Wednesday, December 25, 2013

semangat sekolah..

at last, dpt gak cari uniform adam yg readymade je...thn lepas, aku xtau pun kena cari sendiri uniform dia ni. sbb aku diberitahu oleh famili aku biasanya kalo tadika yg ada uniform sendiri ni, tempah dgn sekolah je... so aku pun ms tu buat dek je la...bila sekolah dh naik, aku heran la plak sbb sume budak dh ada baju sendiri..alamak, ketinggalan keretapi ke aku? rupanya bila ditanya, kena cari sendiri..pihak sekolah tak uruskan sbb atas sbb2 tertentu...patutla xdipanggil utk fitting..hhhehehe..nak xnak ms tu mintak bantuan dr mak kat kg...tolong2 carikan kalo ada...merata gak la mak cari sbb uniform ni mmg xde jual kat kedai mcm uniform TASKA tu...last2 mak beli dgn cikgu sekolah tadika perpaduan gak..kot2 la ada lbh kan...alhamdulillah, ada rezki adam ms tu...murah pun ye gak...

so, thn ni, xkan nak suruh mak cri kan lg kan...kena la cri sendiri...puas la aki merayap kat pasar tu, xde plak yg jual readymade...yg org tempah ada la...kat KK pun mcmtu gak..xjumpa...bila dh buntu, bgtau kat abg ajak tempah je la uniform adam ni...yg lama tu bkn xleh pki lg cuma seluarnya sudah senteng...adam dh tinggi tauuuu...

masalah lain plak timbul, kami ni dh la jenis xpandai nak tempah baju...aku lg la, last sekali tempah ms mula2 dtg labuan ni pastu terus serik nk tempah..baju aku sume ready made je sejak mak dh xjahitkan utk aku lg.. abg pun sama, sejak MIL dh xtempahkan, sume dia beli readymade je...uniform abg tu pun abg tempah kat KL...perghh jauh sungguh kan...so, jln buntu lg...dgn abg busy ya amat, xde ms nk teman kan aku cari kain utk adam..huhuhu..last2, aku google je la...mula2 jumpa satu website ni...hati dh mula berbunga ms tu....tp ms tgk gambar baju tu, jenis kainnya biasa2 je tp harga mcm xmasuk akal la plak....so, hold la dulu....google lg...last2 jumpa satu FB ni...jual barangan utk tadika dan taska...termasuk sekali ada uniform perpaduan dan taska...bila tanya harga, amat la memeranjatkan sebab jauh beza dgn website sblmni...lain pun mcm sama je kualitinya...so, tanpa fikir pjg terus je aku order 2 pasang...xtanya byk pun, terus je bank in...legaaaa sungguh ms tu sbb uniform adam akhirnya setel...

semalam baru la sampai uniform adam ni...bila buka je parcel tu n belek baju dan seluarnya, mmg amat puas hati...sbb pada aku la, sgt berbaloi dgn harga dia dgn jenis jahitan dan kualiti kain...kalo aku tempah, sah2 nk dekat rm30 sepasang...ni cuma rm16.50 utk sepasang tau beserta dgn logo yg telah siap berjahit tu...mmg menyenangkan keje aku la..adam la plg excited sbb tahun ni dia g sekolah boleh pki belt...sbb sblmni seluar dia jenis getah sekelilin tu je, so main sarung je...kali ni dh mcm matured la kononnya..hahaha...lepas je try fitting, terus je anto masuk washer machine.....lega brg sekolah anak dh setel...


utk kali ni nye brg sekolah, kebetulan brg2 adam byk kaler merah plak...tu warna feveret dia tau...aku pun xtau nape dia suka merah...mgkn sbb merah melambangkan hero kot...hehehe...tp kali ni mmg byk jimat..beg sekolah xbeli baru pun...ikutkan beg boboiboy dia sblmni mmg ok lg..tp sbb ada beg free bank rakyat ni, so tukarkan je la beg baru kan...dpt dua beg tu, satu utk adam, satu khabir...khabir kaler biru tp dia x boleh pki lg sbb size beg tu besar...khabir suka beg roda...kesian khabir sbb mama xbelikan lg beg roda...khabir tolah beg baju je la...tp bila dgr zue kata kat tmpt dia ada rm10 je...eeeiii jelesnya....huhuhu

pencil kaler tu utk yg bwk g sekolah je...xboleh bg yg mahal2 sbb nnt blk sekolah mesti isi dia dh lain..so, bg dia yg brand 1Malaysia je la bwk g sekolah...utk kaler2 kat rumah bru bg yg ok sikit...pencil box tu aku xminat sbnrnya tp dh adam yg pilih, biarkan je la...ntah nape aku ni mmg xminat minion la...nsb baik murah je..kasut tu dpt free dr sekolah...so, pki yg tu je dulu...yg mama belikan simpan dulu sbb mama beli size besar sikit dr yg cikgu bg tu...ms blk semenanjung tu sempat la shopping brg2 adam kat mydin n pasaraya Sakan kat kg...aku suka betul g sakan tu sbb murah2 la...napela xnk bukak cwgn kat labuan nie...hehehe

tu underwear tu adam yg pilih...see, kan spiderman kaler merah, sbb tu dia suka merah...superhero kan...hehehe...apa2 je la adam...stokin tu nsb mama belikan sbb papa ada belikan gak, sekali saiz kaki budak besar la...papa kata dh rambang mata, tu yg smpi xleh nk bezakan...hehehe camtu sekali excited belanja brg sekolah anak2 kan...tumbler pun xbeli thn ni sbb adam dpt hadiah dr cikgu sblmni..pun dpt kaler merah, brand tupperware plak tu...mama plak yg jeles...hehehe..mmg kali ni byk la jimat...mentang2 thn depan sume benda nak naik kan...bertabah je la....amalkan gaya hidup yg simple je...(^__^)




Monday, December 23, 2013

7th Anniversary


Alhamdulillah...genap 7 tahun pada hari ni..mcm2 yg kami dh lalui bersama baik susah dan senang bersama.. walaupun diperkatakan oleh org, kami tetap lalui bersama...dikurniakan 2 hero yg sgt2 membahagiakan kami walaupun kdg2 tu naik gak tempreture kami ni..hehehe
Semoga ikatan kami ini kekal bahagia hingga ke jannah...InsyaAllah...
Terima Kasih atas ucapan kawan2 dan saudara mara...May Allah bless you all..Aminnn

**tahun ni celebrate berjauhan lagi...huhuhu

Sunday, December 22, 2013

HAPPY BIRTHDAY!

hari ni birthday adam yg ke 5...baru nk masuk 5 tahun ye..tp kalo tgk orgnya dh mcm budak darjah 1..
Mama dan Papa doakan Adam semoga menjadi anak yg soleh dan beriman... semoga adam dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diperluaskan pintu rezeki, dikurniakan kesihatan yg baik, bijak pandai, berjaya dunia dan akhirat...jgn nakal2, semoga cepat hilang pelat tu, jg adik, dengar cakap mama dan papa.dan yakin pd diri sendiri ye...Aminnnnn...

pg td adik bangun dulu, so suruh adik kejut abang adam sbb hr ni papa nk g outstation...so pg td siap2 la bg hadiah n bukak hadiah terus sblm papa berangkat....
adik tumpang skali tu...hehehehe

mama xbuat kek sbb nk celebrate ngan papa skali nnt..so kita mkn donut special la dulu ye adam...

putih sungguh anak mama ni...hehehehe

donut khas buat adam n khabir..buat dgn penuh kasih sayang tau nie (^__^)

ye la, adik pun nak gambar gak....

api dh xde dik...buat2 tiup je la...skali adi terbersin dpn donut...grrrrr...ada2 je tau adik ni...abis menyembur...huhuhuhu


mkn ye anak2 ku....nnt kalo mama dh ada mood bru mama buat kek ye..

Thursday, December 19, 2013

makcik kantin

hr ni dr pg asyik ulang alik g dapur je...sambil2 tu sempat gak update blog kannnnn...hahaha... tp hr ni adam mmg btul2 lapar awal la...pg td dh breakfast honey star + susu semangkuk....tup tup belum kul 10 dia dh mintak nk mkn nasi....so, aku msk la sup fishball....bila dh masak, dia xmau plak mkn sup...dia nk nasi gak!...nak, xnak, masak nasi awal la hr ni....siap je masak, dia order nasi+telur+kicap....

ni dia anak bujang mama mkn nasi belum pukul 11 pun...

sekelip mata pinggan tu berubah ^o^...

ni pun makcik kantin buat td...mula2 tu dh give up nk menguli..hampir2 masuk tong sampah je adunan tu...sbb xlarat..ntah bila nk jd doh...last2 mama pki mixer je...isi dlm roti tu mmg dh lembut, cuma luarannya je keras kematu...rasa pandan kurang...kena lbh kan lg pasni...tgk la khabir tu...dia baru mkn nasi dgn sup, pastu smbg mkn roti ni 2 ketul plak...huhuhu

ni karipap telur menu tea time smlm...tetiba je rs nk mkn..sblmni pnh mkn yg kak huda buat...sejak tu dh xpnh mkn pun sbb kak huda dh draft ke semenanjung...huhuhu so smlm tetiba je nekad nk try buat...simple je rupanya...^_-

ni plak laksam..menu kelmarin...buat ni pun kebetulan je...kan bru blk dr kudat, belum sempat g pasar lg...so mmg xde brg dapur sgt...ms duk korek2 dlm fridge, boleh plak terselit isi ikan tenggiri 3 kelar..dh 2minggu dlm fridge tu, nk goreng tp abg xmau mkn nasi plak...nk buat laksa jhr, byk bhn xcukup...last2 buat laksam..dpt buat kuah n mee je la...aksesori xde pun...so ptg tu sempat sms kat abg suh cri kan timun dan lada merah...hehehe...adam xmkn pun, lg dia order mee goweng ada la.....hahaha..yg si adik nya, mkn bertambah plak laksam ni...ngam2 je mee dan kuah tu... (^____^)....puas hati mkn!

Labuan -> Kudat

so, dr KL hr tu kami sempat la pulang ke kampung jap wlupun takat berapa mlm je...dpt hilangkan rindu pun jd la kan...apa boleh buat, abg xdpt cuti...napa aku xstay je kat sana?hmmm, bkn xmau tp aku ada sbb tersendiri...salah satu sbb kos...ye la, hjg2 thn ni tiket mahal tau...cuti sekolah la, krismas la...huhuhu...

so, tiba je di labuan...mlmtu gak la unpack separuh brg..sbb kebetulan ms blk kg jap sempat basuh baju sikit...wlupun hujan je kat semenanjung tu, nsb baik la kering sbb jemur bwh kipas je...hehehe..so, mana baju2 yg dh siap basuh tu aku xkeluarkan sbb nk pack utk ke kudat plak...penat mmg penat tp sbb xmau kena tinggal, rajin kan je la...hahahha...

get ready nk naik feri ke menumbok...

tidur smlm dulu kat KK...penat blk dr semenanjung xhilang lg ye...gambar tu, tu hotel sebelah ye...kami duk kat hotel biasa2 je...yg penting dkt dgn shopping complex n kedai mkn...hehehe

esoknya, kami plan nk gerak lepas zohor je...sekali line tepon aku n broadband abg buat hal la plak... nak xnak kena cek out awal n g bluecube....mls nk ungkit citer psl servis2 ni...kang kata xbersyukur plak...tp mmg skt hati la...setel sume urusan, isi perut siap2...nk solat dulu pun tp xmasuk waktu lg...so, kami teruskan je perjalanan....

ni kali kedua kami ke kudat...kali pertama dulu g tahun 2011...ms tu khabir dlm perut lg...dh masuk third trimester kalo xsilap ms tu...hehehe..kali ni dtg, ada si kecik ni...duduk kat hotel yg sama...

mlmtu masing2 tido xsedarkan diri...penat sungguh agaknya...aku je xdpt nk tido sbb layan movie...abg ms ni dh kt dlm bilik seminar..



view dr bilik...kali ni dpt bilik betul2 ngadap swimmimg pool tu...adam berkali2 ajak g mandi...mcm2 alasan yg aku bg...ye la, kat situ xleh pki baju biasa...baju mandi diorg aku bwk, cuma mslh aku, nk kena kontrol dua2 ni nnt...xterkawal nnt...adam tu bukannya berani sgt...takut berani je tu bila dh masuk dlm air tu.....kang nk kena jg adik lg...sblm apa2 yg xbaik berlaku, baik aku x g lgsg...kalo ada abg ok lg la...


siap bwk bekal dvd player lg...sbb dh tau kat kudat ni bukannya ada apa pun...layan movie captai philip tu...mmg awesome la...berdebar2 ye bila tgk...pastu mula la kepala ni duk terbayang kalo abg kat lautan...huhuhu mcmtu la aku kalo tgk citer yg berkaitan dgn kpl2 laut ni...

last day kat kudat, singgah jap ke tip of borneo..bak kata adam, khabir belum amik gambar lg kat sini...hehehe...gambar ni abg kata belum cukup penghujung borneo lg...

kat hjg tebing tu bru betul2 penghujung borneo...sapa berani g la turun smpi situ...boleh turun kalo xsilap aku...

paksa budak berdua ni amik gambar...adam rilex je la...si adik tu xleh duduk diam...rupanya batu tu panas la...patut la susah betul nk suh dia ltk tgn kat situ...hahaha

lepas g tip og borneo tu, kami terus je blk ke kk...setibanya di kk, hujanturun selebat2nya....so kami bermlm lg di kk sblm pulang ke labuan...kesian adam, dia ajak g zoo tp xkesampaian la sbb hujan...lain kali ye adam...so ni je la aktivit kami sepanjang cuti sekolah...cuti yg xberapa nk cuti...huhuhuhu

Wednesday, December 18, 2013

Labuan -> KL

punye la lama x jenguk n update blog, skali bila nk update je dh xigt nk tekan button mana satu...hahahha... cuti2 sekolah ni bkn nye makin rilex, makin byk keje nk kena buat kat rumah ni ada la...dh mcm makcik kantin pun ye...adam sikit2 kang tanya, 'mama masak apa?'...soalan tu akan berulang ulangkali dlm sehari...poning mama nk msk apa tau...dh la mama ngan papa tgh on diet, adam plak tgh berselera 'naga' plak cuti sekolah ni....hancusss diet ku..huhuhuhu...

dh nama pun cuti sekolah hujung tahun kan, kami mmg bercadang la nk bercuti kat kampung...alang2 nk bercuti tu igt nk buat kenduri sikit sempena aqiqah khabir lagi satu bahagian belum buat, pastu nk ziarah famili abg ngah sblm berangkat mengerjakan umrah...tp tu la, kita ni cuma boleh merancang je la...berangan je dulu nk cuti2...hmmm, xde rezeki nmpk gayanya....tp alhamdulillah, dpt gak buat kenduri aqiqah utk khabir dengan bantuan papa n mak.... terima kasih ye atokpapa n nenek....

disebabkan xdpt nk bercuti2, so abg still bwk kami ke semenanjung....actually abg kena keja, tp kami bertiga bercuti la kt dlm bilik hotel..hahaha..mama la plg untung sbb cuti dr masak2, basuh baju, kemas rumah...bercuti gak la kan.. tp dlm abg kena keje tu, sempat gak kami cr peluang utk bwk anak2 pusing2 kat KLCC tu...hajat di hati nk g petrosains n nk bwk budak2 ni merasa naik chu chu cha cha (train)....plg excited skali adam la setiap kali dpt naik train...si khabir mcm biasa la, dia akan terkesima jap...kalo mood dia ok, dia akan suka sakan la...tp kalo kena time mood dia xok, dia mengamuk la dlm train tu...uwaaaaaaa nk suh mama jd bear ke naga ni???????

layan gambo je la ye...penat la nk menaip...belum ada mood lg nie....






mmg seronok la g petrosains ni...mmg byk ilmu...lbh2 lg bg mereka yg suka subjek kimia, yg bekerja dlm pelantar ke....mmg ok sgt2...tp aku nasihatkan, kalo nk g sini, g la seawal yg mungkin sbb byk tmpt nk kena jelajah...ni pun kami ada beberapa tmpt xdpt nk pergi sbb khabir xcukup tinggi...hahahaha...so, xleh nk masuk ye....xkan la nk tinggalkan dia kat luar kan...

ni kat depan pintu wayangnya...adam nmpk superman...adik plak ajak amik gambar...

ms ni khabir dh start nk buat hal dia bila mama papa xnak belikan nutella mini tu kat dia...kat labuan berlambak ye adik, kat klcc ni gak kamu nk ye...ggrrrrrr...

ms kat kl tu, sempat gak jumpa geng ms kat KK dulu...dpt jumpa sarah n famili....tu pun jumpa belah mlm je...so mereka belanja kami mkn mlm....^o^....mkn western tau...lama gila xmkn western2 ni sejak ada anak...plg western pun aku rasa takat pizza je la...hihi...

gambar adam ngan khabir xcukup frame sbb ms ni khabir dh meragam sbb ngantuk...dia xbg sapa2 pegang hp mama...huhuhu...kesian tau gambar mawaddah lgsg xnmpk...

papa ngan uncle meor...thanks ye sbb belanja kami sekeluarga...dtg labuan roger2 la ye...

ms ni pun adam dh ngantuk sgt2 sbb siang tu berjalan sakan kat petrosains kan, so bila dh penat, mkn pun xmau...bila suruh mkn, boleh plak nk melalak kat situ....oh anak ku....


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...