Friday, May 30, 2014

hello kitty

hari ni public holiday...tp duduk rumah je la sbb abg dh book awal2 nk g 'menebas' hr ni...ye laaaa...bg chance la...tp dgn syarat tau...hahahaha...syaratnya, kena lunch kat rumah...hohohoho...sbb dh lama xlunch sama ngan abg...

ptg dh xde keje, bosan...igt nk alter baju tp malasnyaaaaaaaaaa nk on mesin tu...huhuhu last2, smbg menge'felt' plak....kali ni buat hello kitty...tapiiiiiiiiiiiiiii apsal nmpk mcm pelik ek muka dia???


adam dh ngendeng yg ni...siap bgtau, captain america adam kecik je mama buat, tp captain america mama besar...hehehe, dh bg hint la tu nk mama punya ni... ^__^

Thursday, May 29, 2014

twisties & roti sarang lebah

macam biasa la kalo dh start cuti sekolah, maka ngan automatiknya mama dh amik tender sbg makcik kantin ye.....huhuhu...sekejap2, tanya, "mama, mkn apa hr ni?" uwaaaa, benda frozen pun xkeluar lg dia dh tanya nk mkn apa hr ni???? abisla diet mama kali ni...asyik nk kena masuk dapur je la kan....dh la sekolah adam ni dpt cuti awal, so, agak lama la jd makcik kantin ngan singa lapar...asyik nk mengaummmmmm je tau...nak2 si kecik tu, bila abg adam xde, asyik tanya abg sekolah ke???? pd hal setiap pg dia ikut anta abg adam g sekolah...huhuhu.. ni bila abg adam cuti, asyik2 nk gaduh je budak berdua ni...adik mcm biasa la nk selamatkan diri, "mama! abg kaco adik!..." huh!!, dua2 mama keje kan tau...grrrrrrrrrrrrrr.....

ok, berbalik dgn makcik kantin ni, hr ni mama dh declare malas nk masak..hohohoho....sbb nk rehatkan kulit jari jemari ni....dlm esbok tu cuma ada stok udang dr sandakan tu je la...and unfortunately, kulit kat jari jemari ni makin cpt 'sentap' bila terkena air seafood ni...huhuhu...bukan tahap gatal je, tp berbisa ok...sampai boleh mcm nk pengsan menahan bisa gatal tu...tp yg peliknya, bila aku mkn seafood, xplak kena gatal2...cuma kulit ni xboleh kena air seafood je la....xpasal2, mama mkn ubat gatal2 adik tu...huhuhu..

so, setelah lama mengumpul menu utk cuti sekolah ni, bru hr ni nk try....smlm dh keluar cri bahan2nya, so pg td lepas setel kemas rumah n dapur terus mulakan projek...Projek Twisties.... aku baru tau yg twisties ni pun anak beranak cadbury gak...huhuhu sedih sungguh la kan....nk beli mmg dh x la...kembang tekak ni...so, buat je la sendiri...

ni campuran serbuk kari daging/ayam adabi + nestum+serbuk knorr+garam+gula pastu blend kering kesemuanya kasi hancur

ni plak, mee laksa yg dh digoreng... panaskan minyak sepanas2nya, pastu masukkan mee laksa kering yg dh dipatah2kan tu....mkn mcmni je pun sdp gak tau...

pastu, shake je la....ikut suka korang nk rencah byk atau sikit...mcm aku buat ala kadar je sbb rempah kari adabi tu pedas sikit...n lbhkan garam ye kalo korang ltk serbuk knorr tu sikit je sbb nnt rasa kari kuat sgt...hehe

dah siap, pastu aku ltk dlm bekas kecik sikit...dpt dlm 3 bekas...so sng budak2 ni mkn tinggal amik je...xpayah nk berpinggan2 lg..kalo x, mcm ada kenduri je rumah ni sbb sink penuh dgn pinggan plastik budak2 ni..huhu

dh setel projek twisties tu, aku smbg plak dgn projek roti....lama gila xbaking ni sejak diet kononnya...punya la lama dh diet, turunnya 3 kilo, naik 3kilo...pastu turun lg 4 kilo, la ni naik sekilo....huhuhuhu... sabo nana...nak badan cantik jelita melentik mmg mcmtu...hahahahahaha.....

so hr ni buat roti sarang lebah...sana sini prg duk perkatakan pasal roti ni...bukak FB citer pasal ni, bukak insta pun pasal roti ni, bukak blog pun sama....ggrrrrrrr...mmg saje je tau. nk goda nafsu mkn ni...bila tgk bahan2, xla pelik2, bahan biasa je...cuma skill je la nk kena ada kan..dh la aku ni fail buat roti...so, hentam je la buat...nak merasa punya pasal kan...

ni namanya x menyabar nk tgu lg kembang... tgu masa nk masuk oven je tu...apsal doh aku xlicin ek mcm org lainnya doh??? nmpk cantikkkk je bila dia kembang...aku nya doh takat mcmtu je la...berkedut2...huhu

masa ni sanggup duduk depan oven sampai bunyi sbbnak pantau, xmau jd roti keras lg mcm sblm2 ni...huhuhu...

mesti jd mcmni tau...keras atas pastu keringggg je nampaknya...hai la roti, ko nak oven baru ke??? *wink wink*

pastu siram la dgn kuah butterscotch tu....xpayah tgu sejuk, terus ngap je...mak aiiiiiiiiii...sdp sungguh ok... patutla org duk heboh pasal roti ni...ni pun aku buat kosong je tau...xltk aksesori pun kat topping roti tu...ececece puji sendiri plak....ms tgh menaip ni pun, loyang bulat tu tgl separuh...mcmne ni?????

last week

last week punya cerita...birthday abg on 22 May...ms tu abg xde, outstation kat sandakan...so, celebrate lambat sehari la sbb esoknya baru abg blk....

simple celebration among us je...kek pun just buat kek coklat kukus sbb itu je yg anak2 nak mkn kan...buat pun mcm biasa satu adunan...tp bagi separuh kat anak kawan sbb skangni mcm mkn dh xbyk plak kalo benda2 manis ni...so 1/4 tu aku simpan kosong mcmtu je dan 1/4 lg baru la aku deco kek abg...

simple deco tp ni idea dr kwn...ekceli tgh2 kek tu ada lapisan coklat...tp yg sedihnya ms tu belum ada isu cadbury lg...so kek ni lapisan tgh tu ada cadbury yg kecik2 tu...mmg sdp bila digandingkan dgn kek coklat ni..tp ni la kali pertam dan terakhir aku buat...huhuhu..bila ada isu tu je, terus aku buang....abg pun dh mkn , ada tgl lg dua cuit kot...huhuhu...walaupun coklat yg ni xtersenarai, tp sbb dh kembang tekak kan, tu yg buang terus...huhuhu

xde lilin kali ni...puas la cari stok lilin kek...ntah ltk mana xtau..ke dah buang, x igt dah...adam beriya suruh ltk api kat atas..bila aku ckp lilin xde, terus dia jawab, "mama kat dlm bilik air ada lilin kecik, adam amik ek"...erkkkk!!! jangannnnn!!! tu lilin blackout la...huhuhu

ni lepas kukus...adik asyik cium amik bau je sbb baru keluar kukus kan, mmg harum la baunya....jaga2 ek, air liur tu jgn jatuh kat kek mama...huhuhu

ni kad kahwin papa pos dr kampung....mcm2 la org skangni kan..kreatif sgt....ada yg tema raja lawak la, tema buku sekolah la...hehehe..apa2 pun tema moga sepupu2 ku ini kekal bahagia hingga ke jannah ye...Aminn...yg kat BP tu, maaf xdpt nak hadir, yg kat Papar pula, insyaAllah, kalo ada rezeki feri kosong, kami dtg la ye...
ni plak, mama punya captain america...hehehe...sian hp ni xde aksesori kan...so, tmbh la yg ni bg berseri...(^__^)

Sunday, May 25, 2014

udang, GUCCI, cadbury

semalam, mcm biasa la hjg mgu je bfast kat luar...kedai yg slalu kami pergi tu restoren malindo... walaupun harga kedai ni agak 'cekik darah' tapi roti canai dan kari dia mmg sedap la...tu bg tekak kami sekeluarga...so, berbaloi la kan...kalo aku bfast kat sini, menu kami mcm biasa, roti kosong, mee hoon soto, air milo, teh o...tu je la...mee hoon soto tu wajib order sbb khabir mesti nak mkn..kalo order lain, nnt dia akan tanya mana mee sup???? so, mama terpaksa la korbankan tekak mkn mee hoon soto setiap mgu kat sini...anaknya pasal kan, xpe la...

smlmnya kan abg baru blk dr sandakan...abg bwk blk udang sbb kat sana seafood nya lg murah banding KK kalo aku xsilap la...nk mkn mmg sdp la, tp nk menyiang tu mmg aku surrender la sbb jari jemari ni semakin sensitif ngan seafood ni...huhhu..nak xnak, abg la kena siang kan...aku tukang masak je la... lepas bfast tu, terus je ke pasar cari bahan2...dlm kepala ni duk fikir la apa nak msk ngan udang ni...udang masak lemak, udang masak kari, udang buttercream, udang masak sambal, udang paprik, tomyam udang....haishh telan air liur je tau....huhuhu...so cri je la bhn2 yg berkenaan....ms duk jalan2 kat pasar tamu tu, boleh plak ternampak satu gerai ni jual tudung...huhuhu...yg nnt kita cerita ye...cerita udang dulu....

dah dpt bahan2, balik rumah terus je masuk dapur dgn abg....abg siang udang, aku sediakan bhn2 nk masak...so, menu pertama untuk udang ni, Udang masak lemak cili padi bersama peria... puas la aku pusing pasar tamu tu cari peria katak...xde plak kali ni...g singgah pasar besar pun xde gak org jual peria katak...last2 cari peria biasa je tp xtau nk pilih mcmne...tgk2 ada org jual yg dh siap potong2...rm2 sebungkus...so, beli yg tu je la sbb konfem peria ni ok...hehehe..malas sbnrnya kan....tp tu la, peria ni xsesedap peria katak...haishhh tetiba je rindu kg...T___T...

ni la menu pertama...minyak tumis terlebih la plak....lama xmasak sakan, skill hilang mcmtu je la...huhuhu..tp puas hati la dpt mkn ni bersama nasi setelah sekian lama xjamah nasi....lawan plak dgn ikan masin terubuk...huhuhu hancur diet...

ok, cerita pasal tudung pulak kan.. smlm pasar tamu meriah sgt sbb apa aku xpasti tp yg pastinya ada festival org kuat labuan...alaaaa, yg tarik lori bomba la, tarik itu ini yg berat2...so mmg byk la gerai2 jualan kat pasar tamu tu...biasa cuma ada org jual ayam, sayur2, makanan n baju bundle tu je la, tp smlm mcm2 ada...yg pasti baju2, tudung2, beg2 n mcm2 la sng cerita....abg ada la singgah satu gerai ni sbb ada jual baju bola...ye la, bln depan kan bola dh nak start...abg pun belek2 la tshirt tu...yg aku plak ni mata dh ke lain...boleh plak gerai tu ada jual tudung2 skali....tp tudung yg dia jual tu lain dr yg lain la...biasa tgk org jual corak lbh kurang je la kan, tp brader ni jual tudung n seluar pompuan yg ada corak, gucci, channel, versace, LV la... baju n seluar tu aku mmg xkenan la sbb mmg xlulus ISO abg la...tp yg tudung ni...aduiiii menggugat iman plak... bila aku pegang je tudung tu, terus je brader tu kata, 'ha dik, rm15 je tu..pilih la...'...aku pun belek2 je la...hati ms tu mmg mcm dh kenan dah...abg plak lepas abis belek baju tu, terus je nak beredar xjd nk beli sbb saiz baju tu sume jenis slim fit....xde saiz biasa pun....

kami pun beredar la, yg aku plak ni mcm berat plak kaki ni ng beredar..kebetulan si khabir ni dh sangkut kat gerai mainan..terus je aku ckp kat abg aku nk g beli tudung td la kejap...hehehehe...mula2 mmg nk pki duit sendiri je la, tp abg beriya pas duit kat aku...abg kata abg belanja...hehehe...tq bang ^__^..patah blk la aku...aku kenan yg kat corak gucci plain tu sbb kainnya agak tebal sikit n lerang dia besar...bsr lg dr aidijuma kalo xsilap....sbb beli selai je, so xdpt la diskaun..amik satu je sbb xtau lg kan selesa ke x tudung ni...mlmnya bila test pakai, rs mcm nank nangis sbb selesa, senang bentuk, besar, xjarang....sedap mata memandang la sng cerita...ecececece, berkenan punya pasal, puji melangit la kan...abg pun ckp tudung ni cukup ISO la xmcm tudung "freedada" tu pastu dah mcm org brunei plak bila syg pki tudung mcmni...hehehe...tetiba je rs menyesal sbb beli selai je...dah abg cakap, "kan abg dh bg duit lebih, igtkan syg beli lebih la....ni beli satu je rupanya..."..dah rs mcm nk nangis sbb bodohnya sbb beli selai...huhuhu siap pujuk abg, jom keluar mlm td..abg kata xep, esok masih sempat lg sblm abg kena g keje...huhuhu...dah mlm td hati xtenang nak tdo..agaknya, mcmni la yg adam rasa kalo apa yg dia nk tp xdpt kan...kekekekekeke...

so, pg td g la bfast lg kat malindo tu...pas je bfast, abg ngan khabir tggu kat kereta je sbb takut ada org block kereta..dh la kul 10 lbh nnt nk kena jemput VIP kat airport...aku ngan adam terus je tuju ke gerai tu...mula2 tu dh rs mcm nk frust sbb pg ni boleh plak byk gerai yg belum bukak...nsb baik la gerai brader tu dh bukak...tp yg sedihnya tudung tu dh xbyk pilihan lg...brader tu siap igt lg muka aku...dia kata smlm rmi plak yg kenan tudung2 ni..mgkn sbb murah kot sbb aku tgk kat online pun rm20selai, tu pun xmasuk kos pos...ada satu blog tu plak kalo nk murah kena beli 10helai tp xboleh pilih kaler...last2 pilih 2 helai je la sbb yg lain tu tinggal kaler yg xmemberansangkan mata aku...tudung versace tu plak mmg aku xkenan la...yg channel, LV sume dh xde...abis licin brader tu kata sbb dia pun amik stok xbyk sbb takut xlaku...bila dh xbyk pilihan, aku pun mintak la less...dia bg amik 3 rm35 tp sbb xde lg kaler yg aku kenan, amik 2 je la...dpt la rm25..kira ok la kan.....pastu terus g ke kereta dgn perasaan xpuas hati lg....

ni la tudungnya..tudung 4 segi, kain jenis cotton apa aku pun xtau la...tp mmg sng nak bentuk n lerang besar...yg atas skali tu aku beli smlm...kainnya tebal sikit..yg 2 lg tu beli pg td...yg hitam tu kainnya nipis sikit dr yg 2 tu...sbbtu amik kaler hitam...kalo amik kaler krim, takut jarang plak...huhuhu masih xpuas hati lg ni, nape la brader tu jual murah???? T___T...kan xpasal2 aku rs mcm nk kumpul tudung mcmni....

mlm td gak sblm tido, bukak la FB..skali tgk status satu kwn ni kata cadbury ada oink oink...terkejut gak, sbb dia kata dh keluar kat berita n paper...huhuhu nmpk sgt aku xtgk berita...bila aku google, mmg sah dh ada cerita pasal ni...haisshhh mmg hati xtenang lgsg...dah la baru lepas mkn sepaket ptg tu ms tggu abg bwk budak2 g gunting rambut...walaupun diorg cuma uji 3 jenis  dan 2 drpd nya yg sah ada oink oink, aku terus je dah was was...aku mmg xmkn perisa yg dinyatakan tu tp ye la kan, dah tentu2 satu kilang, tentu pki alatan yg sama kan, terus je aku humban coklat2 cadbury yg ada dlm esbok tu...T___T...ada yg masih belum bukak lg sbb budak2 ni suka mkn yg kecik2 tu..aku plak mmg slalu simpan stok black forest..yg aku kesal kan sbb dah ada logo yg sah kan..terus terang aku ckp, duduk kat sini kdg2 tu mmg ada gak perasaan teringin nk mkn mcm2 brand tp tu la, sbb xde logo halal...plg2 pun aku beli ferero ngan kinder tu la sbb tu mmg dh dikenali kan coklat tu...yg brand2 lain tu mmg xde la nk beli mkn sendiri melainkan ada org kirim...tu je la...tp bila dh jd mcmni, mmg frust la..xtau nk salahkan pihak mana...skangni nk beli yg ada logo pun mcm dh xselamat kan...




p/s: kalo tau mana2 ada jual tudung mcm kat ats tu murah2, kabo la ye...nk kumpul la rsnya...hehe..tp kalo ada org nk bg hadiah, laaaaaagi bagus...kekekeke....

Friday, May 23, 2014

yesterday....

tajuk entry dah mcm tajuk lagu kan...apa ek nama group tu? lupa plak..lama dh xlayan lagu2  ni...huhuhu...smlm dtg lg mood nk menge'felt'...kali ni buat ros plak...kalo org tu ada rose kuning hidup, kita ada rose kuning yg xkan mati nya la...kompem!!!! hehehehehe...

tp ada silap skit ni...nmpk sgt xpro ka, ada je silapnya....ms nk tekap tu guna la pen...jd bila potong kain felt tu, masih ada bekas pen la kat kain tekap tu...penyudahnya, bila nk gulung, nmpk la kesan pen tu...tu yg kalo perasan ada line hitam tu, kesan pen la tu...huhuhu...xpe la, nnt nk try buat lg mcmni, comel plak rasanya...ahakkkksss perasan plak ye...


semalam birthday abang...tp abang xde, OS ke sandakan....mlmni, insyaAllah baru blk...tu hadiah dia aku beli online..ngam2 smpi on birthday abg...berat gila ok, patutla kos pos berganda2...huhuhu..xpe, setahun sekali...erkkk rasanya dh dua kali thn ni kena kos pos mcmni...huhuhuhu...hadiah apa?hehehe nmpk sgt aku belikan hadiah yg nk menyenangkan aku...hehehe, xpe bang, syg ikhlas hadiahkan abg ni...lepasni dh xpyh nk pinjam2 org lain lg kan...hehehe

petang semalam, blk dr taman, terperasan plak ada buah mangga ni...selama aku duduk kat sini, pokok ni xpernah pun berbuah..pokoknya pun xbesar mana pun...tgk2 dah berbuah plak...haisshhh ni yg xkeruan, kalo nk tulis nama kat buah tu aci x?huhuhu...ada dua biji ni saja...kalo pokok sebelah dia tu, pelam epal, mmg tiap2 tahun berbuah, tp susah nk dpt rs sbb asyik hilang je...huhuh,..tp hr tu abg sempat petik 5,6 biji..aku pun terus je buat jeruk...mmmm nyum nyum...sdp wooo... tp yg mangga ni...mintak2 la xde budak2 yg gatal tgn petik siap2...dah mcm org ngidam plak...hahaha

ni pg td nya cerita...utk adam, buat nasi goreng sempoi je...utk mama, bakar roti cheese ni....sdp sgtttt..kalo xkerana diet, mau buat 3 set...huhuhuhu...ni cuma buat guna 2 keping roti je....sng je...amik 2 keping roti, ltk cheese kat tgh pastu potong la dua kalo rs besar, xnk potong pun xpe...pastu pecah kan telur sebiji, tuang susu fullcream sikit, then kacau....kalo nk rs masin, ltk la garam. tp mcm aku xltk apa pun...just telur ngan susu...pastu amik roti yg dh tangkup dgn cheese tu, celupkan dlm telur+susu td tu....pastu bakar la atas pan non stick....sekejap je dh garing...mkn panas2 sdp sgt ok...xsangka khabir suka plak....pasni boleh buat mcmni lg la...tp aku masih buntu dgn menu adam ni..skangni makin menjadi2 susah nk mkn...tp badan dia tetap naik...risau gak aku....



Tuesday, May 20, 2014

DIY Brooch

lebihan jeans hr tu masih ada lagi...nak dibuang sayang, so gunakan selagi boleh pki kan...kalo tgk kat youtube tu mcm2 boleh dibuat cuma antara rajin ke x kan...sementara tgh ada angin rajin ni, baik buat dulu kan...kang bila malas dah dtg, benang pun malas aku nk tgk.... (^___^)

lupa plak apa nama bunga ni...tp mmg ada la kat youtube tu..sng je buat nya...buat ala2 cincai2 pun boleh jd...tp tu kalo tgn berseni la...kalo dh tgn jeras mcm aku ni, buat cincai, konfem xmenjadi...so, ni mmg aku buat btul2 ikut step dia....kekekeke...


kalo tgk kat youtube, dia jahit kat beg yg mcm aku buat sblmni...tp aku bubuh pin broochkot la kalo tetiba rs nak pki kan...sbb mmg dah lama xshopping brooch sbb frust, hr tu brooch sworski aku hilang...uwaaaaaaa...so pki je la yg buat sendiri nya kan..kalo hilang pun xla ralat sgt...

Monday, May 19, 2014

DIY Jeans Bag

sabtu malam ahad, mata ni xdpt nak lelap...abg pula xde ms tu, keluar dinner bersama vip dan tetamu lain...anak2 semua dah lena dibuai mimpi ms tu...tp ntah la, mata ni xngantuk gak...nak kata ada amik minuman caffein, xde plak sbb dah lama tinggalkan minuman mcm ni...hati plak rasa mcm xsdp...so, layan youtube jap...mula2 tu konon2 nk tgk tutorial felt, tp lain plak ditengoknya...

klik klik, jumpa plak DIY jeans bag ni...so, layan kan je la...bila abis je tgk, teringat kan ada selai jeans ni dh xpki sbb dh lusuh sgt...feveret jeans ni walaupun takat cap giant je...hehehe...tp tu la, sbb dh terlampau sgt suka pki yg ni, abis jd lusuh....mlmtu, dgn rela hati, aku qiqahkan jeans ni...hehehe...demi melayan mata yg xngantuk2 ni..

sungguh2 la mlmtu potong, menjahit bagai....xla susah nk buat beg ni cuma gunting xbrapa nak tajam, abis herot berot ( hahaha salahkan gunting pd hal tgn 'pengkor' )...tgh2 menjahit tu, dgr bunyi kereta abg...lega rasa hati ni sbb apa yg dirisaukan sblmni adalah tidak tepat....smbg menjahit lg, abg pun terkejut tgk aku xtido lg...hehehe...

abis menjahit beg dan potong tali, terus je masuk tido sbb khabir dah bunyi2 mgkn terdengar bunyi mesin jahit tu....mata dh mula rs ngantuk tp hati ni ttp rs xsdp hati..walhal abg dh ada kat sebelah pun...hmmm, xpe nana, tido la..mana tau esok dpt petunjuk...


esok pgnya, lepas bfast, smbg sikit lg jahit beg ni...buatkan tangkai beg ni...jahit sempoi2 je...mcm raw style je la...xde nk jahit tepi ke, lipat tepi ke...sbb plan buat beg ni pun sbb nk isi brg2 mainan adam tu...dh xcukup tempat dh nk simpan mainan dia tu...

at last, siap sudah DIY jeans bag ni....kalo takat jeans murah2 mcm ni boleh la kan, kalo levis, mau menangis kena potong nnt...hehehehe...sbnrnya, kalo ikut tutorial, bhgn kiri kanan tu kena jahit sikit bg tegak designnya tp aku mls nk jahit sbb takut jarum mesin patah...tu nak jahit tangkai dia pun payah sbb dh kat bhgn pinggang kan, dh tebal...nsb la ni soft jeans...bila dh mcm ni, nmpk melebar la plak kan..hahahaha..xpe la, bkn nk bwk jln pun, nk isi mainan je...

ni model kecik sdg menggayakan DIY bag mama...tgk la, dlm beg tu boleh isi track kereta CARS dia tu...so, berbalik pd cerita yg buat hati xsdp tu, lepas abis menjahit, abg pun dh keluar ms ni, aku pun terus on wassap...tgk2 ada berita kurang enak dr kg T__T... ms ni nk kol papa xberani, terus je kol akak aku ella tanya kan hal sebenar...bila dpt tau, mmg 'terduduk' la kejap...kenapa la benda mcmni boleh jd pd kami sekeluarga..biasanya dgr cerita mcm ni kat dlm tv je...rupanya dh jd realiti pd kami sekeluarga....

bila fikirkan blk, mmg frust sgt2...abis dijaga dgn penuh kasih sayang, mcmni balas pd kami...xtau mcmne nk describe perasaan ni sbb sgt frust...sekarangni semua tgh bersatu utk proses baik pulih...moga masih belum terlewat untuk dilentur....

Friday, May 16, 2014

Felt


semenjak dua menjak ni, mmg rs xtau nak buat apa lg kat rumah...duduk saje je la sambil workout...ni pun dh lama x workout...diet pun dah ntah ke mana sejak g KK 3 mgu turut2 tu...mula balik semula la ye nana...

masa wassap ngan famili, kebetulan akak aku ella wassap gambar brooch felt yg dia buat sendiri...tiba2 plak minat...kebetulan ms tu duduk kat hotel 1B...so apa lg, bergegas la ke Daiso cari bahan2 ni...bila survey, huhuu xberbaloi plak sbb ye la sume rm5 kan...tp amik gak la mana yg patut je...pastu terus google, tgk2 ada org jual kit dia....terus je order....hahaha, nampak sgt gelojoh kan...malas nk pikir lg sebenarnya...mana rasa kenan n berbaloi, terus je add to cart...hehehe

smlm baru la dapat nak buat sbb nk buat ni hati kena rilex kan...kalo asyik tgh nk menyinga je pun mmg xboleh nak layan benda2 ni....beli kit ni siap dgn tutorial dia skali...so mmg sng la...tp sblmtu mmg dh tgk kat youtube dulu...comel2 kan...makin teruja nk buat itu ini....

ni 1st felt...buat mini brooch je...buat 3 biji je dulu sbb nk bg cikgu adam sekali...

xberapa nk kemas jahitannya...maklum la 1st felt kan...hehehe

ni cubaan buat strawberi...ha, yg ni bahan beli kat daiso....xkemas sgt...

yg ni la buat aku teruja sgt nk cuba belajar felt...tgk org lain buat, comel sungguh...bila buat sendiri, masyaAllah, mmg kena ada tahap kesabaran yg tinggi....ni aku buat saiznya besar sikit dr ring keychain tu je la...mmg nk buat kecik je sbb nk bg adam ltk kat pencil case dia...masa aku bg dia keychain ni, suka sangat dia...ye la, dia ni kan skang tgh gila kumpul superhero....semuanya dia nak buat koleksi....

ye saya tahu....jahitan berterabur kan...satu lg, potong kain pun senget benget...ada tips x mcmne nk bg sharp jadi bulat betul? tgn ni kalo pegang gunting mcm xkena bedung je....

yg ni plak hadiah utk cikgu2 adam...apa dlm dia? rahsiaaaa...hehehe...tu pilihan adam...walaupun xsemahal mana, janji ikhlas kan....kad tu pun adam yg tulis sendiri, aku just bg ayat je...alhamdulillah, adam skang dh pandai mengeja...kalo 2 huruf tu mmg dh laju la, tp kalo 3 huruf tu mmg dia ada sangkut2 lg la...terima kasih cikgu2 ye sbb sabar mengajar adam yg byk kelemahan ni... (^___^)...

kat sini, nk wish gak la, SELAMAT HARI GURU buat mak, papa, long, kak nani, ella, jojo, ati, nini, kak long, abg ngah, kak ngah.....buat cikgu2 dan pensyarah2 yg pernah mengajar aku, tadika gunug soga, tadika kg istana (erkkkk aku tadika xabis, pastu lompat2 tadika plak tu...huhuhu), SK Bagan, SKTIP, Tengku Mariam School, Temenggong Ibrahim Girls School...UTMP, UTM Skudai....nak senaraikan nama xlarat la kan...hehehe...

Wednesday, May 14, 2014

last weekend punya cerita

Budak dua org ni kalo celik je mata, ada je yg xkena...biasanya yg adik la selalu je ada yg xkena dgn dia...nnt bila tanya sbb apa adik nangis? nnt mesti dia akan bg jawapan, 'abang kacau'...huhuhu..itu je la modal dia nak selamatkan diri dr nak kena marah dgn mama....tp tu semua dh xboleh nk pki, mama dh masak sgt ok!.. setakat ni, adam ok...dia xpandai nk buli2 adik dia cuma kdg2, kalo main bersama, dia terlebih excited, n kdg adik jd mangsa...kekekeke... yg adik plak, serba serbi tak boleh lbh dr dia...kalau nak pki baju, dia kena siap dulu dr abg, akalo x mcm biasa la, 'abg kacau'....huhuhu

yg adik ni dah pandai 'bergaduh' dgn abg dia...kalo dia xpuas hati, mmg dia debik sebijik la kat abg dia...huhuhu...asar sungguh kan adik dia...abg tetap akan mengalah...brotherhood sungguh abg ni tau.... kalo ms nak tido pun, bila suruh tido sama2 n sebelah menyebelah, jgn harap la...adik lgsg xmau...tp, bila dua2 dh tido, xhengat dunia...kdg2 tu tido berpelukan...kekekeke...

tgk la, bila dh xsedar, nak tido sebelah2...

Khamis ptg, kami gerak ke KK lg...adam ponteng sekolah lg sehari...huhuhu..mama punya psl nk ikut, adam kena ponteng kan...huhuhu...jumaat mcm biasa la abg ada keje, sabtu pg abg ada golf...kalo dh tournament tu, mmg seharian la kat pdg tu kan...aku ngan anak2 mcm biasa la, menabung kat mana2..hahahaha..kali ni duduk kat 1B sbb dekat sikit abg nak ulang alik sbb mlmnya abg ada dinner plak...kang kalo duduk kat KK, konfem xsempat nnt...

jalan2 cari pasal dgn anak2...dah xtau nk pusing mana lg, dah xtau nk shopping apa lg...hahahaha..boleh gitu? dlm list tu mcm2 ok, tp sabar ye nana, jimat cermat ye.....huhuhu..

abg siap2 nk g dinner, masing2 duk ngendeng papa nak ikut...adam siap tanya lg, "papa balik hotel x nanti".."adam ikut boleh x?"...mama jd ibu mithali mlmtu, jg anak2 di mlm hari ibu...kekekekeke...dlm hati, meronta2 nak ikut ok, tp apa boleh buat, pasrah je la kan..dlm kepala set, "alaaa, takat mkn je kan, nnt gemuk..."hahahaha...pujuk hati punya pasal kan...xpe la, demi anak2 kan, setakat mkn2 mcmni, kat secret pun boleh dpt kan...^___________^.....

esoknya, ahad, kami cek out awal...sbb nk pusing2 kat parkson...abg dpt baucer parkson sbb menang no 4 ms tournament tu....so, boleh la shopping brg budak2 ni...utk mama? hehehe mama yg suruh beli brg budak2 ni...mama mithali la katakan..hehehehe...habis je ronda, terus je blk menuju ke menumbok....sblm tu singgah solat kat petronas kuala penyu..kat sini abg sempat la tido dan merehatkan badan..aku mcm biasa la, stelkan apa yg patut sebelum nak naik feri nnt..

biasanya, lepak kat sini, aman tenang je sbb petronas ni kecikkkk je n xramai org pun sbb biasa org akan ke kk atau dr kk ikut jalan lain....kami dh biasa ikut jalan laut ni sbb tenang n xmengantuk abg kata...tp hr tu mmg stress la...sampai2 je toilet ada org guna...aku xkisah la, tunggu je la...bila org dlm tu dh keluar, aku tgk dia punya penampilan, molek sgt dr atas sampai bwh...bertudung dan menutup aurat tu mmg dh bagus la...sekali aku masuk toilet, gggrrrrrrrrr @#%$$%#%^$^&... mmg nk kena meny*mpah dgn aku...boleh xflush kan..kot iye pun xboleh nk flush, siram je la kan....adessss..apa la nasib aku ms tu...

pastu solat jamak siap2...skangni kalo byk bergerak sikit mesti terasa nak buang air kecil tau...cpt2 la lipat telekung n sejadah dgn niat nk g toilet...keluar2 je, punya la ramai org tgh beratur...huhuhu...pulak tu, nmpk ada satu group ni baru blk dr mandi laut kot....org makin ramai dtg menunggu, yg group ni plak lgsg xnak tolak ansur bg org lain masuk dulu sbb diorg nk mandi dlm toilet tu....mandi kalo sekejap xpe gak, ni mandi mcm mandi kat rumah...sabar je la ye....mana yg xsanggup tunggu, siap blah mcmtu sambil mengeluarkan carutan...ye la, dh la kwsn situ susah nk dpt public toilet...group ni plak, dh tau susah nk cri tmpt mandi, yg korang g mandi laut sape suruh kan????? mmg stress wooo tggu diorg ni mandi....



abis citer toilet tu, terus je menuju ke menumbok...sampai2 je jeti, feri pun baru je sampai...alhamdulillah, xkena tgu lama...cuca pun ms tu agak redup dan akhirnya hujan renyai.....abg mcm biasa la sambung tido...budak2 ni sbb dh tido dulu, maka menjadi2 la ms dlm feri tu....masing2 xboleh duduk diam...ada aje nk dibuatnya....akhirnya, dlm pukul 8 malam, selamat sampai labuan....pasni duk diam2 kat labuan ye...hehehe



** mode nak menyoping online dah on semula...berkenan plak dgn satu shawl ni....owner dia siap dh pesan kat situ kena sms atau wassap utk butirn lanjut...aku pun wassap la...mak aiii, punye la garang ms me'reply'...dr aku nk excited nk beli, terus je xberkenan...huhuhu...xpe la, kalo peniaga mcmni, byk lagi peniaga lain kan....

Wednesday, May 7, 2014

snack


snack utk abg...lega tinggal yg ni je...sbb yg selebihnya tu dh selamat pos ke kampung...nk mkn sampai 2kg, mmg xmampu la nk perabiskan...
kalo perasan nampak ada 2 kaler kan...hehehe, yg gelap tu ms tu tgh berangan jap...sedar2, je dh terlebih gelap plak...kekekeke...nsb baik la xpahit mana...

ni plak snack utk adam n khabir...xtau la sejak bila budak berdua ni suka sgt ratah ikan bilis ni...aku buat mula2 dulu pun sbb adam selalu cerita kat sekolah dia slalu mkn ni...sejak dr tu la, mmg xputus stok ikan bilis dh siap goreng atas meja ni...

selalu beli ikan bilis kat pasar KK je sbb kalo nk bandingkan kat labuan ni, KK lg murah...lg pun abg kan selalu turun KK kan, so, alang2 ke KK, aku pesan je la kat dia...kalo beli, aku selalu pesan beli yg halus n kopek..yg kopek tu pun kalo nk beli mesti yg saiz sederhana, kalo besar2, aku xmau.....

kalo kat semenanjung, maunya sekilo boleh cecah sampai rm40 kan? tp utk famili aku ni je, aku belum pernah lg beli sampai sekilo...plg2 byk pun takat 500g je sbb aku xsuka simpan stok byk2, buat penuh icebox aku je...
goreng garing2, sejukkan n simpan dlm bekas kedap udara...nnt pandai2 la budak berdua ni amik atas meja, mkn sambil tgk tv....tp pelik tau sbb diorg berdua ni boleh ratah mcmtu je sbb pd aku, sgt masin ok ikan bilis sabah ni...ni pun kalo aku goreng utk budak2 ni aku akan rendam dlm 20-30min, nk bg kurangkan masin...tp bila dh goreng, still masin gak...nnt aku pesan siap2 kat budak berdua ni, lepas mkn minum air masak byk2 tau...




ole2 Brunei..

dah dua kali weekend berturut2 turun KK...mula2 tu pergi sbb ada Navy day...last week plak pergi sbb abg ada tournament...mgu ni insyaAllah, turun KK lg...hehehhee...saja2 suka penatkan badan kan...hahaha..kang kalo xikut, aku gak yg stress duduk rumah hjg2 mgu tanpa abg...pada hal bila ikut ke KK tu pun, bkn jln ke mana pun...abg mcm biasa la dgn hal dia, aku ngan anak2, lepak je la bilik...bila anak2 dah sampai tahap bosan dia, bru la keluar bilik...tp ntah la, sbb mmg suka penatkan badan kan, tu yg nk iut je ke KK...hehehe..

masa labour day last week, abg sempat g Limbang jap sbb nk jumpa mak usu n atok yg turun dr Brunei...haa, yg ni kami anak beranak xikut sbb abg pergi pun bkn saja2 tp sbb nk uruskan hal keluarga masa tu...ptg jumaat tu, dh blk labuan semula dgn menaiki feri express...ptg tu gak la kami terus bergerak ke KK...see! mmg suka penatkan badan kan...hehehe..

masa abg jumpa mak usu hr tu, byk ole2 yg mak usu bg...coklat (kami pun bg coklat gak..hehehe), kuih gulung tapak kaki kuda (sedap weiii), gajus 2kg, karipap frozen home made by mak usu (^__^)...bila abg bwk blk ole2 ni, maka tergugat lg la diet aku...huhuhu...dh la masa g KK je, diet masing2 ke laut..yg dulu konon dpt lost 3kilos, blk dr kk je, dpt blk semula 3kilos tu...hahahaha...mgu depan kena tanam azam baru semula....caiyok nana!!!

ni gajus yg aku dh goreng...sbb dh xtau nk buat apa dgn gajus ni kan...katanya gajus kat Brunei sgt murah banding kat tmpt kita ni...kalo nk masukkan gajus ni dlm masakan, konfem aku xmkn, baik goreng mcmtu je la...sdp n berlemak kan gajus ni...abis la diet aku...huhuhu...

ha!!! yg ni la tapak kaki kuda....sedapppppp sgt2!..aku pernah mkn sblmni, tu pun beli ms expo barangan dr Brunei...kalo xsilap aku, coklat tu diorg guna nutella...kalo mkn pun, mmg rs sebiji mcm nutell la...cuma bezanya, yg aku beli dulu tu, intinya xsetebal ni....yg ni mmg tebal sungguh la...mmg puas hati la mkn....kek ni bentuk mcm bahulu gulung tu je, bila dipotong, jd la bentuk ni....nk kena abiskan cpt2 supaya boleh start diet semula...hehehe..ada lg 2 gulung dlm icebox tu....pengsan!!!!!!




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...