Tuesday, November 30, 2010

fly again...

skangni tgh mode balik kampung..oleh itu, aku xde mood nak update...huhuhu....

NANA!!!! PACKING BARANG2 ANAK OK!!!!

huhuhuhu..kalo blk kampung tp xyah packing beg boleh x?????

BALIK KAMPUNGGGG!!!!!

Friday, November 26, 2010

siapakah???



ada org sedang mengintai blog aku??? 
siapakah itu??? 
org tu tgh duk search nama blog aku nie...
kenalkan la diri anda....

oh anakku....

adam...hmmm bulan depan genap la dia 2thn...tatkala rakan2 yg sebaya dengan dia, sume nye dah advance, dia bru je nk blaja itu dan ini....xpe, mama xkisah...adam kan muda mudi..hehe...tu la ada best nye anak lahir hjg thn nie....


 ini dia yg suh pki kan....asyik tgk mama je pki, dia pun nak try gak...huhu

pinjam sat topi papa....


ragam dia skang dah mcm2...kalo dulu slalu tido awal, skang plg awal pun 9:30pm (sila jgn bandingkan dgn waktu di smenanjung ye....hehe)..kalo dulu xpandai memberontak, skang dah pandai...xdpt je, cubit mama @ papa...xdpt je, baling barang, xdpt je, wat muka geram...hahaha igt mama nak layan tu sume??? ngan papa leh la....kekekeke (garang gila ok mama nye)

skang dah pandai kedekut brg2 mainan....kalo kwn dtg umah nk pegang mainan dia, mula la dia terjerit2 kat mama dia suh amik brg tu...bila dh dpt, dia sorokkan kat tepi...huhuhu ikut perangai sape la nie....mama xpnh ajar ye....tp kongsi mkn, dia mmg baik hati sbb dia sndiri xsuka mkn....huhu....


 mau BERTUKAR ok.....


 sejuk perut mama...kekeke...tp napela adam suka pki songkok mcmtu ek...dah mcm BUJAL la plak...huhu

pica ni dia bru pas nangis pas 3G ngan papa dia...ye la dh lama xkena tinggal, tetiba bgn tido papa xde rupanye...3G ngan papa, terus je dia emo...kah kah kah...ngalahkan mama dia je...


adam skang mmg amat la choosy....xsume mknn dia nk, kalo nak pun ikut musim....antara makanan ruji dia; nasi goreng, nasi ayam, bihun singapore, bihun sup, biskut belanda, cream o, crispy crunch, biskut crackers, biskut sayur inti coklat munchys...hohoho ni la antara benda yg dia nk mkn...tu pun ikut musim ye....

dan yg terbaru ni dia suka mkn kulit karipap....asalnye aku pun xsangka la dia suka, tp bila dh abis, dia mintak lg la plak...ni pun kebetulan je...sbb hr tu kan aku wat karipap, skali dohnye ada lbh la plak....nk dibuang sayang,...penat aku menguli...penyudahnye, aku uli nipis2 pastu potong kecik2 n goreng...dh mcm kuih gunting plak...maruku pun ye gak...hehe...adam mkn laju je...n smlm aku wat lg, stok mknn utk adam...huhu

ni la kulit karipap tu....adam suka wooo....dr mkn jajan ntah apa2, aku bg ni je la...

Wednesday, November 24, 2010

epok epok pusing

igtkan nak wat epok2 ni pg td....tp tergendala la plak...karen xde dr kul 6.50pg smpi la kul 10 lbh baru ada....huhu kepanasan beb....pastu kak ani plak dtg...borak2 sat ngan dia...ye la, dia dah nak blk smenanjung jumaat nie....thn depan baru blk sini...uwaaaaaa...xde kawan ler nmpknye kat sini...huhuhu aku gak kat sini xkemana2...huhuhuhu....

penyudahnye, aku wat epok2 ni tgh hr...inti nye dah wat awal pg td sbnrnye....wat inti sardin je...inti ni je la yg leh ngan tekak aku...kalo inti lain, susah ckit aku nk terima kalo xbtul2 kena...pastu aku frozen kan je la epok2 ni....sng ckit kalo emergency nnt :D...

aku pki resipi org je ni....amik kat tenet je ye.....so aku kopipes ke la ye...

BAHAN A (DOH AIR)
300g tepung gandum
1 cwn air suam + garam

BAHAN B (DOH MINYAK)
150g tepung gandum
30g shortening + 30g marjerin

CARA2NYA :

klik sini ye...siap ngan gambo skali...sonang ckit...

ni epok2 yg aku goreng pg td....wat sabtu hr tu, aku wat style frozen nye...sng kalo emergency xde apa nk wat bfast, goreng je nie...hahaha..hp cap ayam, so xcantik le gambo nye...pastu goreng ms minyak panas, tu yg gelap semacam....tp pd aku kulit nye rangup kalo pki resipi ni cuma aku xikut la sukatan mcm kat atas tu...aku main agak2 je sukat pki sudu...mls le nk menimbang2 sbb xde timbang, timbang berat badan ada la...ngeeeeee...........



Monday, November 22, 2010

APAKAH!!!!??????

td nak agkt baju, leh plak terprasan kat pagar umah....ntah bila ms plak ada menatang nie...pg td ms abg g keje xde plak....:(( takut nyeeee..........


aku terus kol abg...n siap bg mms lg gambo ni....abg kata ni brg kwn dia ms kwn dia dtg smlm...tp benda ni duduk kat tmpt lain pg td....sapela yg 'baik hati' sgt alih menatang nie :(....seram weiiii!!!!!

sate korban

salam…kalo td citer psl cemas, ni citer pasal mkn2 plak ye….

pg raya tu, aku xduduk umah…disbbkan aku dh siap2 masak mlm raya tu, so, pg tu xde la nk kecoh2 sgt…just prepare utk mkn di pg raya n prepare nk bwk bekal masuk dlm base….aku lepak kat umah onie kat base…duk situ dr pg smpi la dlm kul 1lbh… just nk beraya sama2 je sbb kat base meriah ckit sbb majoriti smenanjung, rmi xblk raya plak tu….tu yg aku menumpang skali…huhuhu kesian kan kami….

abg duk tolong lapah lembu skali…dpt la daging 1 kilo…kalo ikutkan dpt 2kilo tp abg xmau sbb kami mkn berdua je kan, xlalu la nk mkn dging hari2….huhu…smpn lama2 pun xsdp gak…n takut xde ruang nk simpan je kat dlm icebox tu nnt….

disbbkan xtau nk watpe ngan dging tu, aku decide nk try wat sate…maklumla, kat sini susah nak dpt sate tau…kalo ada pun, mak aiiiii, kecik lg dr jari kelingking ku yg comel ini…harga plak 50sen secucuk…amatla xberbaloi….tu yg aku duk teringin nk try wat sate….

so, aku pun cr la resipi perap kat tenet….dah dpt, terus ajak abg g giant nk cr bhn2nye…hehe…bhn2nye xsusah mana rupanye…tu la, tau mkn je, buat xtau…huhuhu

yg ni aku bakar sndiri…kah kah kah..rentung belah atas nye…..


ha…yg ni abg yg tolong bakarkan…cantik je kan…kekekeke…ye la, mau nye xcantik sbb dia dh tau nk kontrol api camna…kekekke…

aku pki resipi ni….dari kak NoorMasri…cari kat CARI..

Bahan-bahan satay: 
1 kg isi ayam/daging } dihiris kepingan 2.5 x 2.5cm
1 1/2 sudu kecil garam
4 sudu besar gula pasir
2 sudu besar madu
2 sudu besar minyak masak
lidi sate
minyak untuk merenjis(dgn serai yg dititik)

Bahan yg perlu dikisar:
3 ulas bawang merah
2 biji buah keras
2 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup atau 2 sudu kecil kunyit serbuk
4 cm halia
2 batang serai
4 cm lengkuas
1 sudu besar ketumbar   } disangai
1 sudu kecil jintan manis } disangai
1 sudu kecil jintan putih  } disangai

Cara membuatnya:
- ampurkan gula, madu, minyak masak dan garam ke dalam bahan-bahan kisar.
- Perap daging dengan bahan kisar sekurang-kurangnya selama 3 jam .
- Cucuk dengan lidi dan bakar, sambil merenjis dengan minyak menggunakan serai hingga sate masak.
- Sajikan dengan kuah kacang, nasi impit, ketupat, bawang dan timun.

Tips: Lidi terlebih dahulu direndam di dalam air selama 2 jam sebelum digunakan untuk  mengelakkan  lidi hangus bila satay dibakar.

p/s: zue, aku sje je wat entry ni sbb nak bg ko jeles ngan periuk panggang aku yg baru nie…hahahahaha……(kuar tanduk ni)

kes lagi :(…

jumaat baru2 ni, aku dpt memo lg dr ketua jalan…igtkan memo pasal nak mintak bayaran utk upah pegawai RELA…rupanye ada kes lg…tp kali ni xsempat pecah masuk..so ada la aksi kejar mengejar….

sejak kes hr tu, leh baca kat sini ye... penduduk sini sepakat nak upah pengawal…tp sblm upah, mesti la kena ada modal dulu kan…so sblm kumpul modal, penduduk di sini sepakat nak berjaga pd belah malam secara bergilir2….

nak dijadikan cerita, jumaat hr tu, salah seorang pengawal mlm tu dpt la kejar sorg suspek ni..tp terlepas…ms kejadian tu berlaku lbh kurang kul 1pg…pastu dlm kul 3pg, suspek tu dtg smula n bwk geng siap2….korang xngeri ke?? n nsb menyebelahi penduduk sini sbb kebetulan ms tu gak la kereta peronda polis lalu….tu yg ada aksi kejar mengejar…tp cuma dpt tgkp sorang je, lg 2org terlepas…

utk pengetahuan korang plak, ms kejadian kedua ni berlaku, aku cuma tinggal berdua je ngan adam :(… mlmtu mata aku mmg susah nak tutup…tv pun aku biarkan terbukak smpi dinihari… aku sbnrnye xtau pun mlmtu ada kes kejar mengejar ni, tp mlmtu ada la aku dgr benda pelik kat luar sbb kejadian kali ni berlaku di jln kami n jalan blkg umah kami…seb baik la aku xtau apa2 ms tu..kalo aku tau, mau nye aku melalak sorg2 smpi ke pagi… suami aku mana???? ms kejadian tu, abg duty sbnrnye…hr tu mmg dh duty, ni duty lg…tp yg ni mmg xleh la nk blk umah sbb kami kan duk luar base, kalo ada apa2 emergency, susah plak kat abg nk ulang alik masuk base….

mcm biasala, ms aku dpt memo ke 2 tu, aku rs mcm nk pitam dah. jantung berdegup kencang sgt….pastu mula la semput aku nak dtg sbb terlampau takut…huhuhu…. kalo la tiap2 mggu mcmni, leh kena skt jantung nie….ni pun kami sdg berusaha nak pindah ke base…tp tu la, kena tggu turn la…xleh nak main redah gitu je…korang doa2kan la ye….
memo ke 2 ni dpt ptg jumaat…

Tuesday, November 16, 2010

yeah!!!! menjadi!!!!

alhamdulillah, tatkala hati ni gundah gulana, tp aku ttp nk hiburkan hati ku ngan aktiviti2 lain.... aktiviti apa lg kalo bkn kukus mengukus....hehehe....lama xwat kuih org lama2 nie...

kali ni aku wat KEK GULA HANGUS PN HALIMAH plak....dulu dah pernah wat, siap mintak resepi ngan zue lg sbb nak compare...hehehe...tp ms tu xmenjadi langsung...jd apam gula hangus lg ada la...huhu...sbb apa aku kata begitu? sbb texturenye xmenjadi...xde lubang2 pun...huhuhu..korang leh klik kat sini ye...ms ni baru nak blaja2 lg...hahaha...bila tgk yg lama ni, huduh btul la...kekeke....nak gelak pun ada....

kali ni nye, alhamdulillah menjadi sarang nye...walaupun xcun, tp menjadi gak la kan....yg penting sdp di tekak ku...abg pun bg thumbs up...adam je xmau rasa...huhuhu...letih mama wat tau.... :(...

tp tu la, kek nye xtinggi, silap pki loyang besar, kalo tau pki loyang kecik je sbb kek ni xnaik sbb xde baking powder....xterpikir ms nak perap ms tu....xpe, pasni, leh try lg...tp kalo ltk baking powder, agak2 korang rasanye akan cacat x???? kena try n error la plak pasni....k, layan da pica ye.... :) selamat menjamu mata ye...

 siap sudah!!!

 punye la byk pki cungkil gg sbb nak test....lama plak kena kukus kali ni sbb silap dapur la...huhuhu


 jeng jeng jeng...ini la sarang ku...hehehe..ok x? boleh la kan...wlupun xjd sarang memanjang...bulat2 pun jd la...

siap potong ckit sbb nak test rasa...

ha....tgk la lubang2 itu...leh merentasi ok...hahaha...

Kek Gula Hangus Puan Halimah 
1 cwn gula 
1 cwn air panas 
2 sd besar mentega 

* Gula digoreng dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas(Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletop letop. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali... Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan. 

4 bijik telor 

1 cwn susu pekat **aku guna 3/4 cwn je

1 cwn tepung gandum 
2 sd kecil soda bikarbonat 
1 sd kecil esen vanila **aku ltk 1sudu bsr sbb bau telur kuat yg amat


Cara2:- 
Pukul telor sampai kembang & pekat. 

Masukkan cucu pekat - Mixer hingga rata 
Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu. 
Tuang kan esen vanila 
last kekali, masukkan gula hangus tadi. 


Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik. 

Dibakar selama 60 mnt suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas & bawah **aku kukus je sbb xde oven...ngeh ngeh ngeh...

Sunday, November 14, 2010

selamatkah aku????

semenjak dua menjak nie, fikiran aku asyik melayang kat ketenangan ms duduk manjung dulu...aku pun xtau nape...bagai dipanggil2 je...huhuhu...tu yg tetiba je rs homesick... pastu hati ni mcm gelisah je...asyik pikir yg bukan2 je....kdg2 mcm nak nangis pun ada...xtau la nape....dup dap dup dap....

dan hari ni, baru la ku tahu jwpnnye...rupanye aku bakal menerima berita yg kurang menyenangkan hati nie....huhu...pg td abg dh siap2 nak g duty...so biasanye xkan blk la kalo duty....aku pun xkisah la sbb dah terbiasa kan...mmg jd bini askar ni slalu kena tggl... tp hr ni ada lain mcm ckit la....tp aku cuba xmau layan perasaan tu....bila abg dh pergi, so mcm biasa la aku akan start wat keje umah...mandikan adam...n tetiba je dgr org bg salam....aku xjwb..mmg tu style aku ye, aku xkan jwb salam selagi xtgk org tu...huhuhu...kalo jwb pun takat dlm hati je...aku diam je...kali kedua bg salam, aku diam lg....pastu dah xde dah....pas aku setel kan adam, aku jenguk ke luar....nmpk la surat kat celah pagar...hmmm ni mesti salesman lg....tp aku kuar je la nk bg sdp ati ni...g la amik surat tu...

pas je bc surat tu, lutut aku terus je jd ketar...jantung berdegup kencang...berulang2 kali aku baca surat tu....rupanye tu adalah memo dr KETUA JALAN ni...dlm memo tu mengatakan, ada kes pecah rumah lg kat lorong berhampiran sini. siap ada pergelutan n tikam menikam antara penyamun (ada 4 org penyamun) dgn tuan umah berkenaan... huhhu...seriau beb...serius aku jd takut sgt sbb aku bru je bgtau kat abg hr tu yg aku prasan pagar umah kami yg kat belakang tu ada bengkok @ condong ckit...mcm bekas kena pijak ngan org je....


**tketua jalan ni slalu salah tarikh

mmg sblmni dah byk kes org masuk umah kat tmn ni, tp setakat kat area porch umah je la...diorg takat curi kasut (umah kami la tu..huhu), basikal n apa2 yg leh wat duit kot....tp tu la, takat luar umah, je la...aku blum dgr lagi yg masuk dlm umah...plg serius pun aku dgr, lorong blkg umah kami ni, ada 2 biji keta hilang.....tapi kes kali nie, mmg btul2 wat aku kecut perut...dh la memikirkan abg xblk mlm nnt...huhu...tertiba je aku teringat akan putung rokok yg masih baru n abunye masih melekat lg kat putung tu...aku jumpa btul2 sbelah keta abg ms tu.....adoiiiii...ni yg wat aku serammmmm....

skangni, jantung aku masih berdegup kencang....kalo amik tekanan darah pun, sure fail nye...huhuhu...hati xsng :(...mcm nak pindah umah lg.......aku dah xsedap hati...fikiran aku berkecamuk skangnie....nak NANGISSSSSSSSS!!!!!!!!!.... :((

Friday, November 12, 2010

bil statement..

aku nak tanya korang la... bil2 lama korang watpe ye? maksud aku yg thn2 lepas nye... korang masih simpan ke? atau buang? xkira la bil apa pun, cth mcm bil api, air, astro, telefon, etc .... aku naik juling tgk bil2 ni sume... byk sgt la plak... tu xmasuk lg bil statement dr bank itu, bank ini (hohohoho...mcm byk utang la plak...kekeke).. tp bil statement bank ni aku mmg simpan sbb penting...tp yg bil2 mcm aku ckp sblmni, aku mls btul nk simpan.. tggu dah berlambak atas meja, bru la aku susun baik2....pastu mula la fail penuh....huhuhu...

kalo yg lama2 tu kita buang xpe ke? bukannye aku xbayar, sumenye clear....lg pun aku byr pki online je sjk kawin ni, xpnh dah byr kat kaunter....tu pun bil nye aku xprint out pun, just save je la dlm laptop nie...kalo print, maunye lg bertimbun kertas2 nie.......

kongsi pendapat ye :DD

Wednesday, November 10, 2010

nape yek???

hari ni nye mood ada slow ckit...xtau nak masak apa lak hr ni....huhuhu...tp hati ni duk tiba2 asyik teringat kan MANJUNG je la...rindu nye nak blk sana...ntah dpt duk sana lg ke x....huhuhuhu.....syok duk sana... tenang je sbb serba serbi sederhana je kat sana...rindu plak kat umah sewa dulu....mcm2 kenangan la plak....huhuhu... :(( homesick la plak...


Monday, November 8, 2010

belimbing buluh…

IMG_1283

semalam kami g pasar tamu yg kat jalan gaia tu (kalo kat smenanjung pggl pasar tani le)…jalan2 je sambil cuci mata tgk benda2 pelik, benda jarang nampak n hasil2 kampung lelain… jln nye jalan, skali ternampak la belimbing buluh nie…. lama xnmpk belimbing nie… aku ajak abg beli selonggok je sbb selonggok pun aku tgk dah byk giler…rm1 je… suka beli sayur2 kat pasar tamu ni, murah2 n kuantiti nye  sedang2 la (xbyk sgt n xckit)… dlm kepala ni dah duk terbayang2 masak lemak cili api + belimbing buluh…teringat masa zaman2 skolah dulu, kat blkg umah atok aku ada pokok nie….kalo ada buah je, aku suka wat main masak, pastu mkn mcmtu je…hahaha masam giler tp sdp…. blk dr skolah agama jln kaki ikut shortcut, pastu tgk ada buah ke x kat pokok….ntah skangni ada lg ke x ek pokok tu…

kalo kat umah aku, mak aku suka masak lemak cili api telur itik + belimbing nie….perghhh!!! mmg terangkat la kalo mkn…. tp malang nye, cik abg aku ni, xmkn la plak telur itik (aku yg malang @ abg yg malang???huhuhu)…tp telur asin dia mkn plak…pelik tul la suami ku ini…hehehe…

tp tetiba je aku teringat sambal yg baru2 ni aku jumpa kat WMC…. kalo tgk respon, sume kata sedap giler…terangkat la, meleleh la…mcm2 la…tu yg wat aku kecur je bila tgk….kalo xsilap ni mknan org pahang…sungguh2 la aku mintak resipi dr diorg, sambil2 tu cari gak la resipi kat blog2 n forum2 lain….ada byk versi la plak nak wat sambal nie….tp yg pasti kena rebus sampai belimbing tu jadi HITAM…huhuhu…tu yg gerun bila dgr sbb katanye akan menyebabkan periuk korang bocor sbb bukan sekejap2 je rebus nye, plg2 kurang kena rebus dlm 6-8jam gitu….huhuhu… abis la periuk ngan gas aku…. sbbtu diorg kata biasanye org rebus pki periuk tanah n pki dapur kayu je…..

tp aku main ngelat…aku rebus dlm 3jam je…xsanggup la plak nk tggu smpi 6jam…lg pun aku rebus xbyk mana pun sbb baru nak test2 je nie….aku rebus smpi jd coklat je…..nk tggu hitam smpi bila la….dah siap rebus, aku blend je ngan bwg kecik, ikan bilis n cili padi….kes malas nak tumbuk nie….dah siap blend, tumis sampai kering… ha!!! ni lg 1 kes, aku tumis sampai sejam lbh tau…tu pun xkering mana aku buat… ala2 kering je….dapur gas pun dah berbau…mcm dah tanda2 nak abis gas je nie….

dah siap, aku rasa, not bad gak la…tp aku xsure rasa yg sbnr mcm ne ek???? kena masam lbh ke? pds lebih ke? masin lbh ke??? yg aku nye ni ada termasin lbh sbb ikan bilis terlbh kot (xde campur garam tau)…bila dah sejuk, baru ada rasa masam2 belimbing tu…hehehe…mlm ni leh layan ngan nasi la sambal nie….

IMG_1275IMG_1277  sambal bilis hitam yg xbrape nak hitam

ha…yg ni periuk panggang yg aku order mggu lepas, pg td slmt smpi….pasni sng la aku nak bakar ikan jaket…xla meleleh air ikan tu kat dapur aku…hehehe….nak bakar byk mana pun, sayang rela bang….heheheIMG_1284

Thursday, November 4, 2010

tayar pecah…

semalam ptg, abg dpt blk awal…abg ajak g bank sbb nak masukkan duit syiling yg selambak tu….dr last week abg cuba nak masukkan duit tu ke bank, tp bila smpi bank, ada aje mslhnye… mesin syiling rosak la, xsempat nak wat la…suh dtg esok nye la…mcm2 hal la… dah la berat syiling2 tu….mau nye berkilo2…huhu…

so smlm mmg dh nak g la….skali otw nk ke bank, abg tetiba je behenti tepi jln, siap tanya, ada rasa lain x? aku ckp xde la cuma ms tu jln xrata sbb byk batu2 sepah atas jalan….abg teruskan smula, pastu xsdp gak, behenti lg n kuar dr keta….SAH!!! tayar belakang pecah terus…. mujur la abg xbwk laju ms tu ( kat sini mmg xdenye bwk laju…plg2 laju pun takat 90km/j je la…huhu).. nak x nak, terpaksala kami turun dr keta…. seb baik la ada kawasan luas ckit nak tukar tayar tu….n seb baik la, abg yg bawak, kalo aku???? hahaha, mau duk tercongok la kat tepi jln tggu smpi abg dtg…ngeh ngeh ngeh…..
 DSC00611 DSC00612tgk la, pecah abis keliling tayar tu…mmg dah plan nak tukar lagi 2 tayar blkg tu, tp tu la, dia dah pecah dulu la plak…huhuhu…
 DSC00613tayar spare ni kelakar la plak…mcm tayar beskal pun ada gak aku tgk…kecik gilerrrr….pastu KUNING plak tuuuu!!! lebarnye separuh dr tayar skang nie…hahaha…pas pasang, keta senget sebalah…hehe
DSC00617 DSC00618abg ngah sungguh2 tu…kami berteduh kat bwh signboard je ni….tp xlama pun abg tukar…jap aje….
 DSC00619cam biasa la, tuan umah pun nak enterframe….adam dah berpeluh2 ms nie…mcm dia plak yg tukar tayar…. :D
 DSC00620dah setel….kelakar je kan….tp nak wat mcmne….
 DSC00621DSC00622
terus g kedai tayar…seb baik la xjauh sgt….terus tukar tayar baru….smentara nk tunggu tukar taya, aku ngan adam layan citer tamil je la…apa la tokei kedai ni…tokei cina, tp  bukak citer tamil…. layan je la…. yg adam tu tgh jakun sbb tv nye besaooooor giler…hehehe

Monday, November 1, 2010

01.11.10

Alhamdulillah...hr ni genapla kami sekeluarga di bumi borneo ni selama setahun 2 bulan...jap je masa berlalu.. masih segar lg dlm ingatan ni detik2 awal2 kami berpindah ke sini....mcm 'perlarian' pun ada sebab serba kekurangan ms tu...hehehe.. 2mggu ++ hanya bertemankan kain baju dan 2 biji laptop yg takat leh dgr lagu ngan tgk movie je....sgt berharga kenangan tu....

pindah ke bumi borneo ni pun sbb ikut abg... abg diarahkan bertugas di sini utk mengikuti kumpulan kapal selam. alhamdulillah, negara kita skangni dah ada 2 biji kapal selam... abg pun dah beberapa kali ikut serta menyelam bersama anak2 kapal yg lain walaupun abg bukan la anak kapal selam....

selama setahun 2bulan kat borneo ni, mcm2 kenangan aku dpt...dpt kawan2 baru yg rata2nya 1st time hidup di bumi borneo ni, dpt kenal budaya org sini wlupun berbeza ngan org smenanjung, dpt merasa mknn org sini wlupun tekak ni masih lum terdaya nak mkn...hehehe... xpe, tu sume kenangan mana leh beli ngan wang ringgit kan? kat sini jugala aku diduga dgn pelbagai dugaan sehingga mengalir air mata ini....tp xpela, sumenye aku telan...mana yg baik jd kan teladan, mana yg xbaik, jd kan la sempadan....

wah, pg2 dah berkata2 mcm ni...mcm nk kena hantar ke SEMENANJUNG la plak kan????? hahahaha... jgn harap la....aku masih lg di BORNEO ini ye.... tp yg beza nye, hr ni dgn rasmi nye, abg bertugas di markas baru.... skang dah xde kena mengena lg ngan kapal selam... masih di pangakalan KK lg, cuma tukar tmpt tugas je...hehehe.... alhamdulillah, seb baik la masih di sini, kalo kena kat sandakan ke, labuan ke...adooiii poning la nk pindah randah lg.....

ok la, xde idea nk borak apa lg, ni pun saje je nk update sbb tarikh hr ni cunsss gak...hehehe...daaaaa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...