Wednesday, July 31, 2013

21 Ramadhan 1434


semalam dari pg dh start buat keje2 rumah...sbb bru prasan 5hb tu dh nak dekat rupanya...hahaha...padan muka ko nana...wat lg keje last minit...mati2 aku igtkan 5hb tu jumaat depan...rupanya isnin daaaaaaaa.... tu yg vacum dr depan smpi ke blkg...mop bagai, setiap bilik mop terus...sental sume tahi2 cicak...uwaaaa penat nya....lipat baju, nsb baik satu bakul je...huh!.... pastu terus google cari resepi utk berbuka smlm...

cik google mmg bg byk pilihan, tp aku je mcm was2 je...btul ke sdp? hehehe...last2 jumpa la resepi yg menambat hati bila tgk senarai bahan2 tu....kira mmg yakin la akan hasilnya nnt...so, save cpt2...tgk jam dh kul 11.15...alamak....adam dh pesan hr ni suh mama jemput dia....mls nk pikir pjg, terus je capai kunci kereta...sekolah takat kat padang depan tu pun nk drive kan...aku mls nk layan si khabir ni..nnt perjalanan jln kaki takat 5 minit, boleh jd 15 minit tau nak sampai rumah...ada je kerenah dia nnt....huhuhu

sampai je rumah, terus masuk dapur siapkan bahan2 semua...ketung ketan ketung ketang...siap menu utk sayur n kuih....pastu terus siap2 buat sambal utk bakar2 ptg nnt...daun pisang tggu abg blk bru amik....solat zohor, pastu terus tidokan budak2 ni, ngan mak budak terlelap jap....hehehe...penat weiiii...

pas asar masuk dapur semula....sambung blk masak2...penat mmg penat, tp sbb nak try resepi baru nye pasal, sanggup ok...hehehe....nk tgk wassap pun xsempat...hahahahaha...

akhirnya, ni la hasil menggoogle siang hari....jantung masak lemak n pari bakar sambal....kalo abg kata hr tu asam pedas dgn ulam jantung tu menu plg sdp, kali ni syg plak kata ni la menu plg sedap sepanjang bulan puasa kali ni...hehehehehe...korang xcaya? sdp tau sambal ikan bakar tu...lemak putih jantung tu jgn ckp la, mmg menghirupla kuah nya tu....1st time buat n mkn....simpan ckit buat sahur pg td...yg pari tu abis dah cuma sambal tu ada lg, so sahur td goreng ikan selar je lawan ngan sambal tu...sdp gak... ^o^...terima kasih byk2 pd penyumbang resepi ni n xlupa gakpd en google....


Bahan-bahannya:
1 ekor ikan siakap dibersihkan ( aku pki pari je )
10 tangkai cili kering dipotong dan direndam air panas ( aku pki lada giling yg dh siap tu je )
1 labu bawang merah 
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 tangkai serai dihiris halus
1 kiub belacan bakar
2 sudu besar pati asam jawa Adabi
2 sudu besar minyak
1/2 cawan air
1 sudu besar kunyit
Gula dan garam secukup rasa

Cara Membuatnya:
1) Ikan yang dibersihkan tadi dilumur dengan garam dan kunyit. Biarkan seketika.
2) Cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, belacan dan serai dimesin hingga hancur dan halus.
3) Panaskan minyak dan tumis semua bahan2 yang dimesin tadi hingga naik bau.
4) Masukkan asam jawa, garam dan gula secukupnya. Masak hingga sambal tadi pekat dan tidak berair. 
5) Setelah masak salutkan sambal tadi ke atas ikan sebelum dibakar. Sekiranya menggunakan daun pisang 
    sila sapukan minyak terlebih dahulu pada daun pisang bagi mengelakkan daun pisang tersebut hangus bila 

    dibakar.


buat bronok lg...tp kali ni terlembik plak...buat ni sbb nk abiskan stok kelapa parut tu...nk buat badak berendam lg xcukup masa la...huhuhu


Bahan2 :1 biji jantung pisang
*3 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*sejemput ikan bilis kopek
*10-15 biji cili padi - bergantung kepedasan masing2
1 kotak santan KARA
2 kotak air biasa (guna kotak santan )
garam dan perisa@gula secukup rasa

Cara-cara Rebus jantung pisang dengan sedikit garam hingga lembut. (Cucuk dengan garfu utk pastikan jantung pisang sudah lembut ). Toskan dan perah kemudian hiris-hiris. Ketepikan.
Tumbuk bahan *. Satukan ke dalam periuk bahan tumbuk, santan dan juga air.Kacau supaya santan tidak pecah.
Masukkan jantung pisang, garam dan perisa@gula secukup rasa.
Didihkan.



*** skangni makin takut plak dgn jenayah tembak menembak secara terancang ni...mcm benda biasa plak...bak kata kawan aku, pistol skang ni mmg murah ek??? huhuhu

Monday, July 29, 2013

give up la....

penat tau menguli...last2 hangit la plak....grrrrrr...muktamad! beli je la kuih dh siap...tggu mlm raya yg lelong punye tu...hah!! lg sng, abis citer...

mcmne leh hangus? ni kes berperang ngan budak berdua tu la kat dapur....nsb baik la buat separuh adunan je...konon nak celup coklat, hmmm xpayah la...dh rentung ni pun dh ala2 coklat...hahahaha



ha, yg kaler cerah tu 2nd batch bakar....tp tu gambar ms mula2 ye...lepas gambar ni diambil abis si adam keje kan..dia tinggalkan utk mama yg rentung tu je T____T...

mama dpt tgk gambar je la....nk rasa yg ok dh xdpt...nsb baik la mama xcari batu belah batu bertangkup!

20 Ramadhan 1434

alhamdulillah, sekejap je kan dh 20 Ramadhan...ms berlalu dgn pantas....rs mcm lama plak xupdate...nak kata bz tu xla...tp sejak blk dr KK, mcm2 benda nk buat...kemas rumah ckit2...tp bila dh kemas, sepah blk...tu keje budak2 khair tu la...huhuhu sabo je la nana....dh nama rumah ada budak kecik, mmg mcmtu la...hampir 24jam rumah ni bersepah dgn mainan...kalo xnak ada mainan sepah2, jgn belikan mainan...btul x?hahahaha...aku gak yg terkena...redha je la....

Ramadhan kali ni, aku byk sgt dpt berita yg agak sedih...mula2 tu, dpt tau FIL jatuh motor...alhamdulillah, xde apa2 yg cedera...xmcm ayah aku dulu, jatuh motor, motor hempap badan..jari kelingking terus patah...sebulan gak la berbalut.... lepas dpt berita ttg FIL, berita dr kg plak aku terima...dua pupu ku pulang ke rahmatullah kerana jatuh dlm bilik air masa nk sahur....aku dh lama xjumpa arwah....last jumpa ms sblm aku kahwin rasanya la....arwah ni ada kembar xseiras....

lepastu, aku diberitahu akak aku plak kena cycst...haisshhh risaunya aku...dan berita terbaru yg aku dpt jumaat lepas ms hr nuzul quran, adik aku, nini accident...dia naik bas express dr skudai nk menuju ke perak.. accident mlm lbh kurang pukul 12 di highway yong peng-pagoh....bas tu xlanggar apa2 cuma tersasar n hampir masuk gaung...alhamdulillah tiada kemalangan jiwa tapi ada gak yg patah2 katanya....nini plak berguling dr seat smpi ke depan..kepala terhantuk apa dia xtau sbb gelap kan...n smpi skang kepala dia masih skt...dh bape kali muntah2 katanya since accident tu....ni pun ms aku tulis ni dia masih ada dlm wad...doakan adik ku yg sorang tu xde apa2 ye...


ni badak berendam...saja2 la nk test buat...dh lama teringin nk mkn ni sejak pregnantkan khabir dulu...tp xkesampaian nk mkn sbb malas nk buat...ni bru ada mood nk buat...rupanya susah gak nk buat 'badak' tu...dohnya lembik ke aku yg salah buat? saiz mmg godang abis la....tp bila dh mkn mmg speechless...sedap sgt2...abg pun kata sdp n dia kata mmg kena buat lg ni...dia nya rasa mcm koci abg kata...hehehe


mood raya dh tiba...ni 2nd trip nya...1st trip hr tu dh basuh baju jln utk anak2...2nd trip basuh baju melayu n kurung plak...warna warni...sidai dlm rumah je...konon xmau kena matahari kan...nnt pudar...hahahaha


k, ni menu iftar semalam (19 Ramadhan 1434)....pg smlm g pasar..igtkan nk cri ikan merah, skali size besar2 la plak...hmmm cancel la....jalan2 terjumpa pari....buat asam pedas pari pun sdp gak ni, kebetulan bru je beli jeruk sayur tu...stdby je dlm esbok tu....terus beli sekilo pari tu....blk pasar, terus je prepare bahan2 n masak terus...mls nk tggu ptg...cuma bendi tu je aku masukkan kemudian...nk berbuka baru masukkan....nyam nyam...sdp... abg kata ni la menu plg sdp sepanjang puasa kali ni...hehehe...jantung tu amik kat blkg umah je...just celur n cicah dgn sambal belacan...telur dadar tu wat syarat nk suruh adam mkn skali...

hr ni mcm nk start buat kuih raya...tp xtau la nk wat kuih apa...hahahaha...kita tgk je la nnt ye...

Friday, July 19, 2013

Agar-agar milo oreo

ok, menu pencuci mulut utk hari ini dah siap ok....smlm xbuat kuih pun sbb kuih bronok ada lg...mcm biasa la, aku kalo wat kuih mmg utk 2 @ 3 hari sekali...hehehehe...so, agar2 ni xtau la leh tahan sampai bpe hari...nmpk gaya mcm sekejap je ni sbb sedap tau...xcaya rasa la...hahahaha..

mula2 tu xtau la plak psl agar2 ni...ni sume lepas tgk IG dato ct la...sume followers teruja tgk apa yg dia masak...termasuk la aku skali...^o^.... resepi dh lama cari tp hold dulu nk cari masa sesuai je...so rs nya hr ni la sesuai kot sempena kepulangan abg mlm nnt...hehehe ye la, abg kalo dh mlm2 dh xmau mkn berat2...kalo mcmni, dia leh layan lagi...agaknya la....ntah2, mlm nnt smpi terus tido...hahahahaha

kalo ikutkan resepi asal, kena buat 3 layer....aku ni jenis xsabar orgnya...nk tggu layer pertama tu mengeras, punye la lama, penyudahnya aku masukkan je la sume jd layer pertama pastu ltk bwh kipas...nk tggu mengeras ckit amik masa gak....xcukup kipas syiling, aku kipas pki tgn plak...hahaha...bila tgk keras ckit, terus je masuk layer kedua ni slowly....pastu tabur la biskut oreo yg dipatah2kan terlebih dulu...aku pki oreo chocolate cream...sbb sblmni aku dh try rasa beli ms kat bazar matrikulasi..rm1 dpt 3 kpg tp cinonet ya amat...xpuas mkn ok...tu yg makin berkobar2 nak buat sendiri gak....adam pun mcm xsabar je nk mkn sbb ada milo, ada oreo kan...mintak2 la tekak dia boleh terima...hehehehe....


ok, ni kisah kebun sayur yg xseberapa plak....kali ni cuma ada kunyit n pandan je....pasu pjg tu asalnya tanam cekur...tp tu la, ms awal2 thn hr tu slalu blk semenanjung kan, terus je mati mengeras cekur ku.....terus je xde mood nk bercucuk tanam....pastu sblm nk puasa hr tu, saja je la tanam kunyit ni sbb duk terpikir mesti akan nk guna daun ni ms nak masak2 nnt...tu yg tanam siap2....ms pucuk dia bru nk tumbuh, khabir dengan senang hati cabut n terkeluar dgn buah kunyit tu skali....grrrrr....geramnya aku ms tu...cpt2 aku tanam blk, nsb baik la hidup lg pokok tu...huhuhu...ni pun mmg nk kena pantau selalu, xleh percaya ngan si kecik tu...kang dia main ramas2 je tanah tu.....

pokok pandan tu bru beli last week...beli yg dh siap tumbuh je...sng ckit...hehehe...kawasan balkoni amat terhad, xbleh nak tanam pokok lbh2...nk tanam kat luar rumah tu mmg ada ruang tp aku mls!...hehehe...teringin gak nk beli pokok2 bunga yg comel2 tp tu la, kang kalo blk kg, aku gak yg nyesal nnt....so, tanam je la kunyit ye, kang kalo mati xralat pun...timbus lg kunyit hidup...hehehe






Thursday, July 18, 2013

Emo

Hari ni emo xtentu pasal bila baca paper tentang ashraf muslim kahwin lain... Ntah la, tetiba je hati wanita ini tersentuh.. Xmau komen lebih2 cuma boleh doakan semoga dayana menjadi lbh kuat n lbh bahagia dr sblm ni...

** Kalo la sbb isu anak dia kahwin lain, mmg xpatut sungguh la T___T

Wednesday, July 17, 2013

8 Ramadhan 1434

semalam dah genap puasa seminggu kan... hari ni dh masuk minggu kedua...sekejap je rasanya... dan semalam bumi borneo dilanda ribut...kat tmpt kami ribut start pg dlm pukul 8 gitu...ribut angin yg beserta dgn hujan dan bunyi angin yg menyeramkan...tp nasib baik la hujannya xlebat..tu kat kawasan kami la sbb kami ni duduk tgh2 pulau..kalo yg berdekatan dgn laut tu aku xtau la...tp kalo ikut kata abg, kat bandar pun ribut teruk gak...lama juga ributnya..nk dekat pukul 10 kalo silap aku bru la ributnya reda...alhamdulillah, xde apa2 bencana yg teruk cuma pokok blkg umah kami ni tumbang n nsb xhempap pagar....

lepas kat labuan reda, aku tgk kat fb, rata2 kwn2 kat kk plak update status kat sana bru nak start ribut...hmm mgkn anginnya bergerak ke sana plak kan...teringat dulu2 masa duduk kat KK, kalo time ribut je mesti kecut perut sbb rumah btul2 sebelah laut kan...kalo igt, lg, dulu aku ada wat entry psl ribut ni gak, nk tgk ribut tu leh klik SINI ye...

hari ni alhamdulillah cuaca sgt cantik...tergerak gak kat hati ni pg td, kalo mendung je, xpyh hantar adam la g skool sbb nnt nak amik dia payah plak...abg dh la xde ni...smlm ms berbuka pun cuma goreng sukun n wat roti jala je sbb ada kari ayam lg lebih lauk sahur sblmtu....pg td mcm biasa la kalo sahur sorng2..mkn kurma, roti gandum tu n minum ESP je...ptg ni plan mcm nk buat mee hailam je n nk try buat kuih bronok...ntah jd ke x...hehehe...kita tgk je la nnt ye....

Menu semalam

ok, nk start masuk dapur ni...resepi dh dpt...hehehe

Friday, July 12, 2013

2 Ramadhan 1434

ni cerita semalamnya la...semalam mmg dh plan xmau masak2 pun...dh bgtau kat abg ptg ni nk topup brg2 dapur, lepas tu terus g bazar je la cari juadah berbuka....shopping punye shopping, xigt dunia tgn ni mencapai brg2 dapur...haisssh, brg dapur pun boleh jd rambang mata kan...mmg dasar pompuan btul la...kekeke...

abis je shopping terus je singgah airport, solat asar...pastu mcm biasa la akan kena pau ngan adam kan...g la singgah mcd...adam bkn nk mkn pun, dia just nak mainan je...skangni tgh musim mainan kartun apa ntah yg kepala botak kaler kuning....skali ms g kaunter, dah ternampak notis baru kat ctu...setiap pembelian mainan perlu dgn belian happy meal...alamak aiii, mslh la pasni sbbnya adam bkn mkn pun...takat fries tu je la dia mkn ngan air milo....pastu, kami slalunya kena beli 2 mainan yg sama sbb mereka berdua ni akan bergaduh kalo beli satu atau beli mainan berlainan...huhuhu..bebel punye bebel, bleh plak xprasan kat kaunter tu tulis sold out utk mainan mggu ni....lorrrrrrrrr...penat je bebel tau...dh la puasa...huhuhu...aku tanya la cashier tu nape la cpt benar abisnya, kan hr ni bru keluar mainan tu...budak tu kata ramai yg dh tggu pukul 12malam semata2 nk beli mainan ni...sbbtu la manager diorg keluarkan notis baru tu sbb org bkn beli takat 1,2 je tp borong mainan saje, mknnya tidak...huhuhu...dan yg plg sedih tu, yg beli bknnya budak2 tau, ni org dewasa yg nak kumpul...aku xpaham la apa yg best sgt ngan mainan tu sbb yg last weeknya adam ngan khabir dpt beli satu setiap sorg, aku tgk xde la best mana pun...tp kalo tgk kat FB, ramai gak dr kalangan kwn2 dlm list aku tu duk update status sanggup g mana2 mcd sbb nk beli mainan ni...iishhhh pelik la aku...

pastu tetiba je aku jd sedih..ye la, sbb kan org dewasa yg duk teruja nk kumpul mainan tu, budak2 la jd mangsa sbb xdpt nk main...nsb baik la adam bkn jenis yg suka meronta2 dpn org...kalo khabir mmg ye, suka meronta2 n hentak2 kaki kalo xdpt apa yg dia nk...cuma smlm khabir xpaham lg kan, so selamat la keadaan smlm...tp muka adam nampak sgt la kecewa sbb xdpt mainan tu..

abis kat ctu, kami terus ke bazar lat bandar...bila sampai, terkejut jap sbb rmi nya org...huhuhu..terus je hilang mood...tp kena beli gak mknn sbb kat umah xmsk apa pun...penyudahnya kami just pergi ke gerai pertam n kedua je...xsanggup nk meredah lautan manusia sume tu....smlm menu cuma nasi kerabu utk mama, nasi ayam penyet utk papa, mi goreng utk adam...kuih pun xde yg menarik kat mata aku...cuma ada nmpk org jual lengkong....so, aku beli rm1 je dulu, sbb nk rasa je dulu, pastu utk adam n khabir belikan donat....

tiba la masa utk berbuka....bkn la xbersyukur dgn rezeki dpn mata, tp ntah la, kdg2 tu xtau la niat org yg berniaga ni..mmg nk untung semata ke? nasi kerabu aku tu mmg mkn xabis la...nasi ayam penyet abg tu ok lg la, tp masih ada yg kurang pd aku...dan yg plg sedih, mi goreng adam...bila tgk mmg nmpk sdp, tp bila mkn..huhuhuhu...adam mkn 3 sudu je kot....nasib baik la lenkong tu sdp di tekak kami sbb xmanis pun...tp, donat tu mcm batu ok...adam amik ms yg lama utk perabiskan 1 donat je...hehehe

utk hari ni plak igt nk g bazar kat matrikulasi plak...hehehe xserik lg tu....tp kalo last year, kat cni ada jual donat sdp sgt...gebu sgt2...mintak2 la lg thn ni...hehehe..k, slmt berpuasa... 


Wednesday, July 10, 2013

Malam berinai


Xde keje malam2 mcmni.. Teringat kan inai yg Oni bg 2 thn lepas masih ada lg.. Tu pun td jumpa ms kemas2..hehehe apa lg, tepek la kat jari jemari ni...☺

Salam Ramadhan pada semua.. Selamat menjalani ibadah puasa.. Semoga kita semua diberkati.. Aminnnn...

Monday, July 1, 2013

Makan Malam Amal PBTLDM

kami datang atas sebab jemputan je...ni majlis makan malam amal untuk persatuan bekas TLDM sebenarnya..dtg takat mkn2 je...tp diorg wat chinese style kan, aku xbrapa suka la...mknn mmg dh ok, sume sedap2, cuma style penyediaan je la aku xgemar...biasala, kalo dh tekak melayu ni kan, mesti nk mkn ngan nasi kan..tp ms ni, dh puas meratah lauk yg sdp2 tu, tetiba last skali bru nk keluar nasi goreng...hmmm...pandang je la nasi tu...huhuhuhu




budak ni mula2 tu mmg nmpk cergas n excited la sbb dpt mkn kat 'Rumah Besar' kan...hehehe...excited sungguh bila tgk ada band perform....pastu last2, bgtau kata nak tido...huhuhu...maka dia pun tido la dlm keadaan yg bising tu....kalo mama mmg xleh tido kalo bising2 mcmty...tp ye la, mgkn sbb seharian dia xtido, tu yg bateri cpt abis kot..hehehe..tp yg kelakarnya, bila esok pg dia bgn tido, dia terkejut sbb ada atas katil dia sendiri...siap tanya mama, 'kata tido umah besar?'...hohohohoho...sape kata tido umah besar? mkn je la adam....hehehe



yg ni plak, sama gak xtido seharian sbb perut xsedap kot..sblm keluar mlmtu sempat lagi melabur si kecik ni....bila nak keluar, masuk je kereta mintak nenen terus je tido...masuk dlm hall ni pun xsedar2 gak..last2, ms band start je terus dia sedar...penyudahnya dia xmau tido kat stroller...tido la kat pangkuan sepanjang dinner mlm tu...mama pun apa lg, keluar la skill mkn sebelah tgn...huhuhuhu


hehehe...amik gambo angle mcmni, nmpk bulat la plak...hehehe..gambo mama??? lupa nak amik T________T

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...