Tuesday, December 1, 2009

homa made ice cream...

saje je gatal2 nak wat aiskrim sndiri...mcm la kat sini susah nak cri aiskrim...hehehehe....

hr tu surf2...skali ternmpk resipi wat aiskrimmm..punye la simple...tu yg nk wat...tp asyik bertangguh je sbb sblm ni kan demam, batuk, selsema, sakit tekak...mcm2 plak halangannye... bila dah beransur sihat, ni yg nak mulakan projek...

kebetulan abg bwk blk susu kotak 1...tu yg makin membuak2 perasaan ni nk wat iskrim...wat perisa vanila je sbb susu kotak tu yg perisa putih tu je...

gambo xbrape nk memuaskan la....dah teringin sgt nk mkn ms nie...hehehe..tp rs nye mmg sodap... :D

special request from imah...ni aku copy paste je...lgsg xde ubah apa2 ni mmg bulat2 copy je nie... harap2 tuan punye resipi ni halalkan ye (leh kan Shaazi :) )
  • 2 1/2 cawan coffeemate
  • 2 cawan susu segar( stoberi, coklat atau apa2) > yg sha baru buat td sha guna susu stoberi dutch lady + pastu sha tambahkan perisa coklat ( emulco) so jadi lah stoberi coklat..ehehe
  • 2-4 sudu besar gula ( kalau taknak letak pun takper, sbb susu dah manis)
  1. Masukkan coffeemate, susu segar, gula sehingga ia larut dan sebati atau sehingga ianya berbuih.
  2. Masukkan adunan aiskrim kedalam bekas dan masukkan kedalam freezer dan biarkan ia setengah beku ( 3-4 jam).
  3. Bila telah separuh beku, keluarkan adunan aiskrim dan masukkan adunan kedalam mixer dan pukul aiskrim sehingga ia gebu dan double up in volume.
  4. Masukkan kedalam bekas kembali dan bekukan. Pastu dah boleh makan
** step no 3 tu kena ulang la setiap 2-3jam utk dptkan kegebuan tahap maximum...hehehe..

8 comments:

Zuri@ni said...

dulu, masa belum peknen, mmg x suka eskrim vanila, pastu, bila ujung2 peknen tu, aku x leh makan apa2 yg berperisa coklat, jadi beralih arah ke vanila...sampai skang nie, x leh tgk vanila....mmg terliur...org kata, kalu "jiran" dah terbau makanan kat umah kiter, kiter kena kasi...nie, aku dah "terbau" dan "terliur" ngan eskrim ko nie, nak kira camana nie? hehehe

nanazack said...

>>zue...
agak2 kalo aku pos smpi x?hihihi.. kalo smpi pun, ko dpt air je la...pastu ko msuk kan je la dlm freezer...jd la eskrem smula... :D

Anonymous said...

mekacih nana.. nk wt gak ni tp susu lak xde.. nant aku try :)

FaraMie said...

nana..rsnya cam aiskrim mc d' x? psl dlm byk2 aiskrim aku suka aiskrim mc'd. X pernah terpk plak nk buat aiskrim sendiri..senang x? kalo mudah nk try gak laa..aku ingta nk buat aiskrim ni kena ada mixer khas utk dia..kira ni kalo pki blender pun bole menjadi yerk.Aku pun nk try laa

nanazack said...

>>imah..
aku wat pki susu full cream pun jd gak...tu pun kebetulan laki aku bwk blk....so kena beli coffemate je la :D

>>farah..
kalo ko tanya aku, mmg sebiji la sama rasa dia ngan mcd nye sundae... aku wat pki mixer sbb blender aku dh mcm2 perisa la...kang ada plak eskrem aku rs bwg la, lada la...hehehehe...tp kalo ada jug lain ok aje...tp biar yg beso ckit sbb nnt dia kembang bila gebu....

step 3 jgn lupa ulang 2 @ 3 kali ye setiap 2@3 jam ye kwn2 utk dptkan kegebuannye....hihihi

Some1...somewhere...somehow... said...

sedapnyer...merembes ahkah!...hehehe

nk try la...tp nk buh jagung dlm tu...

nanazack said...

>>some1..
rembes jgn xrembes...hihi...nana igt nk ltk biskut oreo...nyum nyum....

Anonymous said...

weh nana, aku nak try la resipi ko nih... kalau ikutkan resipi aiskrim ni agak payah nak carik...nak kene guna telur yang dah dipasteur lah...kene carik hal n half lah...cream lah...yang ko punya nih mcm senang jer...(cume part no 3 tu jer lah )...terliur nana...esp tgh musim panas terik ni....hehehee - isyah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...