya kat sini, yg terlibat hanya kanak2 tadika sahaja...tiada penglibatan kontinjen dr org dewasa....seluruh tadika perpaduan dan tadika swasta di Labuan sahaja yg terlibat dengan perarakan ni...

sambutan ni pd mulanya sgt meriah...lepas setengah jam tiba2 je jd sunyi sbb tiba2 je stage astaka 'mati karen'...huhuhuhu...lama gak nk tggu, kesian kat anak2 pun ada gak..nsb baik ms tu kontinjen adam dh lepas...lastly lepas 10-15minit baru la ada karen semula....so, smbg semula la perarakan tu....agak dlm kul 9 lbh baru abis...adam ok je, masih steady, tp khabir, faham2 je la kan..dia jenis tido awal, ngamuk aje la...

adam dgn uniform merdeka dia ^___^

Adam dengan salah seorang kawan baik dia, Jaqueline

yg tgh pegang papan belah kiri tu pun kawan baik adam gak, easther namanya..sume mata sudah transform..kekeke

kontinjen adam tgh lalu bg tanda hormat sambil diiringi cikgu salina n cikgu sue...

masa ni sume acara dh selesai, cuma nak tgu ahli parlimen setel serahkan sijil kat semua sekolah terlibat

tgh nak tunggu arahan dr emcee bg arahan suruh bersurai je la ni...bila dpt je arahan, terus je la budak2 kat padang ni berkeliaran...hehehe...mcm tadika adam ni cikgu suruh berkumpul tepi astaka dulu sebab nak agihkan makanan...lepas tu dah boleh balik...hadiah masing2 cikgu bagi kat sekolah je nanti...


ni plak kereta kebal kat depan kuarters kami..AJKK kampung ganggarak ni buat tema ops daulat tahun lepas...diorg tgh bertanding antara kampung2 sebenarnya nie...budak 2 org ni je la sibuk nak bergambar..


last meronda...

alang2 abang ke KK, kami pun apa lg, join skali la mengenangkan mgkn ini adalh peluang terakhir jejak kan kaki ke KK kan...InsyaAllah....kalau ada rezeki, mgkn akan dtg lg ke sini ^__^

so sebelum pulang ke Labuan, bergambar sakan dulu sekitar KK....ni antara tempat2 femes kat KK..snap mana yg sempat je la sebab ms ni cuaca tersangat la terik ye...


budak dua org ni tgh menunggang ikan...hehehhe


duk ulang alik KK selama 3 tahun ni, pastu dh duduk kat KK 2 thn lebih, la ni gak la baru nak bergambar kat sini...hahahaha

khabir dh start buat perangai ms ni...mama apa lgi, keluar la segala amukan ms dlm kereta..huhuhu sgt menguji kesabaran mama ms ni ok...


di masjid terapung...adam demand nak pki spec sbb xtahan panas...

burger king ni adalah antara tempat2 terawal kami slalu singgah ms awal2 dulu sampai sabah...sbb xtau nk mkn kat mana kan sbb ms tu mmg tekak ni xleh nk terima selera kat sini..so apa lg, blk2 mkn fast food je la...

pemandangan KK dr tingkap bilik kami...huhuhu sebak betul rs hati ni nak tinggal kan KK..terlalu byk kenangan manis pahit di sini...besarkan adam di KK, lahirkan Khabir di KK, abg accident di KK...huhuhu..semua tu kenangan + pengalaman amat berharga....belum lg peristiwa hitam legam bg aku di mana aku dicemuh, dipersalahkan...xpe, aku sgt redha ms tu....ha! satu lg yg xdpt nk dilupakan, rumah kena masuk pencuri...abis kasut2 abg kena sapu abis, pencuri tu cuma tinggalkan kasut keje abg je...huhuhu...3 biji tayar yg baru tukar pun kena sapu gak....dan yg paling misteri sampai skangni, kami xtau kemana hilangnya bekas duit abg yg abg simpan lebihan tukar duit raya...sampai skang kami xtahu kemana hilangnya duit tu...kalo betul pencuri yg ambil, mmg kami xsedar kehadirannya sbb kami sedar2 ms kami nk cari duit kecil, tup tup bekas tu dh xde...huhuhuhu...

byk lg kenangan yg xdpt nk senaraikan kat sini...tu belum lg kalo g pasar KK...mcm syurga seafood fresh tau kalo g pasar KK....slalu borong ikan bilis kat gerai abg majid...sgt mesra wife dia smpikan dia pun turut bersedih sbb kami antara pelanggan kalo beli xpernah tau nk beli sikit2...hahahaha...nmpk sgt suka borong ikan bilis kan...kalo g 1B tu, terlalu rmi staff dlm tu xkira dari kedai mana pun yg kenal kami anak beranak..mgkn 'terkenal' sbb keaktifan anak2 kami agaknya yg suka sgt buat kecoh kat dlm 1B tu...tu belum lg masuk mak bapa dia ni selalu terjerit2 sbb nk kejarkan anak2 dia ni..huhuhu..baik Parkson, Chicken rice shop, kedai golf, ogawa, SR...tu sume dh mcm kedai kami yg punya plak sbb bila anak2 masuk buat muka xmalu ok...huhuhu...tp yg penting, asal masuk je tempat2 ni, konfem org tu tau nama "ADAM"..hehehe..sbb apa tau, adam ni membesar kat 1B...hampir setiap malam ms duduk sepangar kami kerap ke 1B...

sebelum bertolak balik ms tu sempat gak singgah Chicken rice shop dia Suria Sabah...ye, sini pun salah satu kedai yg mmg dh macam kedai kami punya...hahahaha mana kan tidak, dari senior supervisor dia sampai la ke pekerja dia, kenal kami anak beranak....bila kami kata tu la last kami mkn kat situ, terus je kami diberi diskaun...hehehe..alhamdulillah, rezeki anak2 kan...moga bisnes mereka bertambah maju....setel semua, balik la kami ke labuan..

kuala penyu ni sgt tenang tau tempatnya...kalo bg mereka sukakan ketenangan tahap maximum, aku rs sgt sesuai la tmpt ni....cuma kemudahan agak terhad...mcm aku, aku mmg suka tempat yg tenang tp dlm ms yg sama aku suka g window shopping...hehehehe...slalu gak terfikir, org2 kat sini kalo nak shopping, dia g mana ye? g KK atau g Labuan???? ko fikir la nana oiiii...org lain xde sibuk pun nk fikir pasal ni sume...hahahaha


tgk la budak2 ni..bkn boleh duduk diam dlm kereta....mana la aku xselalu terjerit2 mcm tarzan???? tgk la sikecik tu, duduk atas kotak kat belakang...seat punya la luas, belakang tu gak dia nk duduk...huhuhu..tu kotak sebelah dia tu, isi ikan bilis 10kg yg perlu dibawa blk semenanjung nnt...hohohohoho....

ni adalah kali terakhirnya kami naik feri kenderaan..lepas ni dh xmerasa la kesesakan dlm feri ni lg...selama 3 tahun ni la kami selalu ulang alik naik feri utk ke KK...ni la penghubung kami antara labuan KK....lepasni mesti rindu akan saat2 ni lg... T___T....

Monday, September 1, 2014

sweet 33 (^___^) on 30th August 2014

tajuk entry tak agak2 ye...kekekekeke sila jgn muntah ye...bila lg tuan punya badan nak berangan kan...hahahaha...

Alhamdulillah, bertambah lg usia ni untuk terus melangkah hidup di bumi ini...bersyukur kerna dlm usia ni telah dikurniakan sebuah keluarga yg amat memahami diri ini yg kdg2 ( selalu gak la) moodnya selalu aje swing...huhuhuhu....usia makin bertambah maknanya makin banyak makan garam, makin banyak timba pengalaman....doakan yg terbaik untuk diri ini ye...^__^

tahun ni, cukup 3 yahun sambut hari lahir di bumi Labuan...lepas2 ni, dah xde peluang nak sambut kat tempat jauh2 ni...hehehe...kdg2, mesti org tanya, ada beza ke sambut kat tmpt org? mesti la ada, nak2 lg kat tmpt pulau mcmni sbb nnt abg mesti buntu sbb xtau nak belikan hadiah apa untuk isteri dia ni...hahahaha..ye la, kat sini bukannya ada sogo ke, jusco ke, aeon ke, parkson grand ke...kekekeke..mencabar tau otak abg nak fikir....so, kena la kreatif kan...kedai kek pun kedai yg ala2 aje yg ada..x mcm tmpt lain, ada SR la, BR la..mcm2 la kan....

so, ms kat KK tu, abg buat surprise....ms tu dah mlm..dah pukul 9 mlm kalo xsilap...si anak2 ni menjerit kelaparan..pd hal ptg tu masing2 dah mkn rpti canai sorg sekeping tp xkenyang2 gak....so mlm tu, nak2 yg si kecik tu asyik terjerit2 la kata nak "mee sup!, nak mee sup"...aku dah pening kepala dah...ikut kan hati, order aje dgn cafe hotel tu kan...bila tgk harga je..mak aiii, semangkuk je dh rm25++...hahahaha...aku pandang abg, abg pandang aku...kekekekeke...aku ckp, xpe la, skali skala kan..hahaha...tp sikecik ni xmau...dia ckp nak "mee sup kek"...puas la pikir apa benda tu..bila tanya adam, paham x apa yg adik ckp tu? adam pun translate la...dia kata adik ckp nak mee sup kat kedai kek tu...ooooooooooo......baru la kami ni faham...adik nak vietnamese mee rupanya...amboiiii adik, tekak kamu ni pandai plak nak memilih ye...mentang2 la hotel dekat dgn SR kan...tu yg saje je dia demand...

abg pun kata ok la...aku suruh tapau je sng..dh mls nak salin2 baju ni...tunggu punya tunggu, tup2 abg blk...tgk2 ada kek skali, pastu ada lilin,...apa lg, aku plak terlebih excited..kekekekeke...abg ckp celebrate awal la sementara ada kat KK ni kan..kang kalo dh kat Labuan, xde kedai kek best..hehehe

lava kek yg comel je ni....icing tu siap asingkan dlm cawan lg, sampai bilik abg terus tepek je la atas kek tu...sbb tu xde rupa lg icing tu...hehehe...xpe, comel gak tu kan..hehehe

yg kecik tu lg excited dr mama dia..muncung dia tu lg panjang ok....^___^

ha, ni baru la hari yg sebenar....mcm biasa la, xde beli2 kek kat labuan ni...aku just request kat abg nak buat pulut kuning je la..alang2 nak perabiskan bahan kan..hehe...so, jd la pulut kuning lembik dgn warna nak xnak je kuningnya tu + sambal tumis lupa nk goreng ikan bilis awal2 penyudahnya bilis tu tuang asing je la + seruding daging marvellous dari kelantan...hehehehe...sedap tau...xcaya tanya la suami saya...hahahaha..tp yg sedihnya, bila khabir nmpk pulut tu lembik n kaler mcm tu, dia igtkan "nasi sup" nasi sup tu maknanya nasi ayam la pada dia...T____T....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...