Thursday, February 21, 2013

selsema pulak...

kesihatan masih belum ditahap yg memberansangkan lagi....batuk dah baik, selsema plak muncul...huhuhu ni yg kalah sbb asyik nk sok sek..sok sek je.....kang kalo mkn ubt selsema disiang hari, ada pulak anak2 ni terbiar...nak xnak, kena thn smpi mlm la nmpk gayanya....mlm baru bleh telan ubat...


yg si kecik ni pun dh tunjuk tanda2 mcm xsihat je...merengek lain macam, suara dh mula serak2, hidung asyik berair...taik hidung pun boleh tahan byk gak...huhuhu...sape punya virus sbnrnya ni??? abg adam td masa blk skolah, tiba2 je dia nangis...bila tanya kenapa? dia tunjuk tapak tgn dia luka n ada darah ckit...so, ada la drama ckit kat depan kelas dia td...hahaha...dia kata dia jatuh kat bilik sebelah...cikgu pun xtau yg dia jatuh sbb dia lgsg xngadu pun....blk skolah bru nk ngadu ngan mama...huhuhu...abg strong kan, kalo strong xboleh nangis2....ayat penyedap hati....


yg ni plak, cubaan pertama wat roti naik....huhuhu xmenjadi pun...xsama mcm mak buat...lembut tp keras...erkkk??? mcmne ek nk describe...dlm dia lembut tp luar dia keras n kering...boleh mkn tp xmenyelerakan...huhuhu

mudah2an hari ni berlalu ngan lancar...Aminnnnn..........

Wednesday, February 20, 2013

Xde keje...

Adik skang sejak abg skolah, kena mandi awal pg sbb sng mama uruskan skaligus... Hahaha mls nye mama khair ni... Tp adik ok je sbb Mgkn dr kecik dh biasa mandi air sejuk, tu yg dia x gigil pun kalo mandi pg2 ni :)..

Hari ni mama bosan sgt...xtau nak wat apa... So lastly, mama cri kertas n marker pen utk wat carta utk Abg studi.. Hr ni bru sempat wat no n hari je..hmmm alphabet mls nk buat sbb Adam dh kenal huruf.. Number je dia belum pas lg nak sebut.. Pasni dh nk kena ajar eja sbb Kat skolah dia dh start blaja eja...pening la mama pasni nk jd cikgu dia...hehe



Wednesday, February 13, 2013

WW3

lepas mandi kolam hr tu, aku terus ajak abg cri klinik sbb dh xtahan nk tanggung batuk nie...kepala pun dh start berat...hidung pun dh mula tersumbat je bila malam....bila check up, doc tanya dh batuk bape lama nie? aku ckp la dh 2mggu...doc terkejut sbb biasanya kalo ikut prosidur dia kata kalo smpi 3mggu xbaik gak kena wat xray...uwaaaaaaa, saje je doc nk takut2kan aku...huhuhu...

last2 dia suh mkn antibiotik utk seminggu dulu n kalo xok, suh dtg smula...huhuhu kalo xok, aku xmau dtg la...seram plak...TAPIIIIIIII...penangan ubat yg dia bg tu...makk aiiiiiii...mmg buat aku lembik,+kepala berat+xbleh bgn lgsg...bygkan la semalam, dr pg smpi ptg kul 2lbh aku bru boleh bgn...huhuhuhu mmg collapse abis la...tobat la aku nk mkn ubt tu siang hari....abis sume keje2 kat umah abg yg buat....last2 bila dh lewat petang, aku ajak abg pusing2....xmau duk umah, nnt lepak lg...huhuhu

mlmtd jln2 kat bandar, tgk2 ada group tgh main motor mini ni...kami pun benti jap n tgk je la diorg main motor ni...majoroto yg main ni org dewasa...tp ada la dlm 2,3 budak main gak...dan yg ni plg mencuit hati aku....geram tgk aksi dia bwk motor ni...ngan helmet besar plak tu...hehe


p/s: hari ni buat pavlova lg, tp buat saiz kecik2 je....kali ni buat xmenjadi n aku tau apa sbbnya..tu pasal malas nk snap gambo...lenkali buat kalo menjadi lg, aku snap ye...

WW2 : sepagi di kolam

raya CNY yg kedua, tak tau nk ke mana, so ajak papa g kolam...hr tu dh survey kat resort ni, kalo takat nk mandi je takat kena rm15 utk dewasa n rm7 utk kanak2...kalo kat grand dorsett, agak mahal sbb sekepala je dh rm20..huhuhu..kat cni yg best nye, segala tools utk beginner dh disediakan...so xperlu risau ye kalo xde pelampung ke, atau board apa tu yg nk blaja berenang tu....adam just bawak jaket pelampung dia tu je la...

sblm mandi, kte pose seksi2 dulu ye...hahahaha


budak kecik ni, mula2 mcm mls je nk join...takat nk duduk kat tepi kolam je sambil rendam kaki n kocak2 air...pastu bila dpt board tu, sikit2 dia ke depan...last2 bleh plak dia jatuh dlm kolam...huhuhu seb baik la papa sempat selamat kan adik ni..mama masa tgh blur habis sbb dh la tgh xsihat ms tu..jd plak mcmni...tp alhamdulillah, sume nye selamat...n lepas dia terjatuh tu, igtkan dia serik, lg dia suka ada la...sikit2 nk terjun...kami punye la risau, dia bleh rilex je terjun dlm kolam tanpa pelampung....huhuhu..


last pose dr adam....dia takut2 berani je tu lepas bape kali kena marah ngan papa...kaolo tgk adik swim, lg terror berani adik dr abg nye...hehehe



WW1 : sepetang bersama kawan2 dari KK


terima kunjungan teman2 dari KK...ekceli kapal husband diorg ada kat labuan ni, so dh tentula amik kesempatan cuti2 CNY ni wife mereka turun sini plak...hehehe...terima kasih byk2 pada kak amy sekeluarga dan doc ila sekeluarga ye...nnt kalo cuti di labuan, singgah la lg ke teratak kami yg xseberapa ni...sori sgt2 sbb xdpt nak jamu best2....gara2 tragedi mi lembik plak hr tu, last2 mkn mknn instant je la...huhuhu



adam with abg affi...adam nak ngendeng ipad abg affi tp xdpt...hehehe..apa la adam ni...

Thursday, February 7, 2013

abang n adik

alhamdulillah, skang kan dah masuk bulan februari...adam pun semakin suka g skolah...tp mcm biasa la, pg2 sblm g skolah mesti nak suh mama bebel dulu...nk suh exercise muka kot...tau la muka mama bulat...nk suh bg lonjong mcm owner Fellina tu agaknya....hahahaha....panas ok krim tu, tp bau dia mmg sdp...

adam ni kalo kat skool, ada special ckit...special apa? special dr segi komunikasi...cara dia bercakap xmcm budak2 lain...dia kalo ckp satu2, mmg boleh paham la...cikgu pun boleh paham...tp kalo dia buat ayat, haaaa amik ko...ntah apa bahasa dia guna aku pun masih kurang pasti...hehehe cikgu pun kata kadang2 pening gak nak paham kan tp ye la, kena bg support kat dia gak sbb sekurang2nya dia nk gak bercakap dr duk diam je kan...

ada satu hari tu, ms aku dtg amik adam, dia xsiap lg keje mewarna dia....so, aku pun tunggu la dia sampai siap keje nya...masa tu ada gak la 2,3 org budak lg yg xsiap...tu sume group dia la...hehehe byk main n borak ni cikgu ckp, sbbtu keje xsiap...pastu aku prasan la kertas keje kwn adam ni, budak ni dh pandai tulis nama sendiri...bila ditanya2, rupanya dia dh 6tahun...so, blk rumah tu aku terus je train adam tulis nama sendiri...untung nya nama ADAM ni diawalan alphabet...so dia mmg dh pandai la tulis huruf2 tu...so aku just sebut huruf n dia cuba tulis....dan akhirnya dia dpt gak tulis nama sendiri...kalo korang nak tau, smpi ke mlm sblm nak tido tu dia asyik duk ulang la eja nama sendiri...

keesokkannya masa aku nak mik dia blk skool, cikgu dia bgtau aku yg dia dh pandai eja nama dia sendiri...aku citer la yg aku bru ajar dia smlm.....cikgu dia ckp, dia xbenti2 duk ulang eja nama dia...hahahaha amik ko...tp tu la, bila time nk tulis tu, dia sesuka hati la nk tulis mcmmana...nk straight ke nk mcm jawi ke nk atas bwh ke....janji cukup 4 huruf tu A D A M....

so, ni la hasilnya...perkataan lain xajar lg..hmm pasni nak ajar perkataan apa ye?


ni kisah si kecik ni plak...skangni setiap kali pas mandi, mesti dia terjerit2 nak kan berus gg abang dia...bila aku hulurkan berus gg dia sendiri, dia xmau...siap nangis2 lg...bila hulur berus gg abg, bru dia senyap....pastu dia kongkang la berus tu smpi dia lupa, dia campak ntah mana...kang mama @ papa gak la yg kena kutip senyap2 pastu ltk blk dlm bilik mandi...

disbbkan dia suka sgt ngan berus gg abg nye ni, aku pun belikan la satu lg ngan design yg sama....bila dia masuk mulut, terus dia campak...xsama kot rasanya sbb berus gg baru kan...dia ttp nk kan abgnye gak...huhuhu..abg gak dpt berus gg baru...adik amik la berus gg abg yg dh kembang tu....pastu ms nk pki kan dia baju, aku bukak la mulut dia suh nganga besar2, rupa2nya ada geraham baru la plak...huhuhu patut la asyik meragam je...mama igtkan adik meragam sbb nk beralih bulan, rupanya nk tumbuh geraham skali...jgn la adik demam ye...papa xde ni...huhuhu

skang dh pandai nak ikut apa org ckp....abg ngaji dh sampai wau, dia masih lg sebut ba ta, ba ta...hehehe.. kalo nk g skool abg yg xsampai 2 minit jalan kaki, jln ngan dia leh amik masa 12 minit tau...huhuhu nak xnak mama terpaksa dukung dia kalo pg2 nk g skool abg...blk skolah bru lepaskan dia...tp kalo mama nk cpt, mama dukung je terus...malas nk layan dia tgh2 panas2 tu...huhuhu

Wednesday, February 6, 2013

WW

Layan kan je la karenah budak2 ni...









Tuesday, February 5, 2013

Wilayah day

Bru2 ni Labuan long weekend sbb hari wilayah kan... Jumaat tu pg2 lg kami dh keluar.. Bfast kat luar pastu ikut Abg g ronda base jap n lastly g bwk budak2 ni potong rambut termasuk Abg skali...

Kali ni khabir dh boleh potong style.. Kalo x, asyik potong botakkkkk je...hehe.. Memula mood dia ok n ckit xnangis pun... Barber tu pun prasan n tegur khabir gudboy kali ni... Sekaliii, xsmpi seminit kena puji, terus je khabir melalak...hahaha tu la, sape suh puji lbh2, kan dh melalak..

Ptg plak aktiviti Abg...hmm apa lg kan Kalo x g golf... Kami 3 beranak duk umah je la..huhu.. N pg Sabtu pas siap Sume keje2 rumah, terus aku pack baju2.. Nk g mana? Hahaha punye la xde keje kami nk g cek in hotel kat bandar tu... Bosan nye pasal, so g 'bercuti' kat bandar Labuan tu.. tu pun takat duk semalam je kat ctu...Dgn niat dihati nk bwk budak2 ni g swimming sbnr nya... tp, maaf la ye, sekeping gambar kat pool pun xde..kes malas nk bwk brg byk2... so, xbwk turun segala gajet...hehehe...tp masa kami 'bercuti' kat ctu bleh plak terserempak ngan Nik Sabrina sekeluarga...hahahaha...what a small world (world???maybe lg tepat wilayah persekutuan labuan)..kami siap tanya kenapa xbgtau dtg sini, kalo x, leh tunjuk2 kan tempat, husband dia boleh ckp, alaaa, labuan ni kecik je, silap2 boleh terserempak ngan kami...haaa!!! mmg betul pun...kan dah terserempak kat hotel... sian kan kami, bercuti takat kat bandar labuan je...org lain dr KK dtg sini bercuti...hehehe...tp nik na, jgn serik dtg labuan lg...lain kali dtg naik flight atau amik feri dr menumbok la lg ok...hehehe

pas puas berendam, kami blk bilik n siap2 packing nak cek out....nk g beli brg dapur plak sbb ptg abg ada keje plak...





view dr bilik kami....tgk kapal dagang je la ye....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...