Friday, June 27, 2014

Thursday, June 26, 2014

sambutan harijadi tadika perpaduan RKTUDM Ganggarak

sebelum nak cerita pasal sambutan harijadi tu, nk luahkan sikit perasaan xpuas hati pd seller online... ada la last week aku order barang ni..mentang2 la brg ni mcm rare sikit la sbb nk tgu benda ni ada mmg lama la... so disebabkan susah nk dpt kat labuan ni, aku cari org yg jal onlne, beli pun 2 item terus sbb dh alang susah nk dpt kan... 1 item ni berat dia cuma dlm 150++g je, so kalo 2 item jd lbh kurang 300++g je la kan.. bila aku tanya kos pos ke labuan brapa, laju je seller ni jwb rm20...

bkn aku xtau hak aku nk bertanya, tp aku ni kalo benda yg mcm susah nk dpt, aku mls sikit nk nego2..tp bab kos ni, aku diamkan je la...konon mcm seller tu igt aku ni bongok sgt la bab2 kos pos nie...sbb pd aku, kalo aku rs seller ni xbest, ni la 1st n last aku deal ngan dia...ptg selasa tu dlm pukul 7.50 ptg, aku dpt SMS dr pej poslaju Labuan yg mengatakn parcel aku koyak n aku perlu dtg ke pej pos utk periksa parcel aku... bila baca SMS tu, mula2 tu mmg aku geram sgt la ngan poslaju ni, ye la, dh mlm2 bru nk bgtau kan.. dlm kepala mmg salahkan poslaju semata la... dlm ms yg sama, aku inform gak kat seller tu ttg ni...hmmm, reaksi dia pun sama mcm aku gak la, salahkan poslaju labuan...siap ckp poslaju x amanah la..huhuhu...sblm2 ni dia xpernah ada masalah parcel terkoyak la...whatever la...

so, esoknya aku suruh abg g tgk kan brg aku kat poslaju...bila abg cek, semuanya cukup..brg xde hilang..abg siap wassap gambarnya...bila aku tgk gambar tu, mmg terkejut la...korang bygkan, dh tau brg tu mcm tu tp ko g pos pki sampul surat coklat tu, dh tentu la koyak....budak hingusan pun boleh fikir la... bila aku tgk kat slip tu pun, kos pos baru je rm10.53...n total berat baru je 330g....igtkan seller tu amik rm20, dia pos guna parcel yg elok, skali sumenya nk save bajet, penyudahnya bazir je la aku byr kos pos mahal2, tp kena dtg sendiri amik brg...mmg pasni 1st n last la....bila aku bgtau kat dia pasal ni, pasal guna sampul tu mgkn mudah terkoyak, siap nk ketawa2 plak...mls la nk deal ngan org mcmni, mmg skt hati je kan...

ok, berbalik dgn cerita jamuan kat sekolah adam...ok, seperti dijanjikan, hari ni aku kena masak mee goreng...hahaha...tgh2 masak, air xde plak..stresssss ok...nsb baik la, bahan2 semua aku dh siapkan semalam ptg...pg ni tgl nk lebur je...

ni hadiah yg adam akan beri pada kawan dia...nampak besarkan, taste adam hadiah ni...hehehe...tp ms beli hadiah ni, dia dah pow satu utk dia...huhuhuhu

ni mee goreng nya...goreng lbh kurang sekilo kalo xsilap...rencahnya simple je, sbb kalo ltk lbh2 takut budak2 xmau mkn kan...

semua berebut nk diri plg depan...punye la payah cikgu2 nak susun atur mereka ni...dah siap susun, sekali lupa daaaa nk pki topi yg mereka buat sendiri...

adam diri belakang..budak tinggi la katakan..

turn adam plak potong kek...slow gila potong...dh mcm potong kek kawin plak...hahahaha...

terima hadiah dari pihak sekolah..dpt tupperware....tu bg kat mama je la adam ye...(^____^)

sesi tukar hadiah... tukar ngan best friend dia gak aka jiran sebelah blok je ni...hehe


muka kena paksa happy dpt hadiah...adik dh mengamuk sbb xdpt hadiah...

alhamdulillah, mee yg bwk td tu tgl byk ni je (^____^)...tp biar je dulu kat sink tu, air xde ye...

Wednesday, June 25, 2014

air oh air...

masuk hari ni dah 2 hari air tutup tanpa notis...ggrrrrr...geram btul la...time dia bg notis kata nk tutup, xtutup gak airnya...ni xde angin xde ribut, tiba2 je air tutup....aku plak mcm biasa la, sblm nak puasa, kemas rumah mcm nak apa...mengelap semua frame, tingkap2, sliding door la, basuh langsir la...huhuhu sbbnya ms puasa nnt xla teruk sgt nk mengemas....

smlm, punya la pg tu aku duduk lepak2...sbb igt nk start buat keje2 rumah pukul 9...sekali bila nk start kemas je, bukak paip, air nan hadooooooooo...arghhhhh!!! geramnya...nsb baik la xmemasak sbb lauk smlmnya masih ada lg...just panaskan je la...lama plak tu tutup sampai ke petang....

hari ni, pg2 dh start buat keje rumah, membasuh mengemas, mengelap semua frame, tingkap n sliding door... sempat basuh langsir lg...sekali nk basuh tgn, bukak paip, air dh kecikkkkkk...arghhhh!!!! nape skang baru nk kecik...dr td air ok je besar.....terus je stop buat keje2 mengelap....terus sambung masak plak...cpt2 basuh ayam, tadah air....seksa kalo xde air ni kan...smlm siap sampai air tangki kami pun tinggal sikit je..mana kan tidak, khabir berak je dh 3x...gara2 bg dia mkn ubat cacing, so, asyik membuang je la keje nya...dah tentu pki air banyak kan....

tapi dlm geram2 tu, rs lega la sbb dh lepas keje2 mengelap...lama dah nk buat keje2 ni tapi asyik bertangguh je...esok jgn xde air sudah la ye....esok dh la nk kena memasak utk jamuan sekolah adam...kalo xde air gak, ada gak aku suruh abg tapau mee goreng kat kedai nnt....huhuhuhuhu...


Monday, June 23, 2014

apa saje....

sabtu baru ni, kuarters ni mcm biasa buat aktiviti sukan antara blok..kali ni main bola tampar plak...bila dh pg2 sabtu dh ada aktiviti mcmni, maka aktiviti kami bfast kat luar di hujung mgu kena cancel la ye...huhuhu.. abg pun tu bru je blk dr KK mlm sebelum tu...ms nk tunggu abg blk, layan la final konsert ceria popstarz...korang tgk x??? pada aku, best! ngan juri nya yg asyik buat lawak..aku yg tgk sorg2 pun gelak mcm org apa ntah..anak2 sdp tido dpn tv...tapi mcm xbest la dia punya hadiah...kalo kilauan emas tu (yg ni aku mmg xtgk n xfollow tp amik tau hadiah dia je) boleh bwk blk rm100,000 + kereta+ trofi, nape la anak2 kecil ni takat dapat rm20,000 je ek? kan ke masih jauhhhh perjalanannya..kan kalo bg duit lbh, boleh gak bantu persekolahan budak2 ni...hehehe..tu just pendapat aku je...tp serius, mmg enjoy la tgk persembahan mlm tu..lagu2 semua best, mekap budak2 ni pun cantik n x over pun...baju pun cantik2 (tolak tepi la baju snooker tu ye...heheheh) persembahan artis jemputan pun best..mmg tgk ni xde rs sakit hati lgsg la..

ok2, smbg blk citer asal ye...hehehe...so pg2 sabtu tu sbb dh xdpt nk g bfast kat luar , maka mlm sblmtu aku try buat kuih feveret abg...seri muka...ini ntah kali keberapa aku buat aku xpasti la...tp yg pasti, sblmni buat mmg xpernah menjadi ok...xtau apa silapnya...mmg dh ikut betul2 resipi yg diberi...tp aku mmg perasan la, kalo buat kuih tradisional ni mmg aku xpass la...walaupun bahan sgt simple je...tp kali ni, alhamdulillah...menjadi plak kali ni cuma kaler je x cun sbb lupa plak xde kaler hijau...yg ada cuma esen pandan + kaler tu je la...

so, bfast tu je la...abg kata xmau mkn byk2 sbb nnt xboleh nak menampar...hehehe...so, selebihnya aku bekalkan je utk abg mkn sama2 ngan kwn2 yg lain....alhamdulillah, abis semuanya walaupun xseberapa sedap kan..hehe...


sukatan ni aku buat separuh je...sbb kalo ikut semua resipi yg ada, mmg akan dpt byk...tp kami ni takat mkn berdua je kan, nak bg kat jiran2 pun, jiran india ni mmg dia ada byk pantang larang...so mmg xberani la nk bg apa2 mknn, yg jiran atas ni plak, masih xblk2 lg....jiran2 lain dh blok lain plak..jauh plak nk g hantar kan, so, penyudahnya, suruh abg bwk g padang je la plg senang...

lapisan bawah

1 cawan beras pulut (rendam dulu, aku rendam takat 1 jam je)
1 cawan santan cair
garam
1 sdt minyak masak

basuh beras pulut, lepas tu satukan semua bahan...gaul n masukkan dlm loyang bersesuaian...kukus smpi pulut masak (lbh kurang setgh jam)

lapisan atas

1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 sdb tepung jagung
telur B 3 biji
3/4 gula pasir
1 cwn santan pekat + 1/2 cwn air
pewarna hijau
esen pandan
garam

satukan semua dlm blender n blend sampai sebati...tapis masukkan dlm periuk n masak sebentar sampai agak2 mcm nk pekat sikit....pastu terus tuang atas pulut yg telah masak n dh dipadatkan tu....kukus smpi masak (lbh kurang setgh jam gak)

ni seri muka versi aku la...sbb abg kata hijau dia ok, x keras sgt n xlembik sgt...sbb sblmni aku pnh buat, lapisan hijau tu keras sgt, pernah gak buat jd lembik sgt...n plg haru skali, tgh2 loyang xmasak... huhuhuhu..lepas ni kalo nk buat lg, ikut resepi ni je la...ha, kalo ada yg nk pki daun pandan pun boleh saje, lg sdp rs dia nnt...

pucat kan kaler hijau dia ni...boleh plak xprasan dh xde kaler hijau sbb sblmni mmg dh kemas2 brg kat dapur tu, mana yg dh nk expired sumenya aku dh humban...huhuhu


ini budak2 ni excited nk ikut papa g main bola tampar kat padang depan ni je...adam ckp, "papa main tampar, abg main bola ek?"...hahaha...kalo gabungkan jd la bola tampar...hahahaha...

asal main je mesti blok pegawai menang...pelik betul aku...hehehe...dh tuah mereka ni kan...seingat aku, setakat ni, baru sekali je blok pegawai kalah...tu pun game badminton...

ni cerita hr ni plak...adam blk sekolah bwk balik surat...Khamis ni tadika adam nk buat majlis hari jadi beramai2....ada sesi tukar2 hadiah plak tu...masing2 kena bwk mknn...kira mcm style pot luck la...


tapi yg aku xmenahan tu, cikgu dia dh tetapkan masing2 bwk makanan apa...hahaha...boleh plak adam kena bwk mee goreng...byk2 makanan, mee goreng la aku fail...kalo mee siam tu ok lg la...tp tgk ada budak lain plak kena bwk...huhuhu...mcm ne ni adam? kita tgk dan lihat je la nnt ye... ke ada sape2 sudi kongsi resepi mee goreng yg sesuai utk kanak2 tadika? sbb biasa aku kalo buat konfem terpedasla, terlembik la, terkering sgt la...huhuhu...

list dari cikgu...huhuhu...

ni plak lunch aku hr ni...budak2 mkn nasi n kari ayam...aku mls nk mkn nasi, so try menu baru ni...dpt ni pun kat FB...tauhu kukus goreng...sdp sgt...xtipu ye...sape yg hantu tauhu mcm aku ni, mmg recommended sgt la menu ni...buat pun xsusah mana...pastu mkn dgn sos n mayonis...sdp...mkn panas, xsedar mkn satu pinggan..huhuhu.. bila nk start diet balik ni nana ooiiii....!!!!


1 tiub kecil tauhu jepun (egg tofu)
2 keping tauhu biasa
1 biji telur
isi ayam

masukkan dlm blender n blend sampai betul hancur n lumat....keluarkan, masukkan dlm bekas yg tahan kukus..campurkan lada sulah, garam / cukup rasa, cili merah, daun bwg...gaul2 kan pastu kukus dlm stgh jam....

aku kukus dlm mangkuk lauk claytan tu je sbb ni mmg sukatan utk mkn 2 org je la...dah siap kukus, biarkan sejuk...pastu potong2 kan ikut suka hati, celup dlm telur n goreng smpi kuning....mkn panas2, cicah sos...mmmmm...sedapppp (^__^)....












Thursday, June 19, 2014

sambal tahai

boleh tahan renyah gak nk buat sambal tahai ni...aku xsure cara aku ni betul ke x sbb hr tu cuma dgr je apa yg mak usu bgtau step nya...blk dari Brunei, esoknya terus je buat...xmenyabo punya pasal kan..hehehe

mula2 ikan tahai@ikan tamban salai ni kena buang kulit dia dulu...dh siap buang, rendam dalam air...tujuan rendam tu mgkn sbb nk mudahkan proses asingkan isi dgn tulang....masa proses ni la agak lama sikit...tp kalo dh biasa buat, sebelah tgn pun ok kot...hehehe..tp hr tu aku buat sorang2 mmg terkial2 la...dari pukul 9 sampai pukul 11 baru siap masak...hahahha...

dah siap asingkan isinya, tumbuk plak isi nya bg hancur...nak ramas2 pki tangan pun ok kalo rs tgn tu kuat kan...hehehe...aku tumbuk je, tp mmg akan ada tulang gak yg ikut tp jgn risau, ms dah masak nnt konfem xkan rasa tercekik tulangnya ye...

dah siap tumbuk n hancur isinya, so boleh la mula buat sambal...buat sambal mcm biasa je...mcm sambal tumis yg korang buat tu la cuma bezanya biasa kita akan ltk udang@sotong@ikan bilis@ayam@ikan kan...tp kali ni kita tabur je la ikan tahai yg dh dihancurkan tu...so akan pekat sikit sambal tu, kalo pekat tambah la air sikit...agak2 la nk ltk isi ikan tu byk mana...mcm aku, tumbuk separuh paket tp tuang dlm sambal separuh dr tu je....

apa rasa dia? kalo tanya aku, rasa mcm ada arang2 sikit sbb kena salai kan...bila mkn sambal ni, teringat plak kat rosie yg slalu bwk air masak yg dimasak pki kayu api...teringin plak nk minum air masak tu lg...huhuhu...dulu boleh minum kat kg je, tp sejak arwah uwan dh xduduk rumah kat kg, dh xdpt rs minum air masak pki kayu api...huhuhu

sambal tahai ni mkn dgn nasi lemak pun sedap gak tau...tp hr tu aku mkn ngan nasi putih je...kalo lawan ngan ayam goreng, dh jd nasi katok la kot...tp ayam xde, mkn ngan telur goreng je la...pun sodap gak... (^___^)..

Miri - Brunei - Labuan

malamtu tiba di Miri hampir jam 9 malam...ms ni mmg rs letih sgt...asyik terbayang bantal je...anak2 sejak masuk kereta mmg dh lelap...kesian kat khabir sbb panas nya makin menjadi la pulak...tido pun xsedar diri... sampai je Miri, kami isi perut dulu pastu baru la nk cari hotel...sblm bertolak dr labuan lg abg dh kol hotel kat miri ni tp semuanya dh penuh...rupanya Brunei baru nak start cuti sekolah...sbbtu la hotel penuh sbb rmi org Brunei turun sini...selain tu, ada org kahwin lg...huhuhu..mcm2 function la...ke sana kesini kami mencari hotel...dr yg 5 bintang sampai la yg xde bintang pun abg terjah masuk tanyakan bilik kosong..tp hampa...huhuhu...last2 jumpa satu hotel kecil ni...ada bilik kosong tp katil single double...aku ckp ok je la dr xde hotel...dh booking n bayar, skali xde lgsg ruang nk parking kereta...full house...huhuhu...brg2 plak byk... sampaikan manager hotel tu pun turun tolong carikan parking tp ttp xdpt gak...lastly, bincang punya bincang, dia bg option suruh kami try lg cari hotel lain yg ada parking, kalo jumpa, dia akan refund blk apa yg abg dh bayar....baik sungguh manager hotel ni tau...dan alhamdulillah, akhirnya kami jumpa gak hotel wlupun kosong takat 1 mlmtu je...so, kami cek in je la hotel tu n manager td tu pun refund blk duit abg....

pukul 11mlm gak la dpt masuk bilik hotel...bila dh masuk, budak2 ni apa lg, liat plak nk suruh tido sbb dh puas tido kan dr td....tambah plak mlmtu ada movie transformers, lg la susah nk tido...yg si khabir ni plak boleh plak muntah, berak mlm tu...huhuhu layankan je la muntah n berak dia tu...tp lega gak sbb kurang2, panas dlm dh keluar....boleh plak mlmtu dua2 botol ubat demam yg aku bwk tu abis...huhuhu nmpk gaya esok kena cari la..abg plak esoknya ada tournament....hehehe itu la sbb utama kami ke Miri...

view dr bilik...skali baru prasan ada swimming pool kat situ...kesian anak2 dh lama x swim tp kalo aku je yg ada mmg aku xkn bwk sbb xterkawal...anak2 aku ni bknnya expert mcm anak org lain...masing2 nk kena berteman....

muka kekenyangan ni.....baru lepas breakfast...kami bertiga je...abg xde sbb awal pg dh keluar sbb registration tournament tu pukul 6.30...breakfast pun ada skali, so, xrisau la abg dh mkn ke blum...hehe..lunch pun disediakan katanya...ms ni masing2 dh kekenyangan..puas mkn...hahaha...turun naik je la berat badan ni...dh xgheti nk duduk diam kat rumah kan, diet pun abis...ni pun turun breakfast dh lewat sbb anak2 bgn lewat..nk kejut awal2, kesian plak sbb mgkn budak2 ni letih sgt tambah plak demam kan...tp pg tu adam dh ok...agaknya demam dia terus kebah sbb nmpk ada tub besar kt toilet tu kot :p... yg si khabir masih dedor lg badannya...kena cari gak ubat demam utk dia ni...

pukul 10, terus je ajak anak2 bersiap sbb nk ronda shopping complex kat sebelah hotel ni...nak cari ubat demam skali...berharap sgt ada farmasi ke atau watson or gurdian kan...risau gak jln sorg2 bersama anak2 kat tmpt baru 1st time dtg ni...tawakal je la...niat nk cari ubat kan...alhamdulillah, hotel n shopping complex bersambung, so xperlu keluar bangunan..ikut jln dlm je....nmpk je guardian, terus je masuk...tgh duk belek2 jenis ubat, tiba2 je rs xselesa sbb pak guard tu asyik ikut je aku...asyik perhatikan gelagat kami 3 beranak...hmmm bila dh mcmtu, aku terus je la byr n blah...xberapa suka la kalo kita tgh pilih2 brg pastu ada org perhatikan, mcm igt kita ni mencuri plak...nmpk sgt guardian ni slalu hilang brg kot...sbb aku rs ni 1st time aku tgk guardian pki pak guard...huhuhu

dah dpt ubat...just pusing2...masuk giant...tgk Milo 1kg ada promo...amik 1 pek...ms bayar, rupanya dpt free air milo 1tin plak...aiseymen, kalo tau amik milo tu maximum terus 3 pek...hehehe...minyak masak pun ada byk tp nk beli skang, mcmne nak angkut ke hotel nnt...huhuhu...rilex dulu la...jalan kedai2 lain plak...jumpa kedai super save, beli alas meja..punya la jauh beli alas meja kan...hahaha...pastu beli playar eyelet utk buat felt...bru rm5.99...tgk kat online org jual smpi rm27...huhuhu sabo je la....nsb baik xbeli online lg...balik hotel, mkn maggi...hehhe...mls nk beli mknn sbb sumenya kedai fast food...aku ni kalo berjalan kat borneo ni mmg bwk bekal maggi cup...lbh meyakinkan....abis je mkn suruh anak2 tido...ptg pukul 4 baru abg blk...jalan2 jap lg skali beli minyak masak (labuan tgh parah, xde minyak masak ok), beli milo lg...pastu cek out tukar hotel...tido lg satu mlm kat miri....

sempat berselfie sblm keluar g cari ubat...anak2 kat bwh tgh jerit suruh cepat...hahaha

pagi ahad tu, mcm yg dirancangkan...bfast siap kat hotel...nsb baik makanannya ok dan byk pilihan...cuma xpuas hati tang byr bilik mahal dah tp dpt sorg bfast je...hhuhuhu...nk cpt nya pasal, add on je lg sorg sbb dh mls nk g mkn kat luar nnt takut buang masa....siap mkn, naik bilik, terus siap2 nk bertolak ke Brunei plak....

sampai kat Kuala Belait, rsnya dh masuk Brunei kwsn ni tp masih dpt line celcom...abg kol pak usu siap2 sbb nk tanya kwsn...ececece konon nk pki google maps la, skali pki google maps la kami sesat barat...hahaha..pki buku peta gak yg bagus, bru la jumpa jln...hahahha... ms kat sini, tgh tgu abg buat panggilan, mata aku tertumpu kat atas pokok....mula2 tu igtkan monyet...tp bkn, rupanya burung.. ada dlm 3,4 ekor aku kira...bila perhatikan btul2, rupanya tu burung enggang....wahhhh, kat sini senang je kan boleh tgk enggang berterbangan bebas, kalo kat tempat kita, kena pergi zoo kalo nk tgk enggang berterbangan...cpt2 la panggil anak2 suruh tgk...si adam siap ckp, dh mcm kat jungle jungle la mama ( maksud dia zoo la tu..hehe )...

selamat sampai rumah mak usu pukul 11.30...punya la penat masing2, boleh tertido...pukul 2 bgn, makan2 isi perut jap....pastu terus siap2...majlis kat rumah lelaki pun sebelah petang lepas asar...kami dr pihak perempuan lbh kurang 10 buah kereta...masing2 konvoi ikut kereta pengantin lelaki sbb semua xtahu rumah pengantin lelaki kat mana...punya la mereka jg adat kan...masih ada lg anak muda yg terima pilihan mak bapak mereka....smpi skang aku asyik tersenyum je bila kenangkan mak usu kata tu la kali pertama mereka berjumpa masa hari akad nikah...

 di rumah ibu bapa pengantin lelaki...yg kiri kanan tu mak usu n pak usu kami....tgh tgu acara pemberian hadiah dari ibu mertua kepada menantunya...kalo mcm kita kat semenanjung, bg masa tukar hantaran tu yg mcm serba berdiri tu la...sini lain, mereka xtunjuk pd org luar...kat luar para tetatmu dh tgu...dlm rumah, cuma keluarga pihak perempuan saja...

 ni semua wakil dr pihak perempuan...yg baju hijau tua tu jd wakil keluarga pak usu ms hr akad nikah tu...

 ini pun semua wakil dr pihak perempuan...yg berbaju biru tua tu, ekin, adik pengantin...hehehe... tp dah kawin ye...

aku duduk belakang je dgn tetamu lain...ye la, kang duduk depan ngan budak2 ni, haru biru plak majlis mereka nnt...xpe la, berkorban kan...dgr je apa abg cerita...tp dpt tgk serba sedikit adat mereka ni, mmg bersesuaian la negara mereka negara hudud...haishhh tetiba je rs mcm nk dtg lg...sila kumpul duit ye nana...huhuhu

abis je semua majlis, boleh plak khabir terberak...adoiiiiiiiiiiiiiiii la...si kecik ni kerasan sungguh tau ( bak kata org jawa la )...mana2 pun dia on je kalo rs nak berak...huhuhu...nak xnak kena bersihkan dulu gak la...setel je, terus gerak blk..yg mana dtg konvoi sama2 td semuanya dh blk, tinggal kami je yg belum...hahaha...nsb baik la mak usu, pak usu n ekin naik satu kereta dgn kami, kalo x, abis la sesat lg la kami...hehehe...

mlm tu, lepas isya' kami just ronda2 je kat Bandar Seri Begawan...besar juga bandar nya...pusing satu bandar tu...pak usu tunjuk tempat dia keje kat Masjid di bandar, tunjuk Istana Brunei...besar woooooo.. tunjuk kampung air...100% berbeza dgn kg air kat sabah ni...huhuhu...abis pusing, g mkn roti canai plak...tp ms ni khabir dh start meragam...dia dh tertido sbnrnya, pastu terjaga, mula la meragam..kejap kata lapar, kejap kata nak tido, kejap kata nk blk hotel...kejap kata hujan...huhuhuhu bersabar je la ms tu....

esoknya, pg2 lg kami dh gerak blk...keluar awal pg sbb takut jem kat imigresen...sbb skangni Brunei plak start cuti sekolah...kami plak dh beli tiket feri pukul 4.30...naik di menumbok gak...kami saje je xnaik feri dr Brunei, konon traveller kan...hehehe...


muka masing puas hati dpt travel jauh...lama dh xtravel jauh sejak duduk sabah ni...dulu skali tu je la pergi lahad datu...pastu dh xde travel jauh2 lg..plg jauh pun kudat atau kundasang je la...hehehe...Alhamdulillah, pg tu smooth je kat imigresen...cuma setibanya dekat pos kawalan sindumin kot kalo xsilap, hujan selebat2nya... plan asal kami nk berhenti berehat kat sipitang lg...konon nk makan sate lg tp ms tu hujan selebat2 nya sampai xnmpk jln...ombak pun boleh tahan tinggi...kedai mkn yg kat tepi laut tu konfem la xbukak kan...mcm mana la nk kipas sate dah kalo angin ribut mcmtu...so, kami teruskan je la perjalanan...abg pun bwk slow je la...tp tu la, sbb kami dh xde berhenti mana2, maka sampai awal...kami melencong ke kuala penyu...rehat kat steen petronas kecik tu...khabir berak lg...seee!!!! dia ni mmg suka berak kat mana2 je tau...huhuhu...abg dh puas rehat n tido, igtkan nk solat sini terus tp ada kerja pembersihan syiling plak, so kami terus ke pekan Kuala penyu plak cari masjid...siap solat, cari mkn n terus menuju ke menumbok...

pukul 5 baru feri berlepas dr menumbok, so,tiba kat labuan dlm jam 7..terus ke airport solat siap2...sampai rumah jam 8.30...mak usu dr ptg td asyik tanya kabar karipap dia mcm mana ok ke x?hehehe...alhamdulillah, sepanjang jalan hujan, maka karipap tu xcair n lembik...masih keras lg kejadiannya...terima kasih byk2 ^__^..dh selamat sampai rumah, maka acara unload brg je la...buat yg penting2 je dulu sbb esok nya abg keje n adam sekolah....badan pun letih sgt......

wajah budak yg asyik meragam je kali ni tau...kuat nangis, kuat jerit, kuat ngadu, kuat cari pasal dan dia juga la kuat ambil hati....sabar ye nana...didik anak ni kena byk bersabar...Allah dh kurniakan Adam yg xbyk perangai pelik2, bersyukurla...cuma jg je la Khabir dgn sesabar2nya...-_-

ok, kita cerita ole ole dari brunei plak ye....masa majlis kat rumah pengantin perempuan, pihak perempuan bg 1 beg plastik berisi beras wangi...dr pihak lelaki plk, dpt air kotak buah2an 1L...kami berempat dpt la 4 kotak..hehehe...ada dlm esbok, xminum pun lg...pastu pihak lelaki tambah dgn gelas utk wakil pihak perempuan...kami dpt 4 gak la tp dh pecah satu...sape pecahkan???? hmmm tanya la si kecik tu...ggrrrrr...

ni la rupa packing beras tu...comel je kan..bagus gak idea ni...sbb ni dr pihak perempuan AKA rumah mak usu kami, maki kami dpt sekotak berisi packing beras mcmni...hahaha..tp risau gak la takut2 kena cek plak nnt kat kastam..alhadulillah, hr tu xde plak kena cek kenderaan...

ni plak, ole2 utk adam dr tok usu dia...hahahha..bila mak usu dpt tau cucu saudara dia yg sorg ni suka mkn kicap ni, terus je mak usu kata nk bg sblm balik nnt...guest what??? harga kicap kipas udang ni lg murah tau kat Brunei...bru 2.50dllar brunei...kalo kat labuan dh rm8 ye....pd hal kicap ni made in JB je...huhuhu

ni minyak masak beli masa duduk kat Miri...nak amik yg 5kg terus, takut kang xlepas je nnt...nak amik 3kg plak, tingal minyak kekacang je....last2 ni je la pilihan terakhir....ok aje...lg pun xslalu nk menggoreng...cuma nk buat stdby ms Ramadhan je nnt sbb Labuan skang ni mcm byk dh kurang brg2 asasnya...

Gajus ni pun mak usu yg bg...3kg...xtau nak masak apa ye selain goreng mcmtu je..mak usu kata kalo campur dgn serunding pun sedap...hmmm boleh try nnt....

ikan tahai @ ikan tamban yg dah disalai...1st time tgk...1st time rasa gak....boleh tahan gak...mak usu bg sebungkus siap dgn cara2 nak masak skali mak usu ajar...hehehe...

ni souvenir dr pihak lelaki...patutnya dpt 4 biji tp 1 biji dh pecah ms majlis...huhuhu...tu budak kecik tu punya keje la...

pompuan dpt kotak pink, lelaki dpt kotak biru ^___^

tag ni dr keluarga perempuan...pakai ms majlis kat rumah perempuan...skang dh trend mcm ni kan...^___^

Wednesday, June 18, 2014

Labuan - Limbang - Brunei - Miri

perjalanan kami bermula pd hari khamis 12 Jun...utk ke Brunei ni, abg mmg dh lama mintak cuti dgn Dato...since bulan 4 lg kalau xsilap...hehehehe..maklumla, pki MyTentera kan, so kalo nk selamat, baik declared awal2 kan supaya nnt bila dh ada kat negara org, xde la mslh timbul...pergi utk kenduri kahwin je pun...hehehe

alhamdulillah, cuaca hr tu sgt baik..feri pun boleh kata on time la jugak walaupun xbrapa nk on time la tp masih dlm bajet waktu kami...cuma yg xberapa nk ok tu, adam plak boleh tetiba je dia demam...dh bg dia mkn ubat demam siap2 sblm bertolak pg tu...aku pun dh bwk bekal ubat demam 2 botol...stdby je sbb takut susah nk jumpa kedai nnt...maklumla, mana ada RNR mcm kat highway tu...huhuhu..

check point pertama kami singgah, ke sipitang...singgah sini sbb sipitang terkenal dgn sate dan duriannya... durian tu tolak tepi la kan..lg pun baru nk berbuah...so, kita pekena sate dulu...satenya pun murah banding ngan Labuan...besar2 plak tu....yg plg syok mkn sate sipitang ni, isinya lembut...xperlu susah payah nk tolak isi tu sampai hujung lidi...gigit tepi2 pun dh ok je...hehehe...

order 20 cucuk je..biasa nya khabir suka mkn sate tp ms ni dia xmau mkn...cuma rasa segigit je...pastu dia layan air milo dia je....

budak demam ni mmg xmkn sate...offer dia nk mkn nasi ke, mee sup ke...dia jwb xmau..nk minum milo o ais je...ye la, xpe la...mama xnak paksa...abg adam demam kan, mgkn tekak xsdp la tu...

ini budak, dah bg 2 air milo tu dgn abg still xcukup gak...terpaksa order satu lg utk dia....

abis je mkn, tetiba je angin kuat...kedai mkn ni tepi laut, so bila aingin laut kencang, abis sumenya nk berterbangan kan...maka cpt2 la masuk ke kereta...sblm bergerak tu, bg adam mkn ubat dulu...ntah mcmne, dia xtahan, terus rs nk muntah...nsb baik la sempat bukak pintu, so selambak la muntah dia keluar...pintu kereta kami xpyh la ckp, mmg kena la muntah adam tu...tp yg xtahan tu, kereta sblh kami pun kena muntah adam gak...nsb baik la kereta buruk...hehehe...tuannya pun mcm xkisah je...tgh angin tiup kencang tu gak la abg berlari ke kedai beli air mneral sbb nk cuci sikit...mmg kuat sungguh angin ms tu...seram gak la...terfikir ms tu, kalo la naik boat laju ke sipitang ms tu, mcm mana la keadaanya kan...

setel je bersihkan muntah, kami teruskan perjalanan...adam pun aku dh xbg dulu ubat sbb dia dh muntah banyak, so, panas dalam pun mgkn dh keluar gak kan...cuma suruh dia rehat n tido je la...khabir?? hmm dia la plg sibuk skali ms tu...mcm2 yg dia tanya....last2, tertido gak dia...abg kata, khabir tu tido bkn sbb penat main, tp sbb penat bercakap...hahhahaha....

so, perjalanan diteruskan....mcm2 daerah, pos kawalan, masuk brunei, keluar brunei...asyik keje cop pasport, at last sampai gak kat Limbang....kami decide bermalam kat sini je....perjalanan xla rs jauh sbb jalan nya ok sgt walaupun jalan kampung...xde la lubang sana sini...xmcm dulu g Lahad Datu, jalan mmg teruk sgt, dgn turun naik bukit lg...cuma travel yg kali ni rs lmbt sbb kena queue kat setiap pos kawalan imigresen dan kastam....kami bernasib baik sbb ms pergi tu kereta masih xbyk wlupun still kena queue...sbb cop manual ok...kalo satu kereta ada 4 penumpang, x ke lama nk menunggu???

sampai limbang, cek in hotel terus...adam makin panas...bg dia mkn ubat...suruh tido tp xmau, last2 bgks je la kepala dia dgn towel basah tu...abg rehat n tido dulu...aku? asalnya nk tido, tp kejap2, si adam n khabir ni gaduh je, xtenang mata ni nak lelap...huhuhu...pukul 5 je, siap2 keluar nk g money changer...boleh plak abg lupa nk tukar duit awal2...huhuhu nsb baik la masih ada money changer yg bukak ms tu...tukar pun xbyk mana sbb mmg plan xde nk shopping apa pun sbb masa sgt terhad...juat utk stdby je la kan....pastu cri kedai mkn...blk hotel dh maghrib...solat n baca yasin 3x sbb mlmtu mlm nisfu syaaban....setel je, terus tido...baru la terasa letih...

esoknya, pg tu kononnya just nak breakfast kat hotel je kan...tp makanannya xmenepati citarasa la plak...adam pun xmau mkn n minum...khabir pun sama asyik mintak roti bakar...pd dia roti bakar tu maknanya, roti yg sapu dgn butter n kaya...kalo sapu lain, dia mmg xmkn la jwbnya....dh kat situ xde, terpaksala smbg bfast kat luar...abis mkn, igt nk siap2 isi minyak dulu sblm blk hotel, tp xdpt, stesen minyak offline sbb xde karen...mmg xdpt nk isi minyak...abg kata xpe, blk hotel dulu, siap2 dulu pastu baru isi minyak....skali smpi hotel, hotel pun xde karen...uwaaaaaaaa...konfem satu limbang xde karen ni...huhuhu...nk xnk, terpaksa la tggu smpi ada karen baru boleh gerak sbb nk isi minyak dulu...

sementara tgh bersiap2, karen pun dh ada semula, so cpt2 masak air buat air panas utk bwk bekal...beg sume dh siap packing, suruh anak2 bersiap...pastu zasss terus cek out...

suruh adam ambilkan gambar...kesiannn, semua gambar yg dia ambil kepala papa hilang suku...hehehe..

anak2 aku xpakai kan baju melayu...kalo ikutkan kena pakai sbb adat sana katanya semua jemputan wajib berbaju melayu...tp sebabkan budak2 ni alah panas kan, tu yg aku xpakaikan..just tshirt je la sebab serap peluh kan...

on the way ke Brunei...dari limbang x la jauh sgt...dlm sejam setengah je...tp ms ni abg ada pecut skit sbb keluar lewat kan gara-gara xde kare, sbb cousin abg yg dr brunei tu dh janji nak tggu kami pukul 10.30...tp kami pukul 10 baru gerak dr stesen minyak...huhuhu

si kecik ni eksyen...mama ngan papa suruh tido dulu, nnt dh sampai mama kejutkan...tp dia xmau, dia asyik bg alasan "adik nak tido hotel"....itu je la ayat yg dia asyik ulang bila dh gantuk...malas nk layan, biarkan je la...adam plak ms tu mmg dh ngantuk sbb mkn ubat agaknya..tp pg tu alhamdulillah demam nya ada kurang sedikit....bila aku asyik berbual dgn abg, tiba2 baru perasan yg kat senyap je....rupa2nya budak yg asyik kata nk tido hotel tu dah terlelap...hehehehe...nak alihkan, payah pulak, jd biarkan je la....dia tido mcmni dr sebelum masuk pintu imigresen yg pertama....sampaikan masa pemeriksaan kereta oleh kastam pun dia masih tido lg...jd nya, pegawai kastam tu pun xsampai hati nk periksa lebih2 sbb kesian tgk budak kecik ni tido...hehehe...

Alhamdulillah, akhirnya sampai rumah mak usu dalam pukul 11 lebih....sampai2 je, mak usu suruh mkn dulu sbb kenduri mula petang lepas asar....lepas mkn, abg terus g solat jumaat n aku tolong apa yg patut je...sbb semuanya dh siap pun...skangni senang sbb pki katering jek kan...

masa kenduri nk mula, masa ni la anak2 buat perangai sbb dh ngantuk...suruh tido dulu xmau, majlis dh nk mula baru la kata nak tido...huhuhu..maka terpaksala aku tidokan budak2 ni dulu kat dlm bilik...so, mmg xtau menau la apa jd kat luar tu...huhuhu dtg jauh2 igtkan nk tgk adat sini kan...dgr kan je la apa abg cerita... kat sini pada aku adatnya sgt ok sbb penat nya skali je sbb semuanya skali jalan...xmcm kita, tetamu dtg, salam, mkn, balik....tp kat sini, dtg, duduk smpi sume tetamu dtg, majlis mula, makan serentak, salam, balik...so, kalo dtg lmbt, xdpt la nk mkn ye...hehehe...tu kes aku la sbb aku tidokan budak2 ni, keluar2 je dh abis mkn...maka mkn je la apa yg dpt...huhuhu...walaupun simple je adatnya tp meriah sgt....tiba2 je rs suka sgt duduk kat brunei...hehehe...

Selamat Pengantin baru buat Ain dan pasangan... kalau nak tau, ni la 1st time couple ni bertentang mata...cewahhhhh..sweet je kan bila dgr...bagus sungguh si Ain ni..bertuah badan sbb dapat suami sama position mcm dia, cikgu fizik gak....lg bertuah sbb husben dia dh Haji pun.... ms ni khabir xde sbb tgh tido...ZZZZZZ....

last snap sebelum kami nk bertolak ke Miri...khabir plak amik gambar...ms ni pun dia mmg xde mood...rupanya dia pulak yg demam...huhuhu......kami bertolak agak lewat sikit...dh hampir nk masuk maghrib ms ni...tp kena gak gerak sbb nk kejarkan pos kawalan sbb tutup pukul 10...hampir 3jam juga nak sampai ke Miri...tu pun abg pecut gak...huhuu...jgn ikut ye...pecut pun sbb dh terdesak ni...

ok...nnt smbg lg....

Tuesday, June 10, 2014

jeruk pelam

petang semalam tgk budak2 kuarters ni 'berkenduri' kat pokok pelam sebelah rumah ni...haishhh abisla buah pelam tu...xmerasa la nk tgu sampai besar betul...dah nama pun budak2 kan, peduli apa diorg ni kan nak buat apa je pun...tp abg ada gak la tegur suruh berhati2 masa panjat pokok tu....sempat gak ada satu budak ni tanyakan abg, "ni pokok pelam siapa pakcik?"...abg selamba je ckp, "ni pokok kerajaan"...hahahaha..

sekali bila aku tgk lg sekali, makin ramai plak budak2 panjat pokok ni...risau ada gak...kang ada yg jatuh2, xpasal2 jd saksi plak kan...budak2 ni sibuk nk petik, xkira la yg besar yg kecik...abis jd mangsa budak2 ni...aku pun dh malas nk layan, terus je tutup pintu sbb dh nk maghrib pun..

pg td, ms aku bukak sliding door, terpandang la buah pelam bersepah2 kat bawah pokok, kat atas jalan...adoiii...ruginyaaaa kalo dibiarkan mcmtu....last2, bgtau kat abg suruh pungut je la buah pelam yg kecik2 tu...boleh gak dibuat jeruk dr terbiar mcmtu...abg pun pungut la sblm nk g kerja...dpt byk gak...

ha!! dpt byk ni abg kutip pg td...x ke sayang kalo dibiakan mcmtu...dh la mangga panjang hr tu xdpt nk rasa sbb budak2 ni petik skali yg baru buah nya nk berputik T____T....

aku pun apa lg, terus je kopek siap2 n belah2 kan....kang esok pg dh boleh siram dgn air gula...boleh gak dibuat mkn sambil tgk tv kan dr terbiar mcmtu....



Monday, June 9, 2014

random

pg khamis dh start nk gerak ke KK...pg tu hujan lebat...si khabir ms bgn tidur pg tu siap ckp "mcm mane nak pergi kk ni, hujaennn..." bahasa dia ada slang "ae" sikit ye...ayat yg dia buat sgt panjang skangni...xtau la dpt gen dr mana sbb mama dia ni sgt la pendiam org nya...hehehehe...adam pun xla pandai buat ayat panjang2...

disebabkan hujan, maka kami keluar rumah awal dr apa yg di plan sbb takut jem sana sini kan walaupun cuti sekolah...lg pun abg nk singgah ofis dulu mcm biasa la, setelkan keje apa yg patut sblm nk travel jauh...lps g ofis, singgah jap tapau makanan....tapau nasi lemak aje...tapau 2bgks je sbb igtkan anak2 mkn xbyk...sekali sambal ikan bilis nya xpedas, maka 2bgks tu xcukup ok...huhuhu nmpk gaya, pasni mama kena masak la kalo nk travel jauh ni....bkn mls nk masak, tp asal mama buat je, mesti budak2 ni kata kenyang la, pedas la...tp bila mama xmasak, masing2 kelaparan...tp xtau la kan, mgkn sbb ms tu hujan, sejuk2 kan cepat lapar, tu yg budak2 ni masing2 mcm xcukup mkn...hahahaha...

papa g tapau, kami bertiga duk selfie dlm kereta...papa xbg turun sbb hujan...hehehe

ni plak ms nk tunggu papa g beli tiket penumpang plak sbb ms ni feri belum sampai lg.... si anak plak nk selfie...

ms ni alhamdulillah dh sampai tanah besar...tgu abg plak solat kat kuala penyu....sambung lg selfie...hehehe

lama xupload gambar selfie sendiri...syok rupanya kan...hak hak hak....jgn perasan ye nana...sila jgn muntah ye kawan2....


ni hari jumaat, abg the whole day xde ngan kami...sbbtu abg booking hotel kat 1B sbb nk bg anak bini dia jalan sakan kat situ sambil menabung...huhuhu...mama kali ni alhamdulillah beli apa yg di list aje..lgsg xde tersasar pun dr list...tp budak2 ni pau mama ngalahkan mama shopping plak...T___T...dh la papa xde smpi ke malam, penat wooo layan kerenah budak2 ni, sume benda dia nk...huhuhu


ok, ni agenda pd hari sabtu plak...alang2 kami dh ada kat KK ni, maka join skali la rombongan pengantin dr semenanjung ni...kami dr pihak lelaki...tempat pun xla jauh sgt, just kat papar tp nk cari rumah tu, yg payah....huhuhu..

nk bergambar pun kena limited sbb takut pelamin roboh...hehehehe...lain kali kena pesan la, kalo nk buat pelamin kena bg ruang byk sikit sbb rmi yg nak bergambar..hehehe...apa pun, Selamat pengantin baru Edy & pasangan...moga kekal bahagia hingga ke jannah...


cuaca hr tu sangat panas ok...budak2 ni dh xtahan, asyik merengek je..yg kecik tu plak asyik nk berdukung je sbb rimas dgn panas n bunyi bising band...last2 kami berempat, lepak dlm kereta...nasib baik la parking paling depan sekali sbb bwk pengantin kan...hehehe

ini plak kenduri kahwin sepupu kat semenanjung....tarikh yg sama...ni famili wassap je...kami bertukar2 gambar kenduri...tp sgt jeles ok sbb rindu sgt nk mkn nasi minyak BP...huhuhu T___T lawan plak ayam masak merah, sirap bandung soda....uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...... selamat pengantin baru ye salleh & pasangan...moga kekal bahagia hinggat ke jannah ^___^

gambar ni mmg sgt jeles ok sbb sume sepupu sepapat ni...huhuhu... lama dh xjoin kenduri kawin sepupu ni...sape lg belum kawin ni?? erkkk...nini je la...hahaha


balik dr kenduri kawin kat papar tu, kami patah blk ke KK, cek in kat bandar KK plak...sbb ada lg brg yg belum sempat nk beli...hehehe...jalan2 kat shopping complex, jumpa plak maskot ni...khabir mcm biasa la penakut, adam plak mcm biasa je, meredha kan diri utk bergambar...hehehe....nampak gedik plak kucing pepel tu kan....

ngetest seluar pelikat baru...beli kat pasar tamu gaya...boleh tahan mahal ok!!!! hhuhu...beli 3 pasang utk jejaka2 dlm rumah ni je...seluar batik pun ada gak tp xtergamak plak nk pki....

adam dh dpt buku skecth baru...yg lama dh penuh dgn lukisan dia....so pg2 dh semangat nk melukis....optimus prime versi adam ye ni...hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...