Thursday, June 13, 2013

eye test

rabu lepas kami ke KK lg...ni pun pergi cara mengejut...tetiba je abg ada urusan di KK...kami mcm biasa la, follow je la selagi boleh follow kan...so, khamis tu abg masuk base, kami xikut skali mcm sblm2 ni...sbb hr tu abg ada urusan rasmi, kena g awal....kalo keje biasa, kami ikut n lepak kat rumah oni je...hehehe

disebabkan xikut, maka pg tu kami bertiga pusing2 la kat 1B...dh duduk kat hotel situ kan...oh ye, FYI, adam kata hotel tu "Rumah Besar" kami...hahahaha....nak tercekik aku dibuatnya...puas la kami laki bini pikir, kat mana la rumah besar tu...rupanya dia maksudkan hotel yg selalu kami duduk tu...adoiii la adam...kalo la btul tu rumah besar kita, alangkah bahagianya....^o^....

ok, berbalik citer pasal pusing2 kat 1B, kali ni aku tergerak hati nak buat eye test utk adam...sbb mmg aku dh lama perasan dia ni mmg xboleh kena silau langsung...dah mcm vampire ok...kalo kena cahaya matahari tu, mmg cepat2 dia akan sorokkan muka dia...awal2 dulu, aku fikirkan benda biasa je...sbb normal la kan kalo kena cahaya matahari mmg la silau kan....tp yg buat aku makin xsdp hati masa pergi KK sblmni...masa nak breakfast, disebabkan nak elak cahaya matahari pg tu, habis sume org kat cafe tu dia langgar...mujur la xde kena air teh panas ye....risau aku ms tu....

aku pun bawak la dia g kedai focus point....mgkn sbb adam ni besar n tinggi, so staff kedai tu xde tanya plak umur adam ni bpe...dia terus je cek...bila dpt result, terkejut org tu n tanya pd aku sama ada adam ni pernah pki spec ke??? aku tanya kenapa? silau dia tinggi sgt ke? staff tu kata, bkn silau saja tp rabun pun ye...errkkk!!! RABUN???? bila aku tgk result tu, mak aiiii....tingginya...tp staff tu nasihatkan supaya jumpa doc dulu sblm buat apa2....hati ni mula la dh xsenang...nk g cuci mata kat daiso pun dh xde mood...g KFC beli nasi ayam, then terus blk bilik..huhuhu


ni result ms g focus point....then mlmtu g kedai spec lain plak ngan abg...but here, lain ckit...bila dgr penerangan dr staff kedai tu, hati ada lega....staff tu kata, utk budak yg kurang dr 7 tahun, bacaannya mmg xtepat langsung....kalo betul staff tu kata, alhamdulillah....sbb setahu aku, adam masih boleh kenal huruf dlm jarak jauh....cuma kalo ada cahaya je la dia kalah....

jumaat pg, lps abg abis keje kat base, kami terus tuju ke klinik mata....doc tu cek cek, test test...lastly dia nasihatkan suh cuba 1 cara ni, nk bg anak mata tu kembang...mula2 tu aku risau gak sbb tkt ada efek kemudian hari, tp puas la doc tu ckp xde apa2 efek....but agak costly...nak buat mcmne kan, demi masa depan adam, kami teruskan je....just 3 titis ubat mata kiri n kanan je....pastu tggu sejam bg kembang anak mata tu...cek lg skali, ok siap! doc kata xde mslh yg serius, cuma ada jangkitan pada matanya...bg ubat titis n vit c utk 2mggu...kalo ikut kata doc tu mmg konfem boleh sembuh, kalo xok, kena dtg blk....mudah2an anak mama sembuh ye...

ni ubat yg diberi oleh doc tu...ubat titis n vitamin C...stok utk 2mggu...mudah2an adam cpt sembuh ye...kesian mama tgk adam tiap kali kena panas...



2 comments:

3uri@ni said...

Insya Allah, takder apa2 tu, risau jugak kan kecik2 dah nak kena pakai spec. Adam suka makan sayur tak? Biasa carrot kan elok untuk mata? Ko buat la jus...tp aku rasa tak rabun la. Nanti dah letak ubat tu Insya Allah baik ^_^

Kellas adam, panggil hotel rumah besar, Naurah panggil bilik je, kahkahkah

Nana Zack said...

insyaAllah zue...doc pun kata dia xde mslh rabun cuma ada infection je yg dh lama yg kami xsedar...

sayur??? adam ni mmg anti sayur tau..apa lg nak suruh dia minum carrot susu...huhuhu...dia ni sgt choosy banding adik dia..ni pun aku paksa dia mkn vit c tu...aku hancur2kan pastu suh dia telan..mula2 hr tu mmg susah, mkn je muntah blk..skangni je la bru dia boleh terima..tp still kena hancurkan gak...sdp gila vit c dia ni..hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...