Monday, September 30, 2013

penutup Hari Malaysia

sabtu baru baru ni adalah hari penutup bagi Hari Malaysia...majlis tu diadakan di dewan konvensyen di Ujana Kewangan...so, mcm2 aktiviti diadakan kat situ...tadika adam pun terlibat gak dgn aktiviti mewarna...

asalnya, kami dtg cuma nk tgk2 je...kalo keadaan agak crowded, igt nk blk je sbb waktu tu mmg waktu si kecik tu tido...kalo xtisdo mmg meragam la dia...sekali bila smpi je tmpt tu, terus je cikgu adam panggil n bagi kertas utk diwarnakan tu...beserta sekali dgn pencil kaler dan duit mkn skali...huhuhu igtkan xbwk segala keprluan leh excuse, sekali rupanya disediakan la plak ye...so, xde cara la in nk elak lg, join je la...cikgu adam pesan ni aktiviti mewarna bersama ibu bapa....abg dh pandang aku sambil senyum2...terus je abg bgtau, 'mama je la yg teman kan adam, papa jg adik, ok x?'...huhuhu sabo je la...so, kami pun berpecah tp sempat pesamn kat abg suh carikan sharpener skali...

bila masuk je dewan dgn adam, mak aiiiii rminya org....so  kami cri je la mana2 kedudukan yg seseuai utk mewarna...adam mula2 mmg excited sgt nk mewarna., skali bila dh jumpa dgn kwn2, terus je dia lupa tujuan dtg ke situ...penyudahnya mama gak yg kena perabiskan keje dia....adoiiii, lama gila xmewarna ni, skt pinggang tau sbb buat atas lantai....


ni kalo org xtau citer mesti org kata, wah, pandainya budak kecik ni mewarna....tp kalo org tau citer sebenar, mak aiii, selekehnya mak dia kaler...hahahahaha....adam cuma kaler bulan, bintang n muka org tu je ye...yg lain dia suruh mama dia abiskan sbb dia nak main ngan kawan dia...ggrrrrrrrrrrrr...




tgk la, punye la rmi kan...aku rasa, majoriti bkn budak2 yg mewarna tau, tp mak bapak yg warnakan..hehehe....

sume sekolah kat labuan ni terlibat aku rasa...ms kami duk mewarna, kat pentas tu bekas calon angkasawan duk tgh bg ceramah kat budak2 skolah rendah n menengah...

adik ngan papa je...xleh duduk diam...dia pun duk sibuk nak main ngan abg dia....

posing ckit ngan adam...hehehe...patutnya adam tu kena pki baju sukan dia, tp aku xtau plak kena pki baju tu kan, nsb baik la cikgu xmarah...hehehe...pas mewarna, terus je g mkn kat mamak sbb kelaparan...adam kena belanja mama tau....hehehe

hari ahad pg plak, bwk adam n khabir g swimming kolam je...lama dh xbwk diorg mandi kolam ni...adam mcm biasa la, mula2 mesti penakut...smpikan aku marah kat dia, lepas ni xmau bwk lg la kalo xmau masuk kolam tu...ada ke dia cuma nk main baling2 pelampung je...pastu keje papa plak kene kutip pelampung tu pastu pass kat dia...pastu dia baling semula...mana la aku xhangen kannnn....bila dh kena warning, baru la dia nk berani....lastly, dia dh pandai berenang guna pelampung bulat dia tu..kannnn, kalo xkena marah mmg xsah tau...nk kena marah baru la nk pandai itu ini....huhuhuhu...



adik ni mcm biasa la, kalo g kolam mesti ada kes jatuh kolam nya...semlm mcmtu gak la...dia duk sepak2 air, penyudahnya terus jatuh dlm kolam...nsb baik la sempat tarik tgn dia...temggelam gak dia satu badan...suh pki jaket, nangis plak....hr ni, terus je dia demam....byk terminum air klorin agaknya....

Friday, September 27, 2013

Kayaaaaa...

Hari ni breakfast pau inti kaya.. Buat ptg smlm.. Xbyk mana pun dpt la dlm 8 ketul gitu.. 1st time buat.. Xcantik mana pun.. Hehehe.. Smlm dh mkn 4 ketul, hr ni kukus lg 4 ketul.. Smlm yg balance 4 ketul tu dh kukus siap2 pastu sejukkan masuk esbok sbb nk wat frozen kan.. So pg ni kukus semula je...


Bila mkn pau kaya ni mula la terasa nk nyanyi lagu awi rafael tu.. Hahahaha.. Kan best Kalo kaya kan?

Kalau aku kaya
Hari hari hari raya
Bil-bil jiran keluarga
Aku belanja selamba
Kalau aku kaya
Aku beli segalanya
Bungkuskan semua
Hadiahkan pada mama


Wednesday, September 25, 2013

demam, kek, icecream, bedak sejuk

adam demam since jumaat lepas...demam dia xla tinggi sgt tp batuk dia agak teruk ckit...byk kahak la rasanya...mulanya aku cadang xbwk g klinik pun, bkn la xalert ngan skt anak tp sebab stok ubat dia yg lepas masih ada lg....demamnya berkurangan tapi batuk xde perubahan pun... setiap malam dia akan terjaga, batuk2 dan muntah lendir terus...kesian tgk adam, makan pun xde selera sbb skt tekak kan.. suara pun serak2 basah je...badan pun mcm ada susut sikit...ni pun aku perasan ms nk mandikan dia... adam ni kan gebu, sekali bila susut sikit mmg boleh rasa la perubahannya tu,,, T___T bila dh mcmni mula la mama nak rasa menyesal sbb selalu marah2kan dia T_____________________T..

dua hari ni adam x g skool pun...bagi dia rehat kat rumah...mcmni la dia bila kat rumah, baring je pastu terus tertido...risau gak sbb dia jarang la demam lepak mcmni...biasanya kalo demam pun, dia masih boleh ajak main lagi... tp hari ni aku baru hantar dia g skool..dengan harapan semangat dia kembali bila dpt berjumpa dgn kawan2 yg lain...

yg ni adik, dia la plg kecoh ms abg demam ni...sibuk nk mkn ubat gak...kalo la adik senang mkn ubat mcmni ms demam kan bagus...xde la sampai mama nk kepit adik bg mkn ubat kan...adegan ni boleh tgk ms dia sihat je, kalo demam, jgn harap la nk bagus mkn ubat mcmni...huhuhu


sempat gak la buat kek untuk makan2 saja kat rumah ni...kebetulan ada beberapa lg keping cheesedale dlm esbok tu kan, tu yg duk teringin nk try buat kek japanese cotton cheesecake... 1st trial, ada silap teknik ckit... texture dia mmg gebu btul la...n kek ni xbrapa manis pun...dan disebabkan pki kepingan cheese, so xla muak sgt..kalo pki cream cheese aku rs lg berlemak n muak ckit kot...boleh buat lg kek ni...modal pun xbesar sgt...hehehe..nk jimat leh pki cheese yg brand biasa je, kalo pki kraft mmg mahal lerrrr kan..

texture atas dh ok sgt tp bahagian tapak dia lembap lg...xpe, pasni tau la mcmne nk adjust...huhuhu

yg ni plak homemade oreo icecream...wat sendiri je...pun xbrapa nk menjadi sgt sbb blend xlama kot...xpun terkurang ovallate agaknya...tp masih boleh mkn la... sedappp, kalo lg lama blend mesti lg sdp ni (^___^)...

at last, beli gak bedak sejuk Azza elite ni...comel je botolnya....aku wassap dgn dia tau nk beli bedak sejuk ni...hehehe...takut2 berani je mula2 nk wassap dgn azza ni ms pg isnin tu, ye la kot2 dia xbls wassap ke...tp alhamdulillah, dia balas cepat je...n servisnya mmg cepat tau (^__^)...so semalam bila dh dpt xsaba nk pki terus...dan mlmtd sebelum tido siap pki kan kat adam n khabir sekali...

Monday, September 23, 2013

new baby...

akhirnya dpt gak setelah berkali2 wat muka muncung + merajuk + bg mcm2 alasan yg kukuh...hahahahaha... tu sume taktik ye...lg pun abg dh janji kan, xbaik tau kalo mungkir janji....hehehe boleh ek mcmtu...bila dh ada ni, stok benang plak xde....hohohohoho...apa la kamu ni nana, smgt menjahit dh dtg, tp xde benang...


Thursday, September 19, 2013

Wednesday, September 18, 2013

rainbow swiss roll

lately ni mmg duk teringat nk mkn kek rainbow je...nk buat sendiri mls sbb kek ni kan kena berlapis2, dh la oven tu kecik je, skali bakar leh muat 1 loyang je...kalo 7 lapis, kena bakar 7 kali la...huhuhu... malas sungguh aku... last2 dpt idea wat kek gulung.... so google la mcm mana nk wat swiss roll n kan... tgk kat youtube....dh tau teknik nak menggulung, cri plak resepi yg plg sng....

punya la xyakin bila tgk resepi..ye la, dulu pnh buat kek span tp xmenjadi...huuhu...tambah plak dgn rs malas nya lg kan...last2 dpt idea.... beli je la tepung kek span yg dh siap tu cap nona je...hahahaaha... pastu bancuh je la taruk kaler skali....kan ke senang tu....komfem menjadi kek tu....hehehe 


ni budak 2 org tolong la sgt mama nya kan....yg si kecik tu duk tgh2 gaul yg kaler kuning tu, boleh plak dia terkentut...uwaaaaaaaaaaaaaaaaa... apa la khabir nie...huhuhuhu last2, mama terus je lupa nk masukkan perisa kat kek ni...kek ni rs manis je la tanpa ada perisa apa pun...huhuhu 


dpt 4 gulung sebenarnya, tp 1 tu dh buang sbb dh jd mcm kerepek plak, hancur berderai ms nk gulung...seee, 1st trial...byk cacatnya lg...hehehe 


so, ni la hasil yg xseberapa...agak manis ckit.. krim tu pki cream cheese..sama mcm kek rainbow biasa tu cuma ni versi gulung je....suka tgk sbb colourful kan....sdp mata memandang....kurang2 leh teanang kepala otak ni yg tgh serabut duk fikirkan hal si khabir ni... 

Sunday, September 15, 2013

butter prawn basah

semalam adakan aktiviti BAKAT setelah sekian lama membeku kan...huhuhuhu...apa nak jd ngan pengerusi ni....jd kerusi kah???hohohohoho....bkn xnak buat, ada saja halangannya...maklumla, ahli dh la xramai, dpt kumpul 4 org pun jd la....

so smlmnya aktiviti, aku adakan masakan....ni antara menu pilihan kami...xpnh try buat pun..sblm g beli brg, aku google la dulu...mak aiiii sonang rupanya nk buat...bahan dia lg la sonang...xyah nk poning2 kepala tu... ni kalo mkn kat kedai, sepinggan je dh puluh2 hengget ye....zue, ko igt lagi x lauk ni???hehehehe...

bila siap je menu ni, bkn mak budak yg serbu, anak2 yg serbu dulu...igtkan budak2 xmkn, diorg lg laju mkn dr mak budak....berselera sungguh....pd hal ratah je...kalo bwk nasi, kompem la xcukup..

Thursday, September 12, 2013

sepetang di layang-layangan

ptg semalam lepas abg blk keje, abg ajak g mkn sate kat layang-layangan...lama gak x g ctu....so, smlm xmandikan budak2 dulu pun sbb kalo g ctu, kompem diorg nak main slide nnt n mama mesti nk g pantai...yahooooo (^___^)...

so smlm sampai je sana, mcm biasa la menu kami sate 20 cucuk, air kelapa, ABC (wlupun dh tau ABC dia xsedap, ttp gak order) dan milo O ais.....adam biasa la, mmg xleh duduk diam sbb xtahan tgk slide...hahaha...aku mcm biasa la, warning kat dia, selagi xmkn xboleh main...dia cuma telan 2x je nasi himpit.. khabir abis secucuk sate ayam dia mkn...mmg boleh nmpk la khabir ni suka mkn sate....dia pandai mkn sendiri plak tu...ikut papa dia la ni....



bagi diorg main puas2 dulu sementara mama n papa dating kat buaian...hahahaha...

ok, ni saat2 yg plg aku tggu skali...nk main air ok...khabir lgsg xtakut dgn air laut tu...kalo ikut hati dia, dia nk aje lari sampai ke tgh tu...huhuhu...adam mcm biasa, geli2 je la yg dia tau...tp paksa dia gak...dan bila dh smpi sini, sesi scrub kaki la kan....dh lama xscrub kaki...alhamdulillah, pg td bgn tgk kaki anak2 ada perubahan...

suka tgk gambar ni (^___^)...
sbnrnya nk amik gambar rainbow kt blkg tu...penat tau kena cangkung amik gambar ni, abis basah seluar mama nak amik gambar nye pasal...hehe

Tuesday, September 10, 2013

cerita balik kampung....

yeee...hari ni baru boleh luruskan kaki, tangan n jari jemari....smlm bz sgt kemas barang.....ahad mlm isnin baru smpi labuan....mcm biasa la flight ptg kan, so mlm tu mmg pilot rempit gak la sbb smpi awal dr jadual asal....tp yg nyampahnya ms nk menunggu beg la....begnya cuma dua je...kali ni blk xde shopping apa pun kan...ye la kali ni balik kami berpecah, so xde ms nk shopping pun.....

ms tunggu beg yg xmuncul2 tiba tu, tetiba je dtg sorang staff mas buat pengumuman...dia bgtau ada dlm 20 beg xdpt dibawa ke labuan ms tu sbb ada mslh apa ntah....mslh berat kot....waaaaaahhh, ms tu rmi yg dh angin, ye la, dh la lama menunggu beg, ada la dlm 20min, pastu tetiba dpt berita mcmtu....kami dh cuak gak la sbb kami xcek in kat klia pun....kami cek in beg siap2 kat kl sentral ms tu, (sempat plak ms tu terserempak dgn Eric Leong...tegur dia and he say 'HI'  to us..hehehe)...jgn beg xsampai sudah le...huhuhu...kami tnggu lg, 5minit kemudian, alhamdulillah beg kami ada....dlm kepala aku ni duk pikir, buku2 skolah ada sume dlm beg baju, selimut busuk dia, bantal peluk CARS dia sume duk dlm beg baju...kalo xde tu sume, mau nya adam xtido mlm nnt....huhuhu..sampai je rumah dh kul 10 lbh....gedebak gedebuk nk kat kul 12 gak la budak2 ni tido, ye la dh charging dulu dlm flight kan.....

kali ni blk mmg xjangka sbnrnya, last minit nye plan....n alhamdulillah ms nk survey tiket, boleh plak ms tu harga tgh murah utk pergi blk, so apa lg, jgn lepaskan peluang ye....hehehe....otw blk kg ms tu, dpt kol dr mak, wife sepupu ku meninggal...Innalillah....arwah kena serangan jantung....arwah mmg ada mslh jantung, lama dah....arwah seorang guru bahasa inggeris yg sangat disegani....kalo korang perasan kat list blog aku tu, blog arwah "Deep Down From My Heart"....mula2 dpt berita mcm xpercaya, tp ini semua dh ditentukan oleh Allah...semoga arwah dicucuri rahmat....Al-Fatihah.....

carpet ni dpt sehari sblm balik kg hr tu....beli online je...adam asyik mintak track hot wheels je, mama xmampu ye nk beli track tu, mama belikan ni je...lg puas main....huhuhu...buy 1, free 1, free pos...ok la kan...

hari khamis, mcm biasa la ajak mak n papa g pusing2 kat pasar tani...adam n khabir suka sgt tgk daging2 lembu yg bergantungan tu....kalo kat labuan atau KK mmg susah nk jumpa la, tu yg bila budak berdua tgk daging lembu berngantung mcm tu mmg jakun abis la...hehehe...

lepas g pasar, ajak mak n papa pusing2 bandar jap sbb nk carikan baju superman yg ada kepak kat blkg tu...adam mintak dh lama...ms raya hr tu dh jumpa, tp abg suh hold dulu...penyudahnya xbeli, adam pun menangis la....kat labuan ni bkn xde, tp harganya amat la xberbaloi bg aku....tu yg aku xbelikan pun....so, hr tu mmg seharian la cari baju2 budak2 ni....cari sampai ke pt raja gitu...hehehe


mula2 tu jumpa baju batman je...sbb nk puaskan hati adam, mama amik je dulu..takut xjumpa yg supermannya....

pastu, at last dpt gak baju ni...asalnya nk amik yg lambang saja kat dada tu tp yg tu xde size...mmg puas hati sgt la si adam tu....mama lg puas hati sbb dpt yg murah kan...kalo kat labuan, baju mcmni je dh rm35...huhuhu kat pt raja baru rm12.90....xke beza jauh tu? sbb tu aku jarang belikan baju budak2 kat labuan ni....bila blk kg, mcm nk menangis je tgk harga baju2 kat sana...xkira la baju budak ke mak budak ke...

konon nak terbang la ni...

nk mkn cendol ms ni....tp khabir buat hal ms ni.... T___T.. ikutkan hati ms tu, nak aje suh abg blk ms tu gak sbb xlarat layan kerenah khabir...huhuhu

celebrate skali bday mama n khabir ms kat kg...alang2 jojo n famili blk, nini pun ada...beli kek kecik je, sbb mcm muak plak..n luckily kek ni bkn SR punye ye, beli kat kedai roti biasa je....xsangka plak rs kek ni dh mcm indulgence SR....nyam nyam...sdp...



mak sempat bacakan doa selamat utk kami berdua...hehehe....bday mama (30.8.13) dh lepas seminggu, bday adik semalam (9.9.13)....alhamdulillah....

sabtu malam ahad tu mak papa ada jemputan kawin kat jb..kat galeri Glulam....bila dh buat kat tmpt2 mcmtu, kena la proper kan...buat mlm plak tu....kebetulan plak baju boleh sama...dh mcm kumpulan kendarat la plak...hehehehe.....

ahad pg, abg dtg jemput kami kat BP....ahad tu juga ada kenduri kawin kat senawang....mak papa dh gerak dulu...kami gerak lmbt ckit, maklumla ada budak kecil kan...kul 10 lbh baru gerak dr BP...sempat singgah pasar lambak kat Semerah sbb nk beli seluar cotton nk buat duduk kat rumah...kalo kat giant, maunye selai rm15, kat ctu, baru je Rm5...hahaha, x ke best kalo duduk kat kg ni....tp ye la, dh rezeki kami kat labuan ni kan, terima la seadanya (^___^)....

kat kenduri kawin tu lgsg xamik gambar sbb kami kejar masa, flight ptg tu gak...part yg plg best bila ada kenduri kawin ni, sbb dpt berkumpul...boleh jumpa saudara mara yg dh lama xjumpa (aku je la yg lama xjumpa sbb duk jauh kan...sob sob sob...).. famili papa ni mmg besar, mcm kat kenduri tu je, tu baru famili seibu...belum lg jumpa famili sebapa...ha, mmg pening la abg nk menghafal sume sedara mara belah aku ni...hehehehe...ye la, famili abg kecik je, sdara mara xramai, tu yg aku sng nk igt kalo belah abg ni...

kami cek in kat kl sentral je sbb ada beberapa urusan nk disetelkan sblm tu....bila dh kl sentral naik erl terusla...nk bg budak2 ni merasa naik....adam la plg suka...yg khabir ni mcm terkebil2 ckit...bila gegar ckit train tu mula la nk melompat kat mama....


muka happy je ye bila dpt naik train...


ni dh kat dlm flight...bateri dh nk abis dh tu...yg kecik tu mmg bateri dh flat dh ms tu...hehehehe...tp tgh2 mkn boleh plak khabir bgn sbb mengigau...huhuhu....terus je mama stop mkn....

semalam, hari isnin, alhamdulillah adam bersemangat nk g skolah...xmcm sblm2 ni, kalo cuti pjg je komfem dia liat nk g skolah....

Wednesday, September 4, 2013

balik kampung (^___^)

ye, hari ni kami fly balik ke semenanjung....
mcm biasa abg ada kerja di KL n Lumut, manakala kami saja2 buat kerja di kampung...hehehehe.... 
doakan pernerbangan kami pg ni lancar dan selamat sampai ye...
Aminnnnn...


Tuesday, September 3, 2013

monday blues....

semalam beriya2 masak awal pagi sbb ada byk keje yg perlu diselesaikan...ketung ketang ketung ketang kat dapur, siap la masak....ala, baru pukul 9 lebih, awal lg nk masak nasi ni...kul 11 nnt la masak nasi....so, smbg la buat kerja2 rumah yg xpernah nya nak abis kan..ngan melayan karenah si kecik tu lagi.....

kul 11.20 terus siap2 nak keluar g amiik adam kat sekolah...adam skang ni xmau balik sendiri sejak kes anjing2 liar berkeliaran dlm kawasan perumahan ni..bkn takat 1,2 ekor tapi ada 7 ekor anjing liar...pastu yg buat adam tambah takut lg, kat sebelah blok kami diletakkan perangkap besar utk tangkap anjing2 ni....so, nak xnak mama skang kena jemput semula la mcm dulu2....

blk je skolah, suruh adam tukar baju n mama pun tukar baju...nk siap2 kan makanan n suap kat budak2 ni...sekaliiiiii!!!!!!!!!!!!!!!! laaaaaaaaaaaa aku lupa masak nasi daaaaaaaaaaaaaaaaaa... periuk nasi masih tertenggek kat singki tu...huhuhuhu.....tu la, td eksen sgt xnk masak nasi sbb awal, skangni, apa jd??? so, terpaksala suh adam sambung main dulu sementara nasi nak masak...huhuhu....


ni habit si kecik ni skang...xtau la apa masalah dia...xcukup jari2 tgn kanan n kiri, jari kaki kanan n kiri pun masuk mulut gak...huhuhu...ni bkn masalah nk adik ye.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...