Monday, July 14, 2014

menu berbuka..

last thursday, kena berbuka sorang2...adam awal lagi dah berbuka balik dari sekolah...huhuhu, mama xde geng nk ajak mkn berbuka sama2...xde mood nk memasak, buat apa yg ringkas saje...

puding roti ni baki hari sebelum tu....mkn ni je la..sbb dh tinggal sikit, kuah kasi banjir ye...hehehe

sebab abg xde, ptg konfem xde nak keluar ke mana, so uli tepung la...uli2, jadi la pizza...ececece, sng je kan ckp mcmtu...hari2 la aku nk mcmtu, skali uli terus jd pizza...hehe..aku buat saiz personal je ni...cukup utk mkn sorang...separuh mkn ms berbuka, separuh lg mkn masa sahur...

jummat petang abg dah sampai rumah..mcm biasa la, abg xmau mkn berat...buntu gak xtau nk buat apa kalo sekadar mkn ringkas2 ni kan...igtkan masak lauk yg dh pening xtau nk masak apa, tp lg ringkas menu, lg pening nk masak apa....last2 buat la soaking hippo ni ataupun nama glamor, badak berendam la...hehehehe... uli2, dpt dlm 10 ketul saiz bola ping pong gitu...huhuhu..tp xla mkn serentak mcmtu kan...mkn ms buka sikit, ms moreh sikit, ms sahur sikit...abis terus...abg mmg suka mkn badak berendam ni sbb abg kata dh mcm mkn kuih koci versi berkuah...hehehe...

selain badak berendam, buat la sardin roll ni...inspired by Zue...hehehehe...serbuk roti mmg xpernah beli pun...kebetulan dlm icebox tu ada lebihan roti sblmni...so blend je la roti yg dh keras tu n jadikan serbuk roti....dapat dlm 6 rolls..jadila menu berbuka kami yg ringkas nie...

hari sabtu pula, hari x memasak langsung sbb malam tu giliran kami pula hantar juadah moreh ke masjid depan kuarters ni...plan asal, aku nak masak sendiri...igtkan nak masak mihun singapore bajet utk 50 kepala...tp, bila makin hari abg kata jemaah makin luar biasa ramainya....setiap malam, mmg boleh cecah 100 orang la....erkkkk, bila dgr mcmtu, aku plak yg risau, larat ke nak masak sendiri??? plan asal yg 50 kepala tu pun aku dh bajet nk masak 2,3 kali..ye la, kuali kami ni comel aje kan...akhirnya kami sepakat utk tempah saja...

mula2 tu mmg pening la nk tempah dgn sape, nk tempah menu apa? sblmni mmg dh ada list sorang dlm kepala tp, aku plak xbrapa nk kenan sbb pd aku org ni cuma inginkan untung je...huhuhu...pastu abg cadangkan tempah dgn staff dia je tp menu kelantan la, nasi kerabu....xpe ke moreh mkn nasi kerabu? abg kata, xberdosa pun mkn nasi kerabu waktu moreh...hehehehehe...lawak pedas nampak....bincang punya bincang, aku pun setuju..lg pun dh pernah mkn nasi kerabu nya, mmg ok la sgt....cuma aku mintak dikurangkan portion nasi nya sbb dah mlm2 takut org dh xmau nk mkn berat...

so, hr tu pun kami berbuka dgn nasi kerabu juga....kuih muih utk pemanis kami anak beranak, just beli kat bazar je la...dan mlmtu juga, pertama kali adam ikut abg ke masjid utk terawih....blk dr terawih, punya la dia lapar sgt...dia kata best g sembahyang kat masjid sbb sejukkk je ada aircond...tp tgk gaya dia mkn blk dr terawih tu, mmg risau gak la sbb selera sungguh dia mkn...kalo hari2 blk terawih mcmni, kang ada gak xmuat baju melayu tu nnt...huhuhuhu....

semalam, buntu lg nak buat kuih apa plak....teringat kan inti badak berendam ada lagi...xkan nk buat badak lg kan..hehehe...pastu igt nk buat kuih ketayap, tp mls nya nk buat adunan tu sbb konfem nnt dpt byk...last2 teringatkan kuih bom....sbb kuih bom pun boleh ltk inti kelapa gula melaka ni gak kan....so, google je la...apa susah kan???hehehe..buat yg simple je,,,xde pun nk kena guna keledek..pki tepung semata je ni...tepung pulut+gandum je...uli2, dpt la dlm 8 ketul...mmg puas hati la mkn...tp nak goreng ni kena hati2 gak tau...sbb ia akan meletop....ada yg bg tips, lepas kita dh golek dgn bijan tu, rest kan dulu baru la goreng...aku dh rest kan dlm lbh setengah jam, still meletup gak, cuma x la sampai terpercik minyak panas...mgkn kena rest la lbh lama lg kot....

yg ni bukan menu iftar ye...hehe..ni projek last week...yg kufi tgh tu, yg mcm aku bgtau sblmni, aku beli online je..baru nak gantung ok...huhuhu...dan yg kiri kanan tu, aku buat sendiri je....print pun kat atas paper A4 biasa je tu...modal cuma kena beli frame je la...kalo print kat atas glossy paper mmg lebih cantik la...tp dh xde kan, xpe, lain kali boleh buat lg... ^__^..kalo beli yg dh siap pun, mahal, so buat sendiri je la ye...aku gunakan aplikasi online yg sedia ada, pastu just edit kat photoshop....keras ok jari jemari ni sbb dh lama xmain ngan photoshop ni...

hari ni plan nk masak laksa...tp xtau lg nak masak laksa apa..ikan dh siap rebus...tgu je la jd laksa apa ye.. ^___^

2 comments:

3uri@ni said...

Nana, kalau buat pizza pakai magic pan boleh tak? (suara sedih + menyampah tengok orang pakai oven, kah kah)

Ari ni, aku nak gi beli bahan buat puding roti. Biasa hari2 ada roti kat rumah, ari ni sekeping pun takder.

Rajin betul ko buat kuih2 ni kan nana, ada ramai yang nak makan puas hati :)

Nana Zack said...

aku rasa boleh gak zue, sbb ada org bakar kuih raya dlm magic pan tu gak...tp ko jgn uli tebal sgt, ko uli nipis skit supaya sng masak rotinya n pki api paling kecik...try la...ala, aku punya oven pun dh mcm nk nyawa2 ikan dah...cpt sgt hangit skangni..pd hal dah turunkan suhu pun sama gak...guna je la smpi dh xleh guna..hehe

tu la, kalo duduk semenanjung, hari2 wajib ada roti kan...tp sejak duduk borneo ni, kalo terasa nk mkn roti baru la wujud dlm rumah ni...huhuhu...roti local pun dh rm3..dah la xsdp, keras, cpt berkulat plak tu wlupun blum expired...

kuih2 takat aku ngan laki aku je yg mkn..kalo karipap atau donat baru la adam ngan khabir join mkn...aku suka buat kuih yg dptnya xbyk..mcm kuih bom ni, dpt takat 8 ketul, mkn ms buka, moreh n sahur...abis la...kalo buat mcm kuih bakar ke, seri muka ke, aku asingkan siap2 separuh, nnt lg separuh, aku suruh laki aku bwk g masjid...baru la sng hati makanan abis... ^__^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...