Monday, November 30, 2009

lauk yg plg best - from some1

saje je nak wat tajuk ni bila terbaca blog some1. mcm best je bila baca entry dia nie...so terpanggi la nk wat gak entry yg sama

aku kalo dah knyang pun bila ternam pak telur masak kicap atau sardin, dan dan je ms tu selera terbukak blk...ntah la xtau nape... nak2 lg kalo telur masak kicap tu just pki kicap+sos cili+sos tomato....sodapnye.........potong bwg besar bulat2 plak tu....hmmmm nyum nyum.... mmg terbukak la selera bila tgk... tp sejak kawin ni, dah jrg msk lauk ni sbb husben kureng ckit mkn lauk pauk yg berasaskan kicap... bini dia je yg hantu kicap....kah kah kah...

kalo sardin pun mcm tu gak...xkisah la sardin cap apa pun...tp kalo masaknye ltk lada giling ckit+sos cili+sos tomato+perah air limau....perghhhhhhh marvellous.... try la wei.... potong bwg bulat2 gak...pastu ltk la cili padi ckit....sure korang terangkatnye la....hohohohoho... ni yg terasa mcm nak mask sardin je tgh hr ni....smentara abg xblk lunch kan...hehehe...menu ni pun sama gak, abg xbpe gemar sgt sbb abg kata xelok mkn sardin dlm tin ni...huhuhuhu benda yg xelok tu la bini dia suka.... ngeeeeeeeeee....
dua2 ni gambo copy paste je...bkn aku nye tau...hehehe...




8 comments:

Zuri@ni said...

Ooo...papa Adam tak suka kicap ngan sardin ehh...baba Naurah plak mmg hantu kicap ngan sardin, aku pun suka...jd tu antara lauk yg mmg kaw2 dan senang nak buat...hoh, ko bukak citer pasal nie, terasa nak buat la pulak, tp esbok ngan dapur aku kering yg amat, satu barang pun takder...ntah apa la laki aku beli utk makan tengahari nie...

**aku suka makan ikan mackerel yg dlm tin tu, yg dia goreng + sos cili tu, tp tak elok...tp mcm ko cakap, benda tak elok tu la yg suka sangat, hahaha

nanazack said...

>>zue..
biasanye stok sardin mmg ada dlm simpanan...hehehe tu utk waktu2 terdesak la mcm hjg2 bln ke @ xsmpt nk ke pasar ke...hihihi tp tu la, mmg aku dh jarang mkn sardin ngan telur kicap ni sjk kawin...tp kalo laki aku xde, mmg aku blasah abis2an...hahaha

nak tanya la, kalo msk yg mackerel tu kalo nk sdp mmg kena goreng dulu ke ikannye? sbb aku pnh gak terbc entry org lain, dia pun goreng gak ikan mackerel tu....aku xpnh nk beli mackerel ni sbb iknnye keras ckit kan? tp kalo goreng lh jd sdp, akan aku try nye...hihihi

Anonymous said...

Erm..same lah ngan hben aku..suke sangat ngan sardin nie..kat umah stok mmg banyak...bak kata nana...mase2 terdesak...aku dulu mase mengandungkan anak pertama xleh bau sardin...benci betul ++ xsuke...abih hben aku merengek nak makan sardin...tapi dah xleh nak buat...cam ner???dia pon terpaksalah redha..hahhahhaa..tapi yang no 2 tu apepon leh masuk..termasuk lah sardin nie...cedap nye...nak buat lah malam nie...dan telur rebus tu anak aku yang no 1 tu suke tol makan...dulu mase g majlis kawen kalo dapat bunge telo..aku amek bunge nye je...telo aku buang...tapi skrg xlg sebab dah ader penggemar...

-sori nana...banyak nye komen-
**suriani**

nanazack said...

>>suriani..
lama xdgr kabo su....oo, ms pregnant 1st xleh bau ek...aku dulu xleh dgr @ tgk ayam plak ms pregnant...hihi telur pun xlalu...tp skangni, lalu aje...hihihi

Some1...somewhere...somehow... said...

pergh..rasa mcm dan dan ni gak nak masuk dapur...telur tu lak hat x bape garing...kuning lembik2...sodapnyer!!

nanazack said...

>>some1..
nana pas wat entry ni je terus g masak sardin...xleh tahannnnn... hehehehe....

kalo bab telur tu, mmg best kalo time lembik2 tu...hihihi

Zuri@ni said...

Yg ikan mackerel tu, mmg dia dah siap goreng dah, masa nak masak tu, aku just tambah bwg besar, asam keping, bwg putih, lada hijau, pastu campak la semer isi dlm tin tu...

a'ah, ikan dia keras sket, kalu peknen, mmg tak elok makan nie...laki aku tak ska mackerel nie, dia suka ikan sardin yg biasa wat sandwich tu la...

Anonymous said...

kabar baik jer nana..
nak wat camner..kadang2 pc nie elok jer bukak blog nie...kadang2...xleh bukak langsung...xtau naper...
same ngan fs..sume merajuk xleh bukak...

sedap ker yang mackerel tu???aku xsuke cz dia cam keras sket...tapi hben aku bedal jer sumer...sng aku masak utk hben aku cz dia xmemilih...tapi bab memasak nie aku xberapa gemar laa..mgkn sebab penat keje && balik umah nak jage anak yang 2 hero tu...penat....kadang2 sampai xterlayan...heheheh....hben aku pon kadang2 tak teringat..(heheheh..alasan macam bz jer...)

*suriani*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...