Saturday, March 20, 2010

nak mintak petua...

aku nk mintak tolong la.... sape2 yg singgah blog aku ni yg tau psl nk ubt kan bisul??? seumur hidup aku ni, xpnh aku kena bisul...famili aku pun aku rs xde@jarang yg kena benda nie...tup tup, husben aku plak kena bisul nie...kena kat kaki plak tu... dah seminggu tp xbaik2lg nie... dh g spital..doktor just bg antibiotik n pain killer je...huhuhu...

sian tgk husben xleh nk pki kasut g keje...tp bila kena masuk kapal, terpaksa gak la pki safety boot wlupun kaki tu bengkak....bila blk umah, mula la merah kaki nye :(.. tu yg makin lmbt kakinye nak baik...

sape2 ada petua, bgtau la ye... :( :( :(

5 comments:

E Z. said...

Nana... aku tak tau la na.. nanti aku tanya hubby aku.. sian nya...

niah said...

Dari pengalaman aku, hehee kena biar je bisul tu sampai tua..nak tau cam na ia tua, bisul tu akan kluar tunas kat mata bisul tu.(cam jerawat yang dah boleh kena picit hehe).pastu ikat ngan benang, tarik perlahan2 sampai keluar tunas bisul tu(part ni kena tahan sakit)..bila da klua, sekejap je baik.(2/3 hari da tutup lubang ye).cuma nak tunggu ye tua tu..siksa ah dulu..:D

Kelkatu Biru said...

ada satu ubat sapu ko bleh beli kat farmasi, ubat ni bleh mempercepatkan kematangan bisul...jd die cepat masak.

Ichthammol Ointment.
baunye agak busuk sket,...

semoga cepat sembuh.

nanazack said...

>>effa..
nnt kalo tau, bgtau la yek :)..

>>niah n isyah...
bisul ni akan matang @ masak byk kali ke? sbb dh byk kali kuar nanah.. cuma xkering2 je la...hr tu dh nmpk surut ckit bengkak nye, skali bila pki safety boot, tu dia...abis merah 1 kaki dibuatnye...dh keje dia mcmtu, nk wat mcm lg kan?

yg pki benang tu, ikat kat mata nye ke niah??? aduhhh...aku tgk husben aku pchkan pun dh gerun..huhu..

nnt try g farmasi la cri obat tu...sbb dh g spital...doktor just bg antibiotik ngan ponston je...ubt sapu xde pun...

iu rf said...

ciannye..
aku x taulak..
apepun aku doakan semoga cpt baik ye

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...