Thursday, October 29, 2009

pasport...

hari ni xde apa2 aktiviti..abg still mc lg hr ni... so, smentara ada masa ni, abg ajak g setelkan hal pasport... ms mula2 smpi KK dulu, pegawai imigresen yg cek kat situ arahkan aku ngan adam kena wat pasport utk local memandangkan aku akan menetap di sini...xpnh plak aku tau sblm ni kalo kte pindah ke sabah @ sarawak kena wat pasport...so ms tu, aku ngan adam cuma diberi tempoh 3 bln je la utk setelkan hal ni....maknanye selama ni aku duk sabah xde "PR SABAH" la...keh keh keh... a.k.a pendatang asing ke? hahahaha...... mcm abg plak, dia xkena sbb abg mmg diarahkan tukar keje kat sini...

pg td kul 10 lbh bru kuar umah....skali bila smpi kat imigresen, punye la rmi manusia kat sini....hoohohoho penat wei nk menunggu....bila dah isi borang, baru la amik nombor... giliran xjauh, tp proses bg setiap org mengambil masa dlm 15-20minit..korang bygkan la...punye la lama nk menunggu...perut dah lapo smula nie...nk xnak tgu je la....

at last, kul 12 lbh kot bru setel...igtkan leh siap hr ni gak, tp mkn ms 1 hari la pulak...maknanye esok bru siap...tgkla kalo ada ms, g amik kalo x, tgu sabtu la....

Tuesday, October 27, 2009

bola keranjang...

mlm td, xde aktivit...tp saje2 jek ikut abg g trainning bola keranjang...mlmtd bru start trainning, tp mlm ni dah kena lawan...apa la...hehehe...

pas pekena char kue teow kat penama, terus je g kompleks sukan (agaknye la namanye, aku hentam je ni)...

adam siap bwk bekal roti lg...

adam ngan bola netball..pinjam sat jek...

pose jap ngan mama...

aksi2 diorg main bola keranjang, ye ye jek...nsb baik menang...xsia2 aku ikut...

adam dah kepanasan, so lepak jap kat bilik gym..

suka giler dia duk cni sbb aman tenteram je kat cni...mana x, aku ngan adam je kt dlm ni...tp pastu dtg plak rmi2 mamat nk berlatih...huhu

kul 9 lbh kot bru abis....adam pun dah meragam...ngantuk sgt2....masuk je keta, nenen terus, pastu ZZZzzzzzzzz....smpi2 umah, aku salinkan bju dia, n lap2 ckit bdn dia....pastu smbg blk tido...ngan aku2 skali tido...mcm la kteorg yg main bola...hehehehe

Monday, October 26, 2009

jom layan....

hari ni layan video je la ek...hehe

video
suke giler tgk wonderpet...ntah apa yg best sgt pun aku xtau...agaknye dia suka kot tgk kura2 tu berdiri...hehehehe


video
gaya mengunyah 40x yg betul.... lenguh betul aku nak menunggu dia mengunyah...sabo je la...kalo x, dia xmau mkn....layan kan je la...


p/s: abaikan latar belakang umah ni ye...buruksssss...hehehe..bersepah mcm dah anak 8...

Wednesday, October 21, 2009

yg ke 9...

adam nak tumbuh gg lg...kali ni taring bawah belah kiri plak...ini bermakna, jumlah gg dia skang dah 9 btg!!!!...grrrrrrrrrrr!!!!! aduhhhhhhhh...

skang ni dia tgh 'gian' nak gigit mama ngan papa dia...aku bg mainan getah tu dia xmau plak...yg jd mangsa keadaan papa ngan mama dia la...huhuhu..

tgk la mulut dia tu, tgh siap sedia nak gigit org tu...

rilex la mama...baru 9 btg...gg taring je....(^_^)



Monday, October 19, 2009

kerusi baru...

semalam g jln2 mcm biasa....plan asal nak g pasar tamu nak beli frame utk sijil2 abg...skali lupa la pulak nk bwk sijil....kang silap beli bingkai, wat rugi je...so, kteorg pun mengalihkan perjalanan kteorg ke kedai2 perabot...saje je nak cari kerusi bb..sbnrnye berkenan yg mcm kat mcd tu tp xtau nak cari kat ne....

kat kedai perabot ada mcm2 jenis gak, ada yg jenis kayu...tp mahal bebenor la...yg jenis leh lipat la...jenis rotan la....abg kenan yg 1 jenis ni...ada kusyen pastu leh lipat...tp ntah la, aku ni xkenan la pulak...dah jumpa kedai yg leh bg murah, tp hati ni mcm berat je....sbb pikirkan yg si adam ni bknnye leh duk diam, takut kerusi tu terlipat plak nnt...(apa la yg aku pikir ni)....last2 fed up... otw nak blk umah, aku ajak g 1 lg kedai....abg siap ckp yg ni last ok? sbb dah pnt giler la ms tu... last2 jumpa yg jenis ni...simple je...mcm kat warong2 jek la...pastu dia bg yg plg murah la...pastu aku tgk pun mcm kuat je besinye...yg penting xleh lipat...bwk blk sebiji mcmtu gak la...hihi.. pinggan dia tu leh cabut n basuh kalo kotor...cuma seat dia je biasa2 :D... kira ok la ni kan??? hihihi....


majlis hari raya...

sabtu hari tu ada sambutan majlis hari raya kat TLDM...so, kteorg pun g la ke sana....majlis start kul 11pg tp kena ada sblm kul 10.30pg...kalo lambat, abang kata pagar dah tutup....huhuhu mcm kat skolah plak...nnt nama kena amik...keh keh keh....

aku takat pki bju kurung biasa je la sbb abg ckp wat kat hanger...huh! sure panas giler nnt....tp nsb baik ms tu cuaca xla pns sgt...ala2 mendung manja gitu...hihii...adam takat pki t shirt je la...xsmpi ati ak nk pki kan dia bju melayu....kang dia xselesa, aku yg merana nnt....abg mcm biasa la...kena complete... :)

makanan yg ada...hmmm.... ada sate, kuah kcg...nasi himpit, kuah lodeh, bihun singapore, laksa asam, mi goreng, lemang, rendang, kuih muih, kuih raya.....byk2 mknn yg ada, tekak aku cuma leh terima sate ngan kuah kcg dia je...yg lain...huhuhu telan je la....

sblm tu, budak2 dpt goody...aku g gak la amik kan adam...tp menakutkan je la...sbb budak2 rmi giler...semua berebut2....main rempuh jek...aku takat amik sebungkus je la...pastu bla...seram wei..kang ada gak aku tergolek kat ctu....hihi

adam dgn goody nye....masam je muka...ngantuk tau!!!

last skali, acara duit raya....memula, kteorg malu2 gak la nk beratur, tp bila dah last2 tu tgk rmi plak mak bapak org beratur, aku apa lg, g beratur gak la...adam dpt la rm2...time kasih ye :)...

tp mmg memenatkan la ms tu...adam dah ngantuk giler...meragam je dia sepanjang majlis tu sbb ms tu waktu tido dia...bila abis sesi bergambar, pintu dibuka, cpt2la kteorg berangkat pulang...adam pun xsmpi 5mnit nenen, terus tertido....smpi umah pun dia xsdor diri gak...sian dia...ZZZZzzzzzzzz....

beratur nak tggu duit raya ni...
kita pose lg ye papa...

dah mcm anak dua plak laki aku ni...hihihi

yg ni mlmnye plak...dah kat mcd one borneo...nak beli gelas coca cola.... (^_^)


Thursday, October 15, 2009

check up...

smlm bwk adam g cek up utk 10 bln nye....g bwk ke hospital base...hoohohoho...sonang nye hati aku...dtg nak dekat kul 8...xde orang langsung!!!! biar betul...aku siap berkali2 tanya kan abg, betul ke leh wat cek up kat sini....abg pun berkali2 ckp ngan aku...BOLEH LA YANGGGG!!!!!!... abistu aku tgk xde org pun....konpius jap aku....

pas abg bwk aku ke bilik yg berkenaan, ada la 2 org nurse kat ctu...terus je dia suh duduk...tanya ckit2, pastu suh adam timbang... huh!??? baru 8.85kg? aku igtkan dah 10kg la sbb mcm nak patah pinggang aku kalo dukung dia.....kalo dah 1okilo nnt, mcm mana la nnt ek???

tp sejak dtg sabah ni, adam mmg dah kurang mkn..dah xmcm dulu lg...kalo dulu, mesti mkn bubur 2x sehari....tp skangni nk mkn secubit roti pun payah gak....tp kalo bg nasi ayam, laju plak dia mkn...huhuhu jenuh la aku nak mask nasi ayam je....

aku mmg plan dah xnak bg bubur kat dia sbb dia dah ada 8btg gg...cuma skangni aku bg dia mknn lembik2 je la mcm roti, nasi lembik, wafer yg aku dah kunyah2 ckit, kentang goreng pun kekadang je aku bg...tu pun kalo dia dah ngamuk nak try gak mkn...

so, nxt appoinmt, adam kena cucuk!!!! siap sedia la aku xtido mlm.....huhuhuhu

video

Monday, October 12, 2009

mama papa ghairah...adam jd mangsa...

semalam, mcm biasa abg ajak g jln2 lg...kali ni try g city mall plak...selalu g one borneo, kali ni beralih angin plak...shopping complex ni pun kteorg bru jumpa hr tu ms blk dr KK ikut jalan lain... tp yg ni kecik ckit la...pastu bru lg kot sbb byk kedai masih kosong lg....

seperti biasa, supermarket yg ada, mesti GIANT...huhuhu, apa kan daya, shopping je la kat situ...cari brg2 dapur ckit....tp sblm tu g kedai popular dulu....jalan2 kat situ, igt kan nak survey2 jek, skali ternampak satu novel nie...FAUZIAH ASHARI...biasa la, penulis peberet aku...dah lama giler xbc novel, rasanye last skali bc novel zue kalo xsilap...hihihi....pasal novel ni, nak citer ckit...novel ni sbnrnye kompilasi 2buah....kalo ikutkan regenye rm44.4o, tp disbbkan utk 1oo pembaca pertama, dpt offer rm18.50....ms aku beli tu pun tgl 3biji jek...maknanye aku pembaca yg ke 97 la...hihihi...pastu ms pusing2 situ, adam sempat rembat 1 buku...dia mcm biasa la, kalo dh suka 1brg, dia xkan lpskan....huhuhu...nk xnk kena byr gak la....abg plak beli sudoku...

pas beli buku...g giant plak...pastu abg g simpan brg plak sbb igt nak mkn kat sini jek...teringin plak nk mkn hot plate...dah lama xmkn...g la food court....tp tu la mslh besar bg kteorg, kdg2 tu mcm was2 la leh mkn ke kat gerai tu sbb xpasti yg jual tu islam ke bkn....xleh nak beza la :(...last2 cancel....g solat dulu....

pas solat, singgah jap tmpt2 main tu....kononnye nak bg adam kenal la ngan mainan2 mcm ni....abis sume tmpt kteorg bg dia rasa duduk.... aku sibuk amik gambo...abg plakpegang adam...ntah mcmne abg leh terleka, leh plak abg pandang blkg...bila toleh depan jek, adam dah tersembam ke depan..huhu...aku yg tercongok kat depan ni pun, dah xsempat nk tolong adam...huhuhu siannye tgk dia...abis melalak
dia kat situ...muka merah padam...cpt2 aku tuam muka dia ngan tudung aku....bila dah reda ckit, adam pun dah diam, rupa2nye, sebelah kanan muka dia merah, sebelah lg ok....ada tanda2 ckit kat pipi...idung calar ckit je....tp dah la idung temek, makin temek la idung dia...hehehehe....last2, xjd mkn, terus je naik keta sbb nak nenen kan dia....xsmpi 5minit, adam dah tertido....last2 g mkn kat IP jek...kat restoran yg biasa kteorg g tu jek la...mkn mi goreng je la...tekak xslera la pulak...huhuhu asyik pikir adam je...xpe, anak mama kan hero...hero xleh nangis2....muka pun xleh jambu sgt...kena ada parut baru macho...huhuhu nak sdpkan ati sbnrnye ni...(^_^)

ni just test pki je, xbeli pun...hihihi

mula2 layan super bola-bola man..

mcm syok je dia naik...

pastu naik race car plak....

yg ni ambulan kot..

pastu layan koala plakkk...

pas ni la kejadian tu berlaku....huhuhu

ni style adam tgk tv, dongak abis...cam paham jek...

pipi ngan idung dia merah..ni la hasilnye....sian dia....dlm gambo xnmpk sgt..

p/s: patutla ada film tajuk jgn pandang blkg...mmg btul pun!!!!


Sunday, October 11, 2009

g pasar lg!!!!

semalam g pasar lg...kunci jam kul 4.30pg...last2 aku tekan snooze...yg bgn dulu, adam!!! uwaaaaaaa!!! apsal la dia bgn dulu....karang payah aku nak mandi n solat subuh kalo dia yg bgn dulu!!! nak xnak kena la bergilir2 ngan abg....

kul 5 lbh brula kuar umah lepas minum secawan kopi oldtown n 2kpg roti..hihi...

nak kat kul 6 baru sampai pasar...adam pun pisat2 sbnrnye nie...

yg bhgn ni mahal sbb pasarnye bersih ckit....just tgk2 je kat sini..


ni la hasilnye...gegar seh!!!!

Friday, October 9, 2009

jalan2 cari pasal...

ptg td abg half day...so mcm biasa la, kalo abg half day, mesti kteorg akan kuar berjalan2... tp kali ni bkn nak berjalan ke mana2 pun...just ikut abg g settlekan hal2 dia je....

memula g one borneo sbb nk g CIMB bank...g settlekan hal hal dia, pastu dpt souvenir octo sbb sign up cimb clicks...hihihi....pas settle yg ni, abg temankan aku g mkn plak...aku lum mkn lg....abg plak dh mkn kat opis...so, aku ajak g mkn kat chicken rice shop je sbb dr smlm aku xmkn nasi lg...bila time order je, xpsl2 abg order 2set plak...dia xtahan tgk aku mkn sorg...keh keh keh....n adam, spt biasa, peberet dia, nasi ayam....puas gak la dpt suap dia...mmg kompem la dia ni suka mkn nasi ayam....nasi je la aku bg, yg lelain aku xbg la...

dah setel yg tu, g TM point plak....igtkan nak tmbah pakej kol free TM ke TM...tp ada prob plak...so cancel....pastu terus g cari workshop plak sbb nak betulkan keta....keta tu ms smpi kat sabah port, mmg nmpk ok je....cuma ms tu prasan tayar pancit je la...yg lelain ok je....skali ms g kundasang last wik hr tu, rupanye cermin pintu blkg ada problem...patutla ada tanda pangkah kat cermin tu....nak turunkan leh, tp naikkan xleh....tokei tu kata, motor nye ok lg, yg rosak ntah apa nama nye...so, mls nak pikir lg, suh diorg betulkan terus...lama btul menunggu...aku sempat ronda2 kedai ikan kat sebelah tu ngan adam....tp bosan giler kedai tu sbb majoriti ikan emas je dlm tu...cuma pelbagai spesis la...

pas btulkan cermin, btulkan pemegang bukak pintu plak...yg ni abg yg terpatahkan ms sblm nk serahkan ke kontena dulu...ntah mcm ne la leh patah....ganassssssssss btulll...hehehe....xpsl2 je hr ni terbang lg $$$$$$$$......xpela, utk keselamatan gak sbb dah seminggu abg tido mlm xsng ati sbb tingkap terbukak je sepanjang ms....skang sume dh setel....mlmni leh la tido ngan lena nye (^_^)...tp mlmni dia kene keje mlm plak...ntah blk kul bpe plak la mlmni...


sempat lg posing ms tggu papa cari spare part...panas terik woooo!!!

wat kat kedai ni je la...kat inanam kot nie...

cermin dah siap..

handle pun dah siap..

so, apa lg? balik dahhhhhhh....

mari kita gosok gg...

hari ni adam dah start gosok gg...gg dia dah 8btg tu....mak aiiiii bila teringat2, mesti aku seriau... mcm2 kejadian kena gigit dah terjadi pd aku...huhuhu sabo je la...

sblmni, aku slalu gosok pki jari je....hehehe...tp dh xtahan kena gigit jek, aku belikan la berus gg yg sarung kat jari tu...hehehehe skang jari mama dah ada shield...tp apa yg jd, dia g nyonyot plak ms aku gosok gg dia...

aku prasan, adam ni suka mkn coklat...xkisah la bg apa pun, janji perisa coklat...nasi ke bubur dia dah xmau mkn sgt..tp hr tu aku wat nasi ayam, dia mkn plak nasi ayam tu...byk plak tu...huh!! dia suka mkn nasi ayam plak...xkan la hr2 aku nk wat nasi ayam? bila aku wat nasi putih ngan sup ayam, dia xmau plak...sabo je la...

korang leh suggest x apa2 mknn yg sesuai utk bb mcm adam skangni? dia ni terlampau memilih la...aku ni memilih mkn ke ms pregnant dulu????#@!$#@$#@$@!

Thursday, October 8, 2009

RaYa..Raya..RaYa....

alhamdulillah....semalam berakhirla puasa enam kami berdua....tp smlm aku masak lauk simple je la sbb stok dah berkurangan...hehehe alasan sbnrnye....

so, hari ni dah leh la beraya....abg pun dah bg hint mlm ni makan kat luar je...xpyh masak... Yahooooooooo!!! xpayah la aku bersusah payah masak sambil dukung adam....

kalo ikutkan plan asal...utk raya kedua ni kteorg nak wat ketupat, lemang & rendang...tp disebabkan last week dh msk utk ke kundasang, so tukar plan...mggu ni kte g pasar lg... :D (kat semenanjung xdenye aku nk jejak kan kaki ke pasar, tetiba dah duk kk ni, kena la pulak g pasr...kul 5 pg plak tu...huhuhu)

kuih raya korang ada lg? aku nye ada lg...walaupun thn ni just beli je kat giant brand Noraini's cookies tu...beli cuma 3 jenis je...yg lelain beli kcg2 jek....kuih yg 3 jenis tu pun xabis2 lg....kang kalo aku buang, nnt pas abis raya, mesti terigt2 nye....nak tak nak, simpan lg la...aku bknnye apa, almari mknn ni dah penuh ngan brg, tu yg pening tgk byk2 brg nie....meh la dtg sini perabiskan kuih2 aku nie... :D

ok la, smbg nnt lg la...adam beyak la pulok....huhuhu....layan gambo kteorg je dulu la ye...hehehe



**camno leh baju adam sama plak dlm dedua gambo nie?...mlm ni nak shopping bju tido adam plak...asyik shopping baju jln je, bju tido smpi lupa nk belikan...sume pusat dah tersentil bila pki... rupanye2, bju tido dia kebanyakan utk 0-6bln...hehehehe.... xsedar diri...

Tuesday, October 6, 2009

gambo raya....



ni je la gambo raya kteorg thn ni...2 kpg jek???? kui kui kui...sodih nye....mmg tahun ni kteorg sambut sederhana jek...ye la, preparation yg last minit....asalnye nak beraya kat hotel je kalo brg2 xsampai lg...skali brg sempat sampai beberapa hariiiiiii je lagi sblm raya...so kteorg decide raya kat umah je la...masak serba ringkas...lauk peberet abg jek...lauk peberret aku lain kali...hehehe.. tu pun masa pas solat raya, abg sempat g singgah tmpt keje dulu...mmg skang tgh bz ckit diorg ni sejak kapal selam dah sampai...patutnye mlm raya tu pun dia kena pgl, tp aku pujuk dia xyah pegila sbb mcm xsdp ati je nk kuar mlm2 raya ni....

baju melayu abg ngan adam tu mmg dah siap2 beli kat batu pahat....ready made je...baju aku tu je yg beli kat sini...sbnrnye, bju raya aku bkn yg ni...tp ms tu igtkan brg2 yg kat kontena smpi lmbt...sume baju raya aku dlm kontena...baju raya abg ngan adam aku pack skali ms nak naik flight...x ke pandir aku ni...bju sndiri g masuk kan dlm kontena....tu yg xpsl2 kena cr baju lain...skali bila dpt tau brg dah nak sampai, hanginnn je abg...sbb dah 'kerugian' beli baju aku tu...keh keh keh...xpela bang...skali skala kan...raya kan skali setahun (^_^)....

yg songkok adam tu plak, beli ms g mydin subang jaya...ms beli tu mmg cari yg saiz besar ckit...org kata leh pki lama kan...skali masa raya tu, leh plak dah ketat...tu yg dah mcm penari zapin plak...hahaha... besar kepala plak anak aku nie...

layan je la gambo ni ek...kat FB pun gambo yg sama gak...dah xde modal sbnrnye ni (^_^)...

Monday, October 5, 2009

jalan2 g kundasang...

kita layan gambo je la ek...tp gambo ni susunannye terbalik la...mls dh nak edit lg...adam asyik nak nenen je nie..hihi

ni kat kinabalu park kalo xsilap

papa n daddy sarah


bila nmpk ni, gelak besar kteorg...hihihi

berlatar belakang kan perkampungan...ujan renyai dah ms ni...ni kat memorial park

adam with sarah yasmeen...


us

mommy sarah n daddy sarah

kiut si sarah ni tau..

sarah with her 'abi'...keh keh keh...xpasal2 husband aku kena jd abi dia...


lunch time...tp lupa amik gambo mknan...aku just wat ketupat rendang n lemang... mommy sarah wat mee hoon singapore, pulut n ikan masin....

Align Center
sian gambo diorg separuh....hehehe...dah nak bertolak ms nie...

gambo sat...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...