Saturday, June 30, 2012

Durian

Khamis hr tu Abg os ke sipitang.. Blk hari gak tp smpi umah Lps maghrib... Blk2 je Abg bwk blk durian sipitang 2 biji...org bg katanye... Alhamdulillah, rezki hr tu kan... Bila Abg kopekkan, aku ckp la, ' alaaa, syg nk yg kuning xpun musang king ke, udang merag ke' huhuhu... Pastu tau apa jd... Aku kena tazkirah dgn Abg... Org dh bg jgn demand2... Xbaik tau.. Dh la Abg kena angkut naik boat lg nk smpi ke Labuan ni... Huhuhu insaf jap...

Aku suh la Abg kopek terus 2 biji tu n simpan dlm esbok sbb aku nk wat bubur kcg n bg2 kt jiran, kt anak buah Abg ...

N semlm terlebih rajin wat serawa durian tp pulutnye terlembik... Masak pki rice cooker je... Nk kukus xde ms sbb khabir meragam je... Wat xbyk pun tp dpt la bg jiran depan ckit..

N hr ni wat bubur kcg durian plak nk bwk ke aktiviti bakat ptg ni.. Hahaha Bkn sng nk rasa air tgn Cik pengerusi ye... Masak ikut musim je.... :p

Ok la, nk tido kan budak2 dulu, kang ngamuk sakan plak kt umah bakat nnt...


Thursday, June 28, 2012

Ujana kewangan (UK)

Uk ni satu2 nye shopping complex yg ada kt cni... Lain2 cuma Ada emporium n supermarket kecik je... Kalo g uk, xsah kalo xmain menatang ni... Yg si kecik tu pun sama naik... Xpadan dgn kecik... Kt cni je bleh abis rm10 tau...

Hari Bapa

Masa father's day hr tu Abg xde kt cni, kena os ke smenanjung... Kami just hanta mms je la Kat Abg... N dh jnji nak wat kan kek...

Yg ni je sempat snap... Igt smlm nk mkn lg, tgl lg suku je, Skali angkat je tudung saji, kek dh pnuh dgn semut... Uwaaaaa geram tau... Nsb baik mama xbertukar jd hulk...

Wednesday, June 27, 2012

Adam dgn diapers nye..

Saya dh xpki pampers lg... Tp time tido n nk beyak je mama pki kan pampers...

Alhamdulillah, Adam dh pndi bgtau kalo nk buang air kecik...kdg2 tu aku yg igt kan dia gak...cuma kalo nk beyak je yg prob sbbnye dia suka beyak time aku tido kan khabir...xtau camne nk ubah masa.. Kalo xtidokan khabir, muka la dia wat Hal...kang kalo aku layan Adam plak, khabir sure ngamuk sbb tgh nenen kan...

Xpe la... Pelan2 la dulu... Tp next year dh nk skolah...huhu last week bru je anta borang...isshhh dh nak skolah anak mama ni... Cptnye ms berlalu...

Tuesday, June 26, 2012

Sunyi dah...

Mak n nini dah blk... Plan asal blk esok patutnye, to nini dpt intebiu 3 tmpt esok... Nk xnk kena blk awal gak... Dh tinggal kami bertiga je di siang hari...

Ticket AA mahal benor, amik mas lg puas hati... Tp tumpang bergambo Kat banner AA...hahaha

Wednesday, June 20, 2012

Kaya ball mungeeee

Kali ni wat kaya ball... Mula2 nk try wat kuih bakar tp xde bijan la plak... Google punye google jumpa resipi ala2 kaya ball plak... So apa lg, kte try je la ye... Layannnnn..... Mentang2 dh ada acuan ni kan, laju je nak test resipi baru... Ahaksssss...

Sunday, June 17, 2012

Kuih cara

Ye... Hr ni di ptg hari, kita ber'cara's pulak ye.. Acuan tu sempat aku kirim kt mak cari kan kt bp... Oh ye, nini n mak ada kt Labuan skangni teman kan aku sebab Abg o/s lg..huhu..

Rupa dh ada, tp rasa kena alter lg la... Xpe, 1st trial kan...ok, layannnn ye.

Monday, June 11, 2012

Puding roti suka hati saya (^__^)

Apsal namanye mcmtu? Mcm biasa la, guna kan bahan2 apa yg ada Kat dapur ni ye... Disbbkan slalu kecewa dgn roti Kat Borneo ni, aku terus wat puding sblm tanda2 nk kulat tu dtg..

Kalo google resipi ni, sume nye syorkan pki roti gardenia @ high 5...huhu cni stok gardenia smenanjung terhad ye... Kismis xde, aku ltk almond nibs je... Pastu susu segar pun xde, susu cair tgl 2 tin...1 tin nak wat kuah puding plak... 1 lg tin nnt Abg mesti nak minum Bandung soda.... Hmmm, air kotak Dutch lady Adam Ada ni, mama kebas 1 ye... Dh tuang, tp xcukup plak... Bancuh susu Adam plak... Ahakkksss...

Not bad rasanye... Abg mkn siap bertambah wlu pun SOS kastad nye tertawar ckit... Almaklum la, tgh puasa, xdpt nak rasa...

So, dessert utk buka hr ni j esok adalah puding roti suka hati saya...

Friday, June 8, 2012

Laksam

Hr ni menu utk lunch, aku wat laksam. 2nd time wat...dulu wat sama2 ms pot luck kt umah aku dulu... sbnrnye, nk msk lain ikan kembung ni, tp ikan nye aku dh ' terlebih masak' tu yg terjadi nye laksam ni... Nk wat laksa Johor, bhn byk xcukup....so google resipi laksam... Bhn2 nye sempoi je..

Jemput mkn ye... Dinner pun mkn ni gak...bfast esok pun mkn ni gak la nampak gaya nye sebab kuah ada lg... So pg2 esok kena la gigih kan diri wat mi laksam nye...hihi

Thursday, June 7, 2012

Khabir oh khabir...

Tgk la, bila dia tido Abg kaco tau plak nk ngamuk2... Tp bila Abg tido, dia sdp2 landing kat Abg... Pastu tarik telinga Abg... Plg best skali ketuk kepala Abg dgn mainan... Adehhhh pening mama mcm ni tau....

Link kek karamel

Sue request.. Kalo ko google sama je tp yg ni dia ajar n tunjuk gambar ko leh paham nye la...

Credit to owner blog...

http://e-nalovelykitchen.blogspot.com/2011/10/kek-karamel-sbs-dan-tips.html?m=1

Wednesday, June 6, 2012

Kek pisang plak...

Kek karamel dh abis, layan kek pisang plak ye... Kek ni mmg wajib wat, kira tetiap bln mesti akan wat skali... Adam pun layan kek ni gak...kena la dgn tekak dia...

Tp kali ni xtau nape kaler putih jdnye... Mgkn sebab pisang kot...biasa wat pki pisang berangan, tp kali ni wat pki pisang emas plak...termanis plak... So dh tau la, pisang emas ni manis sgt di kena kurang kan gula lain kali.. Tp kurang wangi la... Kalo berangan, ada wangi ckit...hihi... Xpe la, yg penting Adam makan.... (^___^)

***wat entri mencekik je ye pasni...hahaha

Karamel pelangi

Mula2 xnk amik tau pasal kek ni sebab karamel telur tu.. Aku xsuka... Tp bila mommy Oni dh tunjuk ajar step by step, rs rugi plak Kalo xpraktikkan ilmu ni....

Mula2 tu debar gak nk wat... 1st time wat kek yg kena asingkan telur kuning n putih ni...

Bila dh siap, haaaa puasnya hati walaupun ada hangit ckit kt air gula tu n kek merekah... Mula2 makan mcm xleh nk terima lg karamel tu, tapiiiii bila dh 2 malam dalam icebox, masyaAllah, sdp nye kek ni.... Kebetulan ada tetamu dtg, sempatla mereka rasa kek ni...Abg pun dh request suh wat lg tp lapisan atas tu bg tebal ckit lg kata nye ...huhuhu tgkla dulu ye bang... (^__^)

Tuesday, June 5, 2012

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...