Friday, January 28, 2011

tn rumah oh tn rumah....

hari ni nak gossip psl tn rumah aku nie...bkn la nak mengaibkan, tp aku sekadar nak berkongsi supaya leh jd pengajaran pd sape2 yg ada rumah sewa...

smlm abg citer kat aku, dia dpt sms dr tn rumah....tn rumah tu bertanya kabar n perkembangan kami, sama ada dh dapat rumah lain ke belum n bila nak kuar dr rumah ni? dlm sms tu ada gak dia mintak maaf sbb dia xleh nak wat apa2 katanye sbb penyewa baru nak masuk awal bln dua gak....pd firasat aku, aku rs tn rumah aku ni dh amik deposit dulu agaknye dr penyewa bru ni, sbb xkan dia bleh sng2 nk suh kami keluar gak, sbb dulu dia dh pnh kena tipu ngan 1 cikgu ni gara2 igtkan kami xmenepati janji (ni kes masa nak masuk rumah ni la)....

dan ada 1 lg alasan yg dia bgtau kat abg, yg mana aku xleh nak terima lgsg alasan ni...tn rumah bgtau yg rumah ni dah 2 bulan tertunggak bayarannye dgn bank....HELLOOOOOOO, itu masalah dia la...dia yg xbyr dgn bank sape suruh??? kami setiap bulan byr on time ye...xpnh lbh dr 30hb wlupun dlm perjanjian kena byr sblm 5hb bulan berikutnye....kami byr cukup ye, RM900 setiap bulan ke akaun yg bernama H***N T*****I...terpulang pd dia la sama ada dia nak joli duit tu ke, atau byr kat bank....xpasal2 nak libatkan kami plak ngan masalah dia....

mgkn tn rumah kami ni dpt sewa lbh lg ngan penyewa baru nnt....sbb kalo tgk kat iklan Mudah.my, dia ltk rm1200, dulu ms kami dia ltk rm1400 tp kami tawar menawar n mintak dia kuarkan brg2 yg kami xperlu ( tv, icebox, dapur masak, tong gas, washer machine,kipas) tu yg dpt rm900....tp pd aku, kalo penyewa baru tu sewa rm1000, pd aku xberbaloi...sbb apa??? hahahaha, korang mesti dah tau antara sebab2nye kan... hehehe....nsb la penyewa bru tu nnt....yg pasti, abg xbls pun sms tn rumah....nk tggu dh pindah bru bagitau, nk tgk dia cpt2 angkat phone ke x? sbb kalo sblm2ni kol dia bkn main susah, sama ada xangkat atau xdpt terus...pastu mula la bg alasan dia outstation la, hp rosak la...huh!!! alasan ler tu....

kesimpulannya, aku rs xsalah kalo kita nak grab peluang yg ada dpn mata, tp pikirkan dulu pros n cons nye dulu, n timbang rasa la ckit ye....huhuhu...

pntla celoteh pg2...wat skt otak je, menyemak ok....shhuhhhh!!!

p/s : pd kwn2 kt smenanjung, jgn terkejut ye ngan sewa rumah kami tu...tu mmg harga standard kat sini...g la mana2 umah pun, mmg lbh kurang je harga nye (kalo xcaya leh la survey2 kat Mudah.my tu n cri bahagian SABAH ye ^_^ )....elaun ITP pun xdpt nak cover ok....huhuhu

Thursday, January 27, 2011

dulu dan sekarang...

kalo dulu xleh nmpk ayam, tp skang asyik igt ayam je...huhu ayam goreng rempah la, sayap ayam la, ayam kfc la...huhuhu...uwaaaaaaaa....

kalo dulu, strong lg ok wlupun sensorang...skangni asyik demammmmmmmmm je...huhuhu

Monday, January 24, 2011

bz

mggu ni n mgu akan dtg akan start mendap ye....kami jd berpindah ke dlm...berkat kesabaran ececece....dpt gak duk dlm...huhuhu...

skang tgh berhempas pulas nk mengemas...brg nmpk xbyk, tp mcm biasala, brg kecik2 ni la yg biasa menguji kesabaran aku...dgn keadaan kesihatan yg xbrape nk membransangkan skangni...huhuhu....umah kat dlm tu plak byk nk kena setel kan...byk yg rosak dr yg xrosak...huhuhu biasa la kalo kuarters nie...cuma abg pesan, aku xpyh pikir apa2, biar dia ngan kwn2 dia je yg setelkan prob umah tu...huhuhu i lap u bang...hehehe...

oh ye, mcmne kami leh dpt smula umah tu ye? pjg citernye....pas kami dpt tau umah tu kena bg kat org lain, kami mmg redha n xkisah sgt pun sbb aku pun ms tu xstart packing pun...tu yg mgkn aku xralat sgt kot, tp ofkos la ada rs keciwa ckit, tp biasa la kan kalo bab2 mcmni, kena sentiasa bersedia....tapi, yg wat kami laki bini stress ada la tuan umah nie....janji tinggal janji....awal bln hr tu ckp lain, la ni ckp lain plak....itu yg wat kami stress sgt2...1st time gak la tgk abg stress ms tu....mls nk igt blk hal tu....tu yg akhirnye abg jumpa smula ngan officer n org atasan, discuss smula...n akhirnye, alhamdulillah keputusan di pihak kami....tu yg bila dh dpt tau dpt smula umah tu, kelam kabut gak dibuatnye...bkn kelam kabut sbb dpt keputusan lmbt, tp sbb tn umah ni yg xleh nk bwk bncg lg....mls dh nak pikir, ni yg kemas scpt mgkn, n abg pgl seramai yg bleh anak buahnye (staff abg) utk betulkan umah kat dlm tu plak....sbb by hook or by crook, hjg bln ni gak kena kosongkan umah ni :(....

so, kalo aku sempat update, aku update ye, kalo xsempat, mendap la nampaknye...hehehe....

Friday, January 21, 2011

astro : xpuas hati!!!

aku xpuas hati la....sjk bila plak astro ada tax gov plak nie? 6% plak tu !@##$%#%^... aku dh dpt lama bil utk bln ni, tp pg ni bru aku bukak...bila tgk total, terkejut gak aku sbb xmcm biasa...biasa aku byr RM66.95 je, tp bln ni jd RM70.95....naik 4hengget tu....eeeiiiii, pki minyak gak ke astro ni????

mula la pg2 ni nk !@#$%#%^^&^*&*(()*())*&^%^.....gggrrrrrrrrr......

Wednesday, January 19, 2011

kue teow tom yam....

adoyaiiii...bila la leh mkn kue teow tom yam seafood ni...hahaha....bkn xmau wat sndiri, tp umah ni dh lama xbeli seafood ok....sotong udang dah xmkn sbb sian kat abg...aku mmg suh dia pantang mkn sotong udang nie...aku je yg bleh mkn...kekkeke...tp tu la, nk beli bhn n msk sndiri mls plak...sbb nnt yg mkn aku sorg je....

plan mlmtd la nk g mkn kue teow tom yam...skali hujan xbehenti2 plak...abg kata tggu la pas maghrib, insyaAllah ujan reda...tp xreda2 gak...aku dh keciwa...huhu, ckp kat abg, biar syg masak sardin je la sbb ikan x thaw lg.. last2 abg ajak g 1B je sbb nk ngelak kena hujan kan....so mlmtd g 1B mkn kat KFC je...ntah nape tetiba aku suh abg order set snack plate yg ORIGINAL..biasa aku mkn SPICY je....

kesimpulannye, masih hutang kue teow tom yam seafood lg ye....huhuhu

zue, ni pic latest, after beberapa kali treatment...huhuhu

dukacita

dukacita dimaklumkan, umah tu kami xdpt pulak....baru dpt kol dr abg, dia kata sudah diberi pd org lain....huhuhuhu...apa leh wat, 'kami yg menurut perintah' kan....

patutla aku liat giler nak start packing brg....rupanye nak jd mcmni plak....kena berdepan blk la ngan tn umah ni smula...bosannye aku...huh!!!....

dh bkn rezki kami kan, terima je la......abis la, dtg blk stress aku nnt...wowowowowow......

move again...

alhamdulillah...akhirnye permohonan kami untuk duduk di base dpt juga...abg dpt tau hr isnin hr tu, oleh itu, akan bermula skali lg proses kemas mengemas nie....huhuhu... kami cdg nak pindah hjg bln nie terus memandangkan kami xbyr pun sewa utk bln nie saje je xmau byr, bg tuan umah cuak ckit....

kunci xdapat lg, tp once dh dpt, nak tgk apa yg ada kat dlm tu n cuci2 mana yg patut...sbb kami kan sewa gak perabot kjaan skangni, so kalo kat dlm tu dah cukup, kami nak pulangkan apa yg kami sewa skangni xmau lg la mcm dulu lg..  

skang dh hari rabu, tp aku lum start packing apa pun...huhuhu mud belum mari lg...ada sape2 nak hulurkan bantuan??? kekeke....dh dpt bygkan, keadaan sepah nye nnt...pastu ngan talian streamyx akan 'terputus' dlm sebulan dua....huhuhu...mendap la aku ngan blog aku skali...hahaha... mula la duk bebel2 kat TM, "bila mau psg streamyx saya!!!!???" hahaha kte tgk apa akan jd nnt...korang pun jgn la lupa story mory kat aku ni ye nnt time aku mendap nnt....

pesanan utk zana, kalo ko deliver ms aku tgh mendap, jgn lupa kabo2 kat aku ye...aku doakan ko n bb selamat ye :)...insyaAllah, mudah2an dipermudahkan...igt pesan aku ye, kalo kena czer skali pun xpe....asalkan ko ngan bb selamt n sihat...pastu leh masuk geng 'kami yg czer'...kekekeke...lawak bodoh di pg hr...huhuhu 



Monday, January 17, 2011

takziah



baru dapat berita yg amat mengejut dan menyedihkan, kawan satu kelas masa skolah menengah dulu, LINDA JAAFAR, telah kembali ke rahmatullah pg td....smoga roh nye dicucuri rahmat...aminnnn...takziah pd keluarga arwah...

minta halal copy gambar ni dr FB arwah LINDA

xkesampaian...huhuhu

mlm td blk dr KK, igtkan nak mkn kue teow tom yam...asyik duk teringat2 je sjk musim2 hujan nie.... tu yg otw blk igt nak singgah JATI TOM YAM IP n tapau kue teow tom yam....skaliiiii, TUTUP la plak kedai tu...huhuhu sob sob sob....melepas, xdpt na merasa....pastu suh la abg cri laksa penang kat brader yg jual2 kat depan GIANT IP.....bila abg g, dah HABIS plak....uwaaaaa...melepas lg.....bertambah2 frust + stress la nmpknye...sob sob sob....last2 abg belikan sayap je la....huhuhu....


Sunday, January 16, 2011

renung-renungkan la...

tiba2 je rasa mcm nak share...jumpa kat CARI.....sje nak release tension...

1. Pakaian itu mestikah menutup aurat Rasulullah saw bersabda ; Telah berkata Aisyah r.a " Sesungguhnya, Asma Binti Abu Bakar menemui Nabi saw dengan memakai busana yang nipis , Maka Nabi berpaling dan bersabda " Wahai Asma, sesungguhnya apabila wanita ini telah baligh (sudah haid) tidak boleh dilihat daripadanya kecuali ini dan ini, sambil" sambil mengisyaratkan kepada muka dan tapak tangannya ". 

2. Pakaian itu tidak terlalu nipis sehingga tampak bayangan tubuh badan dari luar " Dua orang ahli neraka yang belum pernah saya lihat adalah : kaum yang memegang pecut bagai ekor lembu digunakan untuk memukul orang (tanpa alasan), orang perempuan yang berpakaian tetapi telanjang bagaikan merayu-rayu melenggok-lenggok membesarkan cemaranya bagaikan punuk unta yang mereng. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium bau syurga, sedangkan bau syurga dapat dicium dari jarak yang sangat jauh". (Riwayat Muslim) 

3. Pakaian itu tidak ketat atau sempit, tetapi longgar atau selesa dipakai. ia menutup bahagian-bahagian bentuk tubuh yang menggiurkan nafsu lelaki dan ia menutup aspek kehaiwanan dari insan itu. 

Dalam sebuah riwayat dari Abdullah Bin Abi Salamah bahawa Umar Bin Khattab r.a menghadiahkan kepada seseorang dengan pakaian nipis buatan Mesir Lama, kemudian berkata, " Jangan dipakaikan kepada isteri-isteri kamu!" lalu seseorang berkata " Ya Amirul Mukminin aku telah memakainya untuk isteriku, kemudian memutarkan badannya tetapi tidak kelihatan auratnya. " selanjutnya Umar berkata, " Memanglah auratnya tidak nampak, tetapi bentuk tubuhnya nampak" 

4. Warna pakaian itu suram atau gelap, seperti warna hitam atau kelabu asap atau perang sehingga tiada bernafsu lelaki melihatnya ( terutamaya pakaian seperti jilbab atau abaya). Menurut Ibnu Kathir didalam tafsirnya pakaian wanita-wanita pada zaman Nabi saw ketika mereka keluar rumah berwarna hitam) 

5. Pakaian itu tidak sekali-kali disemerbakkan dengan bau-bauan yang harum, demikian juga tubuh badan wanita itu, kerana bau-bauan ini ada pengaruhnya atas nafsu kelamin lelaki ajnabi. Perempuan yang memakai bau-bauan ketika keluar rumah sehingga lelaki mencium baunya disifatkan oleh RAsulullah saw sebagai zaniyah yakni pelacur atau penzina. " Wanita apabila memakai wangi-wangian, kemudian melintasi kaum lelaki maka dia itu begini dan begini iaitu pelacur". (Riwayat Abu DAwud dan Tarmizi) 

6. Pakaian itu tidak bertashabbuh dengan pakaian lelaki yakni tiada meniru-niru atau menyerupai pakaian lelaki. Telah berkata Ibnu Abbas : " Rasulullah saw telah melaknat lelaki yang menyerupai wanita dan wanita-wanita yang menyerupai lelaki". (Riwayat Bukhari) 

7. Pakaian itu tiada bertashabbuh dengan pakaian perempuan-perempuan kafir dan musyrik. 

8. Pakaian itu bukanlah libasush-shuhrah, yakni pakaian untuk bermegah-megah, untuk menunjuk-nunjuk atau bergaya.

aku yg tgh stress!!!!

Wednesday, January 12, 2011

aktiviti bosan...

while waiting for papa finish his work....

 uuuuuu....best ni, leh swim swim ni....

 dh mcm gaya hero remaja plak pose adam ni...hahaha

 suka sgt main stereng....bila nmpk papa, mula la mencecet lari kat mama (^_^)

tenang je air ms ni...

 ultraman mania....setiap kali kuar umah, asyik nk pki baju ultraman je...huhu

the only air kotak yg dia nk minum....

 bosan tggu lama sgt, mkn kopok smpi licin...

 smpi terangkat kaki tu...huhu

 ada aje gaya dia...spec ni bleh la dia wat main, kalo hok oakley tu, mau kena bebel ngan papa dia...hehehe

 tgk la gg saya yg kiut ni...hahaha

cubaan sndiri pki...

dh start bosan smula....ngeeeee

stok donut

hari ni pas siap sume keje2 kat umah, aku mulakan aktivit menguli plak...huhuhu, kerana anak, aku sanggup uli pg2..hehehe..wat stok donut sbnrnye ni...adam suka mkn donut, tu yg aku terpaksa wat donut frozen...nak uli tetiap hari, aku xsanggup la plak....mknn lain dia kurang la...aku dh xtau nk bg dia mkn apa....kdg2 tu kalo wat bihun singapore pun dia dh xmau, tp kalo bihun cmpur lada ckit, bru la dia nak....tp mmg prasan la dia suka mkn pds2 ckit...bkn aku xnak bg mkn pds, tp bila dia beyak, mula la aku nmpk montot dia merah2...huhu siannye anak mama....

plan asal nak wat 1/2kg terus, tp takut xmng tgn, last2 wat 2 cwn tepung dulu....n biasa nye aku xpki acuan, kali ni aku pki acuan...size acuan yg plg kecik tu...kalo tgk real donut ni, comel2 je...hehehe...kalo saiz mulut dewasa, skali ngap je...hahaha....

uli 2 cwn tepung, dpt la dlm sebekas aiskrim ni....cukup kot stok utk seminggu....nnt dh abis, wat lg kan...kalo sblmni aku suka bubuh cheese ke, coklat ke...tp kali ni aku mls la nk bertopping2....wat plain je terus....tp aku lbh kan gula ckit n susu tepung dlm adunan ni...biar bg lemak2 manis ckit, so dh xpyh nk golek kat gula halus lg kan (^_^).....

ni la rupa donut yg nak difrozen kan...aku goreng ckit nak bg dia keras...pastu sejukkan n terus simpan dlm freezer :)....

Monday, January 10, 2011

ada kes lg :(..

rupa2nye ada kes lg kat tmn nie...bkn takat tayar lama kami je yg ilang, tp ada lg kes yg lbh serius.... kali ni kes RAGUT yg melibat kan peragut dan seorang wanita mengandung...kesian kan bila dgr perempuan ngandung kena ragut...

aku pun xbpe pasti citer sbnrnye sbb ni pun abg dpt tau dr kwnnye yg duduk setaman ngan kami gak.... citer nye mcmni, perempuan ngandung ni anta anak nye ke taska waktu pg, jln kaki je....aku rs, mungkin peragut ni dah perhatikan perempuan ni dah lama kot...n malang xberbau, perempuan ngandung tu kena ragut....dan yg tambah menyedihkan lg, masa perempuan tu mintak tolong, pekerja2 yg tgh wat renovation umah kat area ctu leh wat dek je...wat mcm xde apa2 berlaku.....teruk kan???? lgsg xde peri kemanusiaan lgsg....pd hal diorg nmpk ngan mata kepala sndiri, tp boleh xtolong lgsg.....bila aku dgr abg citer psl ni, kecut perut aku dibuatnye....seram...

kes kedua plak, yg ni abg xdgr citer smpi abis....tp ada berlakunye penyamaran....xpasti bpe org lelaki tetapi mereka menyamar jd polis n naik kereta iswara warna putih ngan menggunakan plat number semenanjung... tu je info yg abg dpt...citer selanjutnye xpasti apa yg berlaku.....

smoga kami anak beranak selamat handaknye.....

naik minyak???

huhhuhu...baru2 ni kan minyak naik lg kan...korang prasan x? kalo minyak naik je, mesti efek kat brg2 lain gak kan? nak2 brg dapur....huhuhu..

smlm kami g pasar mcm biasa la, terkejut tgk harga bawang...makkk aiiii!!! biar betul??? smpikan gerai pakcik bwg yg biasa aku borong tu xde bwg kecik sbb xmampu nak beli....yg ada cuma bwg kecik yg dh hitam2 tu je la...huhuhu...kesiannye...bkn pembeli je xmampu, peniaga pun xmampu nak borong....

gila kan, biasanye 1 uncang bwg kecik yg biasa aku tu (xpasti la bpe gram) baru rm5...smlm aku g tgk dh naik rm7 n beratnye makin kurang....yg bungkus2 kecik tu pun dh rm5.....adehhhh!!! pasni dah xyah masak lauk ltk bwg la nmpk nye....

mcm xmunasabah kan kenaikan yg melampau smpi mcmtu skali...dulu aku rs bwg putih naik pun xla teruk sgt mcmni....aku sbnrnye kalo masak sambal ke, asam pedas ke mesti nk pki bwg kecik nie...SEBABNYEEEEE kat sabah ni susah nak cari bawang india, yg byk cuma bwh holland....biasa kalo bwg india ni ada, aku dh xkisah sgt bwg kecik sbb bwg india ni pun sdp gak kalo buat tumis....kalo bwg holland ni pd aku lbh sdp kalo wat hiasan,hiris2 tumis n mkn mcmtu sbb rs nye crunchy2 kn...hehehe ni bg aku la, bg org lain aku xpasti la.... abg siap ckp smlm, pasni kte tanam bwg plak la...kekekeke...ye ye aje (^_^)....
bawang india

bawang holland

minyak masak pun mcmtu gak...harga xnaik, tp dh semakin berkurangan...kat sini belum terasa lg...sabtu hr tu g giant, masih ada tp tinggal yg 1kg ngan 2kg tu je la yg byk...hok yg 5kg dah lesap cuma tinggal cap ALIF...aku pun sambar la 1botol yg 5kg tu....cap ALIF je kan yg ada...amik je la, mana tau kot2 aku leh duk tergelek2 kat dapur plak mcm dlm iklan...hahahaha pengsan abg...hehehe...tp kalo hok yg mahal2 mcm minyak jagung tu mmg byk lg la....xkuasa plak aku nk msk pki minyak tu sbb aku tukang masak yg tegar...so, xpraktikal rs nye nak masak hr2 pki minyak mahal....huhuhu melainkan ada org nak sponsor la...hahahaha....

minyak masak cap ALIF

oleh kerana brg sudah naik n gaji xnaik, aku ajak abg mkn makanan yg kurang minyak n bertumis la...hari2 masak rebus2 je la...hehehe mana la tau untung2 leh turun blk berat badan ni...huhuhu

p/s: nama bawang tu aku xpasti btul ke x sbb lain org lain kan panggilannye..ni pun aku tgk kat tenet je...n sume gambo2 tu ehsan dr google ye...xkose nak amik gambo sndiri okehhhhh!!!! daaaaa....

Friday, January 7, 2011

tayar pulak....

pg ni masa nak sidai baju, tergerak plak hati nk round ke blkg umah.. bru lalu tepi umah, aku dh rs pelik semcm...mcm ada kurang je kat kaki lima nie...bila pikir2, baru teringat tayar lama 3 biji dh xde...hmm dlm hati ni sempat berkata2, mgkn abg dah jual kot...tayar tu sbnrnye bunga nye mmg ok lg tp tepi2 dh crack...nape ada 3 biji je? igt x hr tu tayar pecah, tu yg tggl 3 biji je....pas tukar yg baru hr tu, yg lama abg bwk blk umah....kalo ikutkan hati aku, aku suh tgglkan je kat kedai tu, tp pekerja tu suh bwk blk sbb dia kata harga lg tu....

tp hr ni, tayar tu dah xde...aku tanya abg sama ada dia dh jual ke tayar tu....abg kata x...huh!!! kompem kena curi....ntah bila kena curi aku xpasti la sbb aku ni mmg jenis jarang nak round keliling umah nie...tp ada skali hr tu ms aku kuar umah, btul2 kat dpn pintu dah bau hancing...nak kata bau kencing kucing, aku rs bkn mcmni baunye...ni mcm bau kencing org je....eeeeiiiii kalo btul org tu kencing kat dpn umah aku, aku sumpah tel** dia besor mcm buah limau selama 3 bln n xboleh nak kencing...huh!!! geram siotttt....

bila la dpt pindah .... xsenang hati weiiii, igtkan dh leh sng lenang...tp sejak pasukan RELA dh xjaga...makin menjadi2 plak .... 

Thursday, January 6, 2011

air oh air....


oh air, bila la ko nak ada sentiasa.... kalo xsilap aku, start seminggu sblm thn baru lg, air kat tmn ni dah dh wat hal...memula tu diorg sesuka hati nk tutup bila...yg plg aku geram, air tutup ms hjg mggu....adeeehhh skt otak aku nie...sbb hjg mggu la biasanye kte plan nak msk sdp2 utk famili, tp time tu gak la air xde...grrrrrr.....

skangni plak, air suka tutup waktu pg....bgn tido sure dh xde air....nak xnak, sblm tido mlm aku dh siap2 tadah air dlm kettle...so, esok pg tgl jerang je....nak prepare bfast yg lbh2 pun xleh, just mkn roti je la....

kalo sblmni, diorg suka tutup air time office hour kalo kat tmn aku ni (tmpt lain aku xpasti)...dlm kul 8am, air dh start kecik, pastu dlm kul 4pm brula ada air smula.....tp skangni makin menajadi2 la plak :((..... eeeiiiii, tp mengikut pengalaman aku xbrpe nak lama duduk kat sini, pas problem air setel, mesti problem letrik...tgk la nnt...huh!!! 

kdg2 aku terpikir gak, seb baik la aku xpki washer machine auto...ye la, kalo air kecik dah tentu2 xleh nak basuh...aku pki manual je skangni, so sng la kalo air kecik pun still leh membasuh baju lg...pnt ckit pun xpe la..kdg2 aku nmpk jiran aku ada yg membasuh pki tgn kat depan umah...mgkn sbb air kecik, tu yg memaksa diorg basuh kat depan kot....

masa mula2 duk sabah ni, aku pelik gak la, sbb apa setiap umah mesti ada sekurang2nye 1 tong tangki yg besar kat belakang umah...kalo umah org kaya plak, mesti ada 2@3tong tangki....skangni bru la aku phm...hehehe...sian kan kat aku yg duk cni....huhuuhu...pd sape2 yg teringin nak menetap kat bumi borneo ni, pikir2kan la ye...kena tahan ngan 2 keperluan asas yg mcm biskut ni, jap ada jap xde...huhuhu

sekian....

Wednesday, January 5, 2011

nyam-pah



mencik aku!!! pg2 mud dh ilang...singgah itu belog, skali terpandang satu sudut....huh! nmpk sgt menipu... xbaik tau menipu...berdosa.... 


p/s: xde dlm list aku yek...


Tuesday, January 4, 2011

faizal yusof

pica from google

innalillah... aku bru je tau berita kematian pelakon nie...arwah ni meninggal 1 jan ke? punye la slow aku ni, huhuhu.... 

dia ni antara pelakon lelaki yg aku minat...tmbh plak skangni duk tgh tayang TIRAMISU...aku xtau plak yg arwah ni dh xde...punyela aku duk marah2 kan watak dia sbb pinjam duit along kan....huhuhu...kiranye lakonan dia nie  mmg meninggalkan kesan la pd aku...pd org lain aku xtau la...citer ADAM MAYA pun mcmtu gak...mmg menjadi la walaupun watak yg dibawa nye mcmtu....

takziah wat keluarga arwah...smoga rohnye dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan org2 yg beriman...

cendawan kukur

salam 1 malaysia :)... hr ni dah masuk hari ke 4 dlm thn 2011...adehhh rs mcm dah 4minggu xupdate blog... malas pun ada, byk keje2 umah pun ye gak... ngan adam yg semakin 'bijak' n 'kepochi'...demam nak ckp kot, tp xbyk lg vocab nye...yg terbaru ni pun dia pndi sebut 'ball', 'gollll', 'air'.....yg ni la aku prasan, yg lelain tu masih lg bhs german n perancis...hehehehe...

lama x selongkar dapur kengkawan...hr ni korang masak apa ye? yg tapau tu, hr ni tapau apa ek??? hmmm, best gak kan kalo skali skala dpt tapau...xla tekak ni jemu ngan masakan sndiri...hehehe...alasan malas nak masak sbnrnye (^_^)..*wink wink*...

hr ni aku just wat kari tenggiri je, pastu ptg karang abg balik keje brula goreng sayur kcg buncis..pns2 bru sdp... n 1 lg menu, dan menu ini adalh baru bg aku iaitu cendawan kukur goreng cili padi...aku xtau apa nama masakan ni tp resipinye aku amik sebiji kat blog isyah...hehehe... selama ni bknnye xpnh mkn cendawan ni, tp biasanye aku wat masak lemak je, tp bila isyah wat style kering mcmtu, teringin la plak nk merasa mcm tu plak.... 

last month ada gak beli cendawan ni, tu pun secara xsengaja jumpa kat pasar tamu...beli sebungkus je, rm2.. dah siap basuh n jemur...so sng la nk msk, just rendam jek....ms tu wat masak lemak je sbb dh terliur sgt... last wiken g lg pasar tamu, jumpa lg cendawan nie...kali ni abg suh amik 2 bungkus plak..hehehe....siap ngan cili padi kaler putih tu lg....tu yg dlm kepala ni duk teringat2 je resipi si isyah nie...hehehe

smlm sbnrnye dh try wat goreng ngan cili padi nie...tp lawan ngan bubur demam... mula2 abg tgk pelik je, ye la sbb dia slalu mkn lauk lemak, xpnh try mcmni lg...mula2 tu abg senduk sesudu je pastu tanya aku pedas ke x?....pastu mkn lwn ngan bubur...diammmmm je, mkn lg...diammmm lg...huhuhu, aku tanya la nape diam? xsdp ke? abg kata tgh menghayati...huhuhu sabo je la....aku tanya lg, sdp ke x? hehehehe abg kata sedap...ngeh ngeh ngeh.....bubur dh abis, bleh plak abg lwn cendawan ni ngan kcg tanah goreng plak...hehehe...bila tgk selera abg mcmtu, tu yg hr ni aku wat lg sbb baki yg semlm tgl ckitttt je.....


 cendawan kukur goreng cili padi

jual kat pasar mcmni rm2 sebungkus

free cili padi putih..leh tahan gak pedasnye (^_-)....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...