Thursday, April 28, 2011

sardin vs lemak petola

hr ni pg2 lagi dh bgtau kat abg mcm teringin nk mkn petola masak lemak...ntah la, tekak ni tetiba je leh nk mkn lauk tu....pd hal aku ni jenis jarang mkn petola...oleh kerana nk memuaskan nafsu keinginan ku itu, aku sanggup g pasar berdua ngan adam...hehehe pasar kat dlm ni je la..bkn nye kat kk nun sana....tp siyes aku ckp, aku xpnh g pasar sorg2, biasanye mesti suh abg teman...hehehe ngada2 kan...

pusing2 kat pasar, xprasan plak ada petola...tp nmpk sawi yg btg putih tu...hmmm ni msk lemak pun sdp gak...pastu nmpk terung...wahhh ni kalo wat pajeri lg sdp nie...tp sygnye terung nye xbpe nk menarik perhatian ku....belek2 lg skali bru la prasan ada petola..kurus2 je...xpela, jnji lepas rs teringin ni....pilih2, terus je blk...adam dh start pau kopok plak..kena blk cpt ni kalo x nnt dia pau air plak...

blk umah, stat memasak ler...kentang kentung kentang kentung.....siap!!! masak lemak petola ngan sambal sardin je....mggu ni kan x g pasar lg sbb blk dr labuan hr tu dh ahad mlm, tu yg mggu ni rotate sardin telur je la ye...hehehehe...layannnnn....



air batu lupa nk beli...skang ni asyik nk minum air sejuk je...nk wat ais xsempatnye, so wat air sejuk je dulu...panas weiiiii....

Wednesday, April 27, 2011

kakinye citer...

malam td, abg belanja beli sandal baru sbb sandal ku itu sudah putus rupanye...tu pun prasan ms nk g amik langsir kat umah kwn ptg smlm...hati sudah munga2 sbb mesti leh dpt sandal bru...(^__^)...

so, mlmtd g 1B je la...shopping brg dapur skali kat giant...tp sblmtu g parkson dulu cri sandal....cari punye cari punye cari, kenan hat cap unta aktif gak...selama ni pun duk seret sandal yg cap unta gak....aku ni kan jenis susah nk serasi ngan kasut...beli la cntik n mahal mcmne pun, sure pki 2,3 bln koyak!!!...tp sejak pki cap unta ni, tahan lama la plak...yg slama ni pki pun beli ms penghjg 2009...beli kat parkson ni gak la...

abg suh cari 2psg...terkejut gak aku mula2 tu...ye la, tau2 je la harga 'sekor unta' je dh bpe kan...hahaha ini kan pula suh amik '2 ekor unta' kekekeke...apa lg, mmg sungguh2 cri la....tp kali ni xbyk choice...yg ada pun sume nye ada tali blkg...aku xsuka kalo takat nk wat basahan ada tali2 bagai nie...aku nk jenis sarung je...cpt n sng bg aku....kenan kat 1 design ni, tp xde saiz....eeeiiiii, aku plg geram bab nie...pilih nye pilih pastu xde size...huhuhu..last2 amik sandal paten biasa je....

pastu utk satu lagi, kasut plak, abg suh amik satu paten ni...mcm pump shoes tp tapak wedges..kira sesuai la utk ibu2 peknen mcm aku nie...bila aku try, abg kata comel je kaki ku bila pki....ngeeeeeeeeee *wink* *wink*.....kaki je ke bang???? ;p... tp siyes, mmg comel la...aku dh terpikir, sandal wedges buaya aku yg kat umah tu pun dh nak hancur, so leh la ganti ngan unta ni plak...skali bila tanya size, xde gak...arghhhh!!! hangen 1 badan ye....tensen aku kalo bab2 cri kasut nie....last2 hold dulu...tp abg 'hutang' 1 psg lg ye...hehehehe...

ntah la, sjk kawin n ada anak ni, aku ni jenis xsuka nk beli2 kasut slalu...xmcm ms zaman anak dara dulu, slalu benor tukar2 kasut...ye la, dulu byk ms, skangni ms kan terhad...tmbh plak sjk ada anak ni, kaki ni mcm makin susah nk cri kasut yg sesuai...saiz kaki jd berubah ke sbb kesan dr bengkak ms peknen? korang mcmtu x?sbb tu aku xsuka, org yg xsedar kakinye saiz mcm 'sampan', pastu sdp2 je pki sandal aku....huhuu pastu mula la bila aku pakai sandal aku tu, terkeluar sume jari jemari aku nie....shedih tau...aku bkn kedekut, tp mcm aku ckp td la, aku ni jenis susah nak serasi ngan sume kasut (-_-)....

apa pun, time kasih byk2 ye bang...wlupun abg kata bodek baik punye, syg xkisah pun (^__^).... mmmuahhh!!!!...

NAVY DAY


hari ni hari TLDM yg ke 77...ingin mengambil kesempatan di sini, SELAMAT ULANGTAHUN TENTERA LAUT KE 77, especially to my dearest husband,
 LT KDR MUHAMMAD KHAIRI B. KHAIRAN
& warga tentera laut yg lain..

"TABIK HORMAT WIRA TERBILANG"

Tuesday, April 26, 2011

long weekend

jumaat lepas, sabah public holiday sbb good friday...so kami amik keputusan utk g jln2...xla jauh mana pun tp leh thn gak la...setelah abis masing2 korek tabung, kami amik keputusan g ke tmpt ni...sbnrnye dh lama abg nk bwk aku ke sini, tp asyik bertangguh je....kalo x, dh g pun awal thn hr tu, tp ms tu aku tgh mabuk teruk, xsanggup nk berjalan mana2.....


kami pergi ke tempat seperti gambo di atas ni ye....boleh la kalo takat nk release tensen...hahaha tensen ke aku???? tp kami xnaik belon pun, just naik feri dr menumbok...parking keta kat situ je pastu amik feri express..nak naik bot laju, aku xbrani...nak naik feri besar, makkk aiii 1jam 40min bru smpi...last2 amik feri express je cuma lbh kurang 40min gak la...

dr menumbok ke labuan, air laut ok lg...xde la rs mual2 ke, pening2 ke...adam pun rilex je berdiri tgk air laut...cuma dh nk smpi tu bru la dia tertido sbb pnt kot sbb ms tu mmg dh time tido dia...smpi labuan kami xsewa keta tp kwn abg kat situ bg pnjm keta....alhamdulillah, safe bajet...huhuhu boleh la beli coklat lbh...hahaha....ronda2 dulu kat bandar, kul 1 lbh cru cek in hotel....tido sbb msg2 kepenatan + panas....



mlmnye, geng2 TLDM ajak kami mkn mlm bersama2....apa lg, mkn seafood je la....kominiti TLDM kat situ sgt kecil...mesti diorg dh mcm 1 famili besar kat situ...kalo nk banding TUDM n tentera darat kat sana, besar2 tmptnye.....





esok pg nye, pas bfast kami terus ronda2 1 pulau....kat sini xde tmpt melancong so tgh hr dh abis pusing 1 pulau.....igt nk g tmn burung, tp xbukak lg...huhuhu, penyudahnye g bandar beli coklat je la...beli nye beli, tp xleh beli byk2 la sbb situ nye style coklat nye sume xtahan lama...so nk beli byk2 nk wat buah tgn kat org pun mcm xsdp je rsnye...kalo sape2 yg dh pnh smpi cni, xpela, kalo yg lum smpi lg n xtau psl nie, mesti pikir bkn2 kan...hehehe....tp kalo korang dlm 1 umah duk 5,6 org ok aje nk beli byk2...tp mcm aku ni, duk bertiga tp aku ngan abg je yg layan coklat..adam xbpe sgt...pastu aku ni bkn jenis hantu coklat...skali skala je mkn, tu yg xleh nk beli byk2.....

pas abis shopping coklat, blk bilik terus...sbb kepanasan...pp adam pun dh merah2...xpnh2 pp dia merah mcmtu kalo pns...tiba2 je jd mcmtu...risau gak aku....rehat2 ptg kuar pusing2 lg....kebetulan ms kami kat sana, ada konsert...mcm jom heboh gak la, tp kami xsinggah pun sbb org ramai n mls nk layan kerenah adam nnt yg nak itu, nk ini....hahaha....

mlmnye mkn kat ketam plak...ntah apa nama tmpt tu aku lupa la plak...tp sebelah anjung ketam...boleh gak la...lepak ctu smpi adam ngantuk....blk, tido terus....esok pas bfast, terus g terminal feri sbb nk beli tiket siap2 tkt tiket abis...amik ms petang sbb ada 2 ms je, pg kl 8.30 n ptg kul 2.30....ronda2 jap pastu blk bilik...bg adam rehat dulu n nk suh dia poo poo dulu..kang kalo dlm feri, payah la plak kan...hahaha...seb baik la dia poo poo siap2 kat bilik....packing2 brg, pas zuhur cek out....



xsempat nk lunch, sbb keta wat hal la plak...last2 beli roti ngan nasi lemak bgks kat terminal je...guess what?? roti gardenia tau...yg inti coklat tu..kalo kat smenanjung 60sen je...tp bila dh smpi labuan jd rm1.50...hahaha tutup mata je la beli sbb dh xde mknn lain kan....dh cek in, n masuk dlm feri, air laut bergelora la plak...aku dh stat pening..abg kata ombak stage 2...adam pun sama lalok...wat hal gak la mula2 tu, tp last2 dia tido...mabuk agaknye....aku risau je kalo dia muntah sbb sblm naik feri tu dia perabis kan rempeyek ngan air milo 1kotak....

slmt smpi menumbok, amik keta pastu blk terus je sbb perjalanan lbh kurang 2jam nk smpi umah...singgah sat kat papar mkn dulu...perut dh lapo sgt ms tu...pastu tiba pekan papar tu plak adam poo poo lg...alahaiiii, xpnh2 dia beyak dlm keta....seb baik la ada petronas besar kat area ctu....benti ctu, aku mandikan dia siap2 sng nnt blk umah leh terus tido je....pastu singgah KK, solat jama' terus....smpi umah kul 8mlm....adam dlm keta dh tido dulu...aku pun xsmpi kul 9mlm dh tido...konon nk tggu mentor, xde maknanye...huhuhu....

so, mcmtu je la weekend kami....knl tmpt org je....kalo nk jln sakan, tggu la ek...(^_^)....

Thursday, April 21, 2011

mission posibble or not???

hr ni nye misi kena setel kan sume keje2 umah....baju ada 3 round nak basuh...skang ni bru round 2 dlm machine...ting ting ting...pastu sume bju keje abg kena iron siap2...huhuhu plg aku xsuka iron bju keje nie...apa punye bini la...hak hak hak....

setel membasuh, nk masak plak...masak sempoi2 je la...mls nk pikir pjg....pastu nk prepare bhn2 utk mkn pg esok plak...

setel masak, nk pick mana2 bju plak utk mama, papa n adam...sejak 2menjak perut makin besar nie, rotate bju yg sama je la....mls wooo nk beli bju byk2 utk pregnant ni...nnt pas branak, sure ke laut nnt...hehehehe....baju2 yg basuh nnt kena agkt n lipat terus sbb ada baju n suar yg nk guna nnt.....

mlm, packing....huhuhu...mampu ke aku nk wat sume2 ni sorg2.....hentam je la....xsempat, suh abg packing je la...hehehe....mau ikut abg outstation, dkt2 ja bah....esok sabah public holiday....nnt korang tgk la kalendar yg ada gambar kuda tu ek psl apa sabah public holiday.....hehehehe...

k, bubye....(^_^)

Wednesday, April 20, 2011

PANASSS!!!

bape hr ni, cuaca kat sini sgt la panas...tmbh plak dgn aku yg tgh mcmni, bertambah pns la...huhuhu...kalo hujan pun, hujan pns n sekejapppp la sgt...ni la manusia kan, bila pns merungut, bila hujan pun merungut....huhuhu

smlm, aku dh xtahan kepanasan...adam plak, bila dh start pns2 ni mula la tergaru sana sini...ekzema nye makin menjadi2 bila cuaca pns ni...mgkn alah pd peluh sndiri gak tu....tu yg smlm aku decide ajak abg kuar pas blk keje...xthn lerrr....

kami x kemana pun...just jln2 cuci mata kat 1Borneo je la...tu je la tmpt kami...tp tensen gak sbb masuk situ pun wlupun org xramai, aircon xterasa sgt...huhuhuhu....biasanye kalo kami 1Borneo tanpa hala tuju, abg bwk adam g main kat tmpt game tu....just bwk dia laya main bowling kanak2...adam mmg suka sgt main boling...pastu main keta langgar budak2...hehehe..papa naik skali, mama tgk dr tepi je la....

pas solat maghrib, papa bwk adam main lg, mama cam biasa la g DAISO....g daiso ni mesti g ms hr yg kita xde hala tuju ye sbb slalu ralit bila dh masuk sini...sdr2 duk dlm tu dh hmpir sejam...brg kat tgn takat 1@2 je...hahahaha....syok sgt duk dlm tu...comel2 je brg nye...pastu rs mcm sume nk beli, nak2 lg brg2 dapur...huhuhu....

dah puas amik aircond, beli air beli aiskrim pastu blk....mcmtu je la aktiviti kami ms musim2 panas nie (^_^)...

Sunday, April 17, 2011

cekur



hah!!! ni la pokok cekur aku..tp bkn la aku yg tanam, cik abg ku ye yg tanam sbb tgn dia sejuk, tgn aku pns...(-_^)...dh merimbun sgt...dulu ms kat umah lama, tanam atas batas, penuh 1 batas tu ngan pokok cekur...kalo xsilap aku, sesetgh tempat pgl ni daun kencur...korang cek blk la ye...

dia ada buah...buahnye kat akar...buahnye tu la yg penyedap rasa...nk2 lagi kalo wat lauk pecal....aku pun lepas kawin bru kenal ngan pokok nie...sblm kawin, haghammmm xtau apa... ye la, kita ni kan biasa ikut famili, apa yg biasa famili kte mkn, kte tau la...tp kalo famili kita xmkn, so kte pun xtau la sbb xdidedahkan ngan benda tu...

kalo wat sayur atau ulam, aku xpasti la plak sdp ke tak...yg aku tau hiris2 pastu masuk dlm lauk masak lemak...hmmm mengancam nnt rasanye....hehehe....jiran aku ckp, pokok ni bgus sbb leh buang angin dlm badan...aku lgsg xtau pun...huhuhu tau mkn je la....hahaha

Friday, April 15, 2011

menu hr nie...

hr ni ekceli xtau nk masak apa...hr2 duk masak sambal je ikan kembung tu....nape masak sambal? sbb bila sambal je la adam akan mkn nasi, kalo masak air2 ni mmg dia xlayan...nak2 kalo sup...pelik tul aku...biasanye budak baya2 ni kan suka mkn sup, tp tekak adam ni lain mcm plak...yg aku prasan, kalo ada lauk sambal lwn plak ngan syur lemak, lg laju dia mkn....

oh ye, adam dh start mkn nasi tau....dia blaja mkn nasi ms blk kg hr tu....terkejut gak aku ms dlm flight n masa kat umah neneknye dia mkn...nmpk sgt la mama adam masak xsdp kan??? hahahaha....bila kena air tgn nenek, laju je dia mkn bersuap ngan pak long dia....huhuhu kecik ati mama tau...tp xpe la, jnji dia nk gak la mkn nasi..

pastu blk kk, dia xmau mkn nasi smula...smpi la 1 hr tu g umah auntie onie...auntie onie masak sup bebola ayam..nak plak dia mkn...tu pun sbb tgk kwn nye mkn, dia pun mkn gak...dpt 4 ,5 sudu pun jd la.... so, mcm biasa, hr2 seterusnye mama try wat gak sup tu...hampeh je...adam xmau...hahaha...xkan la hr2 nk g umah auntie onie bru nk mkn adam oiiii...hehehehe......

lately ni, aku suh abg beli nasi lemak as my bfast everyday....mkn besar ok...sbb mcm dh xlalu nk mkn kuih2.. roti plak bkn xmau mkn, tp wat hati sedih je....sbbnye nnt semut yg mkn dulu...huhuhu....pastu terbuang mcmtu je...sayang kan...huhuhuhu...nasi lemak tu biasanye aku akan bg 2...separuh mkn ms bfast n separuh lg aku akan mkn ms kul 9@10pg sbb ms ni perut ku akan start berkeroncong smula...huhuhu...ms ni la adam akan ngecek nasi lemak aku...sbbnye dia tgk ada sambal kan...tu yg laju je dia mkn nasi lemak tu....sng hati mama tgk adam mkn nasi tau....patutla skangni dia makin aktif...terlompat sana sini...huhuhu...ha, nasi lemak tu aku just bg adam nasi semata2 je tau...telur aku xbg sbb aku prasan mcm dia alergik ngan telur la....adam ni ada ekzema ye...bru dpt kesan penyakit nie...tu pun secara kebetulan...kalo x, mmg aku xtau menau...

ok la, tutup citer adam...hr ni masak lemak cili padi je ikan kembung tu....tgl 3 ekor je kan...idea ni timbul pun sbb jiran aku ckp cekur umah kami besar2...dia nk mintak benih cekur kami...aku xkisah pun, amik je la sbb mmg aku sndiri dh xtermasak....byk sgt tumbuhnye.....citer2 psl mknn jawa, tu yg timbul nak masak cili api plak sbb memandangkan pokok kunyit aku pun dh merimbun gak...huhuhu smpi kena mkn ngan ulat daun2nye...


pedas giler ok lauk nie...kalo abg komplen xpds gak xtau la....tp kalo la dlm tu ada ayam...omak aiiii, lg sodap jd nye tau....lammo den xmeraso lauk tu...ayam kek sini xbapo nk sogar sgt, tu yg payah den nak boli ayam kek sini....ikan tu, den goreng dulu pasal dh seminggu dlm esbok....tongah2 tu asam sokoping...hahaha den mmg suko ltk asam kalo masak lomak ni...ikut anak tokak korang la yo.....

korang msk apa ye hr nie....peknen2 ni suka sgt sibuk hal dpur org...hehehe....cauuuu.......

Friday, April 8, 2011

adam khair april 8,11

adam dh nak masuk 2thn 4bln pun bln nie...alhamdulillah, dia semakin 'cerdik'..mcm2 benda dia nak buat...dah pandai berkawan, tp kwn2 dia sume yg dh besar2 la, dia xmau yg sebaya dgn dia....huhuhu...


kelmarin g bwk appointmnt dia, just timbang berat je...bila timbang rupanye dh 12.5kg...mak aiii patutla berat semacam aku rs....dumbell mama makin berat rupanye...hahaha...pastu dpt ubt cacing lg...kali ni kena mkn smpi 2biji...aku bg belah mlm...puas aku pikir macm mana nk tipu dia...biji yg pertama, ok dia terus masuk dlm mulut...tp mcm biasa la, terbelahak la, nk termuntah la, loya la...adam mmg, kalo benda2 pelik masuk mulut dia mcmtu la...biji kedua plak, hmmm camne nk bg dia ek...aku bg dia suh mkn, dia dh geleng2 kepala xmau...nk hancurkan masuk dlm susu, xkan menjadinye sbb dia ni mmg peka ngan rs tau...hahaha...nk xnak aku ajak dia main2 bunyi binatang...tiba bunyi tiger 'AUMMMM', dia bukak mulut besar ckit, terus aku sumbat pil yyg kedua tu...hahaha menjadi gak helah aku tu....mcm mula2 td gak la, terbelahak, termuntah ckit, loya....tu la adam....

tgk la gg saya, tgl separuh je yg depan tu...hehehe

mlmtu sblm tido dia dh start kentut busuk...igtkan dh nk cirit birit, tp gak...penyudahnye semlm berak 2x n pg td bgn kul 5.30pg pastu terus terberak...byk plak tu...uwaaaaaa....dia bleh rilex...aku gak sembelit xok2 lg...huhuhu..

meet my new fren, monkey....

adam ni makin rapat n manja ngan aku...kalo nak tido tu mmg papanye xde chance la nk tido sblh aku sbb dia dh conquer aku yek....hahahaha....mmg dia akan peluk aku n suh aku puk puk montot dia skali smpi la tetido...selagi xtido, selagi tu la xleh benti puk puk ye....1 lg, kalo kami bersiap2 nk kuar, adam akan pastikan aku masuk keta sama2 ngan dia...kalo dia tgk aku xkuar2 umah lg, mula la dia panik n nangis2 sbb igtkan mama nye xikut sama...pd hal aku g dapur nk sorok kan bekal mknn dia dlm beg...hehehe...tp tu la kdg2 susah nk nyorokkan sbb dia asyik ikut aku je selagi aku xkuar umah.....n sanggup amikkan kasut aku supaya leh masuk keta sama2 ngan dia....aduhai anakku...camno nnt kalo mama nk terbranak??? xkan la nk ikut g labour room gak???

dh mcm model kat blkg tu jek...

puas gak la papa dia pujuk kalo nk tido, papanye puk puk, tp dia xmau....siap tepis lg tgn papanye ada la...tgh2 mlm pun mcmtu gak, dia akan cri mamanye gak pastu bru la leh smbg tido smula....TAPIIIII!!!!! kalo bab main, mmg xingat kat mama nye lgsg....dia akan cri papa dia plak...sbb adam tau mamanye mls nk layan kalo bab2 main ni...hehehe...


mcmtu la adam...makin hari makin bising mulutnye tp sepatah haram aku xpaham...hahaha..ada la ckit2 yg leh aku paham...tp MAMA n PAPA mmg dh jelas sgt la kuar dr mulut dia....yg lain2 tu cuma amik ujung2 je....tp kalo tiba berbual, aku surrender la, xpaham weiiii...tp wat2 paham je la...hhehehehe.. mama sayangggg adam!!! (^__^)....

hah zue, ni la strawberi yg jiran aku bg hr tu...siap amik gambo sbb nk bg tunjuk kat laki aku...sbbnye 4 biji tu aku telan sume...keh keh keh...tunjuk gambo kat dia pun jd la kan...

Wednesday, April 6, 2011

PERANG!!!!

sejak2 akhir ni, aku terpaksa berperang dgn dia...hampir setiap hari aku kena serang....korang tau aku berperang ngan sape???? ngan SEMUT API....huhuhuhu...sejak musim2 ujan nie, semut2 ni kembali aktif smula...kalo sblm ni mmg ada, tapi aku dh spray setiap sudut pintu n tingkap ngan penyembur anti serangga tu....hasilnye mmg memuaskan la sbb dh jarang aku nmpk semut api, semut hitam yg mcm semut ipoh pun dh xde, lipas pun dh jarang2 keluar....

TAPIIIII.....korang tau skang semut2 api ni dtg ikut mana??? huh!!! sungguh bijak pandai semut2 api ni...diorg dtg ikut syiling umah plak....xbrani nk melangkah pintu n tingkap umah ku yg dh psg 'pendinding' tu, syiling plak menjadi laluan diorg.... adehhh!!! bernanah mata aku tgk tau...

kalo diorg takat mkn sisa2 mknn yg jatuh kat lantai tu, aku leh sabar lg la...tp yg wat aku ilang sabar tu abis sume stok mknn dimknnye...agak2 la weiii wahai semut....ingat2 la org blkg ckit...huhuhuhu... megi aku jgn ckp la, mmg abis ditebuknye...stok2 mknn adam mcm biskut2, honey star, wafer2 tu sume dah dirasmikan dulu oleh sang semut2 api nie....aku spray bwh kabinet, dia ikut atas kabinet...aku spray atas kabinet, dia ikut tepi kabinet... hanginnn tau!!!...pg td je abis tauhu kering aku ngan biskut cheese adam 2bgks yg lum bukak dimkn dek semut2 nie...pd hal bru je beli sabtu hr tu....sob sob sob...tggl sebungkus je lg ni...baru2 ni, aku masak la nasi awal2 sbb nak wat nasi goreng sbb stok dlm icebox abis...jd nye bila nasi dh masak, aku tutp siap2 la suisnye n kuar jap g umah kwn....skali bila blk umah nk masak nasi ( sbb dh leh agak mesti nasi tu dh sejuknye), terkejut gila aku, nak nangis pun ada tau...rice cooker aku penuh ngan semut2 api ni, semut2 ni mcm berkenduri plak kat nasi aku tu...dah la abg dah nak blk dr sipitang ms tu...huhuhu...nak xnak, terpaksa la aku buang seperiuk nasi tu n masak nasi lain....

masalah ni bkn aku je yg alami nye...jiran aku pun sama gak...dia pun ckp dh lama umahnye xde semut, tp skangni dh ada smula...hr tu aku tgk dia jemur beras...tu xde lain la, mesti semut dh penuh dlm beras....kesian kan kami....aku dh xtau nk ltk apa lg...mcm jiran aku ni, dia sembur ngan ubt anai2 kat setiap sudut lantai n syiling umah...pun semut serang gak....kalo mak menti, org kata petuanye kena pujuk bru diorg nk kuar, kalo semut ni pun nk kena pujuk gak ke??? mmg dh xleh nk simpan stok mknn dah nie...dlm icebox jgn ckp la, penuh dibuatnye ngan brg2 dapur...xkan la biskut,megi, tauhu kering pun nk simpan dlm icebox gak kan????

korang ada ubt @ cara yg lg POWER x? skangni aku cuma pki produk cosway je...mmg berkesan, tp tu la semut2 ni lg bijak kan...huhuhu ikut syiling plak tu....

Monday, April 4, 2011

Vitamin 'M'

adehhhh...skangni aku xtau la apa nk jd ngan aku....vit M makin menjadi2....smpi kan nk online pun aku dah mls... kdg2 tu, pg2 dh on laptop, pastu terbiar la smpi ke ptg....huhuhu...mcm muak la plak nk tgk, lbh2 lg kalo bukak FB..huhuhu xtau nape, jemu abis, mcm nk termuntah je...xleh jd nie...huhuhu

nk stat baking2 smula, aku xmau sbb aku kalo leh nk kurangkn mkn dessert2 ni ms ngandung kali nie...ye la, dulu ms pregnant kan adam, aku rajin gak la wat itu ini, penyudahnye gula naik....huhuhu sungguh haru ms tu... tu yg kalo leh kali ni xmau la baking2...tggu dah abis pantang bru start smula...tu pun kalo ada masa la...hahaha...

teringin nk menjahit, tp mesin xde...nk jahit tgn??? mimpi je la....skangni kena cri entertainment bru la...korang biasa wat apa ye? teringin nk g bercuti, tp abg shibuk...apa kan daya...huhuhu....igt nk start smula edit2 gambo, tp xleh nk concentrate la plak...bru je nk pilih gambo, adam dh dtg duk sblh aku, pastu mula la nk kena layan dia ckp bhs jerman + prancis tu...nnt satu, satu gambo dia duk tanya kte....penyudahnye, aku cancel terus....hehehe..

BUNTU NYEEEEEEEE!!!!!

Friday, April 1, 2011

memori terindah wlupun seketika....

masa smpi terminal kat senai hr tu, kami xterus blk...singgah tmn u jap sbb g umah abg aku kat sana...sje je jumpa anak sdara yg dh lama xjumpa...pastu bru la kami gerak blk terus ke bp....papa aku ikut jln lama je sbb nnt sng nk luch kat gerai Mak Mah...gerai ni kalo mlm2 ada mi bandung tau, pastu ada tauhu bakar ...sdp mi bandung nye wlupun xla sepekat mi bandung lain....tp tu la, aku kan dh xleh nk mkn mi kuning, so tolak la itu sume, tauhu bakar nye pun not bad, tp xleh lawan yg kat param utm dulu tu la...huhuhu....tp yg syoknye ms luch kat situ, dpt mkn sambal belacan org smenanjung...uwaaahhh marvellous...hehehe...jakun giler kan? kat sabah ni, sambal belacannye mmg pelik ckit, xsama lgsg ngan smenanjung....nape aku x wat sndiri??? seperti biasa la, kalo buat pun yg mkn aku sorg, mmg aku mls ok....sbb abg xmkn sambal belacan kerana alergik ngan belacan ye...so, mmg la aku xkan wat...belacan yg ada dlm icebox tu pun aku rs ada la nk dekat setahun...pd hal beli saiz plg kecik (mcm sebtg pencil), xabis2 gak ye....

pastu mak tapau je lauk2 kat gerai mak mah tu sbb mmg sdp2 belaka la...aku pun dh lama xmasak sakan, skali dpt lauk2 kg ni, sdp nyeeee....huhuhu...esoknye, papa belikan nasi lemak yg bungkus ngan daun pisang je...alahai, rindunye nk mkn nasi lemak mcmni...50sen je tau...aku telan smpi 2bgks...hahaha ngan epok2 kentang sardin...terasa nikmat mkn mknn smnanjung nie....pastu, aku terus follow parents aku g pasar tani...wah!! kalo leh, nk borong mcm2 la, tp kan daya, bknnye aku larat nk angkut naik kpl tu nnt...huhuhu, so beli wat mkn kat umah mak je la...beli frozen2 yg kat pasar tani best gak tau...plg aku suka manggelek @ vadey (mknn india tp yg ni melayu kte yg wat)...mmg peberet la...kuih ni dr kacang dhal...mmg sdp...

pas pusing2 pasar tani, aku ajak parents aku mkn soto kat busten plak...hah!!! ms ni la aku ada hot ckit sbb adam wat hal...kejap nak air tu, kejap nak air nie...penyudahnye, utk dia je 3 jenis air...minumnye cuma 1 je... pastu ngan nangis plak...huhuhu sungguh xtenteram aku nk mkn mihun soto kat ctu....blk je umah, terus tido kan dia....

hari2 seterusnye, dpt gak la g pasar karat (org2 kuala yg jual brg 2nd hand tu), pastu sempat la aku mkn sate...satu cucuk 50sen besar lg ye kat BP..kalo kat kk, huhuhu kecilllnyeee....mcm sate 20sen kat pasar mlm manjung je....pastu dpt mkn murtabak singapore, rojak mamak, mi goreng mamak (jamah ckit sbb dh terliur sgt), laksa johor, rojak pak ali n lontongnye skali (ni kat pt jawa)... tp menu wajib xsempat mkn, bariani md shah n lontong darat....bkn xsempat mkn cuma perut asyik sendat je, kalo beli pun takut membazir je kan...xpe la, simpan utk bln 5 nnt....nk blk lg nnt...hehehe... tp yg plg best skali dpt mkn nasi minyak org kawin....kebetulan plak adik kwn akunye (zeti) kenduri ms tu,,,dpt mkn sepinggan pun, sungguh nikmat sgt....itu yg plg aku idam2kan...hahaha...

ms blk kg pt jawa plak, dpt mkn mcm2 buah2an...ye la, tgh musim buah kan skangni...dptla merasa pulasan, rambutan durian....tp sume tu mkn ckit2 je....aku xbrani nk mkn byk2....manis buah2 an tempatan ni lain kan, xmcm epal ke, pear ke, lai ke, anggur ke...hehehe...hah!!! 1 lg, dpt mkn telur ikan tenggiri...sdp weiii....kat umah mak aku plak dpt mkn telur ikan parang....adehhhh meleleh plak air liur nie....huhuhu

masakan mak aku plak jgn citer la...wlupun simple je lauknye, tp tu la yg akan wat kte teringat2....alhamdulillah, dpt gak merasa air tgn mak wlupun mak kata mls nk masak awalnye sbb pnt keje kan umah...tp sbb nini blk gak, tu yg gagah kan jua memasak...hehehehe...tq mak....atokpapa pun xjemu2 layan adam yg byk kerenah tu...ckit2 asyik pow ajak jln naik keta la, naik motor la...hehehe

so, skangni xsabo nk tggu bln 5....nk blk kg lagiiiii....gambo???? sori ye...kali ni blk xamik gambo sbb camera abg guna...hp??? hahaha memori dh nk pnuh ok, so sgt la lembapsss hp ku itu....hehehe...

dah balik sabah pun...

alhamdulillah....selasa hr tu aku slmt smpi ke Terminal 2 KK...landing dlm kul 8.45pm....pun berdua gak ngan adam...tp ms tu abg xdpt amik sbb still kat KL lg...so aku minta pertolongan dr onie sefamili amik kami kat airport....sian diorg sbb tggu kami smpi tertido2 anak2 diorg...hehehe...

sungguh puas dpt blk kg kali nie...dpt gak la mkn apa yg diidamkan2...hehehe yg tu nnt aku citer ye...tp skangni xdpt nk update sgt, bdn skt2 la...ni pun bru pas tolak icebox sbb nk buang air nye...aku pun xphm la, nape sejak pindah umah ni, air icebox tu cpt penuh??? sblm2 ni xplak....huhuhu...

kat sini pun bru pas abis latihan pelan payung ptg smlm...sape2 yg pnh dgr @ pnh alaminye mesti tau kan...adehhh, mmg mencabar mental aku ni gak la...abg xde apa2, aku plak yg over....ye la, seram wooo...kang xpasal2 btul2 nk perang...camno weiii???? dh la dgr mcm2 bunyi tgh2 mlm....huhuhu

k la, nnt bila bdn dh ok...aku update lg ye...xtau la nape lately ni mls btul nk online....huhuhu...k, daaaa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...