Monday, November 30, 2009

lauk yg plg best - from some1

saje je nak wat tajuk ni bila terbaca blog some1. mcm best je bila baca entry dia nie...so terpanggi la nk wat gak entry yg sama

aku kalo dah knyang pun bila ternam pak telur masak kicap atau sardin, dan dan je ms tu selera terbukak blk...ntah la xtau nape... nak2 lg kalo telur masak kicap tu just pki kicap+sos cili+sos tomato....sodapnye.........potong bwg besar bulat2 plak tu....hmmmm nyum nyum.... mmg terbukak la selera bila tgk... tp sejak kawin ni, dah jrg msk lauk ni sbb husben kureng ckit mkn lauk pauk yg berasaskan kicap... bini dia je yg hantu kicap....kah kah kah...

kalo sardin pun mcm tu gak...xkisah la sardin cap apa pun...tp kalo masaknye ltk lada giling ckit+sos cili+sos tomato+perah air limau....perghhhhhhh marvellous.... try la wei.... potong bwg bulat2 gak...pastu ltk la cili padi ckit....sure korang terangkatnye la....hohohohoho... ni yg terasa mcm nak mask sardin je tgh hr ni....smentara abg xblk lunch kan...hehehe...menu ni pun sama gak, abg xbpe gemar sgt sbb abg kata xelok mkn sardin dlm tin ni...huhuhuhu benda yg xelok tu la bini dia suka.... ngeeeeeeeeee....
dua2 ni gambo copy paste je...bkn aku nye tau...hehehe...




Saturday, November 28, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

kali ni raya haji kat perantauan lg...huhuhu perantauan la sgt...kekekeke...

plan asal, igtkan xnak masak...sbb mcm xde masa je nk g pasar kat KK tu cari ayam kampung... siap dah plan nak wat nasi goreng kampung je pg raya nnt...hehehe... skali, ptg khamis tu abg dpt blk awal...g JPJ jap sbb nak setelkan hal road tax dulu ( kat sabah ni kena wat road tax kat JPJ utk pertama kalinye saje), pas setel kat JPJ terus je zassssssss ke KK...g pasar cari ayam kampung n the geng....hehehe... last minit nye plan...so main igt2 je apa yg nak kena beli....

beli skali bhn2 utk sambal goreng...disebabkan g pasar belah ptg, sekeping tauhu pun dah xde... yg tgl cuma tauhu yg dh siap goreng tu...aduyaiiii mana la aku tau pki tauhu tu.... merata cari tauhu satu pasar...xde gak...kat umah cuma ada sekeping je...tu pun dh simpan lbh seminggu...hehehe.. mana cukup sekeping...last2 on the way nak blk umah, singgah jap pasar ikan yg kt tepi jln tu... abg g survey2 cuma ada sekeping je....hahahaha...lantak la...boleh la...nak masuk one borneo semata2 cari giant, rs xberbaloi la plak... tp tauhu kat sini tebal tau... kira 2x dr tauhu kat semenanjung tu....

so, mlm raya tu berkampung la kat dapur wat kari ayam kampung....bhn2 utk sambal goreng pun aku siap2 kan terus goreng tauhu tempe siap....rendam so hoon n tauhu kering...bwg lada siap2 hiris....n pg2 buta esoknye bgn awal....wat sambal goreng n goreng ayam....

raya kali ni pun mcm raya aidlfitri yg lepas...sambut biasa2 je.... onie n famili dtg beraya n ptgnye pun kami g beraya ke umah dia....hehehe...camtu je la akitiviti kami kat sini...

sekian.....

Tuesday, November 24, 2009

kesibukan melanda...

demam dah baik tp batuk masih ada lg nie...suara pun kejap2 ada ala2 rock gitu....hmmm bila la nak sembuh betul2 nie...kepala pun kdg2 weng jap....ntah apa psl xtau la.... adam pun jap idung berair...jap suara rock gak....jgn la dia demam skali....pengsan la aku dibuatnye nnt..

disebabkan demam hmpir seminggu, keje2 umah pun byk terbengkalai...dgn baju xberlipat, lantai xbersapu, xbermop....huhuhu...ngan sibuk nak berjalan ke KK lg...hahaha...itula NANAZACK... skt2 pun leh mejengkit lg....

smlm, mula kan keje2 umah mcm biasa....membasuh, menyapu, mengemop, mengemas, melipat, memasak....hahaha..pening kepala den... mcm biasala, kalo aku duk tgh memasak, ada mesti sama ada tido @ aku masukkan dia dlm walker... ntah mcmne la smlm dia leh silap langkah.. ( aku ke adam yg silap langkah??? huhh!!!! ) duk aku tgh sibuk bsuh pinggan, tetiba je aku dgr dia menangis...tp kali ni tangisan dia lain mcm ckit... hati aku xsdp, aku cpt2 ke depan nak tgk dia... skali, ADAMMMMMM!!!!! (terkeluar gak la suara jantan aku nie ).... Ya Allah... mcmne la leh jd mcmtu... ngan walker yg dia naik tu leh terbalik ada kat atas, muka plak tersembam ke lantai...ngan kaki tersepit...ishh, xtau la mcmne nak citer....berderau darah aku ms tu...rasa darah dr bwh naik ke atas muka....

aku pun cpt2 la agkt dia....cek2 dia jap, mcm xde apa2....tp pp kanan dia merah padam la....so, aku agak, mgkn xkena la kepala dia....muka jatuh dulu la rsnye....pastu nenen kan dia terus... terbantut aku nk masak ptg tu.....

bila pikir2 smula, ni anak bru sorg, dah terbalik sana sini....mcmne la kalo ada anak 3-4 org...huhuhu poning kepala aku...ishhhh apa aku pikir nie?????????????

dah la..ni layan je la gambo budak xgheti duk diam nie...

suka sgt duk bwh meja tu, risau tau mama ngan papa...

gaya memandu...jgn pandang tepi nak oiiii...

sekadar mencuba saje....nak beli???? waaaaaaa!!!!!! botak la kepala papa dia...hehehe


posisi yg sama cuma background je lain2....


Friday, November 20, 2009

demam lg la..

dengan ini, diumumkan.. .. tuan umah masih lum sihat lg.... kali ni selsema plak melanda... rimasnye akuuuuu!!!!!!!!!

so , blog beku wat smentara smpi tn umah sehat yek...huhuhu..

Wednesday, November 18, 2009

malam ramah mesra

mlm td ada makan2 kat restoren gayang...aku kan tgh demam, tgh hr tu sgp telan uphamol ngan mkn ubt batuk skali sbb nk mkn sdp punye psl mlm nye nnt...hehehe....penyudahnye, aku tertido hampir 2jam ptg tu ngan adam skali...sedar2 je bunyi telefon...abg ckp abg dah kat depan pintu nie...hehehehe...tido mati weiiii...

pas maghrib, terus siap2...kali ni xdan la nak pki sedondon...pki apa yg ada je la..hehehe...smpi2 je kat gayang, org dah rmi rupanye...igtkan kteorg yg plg awal...tgk2 ikan jap, pastu bru g tmpt mkn...

mcm2 menu mlmtd...dr xde slera nk mkn, terus terbukak slera aku...hehehe...ni bkn mkn free tau....berbyr ikut kepala...huhu, kalo xmkn puas2, rugi je tau....menu nye pd aku ok, tp cuma starter ngan desert nye je aku xberkenan....starter tu diorg wat bubur jagung + isi ketam +ada aym skali kot....rasa nye manis masin la...xsdp2 pun, abis separuh gak aku mkn...huhuhu.. desertnye cuma agar2 je...ke puding ek? aku pun konpius, tp tawar la...xsdp, tp ttp abis gak...hahaha...mmg tekak besar mlm td... antara menu nye air oren+limau kasturi, butter prawn (ni menu wjb diorg la...aku plg mls btul mkn udang kt kedai...tp mlm td abg tolong kopekkan kulit udang...hehehe tq ye bang...i luv u (^_^) ), ketam msk apa aku xtau (dr hr tu lg nk mkn ketam), tiram masak sos tiram kot, sotong goreng tepung, ikan siakap la rsnye...sayur bb kailan masak ntah apa pun aku xpasti, tp yg pastinye xsdp...

gambo xde la...segan la nk amik gambo mknn depan2 pegawai...hahaha...malu konon...memula mkn pki sudu garpu, skali bila tiba ketam, sape xtensen mkn pki garpu???? last2 aku stop, layan adam...adam siap mkn sotong goreng tepung tu...tp dia cuma nyonyot sotongnye je la....pas papa nye abis mkn, aku smbg plak mkn lg....alang2 tgn aku ni dah wat suap adam td, apa lg, mkn ketam pki tgn je la...hahaha....tp tu la, terkontrol2 gak la...mkn ckit je ketam tu....

lepas sesi mkn abis, sesi bergambar la plak...ms ni adam dah ngantuk giler...bygkan la, dah kul 10 ms tu...adam biasanye kul 7.30 dah tido tau....plg2 lewat pun kul 9 lbh....dia pun apa lg, meragam gak la....tp xla teruk sgt, cuma dia dah 'gian' je tu...aku je wat xtau...kalo x, kena selak kat situ gak la...huhu xsgp aku....

at last, ntah kul bpe ek, dpt gak blk.....salin2 kan bju adam...gosok gg dia jap....pastu terus tidooooooo....


pose dulu sblm panglima sampai...hehe

with onie



Monday, November 16, 2009

DEMAM!!!!

hari ni demam...arrggghhh!!! xbestnye.... sbnrnye dah 2, 3 hri sblm ni aku dah rasa tekak ni semcm...pastu hiding pun mcm kering semcm...perit je rsnye.... n at last mlm td tekak aku berjaya menggatalkan dirinye.... rasa mcm nk cabut jap pastu garu2 jek... nak xnak, sblm tido amik soluble sebiji sbb hidung pun aku rs xselesa...

pg ni bgn, aduhhh...beratnye kepala aku....nak xnak kuatkan smgt je la...kalo kat umah mak ni, sure aku dh layan demam ni...ni dah duk jauh, kena pandai2 la bwk diri...dah le 'teman baik' datang skang ni...aduyaiiiii...xslesa abis tau....

ni demam2 pun smpt wat entry gak...ahaksss...tp tgh tenggek bubur ms nie....campur ayam+lobak skali... leh mkn ngan adam skali...haa... adam dh nk mkn bubur...tp dia mkn lobak nye je, ayam ngan nasi dia buang blk....huhuhu...xpela, janji dia mkn gak la...patutla baby bites yg perisa lobak tu dia mkn laju je...

tiba2 aku teringat kat zana...ms dulu aku slalu tegur dia, biasanye org sakit, xlalu nk mkn...tp dia ni lain ckit, time skt la dia berselera nak mkn...bg je la apa2 kat dia, sure licinnye...hehehe...btul x zana? skang ko mcm ni lg ke si darah manis???? hehehe....

ok la...budak kecik tu dh bgn...cau cin cau...

Friday, November 13, 2009

vitamin atau jamu?

smlm kan kteorg g one borneo dgn cara xsengaja nye kan...nak abiskan masa nye pasal, aku ajak abg g survey (pd awal nye la..hihi) supplement kat watson, guardian n farmasi... ada la dlm 3 kali kteorg masuk tiga2 kedai ni utk survey...mual2 pening gak sbb tiga2 ni harga utk supplement yg ktoeg cari tu lain2...kalo beza ckit xpe gak, ni smpi 20-30 hengget pun ada... last2 kteorg borong supplement kat farmasi...siap jd ahli skali...nnt leh dpt diskaun lg ...

kebetulan masa zue duk tanya psl supplement apa aku amik hr tu, aku mmg tgh dlm proses survey lg...tp lbh pd utk husband aku la sbb sejak 2, 3 menjak ni, resdung dia dtg menyerang kembali...huhu sian abg... sblm ni mmg dh ok ms amik alpha lipid tu dulu..mmg nmpk la kurangnye, tp tu la, dah duk sabah ni, memanjang mkn seafood je, tu yg dtg blk...

sblmni dh amik ubt...tp tu la, bila aku pikir2 kan semula, ubt ni kan mcm painkiller gak...bersifat smentara aje...pastu mhl plak... tu yg aku duk ushar supplement je...kalo bab2 jamu ni, aku kureng ckit la...korang mkn jamu ke? ataupun produk MLM?

dulu ms sblm pregnant, mcm2 gak la jamu yg tukang urut aku tu suh mkn...aku beli jek, tp mknnye tak pun...bknnye apa, bila aku mkn, bdn makin pns la, perut jd pedih la...ada je yg xkena ngan bdn aku nie...last2 aku amik supplement je..tu yg aku amik folic acid ngan epo.. alhamdulillah, mgkn dh rezki kami ms tu, aku pun ngandung....

pas bersalin plak, ada gak la beberapa jamu aku mkn n ada amik produk MLM skali... phytonatal mmg best sgt pd aku...mmg memudahkan aku sgt2....yg dh cuba, mest tau kan keistimewaannye...pastu aku ada amik satu produk dr DCL...rs sedap, bdn pun bertenaga...tp yg aku xleh nk g ngan produk ni, mlm2 jadi birah la pulak...kekekekekeke....ni yg aku xsgp...last2 aku stop...laki aku dh la slalu xde....payah woooo....

pastu aku amik minuman collagen dr satu MLM ni plak... bila aku dh order, bru la aku jumpa discussion psl collagen ni xsesuai utk ibu2 yg BF, lbh2 lg bf kan bb boy....aduhaiii.... dh order ni, mhl plak tu...last2 aku tanya pengasas collagen tu, dia kata produk dia slmt utk diminum.... bila brg dh smpi, aku minum gak la... nsb baik beli stok utk sebulan je... bila minum mmg best.. kulit area tapak kaki mmg jd lembut je...tumit pecah pun leh cantum smula tau... tp tu la, 1st n last aku order...dh xmau lg...abiskan sebulan tu je...

pastu aku dh xamik apa2 supplement maupun jamu @ apa produk MLM...just minum susu anlene je...hihihi.. nak bg tulang jd kuat..tp still berbunyi2 gak smpi skang...kekekeke...

kalo korang, korang amik apa plak?

yg ni yg utk nasal congestion tu....rm39, kalo jd ahli dpt rm33

yg ni plak, abg nak kan coq10 tu sbb dia mmg biasa amik yg nie...tp brand lain la... ni dh blackmores wat promosi plak, pastu dpt free mug lg..harga jgn ckp la, jauh lbh murah tu dpt fish oil plak...rm75 je tu...huhu...

yg ni plak, aku just nk cari vit c utk kami berdua...pun blacmores wat promosi lg... dpt vitamin B n free bekas pil plak tu....rm39 je...rembatsss gak...



jalan2 cari pasal lagi...

smlm abg xkeje..dpt cuti sbb ahad hr tu kena keje kan... so smlm pg2 dlm kul 9 lbh ( pg ke? hahaha) dh kuar umah berangkat ke KK sbb nak setelkan bebrape hal bank, hal celcom la, n mcm2 lg la... cua ca di pg hr mmg indah.. cerah saje...tp sape sangka, rupa2nye ujan dlm kul 1 lbh...hehehe.

nak blk dah....

bang... gelap la....

yg si kecik ni pantang org amik gambo dia...pose aje...

bila sume hal dah setel, perut pun dah isi, kami pun nak berangkat pulang ke sepanggar... cuaca plak ms tu tgh ujan lebat...dlm kepala dh plan, ni kalo dpt tido, best ni...hehehe... skali tiba depan one borneo, banjir la plakkkk!!!! cuak la jugak sbb leh thn gak banjir tu sbb kwsn jalan raya tu rendah ckit...tmbhan plak, ada keta kelisa sangkut plak...bak kata abg," ikan kalo dah jumpa air, mana nak keluar"...huhuhu sabo je la...disbbkan ada lbh kurang 10min lg nak smpi umah (nak kira pki kilometer aku xtau) tambah plak lum zuhur lg, so kteorg cadang masuk ke one borneo je la...solat kat situ n tggu smentara nk tgu banjir reda....

parking keta kat atas..kononnye takut parking bwh, nnt banjir, abis la keta... skali g parking atas, atas plak abnjir...hua hua hua...camno nie????pekerja2 kat situ tgh bertungkus lumus mencedok air utk dibuang....mcmne la sistem bangunan diorg ni kan...ni yg wat gerun je...sana sini bocor bila masuk dlm bgunan tu....

dah smpi sini, pas solat, kteorg just abiskan masa dgn pusing2 je la, sbb mmg xplan apa pun nk shopping...last2 g survey farmasi je...tgk2 supplement.... last2, ada gak la dlm 5 jenis supplement yg kteorg dah rembatssss....berbaloi2 wei....nnt aku citer lg k???


banjir woooo...


Wednesday, November 11, 2009

nak wat apa ye??

apa nak wat ek hr nie?

masak? hmmm brg2 byk xcukup...lunch plak abg xblk, so takat masak sardin je dah cukup utk aku...nnt lbh leh wat nasi goreng sardin utk bfast esok...

adam? hmm...tgh syok tido ms aku wat entry nie...tmbh plak ujan...tp xrs sejuk pun...biasa2 je kat sini....hujannn???? alamak, jgn la menatang tu masuk umah lg...takut plak aku bila teringat blk kes mlm tu...huhuhu nsb baik ms tu abg ada kat umah...

surfing??? dah mcm2 blog aku surf...skali leh plak terjumpa blog psl company aku keje dulu...hahaha..hidup lg rupanye manusia2 tu... lantak korang la apa nk jd... malas aku nk amik tau.. ada aku kesah????

solat? alamak...aku lum zuhur lg la...hehehe...k, cau cin cau....

Saturday, November 7, 2009

sayuran ku...

hari ni abg duty..so maknanye xblk ke rumah la..esok plak ada raja muda dr mana ntah nak dtg wat lawatan (jengah kapal selam agaknye...huhuhu...), blk lmbt gak la nmpk gayanye... bosan bosan duk umah 'sengsorang' nie... mmg la adam ada, tp xsamakan kalo husband xde kat sisi :(...

sbbkan xde aktiviti hjg mgu ni, so xde citer jenjalan la kali nie...tp aku saje je nk update sayuran aku ni...halus2 je sayuran aku ni...harap2 menjadi la sume tanaman aku nie...ni cubaan pertama tau...kalo ok, nak tambah sayur lg nnt.. nak tanam daun sup n bwg plak...hihihi..nnt leh mkn sup ayam slalu (^_^)...

pokok cekur
sodap wei bila wat pecal...tp kengkadang wat lemak cili api pun aku ltk daun ni gak..hehehe

pokok kunyit
dah 2 pucuk naik tu...sonangnye hati den (^_^)...

sayur bayam
yg ni bayam hijau...kalo ngandung, bgus mkn sayur ni...hehehe

sayur salad
yg ni just try beli je sbb org tu kata sng nk tumbuh...so try je la tanam, untung2 leh wat ulam :D



Thursday, November 5, 2009

pengurusan dapur

kat sini, aku nak tanya perihal dapur korang plak la...kte tukar2 idea nak x? hehehe....korang wat mcmne ek?

mcm aku, kalo bab bawang2 ni, aku slalu beli 2 jenis...yg dah siap kopek ngan yg belum kopek... tp kalo bwg merah biasanye aku beli sume nye dah siap kopek sbb menyenangkan keje aku nnt... kalo bwg putih aku beli separuh2..sama gak ngan bwg besar... pastu nak tanya la, korang blend siap2 ke bwg tu ataupun masa nak msk bru blend? mcm aku skangni, nak masak bru blend... tp tu la, kekdang tu kelam kabut gak dibuatnye...ngan adam yg kdg2 tu takut bunyi blender..kdg2 dia ok. kalo dia dh tertido, alamaknye, mmg xleh nk blend la bwg2 tu...nnt dia pasti bgnnye...

bab lada giling plak, skangni sejak duk sabah aku beli lada giling yg dah siap je kat giant tu...beli jenama 'puteri'..kalo ikutkn aku suka jenama 'maz', tp xde plak kat sini... sbnrnye jari2 aku ni kalah ngan lada....kalo basuh lada, sure lps tu pijar...kalo mkn sambal pun mcmtu gak...kalo lada tu x ditumis btul2, mesti jari aku pijar lepas mkn... kalo sblm ada adam, aku biasa wat sndiri je lada giling ni sbb byk masa kan (^_^)...skang ni jd 'pemalas'... hehehe...

kalo brg2 basah plak, setakat ni kteorg g pasar 2x sebulan...maknanye, sekali borong utk 2mgu la...pasar jauh wooo...nak beli kat giant, sure korg xtertelannye...huhu...tgk bwg2 nye pun xlalu.. blk dr pasar plak, abg siap2 siangkan ikan, udang @ sotong...keje aku cuma cuci (tp ada org kata, jgn dibasuh nnt manisnye hilang...btul ke?) n asing2kan masuk bekas..bila nak masak, tgl amik je ikut bekas...

bab sayur plak...aku biasanye beli stok utk seminggu jek...beli sayur pun ikut mud...kdg2 beli jenis yg tahan lama...kdg2 beli yg berdaun... simpan sayur plak korg wat mcmne? aku bungkus setiap sayur pki suratkhabar sblm masuk dlm icebox (ni mak aku yg ajar la)...korang ada cara lain?

mcm brg2 lain, sos cili, tomato tiram, kicap...yg ni mmg sentiasa ada dlm peti ais...kalo mcm kicap pekat ke, seosoning ke, kicap cair ke, dan yg sewaktu dgnnye mmg aku xde la...sbb biasa msk simple2 je...

korang mcmne plak? kalo sudi, kongsi2 la...hehehe..leh wat rujukan (^_^)... sharing is caring...

p/s: bayam ngan salad aku dah kuar tunas....seronoknyeeeeee!!!!

tugasan harian - dr sue..

TUGASAN HARIAN

1) bila kali terakhir anda cuci toilet?
mggu lepas...xhengat la hr apa, tp yg pasti mggu lepas...hihi

2)pencuci apa yg anda guna?
pencuci? mcm2 ada kat umah ni.....

3) dalam 1 minggu berapa kali anda mop lantai?kenapa?
ha...yg ni aku wat tiap2 hari..kalo x, si kecik tu yg tolong mop pki baju dia...almaklum la duk umah kecik, bila masak je, asap mesti smpi ke depan...lantai sure rs lain pastu...huhuhuhu sabo je la...

4)apa tugasan terakhir anda sebelum menjelang malam?
biasanye basuh pinggan...xpun lipat baju...

5) apa menu hidangan makan malam anda yg paling simple?
hahahaha..mkn jemput2 je.... jemput mkn :D

6)minuman selalu anda buat waktu pagi?
nes o yg xkaw.... ( abg suka nescafe yg xde kafein tu yg botol warna merah tu...)

7)sebelum tidur apa yg anda suka lakukan?
gosok gg n basuh muka :D...

8) harus menjawab tag yg tertera nama di bawah?
sape2 la...aku xtujukan pada sape2 pun sbb aku sndiri pemalas nak wat tag...hr ni je terajin sbb adam tido lena plak ms ni, tmbh plak keje2 umah sume dah setel...

**so pd sape2 sblm ni pnh tag pd aku n aku xwat pun, aku minta ampun dan maaf ye....huhuhuhu...

Monday, November 2, 2009

dah 2 bln rupanye.. hehehe

korang agak-agak, apa yg dh 2bln? hehehe...jeng jeng jeng...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
mesti korang suspen je kan...ntah apa2 je aku ni....sbnrnye dah 2 bln aku duk sabah ni...keh keh keh....mesti ada yg salah pikir ni...

diam x diam, aku dah berada kat sabah ni 2bln...dah duduk kat teratak kami ni pun dah genap 2bln...walaupun teratak kami ni hanya sederhana...xla seindah mana pun, xla sebesar mana pun, tapi kami sekeluarga tetap bahagia, aman damai (wlupun kekadang rs mcm nk bakar motor yg press minyak kuat2...huh!)

dah duduk sini 2bln, mmg terasa sgt perbezaannye...ye la, dah 28thn duduk kat semenanjung tu, mmg dah sebati dgn keadaan sekeliling kat sana, xkira la dr segi makanan ke, cara hidup ke.... tp bab mknn mmg terasa sgt la....aku nk cari sua (nk tmbh susu sbnrnye) yg mcm biasa aku mkn tu xde...huhuhu... terpaksala cari alternatif lain...

tp xpe la, aku percaya, pasti ada hikmahnye kan...duk tempat org ni pun ok gak apa...dpt gak merasa mknn diorg yg pelik....huhuhu 1st time mkn kue teow tom yam letak santan...aduhhh telan je la...

ok, ni berbalik citer hal skang plak....jumaat mlm hr tu, aku ikut abg g tgk dia main bola kat stadium base...memula tu bosan gak, tp layan kan je la....nsb baik menang lg...hihi.. tp tu la, diorg ni lawan antara pegawai ngan bkn pegawai.... bkn la aku nk belehkan sape2, tp yg bkn pegawai ni main mcm budak2 la...kata perlawanan persahabatan, tp main bls2 pukul plak..ntah apa2 je diorg ni...tu psl korang kalah...kah kah kah....

jd penonton je la...

adam ngan papa dia ms separuh ms kedua...separuh ms pertama papa kat tgh2 pdg..


sabtu plak, pg2 lg abg dh kena g senamrobik...aku xikutla, kalo ikut, mana aku nk ltk si adam ni nnt...duk umah masak asam pedas ikan merah lg best!!! hihi...abg blk pun dlm kul 9pg ms tu...aku pun terus je start memasak (msk awal hr tu sbb tgh hr tu abg nk g main golf plak).. ms mkn tu, mmg abis licin la sumenye...abg siap ckp, mcmne la kurus kalo mkn sdp mcmni, bru je pas senamrobik...keh keh keh.... xpela bang, bkn slalu syg nk msk sdp2 mcmni :D...

ahad plak, mcm biasa la..kalo x ke pasar ikan, kteorg ke pasar tamu...kteorg plan nk cri pasu sbnrnye...skangni, kami berdua dah ada hobi baru, tanam sayur2an (^_^)....asalnye mcmni, ms nk g kundasang hr tu, kn aku wat rendang, so ms tu cri daun kunyit...kat pasar xde jual yg selai2, sume nye jual satu pokok rm1... nak xnak, beli satu pokok, siap ngan akar nye skali... smpi rumah, aku rendam je la...daunnye aku amik, byk giler ms tu...aku lebur je dlm rendang ms tu..hehehe.... selang 2 hr aku tukr air, lama2 hidup gak pokok kunyit tu, siap tumbuh pucuk baru lg... dr ctu la abg tgk, abg kata nk tanam dlm pasu...pokok cekur pun mcm tu gak, beli byk sgt, last2, akarnye aku simpan n tanam...skang dh kuar pucuk bru gak...

kat pasar tamu tu, kteorg beli 4 pasu pastu beli benih bayam ngan salad...org tu kata cpt tumbuh 2 jenis nie...kangkung pun cpt tumbuh, tp aku smpi skangni blum berani mkn kangkung sjk beranak dulu...takut sejuk..tembikai pun aku kalah skangni...xtau la apa sbbnye, sblm ngandung leh aje aku telan tembikai...

ok, blk smula citer asal..blk dr psar dh nak kul 11 ms tu, perut ku dah menggigil la plak ms tu..apa lg, wat manja2 kat abg, abg pun kata mkn kat luar je la tgh hr ni...yesss!!! hehehe, bkn aku mls, tp pikirkan ikan blum kuar lg dr icebox, nk tggu lembut, mesti lamanye...leceh la kan... mula2 nk mkn kat restoren yg biasa kteorg g tu, tp tutup la plak...last2 g kfc je....order nasi ayam 2 set... ms mkn, abg bgtau, ini la nasi ayam yg plg sdp kat sabah ni...keh keh keh...sian kan kteorg, xbrani nk mkn nasi ayam kt tmpt lain selain kfc ngan chicken rice shop...bknnye apa, tkt xsdp la...sbb nmpk pelik je pd mata kteorg....

pas mkn, blk umah...rehat2 jap....kul 2 lbh bgn, abg smbg wat keje2 umah, aku plak siapkan brg2 yg nk dimsk utk mkn mlm....mkn mlm wat mi sayur je...dr hr tu teringin sgt nk mkn mi sayur yg mcm mak wat slalu tu...dh siap2 bahan2nye, aku msk terus kuahnye....pastu dlm kul 5ptg, kuar lg...kali ni nak g gunting rmbut...abg ngan adam je la...aku xgunting pun....kali ni mud adam ok je ms gunting...dia siap sengih2 lg....air liur smpi terkuar2 sbb geli kena mesin gunting tu...lega hati aku rmbut dia dh pendek....adam ni cpt sgt la rmbut dia tumbuh...dah 2bln duk sini, dh 2 kali gak dia potong rmbut...mcmni, tiap2 bln la kena bwk g kedai...huhhu...

sebelum potong, tgkla bertapa serabainye rmbut anak mama nie...

otw nk g potong rmbut..

rambut baru kita...hencem tak auntie-auntie sume?

pas setel sume, blk umah...mandi kan adam yg penuh ngan rambut....pas solat maghrib, mkn mi sayur plak...hmmm nyum nyum....terubat la rindu mkn mi sayur tu :D, wlupun xsama ngan mak buat...kul 8 tidokan adam, pastu aku smbg wat keje umah...setel sume, kul 10 pun ZZZZZzzzzzz.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...