Friday, November 13, 2009

vitamin atau jamu?

smlm kan kteorg g one borneo dgn cara xsengaja nye kan...nak abiskan masa nye pasal, aku ajak abg g survey (pd awal nye la..hihi) supplement kat watson, guardian n farmasi... ada la dlm 3 kali kteorg masuk tiga2 kedai ni utk survey...mual2 pening gak sbb tiga2 ni harga utk supplement yg ktoeg cari tu lain2...kalo beza ckit xpe gak, ni smpi 20-30 hengget pun ada... last2 kteorg borong supplement kat farmasi...siap jd ahli skali...nnt leh dpt diskaun lg ...

kebetulan masa zue duk tanya psl supplement apa aku amik hr tu, aku mmg tgh dlm proses survey lg...tp lbh pd utk husband aku la sbb sejak 2, 3 menjak ni, resdung dia dtg menyerang kembali...huhu sian abg... sblm ni mmg dh ok ms amik alpha lipid tu dulu..mmg nmpk la kurangnye, tp tu la, dah duk sabah ni, memanjang mkn seafood je, tu yg dtg blk...

sblmni dh amik ubt...tp tu la, bila aku pikir2 kan semula, ubt ni kan mcm painkiller gak...bersifat smentara aje...pastu mhl plak... tu yg aku duk ushar supplement je...kalo bab2 jamu ni, aku kureng ckit la...korang mkn jamu ke? ataupun produk MLM?

dulu ms sblm pregnant, mcm2 gak la jamu yg tukang urut aku tu suh mkn...aku beli jek, tp mknnye tak pun...bknnye apa, bila aku mkn, bdn makin pns la, perut jd pedih la...ada je yg xkena ngan bdn aku nie...last2 aku amik supplement je..tu yg aku amik folic acid ngan epo.. alhamdulillah, mgkn dh rezki kami ms tu, aku pun ngandung....

pas bersalin plak, ada gak la beberapa jamu aku mkn n ada amik produk MLM skali... phytonatal mmg best sgt pd aku...mmg memudahkan aku sgt2....yg dh cuba, mest tau kan keistimewaannye...pastu aku ada amik satu produk dr DCL...rs sedap, bdn pun bertenaga...tp yg aku xleh nk g ngan produk ni, mlm2 jadi birah la pulak...kekekekekeke....ni yg aku xsgp...last2 aku stop...laki aku dh la slalu xde....payah woooo....

pastu aku amik minuman collagen dr satu MLM ni plak... bila aku dh order, bru la aku jumpa discussion psl collagen ni xsesuai utk ibu2 yg BF, lbh2 lg bf kan bb boy....aduhaiii.... dh order ni, mhl plak tu...last2 aku tanya pengasas collagen tu, dia kata produk dia slmt utk diminum.... bila brg dh smpi, aku minum gak la... nsb baik beli stok utk sebulan je... bila minum mmg best.. kulit area tapak kaki mmg jd lembut je...tumit pecah pun leh cantum smula tau... tp tu la, 1st n last aku order...dh xmau lg...abiskan sebulan tu je...

pastu aku dh xamik apa2 supplement maupun jamu @ apa produk MLM...just minum susu anlene je...hihihi.. nak bg tulang jd kuat..tp still berbunyi2 gak smpi skang...kekekeke...

kalo korang, korang amik apa plak?

yg ni yg utk nasal congestion tu....rm39, kalo jd ahli dpt rm33

yg ni plak, abg nak kan coq10 tu sbb dia mmg biasa amik yg nie...tp brand lain la... ni dh blackmores wat promosi plak, pastu dpt free mug lg..harga jgn ckp la, jauh lbh murah tu dpt fish oil plak...rm75 je tu...huhu...

yg ni plak, aku just nk cari vit c utk kami berdua...pun blacmores wat promosi lg... dpt vitamin B n free bekas pil plak tu....rm39 je...rembatsss gak...



7 comments:

$ue @nim said...

byk nye suplement ko amik.. aku ni kalu bab2 mkn ubat, plg malas... hehehe... skang ni aku just mkn ubat yg bidan kg jerk...ok la.. badan pn x de sakit2 lagi.. berak pn lawas.. ok la.. cuma skang ni aku nk cr ubat tuk bykkan susu badn lak.. kalu ko ade tips n petua, kasi kat aku.. ko kan fully bf si adam tuh..

Zuri@ni said...

aku amik multivitamin + minerals je takat ni, beli jenis provite sbb brand tu yg paling murah, hehehe

yg calcium plak, ingat bulan depan aaa baru nak beli, dah survey ari tu, tgk cap appeton cam ok, lg pun murah, ngee (carik yg murah aje kejenya aku nie, hehe)

tp aku nak try survey gak aa cap blackmores nie kot2 ada promotion gak kt sini :)

***tang mlm2 jadik birah tu yg x tahan tu, keh keh keh...dasat tul dcl nie.
***fish oil tu bagus utk apa eh?

nanazack said...

>>sue..
aku ntah la..kalo bab jamu ni lg aku ngeri...hihihi..mgkn sbb pacing nye xlawo, tu yg wat aku xmau mkn kot...hahaha leh terima ke alasan nie???

bab bykkan susu tu, aku xde plak petua...alhamdulillah, setakat ni susu aku mmg sentiasa ada...kdg2, kalo aku mkn tauge+kuchai ke, mkn tauhu ke, minum soya ke, ha..mula la breast aku ni bengkak sana sini..hihi... 1 lg, kalo kat kg dulu, mak aku slalu watkan mi sua + lobak putih...pun nnt susu aku jd byk...kat sini plak aku cri mi sua yg mcm biasa aku mkn tu xde...huhu cap lain ada la, tp xbrani nk mkn...kalo jamu@supplement utk bykkan susu tu aku xamik sbb tgk testimoni pun ada yg kata susu mkin byk, tp ada gak kata susu xbertmbh pun..tu yg xde amik...1 lg, kerapkan nyusu anak ko, insyaAllah susu ko akan bertambah :D..

>>zue...
aku pun ada gak survey smlm muiltivitamin+minerals tu...tp tu la, mhl la...hihi aku spun mcm ko gak, cri yg murah je...tu yg jumpa blackmores ni...kalo ko survey utk 1 botol coq10 tu, mau terkeluar biji mata ko tu...mahal wooo...ni dia wat promosi mcmni, mcm xcaya je kteorg...tu yg khairi rembatss je tanpa pikir byk kali....free mug plak tu...

ko try survey kat farmasi la..kat watson ngan guardian aku dh tgk, tp xde....yg fish oil tu setau aku lbh utk peredaran darah rasanye.... keh keh keh...xtau apa fungsi, main bedal je la. :D...

**btul zue..ko jd birah nye bila mkn benda tu...xcaya, ko try la kalo brani...keh keh keh....

Some1...somewhere...somehow... said...

byk ner supplement...hari2 x yh mkn nasik dh...ekekekeke

Zuri@ni said...

Yg multivitamin and minerals tu, cap provite murah, 50 tablets, rm19.90. Dulu masa zaman makan epo pun aku beli yg cap provite gak, beli kat guardian.

Huishhh...tak moh la aku try dcl tu, mlm2 aku nak tido jer, tak nak aaa birah2 nie, kah kah kah

$ue @nim said...

mee sua tu ape nana???... camne rupe dia... nama pn ni br dgr... :D

nanazack said...

>>some1..
kalo supplement lh wat nana knyg, mmg dh xmkn nasi la nmpknye...hehehe

>>zue..
smlm xprasan la plak cap provite... mata aku dh berpinar2...vitamin C je dah smpi 3-4jenis...huhuhu

>>sue..
mi sua tu mcm bihun gak...tp dia lg lembut...biasanye org cina mkn mi sua nie...kalo ko g shopping complex, ko g survey bhgn bihun, mi sanggul tu ke...mesti ada mi sua gak...tp tu la, aku biasa mkn satu brand ni je, tp kat sini xde plak...yg lelain xde cap halal la plak...huhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...