Friday, July 29, 2011

mandi sauna & murtabak koboi....

pg td, pas masak utk lunch (mcm la masak sakan, takat goreng ayam n panaskan lauk lemak cendawan kukur hok kelmarinnye je...hhehehehe), aku terus je wat inti untuk murtabak.....hahahaha, mak buyung sudah mula mengidam okey!!!!... sblmni, g 'umah' kak sherry, tgk akak wat murtabak...pastu g 'umah' isyah, dia pun wat murtabak gak...hmmm, kepala ni mula la duk teringat2 murtabak singapore kat restoran noor...huhuhu sdpnye... xcaya tanya la abg sbb kalo blk bt pht, mmg xsah la kalo abg xmkn murtabak singapore ni....

sekali nak masuk tgh hr, tiba2 je karen xde.....argghhhhh!!!!! tensen giler aku...dh la ms tu aku bru je nak tidokan adam...adam pun duk tgh layan susu..sblmtu aku dh bg dia mkn ubt selsema plak tu..ubt tu ngantuk sbnrnye...tp disbbkan panas sgt, adam pun xlalu nak tido...huhuhu....bila dh pns mcmtu, mula la adamnye berpeluh2, garu sana sini....nak xnak aku bukak la baju dia...tgglkan pampers je la...sian plak tgk bdn dia, abis merah2...aku??? jgn ckpla, mmg dh mcm mandi sauna ok...siap mandi 2 kali, pun xsejuk2 gak...time2 xde karen ni plak cuaca panas berdenting...kalo x sblm ni cuaca sdp je, berangin kuat...hr ni angin xde pun....





korang tau karen xde bpe jam??? 3 jam ok...kalo hr2 mcmni, mmg leh kurus cpt la...nak2 kalo tgh pantang, xyah la nak salai2 badan lg..hehehe...tp sblm karen ada (lbh kurang nak kul 3 gak) adam bleh plak tetido.. mgkn kesan dr ubt selsema tu, wat dia xtahan...panas pun panas la...dia balun tido, letak je kepala, xsmpi 5minit, dh senyap....huhuhu aku je la masih duk berkipas kepanasan...pastu tetiba karen ada...alhamdulillah... terus je aku bgn nk smbg projek yg pg td tu punye...hehehe..

inti ni aku wat style express je tau...korang jgn gelak tau kalo aku bgtau nie....aku just pki dging beger je... (^_^)...dh nama pun murtabak koboi kan? balun je la apa yg ada dlm esbok tu...isyah ada ckp ltk rempah kari n kurma pun sdp...aku cek, cuma ada kari je dlm stok aku...pastu ada ckit lg rempah kuzi yg onie bg dulu...ntah dh expired ke x aku xtau la...aku cmpurkan aje 2 rempah tu...hahahaha....adehhh, jgn skt perut udah lerrrr....

pastu kan, korang jgn gelak tau...xbaik ok gelak kan ibu mengandung yg sdg mengidam ini....utk kulitnye plak, aku xguna kulit popiah mcm yg isyah tunjuk...hr tu g shopping mmg dh tergerak ati nk amik kulit popiah, tp bila pikir2 blk, kulit ni kan byk, kang aku simpan dlm freezer tu, ntah bila lg nak guna...huhuhu...pastu aku nmpk abg amik stok roti paratha frozen byk...roti ni mmg utk adam...dia xmkn nasi, aku gorengkan ni je utk dia ( tu pun ikut angin adam gak ok).... so, utk kulit murtabak ni, aku pki roti paratha ye...hehehe...jgn gelak, jgn gelak =p...

aku just nipiskan lg roti paratha ni, pastu bru la isi intinye...hahaha...sonang koje den...tp kalo korang yg jenis rajin+malas (mcmne tu ye?), roti paratha frozen tu korang uli smula la, pastu kalo pandai tebar, tebar la....bru la marvelous hasilnye...hehehe....

ini rupabentuk bahan mentahnye ye...hihihi

ada ke org uli roti canai pki ni???? ni kalo nmpk kat persatuan mamak semalaysia nie, mau nye aku kena gelak 18juta kali nie.....(^___^)...
 
tadaaaa...sudah siap ok....org johor mkn murtabak lawan ngan sos+timun ye.... sdp gak tau :)

kulit nye xcukup nipis...hehehe...tp yg kelakarnye rangup plak kulitnye tu...hahahaha

yaaaa...begini ye cara nak menikmati murtabak style johor.... (^__^)...

kesian kan, teringin nak mkn nye pasal, kena la wat sndiri...aku sjk duk sabah ni, mcm2 aku blaja dr pengalaman...tu la, ms anak dara dulu malas nak tolong mak kat dapur, bila dh mcmni bru tau...terkontang kanting la sorg2 kat cni..ye, aku sdr, aku xpandai masak, xmcm sesetgh org mmg dh dikurniakan air tgn yg sdp...nsb baik la ada intenet...leh google slalu..ngeeeeee...kalo xde, hmmmm tepon mak je la hr2....hehehe....tp, apa2 pun masakan mak sndiri gak plg sdp kan?....ishhh teremo plak ptg2 nie... rindu kampung sbnrnye....sob sob sob (-__-)....

kwn2, jemput jamu mata ye...murtabak xsbrapa je nie...sumenye instant je ye.... Aminnn, lepas gak ngidam aku utk kali nie....hehehe...

Wednesday, July 27, 2011

hati berbunga-bunga (^_^)....

sejak ptg semalam, hati niberbunga2 je...hehehe... apa x nye, abg dh selamat sampai ke rumah....dah lama rasanye xkena tinggal lama mcmnie...hehehe...takat seminggu je...dulu kena tggl 3 bulan, ok aje...(ye ke ok?)

yg plg excited skali, dh tentu la adam...mula2 tu malu2 plak papa dia dh ada, lepas tu dh xdenye mal2 lg dah, siap main wrestling lg ngan papa dia....tp smlm tgh hr adam mmg rindu sakan aku rasa...mana x nye, ms aku ajak dia tido, dia nangis2 xmau, tp last2 dia ikut gak aku masuk bilik....pastu amik bantal n selimut papa dia...tgh hr buta tgh panas2 tu pun boleh dia selimut badan dia ngan selimut papanye...tido pun pki bantal papa, xpki bantal ben 10 dia pun....huhuhu...mgkn kali ni dia btul2 terasa kot papa nye xblk2....seb baik la aku mmg plan nak bersalin kat cni je, kalo dibuatnye aku bersalin kat kg, ntah camne la ngan adam nnt ek???

setelah seminggu xkeluar rumah, ptg smlm pas minum2 n mandi, abang ajak keluar...bkn g mana pun, takat g 1Borneo je la....just nk entertain adam sbb dah seminggu lbh xjejak kaki kat ctu kan...hihihi bkn ada apa pun kat ctu, just bwk dia g tmpt mainan je....pastu aku ajak shopping brg dapur skali sbb mengenangkan mggu depan dah puasa, so, penuhkan la kabinet  tu ngan apa yg patut.... aku kalo boleh nak elakkan shopping hjg mgu ni sbb kompem org rmi punye...ye la, gaji kan dah masuk,pastu nak sambuat puasa lg, mesti la org rmi....xsanggup la aku....baik prepare awal2.....dan di kesempatan yg ada ni, aku ingin ucapkan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN...MUDAH2AN AMALAN KITA BERTAMBAH DI BULAN MULIA INI....AMINNNN (^_^)......

** mgkn terlampau rindu kat papanye, adam skang mode batuk n selsema pulak.....(-_-)

Monday, July 25, 2011

menghitung hari lagi...

abg xblk lg...huhuhu harap2 hr ni sume keje2nye dpt diselesaikan n esok boleh fly blk cni smula... alhamdulillah, kami dh leh video call..jumaat lepas, abg try on hp dia yg masuk air masin tu...hehehe, seb baik boleh..tp xleh kol lama2 sbb nnt hang...pastu ada bpe button yg xberfungsi lg....huhuhuhu...xpe la, janji leh tgk muka.. bknnye apa, adam bgn pg je, asyik sebut PAPA! PAPA!....adeh, mama plak yg emo...hihihi

smenjak abg xde nie, makan xmenentu je kami 2 branak kat cni...huhhu..bknnye xde brg dapur, tp malas nyeeeeeee aku nak masak2...ye la, bila masak nasi, adam bukannye nak mkn...bila aku wat mi plak, seharian mkn mi, last2 aku yg masuk angin, mlm xleh nak tido...nak suh masak mi ngan nasi??? huhuhuu xdenye aku rajin smpi mcmtu skali ye...hehehehe...last2 byk wat mkn ringan2 je la utk aku....tp tgh duk terpikir ni, sblm puasa kena wat stok donut byk2 ni...kang si kecik ni mintak, mana ada org jual pg2 nnt...huhuhu...

dinner mlmtd...roti telur + air susu anmum je...huhuhu biasa kalo abg ada, hjg mggu xpnh mkn kat umah...hehehe...wajib mkn kat luar ye...ngeeeeeee...

bfast pg td lmbt ckit sbb mlmtd xleh nk tido, pinggang n tapak kaki kiri skt sgt2...mcm masuk angin...wat jemput2 ikan bilis je ngan milo O....

ni smlm nye projek....asal nye nak wat badak berendam..ntah la, tetiba je rs mcm nk mkn kuih tu pd hal xpnh mkn pun...bila duk belek2 buku resipi, adam plak sibuk nak jump stab a.k.a lompat tikam...huhuhu..aku mls nk wat sbb lbh kurang mcm bubur sum sum je cuma lompat tikam ni ada 2 tepung n pulut...dh adam nk ni gak, aku wat je la....tu yg smpi skt2 pinggang ni berdiri lama menggodak benda alah nie...huhuhu...penyudahnye, adam mkn 1 sudu, pastu xmau dah...grrrrrrrrrrrrrrrrr mau nye aku jd singa.. penat tau mama buat!...dah la terlembik sbb terlampau byk gangguan dr adam ms menggodak benda ni...lgsg xcun...huhuhu tp kaler ijau ni xngancam la...nak kena cri kaler ijau lain la plak....

tekak ni asyik nk mkn benda manis je...esok plak ada appointmt...huhuhu...hr ni duk tala air masak je la ye... T_T....

Friday, July 22, 2011

(-__-)

bosannye bila abg xde...nmpk gayanye abg kena postpon blk cni....disbbkan tuntutan keje kat sana blum abis, so tgl lagi la kami berdua...adam plak dh pandai cari papanye....dh lama sgt xnmpk, video call pun dh xboleh...huhuhu..

mkn pun dh xmenentu...mana yg leh masuk mulut je la...adam pun sama...layan kartun je dr nak mkn itu ini... sian anak mama sbb mama xbwk jln2 mana pun...bkn xmau, tp xlarat nak drive...smlm drive takat g umah onie je, pinggang ku dh skt mlm td...tp xtau la kalo sbb drive sbb mmg dh lama xdrive...semalaman aku xtido, sedar2 dah subuh...penyudahnye, aku bgn solat subuh, pastu try tido semula (lama x wat mcmni) memandangkan cuaca ms tu tgh hujan n adam still tido, hp pun aku silent kan sbb aku tau abg akan kol pas subuh, tp aku cuma xmau ada gangguan n aku pun dh infom by sms kat abg kul 3am yg aku xleh tido mlm td...harap abg paham :)..

lg setengah jam nk kul 7 aku dh sedar, tu pun sbb adam yg kejut aku...dia bosan la tu duk main sorg2... nak xnak, kena bgn gak la...tgk hp, 3 miskol n 1 sms from him....huhuhu....reply sms je sbb tau abg skang mmg tgh bz sbb nak kejar dateline.....

mandi2, wat sarapan terus...utk adam, aku gorengkan donutball frozen tu je....ada balance lg 5 ketul, goreng kasi abis je la....utk aku, adehhhh xde mud nak mkn....tp kena mkn gak sbb bfast tu penting kan....ada roti kosng, beli smlm tp xsdp (biasala roti kat cni, susah nak cri yg kena ngan tekak)...last2 tgk ada dging beger...so wat beger koboi je la....huhuhuhu dlm xde mud nak mkn, mkn besar gak la pg td...pastu amik ko, skt perut...hehehe....

beger koboi + milo 'O' je....dihiasi ngan ultraman yg dh tumbang atas meja makan...

Wednesday, July 20, 2011

donutball sira lada....

sblmni aku ada post status aku kat FB yg aku tiba2 je teringatkan roti john n donut sira lada kat pasar malam pesta, batu pahat.....seriously, sejak akhir2 ni aku teringin nak mkn mcm2....huhuhu...bkn la benda2 mahal, tp makanan ala tepi jalan n warung2 kat bt pahat tu je la....ishhh, bb kali ni low profile la...hihi

roti john yg kat psr mlm tu lain ckit dr tmpt lain, n ni la 1st aku kenal roti john....dia mcm roti sosej tp tggi ckit.. belah kat tgh2 (bkn sisi ye) pastu isi inti...inti cam biasa la ada yg ltk dging, ayam @ sardin...but for me, as usual sardin menjadi pilihan hati.....pastu roti tu celup dlm tepung yg ala2 KFC tu pastu goreng ngan minyak yg byk...walllaaaaaaaa, sdp tau...sbbtu bila 1st time duk berjauhan kat kuantan sana tu, aku pelik ckit tgk roti john kat ctu sbb pjg+leper+dging@ayam salut telur kat tgh2 roti tu...rupanye sume tmpt mcmtu...aku lum jumpa lg roti john yg mcm kat tmpt aku tu.....tapi, tiap kali blk kg, aku xberkesempatan nak singgah pasar mlm tu....malas la nak citer pjg....

donut sira lada plak, aku xpasti tmpt lain ada ke x....tp takat ni aku xjumpa lg la...kalo kat KL mgkn ada, negeri2 lain xpasti la....disbbkan bpe mlm ni asyik duk teringat2 kat donut sira lada nie, so pg ni aku amik keputusan nak try gak wat sndiri...memandangkan abg xde, xde sape yg nak belikan donut utk adam, tu yg aku gigihkan diri ni menguli pg2....yg utk adam aku wat versi gula mcm biasa je tp terkeras ckit sbb aku wat awal pg...xsempat nak snap, dh abis pun adam mkn....hihi...utk aku nye ni aku wat lewat ckit, so lembut ckit la dr donut adam td.....

adun ckit je, takat 1 cawan...pastu wat versi bulat2 je...mls nak tebuk2 lubang kat tgh tu....ni pun goreng ckit je, yg lbh frozen kan...simpan utk adam bfast esok....warna sambal ekceli xgelap sgt, tp sbb goreng donut tu tergaring, tu yg jd gelap.... jemput ye, xtau apa rasanye sbb nak tggu sejuk dulu (^_^)...

rabu yang sunyi....huhuhu

smlm pas maghrib abg kol...abg kata ada berita xbest....huhuhu bila tanya nape? rupa2nye hp abg jatuh dlm air laut masin...alahaiiiii, siannye...bru je pki bpe bln hp tu, dh jatuh dlm air masin...kalo dlm air tawar leh tahan lg la..ni air laut masin, xtau la mcmne...ntah leh pki lg ke x... nak xnak, smlm terpaksala abg cri kedai hp berdekatan, tu pun seb baik cpt ckit sbb abg kata kedai2 kat ctu sumenye tutup awal, ye la, bandar xbpe besar, mmg tutup awal la....last2, abg beli hp rm60 je....takat leh kol n sms wat smentara waktu nie abg ckp....  aku ckp boleh la, tp kesian kat adam la sbb dh janji nak 3g ngan papa dia...tp xdpt, takat dgr suara je la....

mlmtd plak, tgh syok mengemas kain baju aku n bb, tiba2 plak xde karen...dlm kul 10mlm kalo xsilap...adehhh hangen tul la...seb baik la adam dh tido, kalo x, lg haru la dibuatnye....lbh kurang sejam gak xde karen...setgh jam pertama ok lagi la adam xgerak2...tp pastu, dia dh kepanasan agaknye, asyik merengek2 je...tau2 je la adam nie, bkn leh pns n peluh ckit, mula la tergaru2 sana sini, badan melekit berpeluh2....dh la gelap gelita, adam siap xleh prasan aku ada sebelah dia..asyik pgl mama! mama! je....huhuhu....kul 11 karen dh ada smula, bru la aku dpt tido ms tu...nak smbg kemas kain baju pun dh xde mood....

pg ni nak try wat donut...biasanye pg2 abg g belikan donut utk adam, tp aku mls nak keluar, so konon nak wat sndiri la....tp skill mcm dh ilang la...huhuhu...donut ku terkeras....seb wat xbyk....huhuhu...nak kena alter ckit lg nie....menghitung hr je la nie....huhuhu

Tuesday, July 19, 2011

barang dah sampai (^_^)....

td masa duk layan movie KL Gangster, tetiba je door bell bunyi....tgk2 rupanye anak buah abg dtg hantar kan parcel aku...hehehehehe...ekceli, abg xde...kena outstation seminggu, last minit bru dpt tau...tgh hr td dh fly... kebetulan plak aku dh order brg2 ni..tu yg pesan kat abg, kalo parcel sampai kat opis, bleh x suh anak buah abg tolong hantarkan smpi ke rumah.....tp xsangka la plak dia hantar sblm opis hour abis...lum kul 4 dh hantar...hehe.. time kasih byk2 ye (^_^)....

tp yg kesiannye, dh la bwk naik motor, parcelnye plak besar rupanye...aku igt, xla sebesar mcmtu...berat bleh tahan....dlm kepala duk terpikir, aku cuma order 2 brg je...free gift mmg ada, tp kecik2 je la...skali bukak je parcel tu, ha ko amik!!! byknye brg.....alhamdulillah...murah la rezeki akak tu...mgkn sbb aku slalu beli ngan dia kot, tu yg dia bg free gift tambahan...hehehe...apa2 pun, syukur...rezeki baby agaknye...nak suh mamanye kurus sakan la tu...huhuhu...

aku cuma beli set NR ngan tungku magnet tu je...yg lelain tu dia bg....yg plg xsangka, bengkung tu pun free...hihihi kalo bersalin normal, alhamdulillah...leh pakai (^_^).....

set NR + tungku magnet+ pos city link = $ harga still xsampai harga sbnr set NR tu... (^_^)... boleh la kan?

Monday, July 18, 2011

ikan bakar....

hr ni korang lunch apa? hehehehe dh start sibuk nak selongkar dapur org.... hr ni aku just wat ikan bakar sahaja bersama kuah asam utk cicah.....

smlm perintah berkurung sudah abis, so abg ajak jln2 la...pg tu g pasar tamu sat sbb nak cri pokok pandan n lada utk tanam kat blk umah (yg sblm ni dah mati...huhuhu)..tp sayangnye aku mabuk sakan la plak, masuk je keta, kepala pusing + loya2...abg tanya leh tahan x? aku suh carry on je la.....smpi2 pasar, aku just duduk kat 1 kwsn ni n suh abg belikan 100 plus....pastu abg n adam je la yg duk jln2, aku tggu smpi la diorg abis pusing....then blk base smula....

pas zuhur kami keluar smula....otw nak kk tu, nampak la rmi yg memancing kat tepi jln....ntah mcmne kepala otak ni leh terpikir ikan bakar....siap bgtau kat abg, nak mkn ikan bakar la....hahahha terkejut abg!!! pastu abg janji, blk awal singgah pasar kat tepi jln tu cri ikan jaket....

seb baik la ptg tu kami lalu, ada 1 gerai tu jual ikan jaket (cencaru)...mula2 dia ltk selonggok terus...aku xmau sbb nak ckit je...so, bodek2 mintak 2 ekor bleh x? pastu suh siang kan skali...hahaha seb baik la boleh... pastu cri bhn utk wat kuah asam plak...mahalnye brg2 pasar kat  ctu...huhuhu xpe la, setahun skali bleh la...

so, hr ni buat la ikan bakar, tp aku pki rencah instant je ye...jgn tanya aku apa resipinye....hahahaha..biasa la, aku kan lazy...sume nye nak instant je....mmg stok instant ni sentiasa ada dlm freezer aku ye... (^_^)...

kuah asam...tumbuk lada sampai pijar tgn :( ...

ngeeeeeee.....talian hayat...

hasil tangkapan kat pasar...hahaha

bakar sekor je cukupla....

Saturday, July 16, 2011

30 weeks...

hari ni genap 30 minggu....gembira ada, takut pun ada... mcm nak dpt anak 1st la plak...hr2 dlm kepala otak ni pikir mcm2...adeh, sempat ke x nak tunggu mak papa dtg nnt....

lagi setgh bln dah nak puasa...x wat apa2 preparation pun...redah je la nie...mudah2an dipermudahkan ms bulan mulia tu nnt....ms peknen yg dulu, lalu bln puasa gak, tp ms tu bru nak masuk 7bln kalo xsilap...kali ni 8bln....harap2 la larat....kalo xlarat, kita beli kat param je la ye bang (^_^)....

eeeiiiiii...aku rasa otak aku kosong ni...apa lg nak disediakan???? NR dgn tungku dah order...hehehe...tggu selasa nnt brg sampai (insyaAllah)....mintak2 la xde sangkut mana2 lg...

ok la...tgh blurr ni sbb kena 'kurung' kan? huhuhu...

Thursday, July 14, 2011

birthday bash syahmi n sofea

mlm td g birthday party anak2 nik na (sabrina)...meriah sungguh, smpi kan hero tu ngamuk xmau blk...uwaaaa mama xlarat ok nak handle adam...seb baik la dtg ngan abg skali, kalo aku sorg2 je, pengsan jugak nak pujuk adam blk...hehehe...

smlm wat tema bbq...mmg ok sgt2 la n tetamu nye ramai sungguh, adam asyik hilang ntah mana aku xpasti... tp yg pasti nak cri dia sng sbb dia xbukak2 topi birthday ty...ntah apa angin dia baik nak pki topi tu...sblm ni dia xmau pun pki....

k layan pica je la ye...sori, gambo bday boy n bday girl xde, xdpt nak kesan...hahaha tmbh plak camera woman ni dah berat badan, mls nak bergerak banyak...kekekeke...

birthday party syahmi (5) and sofea (1)...

1st time hero ni nak pki topi party nie....

hero tu tgh menyelit nak tgk gak kek2 kat atas meja tu...risau plak kalo tgn dia gatal g tepuk kek tu plak...huhu

sempat main kat bilik org plak...huhuhu


hahaha, gegar plak gambar sofea....



daris maintain tido wlupun bising + panas....





ini budak, bgn tido terus je cri topi ni...pastu nak g beli bfast pun nak pki gak, tp kena warning ngan papa, kalo pki gak papa xnak bwk jalan....kekekeke....




Tuesday, July 12, 2011

part 1 - done!

part basuh membasuh pakaian bb dh setel....alhamdulillah, cukup la apa yg dah ada skangni....tu pun bkn kesemua adam punye, ada gak pemberian dr akak n cousin aku gak... smlm dah basuh 3/4 baju bb n pg td dh basuh lg 1/4.....so, done my job...but only part 1...huhuhu...

pasni nak keje kan bantal n tilam kekabu adam yg lama tu...xpasti simpan kat mana...nak kena recall blk nie... sayang wooo bantal n tilam tu sbb mak aku yg wat kan khas utk adam ms adam lahir...tu psl aku nk guna smula bantal n tilam tu....nak kena jemur bg gebu smula tu...hehehe...ekceli, barut n bedung pun mak aku yg jahit sndiri, tp bkn khas utk adam la, tp khas utk cucu2 mak aku...hehee, cuma skangni turn adik adam plak, so pasni kalo mak aku dpt cucu lg, kena pas baton la plak ye... (^_^)....

for my part, bru pas dealing ngan my feveret dealers online....dpt rega repeat customer kaw-kaw la...hehehe...dh byk giler aku shopping ngan dia...sbbnye servis dia mmg tip top la bg aku...laju je, tp cam biasa la, poslaju kk ni yg sendu....huhuhu...

xkisah la kalo ada org kata aku ni over excited....xpe la, yg buat sume ni pun aku kan, bknnye mintak tolong org lain pun....huhuhu...yg pasti, bila dh cukup bulan (insyaAllah), aku nak rest n wat apa yg patut n perlu saje...dh xyah nk pikir benda2 remeh ni lg....korang doa2kan kesihatan aku ye n mudah2an sumenye slmt...

apa citer la ngan sue ye...senyap je....ayu arif plak dh slmt deliver bb boy...snyp2 berisi rupanye cik kak kita tu...hehehe...


baju, barut, bedung, booties n mitten yg sudah siap dibasuh n lipat...nak masukkan smula dlm beg nyonya sblh tu...itu beg sgt nostalgia ok....abg beli ms zaman kami bercinta dulu...xcukup beg nak bwk blk brg ke kg nye, aku suggest suh beli beg tu kat tmn U....tu pun dpt idea sbb zue ada beli gak beg tu, tp wat isi CPU... zaman dulu nye CPU kan besar gaban...hahaha...zue, ko masih ada lg ke beg nyonya tu? ms tu, beg nyonya ni xglamer lg, corak pun skema je, kotak2....tp skangni siap ada cop LV lg kan...hahahaha....

Monday, July 11, 2011

monday morning......

lately ni asyik rasa xselesa je....feeling pun xmenentu...huhuhu...kerap sgt kena sesak nafas n gelap mata.... dh masuk trimester ke 3 kan, tu psl la dh rasa mcm2....

skangni kena pandai kosongkan minda...xleh nak pikir mcm2 lg dah....tp bila dh duk sengsorang, mula la fikiran nie menerawang ke sana sini....adehhhh, xleh jd mcmnie.....

hr ni plan mcm nak masak kari ayam utk abg....tp mcm xlarat la plak nk drive ke pasar yg xsmpi 3 minit tu.... bkn xlarat bwk perut, tp xlarat nak menarik nafas ni la, asyik tersekat2 je nie....ntah la, mgkn sbb cuaca panas sgt kot skangnie...aku kan mcmtu, kalo terlalu panas, mmg senang kena asma.... inhaler xdop plak ni...dh expired kot kalo ada pun....tp kalo kena serang asma skangni pun mmg aku xmau pki inhaler tu, tkt efek kat bb plak....

tp 1 misi utk hr ni dh berjaya....dpt gak basuh baju2 bb....wat ckit2, supaya last minit xpening kepala nak pikir itu ini.....


sori ye, entry hr ni ntah apa2....masih terasa ting tong lg nie....huhuhu

Sunday, July 10, 2011

POKOK


layan ye....tgh feeling2 skangni.... xtau nak kategorikan  feeling apa skangni (-_-)....

Thursday, July 7, 2011

80 more days...

kalo ikut ticker kat atas, ada lg 80 hr lg sblm nk due....brg2 nak deliver mmg 1 apa pun xbeli lg...dulu pantang kat umah mak, sumenye complete, xyah pening2 kepala...la ni pantang kat cni, sumenye kenca cri bru...huhuhu.. tukang urut pun sng nak dpt, siap kami plak yg pening nak pilih mana satu sbb masing2 ada kelebihan tersendiri dlm menguruskan mak budak n baby....kat cni xtau la camne nnt...nk mintak sape urut la yek...?

brg2 utk baby xde masalah sbb kebanyakan aku dh bwk dr kg ms cuti yg lepas...tggl lg ckit je la benda2 remeh nak cri utk bb nnt...aku pun dh survey beberapa tmpt nk cri brg2 keperluan tu...so dh tau la gak kat mana nak dpt kan....

yang aku pening kan skangni, brg2 utk aku...hua hua hua...1 apa pun xsedia lg...agak2 korang, melampau x kalo aku dh beli siap2 skang? bknnye apa, sbb skangni kan tgh sale...so, byk la seller online yg tgh wat sale giler2... antara benda yg plg aku teruja nak beli sgt2, produk NR...aku igt nak stay lg ngan produk ni sbb dulu pun pki ni gak...suka NR ni bkn sbb dpt turun byk, tp tang nak membuang tu sonang je weiiii....berdesup je rasanye...kekekeke... tp tu la, kebanyakan diorg jual yg set complete tu plak...aku igt nk beli loose, tp xde promotion plak....tp kalo beli set complete tu dpt rega murah + dpt free gift byk plak tu....huhuhu...agak2 melampau x aku nk beli skang ek? sementara stok masih ada la katakan....


tungku pun xde lg nie...dulu umah mak pki yg mcm peluru tu...adoiiii, xkan la aku nk angkut naik flight plak kan? nak beli kat mana ek kalo kat KK nie? pki beg panas tu xsdp la plak, xrasa sgt....tp skangni dh ada bantal tungku yg elektrik tu kan? ada sape2 dah pnh cuba ke? ok ke tungku tu ek?


pastu aku bru je prasan yg aku ni cuma ada 2 helai kain batik je...kah kah kah...sadis kan...adehhh, camno la boleh terlepas pandang yg nie....dulu pun ms pantang, pki hok mak nye je...abis je pantang dh xde dah nak berkain2 batik lg....masa kat spital dulu, aku tumpah darah boleh tahan banyak gak weiiii...tu yg pki byk kain batik ms pantang...huhuhu

yg lain2 tu sng la nk cri...xde masalah...yg 3 atas ni je la aku pening...ha, 1 lg korang pki x param pilis? yg pki kat dahi tu apa ek? param ke pilis ek? aku masa pantang dulu wajib pki wooo...kalo xpki, aku rs dunia ni sdg berputar 360 darjah....huhuhu...dulu mmg xleh nk berpisah la ngan benda alah nie....xleh nak jejak lantai kalo xpki.....pening yg amat sgt.....ni pun aku xtau nak cri kat mana kat cni...kedai2 jamu kat sini xmcm kat smenanjung, sng nak cri....sini payah sungguh...

pening, pening, pening...aku slalu ckp kat abg...kot2 la sayang ni terbranak awal camne ek? abg pandai x nak cri sume2 brg tu sndiri? abg xjwb apa, tp muka berkerut2 tanda mintak simpati je...kekekeke....tawakal je la..hehehe..

**pica copy dr google je yek....

Wednesday, July 6, 2011

versi giant...

ptg smlm, ntah angin rajin mana plak dtg, tetiba rs mcm nak wat apam....kebetulan last week ada beli ovalette.. saje je wat stok kat umah....memandangkan xlama lg nak pose kan, tu yg duk simpan brg2 mcmtu, mana la tau kang nnt time pose tetiba nak mkn kuih itu, kek ini kan....hehehe mcm la rajin bebenor....

so smlm, duk skodeng la resipi apam polkadot yg org duk heaven ckp2 skang ni....tp skang dh ada apam ladybird plak kan...comel je aku tgk....bila duk banding2kan, sume resipi nye sama je aku tgk...tp tu la, pki gram plak tu....so, aku main agak2 je la resipi tu....aku just wat 2/3 dr resipi asal...acuan khas tu pun xde so, aku bedal je la pki acuan apa yg ada...hahaha jgn marah ye tokei2 apam...hehehe...

oleh kerana nk wat versi giant n simple, so aku wat xbyk kaler pun...takat 2 kaler, hijau n merah....tp aku duk pening tang filling, dlm esbok cuma ada coklat nutella n peanut butter lady's choice je yg dah lama mengeraskan dirinye...hahahaha...hentam je la labuuuu... aku pki je tu wat filling...kekekekeke....

leh kerana aku ni suspek diabetes, gula mmg cut off abis la...ckittt giler aku ltk sbb memandangkan nutella n peanut butter dh manis kan...so, tmbh tolak kat ctu je la....tang polkadotnye aku mls nk kaler2, wat warna asal je...takat nk mencekik sndiri kan, so wat sesimple abis la.....so, hasilnye.....tadaaaaaaaaa!!!!!





sorila xcun mana apamnye...warna pun x mengancam sgt....polkadotnye pun bersepah2...hahaha...mmg keras tgn aku ni ye...xberseni lgsg....apamnye pun berlubang2 la plak...xpela...ni 2nd trial wat apam...abg kata ada improvemnt banding yg thn lepas aku wat...keras giler yg dulu...yg ni ok la, not bad sbb bfast pg td pun masih sdp gigi ni nk kunyah....hehehe....ha, aku dpt 11 bekas mcm kat ats ni yek....kalo wat kecik2, xtau la bpe byk la dpt, xsgp aku okeh...aku ni bkn nye penyabar orgnye...mmg salute la kat tokei2 apam ni...mmg kompem penyabar la org nye.....ha! cuma aku ada derhaka ckit kat resipinye, aku tmbh vanilla ckit sbb xtahan bau telur la....huhuhu

ok, slmt menjamu mata (^_^)....

p/s: smlm apptmt...berat naik xsmpi sekilo pun dr bln lepas...huhuhu...btul2 jg mkn kah aku ni? ngeeeee...pastu kena cucuk kat tgn...adehhhh, sengal2 smpi skang.....

Tuesday, July 5, 2011

kudat -> Kota Belud -> Teluk Sepangar

sampai je kota belud, abg bru teringat sbb kami g situ nak g kenduri kahwin pd ahadnye...tp hadiah kawin xbwk...so, masuk la pekannye..pusing2 jumpala pasaraya GMart...abg sorg g cari hadiah kahwin kat ctu, aku xturun sama sbb adam dh tertido plak...pastu cri roti utk alas perut mlmtu sbb nak mkn kfc dh xlalu, nk g kedai mkn, tkt xkena ngan perut je....dh beli sume terus cek in hotel kota belud....


pasaraya G-Mart la yg plg besar kami jumpa kat kota belud nie...huhuhu

hotel ni bila mlm macam haunted house je ok....sbb ms kami sampai lampu lgsg xbukak, cuma lampu kat reception je yg terbukak...hehehe seram kan...abg tanya2 gak la ada org duduk x selain kami? budak tu kata ada, xtau le btul ke x....kami tawakal je la...nk cri hotel lain pun dh mlm ms tu....bilik besar, tp byk plak kurangnye....tp bedal je la, tido 1mlm je kan....hehehe...

mlmtu kami tido xsedar diri termasuk la adam...lgsg xmintak susu pun..penat agaknye duduk lama sgt dlm keta...aku plak rs mcm nak demam mlm tu....bgn pg sejuk xhengat ok...mcm biasala, hotel ni pun xde carpet...adeh, mencucuk2 je rsnye tapak kaki nie.....pg tu plan nak g Pasar Tamu Kota Belud plak....xjauh mana pun dr  hotel yg kami duduk tu....tp tu la, igt kan bukak kul 6.30, rupanye kul 5.30 pg dh bukak...so, ms kami smpi tu org dh ramai la n parking pun dh payah....

belakang tu, samar2 je nmpk gunung kinabalu

budak xmandi lg....hahaha


siap sedia nak g pasar tamu kota belud plak

bezanye pasar tamu ni ngan kat KK, kat sini berbumbung...so mmg xkan takut panas la...tp byk plak taik lembu...huhuhu...sana sini ada je...pasar ni lbh pd  mkanan n sayur2an...bju2 pun byk gak la....brg kraftgn xbyk sgt...ada pun ckit je nie...sempat la kami rembat bakul pasar yg bertutup tu (nak wat bakul baju bb nnt...hahaha), bakul baju yg bulat tu (nak wat bakul mainan adam plak) n tmpt ltk surat...igt nak amik tudung saji...aku kenan yg warna warni tu, buat dr daun rumbia kalo xsilap...tp abg xkenan sbb katanye xnmpk dlm....pastu jumpa lg 1 tudung saji...cantik mmg cantik, tp bila aku test ltk atas permukaan rata, dia tutup xrapat...nnt sng masuk lalat aku ckp...last2 xamik la kedua2nye...huhuhu..

pastu kami smbg jln2 lg...ntah mcmne tetiba plak aku gelap mata...aku dh xlarat nak jln lg, just duduk rehat je la kat tepi gerai kosong...abg masih duk tercri2 brg....last2 aku xtahan, aku ajak abg blk hotel terus...serius ms tu aku dh xleh nak nafas...oksigen mcm xsmpi ke otak...mata dh pinar2....naik je keta, terus bukak tudung...seb baik la dekat je kan ngan hotel, xsmpi 5minit...abg suh rilex dulu dlm keta amik aircond...dh ok, bru turun....kesian plak kat abg sbb mcm xpuas pusing...nak dtg cni lg ntah bila la....sori ye bang....

blk bilik, kami siap2 nk ke kenduri plak....kenduri cni lain ckit...biasa kalo kat semenanjung start kul 10@11 hingga 5@6 ptg kan...tp sini nye style, kul 7 pg dh start smpi kul 12@1 tgh hr kalo xsilap aku....kami cek out awal, igtkan jauh benor la tmptnye, skali xsmpi setgh jam pun...hahaha...abg siap dh kecewa, sbb kalo tau dekat, leh smbg tido lg...hehehe...sbb smlmnye kami dh lalu tmpt tu tp sbb kami lalu jln lain, tu yg jauh....rupanye ada jln lg dekat...tu yg cek out awal...kat sini aku xbrani nak amik gambo plak...almaklum la tmpt org...n aku xde nmpk sorg pun pgg kamera...huhuhu...tmpt mkn pun sbnrnye asing laki2 n pompuan, tp aku siap ngendeng ngan abg nak duduk sama ngan abg, last2 pengantin laki tu ajak je suh join sama ...hehehe muka xmalu kan...bknnye apa sbb bhgn pompuan tu xde sediakan meja, cuma ada kerusi je....so, ada susah ckit la aku nk mkn, tmbh plak berdua ngan adam kan...kat bhgn laki2 ada meja plak...seb baik la lauknye ok...boleh la diterima tekak ni lg....bkn nye kami memilih tau, tp aku pnh g 1 keje kawin kat perumahan lama dulu, mmg peliksss sedikit lauk pauknye...n slalu gak dgr org duk citer2 style sabah ni lain...huhuhu...tp mgkn famili ni agak open n anak2nye sume blaja kat smenanjung, tu yg diorg mix sabah n smenanjungnye style kot...

bila adam dh start wat perangai, kami pun mintak izin utk gerak dulu....naik je keta adam mintak susu n baring terus....xsmpi stgh jam, dia tido terus....kami pun xde plan nk ke mana lg...sbb ms tu tgh hr kan....jd, blk rumah terus la...perjalanan xla jauh sgt...dlm 2jam je....

smpi rumah dlm kul 12....punye la byk kepak kelkatu n semut...huhuhu seb baik la blk awal, so kemas2 rumah dulu bru unload brg dr kereta....salin bju, pastu sume tido dulu...adam xmau tido sbb dia dh puas tido dlm keta...aku biarkan aje dia baring sebelah aku....aku plak tido2 ayam, dgr la adam bebel sorg2 n nyanyi sorg2...aku mls nak layan...pnt sgt, bru terasa....sedar2 kul 2...tu pun adam kejut sbb dia berak...nak xnak kena bgn bersihkan la...pastu mandi, solat, kejutkan abg....mula la proses membasuh baju yg berbakul2 itu.. lepak sgt2 ok...mlm nye pun aku tido awal...abg keluar jumpa kwn pun aku xlarat nak bgn...seb baik la adam sng tido mlmtu (1st time dia bg papa dia tepuk montot dia tau), xbyk ragam n xmintak susu pun.....pg ni bgn rs segar la ckit...hujan plak tu (^_^)....

mmg best g kudat, tp jgn serik la dgn keadaan muka buminye...kalo serik, mmg xkan dtg lg la...tp bila terkenangkan lautnye, mak aiiii, mcm memanggil2 je ni.....skali skala camel trophy pun ok gak kan....hehehe

Teluk Sepangar -> Kudat -> KotaBelud

jumaat lepas kami bertolak ke kudat....kami tolak lepas abg abis keje....pd awal plan, kami g 2 buah keta bersama jiran sebelah...tp last minit jiran terpaksa cancel sbb sabtu tu kan ada larian 1 Malaysia kan...jd anak2 nye sume terlibat...so kami xmenghalang la...ye la, mereka anak2 dah besar, yg kami ni anak tecikkkk je lg...hehehe...so, kami gerak 1 kereta je la....kali ni travel pki kereta sewa je, naik avanza je sbb abg kata dia kesian kat aku yg dah nak sarat nie...tu yg cri mpv bg aku ngan adam selesa duduk kat blkg....

bru start perjalanan, dh mintak susu kotak....huhuhu

dlm kul 5.45pm kami bertolak.....mulanye cuaca ok aje...tp bila je masuk laluan ke dalit, hujan mula turun dan semakin lebat....jd, sepanjang perjalanan kami masa tu hujan lebat dan terpaksa la abg bwk slow......kami ni belum penah lg g kudat, jd xnmpk lg mcmne la bentuk jalannye kan....dah la malam n hujan plak tu....tp, alhamdulillah....selamat juga kami sampai ke kudat tu jam hampir pukul 9.....mmg adventure la sepanjang perjlanan kami tu....mcm camel trophy pun ye gak...hehehe...seb baik la kami naik mpv..kalo naik kereta, mmg lg slow la nmpknye....so pd kwn2 yg nak g kudat ikut jalan darat, aku nasihatkan naik la kenderaan yg besar2 ckit ye...sbbnye, jalan sgt la teruk...terlampau byk kesan runtuhana tanah sana sini....dan yg plg penting skali, mesti full tank ye....mmg xkan jmpa 1 stesen pun...hehehe

bila dah jumpa sign board "SELAMAT DATANG KE KUDAT", kami berdua dah tersenyum puas...hehehe ye la, mmg penat giler dah masa tu...penat sbb badan asyik terhentak2 je...adam dr awal lg dh selamat dah....tidooo je la sepanjang perjalanan tu, ngan sejuk nye lg...mmg syok la dia tido....abg suh gak aku tido... tp aku mcm biasa la, kalo jln tu 1st time aku lalu, mmg payah la nak tido..lain la kalo dh biasa lalu, mmg aku tido je...hehehe...kami cek in di Kudat Golf & Marina Resort....mmg dr awal lg kami dh survey kat intenet... mcm hotel ni je yg glamor...so sblm tolak tu pun dh booking siap2...sbb kalo booking awal lg murah kan + guna kakitgn kerajaan lg la murah...hehehe...mmg style hotel kat sabah ni kot (except KK la), hotel kat daerah2 mmg xde sediakan carpet...so, sjuk giler la kaki ku ini....

smpi2 je hotel, abg plak nak demam katanye...alahai, aku plak dh pesan awal2 kat abg yg aku terlupa nak bwk beg ubat...huhuhu....so disebbkan mlmtu pun mmg dh kesejukan, kami tido xbukak aircond...kesian kat abg.....mgkn sbb ms drive dlm kesejukan, xpki jaket plak tu....tu yg dedor je rs bdn abg....urut2 abg, wat kan air milo panas, suh abg lap2 bdn ckit, solat pastu sume tido keletihan....adam je wat hal ms ni sbb dia dh puas tido dlm keta kan, hangennnnn je aku...huhuhuhu...

pg2 esoknye bgn, alhamdulillah...abg dh ok...aku saje je perli abg, ala demam dh ok sbb nak main golf la tu...hahahaha...abg senyum2 je sbb itu tujuan utama dtg ke kudat ni.....pg tu abg dh xleh nak duk diam sbb nak tggu bfast lama nyeee...tu pd abg la, pd aku ok je...kekekeke...kebiasaanye bfast start kul 6.30pg kan, tp  kat ctu start kul 7.00....sblm kul 7 lg kami dh turun dan bwk brg2 yg perlu je....tinjau2 keliling resort...masyaAllah, cantiknye pemandangan....wlupun resort ni dh lama, tp view smulajadinye sgt tenang... pd hal resort ni di tgh2 bandar tau ( ekceli not bandar but more to 'pekan')......


resort yg kami duduk....view sgt cantik, tp biliknye kami bg rating 3/5 je...hehehe





view pg2 sgt cantik ye...kalo utk view mmg 5/5 la...

lepas mkn, abg terus ajak kami ke pdg golf plak....abg g survey buggy dulu sama ada org luar leh sewa ke x kan....sbb aku xkuasa nak berjalan ye...huhuhu...ok, bila sume dh dpt, kami pun turun ikut abg...1st time ni ikut teman abg g main golf...kalo g driving range tu biasa la.....kebetulan ms tu ada geng2 polis main gak.... so start lubang 10 la ms tu sbb xmau jam kan....alhamdulillah, cuaca pg tu pun sgt cantik...angin pun tiup sepoi2 bahasa...mmg xrugi la aku follow abg ms tu....tp aku mls nak turun dr buggy ok...aku just pki selipar je, rumput plak masih basah2....xkuasa ye....hehehe...duk atas buggy ngan adam sambil menikmati MAMEE n Biskut MUNCHY's...hahahaha....ada satu lubang tu kwsnnye sgt cantik...isshhh kalo la ada photographer bertauliah ms tu, mmg aku ajak abg posing abis2 kat ctu...hehehehe...nak amik gambar ber3 mmg xdpt la...(^_^)....









abaikan yang saiz besar tu ye... (-_^)...



bilik hotel yg kami tido...hehehe


dlm kul 10 lbh abg dh abis main....pulangkn buggy pastu round2 jap pekan dia...kecik je, xde apa2 yg menarik la...cuma kami survey tmpt mkn, yg ada KFC je la yg kami leh telan...kedai2 mkn mmg ada, tp sejak duduk sabah ni, kami mmg jarang mkn kat kedai2 mkn kecuali kedai mkn yg kami dh kompem je ye (-_^) .....selebihnye fast food je la....abis pusing, kami blk resort smula...mintak cek out lewat ckit sbb nak lepas kan zuhur dulu, nnt sng nak meronda2 lg kan....pas cek out, kami g kfc isi perut dulu...pastu beli payung (lupa daaaa nak bwk payung, kat umah ni dh bpe btg payung ada kes asyik lupa nak bwk ms travel), incase hujan lg kan....ha, lg 1, kat cni sng nak cri masjid ye...besar2 plak tu...mgkn penduduk cni majoriti muslim....

abis menebas dahhhh...hehehe

setel sume, kami mulakan perjalanan....kami turun blk dr kudat sbb nak menghala ke kota belud plak...tp sblm ke kota belud, ada byk cek point yg perlu kita berhenti tau....hehehe...mula2 skali kami pergi ke Tip Of Borneo...tiada kata2 leh aku gambarkan bila sampai ke sini....sgt cantik ciptaan Allah...pantainye yg bersih...wlupun kami smpi tgh panas terik, org ttp ramai bersantai, berkelah, mandi laut kat ctu...ikutkan hati, nak aje aku ajak abg berhenti kat situ tp disebbkan kami mengejar masa, dpt tgk je la....tgk la 1 hr nnt, kalo umur pjg murah rezeki, insyaAllah kami akan sampai ke sini lg....kami teruskan perjalanan hingga ke hujung....ini merupakan pulau ke3 terbesar kalo xsilap aku....smpi je sini, kami just amik2 gambar pastu blk.. igtkan nak lepak lama ckit, tp cuaca sgt panas...takut dehydrate plak nnt.......


pantai kat tip of borneo nie...kalo tgk real, mmg sgt cantik....sejuk mata memandang tau...

mama gak kena tgl kat blkg....

panas terik ok masa nie...

diapers budak ni dah berat sebenarnye...pastu berlari, jd londeh la plak...hahaha

ini la globe yg dinanti2kan utk bergambar....

akhirnye, dpt gak bergambar kat sini kan bang (^_^)....

ini budak xpuas lari kat sini, dia mogok nak amik gamba kat sini gak...huhuhu

abis amik gambar, keluar plak dr kawasan tu dan teruskan perjalanan....cek point seterusnye pusat membuat manik...kami pun terjah je la kg tersebut, tp bila dh smpi kg tersebut, seram plak nak turun...hehehehe...ctu sume rumah pjg, diorg wat manik2 tu dlm rumah...kami fikirkan diorg ada bukak gerai ke apa kan, so xjd nak berhenti, just pusing perkampungan tu je....keluar blk.....

nxt, rumah pjg kampung bavanggazo...abg ajak masuk sini, tp aku yg xmau...ntah la, rs mcm xsdp ati plak nk masuk simpang ni...aku suh abg terus je....so, cek point seterusnye Kg Sumangkap...pusat membuat gong kg ni....kami pusing2 ctu dan berhenti la kejap...kat cni ok ckit sbb setiap rumah yg buat gong tu diorg dh siap2kan tmpt menjual skali...so, korang xkan rs segan silu la nak berhenti tgk gong2 yg dijual...cuma 1 je la, mgkn tu kwsn non muslim, so byk la anjing2 nye ye.....aku ngan adam xturun, abg turun sorg je...so beli gak la gong comel utk souvenir kami sndiri n kwn2....tp sayangnye tinggal design bunga je setiap rumah...design2 lain dh xde...menurut akak tu, dia kata ada pelancong dr german dah dtg borong gong...huhuhu xde rezeki nk tgk corak2 lain :)...


kampung ni majoriti penduduknye buat gong...


tgh pilih gong utk wat souvenir...



cek point terakhir plak, Gombizau Kg Madu....ni ladang lebah sebenarnye....ada byk lebah agaknye, tp ms kami masuk tu, xde plak lebah beterbangan sana sini...tp kalo nak masuk ladangnye kena bayar....kami xberniat pun nak masuk sbb dh ptg...kebetulan ada org jual madu...kami just beli sebotol je la memandangkan org tu kata xde expired kan...hehehe...beli je la, mknnye ntah bila la...huhuhu


so, abis la sume cek point kami...kami teruskan perjalanan ke kota belud pulak....oleh kerana matahari masih ada ms tu, brula kami nmpk rupa jalanraya ms tu...mak aiii, sgt menggerunkan ok...kalo la kami tau rupa jln mcmtu, mmg kami xtolak mlm la jumaat tu...hehehehe...tp alhamdulillah, sume nye selamat kan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...