Thursday, December 3, 2009

masih boleh mendengar..kekekeke

alhamdulillah...pendengaran aku kembali normal seperti sedia kala.... agak2 dlm 5 hr gak la aku merana sbb telinga tersumbat....

asalnye, sabtu hr tu, air termasuk dlm telinga kanan nie...biasanye, kalo air masuk telinga, aku akan titiskan ckit air lg utk kuarkan air yg tersumbat tu....tp ntah mcmne kali ni xmenjadi la plak skill aku tu...makin parah ada la....berdengung je kepala ni...so, aku pun biarkan je la...ptg tu nk g beraya pun, dah ada start rs skt2...tp wat endah xendah je....

blk raya dah ptg...so mandi ptg tu, aku try lg masukkan air....xmenjadi gak...makin skt plak... ngadu kat abg...huhuhu wat la muka seposen... abg ajak g jumpa doktor mlm tu....aku plak degil...makin naik angin ada la sbb skt + xselesa + adam plak wat hal xmau tido....huhuhu...

esok pgnye bgn tido, still berdengung lg...xleh thn ni...abg ajak gak g klinik pg tu psl ptg tu dia dh nak g main golf...so, pg tu pun siap2 kan la makanan utk tgh hr skali...wat 1 lauk je, asam pedas ikan merah...wat sekor...ekor bg ke onie...hehehe konon nak pulangkan bekas dia la..huhu...

kebetulan, pg tu pun aku prasan pusat adam mcm berkuping...xtau apsal...aku nk sentuh punye la dia xbg...skt ke gatal pun aku xtau la...aku kol mak, mak suh bwk klinik sbb takut jangkitan kuman...abg pun tepon mak kat kg gak...pun suh bwk klinik takut melarat....

siap masak, g la kami bertiga ke klinik...seb baik xde org...mula2 cek adam...doktor kata xde apa, mgkn jangkitan bhgn luar je... just bg krim sapu je la...pastu aku plak, doktor kata telinga kanan aku ada wax A.K.A. tahi telinga la...hehehe... doktor siap lukis lg...hahahaha... belah kiri bersih dia ckp... doktor suh titis ubt je yg dia bg nnt...ngan antibiotik titis gak...dia suh try 3hr dulu, kalo xok gak dia suh dtg lg...

blk umah, wat lg...smpi la ke hr rabu (smlm) masih xelok2 lg....dah seram sbnrnye...tkt kuman dah masuk ke gegendang ke..huhuhu...siap sempat surf intenet lg...tgk kat forum kot ada citer psl telinga tersumbat nie...mmg ada...bila baca, bertambah2 seram...huhuhu...ada yg bernanah la, kena operate la...takut nyeeeeee....

abg blk keje je, terus ngadu lg...abg suh g klinik gak mlmtu...aku tkt..hhohoho...abg paksa gak.. nak xnak, g gak...org punye la rmi, lama plak menunggu...bila smpi turn aku, berdebar2 plak jantung nie...hahaha...seram siottttttt...

bila doktor cek pki teropong dia tu, dia kata xnmpk gegendang aku...hahahha korang bygkan la bertapa bsrnye tahi telinga tu...kekeke...mula2, doktor ni (ni doktor lain plak,tp klinik yg sama) suh teruskan je titis ubat...tp aku ngan husben mcm xpuas ati gak la sbb smpi bila telinga aku ni nak bertakung je ngan ubt kan? last2 dia suggest suh wat FLUSH....huhuhu mau xtercekik bila dia ckp mcmtu...mcm jamban plak...hahaha...bila dia tunjuk alatnye, aku smpt lg tanya, "sakit x?"...hehehe punye la penakut....

bila dah setuju, g la bilik blkg...4 kali kena flush... kali pertama, xde hasil, cuma rasa geli geleman je bila air lalu masuk telinga....doktor kata mgkn tekanan xkuat...kali kedua, mgkn dia press sekuat ati agaknye, laju giler air masuk + sakit wooo....akhirnye kuar gak...abg siap ckp "BESAR NYE"...hihihi....tp skt aku dia xtau... kali ketiga plak, doktor nk cek lg kot2 kalo ada serpihan lg ke...tp kali ni rs geli semula...n xde apa2 hasil pun...kali ke 4, kira mcm bilas la.....

pas proses flush, punye la lega aku rasa... terasa mcm puas je bila dpt mendengar mcm biasa..xdpt nk bygkan mcmne la rs kepuasan tu...

pas byr bil, terus je kteorg g jln2 ke one borneo plak...kat sini YES nye xmemberansangkan otak aku langsung....huhuhu....cuci mata je la...pastu balikkkk.....

4 comments:

Zuri@ni said...

Camana dia flush tu ekkk...berkerut2 dahi aku nie baca entry ko, nak membayangkan proses flush tu, ngee...apa punca telinga tersumbat nie eh? kadang2 time korek telinga tu risau la, ye la, kalu pakai cotton bud tu kan, mmg dia akan menolak tahi telinga tu ke dlm, tak kuar semer...cam naurah, mmg aku dah tak korek dah telinga dia pas baca entry pasal telinga baby takleh korek (idung baby pun takleh korek tp aku korek gak sket2, gerammmm, hehe)...masa bulan pertama dulu je aku korek...hoho...mujur tak jadik apa2 kt telinga anak aku...

nanazack said...

>>zue..
doktor tu guna alat mcm picagari (shrink yg bg budak mkn ubt tu) tp ni saiz bapak gajahnye la...huhuhu..pastu dpn tu dia ada smbg ckit ngan getah halus....pastu dia tuang air suam dlm picagari tu n then, presssss....tp yg peliknye, doktor wat xplak makin tersumbat telinga aku nie...hihihi..

bb mmg xleh korek smpi umur 2thn...adam aku cuma bersihkan tang cuping je...teringat ms dia kecik2 dulu, bila bgn tido nk cium dia, ada je benda bergentel2 kat telinga dia...rupanye tahi telinga.....keh keh keh....

Kelkatu Biru said...

tak tersumbat telinga ko masa dr tembak air tu sebab air suam tu keluar balik nana, kalau ko rasa cam tersumbat, die tembak lagi, kasik keluar air tu...mcm yg ko buat sblm ni...(kalau msk air, masukkan air lagik utk tarik air tu keluar)

anak aku yang sulong ni, aku bawak g jumpa pakar telinga dulu, masa sibuk nak cek (sbb die ni tak nak bercakap)...buat hearing test & cek up, rupernye telinga sebelah kiri x boleh dengar dengan jelas...so pakar tu kata dia nampak taik telinga soleh tu banyak kat sblh telinga kiri dia & mmg hampir menutupi salur telinga dia...dia kata try bawak dia g clearkan telinga dia dr taik telinga tu dulu...hopefully ok...kalau tak, dia kata mungkin masalah bahagian telinga tengah(nauzubillah)...

then bwk ler dia g tembak air(setelah bagi dia ubat cairkan taik telinga selama seminggu), besao giler taik telinga dia selama ni...alhamdulillah, bila buat 2nd hearing test, dah normal dah...

aku tak pernah korek telinga anak aku sejak lahir, takat bersihkan yang kat luar2 tu jer...selama ni aku ingat telinga anak aku ok, bersih tp rupernye penuh taik telinga keras dlm telinga.

nanazack said...

>>isyah..
tu la yg aku pelik...aku wat sndiri, makin tersumbat...doktor flush smpi 4 kali, xplak tersumbat....tp pas buat tu mmg lega habis....

mslhnye skang, hr ni mcm rs tersumbat blk la...tp xseteruk mcm sblm ni...cuma kekadng rs mcm bengkak plak...aku pun risau kalo problem bhgn tgh, so far, doktor kata gegendang aku cantik...huhuhuu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...