Thursday, December 31, 2009

kena tag lg...huhuhu

sementara xde idea ni, jwb tag je dulu...adehhhh plg lemah kalo kena tag nie...hehehehe

1. First time jumpa with ur hubby bila n kat mana?
bila tu dh xingat tp yg pasti kat KTC UTM jek...hihi

2. Love at first sight?
true love ,yesss!!!!......

3. Who is he when the first time u meet him?
student ATMA...kekekeke

4. How long it takes for him to ask u out of a date?
byk kali dia ajak jumpa, tapi aku jek yg bg mcm2 alasan..hahahaha

5. First place dating?
dia ajak g mkn mlm kat mana ntah, tp dekat2 ngan spital JB kalo xsilap...ishhh apsal aku mcm dh ilang ingatan nie??????

6. How he proposed?
xde bhs bunga bungi....terus terang jek ms tu...hehehe

7. Special Date with your hubby?

23 dis 2006...hehehe


8. Changes that he asked u to do?

hmmmm....jd isteri solehah....dulu xcukup solehah gamaknye...hehehe


9. What is about him that u love him so much?
ada la (^_^)...


10. What is about him that u wish he would like change?

dulu kini dan selamanye....kau tetap dihatiku... :D

11. U will lose ur mind n crack ur head when he?

asyik main golf aje!!!!!!!!


12. U will smile thru ur eyes for the whole day when he?Italic

hmmm...apa ek...nnt aku pikir lg.....


13. Complete below sentences 'My love towards my hubby is as big as..?

hmmmmm......

Wednesday, December 30, 2009

BAKAT

ptg ni kena g perjumpaan BAKAT...ada sesi ramah mesra la plak...abg dh janji nak jg adam...hehehe.. nnt tgh hr onie dtg amik aku n adam....

nk pki bju apa la yek?
nak pki tudung kaler apa la yek?

aduyaiiii...hentam saja la.....hohohoho....

Monday, December 28, 2009

lobak = kuning????

ms bwk adam g cucuk hr tu, sblm tu nurse tu ada tanya aku sama ada adam mkn mcm mana? aku bgtau la dia mkn mcm biasa jek tp ngan kuantiti yg sikit je la....(sbnrnye adam bkn nk mkn sgt pun)...pastu nurse tu tanya lg, aku bg mkn apa? aku ckp la bg bubur+ayam+carrot... terus je nurse tu marah aku plak....dia kata jgn bg mkn carrot kat budak2, nnt budak jd kuning.... ye ke???? xplak aku pnh dgr psl nie....huhuhu pastu nurse tu pesan kat aku suh bg bayam @ sawi @ sayuran hijau jek kat adam nie...

pastu aku duk terpikir2 la ms kat umah...kalo bg carrot, anak jd kuning...

kalo bg bayam @ sawi, nnt anak jd hijau plak....huhuhu adam jd HULK la pasni....hahahahahaha

zzzzzzz....

hari ni otak beku ckit...xtau nk update citer apa...huhhu

cuma smlm g tgk abg n d geng main bowling jek...blk umah kelepakan...terus tidooo zzzzzzzz.....

mlmnye mkn mi bandung....walllaaaaaaaaaa...sodapnye...rencah segera jek, import dr muar...kekeke...

mlm ni nak masak mi rebus plak la....huhuhuhu

Friday, December 25, 2009

Aminnn....

23hb...

alhamdulillah, genap la 3 tahun kami hidup berumah tangga...menempuh segala suka duka bersama2...huhuhu baru 3thn, lum lg 30 thn lg...hohoho...mudah2an dipermudahkan dlm sume urusan.....

pg tu, bwk adam g spital kat dlm base jek...sbb nak bwk g cucuk utk setahun... mcm biasa la kalo g sini, mmg xde org....masuk2 je terus kena cek....tp nurse kat situ, mak aiiii, garang nye....huhuhu... ms nak cucuk pun, dia xde nk pujuk2 adam dulu, terus jek cucuk...huhuhu apa lg, adam meraung smpi xde suara....tp jap je la....xlama pun.....pas amik ubat, aku terus jek bg dia mkn ubt demam tu, risau la kalo2 demam...dah la duk jauh,,,huhuhu, kalo long ada, leh gak suh dia urut2 adam kalo adam demam....

blk umah, terus tidokan adam....mama ngan papa pun mulakan projek mengemas umah...mcm brg makin byk plak, serabut plak mata ni memandang...huhuhu....bila adam terjaga, rs badan dia ok lg...bila tgh hr pun sama gak, ok lg....smpi ke petang pun ok lg...siap sempat kuar umah lg sbb igtkan nak potong rmbut dia, tp kedai tu xbukak la plak...bila tiba mlm plak, bdn dia mcm ada dedor ckit....bg dia mkn ubt lg sblm tido....kul 6.30mlm(sini dh gelap gelita) dia dh tido smpi la esok pg nye....awal dia bgn, alarm bunyi jek, terus dia sedar n duduk terus...hehehe...rs bdn dia lg...alhamdulillah, adam xdemam kali nie...kaki yg kena cucuk pun makin galak menendang2...

24hb..

abg cuti lg hr nie....g KK setel kan hal2 penting dulu...g bayar sume bil2 bulanan...pastu tukar minyak hitam keta plak...on the way blk umah, leh plak tersinggah kedai perabot....pastu sambar baby rocking chair plak utk adam...hahaha...xtau la apsal, sbb nmpk kiut miut agaknye....asalnye citer kat abg, ternmpk 1 kerusi antik utk bb ms kat Centrepoint...abg ckp, apsal xbgtau....tu yg dia ajak g kedai perabot plak.....xpasal2....hehehe....nnt sng2, aku upload gambonye yek...hehehe

Tuesday, December 22, 2009

ADAM KHAIR


hari ni besday adam....genap la setahun adam khair hari nie... sekejap jek masa berlalu... terbayang2 peristiwa setahun yg lalu....

masa ni (ikut jam laptop aku 8:55am) aku tgh tggu doktor senior utk cek jalan setelah kali ketiga aku kena induce....nurse kat situ siap leh pelik tgk aku sbb masih leh berjalan2 lg wlupun dh 3x induce...hahahaha...skt mmg sakit, tp aku tahan kan je la.....

bila doktor smpi (seb baik doktor pompuan), dia terus suh baring...huhuhu seriau giler ms ni...tiap kali kena cek jalan, aku mesti meronta...hahaha...sakitttttt!!! cek2, xbukak gak, still 3cm....doktor tu terus bgtau kena pchkan ketuban gak....bila dah pecah, mula la start sakit2 seluruh badan...... ms ni, mcm2 la duk terpikir....amalan xcukup lg, kalo xpanjang umur mcmne? utk hr tu, lum tgk muka abg lg....huhuhuhu....

ms ni gak la, aku terus kena hanta ke labour room...dlm tu xmau la citer lg.....kang takut nak beranak lg plak...hahahahha......yg pasti, dr pg tu smpi la dlm kul 7.30 ptg, baru la doktor wat keputusan suh operate.....sblm masuk OT, doktor bncg2 jap dgn abg....pastu sempat salam n cium tgn abg....abg pun smpt cium dahi...air mata jgn ckp la (ms taip ni pun air mata dah berlinangan...huhuhu) laju je kuar....takut pun ada, tahan skt pun ada.....

sdr2 je, nurse pgl nama aku...siap tunjuk baby kat aku n suh cium...pastu aku melayang smula...xpengsan, cuma mamai tahap maximum jek ms operate tu.....layannnnnnnnnn....hehehe

maka, lahirla baby bernama ADAM KHAIR...seberat 3.62kg...dengan lehernye duk terbelit ngan tali pusat...tp muka xlebam la plak...kalo ikut citer mak aku, dulu leher aku pun terbelit gak, kuar2 jek muka lebam kebiruan....(tu pasal aku gelap kot....hahaha alasan!!!!)

skang ni adam hampir 10kg....tinggi xpasti, hmpir 80cm kot.....kasut pun dah kena beli size 5 (jalan xlagi...hehehe)...

SELAMAT ULANGTAHUN SAYANG!!! semoga jadi anak yg soleh dan beriman...jgn nakal2 ye sayang (^_^).....

**esok ulangtahun mama ngan papa adam plak...ahaksssssss....

**esok adam kena cucuk...huhuhu

Friday, December 18, 2009

tengok tv...

bila adam tgk tv, mesti dia duduk mcmni.....





yg ni yg terbaru, aku snap ms dia tgh duk tgk bola...malaysia vs vietnam...

normal ke budak tgk tv mcmni?

Wednesday, December 16, 2009

uncle santa n auntie angel...

layannnnn.....

mula mula dia malu-malu...

time ni dah kecut perut, pastu melalak...uwaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!

gambo ngan mama lg best kan? *wink wink*

tgk la tu, dia dh duk pegang tudung aku...

ishhh...apa fesyen la bju aku terangkat tu....huh!!!....

**iu, nmpk x putih2 kat gambo ni? ni la snow buih yg aku ckp tu...hahaha.....

**ni kat 1 borneo....dah happening nak sambut krismas ni....mcm2 menatang dh dlm tu...snowman la, rusa la, santa gemuk ada, kurus pun ada...yg pasti, adam melalak bila ajak amik gambo...hua hua hua...


Monday, December 14, 2009

makan time...part 2

bila dapur dh ok, kononnye nak sambg masak kari la nie....bila dah masukkan santan, aku saje je la nk test rasa...nnt leh agak2 nak masukkan garam sbb lada giling yg aku pki tu dah ada garam...sekalai bila dah rasa, AAAAHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!! TIDAK!!!!!!!! abg yg kt dpn tu pun terkejut....kari hangit!!!!!!! xtau la mcmne nk describe rasanye...mmg lgsg xde rs kari, rasa hangit je....kepala dah buntu....xkan la nak jamu org makan kari hangit mcmni....muka abg pun semacam je bila rasa kari hangit tu...aku terus suh abg kol mak nye...kot2 ada petua ke..huhuhu...bila dah duk tepon2, MIL suh wat kuah lain....abg plak suh aku kol mak aku plak... bila aku tanya mak aku, pun solution yg sama gak, wat kuah lain....abg siap dh plan nak g KK semula g cari ayam....aku plak mcm berat ati sbb of course membazir duit, tp yg penting nye membazir masa dan tenaga je kalo nak ke KK lg pg tu....tkt xsempat je....last2, kteorg ikut je ckp mak masing2......abg g kedai lg bel bwg2 n santan sbb stok xcukup....

bila brg2 dh cukup, mula semula wat kari.....konon nak bersihkan kipas pun dah xsempat... huhuhu ngan adam yg nak ngempeng lg.... gedebak gedebuk, akhirnye siap gak menu kami.... just in time....ada ms lg 2jam je utk kami bersiap n merasmikan makanan....tp tu la, perut lapo, tp bdn letih sgt, aku cuma dpt mkn ckit je...tu pun sbb nak cukupkan syarat...kang adam xde susu plak...

siap sume, tidokan adam dulu smntara tetamu sampai....memula igt nak rehat2kan bdn, tp teringat baju abg blum iron....abg sempat tido lg.....

dlm kul 2, onie n famili pun smpi....hihihi biasala kan onie, regular guest (^_^)....pastu kengkawan abg yg dtg solo, azura n famili n tn nik n famili....di kesempatan yg ada ni, kami sekeluarga ucapkan terima kasih byk2 kerana sudi dtg ke teratak kecil kami ini :)...senang hati ni bila tgk ada yg tambah, ada yg mkn second round....hihihi....thanks ye kawan-kawan.....jgn serik lg ye dtg ke umah kami ni (^_^)....

insyaAllah, kalo ada dimurahkan rezki lg, kami panggil lg ye....Aminnnn....

menu :
nasi himpit
kari ayam
rendang daging
sambal goreng
nugget
karipap
cheese kek
airkrim vanila
air buah buahan tropika

**sori gambo xde....tn umah dah kepenatan sgt smpi lupa nak snap gambo...hihihi

**1st time aku wat masak2 utk org luar...sblm ni takat masak utk sndiri je...

makan time...

alhamdulillah...semalam (ahad 13 dec) lepas gak hajat abg nak ajak kwn2 dtg umah makan2... sbnrnye, dah lama nak ajak kwn2 abg dtg umah mkn2 tp disebabkan bini nye banyak songeh+ngada2...hahaha...tu yg asyik tertangguh je... last2 kteorg plan wat hr semlm... makan2 ni sempena adam nak masuk setahun + 3rd anniversarry + house warming (kononnnye..hihi) + abg naik pgkt (yg ni kebetulan je).....

hari rabu lepas dah start wat preparation ckit2...maklum la, msk sndiri jek...nak order mcm xberbaloi+xtau tukang msk mana yg sedap masaknnye..hihii... tu yg wat slow2...memula masak air utk wat air masak...biasa nye stok air msk kat umah ni mmg cukup2 utk kami bertiga je...mmg xwat byk, tu yg kena msk awal2 pastu simpan dlm tong air....tp hr jumaat lepas aku btul2 SENTAP (dah terikut2 some1 la nie..hihihi) dgn adam sbb dia dah tolak itu tong air....mau xhangin 1 badan??? abis 1 umah penuh ngan air...dah mcm nak basuh umah plak...xpasal2 kena tolak air smpi keluar umah...hangin hangin....

hari khamis ptg dah start wat eskrem vanila...memula mls nk wat tp dah abg request suh wat, maka dgn baik hati, aku pun buat la.....wat cuma 1 kotak je...pastu transfer ke bekas2 kecik...leh dpt hampir 30 bekas...

pg ahad, g pasar..beli brg2 utk wat mkn2...disebabkan jemput dlm 5, 6 famili je, so mmg beli ikut bjet je...xmau beli byk2..takut terbuang pulak....sabtu malam, pas tidokan adam, bermula la acara potong memotong, masak memasak....rendang masak mlm tu gak sbb ni amik masa yg lama kan..nasi himpit pun mcmtu gak...tauhu tempe goreng siap2 mlmtu....kari ayam pun kami tumis siap2 mlm tu...santan masuk esoknye....

nak dijadikan cerita, utk kari ayam tu kami pki periuk yg baru dibeli sbb periuk lama mmg xmuat...bila dah siap tumis+masuk ayam, biarkan la kejap sbb nk tgu air nye kuar....ms nk tgu tu, tetiba je bau hangit....wah! terkejut giler aku cpt2 matikan api....tp bila cek2, xde plak baunye...pelik gak...cek laptop plak, kot2 laptop hangit ke...pun xde gak...so, teruskan aje....abg ckp, mgkn sbb 'periuk dara' kot...tu yg bau mcmtu....hahahaahha...ntah apa2 je....skali bila abg gaul, ternmpk dah ayam hangit....tp aku xterpikir apa2 lg...sbb mmg mls nak pikir pun...hahaha..dah kepenatan sbnrnye+'kwn baik' dtg plak tu...tu yg emosi xmenentu....da le nak wat renang basah jd rendang kering....ntah apa la aku berangankan xtau la...hihihi...

pas sume setel, tido!!!!! esoknye bgn pg...kononnye pg ni nak wat sambal goreng terus pastu nak masukkan santan dlm kari....sekali, alamak!!!!!!! gas habisssssss!!!!!!!! aduyaiiiii...mmg dugaan btul la...abg kol kedai xagkt la plak...last2 terpaksa la hangkut sndiri tong gas tu....smpi kedai, abg citer tokei tu kata gas byk lg nie...tp ms kat umah tu mmg xleh nak idupkan dapur gas aku tu....abg dah risau kalo2 dapur gas plak yg problem....haru biru la nnt....seb baik, bila dah tukar tong gas, api kuar gak...aku agak tong gas sblm tu dah beku kot...tu yg aku susah nk idupkan apinye....

**to be continued


Friday, December 11, 2009

Tuesday, December 8, 2009

TAHNIAH

Tahniah buat suami tercinta sbb dinaikkan pangkat ke Lt Kdr Muhammad Khairi.

pg td kena g base sbb ada majlis kenaikan pangkat...kebetulan husband onie pun naik pangkat sama, so g tumpang keta dia je la...adam aku bwk skali...

smpi kat dewan, jantung dah berdebar2...mcm aku plak yg nak naik pangkat...wakakakaka... dah la sejuk giler, adam plak pki suar pendek, last2 aku pki kan dia 2 lapis baju...halal la...hihi...

majlis start dlm kul 10 pg...tunggu panglima...bila dah dtg, mc pun dah start ckp2....so nama abg pun dipanggil...aku gabra sbnrnye....mana x nye, kepala duk pikir kat adam yg duk kat blkg tu ngan staff pompuan...apa la dia wat tu...sengaja aku xnak pndang adam, tkt dia nangis....dah pesan kat abg awal2, jgn pandang2 adam lg...

bila aku ngan abg naik atas pentas, dengar la suara adam yg nyaring tu...hahahaha...perasan gak dia kteorg kat pentas tu...cpt2 je staff tu bwk dia jln2 kat luar...nsb baik dia menangis kejap je... yg aku kat atas pentas nie, suspen gak...panglima suh amik satu pangkat, pkikan kat bahu husband...pas setel...panglima siap leh tanya, xnak cium ke?kahkahkahkah....pastu siap ckp, xkan xde tahniah kot? last2, aku pun ucapkan tahniah kat abg, salam, n cium pipi kat depan2 org rmi tu.....(^_^)...*wink wink*....

pastu giliran onie n husband dia plak....tahniah gak utk husband dia, Lt Kdr Shamsudin....

unit abg kali ni 2 org je yg naik, so, majlis abis cpt....pas panglima bg ucapan...pastu terus makannnnn....borak2, pastu blk umah semula :D.....

Monday, December 7, 2009

nasi ayam...

nak dijadikan cerita...jumaat hr tu, aku sgp xnak masak utk lunch ms tu...memandangkan abg pun xblk tgh hr tu...so, aku just wat bihun singapore je utk aku ngan adam lunch hr tu... sbb abg dah janji nk ajak mkn luar sbnrnye....makan kat restoren yg kteorg nmpk beberapa hr sblmtu ms jln2...restoren NASI AYAM ANTARABANGSA... bkn ada 1 je tau...malah ada cawangan lg.... satu kat sulaman sentral, satu lg kat alamesra....

kedai ni baru bukak rsnye sbb sblmni xpnh nmpk pun...tgk dr luar, mcm best je kedai nie...nama kedai pun dah menarik perhatian kteorg...siap dah terpikir, kalo dh ada cwgn, sure malatop dia nye nasi ayam...hehehe...siap dh ckp ngan abg, aku nk mkn 2pinggan sbb mmg btul2 simpan perut utk mkn kat kedai tu mlm tu...

so, kteorg pun g la mlm tu....aku pun xtau la apa silap nye...ada kah kami laki bini ni terlampau cerewet??? keadaan kedai mmg ok, mgkn sbb baru, so perabot pun baru2 gak...tp yg mematikan selera kami berdua adalah pekerja2nye....kalo korang perhatikan, mcm budak2 je pekerjanye...yg ni mmg biasa la kat kwsn aku tgl...mmg byk budak2 kecik dh kena keje... tp yg xsdpnye, penampilan diorg... kot iye pun nk pki topi, pki la elok2...rmbut yg pjg tu masukkan la dlm topi...kalo xnak masukkan pun, sikat la elok2...ni tidak, mengerbang sana sini...huhuhu...dah la yg tukang amik order tu pun 1 hal...aku mintak fresh orange...tp dia xpaham...kalo sebut jus oren, paham plak....mintak 2, dpt 1 je...sengal tul la...tawar plak tu...mmg lgsg xde gula...pastu xtapis...masa minum tu, mmg terasa la tersedut 1 ulas limau...hahaha...

nasi ayam nye plak...nasi ngan ayam nye mmg dah ok pada kteorg...tp sambalnye la pulak...aku xsure la, mgkn style org sini kot...rs sambal nye mcm tu...huhuhu...sbb ni 1st time kteorg mkn nasi ayam selain nasi ayam kat KFC n chicken rice shop...sambalnye...hmmmmmmmmm masam nyeeeee....dah la aku dh tetuang kat nasi....bila abg tgk muka aku mcm tu, abg lgsg xsentuh sambalnye...yg halinye pun abg xsentuh...just mkn nasi ngan ayam je...sup jgn ckp la...aku xtau la diorg ltk bpe botol cuka la agaknye....tp aku tgk org lain, mkn mcm sdp jee...ntah la...mgkn tekak kami je kot yg ngada2...

keesokkannye, g KK....mkn mlm kat chicken rice shop...balas dendam yg semalamnye psl..hihihi...siap order satay nye skali...baru la puas nafsu mkn kami...kekekeke

Saturday, December 5, 2009

SELAMAT PENGANTIN BARU!!!

hari ni zana kawin....sedihnye xdpt g kenduri dia :(...ms imah kawin pun xdpt g sbb perut tgh memboyot + abg belayar..huhuhu... ni zana kawin, aku kat sabah la plak....kalo tmbg flight mcm tmbg bas kan best...bila2 masa je aku leh blk semenanjung....huhuhuhu.....

takat ni, cuma sempat g kenduri kawin zue je...tu pun belah husband dia...belah dia xdpt nk g...xhengat la psl apa....

tp apa2 pun, aku doakan smoga kenduri ko berjalan ngan lancar... smoga zana n pasangannye kekal hingga ke akhir hayat...dikurniakan anak yg soleh dan solehah...Aminnnn

p/s: xlama lg, kita ada bau2 kentut la kan zana :D....

Friday, December 4, 2009

Tahniah Ida...

pg td dlm kul 7 lbh dpt msg daripada Ida...dia bgtau yg dia dh pun slmt melahirkan baby nye yg kedua.. baby boy gak....mgkn subuh td agaknye sbb dia bg tarikh 3/12... skangni dia masih kat hospital kat temerloh....

apa2 pun, aku ucapkan tahniah pada ida sefamili...jg diri n bb bebaik ye... (^_^)

ida...aku curi gambo ko kat friendster...hihihi

Thursday, December 3, 2009

masih boleh mendengar..kekekeke

alhamdulillah...pendengaran aku kembali normal seperti sedia kala.... agak2 dlm 5 hr gak la aku merana sbb telinga tersumbat....

asalnye, sabtu hr tu, air termasuk dlm telinga kanan nie...biasanye, kalo air masuk telinga, aku akan titiskan ckit air lg utk kuarkan air yg tersumbat tu....tp ntah mcmne kali ni xmenjadi la plak skill aku tu...makin parah ada la....berdengung je kepala ni...so, aku pun biarkan je la...ptg tu nk g beraya pun, dah ada start rs skt2...tp wat endah xendah je....

blk raya dah ptg...so mandi ptg tu, aku try lg masukkan air....xmenjadi gak...makin skt plak... ngadu kat abg...huhuhu wat la muka seposen... abg ajak g jumpa doktor mlm tu....aku plak degil...makin naik angin ada la sbb skt + xselesa + adam plak wat hal xmau tido....huhuhu...

esok pgnye bgn tido, still berdengung lg...xleh thn ni...abg ajak gak g klinik pg tu psl ptg tu dia dh nak g main golf...so, pg tu pun siap2 kan la makanan utk tgh hr skali...wat 1 lauk je, asam pedas ikan merah...wat sekor...ekor bg ke onie...hehehe konon nak pulangkan bekas dia la..huhu...

kebetulan, pg tu pun aku prasan pusat adam mcm berkuping...xtau apsal...aku nk sentuh punye la dia xbg...skt ke gatal pun aku xtau la...aku kol mak, mak suh bwk klinik sbb takut jangkitan kuman...abg pun tepon mak kat kg gak...pun suh bwk klinik takut melarat....

siap masak, g la kami bertiga ke klinik...seb baik xde org...mula2 cek adam...doktor kata xde apa, mgkn jangkitan bhgn luar je... just bg krim sapu je la...pastu aku plak, doktor kata telinga kanan aku ada wax A.K.A. tahi telinga la...hehehe... doktor siap lukis lg...hahahaha... belah kiri bersih dia ckp... doktor suh titis ubt je yg dia bg nnt...ngan antibiotik titis gak...dia suh try 3hr dulu, kalo xok gak dia suh dtg lg...

blk umah, wat lg...smpi la ke hr rabu (smlm) masih xelok2 lg....dah seram sbnrnye...tkt kuman dah masuk ke gegendang ke..huhuhu...siap sempat surf intenet lg...tgk kat forum kot ada citer psl telinga tersumbat nie...mmg ada...bila baca, bertambah2 seram...huhuhu...ada yg bernanah la, kena operate la...takut nyeeeeee....

abg blk keje je, terus ngadu lg...abg suh g klinik gak mlmtu...aku tkt..hhohoho...abg paksa gak.. nak xnak, g gak...org punye la rmi, lama plak menunggu...bila smpi turn aku, berdebar2 plak jantung nie...hahaha...seram siottttttt...

bila doktor cek pki teropong dia tu, dia kata xnmpk gegendang aku...hahahha korang bygkan la bertapa bsrnye tahi telinga tu...kekeke...mula2, doktor ni (ni doktor lain plak,tp klinik yg sama) suh teruskan je titis ubat...tp aku ngan husben mcm xpuas ati gak la sbb smpi bila telinga aku ni nak bertakung je ngan ubt kan? last2 dia suggest suh wat FLUSH....huhuhu mau xtercekik bila dia ckp mcmtu...mcm jamban plak...hahaha...bila dia tunjuk alatnye, aku smpt lg tanya, "sakit x?"...hehehe punye la penakut....

bila dah setuju, g la bilik blkg...4 kali kena flush... kali pertama, xde hasil, cuma rasa geli geleman je bila air lalu masuk telinga....doktor kata mgkn tekanan xkuat...kali kedua, mgkn dia press sekuat ati agaknye, laju giler air masuk + sakit wooo....akhirnye kuar gak...abg siap ckp "BESAR NYE"...hihihi....tp skt aku dia xtau... kali ketiga plak, doktor nk cek lg kot2 kalo ada serpihan lg ke...tp kali ni rs geli semula...n xde apa2 hasil pun...kali ke 4, kira mcm bilas la.....

pas proses flush, punye la lega aku rasa... terasa mcm puas je bila dpt mendengar mcm biasa..xdpt nk bygkan mcmne la rs kepuasan tu...

pas byr bil, terus je kteorg g jln2 ke one borneo plak...kat sini YES nye xmemberansangkan otak aku langsung....huhuhu....cuci mata je la...pastu balikkkk.....

Tuesday, December 1, 2009

homa made ice cream...

saje je gatal2 nak wat aiskrim sndiri...mcm la kat sini susah nak cri aiskrim...hehehehe....

hr tu surf2...skali ternmpk resipi wat aiskrimmm..punye la simple...tu yg nk wat...tp asyik bertangguh je sbb sblm ni kan demam, batuk, selsema, sakit tekak...mcm2 plak halangannye... bila dah beransur sihat, ni yg nak mulakan projek...

kebetulan abg bwk blk susu kotak 1...tu yg makin membuak2 perasaan ni nk wat iskrim...wat perisa vanila je sbb susu kotak tu yg perisa putih tu je...

gambo xbrape nk memuaskan la....dah teringin sgt nk mkn ms nie...hehehe..tp rs nye mmg sodap... :D

special request from imah...ni aku copy paste je...lgsg xde ubah apa2 ni mmg bulat2 copy je nie... harap2 tuan punye resipi ni halalkan ye (leh kan Shaazi :) )
  • 2 1/2 cawan coffeemate
  • 2 cawan susu segar( stoberi, coklat atau apa2) > yg sha baru buat td sha guna susu stoberi dutch lady + pastu sha tambahkan perisa coklat ( emulco) so jadi lah stoberi coklat..ehehe
  • 2-4 sudu besar gula ( kalau taknak letak pun takper, sbb susu dah manis)
  1. Masukkan coffeemate, susu segar, gula sehingga ia larut dan sebati atau sehingga ianya berbuih.
  2. Masukkan adunan aiskrim kedalam bekas dan masukkan kedalam freezer dan biarkan ia setengah beku ( 3-4 jam).
  3. Bila telah separuh beku, keluarkan adunan aiskrim dan masukkan adunan kedalam mixer dan pukul aiskrim sehingga ia gebu dan double up in volume.
  4. Masukkan kedalam bekas kembali dan bekukan. Pastu dah boleh makan
** step no 3 tu kena ulang la setiap 2-3jam utk dptkan kegebuan tahap maximum...hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...