Thursday, August 29, 2013

mode happy (^____^)...

alhamdulillah, hari ni lepas gak hajat nak sedekahkan pakaian dan makanan pada makcik2 yg selalu dtg ke kuarters ni utk menyapu....sebelumni pun dh pernah sedekahkan pd makcik2 ni...kdg2 terpikir gak, diorg ni nak ke pakaian2 terpakai ek? sbbtu sblm nk bg td aku tanya pd makcik tu sama ada dia nk ke x....tersenyum lebar makcik tu bila aku bgtau nk bg pakaian....

tp jgn salah faham tau, pakaian yg aku bg tu xla lusuh mana, cuma aku dah lama xpakai...masih elok lg...ada gak pakaian yg dh sendat bila aku pakai, ha!! yg ni mmg silap aku la...hahahaha...tudung2 yg xsempat pakai pun aku sedekakan juga....blouse2 yg beli tp xpakai(masih ada tag tau) sbb xcukup ISO abg pun aku sedekahkan juga....tshirt2 abg, n baju2 adam dan khabir pun aku sedekahkan juga....kalo kat cni ada sedara mara mmg aku akan bg pd mereka je(kalo diorg muat la kan) tp dh duduk merantau ni kan, xkan la nk bwk blk kg...huhuhu bazir berat tau...tu pikir2 blk, sedekahkan je la....mmg ada yg suggest suh jual kat pasar tamu tu, tp tu la, aku ni xsuka berpanas...hahaha berlagak je kan....xkisah la kalo makcik2 tu nk jual pakaian2 yg aku bg pd mereka....aku bg mmg ikhlas, n kalo mereka rs leh buat duit ngan pakaian tu, alhamdulillah..... (^___^)....mode happy hr ni kan...

td pun ada bg ckit mknn pd mereka...tgk mcm penat je kan duk menyapu padang di tgh2 panas ni....tp tu la, aku lupa nk bg air skali...apa la aku ni...harap2 diorg bwk bekal air lbh la....

**entry ni bukan nk menunjuk2 jauh lg nk meriak, cuma rs lega sbb hajat dh lepas walaupun hajatnya xseberapa....Aminnnnnn....

Wednesday, August 28, 2013

khabir oh khabir...

budak ni sejak baik demam, makin menjadi2 plak lasaknya...nak masuk 2 tahun la katakan...dah besar la kononnya...asal buat apa2 mesti akan sebut 'good job!'....ni sme pengaruh gajet...mana yg baik mmg bagusla..tp mana yg xbaik, mmg kena babap ngan mama la...grrrrrr

milestone yg terbaru dr khabir, dh pandai conteng dinding n lantai.....adoiiiiiiiiii, ni yg mama xgemar...pakai crayon plak tu....kalo lantai ok lg la leh hilang ms mop...tp dinding tu, alahai....sakit mata mama dik oiiii....


ni bru ckit...pantang mama masuk toilet je, mula dia wat mural kat bilik T___T

bila dh sihat, asyik buli abang je...

dinding yg dia sandar tu ibarat white board dia...huhuhu

Monday, August 26, 2013

14 Syawal 1434



rabu lepas patutnya aktiviti kami mcm biasa je, sbb abg sepatutnya g KK sorang2 je...skali ntah mcm mana, adam buat perangai pg tu kat sekolah...xmau sekolah katanya...mgkn dia dpt rasa la tu sbb papa masih x g keje lg pg tu....bila dh nangis2 mcmtu, cikgu pun tanya la kenapa? bila dh terangkan, terus je cikgu bgtau suruh cuti je la...terkejut gak aku dibuatnya...rupanya jumaat tu cuti, cikgu bg cuti sbb kena g kursus kat KK gak...bila dh mcm tu, apa lg adam...terus ajak blk....

sampai je rumah, abg terkejut sbb adam ikut blk skali...hahaha...bila dh mcmni, abg pun suh la ikut g KK...tp tu la, plan asal g sorang kan, tu yg dh register keta 'porche' tu utk naik feri...hehehe...biasa naik 'lori' kalo g KK satu famili....so, kali ni bwk brg mmg limited je la...mmg semput la pg tu, mana x, pg tu gak brg2 nk kemas, baju dlm washer machine xabis lg...tgk timer ada lg 16minit,ooo sempat lg ni, xpe kemas lg....siap je kemas, baju pun siap basuh...sidai dlm rumah je la....nsb baik la brg2 muat nk sumbat dlm keta tu...

sampai je KK, pusing2 jap kat bandar pastu bru cek in...lepak kat bilik je sbb abg puasa hr tu...keluar bilik sbb nk cri tmpt buka je....pastu adam plak ajak tgk 'tv besar'...haishhh dh ajar skali, dah pandai la mintak lg...dia nk tgk wayang sbnrnya...xpandai nk sebut, tu yg kata 'tv besar'....kebetulan plak ada citer PLANE...tgk ms, sumenya xsesuai sbb papa puasa ms tu...nak xnk, beli tiket utk mlmnya...tawakal je la sbb takut khabir yg neragam sbb dh waktu tido dia ms tu....abis berbuka, terus blk bilik semula...mandi2, n siap je keluar blk...


1st time tgk 3D...mcm menyusahkan plak...pasni xmau la tgk 3D, tgk biasa je la....

hari khamis tu, ikut abg masuk base...mcm biasa la duk lepak rumah oni...igtkan nk beraya skali, tp sume rumah yg nk g xde org...huhuhu, beraya rumah oni je la smpi tgh hr...hehehe....pastu abg amik kami, hantar kami blk hotel...abg keluar semula, kami bertiga plak tido smpi ke petang...hahaha...ntah la, rs letih sgt la plak ms tu...mlmtu plak abg ajak mkn kat luar....g la waterfont....mkn kat ctu je...dh la khabir nmpk tikus besar, boleh plak dia nk kejar tikus tu....huhuhuhu...kebetulan ms mkn kat gerai tu, nmpk artis lelaki ni..xtau sapa nama dia, tp dh 2x nmpk artis laki ni ngan pompuan ni (awek dia kot)...memula dulu jumpa kat Secret Recipe Centrepoint...ni kat waterfront plak...xtegur pun just senyum mcmtu je...artis ni slalu berlakon watak serius je, watak komedi ada gak rsnya tp xbyk....

adik ajak cheees kat cni....hahaha xnmpk apa dik, gelap la...

esoknya bgn pg, khabir demam semula.....wahhh, xleh jd ni...abg plak pg tu kena buat lawatan...so, lepak dlm bilik je la kami bertiga....adam asyik tanya je bila nk jln2 kat bawah (g 1B la tu)....yg khabir plak, bila ajak g klinik, terus je kata xnakkkkk....last2 dia tido la smpi kul 11 lbh.....bgn2 je, terus je bwk dia g klinik kat 1B tu sbb dh pns sgt bdn dia tu...smpi je klinik, mmg btul...panas dia dh smpi 39 darjah celcius...dh seminggu lbh demam dia on off, last2 doc ni bg ubt yg perlu diabis kan dlm ms 3 hari sbb demam dia dh lama kan....dlm kepala dh pikir, mesti bayarannya leh tahan ni...xpela, janji khabir sembuh..

budak yg dh bosan sbb xdpt jln2...ngadap ipad je la bersama sebalang popiah gulung...huhuhu


yg ni plak, sanggup xnak g klinik...lbh rela tido....

blk dr klinik, beli mknn terus blk bilik....mkn dlm bilik je....pas mkn ubat, paksa adam n khabir tido...bila budak2 ni dh tido, teringat kan pesan zue suh lap2 kan badan dia....ms nk lap tu, dh terasa bdn khabir berpeluh, lega sungguh ms tu....so, lap je la kat sendi2 dia tu....dia terus tido lena mgkn sbb kesan ubat...adam plak tido xlama...bila papa dia blk je, terus dia terjaga....tu yg bila papa blk awal ptg tu, minta papa plak jg khabir, mama ngan adam nk g daiso jap...hehehehe

g daiso xlama pun sbb duk risau kan khabir kalo terjaga cri mama...abg pun dh pesan suh alert ngan hp...skali bila blk bilik, tgk2, khabir ada kat depan pintu smbil jari dlm mulut, papa plak leh tido...sabo je la..nsb baik la khabir gudboy...xnangis pun....nmpk segar ckit badan dia....abg pun ajak keluar lg sbb pg2 esok dh nk blk labuan...

ms tgk wayang hr tu xsempat nk gambar...so amik la gambar kendian....skali banner kartun Planes tu dh xde plak....huhuhu
asyik nk peace je la...

dlm feri, naik atas bosan gila sbb org feri bukak film indon....xpaham lgsg, ajak abg masuk keta je la....budak2 pun bosan, layan gajet je la..

new fren dlm kereta porche abg....hehehe

Tuesday, August 20, 2013

Alhamdulillah...

Alhamdulillah...kami dh selamat sampai ke rumah pada 9 syawal...pukul 10.30 mlm gak baru sampai rumah...menunggu bagasi yg hampir 15minit tu.....huhuhu dh la masa tu dgn xtahan nk terkenc...sejuk la katakan...pastu nk solat jamak lagi...anak2 plak dh meragam sbb ngantuk, khabir plak demam ms tu....

kali ni blk kami dpt seat nun jauh kat blkg....seat 28 plak tu...ha, seb baik la xmabuk ye...tp ada gak yg xsyok...ni aku citer bkn sbb nk mengumpat tp pada aku, jd kan iktibar la kan, sendiri ada akal fikiran, so sendiri fikir la ye....kali ni kami blk dpt 4 seat..so, aku adam n khabir duduk belah kiri, manakala abg plak duduk seat belah kanan..kali ni kena pisah la bila naik flight....but still sebaris lg...depan kami plak satu famili yg ada 5 org...so, 3 beranak duk depan kami. bapa n anak sulung duduk sebelah abg....aku bkn la nk kata anak2 aku ni very behave tp mmg aku ajar adam n khabir kalo kat tmpt org mesti kena behave...but that famili,hmmm xmau komen lbh2...tp faham2 je la kalo anak2 kecik yg xleh duduk diam kan....bkn anak2 dia je, mak nye pun dr sblm take off smpi landing mulutnya xberhenti2 membebel, marahkan anak2, pukul anak....mmg aku yg duduk blkg famili ni pening gak dibuatnya....

ada sekali tu, aku btul2 xsangka anak dia buang air sejuk ke belakang...so basah la seluar n kasut aku n khabir...kebetulan plak khabir tgh tido kat pangku aku...nsb baik la tak tersimbah ke muka khabir ms tu...huhuhu...tp lencun la seluar aku ms tu....mmg aku ngaku aku xpuas hati ms tu...so, aku pgl abg n ngadu la kat abg apa dh jd....sob sob sob....n abg pun bkn la nk mengadu damba kat mak budak tu cuma risau budak tu ulang lg sikap tu...korang tau apa jd? terus mak budak tu belasah anak dia cukup2...terkejut kami n passenger yg berdekatan dlm tu ms tu...abg siap tenangkan mak budak tu tp xjalan...kalo la kami tau mak budak tu mcmtu, mmg aku xngadu la...rs menyesal pun ada gak ms tu...ishhh kalo tgk, mmg teruk la budak tu kena pukul ngan mak dia...aku yg garang2 ni pun xde la pukul anak mcmtu skali...huhuhu...tetiba ms tu jd insaf....tp mak budak tu lgsg xmintak maaf pun ngan kami....hmmm, bila difikirkan semula patutla perangai mak dia pun mcmtu...

ok, abis citer psl famili tu....sampai je rumah, alhamdulillah rumah dlm keadaan yg baik...debu xbyk tp najis cicak bersepah2...haisshhh nak kena tau cicak2 ni....mlm tu gak unload brg2 mknn dulu dr kotak...pakaian sume esoknya bru unload sbb dh xlarat...kali ni blk raya mmg xbeli kuih raya pun...just bwk blk kerepek 2 jenis je...sbb xmau jd mcm last year...punye la beriya aku bwk kuih n kerepek dr kampung, sampai je kat rumah, tggl habuk je...huhuhu sume kuih n kerepek hancur berderai....buang mcmtu je la..xkan nk sediakan org kuih hancur kan...T____T...

esoknya bgn pg adam plak demam panas...luckily lps jumpa doc, adam sembuh cpt...tp adik still sekarang masih on off lg....demam nk beralih tahun agaknya...huhuhu

korang dh start puasa 6? aku belum berkesempatan lg...ms kat kg mmg xpuasa la...igt nk puasa blk sini, skali dot dot dot...so, abg carry on dulu la, syg follow kemudian ye...huhuhuhu...so ni pun dlm kepala tgh ligat pikir nk msk menu apa utk org puasa ni...smlm dh msk kan asam pedas ikan kembung....hr ni nk masak ayam...tp xdpt lg menu apa lg.....

minta maaf la ye, gambar mmg xamik...yg ada ni pun ihsan dr abg aku....ye la, ada anak yg super aktif ni, mmg xdan nk pegang hp ke, kamera ke...nk kena tgk je diorg ni...terlepas pandang ckit, mmg ada je la yg diorg buatnya....
acu, mak n makcik yot...dah ala2 datin plak..hehehe

papa with wan supek (sister of my late grandmother)

step grandmother


sepupu....

mak, nini, papa

sisters...

budak2 demam...hidung berair, batuk berkahak....huhu

Monday, August 19, 2013

raya 2013

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 
MAAF ZAHIR & BATIN

IKHLAS DARI KAMI SEKELUARGA....



Friday, August 2, 2013

duit raya...

semalam jemput adam balik sekolah sbb dia dh pesan suh amik dia blk sekolah nnt...huhuhu dh pandai main pesan2 skangni...kalo dia xnk suh jemput pun dia akan pesan, "abg nk blk sendiri"....so, smlm ms nk jemput dia, kebetulan plak cikgu lepaskan mereka sume lmbt ckit sbb ada sesi bagi duit raya...

yg sampul comot tu cikgu bagi...cikgu suruh sume anak murid kaler sendiri sampul duit raya...bagus gak idea cikgu ni..kreatif gak kan...tu cikgu adam lukis sendiri pastu copy paste utk sume anak murid....tu bkn sampul kosong tau...ada isi kat dlm tu...hehehe...yg sampul hijau tu pula, parents kwn adam plak yg bg pd sume pelajar kat tadika tu...wah, sebut sume mcm ramai la kan...ada dlm xsampai 30 org kalo xsilap aku....


yg ni mcm biasa la menu iftar semalam...buka sorang2 lagi...buat asam pedas pari lagi...tgk merah menyala kan, tp percaya la, lgsg xpedas pun asam pedas tu...hehehe...pki lada giling yg dh siap tu je..beli kat pasar...mmg org labuan xmkn pedas agaknya....lauk asam pedas tu buat sahur sekali...mls nk pikir pjg2...senang ckit nnt tinggal pnskan je....pastu buat la sayur campur sbb nk perabiskan stok sayur dlm esbok...dan yg plg aku suka sekali tauhu goreng...lama dh xmkn tauhu goreng ni...kalo kat umah mak, mak slalu goreng tauhu pastu mkn mcmtu je la ltk sos cili n kicap...pd tekak kami mmg dh sdp sgt...igt lg ms awal2 kahwin dulu, abg pelik btul tgk kami mkn tauhu mcmtu sbb dia kata slalu nya dia mkn lwn ngan sambal kicap....hehehe bila dh kena mcmni, dia pun kata sdp... ha, tauhu tu sekeping je sbnrnya...style tauhu org borneo ni dia kecik tapi tebal @ tinggi..tu yg aku belah tgh...smlm xde kuih2 ye...mls nk buat...mkn tauhu tu je la...hehehe

Thursday, August 1, 2013

iftar 22 Ramadhan 1434

asyik citer pasal mkn je kan...xpe la, selagi ada ms ni citer je la kan..kang bila dh sibuk, ha! lgsg xde citer...smlm berbuka sorg2 lg...abg buka kat luar sbb ada pegawai kanan dr KK dtg kan....smlm mmg mood masak tu lmbt benor nak mari...huhuhu dh pukul 5 lbh baru nak ada mood masak...mula nya igt just nk pnskan je la kuah spaghetti hr tu...n celur je semula mi spaghetti tu...pastu teringat plak nasi sahur pg tu ada balance lg...nk buang syg la plak...pastu tetiba je aura memasak tu dtg, terus je idea dtg...hahahaha

terus je buat perencah nasi goreng...ala, buat nasi goreng sempoi je...bknnya nasi goreng pattaya ke, USA ke...nasi goreng biasa je...pastu kuah spaghetti n mi spaghetti tu aku pnskan blk....tmbh lg ngan masak sos putih...terus je aku buat spaghetti bakar....hah! mcm lipas kudung aku dibuatnya smlm...dh la abg dh keluar rumah ms tu....

siap sume, cpt2 mandi...pastu terus bg adam ngan khabir mkn dulu....khabir makan sesuao nasi goreng tu terus xnk sbb dia kata pedas...adam kata xpedas tp panas...hehehe...tp abis gak sepinggan adam mkn nasi tu...(tolak sayur n fishball tu ye)....


spaghetti bakar...dh mcm mkn lasagna pun ada gak ni...xbyk mana pun ni, loyang kecik je....lebihan menu isnin hr tu kan.....

tetiba je terselit gambar krim kaki ni....saja nk kongsi ngan kwn2, kalo korang ada mslh tumit pecah ke, crack ke,m pki la krim ni...sekali penggunaan mmg dh nmpk kesannya...apa lg kalo pki 3 hari berturut2 kan...ha!! cpt cpt...dh nak raya ni...xlawa plak kalo nk duduk sembang ngan sdara mara tp tumit pecah...hehehe

ni plak mask yg aku pki mlmtd....walaweiiiiiii...best sgt2....nyesal xbeli ni byk2 plak....ni beli ms jln2 kat centrepoint KK..jumpa satu kedai ni, e-noveal...dia jual 3 paket rm5...selama ni duk pki mask guardian je (sbb kat labuan ada guardian je T_T)...igt yg tu dh best, tp yg ni lg best la...dia ada byk perisa...hr tu beli 1 strawberry, 2 orange....ada byk lg pilihan buah2an...yg oren tu xbpe kick, yg ni lg best...mcm nk mkn je tau...manis...hehehe..g kk kena borong 1 kotak ni....hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...