Monday, December 14, 2009

makan time...

alhamdulillah...semalam (ahad 13 dec) lepas gak hajat abg nak ajak kwn2 dtg umah makan2... sbnrnye, dah lama nak ajak kwn2 abg dtg umah mkn2 tp disebabkan bini nye banyak songeh+ngada2...hahaha...tu yg asyik tertangguh je... last2 kteorg plan wat hr semlm... makan2 ni sempena adam nak masuk setahun + 3rd anniversarry + house warming (kononnnye..hihi) + abg naik pgkt (yg ni kebetulan je).....

hari rabu lepas dah start wat preparation ckit2...maklum la, msk sndiri jek...nak order mcm xberbaloi+xtau tukang msk mana yg sedap masaknnye..hihii... tu yg wat slow2...memula masak air utk wat air masak...biasa nye stok air msk kat umah ni mmg cukup2 utk kami bertiga je...mmg xwat byk, tu yg kena msk awal2 pastu simpan dlm tong air....tp hr jumaat lepas aku btul2 SENTAP (dah terikut2 some1 la nie..hihihi) dgn adam sbb dia dah tolak itu tong air....mau xhangin 1 badan??? abis 1 umah penuh ngan air...dah mcm nak basuh umah plak...xpasal2 kena tolak air smpi keluar umah...hangin hangin....

hari khamis ptg dah start wat eskrem vanila...memula mls nk wat tp dah abg request suh wat, maka dgn baik hati, aku pun buat la.....wat cuma 1 kotak je...pastu transfer ke bekas2 kecik...leh dpt hampir 30 bekas...

pg ahad, g pasar..beli brg2 utk wat mkn2...disebabkan jemput dlm 5, 6 famili je, so mmg beli ikut bjet je...xmau beli byk2..takut terbuang pulak....sabtu malam, pas tidokan adam, bermula la acara potong memotong, masak memasak....rendang masak mlm tu gak sbb ni amik masa yg lama kan..nasi himpit pun mcmtu gak...tauhu tempe goreng siap2 mlmtu....kari ayam pun kami tumis siap2 mlm tu...santan masuk esoknye....

nak dijadikan cerita, utk kari ayam tu kami pki periuk yg baru dibeli sbb periuk lama mmg xmuat...bila dah siap tumis+masuk ayam, biarkan la kejap sbb nk tgu air nye kuar....ms nk tgu tu, tetiba je bau hangit....wah! terkejut giler aku cpt2 matikan api....tp bila cek2, xde plak baunye...pelik gak...cek laptop plak, kot2 laptop hangit ke...pun xde gak...so, teruskan aje....abg ckp, mgkn sbb 'periuk dara' kot...tu yg bau mcmtu....hahahaahha...ntah apa2 je....skali bila abg gaul, ternmpk dah ayam hangit....tp aku xterpikir apa2 lg...sbb mmg mls nak pikir pun...hahaha..dah kepenatan sbnrnye+'kwn baik' dtg plak tu...tu yg emosi xmenentu....da le nak wat renang basah jd rendang kering....ntah apa la aku berangankan xtau la...hihihi...

pas sume setel, tido!!!!! esoknye bgn pg...kononnye pg ni nak wat sambal goreng terus pastu nak masukkan santan dlm kari....sekali, alamak!!!!!!! gas habisssssss!!!!!!!! aduyaiiiii...mmg dugaan btul la...abg kol kedai xagkt la plak...last2 terpaksa la hangkut sndiri tong gas tu....smpi kedai, abg citer tokei tu kata gas byk lg nie...tp ms kat umah tu mmg xleh nak idupkan dapur gas aku tu....abg dah risau kalo2 dapur gas plak yg problem....haru biru la nnt....seb baik, bila dah tukar tong gas, api kuar gak...aku agak tong gas sblm tu dah beku kot...tu yg aku susah nk idupkan apinye....

**to be continued


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...