Wednesday, August 20, 2014

Cendawan

semalam jakun tgk cendawan besar2 ni tumbuh kat padang depan rumah ni..mula2 tu igtkan sampah...mula la mulut ni bebel, sapa punya keje la kan buang sampah sepah2 ni...sekali tgh hr semalam sblm ambil adam, tergerak hati nak tgk 'sampah' la ni kan...skali tgk rupanya cendawan...besar2 bagak ok cendawannya... rupanya sgt pelik...ada yg bentuk mcm otak manusia pun ada gak.... dah nama pun cendawan kan, mmg xberani la nak pegang...tp mmg pelik la sbb ni la kali pertama aku tgk sepanjang aku duduk kat sini...tumbuh merata plak kat padang ni..

pg td, cerita la kat cikgu adam yg aku jakun tgk cendawan besar2 ni...cikgu adam apa lg...terus je tegur..."eeiiii jgn disentuh, takut cendawan tu asal dari najis anjing"...gulpppp...terkejut gak aku...tp kalo nk ikutkan, dah lama gak la kuarters ni tak dimasuki oleh anjing...tp xtau la kan, mgkn dr najis lain ke kan....tp mmg aku xsentuh la...mmg xberani nak pegang cendawan ni kecuali cendawan yg buat makan tu je la...hehehe..




pg td tgk cendawan ni lagi..yg belah kanan tu pg ni dah jadi hitam legam...seram plak tgk...huhuhu

xpe la ye anak2...kot ye pun dr najis binatang, sekurang kamu berdua dh ada pengalaman tgk cendawan besar ni depan mata kan...jgn jd mcm mama, dah tua bangka ni baru nak jakun tgk cendawan mcmni...huhuhu

HARI RAYA AIDILFITRI 2014



Tuesday, August 19, 2014

will miss this place

makin hari makin sayu bila kenangkan kebahagiaan dan ketenangan yg kami sekeluarga kecapi di sini... lepas ni, akan dpt lg ke ketenangan mcm sekarang ni? semuanya aku serah pada takdir...yg pasti, hidup di Borneo  ni, sangat sangat mengajar kami erti kehidupan, erti bersyukur.... susah senang hidup di tempat orang yg mana ramai orang semenanjung xnak dtg ke sini....membuka mata kami yang mana kawan dan mana lawan...

tak pandai la nak bermadah madah ni. tp apa yang pasti semua ni akan jd kenangan dalam sejarah hidup aku...tak kira la kenangan indah mahupun kenangan pahit....rindu itu pasti! tp kena teruskan hidup ni juga kan...InsyaAllah......

setiap minggu, restoren ni gak la yg akan kami tuju untuk sarapan...walaupun mulut ni asyik xberhenti bebel cakap harga mahal, tp kami ttp dtg sbb anak2 kena dgn selera mereka...mihun soto semangkuk boleh kongsi 4 beranak..no wonder la harga semangkuk rm5...kat semenanjung ada? xde kan...yg ada rm2++ je kan utk sarapan...hehehehe..tp cukup utk sorang mkn, xboleh nk kongsi nnt xcukup...hahahaha

tgk tu, betul x aku cakap? mmg kena dgn selera dia...xcukup satu piring, kena spare kan lg satu piring utk dia...

tak cukup mihun soto, makan roti canai plak...pun sama gak harga lain dr yg lain tp kami tetap mkn juga sebab lembut je roti canainya dan kari dia adam sgt suka ok...

satu keping dia punya sorang..tak boleh kongsi...kalo kari kat kedai ni, dia berani mkn style banjir ok..

ooooo....kalo dulu awal2 dtg borneo, takut betul dgn sambal ni...mmg langsung xberani nk mkn..tp skang ni dh lain...seminggu sekali xmkn rasa lain plak tekak ni T___T

jeruk jambu batu... ni la satu2 jeruk yg abg suka mkn kalo jeruk beli (kedai ni je la, kedai lain mmg abg xkenan)...jeruk2 lain mmg dia xmkn melainkan jeruk homemade...kat semenanjung ada x ye jeruk jambu batu? lama xsurvey, so xpasti la ada ke x kan...

pantai layang-layang...satu satunya pantai yg kami sekeluarga kerap pergi...tenang sangat kat sini...sambil layan perasaan, boleh mkn sate sekali...walaupun satenya xsesedap kat semenanjung, tapi kami really enjoy it...bersyukur ada gak sate kat sini kan....

ehem, ada mcm kakak dgn adik x???hahahaha sila jgn muntah ye....

balik semenanjung confirm dah tak boleh mcmni kan...co pilot wajib pki safety belt kan...kekekeke..yg ni jgn tiru aku ye...

saja nk dengki adik..xmau bg dia enterframe...hahahaha...

mama dengki sekali lg...adoiii...xbaik sungguh mama ni kan...

ok ok...adik masuk la frame skali....argghhhh!!!! rinduuuuuuuu!!!!!!!

Monday, August 18, 2014

Sambutan Raya

Last friday, 15 ogos sambutan raya di sekolah tadika adam...mcm biasa la, buat style pot luck...aku awal2 lg dh plan mmg nk buat laksa johor plak kali ni...so, bersilat la pagi2 kat dapur buat laksa johor ni ye...jamuan start pukul 10 pg plak tu...huhuhu...bahan2 nya aku dh siapkan semalamnya, so, pg2 tu just tinggal nk menumis je la...xla susah mana kan cuma ni kali pertama buat laksa dlm portion yg banyak la...biasa masak utk makan berdua je...

pg tu abg ada gak tolong potongkan limau, mayangkan bawang besar...susun semua tu dlm bekas bulat2 yg ada partition tu...cuma potong timun je aku xbg tugas tu kat abg...sbb nya, confirm abg xtau mcm ne nak potong timun style mkn laksa johor ni...hehehehe...

tepat jam 9, semuanya dh setel...kuah laksa siap, mee spaghetti pun dh siap celur...timun dh siap hiris...aku pun siap2kan terus masuk dlm bekas yg bersesuaian, utk makcik2 yg sapu kat kuarters ni pun aku sempat tapaukan.....pastu dlm jam 9.20 tu, abg terus hantar ke tadika adam.. abg terus g kerja, xdpt la nk join kami sambut raya kat sekolah adam...aku ngan khabir dtg kemudian je..siap2 wangi2, baru la g sekolah adam..hehehe

adam bersemangat nak sambut raya kat sekolah...dia dgn kwn2 ada buat persembahan nnt...

the making of kuah laksa johor....kali ni buat tenggiri+kembung+udang kering je...

ni aksesori asas nya...yg tgh bertutup tu sambal belacan....kalo mcm bab2 daun tu aku xbrapa minat..lg pun kat sini susah nak dpt kan daun selasih...satu lg, kang ltk2 pelik2 takut org sini xpandai makan....

mee spagehtti.. kali ni aku lgsg x chap pun mee nya..ni kalo mak tgk, mesti ckp aku malas...hohohoho..dh xlarat nak mengechap...igt lg, dulu2 kalo mak buat open house, semuanya mak buat sendiri...mee spaghetti ni pun mak tetap akan chap walau byk mcm mana skali pun...ni anak nya baru rebus sebungkus setgh je dh xlarat nk mengechap... T___T

simple n nice je deco dia...kang kalo deco lbh2, budak2 ni bkn boleh duduk diam kan...simple mcmni pun lepas abis persembahan, bunga2 kat depan dh ntah ke mana...

persembahan dari kanak2 perempuan...

persembahan dari kanak2 lelaki plak...nyanyi lagu blk kampung...mula2 masing kaku je nak menyanyi...semua xnak pandang depan..bila enjin dh panas, dh mcm buat show la plak...nak2 yg pki baku kelabu tu, mmg dh ada ciri2 entertainer plak...sgt 'sporting'....enjoy sgt2..^__^

skema je adam ms buat persembahan...pd hal ms hari2 buat rehearsal, masing2 mcm apa..nyanyi terjerit2..bila ms nk buat persembahan, masing2 takut nk bukak mulut ^__-

sesi bagi duit raya plak...tu pengerusi persatuan ibu bapa tadika ganggarak...mewah la budak2 ni tahun ni, asyik dpt duit raya je kan...

utk kanak2 bkn tadika pun dpt juga...suka la si adik tu...

antara yg hadir...patutnya ramai lg...mmg susah nk kumpul semua budak2 hadir kan...

bersama cikgu2 plak..suka la si khabir tu dpt kena dukung....

alhamdulillah, laksa aku abis juga walaupun pd awalnya mmg xdpt sambutan...sbb mereka yg hadir tu xtau mcm mana nk mkn n nmpk pelik menu aku tu..ye la, biasa spaghetti mkn dgn bolognese ke, carbonara ke kan, tp ni mkn dgn kuah ikan...hehehehe...tp mana yg tau pasal laksa johor ni, mmg mkn la... 

di hujung majlis pula, sesi menapau makanan...aku tgk laksa aku mmg byk lg n mcm xterusik je...dlm hati ni, terasa la juga...tp pujuk dulu hati ni, ye la mgkn org sini xpandai mkn kan...sekali nmpk sorang bapa ni tgh mengosongkan bekas dia...pastu dia cedok spaghetti aku sebanyak yg dpt..pastu ltk kuah plak....bila nmpk, aku terus bgtau yg ni laksa johor, n bgtau cara mkn nya mcm mana..lawan dgn aksesori yg ada...tp mmg btul la, org sini mmg xpandai mkn dgn aksesori tu...mereka tapau kosong mcmtu je...penyudahnya, abis gak laksa aku kena tapau dgn ibu2 n bapa2, cikgu2 pun xketinggalan tapau siap2 sbb takut abis....alhamdulillah....xla rasa menyesal jamu mereka dgn menu johor ni kan ^__^... cikgu pun siap pesan, jgn la bwk blk bekas aku tu dulu sbb dia nk perabiskan sume aksesori tu...hehehe...balik rumah, lega rasanya..xperlu nak susah2 hati fikir makanan xabis...alhamdulillah, mmg cukup semuanya...yg ada kat rumah ni pun cukup2 utk kami mkn smpi ptg...

Friday, August 15, 2014

Al-Fatihah


Hari ni, tepat jam 12.40 tgh hari, kami kehilangan pak Long kami @ Pak Ali @ Radin Ali, bintang lagenda bolasepak era 50-60an.. Semoga rohnya dicucuri rahmat.. Al-Fatihah






Wednesday, August 13, 2014

beraya dengan tadika perpaduan ganggarak

sampai labuan pd 5hb Ogos...adam terpaksa ponteng lg skali...huhu kesian anak mama ni asyik kena ponteng sekolah je kan...so, hari rabu baru start sekolah...balik sekolah mcm biasa g jemput adam, tgk2 dia dpt 2 sampul duit raya...dia bg tau dia g beraya dgn cikgu kat rumah kawan...cikgu pun bg tau gak yg dia saje buat aktiviti beraya ke rumah anak murid...saja nk bg budak2 happy kan...budak2 kat kelas tu pun masih ramai lg x start sekolah...maklum la kan kalo sekolah sekitar tentera ni..musim cuti je, confirm ramai yg masuk sekolah lambat..hehehe

aku pun jemput cikgu n kanak-kanak tadika tu beraya ke rumah kami..asalnya nak suruh dtg esoknya, hari khamis tp xdpt pula sbb cikgu ada meeting...so postpone hari jumaat je...pg2 jumaat ms hantar adam, siap dh pesan kat adam suruh bwk beg skali sbb mama mls nak jemput dh alang2 beraya kat rumah sendiri kan...hehehe...

menu sgt simple..cikgu pun ada ckp kalo dtg dlm kul 10 tu kira dah waktu rehat tadika ni kan, so bg mkn berat skali la..berat x la berat sgt setakat bihun singapore je...add on skali nugget n lengkong pandan bersantan...air pun simple je sirap..pastu ada la kuih2 raya kan...ms budak2 ni dtg ke rumah, ngam2 tgh ada movie kat channel ceria...apa lg, mkn sambil tgk movie la budak2 ni...

setel sume makan + tgk movie + main kat bilik mainan adam (mmg pakej la sumenya), sesi bergambar n bg duit raya plak...suka betul budak2 ni dpt duit raya...

bihun singapore...masak 2 kali sbb kuali xcukup besar..alhamdulillah, cukup2 utk anak2 ni makan..tu pun ramai yg xhadir..kalo sume hadir, mau xcukup aku rs tu..huhuhu

nugget mcm biasa la dpt sambutan kalo ada budak2 kan...ngam2 tgl 2 keping je..hehehe

cuaca panas, tgk sirap ais mmg menggoda sgt kan...abis 5 liter ni n kena top up lg..

kuih muih ala kadar n kacang tumbuk beli kat semenanjung...

hahahaha..ni pun nak masukkan gak ke nana ooiiii????

yg ni mcm biasa la, kalo dh ramai kwn, dia pun apa lg, show off la apa brg dia ada....

antara kwn2 adam yg hadir hr tu..kalo ikutkan ramai lg kawan2 dia tp mcm yg aku ckp td la kan, kalo dh sekolah kwsn tentera ni, asal musim cuti je, mmg payah la nk tgk kelas penuh...hehehe...tu si kecik tu, bila kita tanya, ni kawan siapa? dia akan jwb, "ni kwn adik!"...hahahaha...xkisah la adik..jgn time dh kena sekolah, adik xnak g sekolah sudah la ye...yg sebelah adam tu pun nama nya adam juga ^__^ tp baru 4 tahun...

ok, abis cerita pasal kawan adam, ni cerita kami anak beranak plak...sabtu baru ni mcm biasa la rutin kami sarapan di luar n lepas tu ke pasar terus..tp kali ni cari brg2 kering je sbb esoknya dah nak ke KK satu malam je...beli brg kering pun sbb stdby nk buat potluck kat sekolah adam jumaat ni, ada sambutan raya plak kat sekolah adam bersama ibu bapa...so aku plan nk buat laksa johor...ikan xmau beli awal2 sbb mcm fobia plak takut jd lg mcm hr yg kami blk tu...abis sume mknn dlm freezer busuk disebabkan suis plug rumah kami kena tendang...lampu kipas sume ok, xkena tendang pun...just suis plug je yg bermasalah...tu yg abis icebox rumah aku berbau.. T___T...sampai ke malam ok keje kan icebox tu...huhuhu

masa pergi pasar tu, abg teringin nk mkn durian..so beli la dlm 2 biji je...x igt sekilo kali ni berapa tp yg pasti lbh murah dr sebelum ni yg pernah kami beli n lg sedap sbb isinya kuning...2 biji je dh rm28 pastu aku suh tmbh sikit manggis suruh jdkan total rm30...manggis kat sini sekilo rm5 ye....ms kat kg hr tu, durian dh xde, manggis plak ms tu x teringin plak nk mkn...kalo x, boleh petik je kan kat blkg rumah MIL...

dh setel beli, terus la blk ke rumah..otw nk balik tu, adam pun bersuara la.."mama, ni bau apa ni? bau RIDUAN ke???"....bila dgr dia ckp mcm tu, kami laki bini gelak sampai keluar air mata...hahahaha...alahai anak ku, nak sebut DURIAN tp jd RIDUAN la plak...hehehe...tu baru satu jenis buah....bila time aku nk mkn manggis plak, adam tanya lg..."mama, ni buah anggur ye?"...huhuhuhu...kesian kan anak aku x kenal buah tempatan..tu la, jarang ajar anak jenis2 buah, kan dh xkenal...tp xpe la, bak kata abg aku, anggap la ni learning process...budak lg kan..mcm la kita ni ms budak2 dulu perfect gaban kan...kekekekeke..

ini manggis ye, bukan anggur mcm iklan ribena tu ye...hahahaha...

ni kat KK plak...ada cerita kenapa muka adam sedih n kenapa dia pki seluar pendek tu...huhuhu...ms ni baru sampai KK, terus ke 1B sbb nk cek in hotel kat situ je...tp sebab awal lg, so, kami decide mkn siap2 n layan movie jap sbb kebetulan ninja turtle  ni dh keluar kan...ni adam la bg tau, kalo nak harapkan aku, mmg aku xtau pun ada movie ninja turtle ni...lepas mkn tu, aku ajak adam ke toilet sblm g tgk movie, sekali ntahh mcm mana silap teknikal ms dia nk buang air tu, abis seluar dia lencun...gggrrrrrrrrrrr...geram jugak ms tu..mmg ada terlepas marah la kat adam ms kat dlm toilet tu...geram punya psl, suruh dia tgu dlm toilet tu, aku plak keluar g panggil abg sbb handbag sume pd abg dgn hp2 skali...nsb baik la abg tgh tgu depan toilet...bila dh bgtau, bergegas la abg berlari ke car park cari seluar spare...tu la cerita kenapa muka dia sedih dan berseluar pendek...tgh sedih2 pun sempat mintak snap gambar dia ngan ninja turtle ni ^___^...

Tuesday, August 12, 2014

Raya ketujuh

lepas makan nasi minyak kat kenduri kahwin tu, kami xterus balik...kami terus ke BP Mall lg...sblmtu ke baby shop..beli apa2 stok yg perlu...nasib baik la sblmtu lg kami dh beli siap2 stok drypers utk khabir kat parit jawa, tu pun sbb terjumpa satu kedai baru yg jual brg murah2, bila g baby shop, stok drypers dh abis rupanya...g BP mall plak, cari lg apa2 brg yg patut sambil melayan kehendak budak2 ni...


ni la sbb utama budak2 ni xde mood nak mkn ms kat kenduri tu...mmg dia dh aim nak main benda alah ni...

masa dh nak balik tu, terjumpa plak x classmate..punya la bertahun xjumpa kan..muka dh la tgh comot + kepala tgh pusing ms tu (hahaha, alasan je tu)...


blk dr BP Mall, abg hantar kami terus ke rumah sbb abg nk blk ke pt jawa semula...kami masih xikut lg sbb keje abg xsetel lg...so budak2 ni, layan PS2 mak usu je la...yg adam tu mmg betul2 main la..tp yg si khabir tu action je lbh..mak usu bg dia joystik yg murah je pastu usb nya xcucuk pun just selit je la bwh ps2 tu...hahaha...yeye je la dia igt dia pun main skali...kekekekeke

ni plak kes ms sume org tgh tido petang sbb kepenatan dah..tp si adam xmau tido sbb katanya xngantuk...aku plak tgh tido kan khabir ms tu...atok ngan nenek pun tgh tido kat bilik...mak usu pun ada kat bilik...tgh2 aku tido kan adik, tiba2 je si adam ni masuk bilik nangis xbersuara...terkejut beruk aku dibuatnya.. puas la aku tanya kenapa, tp dia ckp xkeluar suara sambil pegang kaki...bila kena paksa dgn aku, last2 baru la suara dia dpt keluar...rupa2nya, batu bata jatuh atas kaki dia T___T..bila aku tanya mcm mana boleh jd mcmtu, dia kata dia angkat batu tu...aduhhhhh....nape la adam cari keje mcm ni...byk lg benda lain boleh buat, yg g angkat batu bata yg kat ceruk tu kenapa??? nenek mmg ltk satu batu bata kat setiap blkg kerusi kat bhgn tgh rumah tu sbb xmau kerusi tu bergesel dgn dinding....yg dia pandai2 g ambil batu tu n angkat sape suruh kan? mmg batu tu lgsg xmenghalang pergerakan dlm rumah tu pun...xpasal2 jatuh atas ibu jari kaki kiri dia...mmg bengkak terus ibu jari dia....terus aku cari air batu tuam kat kaki dia...n nasib baik la rumah mak ada beg air batu tu...sng la ckit...

masa ni, konon2 la adik tgh pujuk abg..kejap je tu pastu dia gaduh xpuas hati ngan abg dia..huhuhu...puas la aku tanya adam kenapa dia angkat batu bata dia...asal aku tanya soalan tu, dia mesti senyap...naik angin jugak aku dibuatnya sbb dia xmau jwb soalan...last2 mak usu plak tanya adam, baru la adam nk jawab...korang tau apa dia jawab??? dia kata dia nk strong....sbb tu dia angkat batu tu....huhuhu T__T..betapa dia nak tunjuk yg dia strong sgt kan...xpasal2 kaki bengkak... yg aku risau kan sbb lg dua hari dah nak blk labuan..mcmne nak balik kalo kaki tgh bengkak mcmtu?? ye mmg aku tau boleh minta tolong dgn pihak MAS utk naik wheelchair, tp akan ada masalah gak..masalahnya pd khabir, dia xkan biarkan abg naik sorg, dia konfem nak naik gak nnt...huhuhuhu...

minta tolong nini suruh urutkan....bila nini duk belek2 kaki adam sambil sapu ubat, nini kata dh xboleh urut lg ni sbb dh bengkak...aduhaiii...mati akal aku dibuatnya....nsb baik la xpatah..ni pun konfem xpatah sbb bila nini suruh adam gerakkan jari masih boleh gerak lg jari dia tu...call long plak suh tanyakan abg rosli nk buat mcmne...long kata kena ltk air batu pure gak baru cpt surut bengkaknya...aku pun apa lg, terus je amik ais cube yg ada dlm icebox tu...nsb baik la mak baru beli icebox sehari sblm raya tu, so ada la yg rajin nk buat air batu tu kan...hehehe...balut ngan towel kecik n terus aku bg kat nini suruh dia tuamkan..mmg terpaksa minta pertolongan dr nini sbb si kecik nini mmg xbagi aku layan adam sorang..jeles gamaknya kot...

dr mlm tu sampai esoknya mmg non stop la tuam kaki adam dgn air batu..alhamdulillah, akhirnya surut gak bengkak dia tu n dia pun boleh jalan dgn kaki rata..kalo x sblmtu dia xboleh ratakan kaki..tp still jalan dencut la...ngam hari nak blk tu, kaki dia ok..dh xbengkak...tp sampai je labuan, baru perasan kuku dia dh start ada darah beku..huhuhu...





yg ni plak, pakcik sengal..abis sume gambar yg aku send kat wassap, pakcik pedajalkan...hahahaha...nsb la korang kena ye adam khabir...hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...