Thursday, June 27, 2013

Bila mama xde mood..



Lunch utk hari ini ye... Bila xde mood nak makan nasi, korek je la esbok tu apa yg ada ye.. Alhamdulillah, setelah seminggu bumi Labuan xde air, hari ini dgn girangnya membasuh sakan ye... Selama seminggu air kena catu.. Dah la catu, kuning plak tu..huhu

Duk mengira hari je ni nak tinggalkan Adam n khabir duduk ngan Papa nya...huhu.. Harap2 bila duduk dgn Papa xla jd mcm kat gambar ni ye... Sian adik T___T.. Jgn salah mkn lg ye adik...



Wednesday, June 19, 2013

Frusttt!

Hari ni berbuka dengan mee rebus plak.. Asal nya nk buat meatball yg ala2 ikea tu, Skali bila korek2 esbok tu, jumpa plak perencah mee rebus instant ni.. Tiba2 plak tekak ni teringin kan... So, apa lg, cek brg2 lain Ada x... Hmmm tauhu dgn bwg goreng je xde... Xpe, xsalah pun kalo xcukup bahan kan...hehehehe

Selamat dh telan mee rebus ni.. Biasa la, dh namanye puasa kan, Ada la terkurang sana sini ckit rsnya.. Tp telan je la... Cuma perut Ada sebu ckit la.. Mgkn sbb 2 hari ni xde mkn nasi, bedal spaghetti ngan mee kuning je kan..** jgn tiru perangai saya yg malas nk buang bontot taugeh..huhuhu


Haaa!!! Psl kek ni plak.. Frust tau.. Kenapa?? Aku bru beli Loyang baru nk Ganti kan Loyang yg bocor sblmni.. Ms beli tu, balik terus je simpan... Sampai la smlm tergerak hati nk buat kek karamel pelangi tu.. Skali bila nk basuh Loyang tu, bocor la plak...huhu...gerammm nya..penyudahnya aku buat pki Loyang kecik..terpaksa la suku dr adunan tu aku buang sbb Loyang xmuat... Satu lg, sbb frust kan, aku mls nk buat rainbow.. Aku buat satu kaler je...hahahaha...kaler pink ok...^o^... Buat kek ni Bkn apa... Skang tgh panas.. Kalo mkn kek ni sejuk2 mmg sdp kan.. Mcm mkn aiskrim je...^__^..

Tuesday, June 18, 2013

terperangkap...

ni citer pagi semalam...waktu pagi mcm biasa la rutin aku hantar adam g sekolah...tp semalam aku keluar rumah awal ckit, dlm pukul 7.15 dh suruh adam siap2...biasanya lagi 5minit pukul 7.30 baru aku hantar dia...sekolah depan rumah je kan...hehehe...tp semalam ada rasa lain skit...ntah la, mcmne leh terdetik kat hati ni, kalo la kunci rumah tertinggal, naya je aku...huhuhu..so semalam rasa mcm xnk kunci sliding door, bwk hp n duit lebih...pd hal hantar adam jln kaki je, biasa bwk kunci rumah je...

so hantar adam mcm biasa, sampai je dpn pintu rumah, kebetulan jiran atas nak g keje...siap sempat tegur khabir lg sbb dia bru je blk cuti pjg....aku mcm biasa la just wish 'morning tuan'...jiran aku ni Major and dia airforce n very the senior, that's why kena panggil 'tuan'....aku pun buka la kunci tombol pintu, boleh pusing tapi pintu xboleh bukak..byk kali try...tuan tu perasan aku xboleh bukak pintu, dia kata nnt sbb dia nk start enjin kereta siap2....dia pun try bukak tp xboleh...aku kata mgkn terselak kot...then aku bgtau la yg sliding door xberkunci...terkejut tuan tu...hehehe...terus dia masuk rumah dia semula, n keluar dgn sebiji kerusi plastik n dah tukar baju siap2...huhuhu segannya aku sbb dah nyusahkan dia n lmbt la tuan tu g keje...dh la ni 1st day keje dia pas cuti pjg..

bila dia dh dpt masuk rumah, bukak pintu dr dlm pun xboleh juga...alamak....ni mesti masalah tombol...dh loose agaknya...huhuhu...aku ckpla kat tuan tu, kalo mcmtu xpe la, try kol husband....tuan tu naik atas semula n salin uniform plak...siap tinggalkan tukul besi plak kali ni...sbb dia kata cara terakhir kena ketuk gak ni...aku ckp xpe sbb dh kol husben suruh blk....

hampir sejam gak la terperangkap kat luar...tp tggu abg smpi xlama pun...labuan kan, plg lama pun 15-20 minit je perjalanan...at last, mmg kena ketuk tombol tu...xpasal2 kena tukar tombol baru kan..nak kena claim ni...hahahaha...

so semalam xde apa sgt nak buat...rilex2 je..menu utk berbuka pun dah ada...mkn laksa je..kuah smlmnya ada lgi..kang ptg nnt baru rebus spaghetti...pastu tiba2 lak teringin nk mkn popiah sbb teringatkan dlm esbok ada taugeh...hmmm apa lg, pas zuhur tu terus wat intinya pastu sejukkan...ptg baru menggulung popiah ye....

sementara nk tggu ptg tu, duk google la bedak thanaka yg tgh glamor skangni...no gara2 nora danish nye la pasal...ngan aku skali dh mcm teruja...hr tu mcm nk try bedak sejuk azza elite, la ni mcm nk try bedak tate si nora tu plak...adoiii, mana satu ni...penyudahnya pki bedak sejuk yg sedia ada ni je la...kekekeke...google je lbh kan...hehehe..tapi yg nora nye tate tu dia jual murah je...rm10 tp kalo tgk org lain jual sampai rm30 pun ada tau...haissshhh melampau sungguh kan...aku baca, org kata kat masjid india jual kat tepi jalan cuma rm3-rm5 je sebekas....xpatut btul la seller mcmtu jual mahal nak mam**s....hanya kerana artis pki kan, terus je melambung harganya....ntahla, mgkn tu cara berniaga agaknya....

ni menu berbuka semalam...xpasal2 abg pun kena teman puasa gak...hehehe..tu la, bini nya asyik lengah2 kan je...huhuhu

spring rolls aka popiah bam bam...hahaha, kata home made kan, kena la byk inti, kalo inti ciput, baik beli je...(^___^)

siaran ulangan lagi...tayang lagi laksa...

Monday, June 17, 2013

sukaneka

sabtu baru-baru ni, tadika adam buat sukaneka...gabung dengan tadika perpaduan dr taman perumahan lain...2 buah sekolah je la...team tadika adam, pki baju biasa je...team tadika 1 lagi kena pki baju sukan mereka...adam awal2 lg dh igtkan aku yg dia nk pki baju Bola Kampung yg papa baru belikan kat KL hr tu...amboiiii dh pandai demand tau nak pki baju apa skang ni....

utk sukaneka ni diorang buat skali family day...so bab mkn cara potluck...aku dh pening xtau nk buat apa...cikgu bgtau last minit plak psl sukaneka ni...penyudahnya menu aku sng je, abg pun pesan suh buat simple2 je sbb mesti sume org buat benda yg sama....so, aku buat kek pandan chiffon, mihun singapore n sosej...sume homemade kecuali sosej je la ye...masa nk ltk makanan kat meja, aku sempat gak la jenguk mknn org lain...alamak, sumenya bwk mi...huhuhu...tp mi aku lain dr yg lain la sbb kaler putih kan...ntah diorg mkn ke x ni....alhamdulillah, juadah yg aku bwk habis licin...siap bekas kek chiffon hilang sekejap..sbb yg 'simpan' tu nk tau sapa tuannya...hahaha ada ke mcmtu kan...dh la yg simpan tu kebetulan cikgu adam..hehehe

bila sume dh ready, acara dimulakan dgn potong kek utk sambutan hari kanak2...sume budak2 nak enterframe amik gambo..termasuk la adam...disebabkan lama sgt nk menunggu ada plak budak2 ni dh masuk dulu kek dlm mulut...hahaha..mmg lawak btul la..budak2 ni dh xtahan tgk kek...adam je steady sbb dia bknnya kisah sgt ngan kek kalo bkn kek coklat mama dia...hehehe


sempatla amik gambo potong kek sorang2...eh, bkn sorang la, dua org..nmpk x tgn khabir tu?hahahaha

pastu diikuti ngan potong kek sempena hari ibu.

potong kek sempena hari bapa...khabir ttp enterframe ye...^o^

happy father's day, abg...

gambar ms game xsempat nak amik sbb kecoh nk jg khabir, pastu panas terik plak tu...ni antara acara yg dia menang...mata berair sbb khabir abiskan milo ais adam...hahahaha

ni hadiah papa menang no 1. tiup belon sampai pecah kategori bapa...mama? huhuhu sama gak kena pecah kan belon, tp minta maaf la ye, tiup belon mmg aku xkisah, tp nk kena pecahkan mmg aku xsanggup...so, mama xjoin game tu..hehehe

beli milo ais baru utk adam...dia minum laju2, xnak bg adik minum....hihihihi

so, ni antara habuan yg dibawak blk...3 tupperware tu sbb 3 kategori game adam menang..dlm plastik tu towel, souvenir utk setiap budak tadika...n water dispenser tu papa punya...ntah nk pki bila xtau la sbb kami dh ada 3 kat umah ni...huhuhuhu mcm nk jual blk aci x?hehehe

dan semalam hari ahad, mcm biasa kami g pasar...dh plan menu utk hr ahad tu...dh bgtau siap2 kat abg yg aku nk buat laksa johor...dah lama gila xmkn...sampai termimpi2 nk mkn laksa johor...last mkn ms last year...tu pun beli, lgsg xsama mcm mak buat...huhuhu...pada aku, takat ni belum ada sapa leh lawan laksa johor mak...biasala kan masakan emak mesti la yg terbaik....jumaat lepas, pas maghrib dh ajak abg keluar g labuan emporium sbb nak cari lobak asin..kat ctu je la yg aku nmpk ada jual, tmpt lain aku xtau kat mana...tp frust, kebetulan ms dtg tu xde lobak asin, yg ada lobak manis...hmm amik je la...pastu beli spaghetti sepaket....yeahhh!!! ni la keistimewaan laksa johor kan sbb pki spaghetti....

so, smlm g pasar beli bahan2 nk buat laksa n stok brg dapur utk seminggu skali...balik je rumah, apa lg bersilat la kat dapur ye sementara abg melayan kerenah anak2...kelentang kelentung, pukul 1 baru siap n dapat mkn laksa....sbnrnya, abg xbrapa gemar makan laksa, xkira la apa jenis laksa pun...aku pulak jenis hantu laksa...xkira la apa jenis laksa pun, sume nya aku bedal selagi nama nya laksa....nak plak famili aku mmg suka laksa johor... bila aku 'paksa' abg mkn, hahahaha baru abg tau rs sbnr laksa johor...siap abg kata apa tau, nnt kalo pencen boleh la bukak kedai jual laksa....hahahaha.. sampai mcmtu skali abg boleh terpikir bila mkn laksa johor...ni bkn kali pertama abg mkn tp abg kata boleh kira la ngan tgn bape kali dia mkn laksa johor ni...so, menu of the day utk semalam, Laksa Johor...mkn sampai ke malam n akan bwk ke hari ni utk menu berbuka...hahahahaha



Friday, June 14, 2013

1st samperit

Tiba2 terasa nk mkn samperit.. Last year dh pernah buat tp hasilnya ke tong sampah akhirnya...huhu.. Tp kali ni nekad, nk try buat lg sbb aura kuih raya ni dh terasa2 la plak..hehe 

Mcm biasa la, Google je la resepinya ya... Try resipi dr myresepi plak kali ni.. Buat 1/3 je dr adunan asal.. Kali ni btul2 congak ye.. Abis keluar kalkulator lg..hahaha nk bg berat tu tepat la katakan...xmau main agak2 lg..kekeke 

Akhir nya, jd la mcmni.. Beginner la katakan.. Tu pasal senget benget... Menggigil tgn tau... Buat bentuk dahlia gak tp kelopak nya leper plak.. Tp rupa xkisah.. Yg penting Adam suka!!! Yeahhh, hr ni Adam bwk bekal samperit g sekolah ye...hehehe


Enterframe jap, mana nak cari scarf lycra mcmtu aznah hamid tu pki ye? Nk cari yg tutup blkg skali.. Biasa jumpa yg terbuka je... Xmau, sapa tau, bgtau ye...

Thursday, June 13, 2013

eye test

rabu lepas kami ke KK lg...ni pun pergi cara mengejut...tetiba je abg ada urusan di KK...kami mcm biasa la, follow je la selagi boleh follow kan...so, khamis tu abg masuk base, kami xikut skali mcm sblm2 ni...sbb hr tu abg ada urusan rasmi, kena g awal....kalo keje biasa, kami ikut n lepak kat rumah oni je...hehehe

disebabkan xikut, maka pg tu kami bertiga pusing2 la kat 1B...dh duduk kat hotel situ kan...oh ye, FYI, adam kata hotel tu "Rumah Besar" kami...hahahaha....nak tercekik aku dibuatnya...puas la kami laki bini pikir, kat mana la rumah besar tu...rupanya dia maksudkan hotel yg selalu kami duduk tu...adoiii la adam...kalo la btul tu rumah besar kita, alangkah bahagianya....^o^....

ok, berbalik citer pasal pusing2 kat 1B, kali ni aku tergerak hati nak buat eye test utk adam...sbb mmg aku dh lama perasan dia ni mmg xboleh kena silau langsung...dah mcm vampire ok...kalo kena cahaya matahari tu, mmg cepat2 dia akan sorokkan muka dia...awal2 dulu, aku fikirkan benda biasa je...sbb normal la kan kalo kena cahaya matahari mmg la silau kan....tp yg buat aku makin xsdp hati masa pergi KK sblmni...masa nak breakfast, disebabkan nak elak cahaya matahari pg tu, habis sume org kat cafe tu dia langgar...mujur la xde kena air teh panas ye....risau aku ms tu....

aku pun bawak la dia g kedai focus point....mgkn sbb adam ni besar n tinggi, so staff kedai tu xde tanya plak umur adam ni bpe...dia terus je cek...bila dpt result, terkejut org tu n tanya pd aku sama ada adam ni pernah pki spec ke??? aku tanya kenapa? silau dia tinggi sgt ke? staff tu kata, bkn silau saja tp rabun pun ye...errkkk!!! RABUN???? bila aku tgk result tu, mak aiiii....tingginya...tp staff tu nasihatkan supaya jumpa doc dulu sblm buat apa2....hati ni mula la dh xsenang...nk g cuci mata kat daiso pun dh xde mood...g KFC beli nasi ayam, then terus blk bilik..huhuhu


ni result ms g focus point....then mlmtu g kedai spec lain plak ngan abg...but here, lain ckit...bila dgr penerangan dr staff kedai tu, hati ada lega....staff tu kata, utk budak yg kurang dr 7 tahun, bacaannya mmg xtepat langsung....kalo betul staff tu kata, alhamdulillah....sbb setahu aku, adam masih boleh kenal huruf dlm jarak jauh....cuma kalo ada cahaya je la dia kalah....

jumaat pg, lps abg abis keje kat base, kami terus tuju ke klinik mata....doc tu cek cek, test test...lastly dia nasihatkan suh cuba 1 cara ni, nk bg anak mata tu kembang...mula2 tu aku risau gak sbb tkt ada efek kemudian hari, tp puas la doc tu ckp xde apa2 efek....but agak costly...nak buat mcmne kan, demi masa depan adam, kami teruskan je....just 3 titis ubat mata kiri n kanan je....pastu tggu sejam bg kembang anak mata tu...cek lg skali, ok siap! doc kata xde mslh yg serius, cuma ada jangkitan pada matanya...bg ubat titis n vit c utk 2mggu...kalo ikut kata doc tu mmg konfem boleh sembuh, kalo xok, kena dtg blk....mudah2an anak mama sembuh ye...

ni ubat yg diberi oleh doc tu...ubat titis n vitamin C...stok utk 2mggu...mudah2an adam cpt sembuh ye...kesian mama tgk adam tiap kali kena panas...



Cucur udang

Smlm try buat cucur udang.. 1st time buat ni... Teringin nak makan kan.. Tgk plak ada udang.. Nak perabiskan udang tu sbnr nya.. Xbrapa nk fresh la sgt..

Google nye Google, kenan ngan mat gebu nya resepi.. Simple gaban je nak buat ni.. Bahan2 mmg sng la sgt... Taaaapiiii ada tapi tau, skill kena ada ye..

Bukan buat mcm cucur biasa tau ni.. Mula2 pun aku ingatkan sng je nak buat ni, skali punye la susah time nk keluarkan dr senduk tu... Minyak mmg kena byk sungguh tau, mmg kena btul2 kena rendam..dan yg plg penting, udang tu lepas basuh, kena lap smpi kering.. Kalo x, jd mcm aku, meletup letup minyak kat kuali tu...hihi

Biasanya Kalo mkn cucur udang ni mesti time puasa.. Rindunya nk tggu bln puasa kan..tiap kali puasa mesti ada beberapa kali wajib beli cucur udang ni... Xpernah terfikir pun nak buat sendiri.. Bila beli tu nasib2.. Kdg tu dpt yg sdp, kdg2 tu dpt mcm dh lama je udang tu..huhu..

Bila dh buat sendiri ni, bru tau susah sng nk buat ni...hehehe... Boleh buat lg tp kena tgk mood gak ni sbb khabir suka kaco kat dapur plak... Terjerit2 aku dibuatnya kat dapur sbb minyak panas n penuh kan.. Tu yg seriau ckit...

K, jemput jamu mata je la ye...:)..

Wednesday, June 12, 2013

Injured!

Pg td nak ikut mama buang sampah.. Mama kata jgn, tgu sini dgn Abg Adam.. Tp adik xnk dgr ckp mama... Adik lari gak.. Kan dah jatuh...

Mula2 xberdarah pun... Blk dr hantar Adam g skolah td bru prasan lutut berdarah... Adik ok lg ms tu.., masih boleh lari.. Bila mama basuh je lutut, terus adik jerit, "aduhhhh!! Akittttt....!!" Hahahaha.... Mama gelak je la sbb adik xnk dgr ckp mama kan... Terus mama sapu dgn minyak gamat... Maka bermula la drama kaki xleh nk gerak... Huhuhu... Pandai main drama adik ni ok...

Wednesday, June 5, 2013

random...

sebelum bertolak, cuci mata je la ye dulu...

breakfast semalam...nak perabiskan roti nye pasal...xtau nak buat apa lg, bakar je la mcmni...

breakfast pagi tadi...kari ikan semalam ada lg balance kuah dia...so, pg2 menjala jap walaupun bgn terlewat..uwaaaa...tp seb baik x subuh gajah ye....

lunch utk hari ni merangkap buat bekal sekali utk ptg nnt...seb baik masak cepat sbb kul 11 air tutup plak...abg plak lupa nak inform...ggrrrrr....

tunggu 4 parcel tp cuma sampai 2 je....tggu next week la bru amik kat pos opis lg 2 tu....xsempat I nak melaram tau...

penyangkut yg baru dapat terus je pasang...demo kat budak2 ni, suh gantung topi masing2, kalo xgantung mama buang....punye la payah nak cari tmpt gantung yg sesuai...last2 jumpa yg ni praktikal rasanya....si kecik khabir tu boleh blaja gantung topi sendiri sekali...

Monday, June 3, 2013

cuti-cuti sekolah

last week after wesak day, kami ke KK... Mcm biasa la kan, abg ada keje... Alang2 cuti skolah, ikut je la kan...Kali ni tolak weekend plak sbb boleh jln2 Skali sbb isnin Abg dh kena uruskan segala urusan Kat base...

Ahad tu kami plan nk g kundasang sbb rs mcm dh lama xtgk gunung Kinabalu tu kan... Sblm tolak, kami sempat merayap ke pasar tamu Gaya street dulu... Cuci2 mata je... Dh xde yg menarik la pd aku.. Rasa makin panas Ada la..huhu..

Kebetulan ms g hr tu, Ada expo Kraft Kat ctu... Tp mls nk lalu sbb lgsg xmenarik perhatian aku... Dlm kepala dh pikir nk tgk gunung je ni... So ms nk blk tu, lalu la satu gerai kartunis ni... Ada plak gambar karakter kartun superman... Adam plak tgh kemaruk ngan superman plak tu.. So kami suh la kartunis tu lukis muka Adam tp body superman...heheh


Muka toya je Adam ni... Lgsg xnak senyum...huhu

Ada la dlm 20min gak kena tggu.. Igt kan nk suh lukis gambar khabir skali, tp si adik ni dh mula wat perangai, so cancel la niat nk suh lukis gambar khabir...terus naik keta n vroom vroom! kundasang!! here we come!!!!...ecececece semangat sungguh nak tgk gunung ni...

sekali bila dah sampai atas tu, cuaca mula la nk mendung2....sepanjang perjalanan mmg lgsg xde nmpk gunung, sipi sipi pun xde...huhuhu...kecewa lg mpk gayanya....sampai je kat kinabalu park, amik parking abg terus tido....ngantuk sgt katanya...k la, abg rehat dulu ye...


Amik gambar dulu, ms ni Papa tido dlm keta... Kami turun dulu sbb masing2 dh xgheti duk diam...huhu

 Cuaca mendung ms smpi sini :(...xdpt tgk gunung...

Bila keadaan dah xterkawal, kena panggil papa gak utk rescue kami...kang ada gak yg terjun ke bawah tu nnt...huhuhu....see, blkg tu!!! Tgk awan je la ye kt blkg tu...tp ni bkn membelakangkan gunung kinabalu, port yg gunung kinabalu tu laaaaaaagi byk awan, tu yg mls nk gambo kat ctu...huhuhu frusttt!!!

Gambar ni xaci sbb mama dpn skali.. Terus je muka nmpk lebar...Hahahaha.. Pas amik gambar ni terus masuk keta sbb hujan dh turun... 

hr tu ada sorang kawan bgtau yg kat kundasang dh ada KFC....so kami terus tuju ke situ je la...xsusah mana pun nak cari.....smpi kfc je, hujan selebat2nya... Adam dh tanya bila nk tgk moooo (lembu)...alahai anak, kita tgk la nnt ye kalo ada rezeki hujan berhenti, kita g la tgk....kalo x, moh la kita balik ke pangkal jalan ye...

lama gak kami lepak kat KFC tu...nk tggu hujan reda punye pasal...ye la bila pikir2 kan, nk balik time hujan2 lebat pun risau gak...tau2 je la kalo kwsn tmpt tinggi ni jalan nya mcmne kan...so, tggu je la sampai reda hujan...bila hujan dh reda, tuju ke tmpt lembu plak....

ni tgk mcmne proses susu lembu dibungkus dlm kotak....ms ni si kecik khabir tu wat hal ye....nak buat hal sendiri je....

suh khabir diri sebelah nak amik gambar, huh!!! xmau dia sbb takutnya pasal tgk lembu tu...kekekeke

igtkan just nk tgk lembu perah susu, tp pukul 3 baru nak start la...huhuhu lama nya, so g tgk anak lembu n kambing je la....tgk tu, adam n khabir takut2 berani je tu....

last2, kami xtggu pun lembu perah susu sbb org semakin ramai n bersesak2 kat dlm tu, mula la dh xrasa sejuk....rs lemas ada la...tu yg ckp ngan balik la...tp nk cari strawberi dulu....cari nya cari jumpala tp mak aiiii mahal sungguh ye....nk mkn nye pasal, beli je la...

terus blk hotel...lepak sgt dh ...budak2 pun dh tertido otw blk tu siap ngigau2 lg dlm keta...huhuhuhu.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...