Friday, May 27, 2011

balik kampungggg....!!!

esok kami blk kampung ye...nk kata holiday tu xde la sbb blk kali ni nak anta PIL pergi umrah...selain dr tu aku nk bwk sume brg2 utk keprluan baby....nape xbeli bru je? yg ada tu pun pkinye kejap je, xkan nak beli lg kan? so, yg dh ada, pki je, mana yg kurang tokok tambah kendian ye....

lugage pun beli maximum terus...hahaha mesti korang duk terpikir, bwk blk buai, besen mandi ke apa na??? hehehe xde la smpi ke situ, tu sume dh ada kat sini....cuma keperluan baby je la + keperluan aku skali...bkn utk pantang, tp utk mak buyung ni ye...tu pun kalo sempat :(...biasanye plan itu plan ini, penyudahnye xdpt g pun....

k la, mau kemas2...xabis ngemas lg ni tau...huhuhu....esok pg2 buta dh kuar umah mcm biasa....flight kul 6.55 am.... turun kat senai terus...sonang ckit....ok, wish me have a safe journey yeah (^_^)...bubye......


Thursday, May 26, 2011

mode berkecamuk...

smlm mood aku mmg xleh nak describe....kejap rs happy kejap rs nak nangis (mmg dah nangis pun -_-)... ntah la..perubahan hormon kot....tp pantang org keliling wat silap sikit je mula la aku nak menyinga, nak menaga....

adam plak skangni kalo hjg bln je mmg dia wat hal....mgkn perubahan bulan....aku bersabar je melayan kehendak dia, tp kdg2 mmg dia gak wat aku jd kurang sabar....argghhh!!! xguna nak nyesal.....

smlm g 1B jap....adam n papa dia g parkson cri hadiah utk bos...manakala aku plak jln sorg2 ke tmpt lain...konon nak singgah ATM machine kat sblh giant tu jap nak cek 'gaji' dh masuk blum (sbb pas g 1B nak g shopping brooch yg akak ipar aku pesan n nak belikan hadiah utk nini plak)....mcm biasa la, kan kat shopping complex skangni mcm2 promoter ada yg berlegar2 kat ruang jln tu...kalo dulu2, byk promoter pasal kad kredit tp skang promoter dapur gas elektronik...pastu mula la konon2 nak bg free gift...kalo korang brani, amik la pastu dia paksa dgr diorg nye ceramah smpi berejam2....aku xpnh kena lg tp abg pnh kena dulu gara2 igtkan dptla free saje2 botol air AOWA tu....

smlm, otw aku nak ke ATM machine tu, ada la si minah ni tegur aku dgn cara baik....aku pun tolak la dgn cara baik pd mulanye walaupun muka aku ms tu masam mencuka....tp dia pujuk aku lg, terus terang aku aku xmau, n say thanks pd minah tu...pastu alih2 plak si mamat ni plak nak try test power dia plak agaknye...dh terang lg bersuluh dia nampak aku tolak pelawaan minah tu, boleh plak si mamat ni kejar aku suh aku amik free gift tu...hati aku dh la tgh mendidih, aku pusing je, terus aku sound "saya xnak! awak xfaham bahasa ke?!" amik ko, terus je mamat tu blah....geram gila ok...mslhnye dia dh nmpk aku tolak awal2 ngan minah tu, boleh plak dia nk kejar aku lg.....sape xgeram??? sbbtu kami skang dh mls nk shopping brg2 dapur kat giant 1B ni sbb nak kena mengharungi promoter2 nie...

kdg2 aku terpikir, cara diorg ni kdg2 wat standard pekerjaan diorg ni jd 'low cl**s'...korang mgkn faham maksud aku...pd aku, keje ni la plg susah nak meyakinkan customer...once diorg dpt yakinkan customer n beli brg mereka, mmg aku tabik spring la....tp cara diorg approach tu pd aku leh jatuhkan standard....xde ke cara lain selain nak memaksa org suh amik brg2 tu? promotion dept kena sit down smula n bncg blk la kaedah lain sbb cara skangni cuma menyusahkan customer yg dtg nak shopping kat situ je....

hah!! korang tgk la, smpi keje org plak aku nak komen, mmg mode berkecamuk skangni...beg xkemas2 lg... bosan btul la nak kemas beg...kalo naik keta kan sng, leh sumbat je sumenye last mnit :( ...wahai mood baik+rajin cpt la dtg, aku seru nie....huhuhu

Tuesday, May 24, 2011

bila byk masa....

bila byk masa terluang, mula la tgn ni duk klik sana, duk klik sini....pastu, bila dh terklik n terbekenan, mula xleh nak duk diam....mula lah tgn ni terasa gatal2....huhuhuhu...

oleh kerana perut membesar dgn jayanye, mcm nak tambah koleksi abaya...tp tu la, kalo aku beli skang, nnt pas branak, size aku akan berkurangan...huhuhuhu...mcm rugi la plak...tp kalo xbeli, baju2 n suar2 yg ada sumenye sendat mendat...hahaha...ada lg 4bln okeh...sanggup kah aku????

lately ni, design abaya makin menjadi2 plak lawanye...warna pun dah mcm2....ni yg berkira2 mcm nak beli lg...hr tu dh beli 1 pki masa ladies guest nite....wlupun kualitinye xseberapa, tp kira ok la ngan bdn aku ms tu....btul la kata zue, kalo dh beli skali, mesti rs mcm addict plak...huhuhuhu....

kang besok2 pas branak, apa aku nak wat ngan abaya ni nnt? kalo pki, sure gedobohnye la....nak alter, mcm sayang la pulak...nak tggu 'next', uwaaaaa...lama lg weiii....

ish ish ish...ni yg rs tido xlena, mandi xbasah, mkn xkenyang ni.....abgggg!!! cpt la blk....

penangan 100 plus

aku xtau la....aku kan kalo xminum 100 plus secawan sehari, bdn ni rs mcm lembik semcm je...sblmni kan aku pnh bgtau kan aku ni cpt sgt letih, tp aku prasan, bila minum 100 plus je bru la ada tenaga....aku tau minuman tu minuman isotonik, penambah tenaga tp elok ke utk ibu mengandung mcm aku ni? paras gula nye ttp tggi kan? tp kalo xminum, aku xleh nak wat keje lain....lemah longlai ok...

sejak aku prasan ttg perubahan nie, stok 100 plus sentiasa ada kat umah...tp kdg2 aku cuba gak xmau minum brg sehari dua....mmg boleh tp dgn syarat aku xwat keje2 umah yg lain2 la mcm membasuh ke, memasak ke... mcm 2 hr ni, abg xde, outstation ke sarawak tp ptg ni dh blk sini smula (^_^)... aku mmg cuba xminum sbb aku mmg xmasak n membasuh pun...mengemas pun ala kadar je....tenaga yg ada cuma abiskan utk melayan kerenah adam je...

supplement lain mmg aku xde amik pun sbb aku xtau nk mkn apa yg ok utk aku sndiri....kalo tanya tang produk local, mesti setiap produk ada je kan...tp tu la, aku mls nk try sbb kebanyakan diorg ni lakukan brg2 diorg je.. kang hasilnye sama je....huhuhu..aku lbh prefer vitamin...tp nak amik vitamin apa yek? skangni cuma mkn vitamin B complex n acid folic je yg spital bg...tu pun mkn bila teringat...huhuhu....

kalo sape2 ada cdgn, kabo la ye....tq (^_^)...

Saturday, May 21, 2011

TAK SUKA OK!!!!

AKU PALING PANTANG NGAN ORG YG AKU X KENAL, N DIA PUN XKENAL AKU, PASTU SUKA SUKI CUBIT2 PIPI ANAK AKU!!! KALO TAKAT CUBIT2 MANJA, AKU LEH TERIMA LG, NI TIDAK, CUBIT PIPI KIRI KANAN SAMPAI HEROT MUKA ANAK AKU TU...AKU TAU LA MUKA ANAK AKU TU COMEL, TP JGN LA SESUKA HATI NK CUBIT2 ANAK ORG...

DAH LA KULIT ANAK AKU TU SENSITIF....TGN KORANG TU DIJAMIN BERSIH KE??? KANG DIBUATNYE TETIBA ADA JANGKITAN KUMAN, SAPE NAK DISALAHKAN???? SEKARANG NI KAN ADA MCM2 PENYAKIT BERJANGKIT....LAIN KALI PIKIR LA DULU YE WAHAI ANAK2 DARA DI LUAR SANA...KOT IYE PUN TERINGIN SGT NAK ANAK COMEL, BERANAK LA SNDIRI YE, PASTU CUBIT LA PUAS2 SAMPAI BERDARAH PUN ORG XKISAH....ANAK KO, KO WAT LA SESUKA HATI....

AKU KALO NGAN ORG YG AKU KNL MCM ADIK BRADIK KE, SDARA MARA KE, KWN2 KE AKU XKISAH OK....WALHAL, KWN2 AKU KAT SINI PUN XPNH LA CUBIT SMPI MCMTU SKALI...AKU PUN KDG2 GERAM GAK TGK ANAK2 KWN YG COMEL2, TP XDE LA SAMPAI TAHAP NK CUBIT SESUKA HATI PIPI ANAK DIORG....EEEIIII!!! GERAM GILA AKU... KALO AKU JUMPA LG MINAH TU, SIAP LA!!!

AKU WAT ENTRY NI BKN NAK BERLAGAK SBB ANAK AKU COMEL YE, TP AKU SGT PENTINGKAN KESELAMATAN ANAK AKU...SKANGNI KAN TGH MUSIM MCM2 PENYAKIT BERJANGKIT... BUKAN LA AKU NAK MINTAK, TP KAN LBH BAIK CEGAH DR MERAWAT.. SO, PIKIR LA DULU WAHAI ANAK2 DARA....NI BKN SKALI ORG BUAT KAT ANAK AKU, DH BYK KALI....DAN AKU XPNH LG TGK MAK ORG YG CUBIT MCMTU, SUMENYE ANAK DARA YG OTAK SEMPIT!!!

LEPAS GERAM OK!!!!!!!

Thursday, May 19, 2011

birthday in advance

smlm wat aktiviti baking...punye la lama xwat kek, skali wat lepak giler dahhhhh....kira nak warm up blk la nie... huhuhuhu...wat kek simple je, takat wat cheese brownies kukus je....ni pun wat sempena bday boy (^_^)... my big boy ye...hehehehe...

ni 1st trial wat brownies, tp bkn pki tepung khas tu, ni just pki tepung gandum biasa je....sblm tgh hr dh siapkan kek nye, belah ptg bru wat topping n deko...hahaha, itu deko jgn nak banding ngan sape2 nye ye....krem tgn ak nk menghias....saje je nk menggatal wat buttercream...tu pun mintak resipi ngan onie...hehehe thanks onie... mmg aku wat xmanis pun buttercream tu....so, mmg leh masuk la tekak ku cuma terlembik ckitla....1st trial la katakan ( alasan je ni ) hahahaha....

sbnrnye birthday abg ahad nie 22hb may nie...tp disebabkan hjg mggu ni abg sibuk, tu yg celebrate awal2... wat simple2 je...pas potong kek n mkn sepotong, kami kuar g 1B..abg ajak mkn kat pizza hut (sbnrnye yg ni dh lama aku request, tp asyik tangguh je, mlmtd bru dpt...hehehe tq abg (^_^))....pastu g farmasi beli stok ubat then layan adam kat tmpt game sekejap...pastu blk.....

deko yg xseberapa tp ikhlas n penuh kasih sayang dr MAMA utk PAPA (^_^)....

adam tumpang skali la, 22hb gak kan? hehehe....

3 lilin bermaksud 30th n 3rd ye....hehehe

get ready.....

tiuppp!!!!.....

potong pki pisau dapur mama je la ye...hehehe

ni rupa dlm ye, nmpk padat tp lembut bila suhu bilik....

ni resepinye ye.. brownies cheese kukus..
  • 200g mentega ( 3/4 cwn + 1sb penuh )
  • 200g dark choc
  • 170g tepung gandum (1 1/2 cwn rata)
  • 30g serbuk koko (1/4 cwn rata)
  • 4 biji telur
  • 170g gula (1/2 cwn rata + 3sb penuh)


  • cairkan mentega bersama dark choc dgn cara double boil...kacau sampai rata n biarkan suam dan ketepikan.
  • tepung dan serbuk koko diayak bersama.
  • mix telur dan gula hingga kembang.
  • kemudian masukkan campuran tepung dan koko..gaul dengan menggunakan spatula @ whisker pulak...
  • masukkan campuran mentega dan dark choc pula, gaul dengan spatula lg sampai rata kesemuanye....
  • tuang separuh dlm loyang, then kukus lbh kurang 15min...

smentara tu wat lapis cheese nye plak...(optional ok, xnak lapis pun boleh )
  • 250g cream cheese
  • 60g gula castor
  • 1 biji telur
  • 25ml air

  • campur semua bahan kecuali telur.....mix sampai kembang....
  • kemudian masukkan telur, mix lg bg rata....


bila lapisan pertama dh keras @ masak, masukkan lapisan cheese pulak, kukus sampai masak...last skali masukkan lapisan brownies yg separuh lg tu...kukus lg smpi masak....siap (^_^)....

Wednesday, May 18, 2011

apa nk bg tajuk ek???

lepas aktiviti mother's day last week, mmg terasa lepak sgt2...sabtu mmg mmg rehat abis, sbb abg duty ms tu...ahad plak kena masak2 ckit sbb ada org kg abg nk dtg ziarah....wat xbyk mana pun, takat mi bandung segera tu je la...hehehe, tp ye la, bdn tgh mcmni kan, rs lepak sgt2...alhamdulillah, org kg abg tu mkn bertambah smpi 3x...huhuhu nak menangis dia kata mkn mi bandung tu sbb dh lama sgt dia xblk kg...isterinya pun pandai gak mkn mi bandung ni n mkn bertambah gak wlupun anak2 mereka wat hal...hehehe...si adam time ni la nk jd pemalu, nyampah plak aku tgk reaksi dia ms tu, rs mcm nk gigit plak pp dia....suh ajak kakak tu main sama2 pun malu2...apa dahhhh....hehehehe

aku bru gak masuk bln ke 5 ni, tp kali ni berat naik berkilo2 la plak banding dulu....badan plak cpt sgt rs letih n xbermaya...kalo pg sibuk masak + kemas2 umah + membasuh, ptg n mlm mmg flat abis la....n plg aku xduga, masuk bln ke 5 ni, mabuk2 aku dtg smula... kepala ni cepat je rs melayang2....mata pun mudh jd gelap.... bila tanya nurse, dia kata normal :(... dulu ms adam xplak mcmni...hmmm, lain bb lain la efeknye kan....bertahan je la...

insyaAllah, hjg bln ni cuti skolah kami akan blk kg lg....ni blk yg last kot sblm deliver...sbb dh plan nk deliver kat KK je bah....n insyaAllah, parents aku akan dtg pas raya nnt...so, thn ni kami sambut raya di KK saje... n insyaAllah juga pas abis pantang n ada signal, kami akan berpindah lg...sob sob sob...sedih plak nk tgglkan sabah....bkn dh syok duk sini, tp dh mula serasi dgn keadaan sekeliling sejak duduk dlm base nie... kwn2 pun best2, jiran2 pun best,xkira la jiran dekat ke jiran jauh ke....

hmmm...hr ni xmasak, plan nk wat nasi goreng je la ptg nnt....hr ni abg nk g main golf lg sbb hjg mggu ni ada tournament kat bongawan....4 penjuru katanye, navy, army, air force n police....n hr ni mcm nk baking, lama giler tgglkan keje ni, ntah menjadi ke x ...huhuhu kte tggu je la nnt hasilnye ye....so, hr ni nye tenaga ku abiskan utk baking n masak mlm je....pastu 'pengsan' la mlm nnt....

Saturday, May 14, 2011

Mother's Day BAKAT (L) PTKK 2011

alhamdulillah...syukur ke hadrat illahi...selesai jua majlis gilang gemilang ni....setelah penat bertungkus lumus, bersengkang mata, berjalan lancar jua akhirnye....bak kata timbalan unit kami, yg tergelincir tu biasa la...hehehe.. ye la, ni 1st time handle majlis besar mcmni...rata2 plak ajkk nye pun 1st time terlibat dlm nak menjayakan majlis nie....tp kami syukur sbb apa yg dirancang, berjalan ngan lancar....

apa keje aku? aku team publisiti je....so kena wat kad jemputan, segala tag nama n no giliran utk setiap ibu utk dipakai pd mlm majlis tu....(huhuhu taip satu2 gak ZANA sampai beratus)...alhamdulillah, VIP pun berpuas hati  dgn hasil keje tu n aku berterima kasih atas setiap komen2 yg diberi sbb tanpa komen2 kawan2, kad jemputan tu xkan dpt pujian.... (^_^)...

berbalik pd citer majlis, majlis ni mcm biasa la buat kat Grand Ballroom di 1Borneo...dinner hr tu pun wat kat sini gak sbb sng, dekat je ngan base...xla jauh mana pun, so para suami sure xbising nye kan...hehehe...aku jg registration je...keje nye xla susah mana, tp bila para ibu dh dtg menyerbu, adehhhh, pening gak dibuatnye sbb ada smpi tersilap aku bg nombor...huhuhu...seb baik cpt kesan....

majlis start dlm kul 8pm gitu dan berakhir lbh kurang jam 11.30pm....alhamdulillah, sume nye berjalan ngan lancar, makanan pun sdp, games yg dijalankan pun dpt sambutan, MC yg sempoi gaban...mode HAPPY (^_^)....pastu aku dpt plak cabutan bertuah no 3...hehehehe...xsangka sbnrnye, mula2 tu mmg la duk komplen2 sbb xpnh merasa cabutan bertuah, last2 kena la plak mlm td....alhamdulillah, syukur (^_^).... dh nak hujung2 majlis, kaki kanan aku plak krem...sbnrnye mcm dah nak kena simpul biawak, tp aku rilex jap tp xilang la plak sktnye...kontrol2 je la ms berjalan...seb baik la ada onie n kak huda...mintak tolong angkatkan beg n hamper smpi ke pintu...huhuhu thanks guys...skt2 gak sempat g sesi fotografi...hahaha..ye la, bila lg kan nk dpt peluang mcm ni...pastu tgk2, abg dh smpi depan pintu ngan adam.....naik je keta, adam pangku atas riba, terus je tetido...sian anak mama kena tggl ngan papa....n terima kasih xterhingga utk abg tersayang sbb benarkan sayang terlibat dlm majlis ni n sanggup jaga adam....I LOVE YOU B!!! mmmuaaahhhh!!! (^__^)...



 with onie...



 kak ita n baya...

 kak huda n kak ita...

 nik sabrina...sape xknl kan...hehehe n kak eini

 balang yg buat nombor giliran ku bertuah....ngeh ngeh ngeh...

 lina n midah...antara geng masa sama2 kat MAKS....skang geng lg wlupun aku dh terkeluar dr MAKS...huhuhu

 shida...mom in black...

 cupcake...kali ni mmg btul2 sdp (^_^)...

 berangan la plak...hahahaha...

 last pose...


our team, UNIT SOSIAL BAKAT (L) PTKK with Datin Nor Aishah n Datin Adida

my little model with hamper....pas beyak n mandi pg ngan papa, terus je amik gambo dulu sblm perasmian koyak mengoyak....hehehe

Wednesday, May 11, 2011

Monday, May 9, 2011

keje senang bertambah senang...

skangni suka sgt mkn epal hijau....tp xslalu dpt beli sbb harga buah2an kat sini mahal2 tau...epal hijau sebiji yg kecik tu je pun dh rm1.40...huhuu...tp teringin nye pasal, beli je la....

suka mkn buah gigit terus mcmtu je, tp abg xsuka...dia manja ckit, mesti nk suh potong2 n buang biji siap2....aku ni kan pemalas....hahaha....last2 aku beli gak la pemotong buah epal tu...sblm2ni slalu tgk je kalo jln2 kat pasar raya tu, tp skangni makin menjadi2 mlsnye, so aku beli gak la.....sng gitu nak potong buah...hehehe...

tadaaaaaaaaaa!!! dah siap potong...leh la mkn terus...hehehehe

77th Navy Day - Ladies Guest Nite

citer dh basi, bru nk uplod...huhuhu bz sakan lately nie...tmbh plak perut makin besar, so wat sume keje teramatla slow bangat....minum air sejuk ckit je, mula la terasa tegang kat perut ni...minum air suam@panas, mula la mandi peluh badan ni...huhuhu....

jumaat lepas 6hb May ada dinner....sbnrnye aku xplan pun nk g dinner ni sbb khamis tu abg bru blk outstation dr KL 3h 2m...abg plan nk duty je jumaat tu so xyah la kena g dinner sbb dinner ni wajib...aku plak mls nk g sbb pikirkan adam nk tgl ngan sape pastu takut blk lewat mlm plak tu....

tp last2 kena g gak sbb abg xdpt duty utk jumaat tu sbb nama org lain plak yg naik....bila dh mcmtu, kelam kabut la aku jdnye...ye la, bju sume xcri lg....abg plak dh kena g KL...kalo la bdn ni masih comel lg xpe la, leh je pki apa yg ada, tp perut ni dh makin kedepan, terpaksala cri yg lain gak....dh mcmtu, terpaksa la beli online...hehehe

last minit nye preparation kan, so xyah la nk glamor sakan....mana yg termampu je la....sbb pikirkan perut besar, so beli yg seadanye je la....syukur.....so, kte layan gamba je la ye (^_^).....










majlis habis hampir pukul 12 mlm....oh ye, mesti sume duk tanya adam duk ngan sape kan? kami tumpang letak adam ni kat umah salah sorang kwn yg ada kat ats ni...dia ada pembantu, so pembantunye la yg tolong jg adam n 2 org lg anak kwn....alhamdulillah, adam pandai bwk diri...kalo ikut citer pembantu tu, adam lgsg xnangis cuma main sorg2 je la n ada masanye dia duduk depan pintu...hahaha mesti tggu kami la tu.... tp ms aku nk  g amik dia, pintu terbukak je, aku prasan mata adam bergenang bila nmpk kami berdua...uwaaa aku lak yg sentimental....tp ms sepanjang mkn tu, aku mmg duk pikir adam je la...smpikan abg tegur, jgn pikir sgt... nnt adam yg xnangis, mama yg nangis plak...sebak weiii, ye la xpnh pisah...kalo pisah pun, abg yg jg slalunye.... tp tu la, bak kata jiran aku, kalo xcuba, bila lg nak tau kan....apa2 pun, berbanyak terima kasih pada kak huda sekeluarga kerna sudi membenarkan anak2 kami tggl dirumah kak huda....

next dinner jumaat ni ye....tp mama sorg je, papa jg adam (^_^)....

Tuesday, May 3, 2011

bz kah aku?

akhir2 ni agak mendap ckitla...sbb nak setel keje2 persatuan dulu...wahhh!! persatuan gitu...aktif x gak...hua hua hua...tp bila dh ditugaskan, aku ttp akan bereskan....

adam sepanjang mggu lepas xtau la apa kena ngan dia....lgsg xmau aku mandikan ngan basuh beyak dia...huhuhu...asal sebut mandi je, dia terus je menangis....bila aku paksa, mula la dia melalak2...dia xmau mandi aku leh tahan lg la, tp yg aku xleh tahan bila dia xmau basuh beyak....hangen 1 badan aku...nak xnak, rotan telah mainkan peranannye...aku xrotan dia tp aku saje pukul rotan tu kat meja supaya keluar bunyi kuat.....ms tu bru la dia berlari2 ke toilet smbil menangis2....kacau aku ms masak...leh dia panjat sbb nak amik brg2 atas kabinet...main gunting la, pisau la...pastu duk sibuk nak tgk aku masak apa....aduhhhh nape adam wat mama mcm ni??? jgn la duga kesabaran mama masa2 ni....huhuhu...kang yg nangis aku gak.....tp start hr ni, alhamdulillah dia dh ok..mgkn sbb tau papanye out station tu yg dia jd good boy....

baby plak skang makin aktif....kdg2 kalo terjaga tgh mlm, nak tido smula payahnye sbb terasa2 mcm bb tgh berpusing2 plak....tp kalo waktu siang xplak terasa sgt dia bergerak2....saje je nak ajak main waktu mlm agaknye....(^_^)....

aku plak, kesihatan alhamdulillah....dulu kan aku slalu kena migrain kan, skangni alhamdulillah dh xde sejak blk kg bln 3 hr tu, sempat urut ngan nini jap...ada biji angin kat kepala, tu pasal la slalu sgt migrain...tp aku skang xleh diri lama2 sbb senang gelap mata...tp kalo jln shopping lama2 xpe plak...hehehe...

k la, nnt kalo ada ms, update lg....daaaaaa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...