Friday, February 27, 2009

minyak telon vs minyak yu yee

sejak adam lahir sampai la semalam, aku cuma gunakan minyak telon je untuk sapu2 kat badan adam...pastu barula bubuh bedak nyonya satu badan...hehehe...aku suka tgk minyak telon yg brand 'Bebiku' ni..ntah xtau nape, mgkn sbb gambo baby tu comel kot....aku start kenal minyak ni sejak zaman anak sdara aku yg 1st lg...skang umurnye dah 10 tahun dah...

disebabkan stok minyak telon dah abis, aku pun beralih arah la ke minyak yu yee pulak...minyak ni mmg aku dh beli awal2 lg seblm adam lahir pun...tp aku pki telon dulu, yu yee aku simpan...so, pg td aku sapukan la pada adam pas mandi pg td...tiba2 aku prasan adam menggigil...aku pelik gak la sbb nak kata kan sejuk, ms tu tgh panas...baru pas tuam satu badan pun...yg adam ni plak xbhenti2 menggigil....aku apa lg, pas je setel siapkan dia, aku terus jek bedungkan dia n masukkan terus ke dalam buai....adam pun tido ngan lena dlm 2 jam kalo xsilap...

ptg nye plak, mcm biasa aku mandi kan adam....aku sapu lg minyak yu yee ni kat badan adam...tp kali ni, adam gigil satu badan sampaikan dia kemam bibir...aku dah panik...apa lg, terjerit2 la pgl mak...mak yg panik gak cpt2 suh aku siap2kan adam pastu bwk masuk bilik mak...mak terus bukak aircond...aku citer la kat mak yg pg td pun dia mcmtu...pelik gak...pikir nye pikir, aku ngan mak aku agak, mgkn adam xtahan ngan minyak yu yee kot...minyak ni kan mcm berangin je kan bila terkena air....aku rasa dia rasa 'pijar' kot sbb pas aku sapu bdn dia, aku baringkan semula kat tikar getah tu...tikar tu plak lembap ckit....tu yg mula adm rs pijar...huhuhu...anak bujang ku ni xtahan rupanye...aduhhhh...poning la kepala omak ko nie...

aku suka bau minyak nie...kalo tgh skt perut bau minyak ni, sure nk ke tandas terus kan..hehehe..

kesimpulannye, adam xsesuai lg ngan yu yee...kena la pki minyak telon semula...huhuhu...manja nye anak bujangku ni...kena cucuk pun dah demam...ooopsss! lupa lak...adam dah sembuh dr demam :-)...


Wednesday, February 25, 2009

adam demam...

adam dah demam :-(...kesiannye aku tgk dia...asyik merengek jek....badan x selesa agaknye... mlmni sure aku xtido mlm la nmpknye...
apa aku nak buat ye? korang ada tips x kalo baby demam lepas cucuk nie...agak2 kalo pki kan kool fever tu leh ke??? bagi ubat demam, dia kumpul dlm mulut la...pastu disemburnye plak... poning kepala nenek nye...xtau nak wat camne bagi dia telan ubat tu...
korang kalo ada tips, share2 la ye...:-(..



adam kena cucuk...

hari ni bwk adam g klinik sbb hari ni dia kena cucuk yg pertama...memula tu, mcm biasa la, angin dia elok jek sbb tgk rmi kwn kat klinik tu...pastu, bila dah bosan+ngantuk+lapo mula la dia wat hal...merengek jek...serba xkena...puk puk pun dia merengek, bg nenen pun dia merengek, agah2 dia pun merengek.....rupanye dia nak baring...
ms kena cek ngan nurse, sukanye adam, siap berbual2 lg ngan nurse tu...ntah apa dia ckp pun aku xtau la....tp disebabkan dia dah ngantuk td, ms nurse tarik tgn nk cek leher dah kuat ke lum, adam selamba jek lembik kan bdn...lgsg xmau agkt leher dia tu...kalo x, nak mandikan dia punye la susah sbb dia leh agkt leher ckit....
pas kena cek, kena cucuk plak...mula2 tu dia ok, tp bila nurse yg tukang cucuk tu cekak pipi adam nak masukkan ubat titis, mengamuk la si adam....mau xngamuk, kasar giler aku tgk nurse tu buat...pastu terus je cucuk peha adam...apa lg, adam menangis la yg style smpi xkuar suara tu...huhuhu...sian pulak aku tgk adam...tp apa leh wat, nk sihat kan?...tp jap je la dia nangis kuat...
masa tgu amik ubat plak, adam sedih sgt2...air mata jgn ckp la, meleleh2...sampai ada nurse yg lalu situ pun behenti tgk adam nape sedih sgt...pulak tu budak2 yg kat situ leh plak kerumun kat aku sbb nak tgk adam...huhuhu...rimas plak aku...
sampai je kat rumah, bg mkn ubt demam plak..yg ni satu hal lg...aku suh la mak yg bg kan...aku igt kan dia dah telan la ubat tu, rupanye adam kumpul dlm mulut...pastu apa lg, dia sembur la sumenye...aduhhh hangen tul aku....xpe ptg nnt aku try bg lg....risau dia demam je...
ok...ni adam dah tido..balas yg td nye kot...tp sian plak kat adam sbb xmau nenen...mgkn tekak dia masih pahit kot pas mkn ubt demam td...
k la...nnt kte smbg lg ye....

Tuesday, February 17, 2009

tag dari zue

sementara adam tgh tido ni, sempat lg aku wat task yg zue bg nie....

1) Go to your photos folder in your computer.
2) Go to the 6th folder of photos.
3) Go to the 6th picture in that folder.
4) Put the picture on your blog and description of it.
5) Invite six friends to join the challenge.
6) Link them in your blog and let them know they have been challenged.


bongkar nye bongkar, terkena plak gambo kek nie...kalo x silap aku, kek ni cubaan yg kali kedua...kononnye nak buat ala2 black forest gitu, tp apa yg jd, dah mcm hutan belantara la pulak...hehehe...pastu amik gambo pki hp cap ayam tu...tu pasal la gambo nye nampak kelam jek....mcmne xkelam, anak sdara aku suka sgt masukkan hp aku ke mulut dia...payah gak pki hp kecik2 nie...penyudahnye skang, aku pki hp beso gaban la pulak, masuk poket xmuat....

bila tgk gambo nie...teringin la pulak nak mkn lg kek nie...tp tu la, nk buat kena tgu ada tukang mkn...kalo buat skang, ntah bila la nak abis....huhuhuhu

nk kena link 6 org ke??? sape ek? aku tujukan pada sape2 yg slalu view blog aku nie je la...---> leh ke mcmnie???huhuhuhu

Monday, February 16, 2009

kena cukur...

ni mak ngah nak cukur rambut kita ke, nak cari kutu???

mak ngah!!! kita lum cukup umur nak sunat!!!!

papa tolong!!!! nak nenen....










kak aina ni nak enterframe je tau...dah la abiskan nenen kita...huh!!!!











apa mak ngah buat nie???










mak ngah ni, tonggang terbalik kita dibuatnye..

kepala kita dah botak...huhuhu

apa dah jadi ni???? uwahhhhhhhhhh...

Wednesday, February 11, 2009

potong jambul

Tarikh : 7 Februari 2009..
Masa : Lepas Maghrib..
Tempat : Rumah Atokpapa..
Yg Kena potong : Adam, Iman, Aina, Dzikrina..

sabtu mlm ahad baru2 ni, mak niat nak wat kenduri arwah + aqiqah adam + potong jambul.... kelam kabut gak la ms majlis potong jambul tu...ye la, skali 4 org yg kena potong...sumenye ngan ragam masing2...adam gak yg maintain diam ms kena potong jambul (^_^)....

so, ni aje gambo yg sempat amik...ms tu, sume nye sibuk ngan anak masing2...tu yg xde sape yg nk jd cameraman...huhuhu...tgk2 dulu la ye :)... sampaikan nak amik gambo sefamili pun xteringat...hangen je satu badan...huhuhu

Abah siap sedia nak potong jambul Adam...
Salah satu imam tmn broleh sedang tepung tawar Adam...

Like father, like son...huhuhu

Mak atok tgh potong jambul...


Mak long adam pun sempat gak potong skali....


Tuesday, February 3, 2009

hai auntie zue...

hai auntie zue...

tgkla auntie zue, ngam2 je adam pki baju nie...(^_^)
Hai auntie zue…hr ni adam pki baju yg auntie zue ngan uncle wan (mcm peliks ckit aku dgr..ekeke) bagi…hencem x adam? Adam nmpk biru x pki baju nie?hehhe…sbnrnye mama adam nak upload post ni pg td, tp disebabkan adam xmau tido siang lg, mama post mlm la pulak.. adam skang dah xjg malam sbb nak bg mama tido mlm…tapi waktu siang, mama kena layan adam main pulak…kalo papa ada, papa yg ajak main, tp bila papa xde, mama la yg jd mangsa..hehehe

*** bagusnye kalo adam leh ckp mcmni…dah mcm iklan kat astro yg baby tu nama MEGA…ye ye je aku igtkan betul, rupanye iklan MEGADRAMA…tertipu aku…huhuhu..

Monday, February 2, 2009

MGTT...

td pg kena repeat MGTT...aduhhh..kena minum air gula. tensen giler td...kali ni minum mmg nak muntah...last2, aku tgl kan balance ckit jek...hahahaha....pastu buang...dh xleh nak masuk lg td...serius...mmg xleh nak telan td...nsb baik la xkantoi ngan org makmal tu...
pastu mcm biasa la kena tggu 2 jam...sambil2 tggu tu, terserempak dgn cousin aku yg baru kawin last november hr tu....dah sangkut 3bln rupanye...alhamdulillah...tahniah wat dia and hby dia....teringat ms mula2 dulu dapat tau preggy...senyum sorg2 plak...hehehe
bila dah 2jam, g wat urine test ngan blood test....alhamdulillah...aku clear dari diabetes...so, ms ngandung tu just pembawakan je la...hehehe...horeyyyyyyyyyyyy dah leh mkn mcm2...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...