Tuesday, July 27, 2010

durian..

wiken baru2 ni, jiran sebelah umah kami ni bg durian.... baru duk citer2 psl durian, dh dpt durian free....tp ms tu tgk muka abg mcm pelik semacam....g tgk durian dlm plastik tu...rupa2nye durian nye pelik ckit.... sblmni mkn durian dalit...pun pelik gak...durinye pjg2...tp rasa nye...ya ampunnnn huhuhu xsdp la ditekak aku ni.... rasa lemak n panas je....

yg ni durian yg jiran sebelah bg...xtau la apa nama durian ni...tp ni mmg kaler isi durian tu la... pun xkena gak ngan tekak kami....cuma better than durian dalit la pd aku....huhuhu...telan je la dah org bg kan...hehehe...pastu ngan rambutan ckit....


saiznye kecik je...bola budak2 je...adam tgk pun dh geram sbb igt bolasepak leh tendang2...huhu


yeah!!!!!



akhirnye, donut ku menjadi gak setelah mencuba pelbagai resipi..hehe... hr tu ada gak try wat donut yg iu bg resipinye...memula mmg ok je iu, bak kata husben ku "rangup diluar, lembut di dalam"...hahaha donut ku rangup yg xtahan tu...tp bila sejuk, keras plak...tp xsekeras yg mcm mula2 aku wat tu yg smpi bantat...baling ke dinding pun xpecah tau...hahahaha.... mgkn sukatan aku salah kot iu, tu yg xmenjadi bila donut tu sejuk...huhuhu...


ni la rupanye iu...nmpk mcm ok je kan, tp bila dh sejuk sorang pun xsudi nk jamah....huk huk huk...

pg td aku try wat lg...kali ni dpt resipi dr kwn ms skolah dulu....try wat ckit je dulu sbb takut fail lg kan.... dgn bersemangat waja nye, aku pun mulakan projek donut ku....tgh bahan2nye pun sng bangat....xde yg pelik2 la...bila dh adun sumenye, mcm best je rs ms menguli tu...mcm dh dpt instinct je yg donut ku akan menjadi kali nie..... bila dh siap perap, pun aku tgk sgt la puas hati sbb adunannye naik n lembut....uli lg skali n bulat2kan...perap jap pastu goreng....ummmpphhh!!! shedap tau (hahaha puji diri sndiri je la).....adam pun layan gak donut ni, so maknanye dia dh leh terima la..xmcm yg sblmni, xhingin dia nk rasa....

yg ni bru wat pg td...alhamdulillah, menjadi plak kali nie....pd hal pki yis yg sama je...bkn salah yis ye kwn2...aku yg sengalllll!!!! hohoho.....so, kredit utk my fren RIN...hihihi...


Rynne Zainal Abidin July 26 at 10:28pm
nana ni resepi donut

bahan a:
3 sudu besar mentega / margerin
2 sudu besar susu tepung
1 1/2 sudu besar gula pasir
1 paket mauripan (kalau brand lain pon bole)
1/2 sudu kecil garam
1 mug air

bahan b:
lebih kurang 500g tepung gandum

cara:
- campurkan semua bahan a dalam 1 bekas
- masukkan bahan b sket2 sampai jadi doh n x lekat kt tgn - uli
lebih kurang 5 minit
- biarkan 15 minit - bila dah naik bole canai dan terap guna acuan
donut
- goreng

Friday, July 23, 2010

puas!!!



puas nye hati aku sbb kat fb pun aku dh siap2 block itu org ok....xpela penat ckit...sumenye aku block nama dia jek...hahaha padan muka!!!! pasni mesti itu org pelik sbb dia xleh nk tgk status aku, photo album aku...hohohoho...!!!

Thursday, July 22, 2010

award

uwaaaa...dpt lg task...huhuhu lama dh xwat task mcmni lg...xpela, aku cuba ye effa...hehehe

5 perkara menarik ttg saya???? -ayoyo..payah ni...

1 - hmmm...aku ni jenis mudah merajuk n mudah tersentuh ngan kata2 org kalo kata2 org tu lgsg xberasas....mudah naik angin gak kalo xkena gaya...hahaha....

2 - aku ada parut kena jahit kat pp kiri aku kalo korang tgk btul2...dpt ni ms darjah satu....jatuh kat bilik air terkena bucu kolah (kolah umah aku dulu segiempat sama, so kena pd bucu yg 90 darjah tu la..)...huhuhu....tp pipi kanan ada lesung pipit yg sgt kecil tp dalam...hehehe

3- kat badan aku ada 1 lekuk...hahaha...kat mana????? hanya famili n husben aku je yg tau...kah kah kah kah....

4 - aku penah accident sebulan sebelum tunang....n disebabkan accident tu la peranakan aku mudah turun smpi la skangni...huhuhu

5 - dulu ms kena pindah skolah ms darjah 1, aku nangis beb!!! hahaha....nangis dlm kelas...kaw kaw nangis tu...ekekekekeke

k la....aku pun xtau nk tulis apa lg...kepala pun tgh buntu lg nie....mata adam lak tetiba je bengkak nie...huhu...k, nk pas kat sape2 yg kenan nk wat task nie yek....

ok...cau cin cau....

Friday, July 16, 2010

minyak naik lg ke???

minyak naik lg ke??? huhuhu...ni kes xtgk berita smlm...mlm td masuk tido awal sbb kepenatan wei...abg pun nak tido awal sbb seminggu ni mmg keje keras la utk sambutan kpl selam yg baru tu.. alhamdulillah, sume nye berjalan lancar....so, mlmtd mmg nk bls dendam tido la...bwk adam tido skali, igtkan dia leh tido, tup2, kul 1lbh gak dia tido....grrrrr....sabo jela....

eh, melalut plak..nak citer psl minyak sbnrnye nie.... td g baca blok huda...bila huda duk tanya psl kenangan minyak naik nie, teringat la aku ms kat manjung dulu....ms tu dh pregnant bpe bulan aku xhengat la tp awal lg la rs nye sbb ms tu still mabuk2 lg....abg plak msminyak naik tu xde sbb on duty...pas kerajaan umumkan minyak nak naik kul 12mlm tu gak, ptg tu, dh nak maghrib kalo xsilap, abg kol mintak tolong penuhkan tank...huhuhu... nak xnak, aku pun bersiap2 la nk g isi minyak kat petronas manjung tu....

bila smpi, perghhh!!!!! jem gila babas...panjang plak tu...dh la JJL abg ni kelac nye keras n pjg, jenuh le nak mengharung jem ngan mabuk nye lg...sabo je la ms tu....bila dh dpt masuk baris, tggu je la...pastu dgn ada pakcik ni potong baris aku lg...adooiii...mmg menguji tahap kesabaran aku ms tu...hr dh la nk gelap ms tu...n aku xkol abg pun keadaan kat situ sbnrnye...xpela, skali skala berkorban utk husben terchenta kan...ekekeke....kalo kol, mesti dia kata xpyh, tp aku teruskan je la menunggu...

bila dh smpi turn aku, aku sbnrnye xpnh isi tank penuh tau...so aku xtau pun mcmne procedure nye..hahaha..lawak kan??? biasanye aku bg nilai terus kalo nk isi minyak.... g kat kaunter aku bgtau la nk isi penuh....bila dh penuh, aku alihkan keta dulu ke tepi...pastu g kaunter smula...ntah suara sape ntah yg bersuara, yg pastinye lelaki la....org tu siap berkata "alahai, baiknye dia..kalo saya, saya blk je terus...xpyh bayar pun"...huhuhu ada ke plak mcmtu...aku ni masyarakat yg berhemah ok!!! dh kita isi minyak, kita byr la...xkan nk free je...kang tetiba blk keta meletup, sia2 je kan???? aku xmau tanggung dosa...huhuhu...

blk umah, dh gelap la....cpt2 maghrib..pastu bru la kol abg bgtau tank dh penuh...hihihi...mcm biasa la "terima kasih SAYANG"...hihihi...esok ptg nye abg blk keje brula aku citer mcmne keadaan kat stesen minyak tu...terkejut gak abg sbb dlm keadaan aku mcmtu aku g gak..kalo dia tau, xkan bg nye...tp dh lepas pun...ms tu xde anak lg boleh la nk drive lg...skangni je la, aku xdrive lg bersama2 adam...carseat mmg xde pun...yg bb nye dulu ada la tp mmg dh xsesuai pun...n 1 lg, kereta mmg abg bwk g keje, xmcm kat manjung dulu abg g keje naik motor je sbb lalulintas sana ok, xmcm kat sabah ni, lalulintas nye mmg xjamin ok kalo korang naik motor...huhu...

p/s: mode hr ni mcm rs xbest je la...xtau nape...huhuhu...ni pun main update ntah apa2 citer je la...layan je k :)...

Wednesday, July 14, 2010

donut bantat....

waka waka.... kononnye hr ni nak wat donut...dulu ms pregnant, rajin wat donut sndiri...la ni asyik xsempat je nk wat... hr tu dh cri instant yis, tp duk terperap kt kabinet....ntah la, rs mcm xkonfiden la plak nk wat kali nie...

ntah hr ni, angin apa ntah tetiba je dtg....cari la resepi2 lama....tu dia, mcm2 resepi donut rupanye aku dh simpan...hahahha...dh xhengat dulu pki resepi mana....last2 choose je la mana yg sng.... cri mana bhn yg ada kat umah je la...huhuu....

ms mula2 buat pun rs mcm xkonfiden...ms bancuh yis tu pun mcm xjd apa pun...xtau la nape...sbb dulu aku pki yis basah, kali ni yg instant je sbb xjumpa plak kat sini yis basah....huhuhu... bila dh siap adun n uli, biarkan perap 1/2 jam....bila ms dh time, xnaik punnnnnnnn!!!! arggghhhh!!! geram la plak.......masa nk uli2 semula pun dh dpt rs adunan tu mcm padat semacam...huhuhu....

bila digoreng...mmg sah!!!! donut ku bantat.....adoyaiiii...seb baik la wat 1 bancuhan jek...xbyk mana la...tp ke tong sampah la nmpk nye..... gambo pun xlalu aku nak amik...huhuhu...len kali try lg la yek....keh keh keh...

Tuesday, July 13, 2010

short weekend

weekend baru2 ni, abg kena keje gak sabtu ahad...hmmm, biasala kalo diorg ni dh kena keje, aku kat umah ni mmg bosan tahap gaban la...ye la, 24 7 kat umah, mana tahan kan??? kena gak kuar umah mencari hiburan....huhuhu....nak hang out ngan kwn2, dlm mimpi je la...huhuhu... nak xnak kena tggu abg gak....

ahad tu abg keje half day je....so ptg tu mmg ajak dia kuar la... xkemana pun, destinasi kami mcm biasa la ke 1 Borneo...kali ni, saje je plan nak bwk adam main kat playground yg mak bapak pun leh masuk skali tu....tp abg xnak masuk, so aku ngan adam je la yg masuk....tp adam ni mcm biasa la, kalo tmpt baru, atau kwn2 baru, dia ada slow ckitla....dudukkkkk je, xnak gerak2.... bila dah warm up, baru la terkeseng2 nk lari sana sini...hehehe...so, ni je la weeknd kami....

mcm biasa la muka kami anak branak....hehehe Belanda kalah la plak ye bang.... :D

memula naikkan menatang ni, adam mcm bosan je...nk mintak turun...

jumpa sebiji bola, peganggggg je....xmau kasi lepas....

skali nmpk byk bola, baru la xleh nak duk diam.....hehehe

cak!!!

mama dh lapo la...layan mcd je la...

ada tembam ckit x dr sblm ni???

asyik gambo je, penyudahnye, lupa nk bwk blk air milo...huhuhu.....

p/s: korang prasan x? lately ni entry aku byk je gambo kan...hehehe lepas giannye pasal la....mau release tension la...hahahaha...

Saturday, July 10, 2010

jom mandi!!!

ni mandi manda kat kolam air panas, Poring....jenuh siot nak tunggu kolam tu pnuh...kat sini, kolam kecik2 disediakan, so sape2 nk mandi kat kolam kecik nie, kena tadah air sndiri la...tp ada gak yg malas, pki je terus air sedia ada...bluweekkkkxxxxx..... tp ms ni hujan turun...mmg kali ni jalan asyik hujan je la...xsyok sgt utk mata ni memandang pemandangan kat sini.....sbbnye, xnmpk apa2 pun..hehe.. k, layan pica dulu ye :)..

mcm biasa la ye, sesi tuan rumah dulu....ahakssss...sape xsuka, sila tutup ini blog ye...

siap sedia nak mandi...

tunjuk kaki dulu, okehhh bah!!!

mama duk kat tebing je la....malas nak basah2 la...hehehe

apa psl plak gambo ni jd rotate sndiri ek????? peliks la.... tp say, cheessseeeee!!!!

malu la mama!!!! :p...

dah kesejukan ms nie....kecut sume jari2 adam...hahaha

lap2 badan dulu....

ok, mau balik sudah :).....


ha...yg ni award dr sue!!! thanks ye sue.....nk bg kat org lain, sume dh dpt...so, aku ltk kat sini ye...thanks sue :)...

Friday, July 9, 2010

new episode..

salam semua....entry ni khas buat mengubat kerinduan pd mereka2 yg rindukan kami...ahakssss ada ke yg rindu...huhuhu...xpela, sape yg meluat tgk kami, aku xmenghalang pun...hak msg2 kan? n siapa yg ternanti2 kan kami, here we come!!!! :D

seperti biasa, muka tuan rumah ye...hahaha...ntah muka pesen apa la msg2 nie....huhu..lokasi mcm biasa la, kat 1Borneo.... :D

ragam adam yg makin menjadi-jadi...skang dh pandi xmau g mandi.... n dh pandai pilih nk mandi ngan sape....sabo je la...

xde keje...adam suka tgk esclator atas sbb leh nmpk muka dia kat cermin...kami tumpang aje...hahaha

ni ms adam demam pns hr tu...ms ni dh kuar bintik2 kat bdn dia....sian tgk dia ms ni...seb baik la jojo asyik duk kol aku bg tips....

ni ms dh ok ckit....hmmm si kecik ni suka sgt main member kad mama...nk shopping online ke??? jom!!!!!

ms ni tgh demam lg, tp papa on duty xblk rumah....tp xpe la, biarkan je la dia nk wat apa pun, jnji adam bahagia ngan mama kan? *wink wink*...


ms ni adam dh stat xsdp bdn, tp sape yg tau, cuma aku ngan abg je yg tau....org lain nak tuduh aku, tuduh la....

ni ms meeting BAKAT MAKS yg terbaru hr tu.....pas senamrobik, smbg meeting plak....adam duk ngan papa....

k la, wat ms ni gambo layan ntah apa2 je dulu ye....kang kalo sng2, aku update lg ye.... bubyeee :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...