Monday, September 29, 2008

dietician said...

ok...ni aku citer atas permintaan Aisyah, sahabat ku yg skangni duk jauh nunnnnn kat Australia tu...hehehe syok ke x duk sana ek? (^_^)...
ok, ini apa yg dietician tu bgtau dan aku mmg dah compare la dgn cara yg aku amalkan....
- kurangkan pengambilan kanji dan karbohidrat. cthnye seperti nasi, roti, biskut...dan lain2 ....
--->makan nasi semangkuk mangkuk sup ayam cina + semangkuk sayur2an + protein (ayam, daging, ikan....leh mkn protein byk mana pun sbb xefek pada gula dlm bdn)
--->roti putih @ wholemeal sekali makan 2-3 keping...leh mkn kosong saje @ sumbat ngan telur ke, tuna ke, atau apa2 saje...
--->makan biskut dlm 4-5 keping sahaja...
- lebihkan makan protein
--->ikan,daging,ayam boleh dimakan sebanyak mana dalam satu masa
--->tauhu dan tempe hanya boleh dimakan sedikit sahaja iaitu tempe sekeping, tauhu 1 1/2keping dlm satu masa kerana ia makanan protein yg berkanji....huhuhu, patutla gula aku naik pasal aku suka sgt mkn tauhu sumbat :(.....
- hadkan mkn buah2an dlm satu masa....
--->epal,limau,pelam dan apa2 shj buah2 yg bersifat saiz sederhana hendakla dimakan hanya sebiji jek dlm satu masa...
--->buah gugusan mcm anggur, duku, langsat, rambai dan yg sewaktu dgnnye cuma leh dimakan hanya 5-6biji jek...
--->buah2an besar seperti betik, tembikai dan yg sewaktu dgnnye hanya leh dimakan sepotong jek....
---> durian cuma leh mkn 2 ulas sahaja....
---> lebihkan makan serat...fiber....
-kurangkan mkn desert seperti kuih muih...
--->hanya leh mkn 2keping kuih sahaja dlm satu masa...
-banyakkan minum air dlm sehari..
--->air kosong sekurang2nye 1liter...
--->minum susu sekurang2nye 1gelas (kurangkan 1 scoop dr sukatan yg diberi)...kalo xleh minum susu, ganti dgn air soya...kalo xleh,ganti dgn apa ek..aku lupa la...dah xhengat...huhuhu...
--->elakkan minuman berkafein mcm teh, kopi dan lain2....elakkan juga air gas dan air segera 3 in 1.....
ok...hanya ini sahaja yg masih berada dlm ingatan aku...hehehe sbb ms tu xsangka plak kena jumpa dietician, kalo tau mmg aku take note la...
apa yg tersenarai di atas, leh dimakan dlm satu masa...so kalo lapo lagi, leh ulang mkn selepas 2 @ 3 jam selepas itu...
sebelum pose, mmg aku amalkan mkn mcm tu, pg2 sarapan sikit, kul 10 mkn roti @ biskut...lunch, mkn nasi satu senduk+lauk pauk, ptg mkn kuih @ roti @ biskut bersama air panas...malam pulak, ikut selera, kalo lapo, mkn nasi satu senduk @ mkn ringan2 je...sbbtu la berat ku naik maintai jek dgn gula dlm badan aku maintain gak....sekali bila tiba bulan pose, time buka jek, aku pulun mcm2 sbb terlalu lapo....then masa moreh dah xmkn apa2 sbb dah kekenyangan....sebab tu dietician tu kata aku ni mengalami gangguan gula dlm badan...belum tahap kencing manis lg cuma gula lmbt turun....dietician bg nasihat, masa buka patutnye mkn sikit, pastu moreh pun kena mkn lg, kuantiti yg sikit gak...dan sahur kalo leh selewat2nye....n aku pun dah amalkan mcmtu, alhamdulillah, setakat ni ok....tggu 6 oktober plak ek...mggu tu appoinment ku penuh...huhuhu....

Friday, September 26, 2008

appoinment again...

hari ni, mcm yg aku bgtau semalam, aku kena g jumpa pakar kat hospital batu pahat....hmmm, hr ni ok je la sbb doktor tu just nak terangkan result BSP aku yg dah amik semalam tu...doktor kata, gula dlm badan aku dah ok...cuma dia mintak maintain kan sampai la aku bersalin...dan untuk memastikan aku maintain kan gula dlm darah, doktor suh wat BSP lg...so that means kena minum air gula lg la??erkkk...yearkkk!!! kembang lg la tekak aku nie...aduhhh!!! apa leh wat...baby nye pasal, terpaksala aku terima gak...bila pikir2 semula, dah la bukan senang aku nak dpt rezki Allah nie, apa salahnye aku pantang hanya sedikit waktu je lagi kan???

lepas jumpa pakar yg mula2 tu, aku diarahkan ke bilik ultrasound plak...kena scan...uikkss suspend gak masa ni...berdebar2 pun ada gak....xtau nape tetiba jek rs mcmtu...doktor suh baring atas katil, so bermula la sesi scan...hmmm, xsyok btul la sbb posisi aku baring tu, lgsg xnmpk skrin komputernye...so, xnmpk la bb aku tu...huhuhu...aku tanya la doktor, leh tau ke berat bb skang?doktor kata xleh lg sbb masih awal???hmmm ye ke? ke dia xmau wat? tp tu la, lama betul dia godek perut aku...patient sblh katil aku plak, ada krisis lain, tp apa yg aku dgr2 kan la, bb dia dah xde...ya Allah...terkejutnya aku dgr doktor sblh tu ckp...apa la perasaan patient tu kan?mesti sedih yg amat sgt...aku benar2 bersimpati ngan patient tu,nak tegur, tp xkesampaian...yg doktor aku ni plak, xabis2 dia godek perut aku...last2, dia mcm suka plak, rupanye dia cari gender bb aku la....patut la lama...bb aku malu, tu yg dia tutup dia nye (^_^)...n wat kali kedua, doktor ni pun ckp gender yg sama sbb dia kata dia mcm nmpk *tut* bb...hehehehe....

pas abis sesi scan, kena plak g sesi dgr ceramah dari dietician....nsb baik la doktor ni best...walaupun masih muda, tp pandai ambil hati patient...skali masuk bilik doktor seramai 4org...so, dgr la kami berempat...bila aku dah dgr sampai abis, leh la aku wat kesimpulan...rupanye, cara pemakanan aku sepanjang bulan puasa ni mmg totally salah...mgkn itu sbb nye gula aku lmbt turun...sblm puasa, mmg aku amalkan cara pemakanan yg mcm doktor bgtau, sbbtu gula aku maintain....so, pasni akan aku usahakan cara pemakanan yg betul sepertimana yg diajar oleh dietician td...gud luck for me....hehehe..hrp2 la dpt maintain sampai bersalin (^_^)....Aminnn....

Thursday, September 25, 2008

BLOOD SUGAR PROFILE (BSP)

pagi2 lagi tadi aku dah kuar ke klinik sbb ada appoinment nak wat BSP...so, ni resultnye...

Pre Breakfast = 5.0 (7.30 am)
Pre Lunch = 5.4 (11.30 am)
Pre Dinner = 5.7 (5 pm)
Pre Bed = 5.6 (10 pm)

***esok (26.9.08) kena g jumpa pakar untuk pemeriksaan susulan...huhuhu

Tuesday, September 23, 2008

puding marble...


ptg td, lepas gian nak wat desert...dah bpe hari xwat sbb kononnye takut gula bdn naik...last2 naik gak....huhuhu harunye...

kali ni wat puding marble jek...mmg xmanis, just manis2 buah jek...rupa marble nye xmenjadi sgt...tp for the 1st time wat, ok la tu kan....(^_^)...leh praktis lg nnt...

today appoinment--->very bad!!!

hari ni aku g appoinment lg..ntah kali ke brape, xingat la...hari ni, aku kuar rumah seawal 7.15 pg...sampai je kat klinik, kul 7.25pg...pintu lum buka, tp nurse2 ramai yg dah ada kat dlm tu...ada gak yg singgah ke pasar tani sblm mulakan keje....patient pun ada gak dlm 5 org termasuk aku skali....tmpt ltk kad merah pun dah disediakan kat luar utk memudahkan mereka yg dtg awal mcm aku ni...
hari ini aku dtg awal sbb kena wat MGTT(nama penuh aku xtau tp tu singkatan utk minum air gula..hehehe)...dlm kul 7.30, pintu dah dibuka...aku terus ke meja nurse bg tau yg aku hr ni kena minum air gula....nurse kata ok, sat lg dia pgl lg...pas 10minit gitu, nurse announce sape2 yg kena minum air gula, amik borang dan terus ke makmal...aku pun dgn terkedek2nye g la ke makmal...tp sblm tu, aku sempat berbual ngan sorg akak ni...dia pun kena minum gak...tp dia ni dah 2kali minum utk kandungan dia skangni....baru jek 3bln, tp dah kena minum 2x...seram plak aku dgr...aku sempat gak la tanya akak tu mcm2 soalan...betul ke kena amik darah satu tabung uji kecik tu?akak tu kata xde la, just cucuk hjg jari jek...hehehe lega hati aku....
sampai kat makmal, mcm biasa pakcik makmal tu suh wat urine test n blood test...lum pun result darah keluar, pakcik tu dah hulur satu cwn polistrin yg besar tu berisi stgh cwn gula pasir (kot2 la...ntah gula castor ke, aku pun xtau)...pakcik tu suh g jumpa nurse, mintak bancuhkan...pas abis minum, dtg semula ke makmal....
dlm 20 minit gak la aku dpt abiskan air gula tu....berpinar2 mata aku nak abiskan....loya jgn ckp...mmg rasa nk termuntah jek ni, cuma xleh nak terkuar jek isi perut ni sbb tersekat kat kerongkong....g jumpa pakcik tu, dia kata 10.05 bru dtg wat test lg...kena g rehat, xleh jln2 ke mana2...just duduk rehat saje dia pesan...aku tgk jam, bru kul 8.05...aduhhh...apa nak wat....nsb baik bwk novel....tp cuma sempat abiskan satu bab je sbb pastu aku dah xsdp bdn....loya ada, rs nak muntah ada, sesak nafas ada, bdn tetiba pns + lak ngan berpeluh2 sakan...aduh xleh jd nie...dia dtg lg...nsb baik la dlm beg aku ni 24jam ada kipas tgn....berkipas jap la aku kat situ...duduk la kat situ sampai kul 9.55....pastu aku terus ke makmal....
bru je nak duduk, pakcik tu dah panggil nama...dia suh wat urine test....aku pun g la toilet dgn tanpa apa2 perasaan...skali aku wat test, terkejut gak tgk warna kertas tu berubah...xpenah2 lak kertas tu berubah jd mcmtu....aku dah cuak gaban nie....risau bebenor....g makmal....pastu wat blood test lg....pergghhhhh!!!!! amik ko....gula dlm darah aku naik mendadak.....sblm minum td, cuma 5.5 jek..skali pas 2jam ni, terus jek naik 11.5...mau pitam aku kat situ....HB aku leh naik plak...dulu ada trun ckit, skang dh 13.2....rs terhuyung hayang jek ms jln nk ke bilik nurse plak....hmm g amik berat ngan tekanan darah...berat maintain plak...xnaik, xturun.....
pastu terus ke bilik menunggu doktor....aduuhhh!!! ramainye manusia kat sini....ingatkan dah rmi yg balik waktu2 mcmnie, rupanye sume berkumpul kat sini....lg la aku pening....ntah bila nama dpt panggil....aku duk situ jek dr kul 10.45...kul 12 bru dpt masuk bilik doktor...mcm biasa, kena baring2 dulu cek kedudukan janin dgn dengar bunyi jantung baby...sume ok...tp mcm aku pernah citer kat Zue sblm ni, doktor kerajaan kalo bgtau apa2 maklumat mest mcm baca ikut skrip...ntah apa dia bebel psl gula tu...tp yg plg jelas aku dgr, aku ada KENCING MANIS....aaargghhhh!!! mcm xpercaya...xleh nak terima takdir nie...mcm nak pengsan gak kat situ.....
pas abis doktor tu bebel, aku cpt2 la tanya dia mslh aku skangni...aku citer la yg aku ni slalu sgt sesak nafas...pastu bila dah sesak, bdn akan jd panas dan berpeluh sakan....mula2 doktor diam, pastu dia bersuara...dia ckp, biasanye normal bg ibu mengandung sesak nafas, tp kalo sampai keluar peluh, dia xpasti...last2 dia suh aku rujuk dgn doktor pakar kat hospital besar plak....alahai....kena ke sana pulak jumaat nie...dlm sibuk2 nak wat report kat buku merah aku tu, sempat lak doktor tu tanya psl keje husband ku...aduh..letih la nak citer benda yg sama...mcm abg gak, letih nak bercerita psl kapal selam nie....sampai abg ckp nak rekod je dulu, kang kalo ada org tanya, tinggal tekan PLAY jek...hehehehe.....dah sudah tu...nurse ckp, khamis ni dtg lg wat BSP (apa kebendalah tu aku xtau....)tp rs2nye kena amik darah kot...ishhh fobia tul aku kalo bab2 amik darah nie....kecut perut seiiii.....
dah abis sume, aku pun balik la ngan muka yg sedih....hr rabu mlm kena pose mlm lg....khamis amik darah, jumaat jumpa pakar :(....
---> kwn2, doakan la aku sihat sampai nak bersalin ye...and sape2 yg ada petua ke, pendapat ke, cadangan ke yg dpt turunkan kandungan gula dlm badan, bgtau la aku ye...mmg aku tau ni penyakit biasa utk org preggy....tp hati ku xsng la...nak kata xpantang, aku dah pantang mkn....tolong la ye kwn2 :(....

Monday, September 22, 2008

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


Di sini, saya ingin mengambil kesempatan, mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin kepada rakan2, sahabat handai, bloggers, silent readers yang mengenali diri ini dan suami....saya ingin menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf sekiranya ada terkasar bahasa, tersalah fakta di blog ini dan sewaktu dgnnye.....semoga, raya tahun ini memberi seribu erti kepada anda semua...Aminnn....

aksesori nak raya...ahaksss...

hari ni g jengjalan sorang2....tiba2 teringat nak g beli kuih shortbread kat kedai yg long ckp tu...tanpa pikir pjg, terus jek siap2, bgtau kat mak, terus keluar menuju ke tmn maju...hehehe... skali smpi, punye la susah nak cari parking...last2, parking jauh ckit la dari kedai...tp xpela, janji kuih tu ada lg...ni ngidam punye pasal la nie...
sesampai kat kedai tu, aku cari2 la kuih yg diidam2kan tu...nsb baik la dtg pg ni sbb kuih tu tgl 4 telap jek...tokei kedai tu pulak bgtau ni stok last, dah xwat tempahan lg sbb tgl seminggu jek lg kan nak raya...huhuhu...aku pun, rembat terus je la...amik satu jenis jek...harga leh thn mahal gak...tp ye la, bila pikir cara nak watnye, bkn sng, so, ok je la....aku dah beli bhn2 nak wat kuih nie, tp tu la, perkakasannye lak xde....tgk la1 hr nnt, kalo aku rajin, aku wat sndiri pulak....

pastu, aku terus bergegas ke carrefour...sbb nak ke watson, teringatkan lipstick dah abis....hehehe...ada sale kat watson...hmmm, mcm biasa la, beli brand silkygirl jek..bedak tu pun amik maybelline yg biasa nye jek...sejak xkeje ni, pki brand ala kadar jek...hehehe....lg pun, xke mana...janji kemas, xselekeh...hahahaha....

Friday, September 19, 2008

Net Id...

atas permintaan Zue yg nak sgt2 tgk tudung yg aku beli ngan Ida via online...ni la tudung2 nye.... sori la zue, mmg xjelas gambonye....aku dh edit, ni je la yg terbaik aku leh edit...hehehe....



>> yg ni warna ijau berton, tgk aje mmg xlawo sgt, tp bila dh pki, cun sgt :D



>>yg ni tanah hitam, bunga2 kuning, oren, coklat. cuns gak di mataku :D

Thursday, September 18, 2008

popiah...

hari ni, menu kuih untuk berbuka, aku wat popiah goreng jek...simple...ntah nape la aku suka sgt mkn popiah goreng dari dulu sampai la skang nie....kalo kat manjung tu nak cari popiah goreng, susah betul, yg ada cuma popiah bersambal ngan popiah basah (uwexxxx...paling aku xsuka). sejak pose ni, selalu gak la aku mintak tolong papa g beli kan popiah kat bazar..tp hampehhhsss, kalo nasib xbaik, dpt la popiah yg intinye dah basi....kalo bernasib baik sikit, tp intinye mcm untuk celah gigi jek...huhuhu...last2 baik wat sndiri, puas hati aku....hehehehehe......

>> sori...susun xcantik sbb nak cpt, lagi 5minit nak berbuka..

>> popiah inti kobis, carrot, sengkuang, isi ketam....

Tuesday, September 16, 2008

Angkatan Tentera Malaysia

lupa la pulak...hr ni 16 September 2009... SELAMAT HARI ATM yg ke 75 untuk warga tentera Malaysia termasuk HUBBY ku skali, Lt. Muhammad Khairi (^_^)... "KOMITMEN KAMI KEYAKINAN ANDA"

shopping online & free gift...

hari ni, aku mmg menunggu courier service hantar brg dari Butik MyDreams yg aku pesan semalam....tunggu nye tunggu, dlm kul 11 gak la lori tu sampai...perghh!! punye la beso lori tu, tp brg aku cuma ciput je...hehehe... aku beli blouse maternity warna hijau ( rm39.90, after less rm27.93) pasal nak matchingkan ngan tudung net id yg aku beli ngan IDA tempoh hari....hehehe, bila dah mix & match, padan sesgt la pulak....ni yg xsabo nak melaram baju ngan tudung baru nie...(^_^)...


ptg nye pulak, ada satu minah ni dtg...aku lupa pulak yg aku dah wat appoinment ngan dia nak jumpa...dia nak wat survey pasal susu katanya....ntah dr mana dia dpt no aku, xtau la...senang pulak dia cari umah ni...main redah je dia kata....demi tugas katanye...hehehe....simple je soalannye, memula tu aku mcm malas gak la nak layan pasal soalannye ntah apa2 jek la....tp pasal dia kena isi borang survey tu, aku layankan je la....pas abis sesi soal jawab tu, terus je dia bg aku towel free...terkejut gak aku....tetiba je dpt hadiah lg....ishhh murah rezki betul la baby ni...mintak2la sampai ke besar la rezki baby ku ini murah....

Monday, September 15, 2008

donut...

hari ni, aku teringin sgt2 nak wat donut...asalnye hr ni nak try wat biskut shortbread...ntah la... ngidam kot...cari kat the store xjumpa lg...hr tu jln ngan abg kat carefour pun xterpandang pun kuih nie...nnt la, kalo ada kesempatan, aku try wat shortbread lak...

k, smbg blk pasal donut....aku jumpa resipi ni kat internet la, mana lg kan....skali surf, tgk feedback org yg dah wat, terliur plak aku dibuatnye...hmmm memandangkan bahan2 nye sume ada kat umah, aku pun apa lg, bgtau mak nak wat donut plak...mak pun bg greenlight sbb hr ni mmg xde kuih....
dlm kul 3ptg td aku start buat..buat sorg2, uli2 xpenat, tp tang nak goreng tu yg letih sbb kena berdiri lama...lenguh ler pinggang aku nie....bila sume dah setel, aku tgk jam kul 5ptg...uuuiiii 2jam aku wat...huhuhu....pas wat tu, aku suh mak hulur ckit kat nyonya blkg....mak bgla 2 cucuk...dia terus je mkn, dia kata...sedap la...tepungnye lembik...hehehe tergelak aku, bkn lembik la nya, tp lembut.....eeeiiii ni yg wat aku xsabo nak tggu buka nk try mkn....

tadaaaaa!!! ni la ghupa donut ku...goreng terlebih garing tu sbb minyak terlampau panas....nak cpt siap la katakan...xpe, lain kali wat, kasi cantik2 lg k? yg coklat tu kononnye nak wat ala2 dunkin donut la tu, sbb coklat wat kek kukus dulu tu ada lbh lg....so, aku pun celup je la....pasni nak try wat beger malaysia plak....abg, syg dah pandai wat beger malaysia sndiri...pasni, xyah la abg susah2 carikan beger malaysia utk syg lg (^_^).....

selamat menjamu mata....hehehe...

present alam maya....

hr ni bukak2 blog je, nampak ada komen...skali tgk, zue yg komen...hehe siap bg hadiah lg tu.... ni la 1st hadiah di alam maya...thanks a lot zu :)



Wednesday, September 10, 2008

Lepas gian....

hari ni, aku g BP Mall sorang2...boring xtau nak watpe...nak online, line plak mcm siput...slow jek...niat dihati cuma nak cari toner dgn night cream yg biasa2 jek...muka ni makin kusam plak...nak pki produk lebih2, takut ada efek plak...g la guardian...aku bosan btul la ngan guardian BP Mall ni, brg2 dia langsung xup to date....benda yg aku nak cari, mest xde....diorg ni dah xde stok ke?kedai punyela besor, tpbrg hampehssss...

pusing nye pusing, last2, aku nmpk produk alaisyah ni...bila cium baunye leh thn gak la...lg wangi dari safi....harga leh thn gak la tp botolnye kecik je la...kalo safi, besar lg....nak test nye pasal, aku amik jek la.....


pastu pusing2 lg, skali baru teringat nak bali krim badan....g bhgn palmers....cari krim khas utk pregnant....kebetulan ada pack value, ku rembatkan je la.....tutup mata je walaupun mahal ckit...memandangkan kulit perut ku dah semakin gatal, amik aje la.....
pas g guardian, ingatkan nak singgah butik wasilah, nak tgk2 tudung baru, skali tutup plak g rehat...alahai...time ni plak diorg nak rehat....hmmmterus jek la ke the store...skali ada plak handbag tergantung byk2 kat luar tu...g tgk jap....jenguk brand peberet "Sentini"....tp xde yg berkenan...kalo ada pun, reganye mahal plak....skali terpandang plak satu handbeg ni, memenuhi citarasa ku plak...ahakssss....tp ntah jenama Revival je la....reganye rm119..less 70% dptla rm35.70...uuuiihhh tahankan nafsu dulu...g bhgn supermarket dulu, g beli 100 plus yg papa pesan td...pas kuar supermarket, kira2 jap bajet dalam kepala otak ni...kompem, cukup...hahaha...bila lg nak beli, asyik borong brg baby je, mama nye bila plak kan...huhuhuhu...so, ku rembatkan je la....skali skala....rasanye ni la 1st handbeg aku beli pas kawin....leh la tu (^_^).....

pastu aku blk terus.....waduhhhhh...pinggang ku sakit....masa jln td xsakit plak...blk umah jek terus sakit.....rehat jap...kul 6ptg terjaga...g mandi n solat...kemas tempat makan, pastu tunggu la masa berbuka .... (^_^)...

I'm back....

Wah…lama sungguh aku xberblogging nie….rindu plak rasanye…ye la, kalo cik abang ada je, mmg ada susah ckitla nak update blog….bknnye apa, bila abang dah blk, kena blk manjung plak, kat umah xde line plak, pastu kalo blk pt jawa pun, mmg xde kesempatan nak online pun, ada2 aje benda nak wat…so, ni aku citer kan sesimple yg mungkin sepanjang aku xberblogging k?

Bln lepas, sblm abang balik dr labuan, sempat gak la aku g kenduri kawin kazen aku si udin ni kat sitiawan…g sana ngan mak n papa….simple je majlisnye sbb anak lelaki kan, so, xde la nk sanding2 bagai mcm anak pompuan pak husin dulu si ann tu….majlis kat tmpt org ni mmg lain la, kalo kat johor, majlis nye dr kul 11 smpila kul 6ptg…tu pun kekadang ada lg yg smpt dtg pas kul 6….tp kat sitiawan ni, majlis start kul 12, kul 3.30 ptg dah setel….kul 4.30 dah siap kemas kerusi meja…senang bangat kan?hehehehe… org johor je kot yg suka wat kenduri sakan..hehehe…

Pas kenduri tu, esoknye blk rembau plak sbb nak ke klia amik abang blk dr labuan…tunggu nye tunggu rupanye salah airport….hhahahaha…mati2 abang ingatkan naik MAS, bila dah naik bru prasan naik airasia….dah tu dia dah xleh nk kontek aku lg sbb dah dlm flight….bila dah smpi lcct brula dia bgtau dia salah bgtau…tp abang suh tggu gak kat klia, nnt dia dtg ke klia naik bas…hehehe…apa la abang nie….dah mabuk laut agaknye…..

Blk dari labuan, tdo bp 1 mlm, pt jawa 1 mlm…pastu abg terus ajak blk manjung sbb nk setelkan keje lg ckit sblm cuti panjang….ms ni la aku amik kesempatan ajak abang g shopping ckit brg2 bb….dptla beli ckit2…tp kalo bab baju2 ni, mmg aku xpilih pun sbb abang excited sgt nk pilih, aku just setelkan brg2 keperluan yang lain, sbb yg tu abg xminat nk pilih pun….dia cuma tau pilih baju, nak2 lg bila kami dah tau gender bb, lagi sakan la abang pilih baju…tp aku ttp pesan kat abang suh pilih warna yg natural je sbb scan ni lum tentu betul…kot2 kuar lain jantina, payah gak….tu yg aku duk pesan suh beli warna natural jek…

Setel hal kat manjung, blk BP plak sbb aku ada appointment ngan doctor plak kali nie….kali ni kena cek ngan doctor…suspend gak sbb berat aku naik mendadak gara2 ikutkan tekak abang yg ngidam mcm2, lbh2 plak dr aku yg ngandung nie….bila jumpa doctor jek, doctor xkomen apa2 pun pasal berat aku, cuma tanya aku nak bb apa n cek denyut jantung bb….hehehe…lawak tul la doctor tu….nurse kat situ plak yg lbh2 nak marah2 aku sbb berat naik byk…jeles la tu xdpt mkn byk2…hahaha…..tp yg plg aku tensen, nxt appointment ni aku kena minum air gula la pasal wat urine test hr tu terlebih 0.2 plak…aduh…gawat mcmnie….ntah leh telan ke x masa tu….tunggu je la nnt….

Pas je appointment, aku terus wat kan kek coklat kukus utk abang…sian abg, asyik dgr bini nye wat kek je, tp xpnh pun merasa…kali ni, dia dpt cuti pjg, aku terus wat kan utk dia….masa wat tu, abang asyik tanya je bila nak siap….bila tgh kukus, abang asyik suh g tgk kot2 kek dah masak ke, kang lama2 takut hangit…hehehe kelakar plak tgk abang ms tu…mcm aku kecik2 dulu plak, bila tau mak wat kek, mesti asyik jenguk dapur je nk tgk dah siap ke lum….pada hal, kek kalo kukus lama mana pun xkan hangit nye….bila dah siap kukus, lg la abg tergoda…aku suh tunggu sejuk, leh plak dia duduk dpn kek tu nak rasa sama ada dah sejuk ke lum….time bubuh topping tu la paling dia bersemangat….aku biarkan aje abg wat….sungguh2 dia nak sapu coklat tu….xsempat sejuk topping tu dia dah suh aku potong kan….xsampai hati tgk, aku pun potong kan aje la…. Bila dah suap ke mulut, barula mulutnye diam….dah xtanya apa2 soalan lg, cuma dia pesan, kalo blk pt jawa nnt, jgn lupa bwk skali kek ni, abang nak makan kat kg plak…hahahha….nak xnak, awal2 lg aku dah asing kan suku utk abang…..

Pastu kat bp n pt jawa, kami sambung lg shopping brg bb…abang mcm biasala ngan baju2 bb…aku still cri keperluan yg penting2 dulu….bknnye kami ni jakun sgt nk wat preparation awal, cuma abang risau kalo2 aku bersalin awal…ye la, dia kan dah nak ke france, blk2 dr france nnt aku dh 7bln++…tu yg dia takut xsempat nk beli brg kalo last minit preparation...

Sehari sblm pose, kami kat pt jawa lg….mak mertua aku wat ketupat n kari ayam peberet abang…abang kan xdpt raya lg thn ni, so mak mertua ku awal2 lg dah watkan ketupat utk dia suh dia merasa dulu supaya xteringat2 masa raya nnt….aku just tolong anyam je la…tu pun bru je blajo ngan abang…bangga siot dah terror anyam ketupat…hehehe…..

Baru2 ni sblm abang ke france, aku wat permintaan ngan abang nak amik gambo raya dulu memandangkan kami ni xpnh lagi sambut raya sama2 sejak kawin lg….abang pun ajak la ke pekan pt jawa tu….tu je la kedai yg ada….nk ke muar, tkt dah xsempat sbb jauh ckit…..aku pun rembat je la mana2 baju yg matching ngan baju melayu abang yg ada….aku pki gold, abang pki krim…kira ok la tu…hehehe…sesampai kat kedai, sume org pelik….ye la, mcm org nak beraya plak diorg tegur…aku ngan abang just senyum je…dlm hati ni sbnrnye sedih bangat tau sbb ms tu tgl menghitung jam je sblm abng nk berangkat ke france….

Hari yg ditunggu2 telah tiba….tepat kul 3.40 ptg, 6hb September 2008, berangkatla kami ke klia….singgah kat pt bunga, konvoi ngan long….kul 6.15, sampai la kami kat RnR Seremban….solat asar, berbuka n solat jamak skali…7.50, bergerak smula ke klia…sesampai je kat dengkil, ujan turun ngan lebat…selebat air mata ku dlm hati nie…sedihnye ms tu…tp aku ttp bertahan, xmau bg abg nampak sgt yg aku tgh bersedih…ah, ujan ni mcm tau2 je aku tgh bersedih…aku ttp kuatkan smgt…8.30 dah sampai klia…

hmmm klia ni mcm dah sebati jek ngan jiwa aku…thn ni jek, bpe kali aku jejak ke sana utk anta dan jemput abg….sampai2 jek, abg terus cek in sbb flight international kena awal 2jam…pas cek in, lepak2 depan kfc…masa yg suntuk ni, kami berdua isi dengan sebaik2nye…bergurau senda bagai…pada hal dlm hati dah banjir nie… kul 10.30, abang dah nak cek in semula….ms ni la aku xdpt nak sembunyi lg…pas abang salam sume yg ada, bru la abang salam peluk cium aku…ahhh…mmg dah berpengalaman mcmni…abang mmg dah agak aku akan nangis nye…aku plak xnk lepaskan pelukan…sedihnye ms tu, Allah je tau mcmne perasaan aku ms tu… nak xnak, aku terpaksa relakan jua…abang g sana pun utk bertugas, mencari rezki halal utk kami ( aku n bb)…aku pandang dia sampai la kelibat dia xnampak lg…pastu kami sume pun balik…mertua ku blk shah alam, aku plak blk rembau ngan long n abg rosli….pastu, layan perasaan je la…

skangni, aku dah kat bp…menghitung hari bila la abang nk blk….dalam masa yg sama aku ttp tabahkan hati, cekalkan hati menghadapi segala ujian Allah…aku percaya, semua ni pasti ada hikmah disebalikNya…

Ya Allah ya Tuhan ku… ko kuatkan la semangat ku ini, tabahkan hati ku ini menghadapi segala dugaan Mu…permudahkan perjalan hidup ku ini sepanjang ketiadaan org tersayang disisiku ini…sesungguhnye, aku amat bersyukur kerana Kau telah kurniakan aku zuriat sepemergian suamiku ke luar negara kali ini…Kau kurniakan la jua zuriat kepada teman2 ku yg senasib seperti ku sblm ini…Amin amin ya rabbal a’lamin…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...