Tuesday, October 26, 2010

pusing...

hari ni xtau la nape, rasa xsedap badan...ms nak prepare bfast je, tetiba rasa gelap mata...masuk ni dah 2kali aku kena mcmni bln nie....pastu skt perut plak tu...adoyai...dh bpe kali kuar masuk toilet nie...smpi dah xberdaya dah nie...huhhu... ntah apa yg aku silap mkn smlm xtau la....tgk adam ngan papa nye elok je...apa yg aku mkn, diorg mkn gak....nak masak pun xlarat nie :(..

Monday, October 25, 2010

foot detox patch

salam isnin.... monday bluesss :)...tu biasa utk org yg bekerja je la...utk org mcm aku nie, xde hr pun yg bluesssss...hehehe..


ha, saje je nak tanya, korang pnh x pki detox foot patch nie? aku dulu rajin la pki ms mula2 tgh top benda alah nie....masa zaman2 dulu xde jual yg murah2nye, plg2 pun yg ada cap kinohimitsu tu...skeping pun dh rm7++ kot kalo xsilap.... aku ada la beli yg murahnye tu, ms tu rm1 sekeping, beli online je..mmg beli bundle la ms tu....awal2 tu mmg rajin pki sbb masa mula2 smpi KK ni aku slalu demam.... kalo xsilap aku, kena pki minimum 5jam kot.....ms tu pki, xla hitam mana pun resultnye...xmcm yg kat gambo2 yg biasa org tunjuk tu... aku nye biasa2 je la...so, aku pikir, mgkn badan aku xbyk toxin kot.... so, abg je la continue pki...

pastu lama dah tinggal benda alah nie.....sejak pindah umah skangni smpi la mlm td baru la tergerak hati nk try pki semula...mula2 tu ok je rasanye, tp pas 2jam, aku dh xselesa.... rasa gatal2, n tapak kaki rasa mcm kena cucuk je....sikit2, asyik nak garu je tapak kaki ni....penyudahnye, cukup 2jam setgh, aku dh xtahan, aku pun bukak la.... mak aiiiii...hitam nyeeee..... ni baru pki 2jam lbh je....kalo 5jam, ntah camno la rupanye.... geli pun ada, huhuhu...byk sgt dah kot toxin dlm badan aku nie...huhuhu....aku tunjuk kat abg, abg suh continue pki yg baru plak...huh!!! xkuasa aku, xsanggup la....nak tido pun xselesa sbb rasa menyucuk2 je kat tapak kaki nie....

tp, bila di fikir2kan smula, mgkn btul la badan ni dah byk toxin...ye la, duk hari2 mkn mcm2...sume benda masuk dlm badan nie... tu yg kdg2 duk skt kepala la, sakit itu la, sakit ini la...huhuhu... nmpk gaya nye, mlm ni kena pki lg la smpi kurang hitamnye tu...huhuhu

Thursday, October 21, 2010

kek lagi...

ni sepcial request dr INA...hehehe..aku xpandai la nk shoot kasi gempaq la ina....camera skangni aku xpndi nk setting macro, kalo camera dulu pandai la, tp camera tu dah abis aku 'cuci' sume virus pki washer machine, so, dah terlbih 'suci' plak, terpaksala simpan dlm muzium....hahahaha....

yg kali ni aku wat ckit mampat isi nye sbb smlm aku nk perabiskan stok tepung...mls nk simpan2 takat tinggal lg suku cwn je....tu yg lebur sume, lbhkan ckit baking powder...tu yg naik tinggi smpi kena penutup periuk...kekeke....kes xdpt naik tinggi, tu yg mampat ckit...but still moist :)....

kat sini aku tepekkan resipi nye ye :

KEK COKLAT KUKUS ZAIIMA 


Bahan A 
1 cawan serbuk koko 
1 cawan susu cair 
1 cawan minyak masak/mentega cair 
1 cawan gula castor 
1/2 cawan susu pekat manis 

Bahan B 
1 1/4 cawan tepung gandum 
1 sudu teh soda bicarbonate 
1 sudu teh serbuk penaik 

Bahan C 
3 biji telur 

Semua bahan A dimasukkan ke dalam periuk dan dipanaskan sebentar sehingga gula larut. Tutup dan sejukkan bahan ini. 

Pukul bahan C hingga kembang. Masukkan ke dalam bahan A. Kaup balik hingga bahan C bercampur serata dengan bahan A. 

Tepung gandum + soda + serbuk penaik dicampur dan diayak. Kemudian sedikit demi sedikit masukkan ke dalam adunan coklat tadi sambil dikaupbalikkan hingga serata. 


Tutup bekas kek dengan aluminium foil - untuk mengelakkan air dari menitik ke atas permukaan kek. Kukus selama 1 jam @ sehingga kek masak.

kalo ikut ngam2 sukatan kat atas tu, mmg akan menjadi la kek korang walaupun kali pertama wat kek...caya la ckp aku...tp ms kukus tu, jgn la bukak katup periuk tu, mmg bantat la jd nye nnt.....

ok, selamat mencuba ye :)

yg dah kena tarah....ni dah pd suhu bilik...

ni mkn pg ni mkn kali kedua sbb adam xcukup mkn kongsi ngan aku...huhuhu

mampat ckit bhgn bwh tu....ni baru kuar dr peti ais....

ni gambo lama...pun pki resipi yg sama...

ni buat ms bulan puasa hr tu, tp tmbh ckit cheese cream kat tgh2 tu...hehe....shedap, kek coklat nye pun pki resipi yg sama gak....

Wednesday, October 20, 2010

kek 20102010



salam 1 Malaysia ye kengkawan...hr ni nye tarikh sgt cantik kan??? 20/10/2010....agak2 ada x org wat kenduri kawin hr nie? hehehe.... sempena tarikh ni gak la, aku tergerak hati nak wat kek coklat kukus lg...huhuhu sbb stok biskut batik dlm icebox dh abis.....dah 2 kali berturut2 wat kek batik sebenarnye sbb adam suka makan, tp kali ni nk wat kek coklat plak sbb MAMA yg suka...hehehe...asyik wat ikut tekak anak ngan papa je kan, tekak mama sape nk ikut??? kekekekeke...

nape xpotong lg kek tu??? cam biasa la, tggu ketua keluarga blk dulu ye, baru kte potong :)... hr ni cik abg ada tournament golf, tu yg aku ada chance wat kek ni sbb xperlu nk masak bagai sbb abg kata dia mkn kat luar je....aku ngan adam cam biasa la, apa yg ada, kami telan je la....kalo rajin ckit, masak nasi, goreng telur letak kicap, pun ok je pd aku :)...

ekceli, aku sbnrnye nak wat CHILLED CHEESE CAKE....hjg mggu hr tu dah nak beli bahan2nye kat kedai kek ni, tp tiba nk beli gelatin plak tersangkut....brg2 lain sume dh ok, tp gelatin la plak...kat kedai tu plak, gelatinnye dah di pack semula..so timbul la perasaan ragu2 dlm diri ku ini....huhuhu...bila dh ragu2, tandanye was2...bila dah was2, xleh la nak amik :(.... terpaksa la aku hold dulu projek chilled cheese cake aku nie... kat mana la aku nak cari gelatin yg ada tanda HALAL ni ye...kalo kat smenanjung, diorg kata kat GIANT ada je jual yg cap HALAGEL ngan cap NUR....tp aku tgk giant sini xde la plak :(...uwaaaaaa.... terbantut la projek aku.... tu yg nak xnak aku wat kek coklat nie je.....

sape yg tau kat area KK ni ada jual gelatin yg ada tanda HALAL, bgtau la aku ye.... xpun ada yg baik hati nak pos kan dr smenanjung ke??? kekekeke.....

k la, akhir skali selamat menjamu mata ye kwn2 :)...

Tuesday, October 19, 2010

buku buku buku....

lama xupdate...xtau nak cerita apa....lum ada apa2 cerita menarik lg...nak update pasal mkn, kang jemu plak korang tgk kan..hehehe...mesti korang igt aku ni kuat menetedarah (lbh kurang la bunyi nye)..kekeke.. tp kalo blog org lain, aku suka plak tgk...hehe..

sabtu lepas, aktiviti mcm biasa la...jalan2 ke KK...pg tu g tgk motor jap...tgk kat mudah.my, abg ada kenan 1 motor 2nd nie....bila dh tgk dpn mata, abg makin kenan la plak...harga nye pun mmg boleh runding lg...mmg ok la owner tu...tp kte tggu je la ye, jd ke xjd beli motor tu...hehe...

pastu terus gerak ke centrepoint sbb nak SOLAT, MAKAN, g kedai POPULAR.....aku ada aim 1 buku resipi nie...ala, yg chef hanieliza tu...ms puasa hr tu, aku ada beli 1 buku ttg kuih kukus, tp baru2 ni nmpk kat blog mat gebu, rupanye ada kuar satu lg buku yg mana sume kategori ada...huhuhu.... sblmni cari kat merata kedai buku POPULAR tp xde, tp hr tu g, nah... amik ko.... selambak lg...hehehe...dr jauh aku dh tersengih2....puas nye hati aku nie....

terus je capai satu, aku ckp ngan abg, aku nk buku ni, pki duit sndiri je....ekekeke....mmg la kat intenet tu ada, tp bila ada buku ni, lg puas hati tau sbb ada gambarnye....kalo korang tgk ngan mata kepala korang, tentu korang kata berbaloi...sbb nye, ada 365 resipi istimewa termasuk la kuih muih, pelbagai jenis nasi, lauk pauk, pelbagai mi, desert, pastu ada petua ckit... harga nye plak, cuma RM39.90 je...kualiti kertas, korang xyah risau...mmg puas hati....gambar nye yg cantik, step yg mudah difahami.... mmg sesuai kalo utk beginner atau utk dijadikan hadiah kawin utk kengkawan gak...xsemestinye org tu xpandai masak , tp dgn ada nye buku resipi nie, leh bg idea tau sbb kdg2 kan kita buntu nak masak apa....

ni la buku yg aku maksudkan tu :)

ni aku beli bln pose hr tu ada 23 jenis kuih muih kukus dlm nie...

ni buku cik abg beli....leh baca di masa2 terluang utk tambahkan ilmu sejarah :)

Tuesday, October 12, 2010

cacar @ butir nangka???

salam 1malaysia.....hr ni korang masak apa ye? aku utk tgh hr ni xmasak apa pun...xde mud nk masak la...just mkn megi goreng je ngan adam...hahaha...malas nye mama la...huhuhu...tp sblmtu kami ada projek lain tau...kami wat bubur cacar....bubur cacar ke butir nangka ek??? aku pun xpasti la...sbb selama ni aku pggl bubur cacar je....kali ni wat versi kalerful...haharajin la konon...smpi naik bosan menggentel....

ni la hasilnye...memula tu cun je la, wat comel2 je....bila dh stat bosan, amik ko...ada beso 20sen pun ada...hahaha....nmpk mcm byk je dah menggentel, huhuhu tp bila dah lebur masuk periuk, ckit je rupanye.....

     
ni rebus dulu nk bg masak...dah timbul baru angkat...ni malas nye style, aku lebur je sumenye...malas nk lebur ckit2.....adam pun dah stat ngade2 nk dukung......

kasi tos n lalu kan jap kat air sejuk...toskan smula....tgkla bentuk2 nye...ntah apa2 je kan...ekceli sblmni aku pnh la wat bentuk pjg2 tau...korang tau apa kata cik abang aku tu????? "yang, sdp bubur yg syg wat, tapi......size nye besar ckit je dr jari kelingking abg ni"...uwaaaaa sabo je tau...pnt tau sayang gentel....

tu yg kali ni aku wat style lain plak....hahaha...nnt ptg nk dgr apa lak komen nye...hehehe...

ini anak bujang  pun sibuk nk tolong mama....sila abaikan pemandangan yg lain2 tu ye...huhuhu

fresh from my periuk...mls nk amik gambo kat mangkuk sbb xmau mkn lg...nk tgu sejuk pastu nk masukkan dlm icebox...bru la ada feel mkn sejuk2 gitu....yummyyyyy....

 selamat menjamu ye kwn2.... :)

Thursday, October 7, 2010

donut lagi...

petang2 ni ujan la plak...walaupun hujan turun dgn sempoi2 bye, aku ttp rasa bahang...huhuhu...nape la ngan badan aku ni...asyik panas je....adam pun rasa yg sama gak kot sbb leher dia abis meruam.....

hujan2 mcmni, aku pun apa lg, mulakan la projek menguli...hehehe...uli apa??? uli tepung laaaa..... wat donut je....semenjak dh terror wat donut, ihsan resipi dr kawan skolah aku, RIN, aku pun asyik wat donut je la.... muka pun dah bulat mcm donut...hahaha...nak wat mcmne, dh suka mkn kan... buat je la....adam pun suka mkn...

tp kali ni aku wat kelainan ckit, aku ltk cheese kat dlmnye...ni pun dpt idea dr blog senior ms skolah dulu2.... shedapppp...lemak2 gitu donut aku...hahaha...makin bulat la cik abg ku itu nnt....jgn marah ye bang.... ;)....

k, layan je la gambo donut ni ye...gambo isi xde la sbb ms ni dah sjuk so keju nye dh keras smula...nk mkn pns2 takut mulut melecur la plak...hehehe...korang try la...shedappppp!!!!

jom makan!!!!

atas permintaan ida, ni aku paste kan smula la resipi nye ye :)..selamat mencuba...


Rynne Zainal Abidin July 26 at 10:28pm
nana ni resepi donut

bahan a:
3 sudu besar mentega / margerin
2 sudu besar susu tepung
1 1/2 sudu besar gula pasir
1 paket mauripan (kalau brand lain pon bole)
1/2 sudu kecil garam
1 mug air

bahan b:
lebih kurang 500g tepung gandum

cara:
- campurkan semua bahan a dalam 1 bekas
- masukkan bahan b sket2 sampai jadi doh n x lekat kt tgn - uli
lebih kurang 5 minit
- biarkan 15 minit - bila dah naik bole canai dan terap guna acuan
donut
- goreng

Tuesday, October 5, 2010

citer PTPTN again....

adakah anda salah seorang peminjam PTPTN? ya, saya peminjam PTPTN....hehehe... skema gaban la plak......yup mmg btul aku pinjam ptptn ms blaja dulu n smpi skang masih bayar bulan2 walaupun xbyk mana...

pg td, ms kol mak kat kg, mak yg bgtau kat aku suh tgk website ptptn yg psl potongan 3% to 1% tu, sbb ada kuar kat paper katanye baru2 ni...waaaah, mak aku lg alert dr aku tau....hahaha....ni aku bru pas tgk, tp aku nye masih dlm proses semakan lg n kena tggu 1jan 2011...wahhh, lama nye nk proses??? kalo tgk jadual yg ni, utk batch aku, 1 dec 2010.....korang try plak la cek kat sini ye...tgk apa resultnye plak....n kalo nak tgk carta alirnye pun ada ni...klik sini...

yg wat aku tertanya, nape diorg setelkan bebudak baru dulu ek? nape diorg xsetelkan bebudak batch yg lama2 dulu? kang lg lmbt diorg proses, makin liat la yg meminjam ni nak byr....huhuhu....korang kalo ada apa2 maklumat psl ni, kabo2 la ek....leh kongsi sama2.....

Monday, October 4, 2010

rambut gugur???

kat sini aku nk suggest satu jenis syampu...aku kan semenjak 2menjak ni mengalami keguguran rambut yg amat kronik....ngalahkan ms lepas bersalin je...huhu.....ms blk kg hr tu, aku try la syampu yg mak aku pki... biasala jenis yg biasa2 je, memula tu igtkan xok, tp bila pas mandi, terkejut gak aku, rambut aku xde yg gugur pun ms mandi...mgkn la ada selai 2, tp xmcm selalu, ada la nk menutupi lubang air tu....huhuhu.... so, baru2 ni aku duk survey la syampu tu kat sini....jumpa la gak, tp biasa la, harga sabah...jauh beza maaaa...tp tu la, nk cantiknye psl, aku beli je la....kalo kat smenanjung mak aku beli xsmpi rm10 pun...huhuhu....

so, kalo korang ada mslh yg sama, apa kata cuba la syampu ni....tp syampu ni 1 je la mslhnye, xde botol kecik... kena beli yg beso terus...nasib baik la aku dh try kat kg dulu, tu yg konfiden je beli yg besar terus ni...hehehe...

yg ni ginseng & tongkat ali.... ada byk lg pilihan lain....selamat mencuba :)...

Saturday, October 2, 2010

macam-macam baa...

minggu ni pas open house hr tu, mcm2 la jd (aku je la yg rasa, org lain xrasanye...huhu)...1st skali, aku prasan adam lgsg xmau mkn n susu....nyusu bdn pun dia asyik xingat je...memula aku suka gak la sbb dh xkepit mcm slalu...tp bila duk pikir2 risau gak sbb dia mkn pun xmau, susu botol pun dah xmau skangni...huhuhu risau risau.. so, aku suggest kat abg bg dia mkn supplement....abg pun kata ok....g la farmasi...aku just cari supplement yg utk tmbh kan selera dia je la yg mcm appeton tu, tp ni bkn appeton la, aku beli yg cap kordel's sbb ada gambo mickey...huhu kononnye nk bg adam smgt la mkn vit tu (adam kan die hard fan mickey mouse clubhouse)....
hmmm...bila bg dia mkn, dia asyik loya je...tp aku wat xtau je la...xmau pandang muka dia, selagi dia xtercekik, xpe la pd aku...hehe apa punye mama la kan???? tp tu la, kesannye mula2 tu xnampak sgt, tp hr ke3 tu baru aku ada nmpk...dia dh mula nk mkn nasi goreng...byk gak la dia mkn wlupun mkn sndiri, smpi tertunduk2 dia mkn sndiri...hehe....pastu aku gorengkan jejari (yg mcm nugget tu tp pjg2 la) pun dia mkn gak wlupun xabis sebatang....kopok lekor pun dia mkn gak...lega hati aku...n bfast pg td, dia dh mkn jemput jemput ikan bilis..... kalo x, sblmni dia asyik nk makan rempeyek, kacang tumbuk n kuih mazola....bila beyak je, mula la kuar kacang ketul2...huhuhu....

pastu, 1 lg kes....adam kan sblmni asyik nk mkn kcg tumbuk je kan...ala yg skangni tgh glamer kalo kat intenet...kcg tumbuk salut ngan barley...kalo kte dulu2 gula2 ni salut ngan plastik yg gambo udang tu pastu plastiknye kte leh mkn skali...


alkisahnye, masa aku tgk duduk2 tgk  kartun ngan adam, aku prasan la dia ketawa sakan ms tgk mickey mouse....skali ntah mcmne aku terpandang gusi atas dia....terkejut giler aku sbb aku prasan ada 'gigi' baru kat gusi dia....aku xpuas ati aku, aku pun paksa nganga kan dia..gosok2 gusi dia, tp xilang gak....dlm hati dah menjeritttttt....gg adam berlapisssss....uwaaaaa, aku terus je kol mak nak tanya pendapat....mak pun siap terkejut...ye la, xkan la kecik2 lg gg dh berlapis...aku pun sms kat abg....abg kata esok dia try amik half day nk bwk adam ke klinik gg...huhu...dlm hati aku ni dh xtau nk citer mcmne....nak nangis, tp airmata dh xleh nk kuar....tawakal je la....

esoknye, ms aku 'berperang; nk bg adam mkn, tergerak la ati aku nk tgk lg gg dia tu....DAH HILANG???? puas aku nganga kan mulut adam, dh xde dah gg tu...rupa2nye tu tipu je....tp yg peliknye, mlmtu aku dh cuba gosok gg ngan berus ngan kain, xilang gak....pg ni dh xde....lega hati aku...so xyah la jumpa dentist...hehe

pastu mmgu ni gak aku ajak abg g beli beskal utk adam memandangkan ms kat kg hr tu dia dh ada minat nak main beskal nie....kami cari yg simple je la...sbb nak main dlm umah je kan...nk beli yg beso pun nnt xpuas dia nk main dlm umah, nk main kat luar, xdenye aku nk bwk...huhu....

pastu abg tukar minyak hitam.....staff kat kedai tu sume la duk kenan nak nak main ngan ada...dr pekerja yg tukar minyak hitam smpi la kerani...sume nye duk main ngan ada...tak kurang gak ngan tauke kedai tu...penyudahnye, masa nk blk, tauke tu bg adam hadiah kereta plak...hehehe...rezekiiiii....lbh kurang yg mcmni la....kan dulu ada promosi kereta ni kan....ada byk model....


akhir skali, mlmtd abg ada kabo satu berita kat aku....patutla aku rs mcm bergerak2 je mata aku ni sepanjang siang smlm......tp xtau la nk describe mcmne hati nie...suka ke, xsuka ke....hmmm kte tggu je la dulu ye....

sekiannnn......

**sume pica ehsan dr google ye...mls nak amik gambo la plak....huhu.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...