Wednesday, April 24, 2013

mood oh mood!

2,3 hari ni mmg xde mood langsung la...dah la bdn xsdp, anak2 sakit...tp hr ni alhamdulillah adam dh ok n dh pergi sekolah....mood dia nak g sekolah pun ok sampaikan cikgu dia ckp enjin adam hr ni cpt panas...hehehe...adik? hmmm dr mlm td dia tido xlena...xtau la nape...ngan aku2 skali xdpt nk tido lena...pg ni pun dia susah nak tido mcm biasa, penyudahnya baru ni dia dpt tido...jgn smpi mama nk amik adam, adik xbgn2 lg sudah lerrr...

balik pd citer mood aku ni ye....haisshhh!! kalo tgk keadaan umah skangni dh mcm kapal karam yg terbalik aku rasa...ntah la, mood nk mengemas tu x mari2 lg...bilik mainan toksah cakap la, mmg mcm kena langgar garuda...aku suh adam kemas n simpan mainan elok2, nnt dtg adik g sepahkan semula...hmmm biar kan je la, marah pun bknnya dia paham...(tp still marah2 n bebel gak kat diorang T_T).....

niat dihati nak ngemas tudung2 ni...mana yg lama2 n dah xpki, masih elok lg, igt nak bg je kat org...tp tu la, bila duk kat sini, xtau la nk bg kat sape...penyudahnya, aku simpan dlm satu beg nyonya yg besar...hmmm tgk la rezeki sapa tu....

mood masak masih ada lg...tp masak simple2 je la...hr ni tergerak hati nk mkn asam pedas plak...tp wat xpedas lgsg sbb nnt adam xmau mkn...sayur? hmmm malas nk masak...mkn ulam timun jepun tu je la nnt...hah! hr ni masak awal sbb air mcm nk tutup je...makin lama makin kecik...seb baik la baju sume dh siap basuh, nasi pun dh siap masak...hehehe...

satu lg, nape ek aku xleh nk login M2U kat laptop? tp kalo kat hp boleh plak...ni salah satu wat mood aku hilang gak...dh lama xshopping online ni...byk benda dh berkenan, tp nk byr pki hp ni susah ler...korang pernah kena mcmtu x???

k la, kang ada mood kita sambung lg ye...nk tgk tv la...amik mood... (-_-)

Tuesday, April 23, 2013

sakit


sejak balik dr kg hr tu, badan rs xsdp je...mgkn letih sgt agaknya....org lain tgk travel naik plane ni mcm best je kan...tp sbnrnya tidak ok...kalo utk 1st time mmg la best n teruja, tp kalo plane ni dh jd pengangkutan wajib utk ko ulang alik blk kg, mmg membosankan ok....nak2 lagi kalo ada anak2 kecil yg tgh lasak...adeiiiii, sabo je la....ni bru travel 2jam je, kalo kena yg berjam2 tu, xtau la mcm mana aku rs nnt...huhuhu

hari ni adam xsekolah, dia demam sejak pg ahad hr tu...tiba2 je demam semula...nak kata main panas, main hujan, xde plak....mgkn penat xhilang lg, pastu aku paksa dia g skolah plak tu kan....hari isnin sampai khamis dia g skolah menangis2 kat pintu kelas...sampai kan ada kwn dia pujuk, "xpe, mama balik masak lauk kicap utk adam"....hahahaha, mau xtergelak aku dibuatnya...nampak sgt budak2 ni dah hafal dialog aku tiap kali nak pujuk adam...kekekeke

adik pun dh start panas badan, tp adik ni lain ckit...wlupun badan dia panas, tp main tetap lasak...merengek ttp ada tp yg xtahan kalo main tu lg lasak dibuatnya.....ni pun ms tgh wat entri ni dia tgh main kat bilik dgn adam....satu lg, adik dah pandai sebut 'ADAM'...puas la aku ajar dia panggil "ABANG", tp dia ttp panggil adam....kdg2 tu ikut sedap dia pggl adam tu "ADIK"...hahahha....gelak kan je la...

aku plak skangni duk merana skt blkg smula...punye la xtahan skangni, nk bgn dr tido waktu pg2 tu mmg seksa ok....1 hari tu ternampak la FB sorang doktor ni citer ttg pengalaman dia....pengalaman dia tu mmg sebijik sama mcm yg aku alami skangni, beranak 2 kali, n dua2 czer...susu xminum penyudahnya skt tulang blkg...n doktor tu promote suh mkn ostematrik dr shaklee...aku mcm biasa la kan mmg cpt terpengaruh...so, mula la riki2 produk ni...mmg sumenya bg positif feedback la pas mkn ni...so, aku pun decide kompem nk amik produk ni sbb memandangkan sblmni aku dh pnh amik set BF dia...mmg membuak2 la susu kalo amik alfalfa tu...sbbtu aku mkn on off...hehehe, sbb kdg2 xselesa kalo susu penuh sgt...kalo utk yg jenis  buat EBM tu mmg sesuai la tp mcm aku ni jenis direct bf, mkn bila perlu je...hehehehe

so, aku beli produk ni dr yus (yuhaniz)...hehehe n daftar terus jd ahli ngan dia lg sng sbb kenal kan...hehehe tq ye yus....vit c tu beli skali sbb stok kat umah dh nak abis....so, mari la kita makan supplement selagi terlarat...hehehe

Friday, April 19, 2013

puding roti strawberi

balik dr semenanjung mcm biasa la bwk stok roti berbundle...mentang ada byk roti kan, so wat la puding roti..wat ckit je sbb abg kena os plak mggu ni...bru je smpi dr smenanjung dh meeting sana sini kan...apa leh wat, dah nama kerja kan....nak pujuk hatinya pasal, sblm abg g wat la puding ni...dan kebetulan sehari sblm terbang tu g jln2 kat AEON kat shah alam tu...beli la strawberi ni...korea punye...tp xsemanis yg aku mkn sblmni...yg ni manja2 masam je la...tp kalo malaysia punye, kompem masam...hehehehe


pastu mcm biasa la, kalo partner xde kan, mood masak2 mmg xde...mkn apa yg ada je la...masuk telur kicap utk budak2...utk mama mama wat telur sambal udang kering...pastu ada acar tahun bwk dr bt pahat, suruh long buatkan 10 bekas...hehehe tamakkan...kekekeke..dah nama acar tahun, setahun la leh makan...kekeke...pastu makan ngan ulam timun jepun....sdpnya......kalo sejuk2 laaaagi sdp....nak2 cuaca panas skangni kan....walaupun hujan, still aku rasa panas..huhu


adam plak sejak dh xskolah 3minggu, mood dia nk g skolah mcm biasa la...merundum...pastu nangis2 kat pintu kelas...blk rumah suh wat keje umah pun xmau....tp mama paksa gak suh dia wat keje rumah...gamba ni pun dia amik sendiri bukti yg dia dh siapkan keje...kekekeke

Thursday, April 18, 2013

BP Yes, Labuan No....


ni gambar sblm demam+hfmd...main buble puas2 kat umah nenek..kat labuan mama xkasi main....hahahaha


ni sepupu mereka

lg satu kerja yg xleh main kat labuan tp kat umah nenek boleh buat...main BEDAK!!!!!!!!


demam panas, HFMD

salam...lama dah mengupdate kan...hjg bln lepas kami anak beranak blk kampung sbb ada emergency...ms tu bru start cuti skolah, kami otw ke KK..abg ada keje kat sana, n kami mcm biasa la ikut alang2 cuti skolah dh bermula kan...plan asal kononnya g awal so boleh la bwk adam n khabir g Lok Kawi tgk binatang...tp tu la, kita ni hanya mampu merancang, Allah jua yg menentukan...otw nk smpi ke KK ms tu, abg dpt kol dr mak...bila dh dpt kol mcmtu, wat apa pun dh xmenjadi kan....

so kami amik keputusan, abg setelkan terus keje mana yg mampu wlpun ms tu hjg mggu...seb baik la tgh ops daulat so ofis still buka wlupun hjg mgu...so, ahad tu mmg abg setelkan apa yg dpt, mohon cuti terus wlupun cuti tu bersyarat...xkisahla, janji kami dpt blk....isnin pg2 kami terus amik feri pertama blk ke labuan...sampai je rumah, org yg paling bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz skali dh tentu la aku kan...huhuhu kemas2 apa yg penting dulu...pastu kemas2 apa yg dapat plak....

pg2 selasa kami fly ke KLIA plak...wlupun dpt blk semenanjung, dlm kepala ni duk risau gak sbnrnya...taku2 ada terlepas pandang lupa nk tutup itu ini....ye la, last minit kan....sampai je KLIA kami terus amik LIMO je malas nk susahkan sapa2 n dh mls nk pikir pjg...terus ke destinasi....alhamdulillah, bila dpt bertemu ngan FIL, tenang sikit hati ni...ye la, sejak dpt kol dr mak, mmg abg dh xkeruan...wat itu ini sumenya xkena....

bila dh jumpa, kami buat keputusan...abg duk kl kai bertiga blk kg...ye la, abg nk jg abah..kang kalo ada budak2 ni, mana nak jg abah, mana nak layan kerenah budak2 ni kan...so, pg2 rabu kami dh gerak ke BP plak...n ptg tu gak abg blk shah alam semula....

dan mgkn sbb travel 3 hari berturut2, adam plak kena demam panas....mmg dugaan la...demam dia cecah smpi 39.5...huhuh pening kepala aku dibuatnya...nsb baik la aku ada ngan famili, so mintak la adik aku hantar kan ke klnik..biasala budak2 kan, kalo dah demam panas mcmni, rengek nya pun lain mcm la...sume nya nak nangis bila suruh bangun, suruh jalan, suruh makan...huhuhu...last2 suh dia tido je la...pas 2 hari, adam mula sng dr demam, jangkit plak kat adiknya...yg adik lg best...demam cecah sampai 40...tu pun aku sdar ms kul 2.30 pg...badan dia panas semacam pastu menggigil2...sama demam mcm abg dia gak gigil2...nak xnak aku kejut mak ngan papa...pas bg ubat, terus bwk g emergency...

angkutla dua2 skali g hospital mlm2 buta tu....doc cuma ckp demam biasa je...pas bg ubt, insyaAllah baik...aku tawakal je la...pastu tggu papa amik keta...tgh2 tggu tu, dtg la ambulans...adam ckp, 'mama, ada org mati'...terbeliak biji mata aku...ntah mana dia blaja pun aku xtau....aku ckpla bkn mati, org tu sakit la...huhuhu

bila dua2 dah senang dr demam, dtg lg dugaan...aku igtkan dua beradik ni kena chicken pox...ye ye la aku ajak mak ngan papa g klinik mlm2...sbb budak2 ni asyik tergaru2 je...bila doc cek, rupanya mereka disahkan kena HFMD...uwaaaaaaaa...mama nak pengsan ms tu..ye la, xsampai seminggu lg dah nak terbang blk labuan semula..mama dh la xjalan2 lg kat BP tu...uwaaaaaaaaaa...

lg menyayat hati, doc pesan mereka berdua ni perlu dikuarantinkan...adehhhhhhh, luluh hati ni...dh la abg xde, kena handle sorang2 la nmok gayanya...nsb baik la mak ngan papa ada...n aku bernasib baik sbb mereka berdua ni kena mild hfmd....

dan akhirnya, kami bertiga xdpt blk saing ngan abg sbb beli last minit harga melambung,....jd tinggal la kami lbh seminggu kat bp...dpt la mama jln2 kejap wlupun takat mkn cendol kat bus stand tu...hehehe



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...