Thursday, July 17, 2014

hantu laksa...

entry lepas ada bgtau kan aku dah rebus ikan siap2 nak buat laksa...so at last buat laksa johor...ok, ini mmg my fav..kalo buat laksa mmg fikir tekak sendiri je....xpernah nk fikir tekak org lain...hehehe... korang suka laksa? aku ni boleh dikategorikan skali dgn 'hantu laksa'...xkira la laksa apa skali pun, aku tetap suka...lg suka kalo laksa tu masam2...hehehehe....ni yg tetiba nk buat asam laksa la plak...huhuhu...

igt lg mula2 dulu igtkan susah sgt la nk buat laksa...laksa pertama yg aku buat adalah laksam...ni pun belajar dr oni...bila tgk oni buat...mak aiiii, simple gila nk buat kuah laksam ni...cuma yg mencabarnya nak buat mee dia tu je la...tp kalo dh biasa buat, tutup mata pun boleh jd kan...hehehee...tp aku belum boleh tutup mata la, kang jd apa mee laksam tu plak...pastu jinak2 plak try buat laksa johor..buat pun sbb ms tu dah teringin sgt2 nk mkn laksa yg mak buat...tp tiap kali blk kg, ada je halangan yg mak xdpt nk buat...teringin nk mkn ni sejak ngandungkan si khabir ni la...ms tu xdpt mkn laksa johor, abg belikan laksam..ms tu 1st time mkn laksam...baru la tau nikmat laksam tu mcmne...hehehe...bila dh try buat laksa johor, pun rasa senang je nk buat...nmpk je bahan2 nya byk, tp bila dh blend sumenya, tumis je la....tp laksa johor ni petua dia nk bg sedap, kalo nk mkn pg ni, dr mlm sblmtu dh kena masak bg siap...so pg esoknya mkn bertambah sedap sbb sume rencah dah mesra orang kata...pastu kena la lawan dgn mee spageti..kalo pki mee laksa tu pun boleh juga tp kurang umphhh la....

pastu dh pernah sekali buat asam laksa..tp xberapa nk menjadi....nk kena menuntut dulu kot...asam laksa ni kalo lg masam lg aku suka....teringat asam laksa kat sekolah TIGS...mak aiii, mmg sdp sgt...tambah plak ada sambalnya....bila mkn, konfem la berpeluh2...hehehe...

sori la, pg2 dh cerita pasal laksa kan...bukan niat nk  bg terliur, cuma obses sgt pasal laksa ni...ha, baru2 ni mkn laksa kat satu resort kat sini...perghhh!!! bkn nak kutuk la, mgkn cara dia mmg mcmtu kot...katanya laksa sarawak, tp apsal aku mkn mcm mkn pilis je....huhuhu...mmg xboleh nk telan la...bknnya xpernah mkn laksa sarawak pun..laksa sarawak pun mmg sedap, lbh2 lg sape2 penggemar udang...tp xtau la apsal laksa kat resort tu rs mcmtu...huhuhu...

ni laksa yg aku buat baru2 ni...aku xbrapa suka sgt ltk byk aksesori...cukup setakat timun, lobak asin (lg byk lg sdp), sambal belacan dan limau kasturi...selebihnya mcm hirisan daun2 tu mmg aku xsuka...dan kalo ikutkan, salah cara potong timun tu...tp sbb aku pki timun jepun, rs sayang plak nk buang empulur timun jepun tu...tu yg potong je la memanjang mcmtu...hehehe...

tiba2 terselit gambar ni kan...huhuhu...abg skang ada kat KL, ptg smlm sementara nk perabiskan masa, abg jln2 kat area masjid india ke sogo tu...jumpa la gerai ni...terus abg snap n wassap kat aku...huhuhuhu...serius, terliur ok tgk baju frozen ni...kalo la ada anak perempuan kan, mmg raya ni fozen sakan la...hahahaha...siap pesan kat abg, ada x jual tshirt yg budak2 kat rumah ni boleh pki...gambar olaf ke, kristof tu ke? eh betul ke namanya???? dh lupa la..lama xtgk sbb dvd dh jahanam dek penangan si khabir...thn ni konfem rmi budak2 gegirl ala2 frozen kan... ^___^

Monday, July 14, 2014

menu berbuka..

last thursday, kena berbuka sorang2...adam awal lagi dah berbuka balik dari sekolah...huhuhu, mama xde geng nk ajak mkn berbuka sama2...xde mood nk memasak, buat apa yg ringkas saje...

puding roti ni baki hari sebelum tu....mkn ni je la..sbb dh tinggal sikit, kuah kasi banjir ye...hehehe

sebab abg xde, ptg konfem xde nak keluar ke mana, so uli tepung la...uli2, jadi la pizza...ececece, sng je kan ckp mcmtu...hari2 la aku nk mcmtu, skali uli terus jd pizza...hehe..aku buat saiz personal je ni...cukup utk mkn sorang...separuh mkn ms berbuka, separuh lg mkn masa sahur...

jummat petang abg dah sampai rumah..mcm biasa la, abg xmau mkn berat...buntu gak xtau nk buat apa kalo sekadar mkn ringkas2 ni kan...igtkan masak lauk yg dh pening xtau nk masak apa, tp lg ringkas menu, lg pening nk masak apa....last2 buat la soaking hippo ni ataupun nama glamor, badak berendam la...hehehehe... uli2, dpt dlm 10 ketul saiz bola ping pong gitu...huhuhu..tp xla mkn serentak mcmtu kan...mkn ms buka sikit, ms moreh sikit, ms sahur sikit...abis terus...abg mmg suka mkn badak berendam ni sbb abg kata dh mcm mkn kuih koci versi berkuah...hehehe...

selain badak berendam, buat la sardin roll ni...inspired by Zue...hehehehe...serbuk roti mmg xpernah beli pun...kebetulan dlm icebox tu ada lebihan roti sblmni...so blend je la roti yg dh keras tu n jadikan serbuk roti....dapat dlm 6 rolls..jadila menu berbuka kami yg ringkas nie...

hari sabtu pula, hari x memasak langsung sbb malam tu giliran kami pula hantar juadah moreh ke masjid depan kuarters ni...plan asal, aku nak masak sendiri...igtkan nak masak mihun singapore bajet utk 50 kepala...tp, bila makin hari abg kata jemaah makin luar biasa ramainya....setiap malam, mmg boleh cecah 100 orang la....erkkkk, bila dgr mcmtu, aku plak yg risau, larat ke nak masak sendiri??? plan asal yg 50 kepala tu pun aku dh bajet nk masak 2,3 kali..ye la, kuali kami ni comel aje kan...akhirnya kami sepakat utk tempah saja...

mula2 tu mmg pening la nk tempah dgn sape, nk tempah menu apa? sblmni mmg dh ada list sorang dlm kepala tp, aku plak xbrapa nk kenan sbb pd aku org ni cuma inginkan untung je...huhuhu...pastu abg cadangkan tempah dgn staff dia je tp menu kelantan la, nasi kerabu....xpe ke moreh mkn nasi kerabu? abg kata, xberdosa pun mkn nasi kerabu waktu moreh...hehehehehe...lawak pedas nampak....bincang punya bincang, aku pun setuju..lg pun dh pernah mkn nasi kerabu nya, mmg ok la sgt....cuma aku mintak dikurangkan portion nasi nya sbb dah mlm2 takut org dh xmau nk mkn berat...

so, hr tu pun kami berbuka dgn nasi kerabu juga....kuih muih utk pemanis kami anak beranak, just beli kat bazar je la...dan mlmtu juga, pertama kali adam ikut abg ke masjid utk terawih....blk dr terawih, punya la dia lapar sgt...dia kata best g sembahyang kat masjid sbb sejukkk je ada aircond...tp tgk gaya dia mkn blk dr terawih tu, mmg risau gak la sbb selera sungguh dia mkn...kalo hari2 blk terawih mcmni, kang ada gak xmuat baju melayu tu nnt...huhuhuhu....

semalam, buntu lg nak buat kuih apa plak....teringat kan inti badak berendam ada lagi...xkan nk buat badak lg kan..hehehe...pastu igt nk buat kuih ketayap, tp mls nya nk buat adunan tu sbb konfem nnt dpt byk...last2 teringatkan kuih bom....sbb kuih bom pun boleh ltk inti kelapa gula melaka ni gak kan....so, google je la...apa susah kan???hehehe..buat yg simple je,,,xde pun nk kena guna keledek..pki tepung semata je ni...tepung pulut+gandum je...uli2, dpt la dlm 8 ketul...mmg puas hati la mkn...tp nak goreng ni kena hati2 gak tau...sbb ia akan meletop....ada yg bg tips, lepas kita dh golek dgn bijan tu, rest kan dulu baru la goreng...aku dh rest kan dlm lbh setengah jam, still meletup gak, cuma x la sampai terpercik minyak panas...mgkn kena rest la lbh lama lg kot....

yg ni bukan menu iftar ye...hehe..ni projek last week...yg kufi tgh tu, yg mcm aku bgtau sblmni, aku beli online je..baru nak gantung ok...huhuhu...dan yg kiri kanan tu, aku buat sendiri je....print pun kat atas paper A4 biasa je tu...modal cuma kena beli frame je la...kalo print kat atas glossy paper mmg lebih cantik la...tp dh xde kan, xpe, lain kali boleh buat lg... ^__^..kalo beli yg dh siap pun, mahal, so buat sendiri je la ye...aku gunakan aplikasi online yg sedia ada, pastu just edit kat photoshop....keras ok jari jemari ni sbb dh lama xmain ngan photoshop ni...

hari ni plan nk masak laksa...tp xtau lg nak masak laksa apa..ikan dh siap rebus...tgu je la jd laksa apa ye.. ^___^

Thursday, July 10, 2014

biskut raya

hari ni kononnya berkobar2 nak try buat samperit susu yg tgh glamor kat FB Resepi Ringkas...save dia pun resipi punya la dh lama, tp asyik bertangguh je nak buat...so, pg ni nekad nak buat gak...tp pg ni gak la anak2 menduga kesabaran aku..pg2 lg dh buat hal..adam yg dh lama xbuat perangai, pg ni boleh plak dia buat hal...aduhaiiii, sabar la nana...bulan2 puasa ni jgn asyik nak naik angin je....

bila dh keadaan tegang pagi2 ni, aku sengaja lmbtkan adam pergi sekolah...alhamdulillah, dia bgn tido je, dia mcm sedar akan salah dia..siap minta maaf...huhuhu, mama plak nak nangis...kalo ikutkan, mmg aku xmau kejutkan adam ni g sekolah, tp sebabkan dia janji nak gak g sekolah, maka aku kejut kan je la slowly... suruh dia mandi n 'sahur' terus walaupun dh pukul 7.20 ms tu.....abg pg2 lg dh bertolak ke KK lepas sahur, tu yg aku cpt naik angin bila sorang2 ni...T___T

setel hantar dia, mcm biasa start buat keje rumah skit n start buat kuih ni... aku buat separuh adunan je...walaupun separuh je, tp rs nak menangis nk perabiskan terap biskut ni..dengan gangguan dr khabir lg...kejap2 dia dtg, duduk cangkung betul2 depan aku...smpi aku nk uli pun xdpt sbb kepala dia dh betul2 atas bekas uli aku tu...huhuhu..marah kejap, nnt dia lari...pastu dtg balikkk...dia tgk ada yg dh terap, pastu agaknya geram tgk biskut tu, terus je dia tekan ngan jari gemuk dia tu...arghhhhh!!! khabirrrr!!!!!! mana la aku xhangin kan....tu pasal la biskut aku ni ada mcm2 bentuk, mcm2 kaler...ada yg hangit, ada yg nak ke arah hangit...nak dpt yg betul2 cantik mmg xdpt la....aku rs, baik aku lupakan je la buat biskut raya ni kan... kang lg tambah marah, kurang dh pahala aku...huhuhu

so, dpt ni je la hasilnya...ni pun mmg separuh nyawa nk perabiskan..mmg aku ni lgsg xde skill nk buat biskut2 ni la..mmg jenis xtahan sabar...baik buat kek sbb siap adun terus lebur je dlm loyang seketul mcmtu kan....tp yg pasti, biskut ni xkan jamu kat tetamu la...buat mkn sendiri je la....




Wednesday, July 9, 2014

hari ini....


tudung raya sudah sampai...hahaha..tahun ni pakai ala kadar je la ye..yg imitation pun jd la..nk beli yg ori mcm xberbaloi je kan...huhuhu...

beli bunga 3 jambang kat one stop ms g KK last week..cucuk dekat pasu strawberi yg sblm ni..nmpk je kecik pasu tu tp kuat pki bunga gak...hahaha bersepah ok deko aku ni...

menu sahur...setakat ni menu ni je la yg masih berjaya nak ditelan selain sardin...nsb baik la abg mmg suka ngan menu ni...sng cepat ringkas janji pedas...

lebihan roti..xtau nak buat apa, so buat la puding roti utk berbuka hr ni...kang dh nak berbuka boleh la goreng karipap frozen dr Brunei...begini je la menu berbuka kami...mkn yg ringkas2 je...abg xmau mkn makanan berlauk...sbb takut liat nak terawih katanya..hehe

Tuesday, July 8, 2014

Ramadhan di KK

4 Ramadhan kami gerak ke KK..sbb khamis dan jumaat abg ada meeting kat KK...disebabkan meeting 2 hari kat KK, maka abg angkut kami semua g KK...hehehe...abg kata, nnt boleh la mama cari baju raya utk budak2 sekali sementara abg kena keje kan...hihihi...

sampai je KK, kami terus tuju ke 1B..cek in terus hotel kat situ n terus g shopping complex...sekarangni tgh ada pameran transformers kat 1B sempena pelancaran movie dia...mula nya kami igt xde harapan la nk tgk transformers ni, tp dh kebeteulan abg ada meeting mgu tu, dpt la adam tgk patung tansformers ni...tp yg ada cuma Bumble Bee je...optimus prime xsampai pun..ms kami dtg ni pun dh byk hari patung nu kat sini..sbb tu org pun dh xramai...kalo dgr cerita sblmni dr kwn kat KK tu, dlm 1B pun jem dgn lautan manusia sbb nk bergambar dgn patung ni...rezeki Adam la ni dpt tgk patung ni tanpa berebut ^__^...adam ni sgt obses dgn transformers tau....

muka skema je dpt jumpa hero pujaan dia

yg si khabir tu, sgt penakut ok...pd hal sblmni, beriya2 la dia bercerita psl bumble bee ni..ni bila dh kat depan mata, punya la penakut....

siap skali dgn pameran kereta chevrolet...best gak drve kereta brand ni...nmpk je kecik, tp dlm sgt luas...tp apsal kereta dia sume lambang jahat???

ms bergambar dgn dino nie, budak mana ntah tu xmau berganjak...pd hal parents dia dh pgl suruh ketepi tp budak tu xmau gak....

abis meronda tgk pameran tu, kami terus tuju ke cinema...mmg dh janji dgn adam nk ajak dia tgk movie ni...ni dh kali keberapa dia masuk wayang aku xpasti..tp 1st time dia masuk, dia masuk dgn abg n adik..bertiga je sbb ms tu aku ada kursus..sejak dr tu, asal g KK je, mesti dia akan tanya,"mama, x pergi tgk tv besar ke???"huhuhuhu...xboleh nak ajar selalu la kan..hanya movie2 tertentu yg dia betul2 minat je la...pernah sekali bwk diorg ni tgk yg 3D..kena pki spec...huhuhu mmg menyusahkan la pada aku..baik tgk yg biasa je lg puas hati...kalo bwk budak2 ni, aku suggest tgk yg biasa je la sbb spek tu walau ada saiz utk budak, still xselesa gak...

khabir ms ni, boleh plak tertido dlm wayang...agak2 dlm setengah jam lg nak abis baru la dia terjaga....keluar je dr wayang...sungguh2 la die bercerita pd hal dia tido boleh plak dia bercerita mcm dia plak tgk dr awal smpi akhir...hahahaha
ada budak happy sbb kali ni dpt bilik ada tub...sebenarnya, biasanya kalo stay hotel ni, kami amik just standard je sbb dh cukup luas pun cuma xde tub la...tp ada sekali tu, ms kami stay situ ada kejadian xbrapa nk best...ms tu kami nk cek out...dh plan nk cek out pukul brapa n dh inform pd receptionist suruh hantar troli utk kami angkat brg2 yg byk tu...sekali, kami tunggu punya tunggu, ada la lbh dr setgh jam, trolley xsampai2...try kol receptionist, xangkat2 plak...bkn sekali kol, berkali2 abg try kol tp xberjawab...abg pun apa lg, tahap kesabaran dia sudah sampai max ms tu...abg ni jarang nak marah2, tp kalo bab2 servis ni, nak2 lg kalo kita dh bgtau awal, mmg cpt marah la jd nya...dh la duduk tgkt 12 ms tu, nk tgu lif pun lama gak...sampai je kat kaunter, abg terus komplen itu ini...kami plak ms tu kejar masa..igtkan dh bgtau awal2 boleh cek out awal, penyudahnya jd serba lmbat ms tu...pasal kol xberangkat tu, pihak hotel kata, mmg xde ringer engage...engage ke xengage, ringer nya ttp sama je..tambah marah la abg....huhuhu...

sementara abg kat bawah, kami bertiga stay kat bilik lg....baru la trolley terkedek2 nak sampai....aku suruh bell boy tu angkat brg2 kami n inform abg terus suruh tgu kat bwh je....cek out terus n load brg ke kereta....n korang tau, sejam slepas tu, abg dpt kol dr pihak hotel...mereka minta maaf atas kesulitan yg dh berlaku n berjanji akan upgrade bilik kami sekiranya kami dtg lg ke hotel tu....Alhamdulillah, kami pun bkn la nk komplen yg bukan2..cuma psl ringer telefon tu je la rs nya perlu diperbaiki...kalo tgh engage, kita pun tau kan bunyinya mcm mana...n bkn satu je telefon diorg kat kaunter tu...managernya pun boleh terima alasan kami...kami pun xrasa ralat la nk stay hotel tu lg....

so ms cek in rabu lepas tu, kami diberi bilik deluxe...supervisor tu pun bg kami sahur kat bilik saja...xperlu keluar bilik, dia akan suruh org hantar makanan...smpi mcmtu skali layanan mereka...hehehe...tp satu je la mslh kami ms tu...bilik yg kami dpt tu agak besar tp aircond plak xberasa..punyudahnya, abg hampir2 kena semput...so aku suggest kat abg minta kipas bg bilik tu berangin....agaknya berita ni sampai ke manager diorg kot, so mereka suruh kami tukar bilik lg..tp disebabkn ms tu dh mlm, anak2 pun dh ngantuk, kami postpon esok je la tukar bilik...

esoknya, abg g kerja, ni la keja budak2 ni...kalo masuk sini, xabis rm20 tau...T__T..

abis penat main kat tempat mainan tu, maka bermula la misi aku carikan budak2 ni baju raya....cari simple2 je sbb sblmni pun ms abg turun KL pun dh byk baju abg belikan budak2 ni..so, just nk top up baju melayu n cari seluar jalan je la....

ptg plak, abg abis keje, kami ronda cari tmpt makan berbuka plak....tgh2 tgu nk berbuka tu, tiba2 nampak plak kawan lama ni....Siti Aslina...hehehe..lama gila xjumpa..rs nya jumpa sekali je la ms awal2 dulu duduk kat telipok tu...tu pun sbb g rumah siti....pastu dh xde jumpa atau terserempak pun...kali ni, tup2 boleh terserempak..kalo dia xtegur, mmg aku xprasan la...siti baru abis pantang rupanya...2nd baby dia baby girl...comel sgt ok....geram plak tgk baby girl ni...hehehe...borak2 jap sementara nk tgu berbuka...

sblm siti nak blk, sempat jap bergambar dgn dia....kiut anak sulung dia...sebaya dgn khabir ^__^

setel je berbuka, pusing2 jap pastu terus blk bilik...kemas2 brg jap sbb nk tukar bilik...sekali kali ni pihak hotel upgrade lg bilik kami...bg suite plak...huhuhuhu...rezeki anak2 ni...tp tu la, lg mahal bilik hotel ni, makin jarang plak dinding bilik airnya kan...huhuhu...sabo je la...yg penting anak2 happy sbb ada tub...berendam la mereka esok harinya tu....



abis berendam, g menabung lg kat tmpt mainan ni lg T___T

ms stay sini, kebetulan raja muda perlis pun dtg nak stay sini gak....so mcm2 la preparation hotel...cuma pelik, kenapa bentang red carpet ye? kenapa x yellow karpet????

menu semalam...tiba2 teringat kampung, tu yg buat lontong ni...lepas je mkn, abg komplen sbb berat sgt menu ni...huhuhuhu...ye la, hr ni kita start buka ringan2 semula ye...hehehe...tp hr ni buka kat luar sbb ada dpt jemputan...hrp2 la xsesak mcm tahun lepas...





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...