Thursday, February 27, 2014

random...

semalam sampai lg buku2 yg dibeli online...mcm biasa la beli buku utk adam n mama...hr tu belikan buku versi BM utk adam...Alhamdulillah, Adam dah pun masuk buku 5..mmg agak berkesan teknik fonik ni tp pada pendapat aku, aku rasa budak2 ni still kena kenal huruf jugak la...sbb susah gak kalo xkenal huruf, tp terus terjah nk ajar fonik...bak kata sorang kwn aku ni, kalo utk English mmg ye, sgt mudah kalo anak2 ni diajar fonik, tp utk BM mmg ada gak kena ajar yg eja tradisional...

balik semula pada adam, skangni dia dah laju la kalo nak eja dua huruf tu...kalo 3 huruf masih blurrr lg...xpe ye adam, slowly tp jgn slow sgt tau...


buku doa ni size poket je..mcm2 doa ada dlm tu...sng nk bwk ke mana2 kalo kita travel kan..mudah2an ia benar2 praktikal pd diri aku...InsyaAllah..

saja2 try test buat kufi plak...ntah la, minat ni makin membuak2 plak lately ni...tp tu la, xtau nak berguru dgn sapa kan...bila tanya pada yg pakar, sume nya jawab suh blaja ikut youtube...mmg la aku blaja ikut youtube, tp aku nk gak tau apa yg aku buat ni betul ke x kan...huhuhu...xpe la nana, mgkn ilmu kufi ni sgt 'mahal' smpi lgsg xde sape yg sudi nk tegur seikhlasnya...

skangni kan cuaca sgt keringkan...kat labuan ni xterlepas juga fenomena kering ni..asal masuk pukul 2 ptg je, dh start la matahari tu memancar terus masuk rumah...perit wooo..mcm zue ckp la, pipi ni mcm kena tampar je kan...hohohoho.. skangni adam dh ada feveret baru, kalo sblmni, mlm2 suka g mcd layan sundae coklat..tp mcd labuan ni makin 'kedekut' la...dh la mainan happy meal dh xboleh beli asing, kalo kat KK boleh aje...pastu aiskrim dia pun makin ciput, harga plak lg mahal dr kat KK..pelik kan?? sbb baru2 ni beli sundae kat 1B, lepas masuk tax pun still xsampai rm7..kat sini beli 2 sundae je dh rm7.10..sikit plak tu... T__T..  pastu aku try la nk buat aiskrim goreng sendiri, tp xmenjadi sbb roti nya xsesuai..nk pki roti gardenia semenanjung tu rs xberbaloi la plak sbb gardenia pun dh rm5++ kat sini utk size bantal kecik tu...huhuhu sila nangis lg la ye...last2, bila aiskrim goreng yg kat iklan tu dh ada kat sini, terus je aku beli...adam suka sgt...si adik khabir xpayah ckp la kan, dia tu sume benda mmg dia bedal abis2an...hehehee..layan aiskrim goreng ni time cuaca panas2 ni mmg sdp wooo..xcaya? try la...


skangni adik pantang nmpk aku ajar adam belajar, dia pun nak ikut blaja gak...so far skangni, dia dh lepas baca alif sampai ya, ya sampai alif..one to nine (ten xdpt2 lg sbb dia confuse, mesti nak sebut 'one o').. kalo kaler yg dia tau belue, hijo, kuning, red, owenge n coket...hahaha..boleh la kan...kalo tgk kat gamabr tu ada gambar heart kan? guess what dia sebut apa? tu stoberi dia kata...kekekeke..







Wednesday, February 26, 2014

kepala ting tong...

sabtu baru2 ni, mcm biasa la kuarters ni buat aktiviti sukan... kali ni buat game badminton..n seperti biasa semua rumah hantar wakil, (bapak2 budak la semuanya)...kali ni group pegawai kalah, dapat no 3 je...hehehe...xdpt hadiah pun, abg kata dapat penat je...hahahaha...performance abg ke laut katanya.. ye la, dah bertahun abg xlayan badminton...last ms kat unit kapal selam rasanya... selebihnya banyak pada futsal ngan bolasepak je...skali bila dh pekena badminton, esoknya terus surrender skt badan...kekekeke...


ni budak dua org ni conquer playground pg tu...xde sapa pun main pg tu...papa sibuk main badminton kat dewan, dia berdua sibuk main kat sini...penyudahnya, mama xtahan panas...khabir mama bwk blk, adam follow papa masuk dewan...huhuhu...cuaca skangni krasa kering semacam je kan....


Dr. Love...hahahaha...sakit apa? sakit hati??? tampal la koyok ye....agagagagaga...



Monday, February 24, 2014

Naked Nasi Lemak...

kan baru2 ni kecoh tentang chef wan komen pasal nasi lemak MAS bagaikan 'telanjang' je kan... bila aku baca pasal ni, rs syukur je sbb at last ada gak org yg berkelayakan menegur MAS ni.. sbb sblmni kan aku pernah komplen kat blog ni kan psl mknn MAS ni makin teruk sejak jd ahli one world ni...Syabas pd Chef Wan sbb mengetengahkan hal ni...walaupun nmpk mcm remeh, nmpk mcm mentekedarah ke, tp pd aku xberbaloi sbb kita dh bayar mahal2 tiket, mknn takat dpt mcmtu je...

tu belum lg aku ungkit pasal kids meal dia...ada sekali tu ms kami order utk adam dan khabir, cuma dpt main menu dgn buku sudoku tu je...aku pun pelik gak la, xkan la xde air sbb sblmni order akan ada sekali dgn air kotak..xkira la apa perisa pun, kdg2 dpt Milo, dutch Lady atau pun ribena...tp ms tu mmg aku frust la sbb lgsg xde air...air mineral pun diorg xbg...apa lg, abg xpuas, terus je komplen kat stewardess...boleh je stewardess tu kata dia xtau sbb pakej dtg mcmtu...nk aje aku ckp B*NG*K...kang kalo anak tercekik, mcm mana kan? pastu baru la dia ckp, "ha'ah, betul juga tu...xpe, nnt saya cuba carikan air kotak utk anak2 encik"...apa la kan, nak kata diorg xcek dulu, mknn tu diorg akan pnskan dulu, xkan la mata tu xnmpk xde air kotak kan...kalau dia bg air mineral pun aku xkisah, janji ada air la kan....ni pd aku bkn careless lg dah tapi akal xboleh nk berfungsi dgn sebaiknya...

terbaru ni aku ada terbaca satu komen, dia kata makanan kat MAS skangni dh ok...dah xmcm last year...kalo betul apa yg dikabarkan org tu, alhamdulillah...moga2 menjadi pengajaran pd mereka...

Friday, February 21, 2014

Kufi

sempena hari jumaat ni...
happy sbb at last dpt gak memiliki hasil kufi art ni..

dah lama teringin nk beli ni..tp belum pernah nampak kat labuan ni..kat KK pun aku xpasti ada ke x.. kat online dh banyak org jual tp biasala kalo melibatkan art ni harganya pun agak berseni gak la kan... so yg ni aku rs yg agak berpatutan la harga nya banding dgn yg lain...cuma kos pos je agak mahal n tutup mata je la ms bayar tu ye..sbb yg ni dia gunakan courier swasta..packing dia pun sgt la kemas..bila dpt tu mmg rs puas hati la..tp kalo ada free gift lg la puas hati kan...hahahaha...

yg ni aku beli ayat 4 Qul..agak2 korang dpt baca x? aku? seriously yg ni agak terkengkang2 la nak baca, tp kalo sebaris, insyaAllah aku boleh baca..sbbtu aku pilih kaler rainbow sbb secara xlgsg boleh belaja baca sekali kan (^___^)...

sapa2 yg berminat, try la ushar kat fb org ni... Kufi Store by Karya Kufi.


tp kan, kalo korang tau ada jual software ni atau boleh dpt kan application ni kat mana2, kabo la ye...sbb minat sgt dgn kufi art ni...kalo kat sini dia buat kelas, mmg nak sgt join....

Thursday, February 20, 2014

laksa lagiiii....

semalam buat laksa lg...kali ni laksa lain plak...tp aku xpasti ni asam laksa ke, laksa penang ke, laksa utara ke, laksa perlis ke....tp, apa yg penting masam ye...hehehehe...aku suka mkn laksa yg masam2..tp yg aku buat smlm ni xbrapa nk menjadi...1st trial kan...xtau mana yg silap...

kalo laksa mcmni aku suka yg kuah dia kaler coklat2..tp yg aku buat ni merah plak jd nya...lada kering pki xbyk mana pun...ni pun pki resepi yg kwn bg...dah compare dgn resepi org lain, lbh kurang je...hmmm...xtau mana silap..biasa mkn yg beli je kan..tp tu la, kalo beli aku susah nk cri yg betul2 kena dgn tekak sbb biasa yg beli ni kurang masam...huhuhu...

teringat laksa ni ms mkn kat langkawi...sekali mkn kat gerai yg dekat2 dgn helang, satu lg mkn kat lori2 kecik yg tepi jln tu je.....sedapnyaaaa...rs mcm cukup serba serbi je rencahnya...huhuhu..tp tu cerita 5, 6 thn yg lepas..xtau la skang ni masih sama ke x rs nya...ye la, skangni kan serba serbi harga brg naik kan...

Monday, February 17, 2014

luahan perasaan yg xkesampaian...

bila dh xtau nak buat apa, saja je la cari topik nk luahkan perasaan ni kat abg, adam n khabir...

mama : (buat muka sedih) tiap kali papa pergi outstation, xkira la kami ni ikut ke, tak ikut ke, mesti papa belikan hadiah utk adam dgn khabir...utk mama satu pun xde...kecik tau hati ni...

papa : ha'ah la...tp tu la, papa dah xtau nak belikan apa utk mama...ye la, semua nya mama dah ada kan (buat muka ala2 memujuk)...utk papa sendiri pun papa xde beli apa2 tau...

mama : (muka xpuas hati lg)..adam la ni, asyik dpt hadiah je dr papa...utk mama, papa xde pun belikan apa2..kalau x mainan, dapat baju ke, seluar ke....adik pun sama, apa abg adam dpt, adik pun dpt gak...mama dpt apa??? T___T...

adam : (suara memujuk)...ada la mama..kan papa selalu beli barang utk mama...

mama : papa beli apa utk mama?

adam : tu papa kan dh belikan sayur, telur, chicken, fish....pergi pasar fish, pergi jalan jalan cari barang...

mama papa : hahahahahaha!!!!

terus je aku dgn abg ketawa pecah perut...aku yg pd asalnya nak merajuk pun dah xmenjadi...adoiiii, adam oh adam...walaupun tutur kata dia xmcm kwn2 sebaya dia yg lain, tp bila dh bercakap tu ada je yg mencuit hati kami ni....

yg ni sorang lg...bantal tu baru beli ms g KK baru2 ni...abg pujuk sbb aku slalu komplen kan...hehehe.. bila dh bwk blk, dah lain plak jd nya...huhuhu

mama : adik, ni bantal kitty mama la...papa beli utk mama la adik..
adik : ni bantal kitty adikkk..
mama : tak la, ni bantal mama laaaa...mama nakkk!!
adik : ni bantal kitty adik...! adik punyeee!!! 

terus je dia gigit bantal tu konon nya nak bg aku geli la sbb air liur dia dh ada kat bantal tu...penyudahnya bantal tu mmg dh jd hakmilik dia...asal tido je mesti cari bantal ni...mama gak xdpt apa..
T_____________T



antara lirik2 lagu yg plg dia suka nyanyi...

"aduh kuca,
aduh kacih,
putih putih melati...."

sukati kamu la adik nk lirik mcm mana pun...asalkan bahagia kan dik...hahahaha...ni namanya medley..gabungan lagu ajai yg baru tu dgn lagu putih2 melati...

tgk la...asal kemana2 je, ada je la dpt mainan baru...xkira la murah ke mahal...telur mainan yg harga 20sen tu pun jd la...


Tuesday, February 11, 2014

keropok lekor, cheesekut, buku

hari ni kita cerita pasal mkn2 lg ye... blk dr cuti2 CNY baru2 ni, aku tunggu parcel keropok lekor dr semenanjung...beli online je...sebenarnya tokei ni dah pos sblm raya CNY hr tu, tp disebabkan ms tu ada mslh teknikal dr segi pembungkusan dan jadual pengeposan poslaju ms tu, so bila smpi kat aku, faham2 je la ye..anak2 ms tu dah tutup hidung xtahan bau...mmg frust la sbb dh lama nk mkn keropok lekor ni.. aku pun wassap la kat tokei tu nk bg update kat dia sbb dia pun duk risau brg dia elok ke x ms smpi tu..bila dh bincang secara elok dan saksamanya, hehehe dia setuju utk gantikan dgn yg baru...alhamdulillah, mmg rezeki anak2 la...dan aku suruh dia pos lepas raya la sng sikit...

so, kali ni dia pos ada upgrade sikit cara pembungkusan tu dan kopok yg dipos tu pun dh digoreng separa terlebih dahulu xmcm yg sblmni aku order..tu pun atas nasihat dia utk kurangkan risiko...akhirnya, keropok tu sampai gak dgn selamatnya dan masih elok lg kejadiainnya walaupun terlewat satu hari...


hari tu beli dua bungkus, dia ganti pun dua bungkus...moga dimurahkan rezeki mereka sekeluarga..mmg xkecewa la bg kami yg duduk jauh dentam dentum ni...kat sini bknnya xde org jual..mmg ada tp faham2 je la kan, rsnya xsama..kalo xpernah mkn yg made in terengganu tu mmg xkisahla dgn rs kopok sini..tp sbb dh pernah rasakan tu yg bila mkn kopok sini rs frusttt je...tu pun belum cerita pasal tulang dlm kopok lg...ggrrr seram nk mkn....

ni bila dh goreng...mmg lain sikit la dr yg freshnya tp rasa dia mmg superb..abg yg jenis susah sikit nk mkn kopok2 ni pun puji n mkn byk...siap pesan kat aku nnt boleh beli lagi la yang kopok ni...hehehe

yg aku speechless, bila tgk adam mkn...ye la, dia ni kan jenis choosy..xsangka plak kopok lekor yg ni dia mkn plak..byk plak tu siap cicah sos lg...sblm2 ni dia xhingin pun nk mkn...yg si adik tu mmg aku xterkejut la sbb dia semua benda mmg dia bedal...tp kopok yg ni mmg dia mkn byk la...aku siap goreng 2 jenis kopok lekor, satu made in terengganu, satu lg yg frozen ada jual kat labuan ni...guess what? dia mkn yg terengganu nya je...yg aku beli fozen tu dia dh xmau pun mkn....yg frozen ni pun adam xmkn pun...

so, bg siapa2 yg teringin nk beli online keropok lekor ni, boleh la g ke FB tokei ni , peramah tokei ni...
Jual Keropok Lekor Frozen


ok, abis cerita keropok lekor, ni cerita biskut plak....adam ni mcm biasa la kan...kalo nk mkn sesuatu tu mcm bermusim...hr tu dia suka sgt nk mkn biskut marie...siap suruh aku beli paket besar tu sbb dia nk mkn...bila dh byk sgt mkn, terus dia jd muak..pastu mula la biskut melambak2 dlm bekas...bersusun la bekas kat atas meja..tu yg buat aku skt mata..ye la, biskut adam lain, biskut khabir nya lain, biskut abg pun lain....adoiii punya la byk biskut kan....so dr masuk angin mcmtu je, buat la cheesekut lg...bahan2 mmg sedia ada dlm esbok tu...kali ni lain sikit buat sbb nk perabiskan stok whipping cream tu...rs mcm menyemak je mata ni tgk lama duduk dlm freezer tu...so blend la cream cheese+whipping cream+susu full cream+gula sikit.. susun dlm bekas kecik2 je mcm kat gambar tu supaya sekali ngap abis terus kan...ada la dpt dlm 7 bekas...1 bekas tu guna 3kpg biskut marrie..

yg kali ni buat abg plak mkn byk...dia kata ni lg sdp dr hr tu...ye la, hr tu pki susu pekat...sbbtu manis n abg xberkenan sgt..yg ni xberapa manis aku buat, manis sbb serbuk milo tu je la...mkn sejuk2 sdp woooo...mlmtd aku dh tido pun, abg ngadap lg satu bekas...mana aku tau? tgk kat singki pg td ada bekas ni xberbasuh...sapa lg yg mkn kan?hehehehe...


ni pasal buku plak..dah lama teringin nk beli buku ni...smlm bru dpt bukunya...terus je baca sikit...baru baca bab pertama je dh rasa panas je muka ni sbb rasa malu pd diri sendiri T____T...selain dr buku ni, aku beli buku agama untuk kanak2..sblmni pun beli buku kisah nabi...suka beli kat website ni sbb setiap kali beli mesti dia akan bg kupon diskaun 10%..hehehe..tp valid utk sebulan je...tu yg buat rs macam nk shopping buku selalu je kan...satu lg kalo kupon tu xboleh pki, bgtau je admin dia, admin dia akan respon cepat n bg solution lain utk dptkan diskaun tu...try la jenguk website ni..

Monday, February 10, 2014

Labuan-Limbang-Labuan

ni cerita masa cuti chinese new year yg lepas... disebabkan ms tu abg tgh free, so abg ajak jalan2 ke Limbang, Sarawak...sblm pergi tu, abg dh briefing kat kami siap2 yg lepas CNY ni, abg busy sgt2..so ms terluang ni je la abg dpt bwk kami jln2...

tapi kali ni kami cari kelainan sikit...kami bkn nak g shopping atau holiday sakan...sekadar ingin melihat tempat org je...abg pun dh kabo siap2 yg Limbang ni xde apa pun, kemungkinan lebih kurang mcm Labuan je abg kata...abg pun xpernah sampai sini lg sebenarnya...hehehe..ni dia cerita berdasarkan apa yg org cerita kat dia je la...

kami ke sana naik feri penumpang je sbb kalo nak bwk kenderaan sendiri, kena lalu Brunei...kami anak beranak xde pasport antarabangsa pun...ye la, nk pergi sini pun last minit punya decision kan, mana la sempat nk buat pasport..so naik je la feri...ha, ms otw nk pergi jeti tu, kami nyaris terlepas feri tau...ye la, pg tu mcm biasa abg pergi keje tp blk awal la...hampir awal sejam kami dh keluar rumah...kononnya dh cukup awal la tu...sekali belum tiba bandar dh jem panjang...habissss!!! mati la kami..huhuhu..ntah sempat ke x..dgn nk cri parking utk ltk keretanya lg nnt...huhuhu...abg siap cilok sana cilok sini...ikut short cut sana pun jem, short cut sini pun jem...last2 tawakal je la...huhuhu...

akhirnya, kami sempat gak sampai...ngam2 pd waktunya...nsb baik la pemandu feri tu baik hati nk tggu kami...kami pemunpang last tau...hahahha...mmg serik la..kena keluar awal 2 jam kalo waktu perayaan ni..pd hal kalo hari2 biasa nk pergi bandar tu cuma 10-15minit je...lmbt pun sbb byk traffic light...

bila feri dh gerak je, baru la terasa aircond kuat sgt...nsb baik la budak2 ni aku bwk kan jaket msg2...ms ni abg duduk blkg, kami bertiga duduk sebaris...duduk bahagian 1st class..tp xla mcm 1st class kapalterbang tu...hahahaha...mcm feri biasa gak cuma ada dlm 25 penumpang je dlm bilik tu...nsb baik gak xboring sgt sbb ada bukak movie thailand dlm tu...apa ntah tajuknya, tp best gak la..boleh gak layan sepanjang pelayaran tu...

ni budak ni, mmg xboleh duduk diam dlm feri...org lain dh mabuk dia boleh segar bugar...aku rs, org2 dlm tu mesti mabuk dgr suara si khabir ni tau...aku pun ms tu dh ngantuk sgt...tp kesian kat abg sbb tiba2 je skt gigi dia dtg menyerang...siap dtg kat aku ngadu skt gigi...huhuhu..nsb aku bwk panadol...suh abg mkn panadol dulu sementara waktu tu...

ms pergi tu, keadaan laut tenang je..so, mmg xde aksi feri melambung2 la...perjalanan Labuan ke Limbang amik ms dlm 2jam tau...

cukup 2 jam perlayaran, sampai la kami di jeti Limbang...ms tu dah pukl 4ptg... terus cek in hotel...

mmg Limbang ni tmptnya biasa2 je...aku igt Labuan dh cukup tenang, rupanya kat sini lg tenanggg.. perasaan tu rs sejukkk je bila kat sini...kami just pusing2 kat situ2 je n terus mkn kat marrybrown...mlmtu nk tgk bunga api plak....adik lgsg xspoting, ada ke dia suruh tutup langsir sbb adik nk tido...ggrrrrr sabo je la...last2 aku yg xdpt tgk, sbb abg dgn adam dh naik tingkat atas nk tgk bunga api T___T...

esoknya, sempat la g beraya kat rumah kwn abg...satu rumah je pun sbb tgh hr tu dh nak blk labuan pulak..ha, ms blk tu pulak, laut agak bergelora...so, faham2 je la ye...mmg mabuk..tp si kecik ni ttp xmau tido...ms blk tu, tiket kami berpisah..aku duduk dgn khabir, abg duduk dgn adam...abg kata adam pun tido...hmm maknanya, adik je la xmabuk...pd hal ms kecik2 dulu, dia ni pantang naik feri atau speedboat, kompem tido...bila dh besar, kalis mabuk plak ye dia...


yg ni perkampungan yg berhampiran dgn jeti...adam bila tgk rumah atas air ni terus je dia jerit, Mama!!! banjir!! banjir!!!...hahaha..sejak kuantan banjir dulu, dia dh faham apa maksud banjir tu...asal byk air bwh rumah, banjir la tu...hahahaha

#gambar xbyk sbb pki hp abg je ms tu...aku mls nk ngecas hp...huhuhu

Friday, February 7, 2014

demam Ariana Rose

Tuhan Berikan Aku Cinta


Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina


Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta


Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta


Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina


Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta


Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta


video

Thursday, February 6, 2014

Cherry berry lady

Bila dh kena cherry berry ni, barulah terasa hilang nya nikmat hidup sihat.. Sejak blk dr kk sampai ke hari ni masih belum Ada perubahan.. Harap2 hari ni jgn la jd mm mlmtd sampai terpaksa kol Abg blk tgh mlm buta yg tgh sibuk dgn discussion tu.. Oh nana, jgn la Skt ms Abg tgh sibuk ya amat ye T___T..


Kol papa pg td sbb nak ngadu Skt perut.. Papa Tanya mkn x? Mkn apa? Bila aku jwb mkn nasi ayam, terus papa bebel... ha!! Amik ko kena sedas dgn papa..huhu. Papa kata masak bubur segenggam jd la.. Ltk kicap.. Mkn tu je mgu ni, jgn mkn lain..huhu.. Kalo la Ada org nk Msk kan, Bestnya.. Nak xnak gagah kan juga diri ni Msk bubur utk aku n nasi utk Adam.. Hr ni mama goreng telur je ya Adam.. Kesian Adam, dh dua hari dia kena g n blk sekolah sendiri..anak mama berani kan.. Nnt mama dh sihat, mama teman hantar n Jemput ye..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...