Friday, July 19, 2013

Agar-agar milo oreo

ok, menu pencuci mulut utk hari ini dah siap ok....smlm xbuat kuih pun sbb kuih bronok ada lg...mcm biasa la, aku kalo wat kuih mmg utk 2 @ 3 hari sekali...hehehehe...so, agar2 ni xtau la leh tahan sampai bpe hari...nmpk gaya mcm sekejap je ni sbb sedap tau...xcaya rasa la...hahahaha..

mula2 tu xtau la plak psl agar2 ni...ni sume lepas tgk IG dato ct la...sume followers teruja tgk apa yg dia masak...termasuk la aku skali...^o^.... resepi dh lama cari tp hold dulu nk cari masa sesuai je...so rs nya hr ni la sesuai kot sempena kepulangan abg mlm nnt...hehehe ye la, abg kalo dh mlm2 dh xmau mkn berat2...kalo mcmni, dia leh layan lagi...agaknya la....ntah2, mlm nnt smpi terus tido...hahahahaha

kalo ikutkan resepi asal, kena buat 3 layer....aku ni jenis xsabar orgnya...nk tggu layer pertama tu mengeras, punye la lama, penyudahnya aku masukkan je la sume jd layer pertama pastu ltk bwh kipas...nk tggu mengeras ckit amik masa gak....xcukup kipas syiling, aku kipas pki tgn plak...hahaha...bila tgk keras ckit, terus je masuk layer kedua ni slowly....pastu tabur la biskut oreo yg dipatah2kan terlebih dulu...aku pki oreo chocolate cream...sbb sblmni aku dh try rasa beli ms kat bazar matrikulasi..rm1 dpt 3 kpg tp cinonet ya amat...xpuas mkn ok...tu yg makin berkobar2 nak buat sendiri gak....adam pun mcm xsabar je nk mkn sbb ada milo, ada oreo kan...mintak2 la tekak dia boleh terima...hehehehe....


ok, ni kisah kebun sayur yg xseberapa plak....kali ni cuma ada kunyit n pandan je....pasu pjg tu asalnya tanam cekur...tp tu la, ms awal2 thn hr tu slalu blk semenanjung kan, terus je mati mengeras cekur ku.....terus je xde mood nk bercucuk tanam....pastu sblm nk puasa hr tu, saja je la tanam kunyit ni sbb duk terpikir mesti akan nk guna daun ni ms nak masak2 nnt...tu yg tanam siap2....ms pucuk dia bru nk tumbuh, khabir dengan senang hati cabut n terkeluar dgn buah kunyit tu skali....grrrrr....geramnya aku ms tu...cpt2 aku tanam blk, nsb baik la hidup lg pokok tu...huhuhu...ni pun mmg nk kena pantau selalu, xleh percaya ngan si kecik tu...kang dia main ramas2 je tanah tu.....

pokok pandan tu bru beli last week...beli yg dh siap tumbuh je...sng ckit...hehehe...kawasan balkoni amat terhad, xbleh nak tanam pokok lbh2...nk tanam kat luar rumah tu mmg ada ruang tp aku mls!...hehehe...teringin gak nk beli pokok2 bunga yg comel2 tp tu la, kang kalo blk kg, aku gak yg nyesal nnt....so, tanam je la kunyit ye, kang kalo mati xralat pun...timbus lg kunyit hidup...hehehe






1 comment:

3uri@ni said...

Ada oreo laaa, bestnya, suka2 :D
Bg resipi na :)
Aku baru beli daun kunyit selai, rasa nak masak padang, ayam ada beli sebelah tu, bolehla :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...