Wednesday, November 19, 2014

Kek karamel coklat

Lama x main baking2 ni... Kalo xsilap ms start diet Kat labuan dulu.. Pastu hilang semangat nk baking sbb kabinet dapur kena serang dgn anai2 plak.. Bila dh pindah sini, dpt bilik kabinet baru, baru la hati berbunga nk baking.. Tp tu pun asyik xsempattttt je la.. Ada je keje rumah ni xsetel.. Ha, psl rumah yg Kali ni nnt kita cerita ye.. Tp apa2 pun, kami sekeluarga sgt bersyukur kerana dpt peluang utk berkumpul semula seperti sediakala dgn secepat nya.. 

Ok, berbalik pd cerita baking.. Teringin sgt nk try mkn karamel coklat.. Bahan2 mmg sentiasa ada kt dapur tu tgl malas xmalas je la kan..so smlm baru la terhasil caramel kek ni.. Xpernah mkn pun so mmg xtau apa rs yg sbnrnya.. Tp bila dimakan sejuk2, mmg wallla la..hihi.. Dh nama pun kek karamel kan.. Apa saje yg berkait dgn karamel mmg sdp dimakan sejuk2..Tp resepi ni byk yg aku derhaka sbb nk ikut kesesuaian anak tekak ni..

Tiba2 ada kawah kt tepi tu.. Xtau sbb apa. Mgkn kukus lama sgt kot sbb ms kukus ni api mmg dh cukup slow pun.. So, enjoy the cake ^__^

Tuesday, November 18, 2014

Jabalkunto & donut gebu

Macam biasa la, nk bg warm up blog ni, kita kasi update Bab makan je la ye.. Alhamdulillah, sejak pindah KL ni, aku makin rajin la masak2.. Mana tak nya, terasa gak culture shock tu dgn harga mknn yg dh siap Kat sini compare dgn labuan.. Tp adat la kan, ada yg sana murah sini mahal.. Ada gak sini murah Tp sana berganda2 mahal nya..huhu.. 

Ok, Kali ni nk kongsi resepi donut super gebu n simple la.. Biasa kalo buat suka ltk susu tepung Tp Kali ni xpyh ltk pun ok gak.. Lg pun stok susu tepung dh xde kt rumah.. Khabir minum milo o je, Adam plak skangni suka minum susu kotak atau susu coklat Dutch lady tu je la..so dh xde la stok susu dlm rumah ni..

So, ni aku print screen terus resepi nya.. 

Dan yg ini yg aku dh Cuba.. Mmg konfem gebu.. Bab nk perap doh tu kalo nk bg cepat naik, ltk je dlm oven yg x perlu di on kan ye.... Kalo xnk bg oven tu berpeluh, bekas doh tu ikat dgn plastik, so plastik tu je la yg Akan kena peluh ^__^.. Yg aku buat ni, aku tabur dgn gula icing sbb khabir suka mkn dgn gula icing ni, ala2 snowy Kat big apple tu la kan...

Ok, makanan kedua plak, yg ni aku xbuat just beli instant je doh nya tu.. Tu pun Abg yg belikan ms blk kg baru2 ni.. Nama kuih ni pelik sikit, Jabalkunto.. Ni kuih org jawa Katanya.. Dan cuma boleh jumpa Kat muar je kot tu pun certain Tempat je la.. Aku yg dh kawin hampir 8 thn ni pun baru tau pasal kuih ni..ia seakan2 mcm char kue @ cakoi tu gak cuma yg ni dia lg kembang n rangup sedikit.. N kalo resepi asal, kuih ni cicah dgn kuah kcg, Tp skang ni org dh pandai pelbagaikan.. Aku suka cicah dgn sambal tumis ^__^..

Ha, ni la rupa doh tu.. Sekali pandang mcm doh donut je.. Ms Abg blk bg ole2 ni Kat aku, mmg aku terkedu la.. No idea bentuk kuih tu mcm mana, dh la Nama pelik xpernah dgr.. Terus la aku Google kuih ni.. Nsb baik la Ada gambar nya, so ada la dpt idea kan..

Ni selepas di gelek n goreng terus.. Mcm roti puri pun ye gak sbb kembung mcmtu kan..hihi.. Cuma aku punya dh xberbentuk.. Kalo ikut asal nya, bentuk 4 segi kuih ni.. Tp aku main gelek je la..hihi

Ni isi dlm nya plak.. Mmg kosong.. Aku rasa aku terlebih gelek.. Mgkn terlampau nipis.. Tp dia punya rasa mmg not bad ok.. Mmg boleh try mkn lg nmpk Gaya nya ^___^..

Saturday, November 15, 2014

Nasi goreng cendawan



Nasi goreng cendawan ala Nana pembuka tirai.. Punya la berzaman x berupdate blog ni.. Apa2 pun Jemput tengok je la ye.. Sepinggan penuh utk santapan 3 beranak..hihi.. Menu ringkas bila papa xde...

* nak nangis bila tgk harga cendawan Kat sini murah..huhu ms duduk labuan, xpernah pun beli sbb terasa mahal sgt n rs sgt x berbaloi kalo beli T___T

*lepasni kita tgk ye, bila lg blog ni nk berupdate lg.. Muahahahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...