Thursday, September 29, 2011

Wednesday, September 28, 2011

epok epok sardin...

hahahha...xtau nak update apa sbnrnye...smentara khabir dah tido, adam plak atokpapanye tgh layan, so tgn pun gatal2 nak update blog lerrrr..

xde apa citer sgt...biasa la dh anak 2 kan, mmg xmenang tgn...tambah plak abg skang dh start masuk keje, mmg lg pening la aku dibuatnye....kang time khabir tgh nyusu, time tu la adam nak itu, nak ini...ishhh fening  ok...mmg parents aku ada, tp tau2 je la perangai budak2 ni...kalo ada masa dia xmau ngan org lain, wat mcm ne pun dia xkan mau gak...huhuhu

hahaha, tajuk lain, citer lain plak...sbnrnye saje nak tayang mknn last yg aku wat sblm terbranak hr tu...ekceli nak publish esoknye, tp dh terbranak dulu kn, so tangguh lerrrr...ms tu mmg teringin sgt2 nak mkn epok2 sardin nie...tmbh plak sblmtu ada open house kat umah kwn abg, wifenye wat epok2 sardin gak...sdpnyeee tp limited sbb dpt sambutan...asyik abis je...tu yg aku duk teringat2 je sepanjang mggu tu....xkira gak, nak wat sndiri gak...nk beli mana ada kat cni, lg 1 kalo ada pun sardinnye ciput je....

kebetulan ms tu abg tgh puasa 6 hr ke4 (kesian abg sbb puasa nye terbantut nak perabiskan gara2 aku terbranak awal...hehehe tp skang dh setel, dh beraya pun :D )...aku ajak abg buka epok2 sardin je dulu...abg on aje sbb mlmtu mmg nk g mkn kat mcd sbb nk collect patung smurf skali...hehehe....

aku buat 2 versi, 1 bentuk biasa n 1 lg bentuk petak....yg petak tu sungguh hodoh ye...tp percaya la, sgt la sdp (hahaha angkat bakul)....goreng 4 ketul je dulu sbb saiz sgt godang ye...hehehe...selebihnye mcm biasa la, aku wat frozen dgn niat nak wat bfast utk esok n lusa (huhu xkesampaian ok)....seb baik la aku sempat rasa seketul...tu yg khabir terus keluar kot sbb dh dpt rasa...hehehe


hok ni kelim pki acuan je....mls nak kelim pki tgn...

hok petak ni plak, size nye freesize ye...hahaha ada pjg, ada lebar, ada kurus...tp rasanye tetap sama...hehehehe

Thursday, September 22, 2011

tali pusat

alhamdulillah, akhirnye tali pusat Khabir tanggal juga hr nie, 22.09.11, bersamaan 24 Syawal 1432, bersamaan hari ke yang 13....lama sungguh ye nak amik masa tali pusat khabir nie tanggal...masa adam dulu, ngam2 7 hari dah tanggal....apa2 pun aku bersyukur sbb sumenye ok berjalan lancar.....

skang ni tgh setia menunggu kepulangan adam dari labuan...huhuhu dia jalan sakan ok ngan papa n atokpapa dia...

Tuesday, September 20, 2011

baby Khair part 2...

***kte smbg lg ye (^_^)...

mmg lepas air ketuban tu pecah, aku lgsg xrasa skt apa2 pun, apa lg contraction, cuma geli2 je sbb xselesa basah2 mcmtu...xmcm adam dulu, lepas je doc pch kan air ketuban, sktnye hanya Allah je tau...mmg contraction on the spot ms tu....tp xplak kali nie.. oleh kerana aku xrs skt apa2, doc bg choice kat aku sama ada tggu smpi keesokkannye...tp dia xjamin sama ada aku leh normal terus atau x sbb kalo jalan still xbuka n air makin ckit, aku still kena czer gak at last....FYI, aku dh x digalakkan induce lg memandangkan ms adam dulu aku dh induce sebanyak 3x, masuk air n masuk gas...so, kalo aku induce lg utk kandungan kali nie, doc kata leh bg bad effect pd kesan czer yg lepas n bb aku...dan disebabkan aku xrs contraction lgsg, doc risau air ketuban aku kering n bb jd lemas...so she advice us, better czer then wait....huhuhu so kami husben n wife duk bincang jap...n keputusan aku ltk pd abg.... abg setuju aku di operate, tp abg nak suh operate hr tu gak...

bila sume dah setuju, doc bg masa kul 4 ptg untuk dioperate...so ms tu abg ada lbh kurang 2jam utk 'setel' kan adam...huhuhu...kami terpaksa ltk adam dirumah kwn (onie) wat smentara waktu....ms tu mmg sedih gak la..adam xtau apa2 pun ms tu...dia rilex je ms salam aku, dlm hati aku, aku tau mesti dia melalak sakan la bila smpi umah onie nnt... :-|

tepat jam 4pm, abg smpi hospital smula...aku suh abg solat asar siap2 memandangkan bilik OT masih lum sedia lg....smentara nak tggu turn tu, mcm2 doa n zikir aku baca...wlupun czer, aku ttp berdebar2 juga...sblmtu dah kol famili, ms ni mak dh xlarat nak berbual ngan aku sbb sedih sgt aku kena czer wat kali ke 2...adik aku je la yg byk bg sokongan, pujuk aku...huhuhu....takut weiii, sape xtakut kan...akhirnye, kul 5pm aku kena tolak ke OT...abg pun follow sama masuk skali dlm OT... mcm dulu gak, aku dibius separuh badan je, tp ms nak start operate tu, ada masalah ckit (xbleh citer kat cni nnt ada yg takut nak branak czer..ngeee), so aku terpaksa dipengsankan ngan gas tidur....so xleh la nak citer pengalaman bb keluar ms nie....abg duk sebelah aku pun aku xsedar apa.... sedar2 je nurse kejut aku kata dh siap....1st skali aku cri ms tu abg...siap sibuk tanya kat nurse tu, suami saya ada x td???? hehehe...bknnye nak tanya bb ok ke x? apa daaaaaa....

lbh kurang kul 6.45pm aku masuk wad smula...abg masuk jap..sempat cium2 jap (^_^) pastu tanya apa larat je sbb suara xbrape nak keluar ms tu...mgkn sbb kesan gas tidur tu kot...abg blk umah jap sbb nak amik adam...oh ye, kami sefamili berkampung di wad ye....sbb nak suh abg ulang alik agak mkn masa, leh thn jauh gak la hospital ni ngan kediaman kami....so sepanjang mlmtu aku baring menegak je la, xmampu nak gerak sana sini....

keesokan pg nye, mcm biasa la sume wayar2 kena cabut n aku di suruh bgn sendiri utk ke toilet buang air... ha! ms ni la aku diserang sakit kepala yg amat sgt....mula2 tu aku igt kejap je, tp berlarutan smpi blk ke rumah...mmg sakit gila aku ckp....aku xmampu nak wat apa2 ms tu, ngan mata xleh nak bukak, xmampu nak nyusukan baby, xdapat nak layan kerenah adam apa lg kerenah papa dia...huhuhu....aku stay kat spital cuma 2 mlm je pastu blk umah terus....mmg leh kata mcm survivor la ms kat umah tu....serba serbi abg yg buat dr A hingga Z...mula2 tu xsampai hati gak, tp apa kan daya aku mmg xleh nak tolong sbb kepala skt sgt2... layan tetamu tu pun aku cuma gagahkan diri je...ada gak ms tetamu dtg, aku baring je sbb xlarat nak duduk...

kali ni czer mmg xsakit...xmcm adam dulu, aku xleh nak jln lgsg kena ada bantuan mak @ abg @ kerusi plastik...tp kali ni, bila sume mudah, kepala plak skt...mgkn ada sbbnye kan, Allah xmau bg kesenangan 100%...nak suruh aku beringat sentiasa... lepas berurut 3x, brula kepala aku ok...dh boleh duduk n berjalan mcm biasa, tp 1 lg masalah pula, breast aku plak skt...huhuhu susu xmau keluar wlupun dh bengkak mcm buah kelapa.....adoiiiiiii skt gila ok, seb baik la xdemam.....lepas 1, 1 dugaan aku dpt...aku redha je....baby plak dah start kena kuning cuma xseteruk adam dulu...kami lgsg xbwk g spital pun, just ikut petua org cni plak, bg minum air kelapa supaya byk kencing...smbil tu aku bg air kurma, air susu FM (huhuhu ms ni susu bdn kuar cinonet je), air kundur.....alhamdulillah, skang bb dh ok....ni pun doc yg ckp sbb smlm ada appointmt...

oh ye, tentang skt kepala tu, doc bgtau aku, kemungkinan aku kena "Spinal Headache"...aku xgoogle lg apa maksud keseluruhannye, tp apa yg doc bgtau kat aku, kemungkinan besar ms aku kena bius ada saluran bocor n air dr otak bercampur ngan bius tu, sbbtu tiap kali aku duduk aku rs pening sbb air dh turun ke bawah....tu la penderitaan yg aku alami selepas bersalin utk kali nie....tp apa pun, aku bersyukur kerana semuanye dah selamat skang.....

and here, for the 1st time, I would like to introduce the newborn, 
KHABIR KHAIR BIN MUHAMMAD KHAIRI....

Monday, September 19, 2011

baby Khair part 1...

fuhhh!....bru leh tarik napas pjg2 ckit...dua2 dah tido...abg plak pas maghrib td dah keluar g opis...huhu cuti2 pun kena g opis...sabo je la...seb baik la mak ngan papa aku ada teman skali....dari sehari ke sehari aku cuba nak update blog ni...tp xberkesempatan la...paham2 je la kan...mmg xcukup tgn...ni bru 2 org anak..blum lg 3, 4, 5, dan seterusnye....huhuhu...penat gak weiiii....mental mental mental kena CARGAS!!!! hahaha...mcm la aku cergas sgt.....

alhamdulillah, selepas urut 3 hari berturut2 hr tu, kesihatan aku bertamba baik....skangni dah bleh buat keje umah la wlupun asyik duk kena bebel ngan mak aku...mak suh duk diam2 je...tp korang pun tau2 je la kan, kalo dh mmg rutin kte wat keje, mmg nak gak wat keje umah tu....aku bantu mak aku mana yg perlu je la....yg ringan2 wat sndiri...air mandi tetap suh abg yg sediakan...hehehehe...tocer dia lg ok...ngeeeeeee....

rmi duk bertanya, kenapa aku kena czer lg kali nie....hmmm, mmg aku xmintak nk czer, tp apa kan daya... sbb dua org doc O & G (hospital yg berlainan) bgtau kat aku pendapat yg sama, so oleh kerana xmau amik risiko, aku ngan abg setuju utk czer kali nie wlupun last minit....

mmg xsangka bb nak keluar awal...sbnrnye, dr 7/9 hr tu, aku dh rasa ada cecair keluar...tp xla byk mana..aku sangka kan keputihan (aku xpnh kena, jd aku pun xpasti sama ada btul ke x keputihan), jd aku diamkan je la...khamis 8/9, pg pun mcmtu gak..keluar ckit2 je....smpi la mlmtu pas blk dr 1B, aku rs ada lbh ckiiiit je la dr sblmnye....mlmtu tido, hati asyik duk berkata2, mcmne la kalo bb keluar awal...tp xterluah plak depan abg. aku cuma berdiam diri je la.....tp abg ada gak tegur aku nape asyik termenung je....aku senyum je la kat abg...hihihi....

pg 9/9 tu, selepas solat subuh, aku bgn je dr kerusi (aku solat duduk ms tu), tiba mengalir air keluar laju...tp xla byk mana...aku jd panik jap...pgl abg yg dlm bilik air ms tu...siap tanya kat abg, ni air apa??? hahahaha soalan bodoh kan????abg pun panik gak sbb kat lantai dh penuh setompok air tu....aku terus je kol mak, tanya ir ketuban mcmne rupanye? bila mak duk terang2 kan, aku mcm xpuas ati....aku kol onie plak... apa yg oni ckp, serupa ngan mak aku ckp...so aku rs kompem la air ketuban.....abg ajak g hospital, tp ms tu bru kul 6 lbh...aku suh abg g opis dulu setelkan keje dulu....aku plak sempat ngemas dapur, basuh pinggan, kemas siap2 beg baju adam....stdby je asalnye ms tu...kot2 kena admit ke....

kul 8.30am bru abg blk umah...siap2 terus ke hospital....smpi je hospital, doc cek, xde leaking pun...hmmm pelik jap....so, doc suh admit utk 1, 2 hari dulu...tgk2 kalo btul ada leaking....so, admit la aku....tepat je 1.50pm, air ketuban aku pecah terus ms aku duk tgh baring selepas kekenyangan mkn tgh hr....hahaha.. ishhh, mmg pengalaman bru la rs air ketuban pecah....bkn skali je tau, 2x dia pecah...mmg banjir abis la atas katil tu.....nurse dtg dlm 4, 5 org gak la nak pastikan keadaan aku...sume duk tanya, dh rs contraction ke??? aku ckp xde rs apa2 pun cuma geli sbb dh banjir atas katil...hehehe....

bila dh salin kain, nurse suh pindah labour room (LR) plak...huhuhu debar2 siot ms tu....takut sgt2...dh la abg xsmpi2 lg dr solat jumaat ms tu...ms nk pindah ke LR tu, bru la aku prasan kelibat adam....doc aku pun masuk skali, cek apa patut...dia tanya gak sama ada dh rs sakit ke blum? aku ckp xrs apa2 pun...huhuhu doc wat muka pelik....risau pun ye gak sbb aku xskt2 lg.....jalan pun lgsg xbukak.....ms ni la dia pgl abg skali ajak bincang....

***smbg lg ye....bb dh bgn plak...

Wednesday, September 14, 2011

9.9.11 bersamaan 11 Syawal 1432

alhamdulillah....semuanye telah selamat....bb selamat dilahirkan pd tarikh tersebut...mmg satu waktu yg xdijangka lgsg....instinct ku selama ni mmg benar, tp xla sangka seawal ni bb nak keluar (^_^)...tp apa pun, aku bersyukur ke hadrat ilahi sbb semuanye dah selamat dan akhirnye aku dpt menarik nafas pjg.....hihihi

sblmtu, nak ucapkan jutaan terima kasih pada onie n famili n kak huda juga sbb sudi menjaga Adam ms tu.... mmg kami sekeluarga di sini akan igt jasa kalian smpi bila2 (^_^)....xtau nak balas mcmne lg...huhuhu... ribuan terima kasih gak pada mereka yg sudi dtg melawat kami di hospital, di rumah dan xkurang juga pd yg memberi ucapan tahniah kat sms....i really appreciate it....ish ish ish skema gaban la plak ayat aku kali nie...xpe la, janji dpt luahkan perasaan kn...


ok la, nnt bila sume nye dh ok, aku smbg lg ye...gamba bb kendian ye...kita wat surprise ckit...hehehe....doa kan aku cpt sembuh ye.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...