Friday, March 26, 2010

PENAT!!!!!

semalam seharian aku xduduk kat umah... pg2 lg dlm kul 8 aku dh kuar g hospital kat base sbb bwk adam g cek up...bln ni just timbang berat je...adam dah 9.8kg... adehhh patutla mama dukung awak pun dah nak melayang tau.... pas abis cek up, abg ajak g stor plak sbb nk tgk perabot apa yg ada sbb kami nk sewa ckit utk masuk umah sewa baru nie...tp smlm kena tggu kejap la sbb diorg tgh gulung karpet merah yg digunakan ms sultan dtg hr tu...wahhh!! igtkan sng je nk gulung, rupa2nye payah gak ek nk gulung karpet merah tu....huhuhu..

pas dah select mana perabot yg nk, aku tggu dlm keta plak sbb abg g ukur sbb nak wat uniform baru plak...uwaaa!! lama gak kena menunggu..seb baik la ada aircond yg menemani ku...huhu... ada la nk dkt stgh jam menunggu.... pas setel ukur, kami bertiga gerak nk ke KK plak sbb nk setelkan hal2 pertukaran alamat + byr bil2 skali...tp sblm tu, otw nk ke KK, singgah jap kedai perabot Nuri sbb nk survey ada jual bb gate ke x...huh!! xde gak....adoiiii...maknanye kena amik yg kat giant gak la, sbb yg tu je la harganye murah ckit n nmpk kukuh...kalo g kedai2 bb, sume nye rm200++...mak aiii, mahal wooo!!! dah la nk beli 2 biji sbb nk psg kat tangga atas n bwh.. adam ni plak mmg jakun ngan tangga....

haa!!! kebetulan ms otw ke KK, dpt sms dr Onie plak..dia dah admit sbb dh bukak 3cm...ishhh gerun plak aku...tetiba je kenangan setahun yg lepas berlegar2 kat kepala aku... labour room + contraction + internal ctg + alat nk kuar kan air kencing tu... aaarrggghhh!!! tidak.!!! takutnye aku....tp apa pun aku ttp doakan Onie semoga dia n bb slmt..

alang2 dah ke KK, kami singgah ke Sunny jap sbb nk beli pampers adam...emporium ni kecik je tp brg2 dia mmg ada murah ckit...ni bru kali kedua kami g sini sbb jauh sgt dr tmpt kami... pastu kami isi perut plak sbb dah kelaparan la....huhuhu...setel je, terus g bank2 sbb nk tukar segala alamat....pastu igt nk g celcom, skali xde parking la plak, kami terus ke astro...dah la sume tmpt yg dituju kena amik no giliran....letih nye nak menunggu....bknnye xleh call, tp lg puas hati g centre terus n tukar alamat sbb sblmni kami call je utk pertukaran alamat, tp hampeh je...bil xsmpi2 gak. bila komplen bil xsmpi, rupanye masih alamat lama lg...mana la kami xhangennnn!!! tu yg g centre terus je.....

smpi umah dlm kul 5 ptg...tgk citer Siong jap...pas abis, mandikan adam n siap2kan dia sbb dia btul2 dah kelepakkan....pastu aku plak nk mandi...bru je nak mandi, abg bgtau yg Onie dh selamat bersalin kul 4.15... Alhamdulillah....sumenye dah selamat.....xsempat nak kabo kat effa, effa dh kol dulu...hehehe... tp aku plan nk melawat dia kat umah je sbb memandangkan onie pun masih lemah lg n kami plak tgh kecoh2 nk kemas umah....

mlm nye plak, pas isyak...aku terus ZZZzzzzzzz.....letih sgt2...letih duduk dlm kereta lama sgt lg teruk dr letih wat keje kat umah...huhuhu.....

*** ptg ni nk g amik kunci umah plak ngan tuan umah baru

*** sabtu nak g bersih2kan umah dulu

*** ahad nk angkut segala brg2 plak

*** so aku update selagi sempat je la nie...pasni xtau lg bila leh online smula...ni sume bergantung pd pihak TELEKOM...huhuhu....

bubyee.........


Monday, March 22, 2010

monday bluesss...

apahal plak aku nk bluesss di pg isnin ni...bknnye org bekerja pun....hahaha...saje jek melayan perasaan....

hari isnin...hr ni abg kena g keje awal...kul 7 dah kena ada kat sana sbb hr ni ada pegawai yg akan dinaikkan pgkt...so, bfast pg td just mkn roti je la ngan nes o...aku? just mkn roti sekeping pastu terus smbg basuh baju....adam tido lg...

bila abg dh g keje, aku teruskan ngan keje2 aku smpi la adam terjaga...biasanye kalid bgn pg ni xlama...bg tgk kartun jap, pastu nenenkan dia, nnt dia lalok smula la nk tido lg.....bila dh tido, tetiba plak perut berbunyi2 minta diisi... n tetiba plak kepala ni duk teringatkan mi sayur mak...huhuhu... lama nye xmkn.... selongkar2 la ice box tu...hahaha ada sawi la...ada ayam, ada chicken ball... (almaklumla, smlm bru g pasar, tu psl la icebox pnuh aje :D).... so mula la projek wat mi sayur.. kalo tmpt lain aku xtau la diorg pgl apa mi nie... ekceli kalo ikut resepi asal, just pki rencah ikan bilis je, pastu pch kan telur...tp kali ni aku xltk telur sbb last week memanjang je aku mkn telur...huhu jemu plak....wat simple2 je, main campak2 bhn je...pastu celur bihun plak (aku lbh suka mkn ngan bihun berbanding mi kuning kalo mi sayur ni)...bila siap je, terus je adam terjg...so mkn la ngan adam...

aku wat version xpds lgsg sbb mmg plan nk mkn ngan adam...lada jeruk pun aku xwat...malas plak...so, just lwn ngan sos cili+lada sulah je la.... n last ly, kami pun ngap bersama2 (^_^)....

mi sayur yg xseberapa..hehehe

mcm2 adam..

rambut baru adam...huhuhu..seb baik la dia xnangis ms budak pompuan tu sodok rambut dia...yg jd mangsa, papanye la...abis baju papa penuh ngan rambut adam...kalo papa pki kain yg utk elakkan rambut tu, adam xmau pangku...dia takut ke, geli ke pun aku xtau la....hehe


ni plak 2mggu yg lepas sblm kaki papa kena bisul...huhuhu... ikut papa g main futsal...xleh duduk kt dlm court tu sbb nnt ngan adam skali nk join main...dh la bola dia asyik masuk court aje...tu yg last2 duduk luar je la...mula2 adam sorg je budak kat situ, pastu amik ko, punye la rmi yg bwk anak diorg..apa lg, adam main futsal xhengat nye la....

Saturday, March 20, 2010

nak mintak petua...

aku nk mintak tolong la.... sape2 yg singgah blog aku ni yg tau psl nk ubt kan bisul??? seumur hidup aku ni, xpnh aku kena bisul...famili aku pun aku rs xde@jarang yg kena benda nie...tup tup, husben aku plak kena bisul nie...kena kat kaki plak tu... dah seminggu tp xbaik2lg nie... dh g spital..doktor just bg antibiotik n pain killer je...huhuhu...

sian tgk husben xleh nk pki kasut g keje...tp bila kena masuk kapal, terpaksa gak la pki safety boot wlupun kaki tu bengkak....bila blk umah, mula la merah kaki nye :(.. tu yg makin lmbt kakinye nak baik...

sape2 ada petua, bgtau la ye... :( :( :(

Tuesday, March 16, 2010

happy birthday!

semalam (15 mac) adalah besday mak, papa n abg rosli (abg ipar).... diorg dah celebrate awal2 pun mlm isnin tu... aku gak yg terkontang kanting kat sini...takat dpt bg ucapan je la...huhuhu

anyway, mak, papa n abg rosli, nana ucapkan selamat ulangtahun yg ke 62, 66 n ? abg rosli bpe ek???hehehe...xtau la... semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezki, dikurniakan kesihatan yg baik, sejahtera hidup... nana syg mak n papa.... I LOVE U SO MUCH!!!!!

mak n papa

long, abg rosli n iman

Thursday, March 11, 2010

normal ke?

semenjak cuaca panas terik kat sini dlm sebulan lbh (dah sebulan lbh xujan tau kat sini), aku prasan adam ni kurang kencing la....setiap kali aku nak tukar pampers dia jek, aku rasa xberat pun...mcm kencing skali jek... kdg2 tu lgsg dia xkencing.... tp kalo bab nenen, aduyaiiiii xbehenti2... asal dia nak je, mula la berguling2 kat tilam depan tv nie...bgn pg pun mcmtu gak...mcm kencing skali jek.... abg kata sbb cuaca skangni pns, pastu adam ni pun kuat berpeluh, tu yg xsempat nk kencing.... normal ke budak kecik mcmnie????

1 lg kan, aku prasan, makin lama rmbut adam ni makin perang plak kalernye...xhitam mcm rambut mama ngan papa dia... setau aku, belah aku mau pun belah abg xde pun keturunan perang2 ni... kalo kaler kan sndiri tu ada la...hehehehe....walaupun xla perang mcm anak peranakan, tp mata aku ni ttp perasan la perang kat rmbut si adam nie... ni pun kira normal gak ke????

sape2 ada pendapat, share2 la yek... sharing is caring... peaceeee!!!! (^_^)....

Tuesday, March 9, 2010

apsal???

apsal....
aku xde mud?

asyik nak marah2 jek...

malas nak masak skangni?

malas nak packing barang2...

apsalllllllllllll????????

Sunday, March 7, 2010

PANIK!!!

seperti biasa mlm minggu kami akan keluar berjalan2...biasanye mlm minggu just g 1Borneo jek... tp mlmtd abg ajak g KK..g jln2 kat pasat filipin...sbb org kata kat situ mlm2 pun ada org jual ikan basah gak....

bila dh smpi, rupanye kat situ kalo waktu mlm, byk plak gerai2 mkn...mcm2 gerai ada....nak mkn seafood pun ada kalo nak...mesti lg murah agaknye sbb gerai je kan...tp kami xniat nak mkn pun kat situ....lg pun perut xlapo lg, n just nk g tgk ikan basah jek....

jalan punye jalan, jumpa la kwsn yg jual ikan tu....tp ntah la, sumenye xmenarik perhatian aku...murah mmg la murah sgt... yg pasti, peniaga2 kat situ adalah org yg sama jual kat pasar yg awal pg tu...so, pd aku, sama jek...aku ajak abg blah dr situ... sbnrnye abg nk beli sotong sbb dah ternmpk sotong buncit2...mesti byk telur (faveret abg tu)....tp bila abg nk pilih sndiri, org tu xbg, dia nak sauk aje...tu yg cancel....sbb sblmni, kteorg beli ikan, kebanyakan perut ikan nye hancur... aku dpt tau, kat sabah ni aktiviti mengebom ikan masih berleluasa...tu yg aku skang dah xbeli yg kat bhgn pasar murah2...skt ati woooo!!!

kami teruskan perjalanan...tgk buah2an...nmpk mcm menarik, tp xbeli gak...last2 abang ajak blk...tp nak blk tu kena merentasi gerai2 mkn tu dulu...gerainye rapat2, n sesak ngan pelanggan kalo korang nak tau....

benda ni terjadi dlm sekelip mata je, aku nk citer keadaan sbnr pun xtau sbb msg2 cuba selamatkan diri sndiri.... ms kami lalu 1 gerai tu, tetiba tong gas gerai tu wat hal ( aku xpasti la gas bocor atau salur gas tu terlepas ke) tp yg pasti aku terdengar org menjerit GAS!!! API!!! mmg aku prasan ada api menjulang sblh aku...pipi kanan aku pun terasa panas jek...abg ngan adam jalan depan aku...bila org2 situ dah terjerit2 API!!!! bertempiaran la org lari selamatkan diri...yg tgh memasaknye pun lari, yg tgh mkn pun lari!!!!!... aku pun mmg lari sekuat ati... abg lari bersama adam (adam dlm stroller tau)...dlm kepala aku dah terpikir kalo2 gas tu meletup n merebak ke gerai2 lain....uwaaaa...serius tau ms tu aku panik giler...mmg aku lari xcukup tanah... ada bunyi letupan, tp xsekuat mana....

pastu aku prasan abg toleh sana sini..mesti tercari2 aku...aku apa lg, jerit la panggil ABANG!!!! aku ajak abg blah dr situ, sbb laluan kami dah berpecah...huhuhu rs nak nangis pun ada gak ms tu...takut weiiii!!!! ms ni aku rs keadaan kedai tu dah terkawal kot...aku mmg dh xde toleh2 blkg lg....pas dpt je kuar dr kwsn tu, aku ajak abg duduk jap sbb aku dah putus nafas nie ( maklumla org semput, kalo over panik mmg akan sesak nafas)....abg suh rilex jap smentara dia g belikan air.....

bila sume nye dah ok, kami smbg berjalan smula....aku ckp ngan abg, tobat xmau g situ lg...uwaaaa!!!! mmg pengalam yg mengerikan.... :( :( :(

p/s : takziah wat Qat n Farhan sekeluarga atas kehilangan bapa mereka...

Friday, March 5, 2010

alhamdulillah...mmg kami ada jodoh...

tgk topik kat atas tu....jodoh????...

alhamdulillah, mmg kami dijodohkan dengan rumah itu :), walaupun sblmni tuan rumah tu kata ada penyewa lain yg lbh cepat....tapi dah mmg ditakdirkan rumah itu milik kami...(tp bkn la milik sepenuhnye, cuma menyewa jek... :D)...

ms abg dpt arahan kena belayar tu, mmg kelam kabut jd nye...ye la, igtkan dh xperlu belayar skangni, tup tup kena menyelam...tu yg sume urusan terbantut....tuan rumah tu plak tau abg kena blayar sbb mmg abg dah infom nk postpon sign agreement ms tu, tp mgkn tuan rumah tu xbrape paham lg dgn keje abg mcm mana agaknye...ye la, kalo dh kena blayar tgh laut @ menyelam, mana nak ada line tepon...tu yg bila dia contact xdpt, dia igtkan kami pun main2 aje.....

tp xpela, tu sume dah lepas, dan skangni aktiviti membungkus brg2 plak...ahakssss...ada sape2 nk tolong tgk??????? hehehe.... kami duk sana start bln depan...so, kalo xberupdate, paham je la ye... :)

semoga kami dpt menjalankan kehidupan yg lebih tenang, aman, damai dan bahagia di rumah itu...AMINNNNN.... (^_^)

Monday, March 1, 2010

jalan2 @ 1 Borneo again...










setelah berduka lara (duka lara la sgt..hehehe) xdpt rumah tu, terpaksala meronda2 lg cari rumah lain....huhuhu setelah puas meronda, perut pun berbunyi, maka kami pun ke 1Borneo...ahakssss...isi perut dulu...pastu ajak adam main2 jap...dah puas, blk....smbg blk meronda....

ptg ni nak g tgk lg umah...mudah2an kali ni berkenan lg :)

p/s : semalam adam 1tahun 2bln 9hari, dah pandai berdiri sendiri tanpa paut pd apa2 (kekuda dah kuat la tu :D)... berjalan pun dah jauh cuma mcm itik pulang petang la...hehehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...