Thursday, June 13, 2013

Cucur udang

Smlm try buat cucur udang.. 1st time buat ni... Teringin nak makan kan.. Tgk plak ada udang.. Nak perabiskan udang tu sbnr nya.. Xbrapa nk fresh la sgt..

Google nye Google, kenan ngan mat gebu nya resepi.. Simple gaban je nak buat ni.. Bahan2 mmg sng la sgt... Taaaapiiii ada tapi tau, skill kena ada ye..

Bukan buat mcm cucur biasa tau ni.. Mula2 pun aku ingatkan sng je nak buat ni, skali punye la susah time nk keluarkan dr senduk tu... Minyak mmg kena byk sungguh tau, mmg kena btul2 kena rendam..dan yg plg penting, udang tu lepas basuh, kena lap smpi kering.. Kalo x, jd mcm aku, meletup letup minyak kat kuali tu...hihi

Biasanya Kalo mkn cucur udang ni mesti time puasa.. Rindunya nk tggu bln puasa kan..tiap kali puasa mesti ada beberapa kali wajib beli cucur udang ni... Xpernah terfikir pun nak buat sendiri.. Bila beli tu nasib2.. Kdg tu dpt yg sdp, kdg2 tu dpt mcm dh lama je udang tu..huhu..

Bila dh buat sendiri ni, bru tau susah sng nk buat ni...hehehe... Boleh buat lg tp kena tgk mood gak ni sbb khabir suka kaco kat dapur plak... Terjerit2 aku dibuatnya kat dapur sbb minyak panas n penuh kan.. Tu yg seriau ckit...

K, jemput jamu mata je la ye...:)..

4 comments:

3uri@ni said...

Cucur udang ni, time bulan posa, mmg memanjang aku terliur, tp tak pernah beli sbb tau dah, kang lepas dah kedarah nasi, tak muat perut dah.

Aku baru teringat yg ko buat roti buh telur kt tengah tu, dia cam egg benedict yg aku pernah buat dulu, tp dulu aku letak roti dalam mangkuk besi (mampus panggil besi hahha), pastu pecahkan telur atas roti tu. Pastu sama la, letak kicap ngan lada sulah. Kenangan kt Kangar, time tu oven aktif lagi, huwaaa
Baba Naurah pulak boleh tanya, kenapa skang dah tak buat lagi, grrrr aku nak bakor tang mana kan

Nana Zack said...

teringat2 bazar kat utm..antara menu yg wajib dibeli selepas tauhu bakar kan...kekeke...

yup!! aku igt lg telur benedict ko tu...aku nk buat mcmtu sbnrnya pas tgk cellina dlm materchef tu buat...tp tu la xde mangkuk besi kan (hahaha ko punye pasal la aku dh terikut2)tu yg bila google ada org buat style mcmni, ikut je la..hehehe

ala zue, keluarkan je la oven tu...xde tmpt, ltk je la dlm bilik tetamu tu ke xpun ltk je kat ruang tamu...hehehe...igt lg ms mula2 sewa rumah kat KK..umah kecik comel je...xtau nk ltk mana microwave, aku ltk kat ruang tamu je la...hahaha

3uri@ni said...

aku buh kt ruang tamu, joli katak la anak aku jawabnya ^o^

Nana Zack said...

ala, naurah mesti dh paham kan kalo ko bgtau dia...don't touch! hehehe.. xpun leh masak sama2 ngan naurah nnt....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...